abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 885 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia

    15.3.2023 10:10 karkar | skóre: 4
    Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Přečteno: 374×
    Mám takový problémek - na Odroidovi C4 jsem si spokojeně provozoval armbian, výstup na TV, prohlížení webu, sem tam nějaký youtube/video z ČT apod.. Pak jsem udělal poměrně zásadní chybu - udělal jsem update/upgrade/dist upgrade a bohužel se mi ztratila zvukovka - zůstal jen dummy interfejs. Na netu nic moc nebylo, tak jsem se rozhodl nahrát aktuální distro. Bohužel po flešnutí image Armbian 23.02 Jammy XFCE na emmc opět žádné audio. V dmesgu mám tyhle řádky:
    [   13.936415]  fe.dai-link-0: ASoC: no backend DAIs enabled for fe.dai-link-0
    [   13.937748]  fe.dai-link-0: ASoC: error at dpcm_fe_dai_prepare on fe.dai-link-0: -22
    ...
    [  935.795034]  fe.dai-link-0: ASoC: no backend DAIs enabled for fe.dai-link-0
    [  935.801472]  fe.dai-link-0: ASoC: error at dpcm_fe_dai_prepare on fe.dai-link-0: -22
    Podle toho co jsem našel na netu to spolu souvisí. Bohužel návody na opravu se podobají spíše magii - jako najít nějaké soubory a někam je překopírovat (z emmc na sd kartu kterou nemám) či přenastavit nějaká práva (u souborů co jsem u sebe nenašel), nebo přeinstalovat balíčky, které v distribuci nemám.

    Věděl by mi někdo poradit co dělat, jak to diagnostikovat prosím? Od doby kdy jsem dokázal procházet a identifikovat jednotlivé ovladače podle toho jak byly seřazené v initu uplynulo už mnoho vody a s tím "bordelem" co se teď natahuje při startu si nějak nevím rady. :-/ Dík.

    P.S. poslal jsem dotazy i na odroid a armbian fora, ale zatím bez odezvy...

    Odpovědi

    15.3.2023 12:11 z_sk | skóre: 34 | blog: analyzy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Pozri si logy apt a tak môžeš zistiť čo sa aktualizovalo.
    debian.plus@protonmail.com
    15.3.2023 12:28 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Nejdrive:
    sudo apt install --reinstall odroid-alsa
    Pokud to nepomuze pa jeste reinstall odriod-base. Pokud ani to nepomuze tak manualne. Pokud neco zabere tak reseni napis laskave vsude, kde jsi se ptal..
    15.3.2023 15:26 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Ahoj, tohle je právě příklad toho řešení, které nevím jak provést - balík odroid-alsa (ani odroid-base) v distribučních zdrojích flashnutého armbianu bohužel nemám. Mohl bys mě prosím nasměrovat na repozitář kde pro armbian jsou? díky
    15.3.2023 15:20 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Myslím si, že tohle vyřešit nebude úplně triviální. Soubor https://github.com/torvalds/linux/commits/master/sound/soc/soc-pcm.c má mraky změn v posledních letech. Předpokládám, že ten funkční armbian byl staršího data.

    Tipnul bych si, že se upgradovalo jádro bez odpovídajících aktualizací DTS souborů pro danou desku a s původními DTS to už nefunguje správně.
    15.3.2023 15:35 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Ano přesně tak cca 2 roky starý. Bohužel jsem tam pak flashnul poslední verzi distribuce z února letošního roku a s ní to taky nefunguje. Tuhle: https://www.armbian.com/odroid-c4/ (Armbian 23.02 Jammy XFCE).

    Krom dmesgu, kam, do jakých logů bych se měl kouknout, třeba to přece jen hledá nějaký soubor nebo se snaží otevřít a nemá jen práva...

    16.3.2023 06:25 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Nehledá soubor, ale má špatně konfiguraci alsa SoC frameworku, který se stále vyvíjí (především pro potřeby androidu). Na změny musí reagovat konfigurace v device tree (DTS), která musí přesně sedět na daný HW a její příprava/úprava vyžaduje detailní znalost frameworku v dané verzi jádra a současně daného HW.

