abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 786 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: AMD APU + další grafická karta

    14.5.2020 16:19 Kamil
    AMD APU + další grafická karta
    Přečteno: 800×
    Ahoj. Nejspíš položím hloupý dotaz... Nikdy jsem neměl v PC APU a ani více jak jednu grafickou kartu.... Nyní uvažuji, že až vyjdou nové desktopové APU Ryzen, tak že si nějaké pořídím a k němu ještě nějakou výkonnější PCIe kartu od AMD. Tu bych používal v případě potřeby vyššího grafického výkonu. A teď mé dotazy: 1-do jakého portu mám připojit monitor, do vývodu z APU, nebo z grafické karty? (Předpokládám, že nebudu muset kabel přehazovat z jedné gr.karty na druhou) 2-umí linux MINT přepínat mezi těmito dvěma kartami v závislosti na potřebném výkonu automaticky, nebo budu muset přepínat ručně? 3-budu moci v případě použití Qemu pro virtualizaci windows vyhradit virtuálce celou PCIe grafickou kartu?

    Moc děkuji za případné rady. Kamil

    Odpovědi

    Prcek avatar 18.5.2020 16:44 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Nejsem si tím úplně jistý, ale myslím si, že můžeš používat jen jednu z těch grafických karet. Když chceš používat integrovanou v procesoru, připojíš kabel do konektoru na desce. Když bys chtěl používat dedikovanou grafickou kartu, připojíš kabel do konektoru na kartě.

    Nastavení, která grafická karta se má používat, bude někde v BIOSu.

    Ale možná se pletu. Musel by ti to potvrdit někdo, kdo má podobný HW jako ty.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    18.5.2020 18:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    K první polovině: těžko. Teoreticky by to jít mohlo, dělá se to tak u notebooků - podle https://01.org/linuxgraphics/gfx-docs/drm/gpu/vga-switcheroo.html v takovém případě jedna grafika kreslí a přes PCIe posílá data druhé, která je zobrazuje. Prakticky bych ale hádal, že na normálním PC to fungovat nebude.

    K druhé polovině - když tu grafickou kartu nebudete zrovna používat v hostitelském systému, tak není problém ji dát do virtuálního serveru. Pozor, potřebujete základní desku s IOMMU (není problém) a dobře udělanými IOMMU skupinami (může být problém.)
    Quando omni flunkus moritati
    18.5.2020 20:37 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Prakticky bych ale hádal, že na normálním PC to fungovat nebude.
    Bumblebee funguje pro přepínání igpu Intetelu a gpu Nvidie i na desktopu a taky to bylo původně pro NTB.

    Podle mě bude přepínání AMD fungovat na desktopu lépe než na NTB, protože tam bývá často nastavena GPU napevno v biosu (např. nejde vypnout). Vlastní zkušenosti s AMD Ryzen nemám, chtělo by to pogooglit.
    18.5.2020 22:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Offtopic - já tohle přepínání stejně nechápu. Nedávno jsem dělal upgrade na notebooku a dedikovaná AMD karta přestala fungovat, čehož jsem si hned nevšiml, protože X najely na integrovaný Intel. Psaní v konzoli nebo v textovém editoru bylo neskutečně pooomaaaaléééé, dokud nezareagovala správa napájení procesoru a nezvýšila takt... což následně vyžadovalo spuštění větráků, takže NTB dělal kravál a hřál se.

    To ať mi nikdo neříká, že CPU běžící na maximální frekvenci a puštěný větrák je pro spotřebu lepší než zapnutá grafika...

