abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 754 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Server pro SmartHome diy

    22.9.2019 13:47 Tom
    Server pro SmartHome diy
    Přečteno: 894×
    Ahoj vespolek, nejprve se přiznám, že moje znalost Linuxu končí kousek za používáním Android telefonu, tak mě prosím nebijte :)

    O co mi jde - v rámci rekonstrukce si chci udělat takovou svojí verze "chytré domácnosti". Svoji verzi proto, že komerční řešení mi těžce nevyhovují. Zatím nejlépe na mě působí openHAB, ale to by se ještě časem mohlo změnit. Moje představa je taková, že bych spojil několik krabiček do jedné a koupil bych NanoPi M4V2 k tomu SATA hat, 32GB eMMC a udělal bych si z toho jednoduchý malý domácí NAS (stačí připojení přes sambu pro sdílení dat mezi zařízeními + záloha PC, žádné super rychlosti nepotřebuji), zároveň by to sloužilo jako server pro smart home (viz zmiňovaný openHAB) + by se mi na tom spouštělo několik PHP skriptů které by stahovaly data z internetu a předávaly dál do domácnosti.

    No a moje dotazy:
    1) myslím že moc velké nároky na výkon nemám, ale stejně se zeptám: utáhne výše zmiňované tento HW?
    2) dokáže Linuxem nepolíbený člověk něco takového dát dokupy? Něco málo zvládám co se "programování" týká (PHP a spol.), automatizace mi také problém nedělá, angličtinou vládnu obstojně.
    3) dokáže takováhle sranda běžet 24/7, nebo s tím budou problémy - restarty, zamrzání,...

    Předem díky za případné nápady, připomínky, tipy, atd :)

    Odpovědi

    Max avatar 22.9.2019 19:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Osobně si myslím, že člověk nepolíbený Linuxem bude mít značný problém.
    Dále je také otázka toho, co je skutečně cílem. Protože na některé věci je vyloženě nutná podpora realtime kernelu.
    A pokud bych měl automatizaci domu brát vážně, tak v takovém případě není dobrý nápad to kombinovat se storage a dalšími službami.

    Jinak co vím, tak třeba automatizace osvětlení je jedna z věcí, která vypadá cool, ale reálně to moc lidí nepoužívá, protože pro spoustu lidí je to v praxi nepoužitelné.
    Jinak já osobně bych do ničeho, než RPi nešel, protože sw support má RPi bezkonkurenční.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.9.2019 19:43 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Je mi jasné, že to nebude jednoduché, beru to i jako výzvu a příležitost se něco naučit. Jenom jestli to nebude moc velká výzva ;) Nějaké šaškárny se světly mě nezajímají - to přenechám někomu kdo na ten marketing skočí. Moje představa "chytré domácnosti" je hlavně ve sběru dat a jejich základní interpretace (nepříznivá předpověď / moc fouká = schovat venkovní žaluzie, odjel jsem na hory a zapomněl vypnout topení - z telefonu přepnout topení do úsporného udržovacího režimu; naopak - vracím se z hor; zatopím si abych dorazil do vyhřátého). Zeptám se - proč není dobré kombinovat smart home a storage?

    Díky, T.
    24.9.2019 17:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    "proč není dobré kombinovat" Protoze kiss

    Navic vsechny tyhle krabicky (RPi included) jsou dobry na ledacos, ale delat z nich NAS je vubec nejhorsi moznej napad pod sluncem.

    Pocitej taky s tim, ze tak jako tak, dlouhodobe to moc stabilni neni (v pozici asd-b prijimace + USB tv modul vytuhne rpi tak cca 1x mesicne), coz ti vadit muze a nemusi. Neni to ani urceny ani projektovany na 24/7 provoz.

