abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 107 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Dotaz: HP Microserver Gen8 a reálné meze

    28.10.2017 15:58 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Přečteno: 1124×
    Příloha:

    Zdravím, asi 2 týdny mi v domácím prostředí běží HP MS G8 4GB/G1610T a tak se pomalu zapracovává a pomalu na něj přechází další a další práce. Aktuální instalace:

    OS: Proxmox + Ubuntu Server 16 LTS (2CPU, 2GB RAM) + OpenMediaVault (DLNA + Samba, 2CPU, 2GB RAM)

    4 disky: 2x1TB + 750GB, 5. šachta SSD + boot přes USB, chtěl bych do 4. šachty přidat 3TB disk na filmy

    Všechno běží naprosto v pohodě, server prakticky nepoznal zátěž. Dneska jsem v OpenMediaVault vytvořit adresář Dropbox a do něj rozchodil synchronizaci svého Dropbox účtu (cca 10GB dat), vše v pohodě, synchro si udělal Dropbox přes LAN, jak je to běžné. Pak jsem udělal adresář záloha, nalinkoval do Dropboxu a pokusně jsem do zálohy (tedy i do Dropboxu) přes Sambu přidal dalších 10GB. Najednou tedy server musel kopírovat, Dropbox synchronizovat a odesílat. Podle Proxmoxu při těchto činnostech jedu "naplno", tedy paměť i CPU plná co to dá. Rozhodně se nedá říct, že by něco spadlo na serveru, ale po chvíli se projevilo pár nepříjemností:

    1. ukončilo se přehrávání MP3 ze serveru (v iTunes)
    2. odpojil se share, resp. Finder najednou neměl adresáře serveru připojené, ale šlo se hned znovu připojit a procházet
    3. ukončilo se SSH připojení s hláškou (šlo se hned připojit): root@server:~# packet_write_wait: Connection to 192.168.1.101 port 22: Broken pipe
    Je běžné takové chování? OpenMediaVault je Debian 8.9 a nevím zda při překročení nějakých prostředků takto má reagovat nebo toto svědčí o nějaké chybě. Čekal jsem zpomalení, které opravdu nastalo (jedu WiFi cca 15-30MB/s, padlo to někam na cca 2-3MB/s), ale rozpojení? Po opětovném připojení k serveru žádné chyby nevidím, Dropbox jede, adresáře Samby byly hned zase dostupné.
    Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem Dropbox pozastavil, nakopíroval data, Dropbox opět pustil a ten teď sám plně CPU vytíží. Je tedy ten pravý čas přikoupit paměť a CPU? (Kdo má doma volný Xeon E3 s1155, prosím, hlaste se :) )
    Díky za odpověď.

    Odpovědi

    28.10.2017 17:25 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Rekl bych, ze podle popisu toho co provozujes je tam ta virtualizace zbytecne navic.
    28.10.2017 17:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    +1

    Disky bych prehazel jinak, ale to je spis otazka aktualnich dat a nabozenstvi.
    29.10.2017 09:48 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Server ma 4GB RAM, ty ji rozdas VMkam a divis se, ze to chcipne? Kde jsou zdroje pro Proxmox?
    29.10.2017 19:42 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Kupodivu Proxmox jede bez problémů, ale to také nechápu.Že si něco vezme sám a že tím dál omezí VMka je jasné. Na druhou stranu na takto slabém železe rozběhá krom linuxů i Win7, pomalu, ale přesto to jede.. Předpokládám, že když neomezuje paměť ani CPU co chci virtuálu přidělit, tak nějak emuluje i za cenu kdyby měl paměť jen předstírat a pomáhat si ukládáním na disk. Takže jsem dal 2GB aby náhrad bylo co nejméně. VMka, při běžném vytížení CPU, jedou naprosto bez vady a už několik dní, toto bylo první zakolísání při plné zátěži.

