abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 42
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 848 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: jojo2

    21.1.2023 11:46 riadiace jednotky vseobecne
    jojo2
    Přečteno: 552×
    Zatial zhanam (je ich dost malo) len teoreticke info, ako funguju riadiace jednotky v aute. Nie som automechanik a doteraz nemam skusenosti s riadiacimi jednotkami. Predpokladam, ze je to zariadenie (mozno SOC), ktore zbiera z roznych senzorov v aute data (okrem ineho) a na zaklade tych dat riadi elektroniku v aute (ak sa mylim opravte ma).

    Nedavno som mal problem, kde bolo potrebne vymenit 1-2 komponenty za nie maly peniaz, ale mi to spravil tak, ze toto zariadenie/a softverovo zablokoval aby riadiaca jednotka nereagovala na danu poruchu.

    Viem ze existuju rozne OBD konektory cez ktore vieme z riadiacej jednotky vycitat nejake data. V starsich autach je mozne nieco cez tie jednotky nastavit, alebo zakazat atd ...

    Nema niekto nejake info, kde by som k tomu nasiel viac ? Je to predsa len HW/FW/OS a k tomu mam blizsie ako k mechanickym castiam :-D Samozrejme, ze ked o tom nic neviem, tak si nebudem hned cipovat jednotku, ale rad by som sa o tom viac dozvedel

    dik

    Odpovědi

    21.1.2023 12:35 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jojo2
    Ani nastroje ani informace ktere hledas nejsou vetsinou verejne dostupne a jsou urcene pouze pro autorizovany servis. Zadna automobilka urcite nechce, aby si se jen tak hrabal v elektronice auta. Takze je najdes nelegalne na ruznych auto-moto forech a obcas se nekdo pusti do neceho vetsiho a tech cest je dneska samozrejme vic. Kazdopadne je to akce "na vlastni pest". Hledej..
    22.1.2023 09:18 jojo2
    Rozbalit Rozbalit vše riadiace jednotky vseobecne
    Ked to funguje takto ako to popisuje chlapik vo svojom blogu, tak o bezpecnost sa v automobilkach zrejme nikto nestara. Mozno by ma viac zaujmalo ako je to s upravou riadiacej jednotky. Viem, ze k (min.) k niektorym riadiacim jednotkam, resp. k ich uprave maju pristup aj garazovy majstri (alebo si to nechaju spravit od niekoho z autorizovaneho servisu (to som nezistoval)).
    22.1.2023 09:45 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: riadiace jednotky vseobecne
    Co je to za auto?
    22.1.2023 11:48 jojo2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: riadiace jednotky vseobecne
    Pytam sa len vseobecne, ale jedna sa o Opel
    22.1.2023 12:14 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: riadiace jednotky vseobecne
    Scenar je stejny. Potrebujes spravny kabel a spravny software. Budou te zajimat veci jako OBD2,CAN a diagnosticky software pro Opel. Najdes si tu uz sam doufam.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.