    Moc fouka = potrebujes rychlomer na vitr, protoze predpoved je ti naprd. Zapomel si vypnout topeni = potrebujes internet (mas?). Ve finale zjistis, ze normalni lidi zaluzie zatahujou kdyz zrovna nejsou doma, stejne jako zaviraji okna, pripadne nechavaji otevrenou jenom vetracku atd atd. A pamatuj si, ze to vsechno se jednoho krasnyho dne i kdyz to bude fungovat naprosto perfektne ... rozbije. Pricemz kazdej element toho systemu by s tim mel pocitat.

    A nedes se, komercni dodavatele taky naprosto nepocitaj s tim, ze se neco podela, takze kdyz ti trebas nejde net(kvuli bource), tak okna zustanou otevrena i v bource.

    Nezapomen taky na to, ze "chytra" domacnost = kilometry kabelaze (a jasne, muzes si koupit kybl aaa clanku, a resit to tak, ze budes denne vymenovat nekde neco).
    24.9.2019 20:48 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Taky bych to nekombinoval s NAS, ale jinak to RPI je vcelku spolehlivé. Běží mi už přes 3 roky RPI2 a jen asi dvakrát umřela SD karta, pokaždé když energetici "opravovali" síť opakovaným nahazováním a vypínáním. Mimo jiné na něj chodí každou minutu data z asi 10 termostatů řídících el. podlahové topení a stejně často ty termostaty obesílá údaji. Každých 5 minut pak zapisuje údaje do databáze. Žádnou optimalizaci ohledně omezení počtu zápisů na kartu jsem nedělal. Pro každý případ mám u něj nalepenou náhradní SD kartu s kopií funkčního a nakonfigurovaného systému, takže "opravu" by zvládla i manželka, historii měřených údajů bych obnovil později ze zálohy. Takže jako zařízení pro sběr dat bych se toho opravdu nebál. Pro záměr autora s měřením spotřeby plynu bude spíš problémem to, že jsem na různých našich fórech četl, ža plynárenské společnosti přímo zakazují připojit k plynoměrům cokoliv, co není schváleno od nich, byť se jedná o neinvazivní zásah. Prostě si tam legálně nemůžete přilepit váš magnetický snímač. Ale existují už i projekty, kdy se ciferník snímá kamerou a s použitím opencv se odečítá spotřeba. Mít na zdi na konzoli 10 cm před elektroměrem kameru už by mělo být nenapadnutelné, ale je to dost overkill.
    24.9.2019 20:53 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Jejda, teď vidím, že to s tím měřením plynu jsem tam zamotal z jiného vlákna. Omlouvám se.
    10.10.2019 20:22 ha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    "bezi 3 roky a dvakrat umrela karta" to jako vazne povazujes za spolehlive?, az to pobezi 10 let bez zasahu, tak tak muzes zacit opatrne tvrdit ze mas neco, co spolehlive funguje
    Max avatar 10.10.2019 22:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Asi špatná karta. Kingstony nebrat. My jedem arm boardy v nepěkném prostředí (venkovní montážní krabice, kde je v létě moc horko a v zimě moc zima), napojení na GPIO, ovládání závor apod. A možná ze začátku odešlo pár kingstone, ale od té doby ok (3 roky bez výpadku, nasazeno asi 10 zařízení). Také záleží na zápisu, já to mám všechno postavené tak, že co jde, to se zapisuje do ramdisku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.10.2019 10:36 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Máte někdo praktickou zkušenost s Industrial SD kartami? Ty by měly být SLC(MLC)based, takže by u nich asi výdrž mohla být lepší.
    Max avatar 11.10.2019 12:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    My jsme industrial brali jen CF karty (nad kterými běžely WinXP v plném rw režimu). Pokud jde o ARM boardy jako RPi (v našem případě to je i Olimex), tak jsme začali brát sandisky a od té doby ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.9.2019 13:15 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Navic vsechny tyhle krabicky (RPi included) jsou dobry na ledacos, ale delat z nich NAS je vubec nejhorsi moznej napad pod sluncem.
    Právě že jsem si nejprve snažil udělat nějaký "průzkum" napříč internetem a těch udělej-si-sám NASů postavených na cokoliv-Pi je mrak a téměř všichni si to chválí až do sedmého kolene po babičce....?!?