    Virtualizaci mi doporučoval úplně každý s kým jsem mluvil a nakonec mi to nepřišlo jako špatný nápad. Že budu muset přidat paměť vím od začátku, jen projevy mi přijdou zvláštní. Čekal bych pád VMka, totální záseky, ale né podivnosti zmíněného typu. Chápu to dobře, že přidáním paměti (plánuji 8GB) a rozumném rozdělení by problémy měly zmizet?
    k3dAR avatar 30.10.2017 12:36 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    pokud nemas swap, tak je to chovani normalni, kdyz systemu dochazi pamet, odstreli procesy co povazuje za nejmene potrebne(funkce jadra "OOM Killer"), videl bys to v logu s popisem "killed"...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.10.2017 13:12 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Pokud swap mas, tak jakmile dochazi pamet, zacne mohutne swapovat. Takze se zacnou zpomalovat odezvy az do stavu nepouzitelnosti (timeout). Pokud je pameti extreme malo, ani swap nepomuze a zacnou se zabijet procesy + resetovat spojeni.

    U ESX to vychazi plus minus 2 - 3 GB ram pro esx + ram na jednolive masiny. Zalezi predevsim na poctu virtualek. Sice neco malo usetris kdyz budes mit na vsech masinach stejne verze OS (knihovny se natahnou jen jednou a budou se sdilet) , ale nikdy jsem se nedostal na takovou usporu aby se vyplatilo s ni pocitat. Volnou ram esx vyuzije jako buffer , tak se flakat nebude.

    Pridej ram na 8GB , a uvidis rozdil.
    30.10.2017 19:59 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Díky za odpovědi. V rámci možností jsem přidal z 2GB na 3GB a rozdíl citelný, sice také nestíhá, ale je to stabilní při pomalejším kopírování. Jde objednat paměť a poohlédnout se po lepším CPU :)
    30.10.2017 20:16 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    CPU neřeš. Přidej RAM nebo zruš virtualizaci.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    29.10.2017 11:29 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Virtualizacia je najlepsi sposob, ako spotrebovat vsetky systemove prostriedky a pritom ich nevyuzivat...
    30.10.2017 23:16 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Jak už tu psali ostatní, KVM virtualizace je v tomhle případě kontraproduktivní, okrádáš se o RAM a nakonec i o čas CPU, který spolkne režie virtualizace. Přirovnal bych to k tomu, když se v dřevních dobách rozdělovaly poměrně malé disky na několik oddílů a výsledkem bylo třeba 10 procent volného místa na každém z nich - v součtu pořád dost kapacity, která byla ale reálně nevyužitelná.

    Nicméně pokud trváš na nějakém oddělení těch jednotlivých aplikací, což není úplně špatná myšlenka, tak bych doporučil zahodit Proxmox a celou KVM virtualizaci a vyrobit si LXC kontejnery. Uvolníš si nějakou RAM zrušením Proxmoxu a používáním jen jednoho kernelu (v LXC běží jen userspace) a LXC kontejnery se dokážou o volné prostředky podělit mnohem líp než KVM virtuály (konzumují jen reálně využívanou paměť, nikoliv celou alokaci).
    30.10.2017 23:45 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Jo, LXC jsou fajn.
    1.11.2017 13:00 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze

    a nebo nejake jine kontejnery :)

    USE="-gnome -kde";turris
    2.11.2017 09:00 Ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Proxmox podporuje KVM a aj LXC kontajnery
    31.10.2017 00:20 pukeko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    a neswapujes do ZFS?
    31.10.2017 11:15 trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    to ani onehda neslo, tedy uz jo?
    31.10.2017 07:04 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    Virtualizace bych se nezbavoval. Používám HP GS G7 (8GB RAM, Turion) už přes 4 roky s ESXi (boot z USB) a bez problémů. Přidal jsem druhou síťovku a používám to i jako hlavní router s nainstalovaným PFsense. Druhým hlavním systémem je debian ve kterém provozuji různé docker kontejnery (Deluge torrent, Plex, Owncloud, ...) - to je podle mě ještě jednoduší cesta jak oddělit různé aplikace bez nějaké zbytečné vrstvy. Jakékoli upgrady jsou díky snapshotům easy a není problém se vrátit z5.
    never use rm after eight
    31.10.2017 21:11 karlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HP Microserver Gen8 a reálné meze
    LXC jsou fajn. Už je vyřešená bezpečnost na LXC?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.