abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 809 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak dál?

    14.1.2019 22:24 2368786 | skóre: 6
    Jak dál?
    Přečteno: 621×

    Dobrý den. Mám NTB HP 250 4G. Disk 500GB. Je rozdělen na 2 poloviny.  Nainstalované UBUNTU 18.10 a DEBIAN "STRETCH" poslední bez oprav.  Ubuntu  šlape přiměřeně. Debian má problém se kterým si nevím rady.

    Historie. Zakoupil jsem NTB HP bez OS. Dočetl jsem se,že záruka platí jen na WIN. Nainstaloval jsem WIN.7 a ten neustále zlobil. Nechtěl jsem hned instalovat Linix, protože jsem nevěděl co vlastně způsobuje problémy. Při druhé reklamaci řekl servis, že závada je asi ve win.7. Do konce záruka zbývalo již jen 14 dnů a tak jsem je požádál o instalaci Ubuntu a Debianu na NTB. Skutečně se potvrdilo, že problém dělal špatný OS win.7. Nu a nyní k věci. Když jsen přinesl NTB domů a chtěl jsem aktualizovat, tak Ubuntu proběhlo OK. Debian zahlásil při aktualizaci, že nelze aktualizaci provést protože nejde něco odemknout ..... co přesně již nevím. Je to dlouho. Spěchal jsem a tak jsem ho zavřel s tím, že se k danému problému později vrátím. Od té doby jsem se do Debianu již nedostal. Vždy po zadání hesla jsem skončil na černém pozadí se šipkou od myši. A co dál?

    Hledal jsem a nenašel. Nevím přesně jak se ptát dál a tak jsem zde:

    Dostal jsem se přes Ctrl+Alt+F1 na konzoli a po zadání hesla jsem se dostal do shellu. Pokusil jsem se zadat příkaz apt-get -f install

    Vrátila se tato odpověď:

    The programs included with the Debian system are free software, the exact distribution terms for each program are described in the individual files in /usr.
    Debian comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, TO THE EXTENT permitted by applicablelaw.
    apt-get -f install
    E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Permission denied)
    E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?

    Nikde se nic neukazuje a heslo snad roota jsem zadal. Nikdo jiný na Debianu nepracuje a ani nemá. Nic tam není mohl bych to přeinstalovat celé, ale zdá se mně to zbytečné. Nevím jak znova potvrdit, že jsem root. Anglicky neumím. Nevím jak odemknout soubor, ale ani jak zamknout. Prosím o pomoc a předem všem mnohokrát děkuji. Michal

    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 14.1.2019 22:36 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?
    Nejsi přihlášen jako root, proto ti nejde instalovat cokoliv. Udělej:
    su -
    A pak to půjde. Případně si můžeš nainstalovat sudo, pokud ho už máš, tak:
    sudo -i
    Mimochodem, to o žádné záruce je i v licenci k Windows.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    14.1.2019 22:41 majales | skóre: 29 | blog: Majales
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?
    Předpokládám, že jste se v konzoli nepřepnul na roota, nebo nezavolal přímo "sudo apt-get update". Máte uživatele v sudoers (/etc/sudoers)? Pokud ano tak použitím sudo nic nezkazíte... A nemusíte hned zhurta "apt-get -f install", pěkně polehoučku "apt-get update" a pak "apt-get upgrade".
    17.1.2019 20:52 2368786 | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?

    Dobrý den. Děkuji moc za odpověď. O moc dál jsem se ale nedostal. Dává to tyto hlášky:

    root@HP250G4:/home/f....  apt-get update
    Hit:1 http://ftp.cz.debian.org/debian buster InRelease
    Hit:2 http://security.debian.org/debian-security buster/updates InRelease
    (appstreamcli:1130): Glib-CRITICAL **: g_variant_builder_end:  assertion 'IGVSB(builder)->uniform_item_types II GVSB(builder)->prev_item_type |= NULL || g_variant_type_is_definite (GVSB(builder)->type' failed
    (appstreamcli:1130): Glib-CRITICAL **: g_variant_nev_variant: assertion 'value |= NULL' failed
    (appstreamcli:1130): Glib-ERROR **: g_variant_nev_parsed: 11-13:invalid GVariant format string
    Trace/breakpoint trap
    Reading package lists... Done
    E: Problem executing scripts APT: :Update: :Post-Invoke-Success 'if /usr/bin/test -w /var/cache/app-info -a -e /usr/bin/appstreamcli; then apostreamcli refresh-cache > /dev/nuli; fi'
    E: Sub-process returned an error code
    root@HP250G4:/home/f.... apt-get upgrade
    E: dpkg was interrupted,zou must manually run 'dpkg --configure -a to correct the problem.
    
    root@HP250G4:/home/f.... apt-get  -f install
    E: dpkg was interrupted,zou must manually run 'dpkg --configure -a to correct the problem.
    Root@…
    Předem děkuji za pomoc. Přeji pěkný a úspěšný den. Michal
    k3dAR avatar 17.1.2019 22:29 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?
    a zkousel si co ti to pise?
    dpkg --configure -a
    i kdyz mi unika co jsou errory apstreamcli, i to proc se tpto stalo, nebude vadnej disk?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 15.1.2019 01:35 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?
    Winows 7 se chovaly nestandartně, protože máš nejspíše typ notebooku, který je již nepodporuje z důvodu zastaralosti. Nechápu, proč máš nainstalované dva systémy, ale budiž. Jak už tu bylo psáno, nemůžeš instalovat a aktualizovat, jelikož nemáš patřičná práva. To co v ubuntu běží automaticky, tak si v debianu musíš většinou nastavit. Já osobně bych volil reinstalaci debianu, protože víme prd, co ten servis v instalátoru naklikal. Ale přiznávám, že ten dotaz na mne působí jako pokus o trolling. Jestli tomu tak není, tak se porozhlédni na youtube, je tam plno postupů i s obrazem. Ty chybějící základy, které postrádáš se dají poměrně slušně okoukat.
    17.1.2019 22:04 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?
    strech nebo buster :-)
    vencour avatar 17.1.2019 22:54 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dál?
    Chceš si hrát nebo makat?
    K čemu ten noťas potřebuješ? Dej na usb Knoppix live dvd a nemusíš skoro nic, je to skoro nerozbitný a připravený na nějakou práci.
    Aktualizace nejsou špatný, ale to bys tomu musel rozumět, co děláš a proč, aby sis to nerozbil dřív sám nebo se nezamotal do prkotin.
    Obvykle je lepší se učit tak, že když něco rozbiješ, máš ještě záložní cestu. A opět bys měl dokázat změnit konfiguraci systému, abys to dokázal použít.
    Sám když začínam s nějakym novym železem, tak přes lspci nebo lshw udělam identifikaci hardwaru a pátram, kdo to jak na internetu používá, jestli se neobjevilo třeba něco novýho.
    Ohledně odemknutí souboru: neber hlášky doslova, občas je to tak, že na něco nemáš právo nebo že to zrovna v tom jednom konkrétním případě je krok mimo pořadí a proto vidíš něco, co nedává až tak smysl.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.