abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    27.7.2005 15:53 Gentoo
    Rozbalit Rozbalit vše Buh nam pomahej...
    Zvednete ruku kdo jeste nemate vlastni distro? Nikdo? Dekuji, ted je to teprve komplet!

    Tak a ted rychle prepsat nejaky konfigurak...

    btw: pro koho bude toto distro? Podle screenshotu bych se skoro domnival, ze se jedna o klasicke screenshoty graficky rozhrani pro kazdy linux, ale jestli tohle Ubuntu deli napr. od meho Gentoo...

    btw2: snad by pro zacatek distro-maniakum pomohlo procist manual LOCALES a mozna zjisti, ze neni potreba vzdy kvuli cestine zalozit nove distro

    hodne stesti v prodeji...
    27.7.2005 17:00 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Buh nam pomahej...
    Oh my goddess...

    Mozna byste mel nekdy vylezt z toho vaseho Gentoo kutlochu a porozhlednout se kolem... napr. na:

    http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major nebo http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity

    nez zacnete v komentarich kolem sebe dstit ohen a siru...

    O.
    27.7.2005 18:53 Gentoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Buh nam pomahej...
    To, ze je Gentoo v nejakem zebricku 8., me vubec netrha zily, naopak, ja SKUTECNE znam o cem je Gentoo, vim proc ho pouzivam a vim, ze neni vsemocne. Vim, ze ma spoustu slabin, ale takove, ktere ja umim prekonat.

    To, ze je Ubuntu 1. ale take mnoho neznamena.

    Proto, nez zpravicka typu: HURA, prelozili jsme 3 stranky a 5 obrazku, KUPUJTE!!! Bych uvital srovnani Ubuntu proti nejake doposud zname distribuci apod. TO MA SMYSL!

    btw: jedine co skutecne neco znamena, je pocet verzi linuxu a jeho rozdrobenost, taky prave pro ni si BSD velmi radi a spravne dloubaji

    Proto se ptam, co se ziska tim, ze se prelozilo par stranek? Ani screenshoty nejsou cesky! Za to nechybi informace, kde se da tento linux zakoupit, ale jinak, jinak jsme zdarma...

    Gentoo

    p.s. ale priznavam, ze logo maji pekne, to delal profik ;)
    27.7.2005 19:37 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Buh nam pomahej...
    Pokud vam vyhovuje Gentoo, tak vam to nikde nebere, jen nechapu proc napadate praci ostatnich. Ceske stranky Gentoo taky nevznikly za jeden den a nekde se zacit musi.

    Samozrejme, ze zadne statistiky nejsou stoprocentne vypovidajici, nicmene distrowatch.com je dostatecne velky zdroj, aby to svou vypovedni hodnotu melo.

    A mimochodem ano, je to: HURA, prelozili jsme tri stranky, pojdte se taky zucastnit, vytvorime spolecne neco lepsiho. Cela akce je presne v duchu Ubuntu.

    Opravdu nevim, kde jste vzal to "KUPUJTE". Jak Ubuntu Linux sam nabizi zdarma zaslani lisovanych Install+Live CD, tak jsme zasilani lisovanych CD rozbehli i CR, tj. CZLUG plati postovne. I vy si muzete na adrese poslimi@ubuntu.cz (nebo na http://shipit.ubuntu.com/) nechat zdarma zaslat hezke lisovane CD.
    27.7.2005 19:59 Gentoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Buh nam pomahej...
    OK. Tak si ho holt vsichni objedname a uvidime co to bude :)

    Gentoo

    p.s. davat linux zadarmo i s poslanim, to opravdu se omlouvam, to uz je neco noveho a je uzasne, ze neco takoveho existuje a asi za Ubuntu stoji schopni lide, kdyz doposud se neco takoveho nepovedlo nikomu
    28.7.2005 14:36 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Buh nam pomahej...
    http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity

    je zajímavá stránka. Na distrowatch hledám informace -- např. verze programů -- o distribucích, které nepoužívám. O distribucích, které používám, se tam nic zajímavého nedozvím. Doposud jsem ovšem netušil, že jim tím zvyšuji popularitu...
    28.7.2005 02:11 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše cesky instalator?
    nevite nekdo, jestli uz opravili ten bug v ceskem instalatoru nebo nadale obstastnuji nicnetusici lamy tou vadnou verzi?
    28.7.2005 08:56 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    Muzete se o tom vice rozepsat? To slysim poprve (a nezastiram, ze cesky instalator nepouzivam :)
    28.7.2005 20:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    uz se stalo a nebyl jsem zdaleka sam, nekde se tu o tom pise vic (v diskusich). Prenejmensim poradne tluste napsane varovani pred stahovanim by si lidi zaslouzili... nevim, kdo se bude hrabat predem v bugzille, zvlast zacatecnici, co nevedi, ktera bije.
    Majlo avatar 28.7.2005 10:50 Majlo | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    No chyba je opravená ale nové ISO obrazy sa nerobili .. Viz. http://bugzilla.ubuntu.com/show_bug.cgi?id=8801