    Primárně je za to zodpovědný výrobce dané desky, aby mu HW plně fungoval na nejnovějším kernelu. Správci konkretních desek v Armbianu se snaží tuto činnost za výrobce suplovat, ale není to jednoduché/levné a zakladatel Armbianu to zmiňuje pořád dokola.
    16.3.2023 07:48 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Aby nedošlo k nedorozumnění - konfigurace DTS mezi verzemi kernelu se až tak často nemění, ale ke změnám dochází, není to žádné stabilní API. Teoreticky je i možné, že správce armbianní verze pro danou kartu v updatu zapomněl přenést nějaké DTS nebo kernelí konfig. Přesně tohle se mi to stalo u RPi - viz https://github.com/raspberrypi/linux/issues/4992#issuecomment-1100070149
    16.3.2023 08:58 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Hmm, tak to jsem asi v pérdeli pane hrábě. To nejspíš nerozklíčuju. Zkusím prohnat tu ruční úpravu skriptem co posílal X a pak budu hledat jinou instalaci. Ještě jsem našel, že mají verze Bullseye, Sid a Lunar. Tak to postupně projedu, třeba se něco z toho chytí. Akorát to budu muset zase celý rozebírat... chjo :( Pomalu docházím k přesvědčení, že tyhle armové SBC jsou jen ztráta času. Kolik hodin člověk promrhá, aby opravoval co na začátku chodilo a s updatama se rozbilo, anebo aby to vůbec dostal do použitelného stavu. A když se tak stane, tak zjistí, že stejně něco nechodí, balíky toho co potřebuje jsou zastaralé a podobné pešky... :-( Blbej intelí NUC, jen o pár korun navíc, možná udělá víc služby na delší dobu bez nutnosti takového drbání... Děkuji za vysvětlení a navedení...
    16.3.2023 09:08 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Jistě, buď intel, nebo RPi (která má DALEKO nejlepší support ze všech SBCs), nebo již hotovou otestovanou distribuci pro danou desku pro jeden konkrétní účel (omezené použití, neočekávat dostupnost updatů).

    Malý intel stojí pár korun (repasovaný thin client je často levnější než RPi + zdroj), spotřeba jen o malinko vyšší než SBC a díky biosu a autodetekčního PCIe je zcela bez problémů. ARMové SBC mi přijde smysluplné, jen pokud potřebuji HW periferie, které intel nemá (GPIO, I2S, SPI, atd.). A i to je někdy možné řešit přes levný USB adaptér -> GPIO, I2C atd, pokud stačí nízká rychlost.

    Z mého pohledu ty ostatní SBCs jsou pro někoho, kdo nad daným SoCem chce postavit nějaký embedded produkt a potřebuje si SoC vyzkoušet. A pak pro výrobek použít nějaký embedded modul s daným SoCem (compute module, sodimm formát, atd.). Tam samozřejmě musí řešit DTS konfiguraci do detailu a mít celý systém pod kontrolou.
    18.3.2023 08:24 trubicoid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Armbian na Odroid C4 - bez HDMI audia
    Zrovna Odroid má na C4 aktuálně dobře fungující jádra 6.1 a 6.2. Jestli jede audio, to nevím. Můžete to zkusit. Nejdříve vrátíte petitboot, pak pustíte netboot_install a dáte tam aktuální Ubuntu nebo Debian s jádrem a několika soubory Odroidu. Pak dáte nové jádro linux-image-6.1.0-odroid-arm64 nebo linux-image-6.2.0-odroid-arm64.

    Pokud by stále nejel zvuk, tak napište do fóra odroidu. Většinou tam tobetter reaguje velmi rychle. Ten má patrně na starosti právě mainline jádro.

    Jinak by asi šlo vyzkoušet jenom vyoperovat to jádro, initrd a dts z Odroidu a zkusit na Armbianu. Ale není to jistý.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.