    Moje představa "chytré domácnosti" je následující: termostaty Nest (US verzi) - protože US verze v ČR oficiálně moc nefunguje, tak jim chci připravovat XML soubory s daty tak, aby šli pěkně používat i v ČR (na eBayi jsem koupil jeden ojetý za slušné peníze) a mám vyzkoušeno že to, co mu chci provést funguje :) Na oknech budu mít předokení screenové rolety (slušně brání prostupu tepla a zároveň člověk není doma jako v kobce úplně potmě), ale nejsou moc odolné vůči nepřízni počasí - takže budu mít základní meteostanici (netatmo, nebo něco na ten způsob) která bude hlídat vítr a v případě problémů rolety vytáhne aby se nezničily. Plus ještě pár drobností, ale to je jenom načítání nějakých senzorů každých pár minut/hodin a následné zapisování do DB. Žádná raketová věda se nekoná :D Automatizace (ta průmyslová) mě tak-nějak živí, takže aspoň trošku tuším co to obnáší takže doufám že vím do čeho jdu. A protože chci automatizovat jenom pár věcí, tak té kabeláže nebude zase až tak moc (navíc většina bude mít většinu cesty společnou s rozvody 230V). A právě komerční řešení jsem zjišťoval jako první, ale jedno je horší než druhé, spousta věcí nedomyšlených, spousta věcí zbytečně složitých (aby si člověk musel koupit dražší věc), téměř totální nekompatibilita s čímkoliv (mnohdy i od stejného výrobce), takže jsem velmi rychle došel k závěru že tudy cesta nevede...
    22.9.2019 20:35 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Úlohu bych rozdělil na dvě relativně samostatné komponenty: Ovládání světel a čtení senzorů bych svěřil Arduinu (dá se koupit za 50 Kč) se kterým bude komunikovat RPi, na kterém může být zmíněný NAS, třeba OMV. Případně spolu nemusí komunikovat vůbec a každý si bude dělat jen svou práci.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    11.10.2019 15:05 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    IMHO to chce promyslet, proč to chce člověk dělat a zda jsou ty nápady bezpečné. Co když se něco zasekne, začne hořet servo, připlete se do toho kočka, vypadne proud... Možná někde existuje nějaká metodika co ohlídat a promyslet? Samozřejmě nic proti hraní si...
    -- OldFrog
    otasomil avatar 11.10.2019 20:14 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Server pro SmartHome diy
    Zdravim
    Imho pro uloziste bych pouzil neco vhodnejsiho nez RPI. Mozna je na povazenou VPS. Postupem casu jsem prisel na vhodne reseni v podobe stale zapnuteho notebooku ktery je tak ihned k dispozici jako desktop a tez jako SFTP server + nejake dalsi vyuziti (konec SSH tunelu...) dle aktualni potreby.
    Pro domaci automatizaci... No nechci Vas zrazovat ale bez znalosti Linux systemu je toto prakticky neschudny nehlede na problemy s komunikaci jednotlivych periferii apod.
    Otazkou je tak prakticnost. Pokud jste IT a kutil elektronik tak mate skveleho konicka a nikdy nekoncici zalibu. Pokud mate predstavu v tom ze jednou toto zprovoznite a pojede Vam to do smrti tak s tim nepocitejte. Vetsina vybaveni domu je prakticky na celou jeho zivotnost ale nejaka automatizace je hodne ziva zalezitost ktera je stale ve vyvoji. Sam mam kladny vztah k elektro a IT ale zavadet to do chodu domacnosti rozhodne nehodlam a povazuji to i za neprakticky a to uz vubec nemluvim o financni narocnosti celeho reseni. Jo takovy domaci zvonky, telefon (analogovy), termostat ke kotli, hlidani hladin vody ve studni a napoustene nadrzi pomoci hladinovych cidel a relatek to je jeste prijatelny a kupodivu jeste dnes narazim na lidi kteri toto obdivuji jak jsem to "vymakal"
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.