abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 834 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Zamrzání systému

    3.11.2023 18:48 cek3
    Zamrzání systému
    Přečteno: 710×
    Dobrý večer, mám postarší NTB s grafickou kartou Quadro FX1800M a procesorem i5 M520. Jakákoliv distribuce po cca 15-30 min. zamrzne a pomůže jen restartovat a takto stále dokola, i když se nic na NTB nedělá takže to žádný program nebo hra nezpůsobuje. Nechám ho zaplý a prostě zamrzne. Našel jsem na zahraničních fórech uplně stejný problém se stejnou grafickou kartou. Údajně si grafika nerozumí s Nouveau ovladači a takto se to projevuje. Našel jsem postup jak odinstalovat Nouveau, to se mi ale nepovedlo a po pár příkazech v terminálu které jsem našel na fórech se po restartu systém už nespustil a následovala přeinstlace celého systému. Originální ovladač nelze nainstalovat jelikož detekuje Nouveau co nejde odinstalovat. Takto jsem to absolvoval několikrát a už mě to přestalo bavit. Teď jsem dostal chuť se o to znovu pokusit ale nejdříve se tu poradím. Děkuji předem za rady.

    Odpovědi

    3.11.2023 19:59 YXCVB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    Mimochodem, uvědomuješ si, že ten HW má věk věcí v muzeu?

    Nemůže to být prostě rozbitý hardwarově?
    3.11.2023 20:16 cek3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    Ano uvědomuju ale ještě nedávno byl užíván v plném nasazení s Windows a funguje to s nimi při běžné práci na jedničku i v dnešní době. Linux jsem si vždy ze zvědavosti chtěl vyzkoušet a zároveň je to i taková klasika že lidé na starý PC instalují Linux takže si říkám proč by to nemělo jít. A ty příkazy co zmiňujete jsem používal ale ten ovladač od nvidie prostě pokaždý kolidoval s Nouveau i když byl zjevně zakázaný a instalace mě neputila dál. Uznávám že jsem něco mohl udělat blbě, Linux jsem nikdy předtím nepoužíval a když tak pár minut nějakou live distribuci z flashky takže jsem absolutně neznalý.
    4.11.2023 08:52 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    Zkusil bych různé distribuce například OpenSuse, LinuxMint... U desktopu mě u jedné známé šla jen Linux Mint apod.
    k3dAR avatar 4.11.2023 22:57 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    pokud tam ma RAM o velikosti (4/8/16) ktera staci na jeho potreby, tak je to pouzitelne... i predchozi Core2Duo se da v pohode pouzivat, samozrejme u obou/vsech plati ze ta pouzitelnost zalezi na konkretnich pozadavkach (u nej to ocividne problem neni), to ale plati i o rok starem i5 ze nekomu nestaci protoze potrebuje posledni i7/i9/Xeon/Ryzen s minimalne 256GB RAM...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    3.11.2023 20:05 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    Originální ovladač nelze nainstalovat jelikož detekuje Nouveau co nejde odinstalovat.

    Proč by měl jít „odinstalovat“? Je většinou součástí systémového balíčku s kernelem.

    Jednoduše ho zakaž. Je na to hned několik postupů na výběr. /etc/modprobe.d/něco.conf může mít řádku blacklist nouveau (nebo tu radikálnější verzi, která ochromí install). (Doporučuje se pak u některých distribucí přegenerovat initramdisk.) Nezávisle na tom může mít kernelová příkazová řádka module_blacklist=nouveau (což čte systemd-modules-load.service) nebo taky modprobe.blacklist=nouveau (což čte přímo modprobe).

    Jenže: Ujisti se napřed, že máš nainstalovaný proprietární ovladač NVidia ve správně pradávně fosilní legacy verzi (pravděpodobně 340.xx), aby to mělo šanci fungovat a nabootovat.

    V distribucích je obvykle k dispozici balíček s proprietárním driverem NVidia a někdy (v odkazovaném případě bohužel ne) je v něm taky potřebný konfigurační soubor pro zákaz nouveau. Je pravděpodobné, že jsi ten NVidia modul nenainstaloval správně nebo nenainstaloval vůbec.

    Jendа avatar 3.11.2023 20:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    Zamrzá jen grafika, nebo celý systém? Jsou v okamžiku zamrznutí nějaké věci v logu (což by jednak mohlo říct čím to je, jednak by se dalo zjistit, jestli systém během toho žije - například bych si dal do cronu něco každou minutu, pokud systém „sám od sebe“ negeneruje logy dostatečně často)? Pingá to během zámrzu? Existující navázaná SSH spojení fungují nebo taky zatuhnou?
    3.11.2023 21:42 joe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    NTB treba zvnútra vyčistiť. Na chladičoch a ventilátoroch je prach.
    4.11.2023 18:35 cek3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    To dělám co rok max. dva. Teď je čerstvě vyčištěný a přepastovaný.
    k3dAR avatar 4.11.2023 22:59 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    normalne by Nvidia ovladac pri instalace nemel resit ze bezi nouveau, automaticky ho zablokovat a po rebootu najet s Nvidia...
    takze mozna zalezi co mas za distru a jak/odkud zkousis ten ovladac instalovat...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.11.2023 15:37 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému

    Jenom bych doplnil, že například v případě Archu to blacklistnutí zajišťuje soubor /usr/lib/modprobe.d/nvidia-utils.conf o obsahu blacklist nouveau, který vlastní balíček nvidia-utils (na kterém závisí například nvidia-dkms a různé jiné balíčky, které instalují ten proprietární modul nvidia).

    Zrada může nastat v tom, že pokud tazatel nainstaluje nvidia-340xx-dkms (protože současný NVidia driver už použít nemůže), bude k tomu mít automaticky nvidia-340xx-utils a tam (zrovna třeba u Archu) ten blacklist chybí, tj. není tam tohle.

    Nezbývá tedy než doufat, že ty různé nejmenované distribuce, které tazatel zkoušel, mají tohle vyřešené. (Jinak je potřeba si ručně napsat blacklist nouveau do /etc/modprobe.d/nvidia.conf nebo něčeho takového. Nebo (navíc taky) použít jednu z dalších blacklistovacích možností.

    6.11.2023 20:26 redhawk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    skusil by som MX linux. a nainstalovat z menu nvidia driver inak mrznutie, moze byt aj zdrojom, ci mobo
    7.11.2023 05:33 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    U mamky mam Geforce 9800 v LinuxMint jsem dal starší ovladače od Nvidie přes PPA v repo uz nebyly. nouveau zpusobovaly ve Firefoxu nepříjemnosti nevím uz jake dlouhou funguje bez zásahu.
    7.11.2023 12:52 Milan Uhrák | skóre: 31 | blog: milan_at_ABC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zamrzání systému
    No, kdysi dávno mi zamrzal nebo se rovnou restartoval desktop s nějakou vnidia levnou kartou.

    Windows na tom desktopu fungovaly bez problémů (dual boot) - i hry (counter strike jsem občas hrával, Diablo2 a tak). Chyba byla v paměti grafické karty.

    Windows to nějak obešel, linux (asi mandriva, už nevím) se zhroutil / zamrz. Chybu jsem zjistil nějakým testovacím programem (win) na grafické karty. To už i windows zatuhl, a na monitoru samý atrefakty. Takže pokud to na win funguje, může být příčina podobná.. M.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.