    Keby to bol niekto nahlásil skorej :-(
    mario@notebook:~$ dpkg -l |grep kde |wc -l 0
    28.7.2005 20:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    Keby to bol niekto nahlásil skorej :-(
    Jenze tohle nebyl zadnej skrytej bug, ta chyba prekladu byla evidentni na prvni pohled pro kazdeho, kdo tu instalaci jednou zkusil (vyber mezi uplne totoznymi polozkami) - tady selhala elementarni kontrola kvality toho, kdo je za tuhle vec odpovednej.

    Hlasit naprosto zjevnou chybu si asi lidi rozmysleji, protoze je nenapadne, ze odpovedny vyvojar (prekladatel) uz si svoji praci ani nezkontroluje...
    28.7.2005 21:39 Jan Zapletal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    A co by mel ten clovek podle Vas zkontrolovat? Z prekladatelskeho hlediska bylo vse v poradku. To, ze se ty retezce shodou okolnosti objevily v takovem nestastnem miste, je vec druha a je to problem testeru, ze problem nehlasili.

    A jeste k "Odpovednemu prekladateli" - pokud to umite lepe, proc k prekladum neprispejete ve svem volnem case?

    Dekuji vsem prekladatelum, kteri tim umoznuji rozsirovat svobodny software i mezi obycejne lidi.
    28.7.2005 23:25 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    A co by mel ten clovek podle Vas zkontrolovat?
    ta chyba prekladu byla evidentni na prvni pohled pro kazdeho, kdo tu instalaci jednou zkusil

    Nevim, KDO to pustil, ale urcite si nezkousel tu vec nainstalovat. Dosud jsem zil v domneni, ze testeri by meli odhalovat predevsim skryte chyby, ktere se projevi v urcitych konfiguracich popr. interakcich. Ze neco nejde prakticky nainstalovat nepovazuji ale za skrytou chybu. Zvlast kdyz je to distro, ktere se programove zameruje na zacatecniky.

    No chyby se sice deji... jen doufam, ze se na tuhle vec dostatecne upozornuje. Z ruznych dotazu ale vidim, ze ne, ze na tohle lidi narazi az pote, co jejich instalace skonci neuspechem.

    Na tech novych strankach neni na strance s downloadem taky ani slovo... to jako tise doufaji, ze lidi si pri instalaci cestinu nezvoli?

    Aby pak nebylo to rozesilani zadarmo kontraproduktivni (Linux? Ten zmetek, co rozdavaji zadarmo, ale co se neda nainstalovat/co mi malem odpalil monitor?)
    28.7.2005 23:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    diskuse na foru ostatne mluvi za mnohe
    29.7.2005 17:11 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    > Na tech novych strankach neni na strance s downloadem taky ani slovo... to jako tise doufaji, ze lidi si pri instalaci cestinu nezvoli?

    Clovece, jde vam o neco jineho nez o pruzeni? Jak tady, tak v diskuzi na ubuntu.cz jsem psal, ze na to tema pripravime materialy. Ja i ostatni dobrovolnici, kteri se prihlasili taky chodi do prace a vzhledem k tomu, ze jsem na o tehle chybe slysel poprve ve stredu vecer, tak nam dejte trochu casu...

    Informace na strankach s downloadem pribude vcetne navodu jak opravit uz existujici instalaci. Nejpozdeji v pondeli.

    O.
    29.7.2005 17:26 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cesky instalator?
    Clovece, jde vam o neco jineho nez o pruzeni?
    napriklad jsem vas uplne nezistne upozornil na dost znamou chybu toho, co tak nadsene propagujete (aniz o tom mnoho vite) :P
    Jak tady, tak v diskuzi na ubuntu.cz jsem psal, ze na to tema pripravime materialy.
    to je mne osobne ukradeny, to si vysvetlujte uz lidem, co si zkousi marne to CD nainstalovat

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.