    (A mám tam normální Xfce a editor byl kate, žádná plasma a podobné high-tech kraviny)
    Quando omni flunkus moritati
    18.5.2020 23:20 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    což následně vyžadovalo spuštění větráků, takže NTB dělal kravál a hřál se.
    To nevypadá na standardní chování, navíc když máš Xfce. Spíše to vypadá, že ti nějaký proces vytížil CPU, nebo jsi měl ten Intel špatně nakonfigurovaný, protože jsi ho před tím nepoužíval. Pokud bychom se teď mrkli na nějaké testy měření spotřeby na netu, tak igpu bude mít při běžné práci určitě nižší spotřebu než dgpu. Ruku do ohně nedám, ale nečetl jsem, že by AMD nebo Nvidia měly lepší úsporné funkce než igpu Intel.
    19.5.2020 00:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Spíše to vypadá, že ti nějaký proces vytížil CPU
    No jasně, proces X serveru. Když jsem nic nedělal, nic nedělal, když jsem začal psát do editoru, vytížení šlo nahoru. Jak se dají konfigurovat grafické karty, to nevím, ale doufal bych, že výchozí nastavení bude použitelné. Pokud teda akcelerace nebyla úplně vypnutá, to by byl sice návrat někam 15 let zpátky, ale je možné, že to tak je udělané v rámci tlačení systemd pomocí přístupu "X.org pouze se systemd"
    Quando omni flunkus moritati
    19.5.2020 09:23 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Pokud teda akcelerace nebyla úplně vypnutá, to by byl sice návrat někam 15 let zpátky, ale je možné, že to tak je udělané v rámci tlačení systemd pomocí přístupu "X.org pouze se systemd"
    Zaujímalo by ma, čo má spoločné systemd s aktívnym bumblebee na vadnom HW.menovite prečo by mala byť chyba v 3D desktope keď bumblebee nechal 3D akceleráciu čisto na diskrétnu a neexistujúcu diskrétnu grafickú kartu.

    Takáto logika je krok späť o 15 rokov.
    19.5.2020 11:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Než něco odešlete, přečtěte si to po sobě... Taky je dobré v reagovat na to, co předřečník napsal, nikoliv na to, co se vám odehrává v hlavě.
    Quando omni flunkus moritati
    19.5.2020 20:10 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Takáto reakcia síce vysvetľuje logickú chybu v uvažovaní, ale neospravedlňuje ju.
    19.5.2020 07:34 Vašek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    .......Pozor, potřebujete základní desku s IOMMU (není problém) a dobře udělanými IOMMU skupinami (může být problém.)
    Dobrý den.

    Také mne toto téma zajímá. Mohl byste prosím trošku rozvést pojem "dobře udělané IOMMU skupiny" ?

    Lze nějak poznat motherboard, který IOMMU podporuje a má IOMMU skupiny udělané dobře?

    Moc Vám děkuji.
    19.5.2020 12:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Na to, abyste mohl použít PCI-passthrough, musí deska umět IOMMU, pak můžete PCI hardware vyjmout z hostitele a vložit do hosta. To ale nejde dělat pro každé jednotlivé zařízení, vyjmout je potřeba všechna zařízení, která jsou v jedné IOMMU skupině. Příklad - na své desce nemůžu z hostitele vyjmout jenom grafickou kartu, musím s ní vyjmout i zvukovou kartu, která je na té grafice integrovaná (žádné překvapení, ale taky to není problém.)

    Příklad blbě udělaných skupin může být třeba to, když v jedné skupině budou obě grafické karty - vyjmu obě, v hostiteli nemám grafiku. Nebo že ve skupině bude grafická karta a zároveň s ní také třeba všechny řadiče disků - vyjmu grafiku, hostitel nemá disky. Prostě jsou to případy, kdy nemůžete z hostitele vyjmout hardware pro hosta, protože tím vyjmete i něco, co hostitel potřebuje ke svému fungování.

    Jak poznat vhodnou MB? Těžko. Pokud už desku máte, tak v Linuxu je adresář /sys/kernel/iommu_groups, kde jsou ty skupiny vyjmenované jako podadresáře (čísla), v každém podadresáři je pak adresář devices, kde je seznam zařízení patřící do dané skupiny. (Zařízení jsou uvedena dle svých adres na PCI sběrnici, z výstupu lspci vyčtete, co je co.) Pokud desku chcete koupit, tak jedině hledat na webu, jestli někdo někam ten seznam skupin nenahrál. Jo a s různou verzí BIOSu ty skupiny na stejné desce mohou být různé.
    Quando omni flunkus moritati
    19.5.2020 12:23 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Sice to nebyl dotaz na mne, ale je to asi tak, že před koupí motherboardu není žádná možnost to poznat podle nějakých parametrů od výrobce (neuvádí to). Když máš motherboard v ruce, tak to lze zjistit scriptem. Před koupí musíš hledat info na netu od ostatních uživatelů, třeba do googlu hodit: <jméno_motherboardu> "IOMMU groups". Kdysi jsem měl obrovský excel, který někdo zpracoval (mám dojem, že z Redhatu) a tam byly sesbírané zkušenosti s různými deskami. Pokud něco najdeš, tak to sem klidně hoď rád se podívám jak jsou na tom dnešní desky.
    19.5.2020 14:29 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Vhodnost pro PCI passthrough se může u konkrétního MB lišit verze od verze použitého BIOSu/UEFI.

    Nejlepší je asi inspirovat se s výběrem komponent (nejde jen o MB, ale i GK) dle "success stories" těch passthrough-úspěšnějších na tech. forech Internetu.

    Myslím, že například Wendell z Level1Techs při svých recenzích MB obligátně ukazuje IOMMU grouping, zkušenosti s konkrétními MB v tomoto ohledu se řeší i na jejich fóru).
    18.5.2020 20:57 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    (Předpokládám, že nebudu muset kabel přehazovat z jedné gr.karty na druhou)
    Mělo by to jít nastavit i tak, že by se v jednu chvíli používaly obě GPU, do monitoru by byly zapojeny oba kabely najednou a jen bys přepínal "source" na monitoru podle toho z jaké GPU by jsi chtěl zrovna vidět výstup.

    Nebo druhá varianta co tu už padla, že by se výpočetní výkon odehrával na jedné GPU a pak by se data přenesly na druhou GPU kde by se jen zobrazily a vyplivly na monitor. U téhle varianty je mírná latence, ale u Bumblebee ji vůbec nevnímám ani ve hrách.
    18.5.2020 22:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Mělo by to jít nastavit i tak, že by se v jednu chvíli používaly obě GPU, do monitoru by byly zapojeny oba kabely najednou a jen bys přepínal "source" na monitoru podle toho z jaké GPU by jsi chtěl zrovna vidět výstup.

    Jo, takhle mám připojenou grafiku pro virtualizované widle.
    Quando omni flunkus moritati
    18.5.2020 23:07 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Já na virtualizované widle používám https://looking-glass.hostfission.com/ , jsem líný přepínat monitor :-) Tam už malinká latence jde u rychlých her cítit, ale když potřebuji tak taky přepnu "source" na monitoru a je to bez latence. Dle potřeby si Nvidii pomocí scriptu přehazuji mezi virt. widlema a linuxem, podle toho kde ji potřebuju.
    19.5.2020 14:35 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Jedu odhadem na cca 1,5 roku staré verzi LG, je tam za tu dobu patrný nějaký funkcionální/výkonový pokrok?
    19.5.2020 15:31 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Taky nemám úplně nejaktuálnější. Používám starší betu. Co si vzpomínám, tak takový větší pokrok byl, že se od nějaké verze dal LG používat i mezi VM, tzn. v jedné VM běžel LG-host a ve druhé LG-client, ale nepoužívám to. Když vývoj LG začal tak šlo použít NvFBC pro co nejnižší latenci, pak tu funkci na čas vypl a šlo používat jen DXGI a od bety NvFBC zase funguje. Přibyly nějaké klávesové zkratky a přibylo více voleb. Psali, že od nějaké verze LG-host (ten co je uvnitř VM) využívá méně CPU, ale nezkoumal jsem to jestli to tak v reálu opravdu je. Jinak ta latence (což je asi to nejdůležitější) se mi zdá +- pořád stejná s NvFBC. Při použití DXGI tam asi pokrok v latenci je, oproti tomu co bylo na začátku, ale je to zase jen subjektivní pocit, pečlivěji jsem to netestoval.
    19.5.2020 20:55 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Není NvFBC API dostupné pouze na Quadro+, aspoň takový dojem jsem získal z Gnifových (autor LG) tehdejších komentářů na toto téma.
    19.5.2020 21:36 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD APU + další grafická karta
    Existuje na to patch pro LG-host, aby to fachčilo i na GeForce, ale Gnif striktně dodržuje, aby se o tom nemluvilo. Možná ten patch udělal sám Gnif, pak si udělal nějaký "právní" rozbor zda je to legal, což není, a od té doby je do patch jehož jméno se nesmí vyslovovat :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.