abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 868 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Politika, školství a jiné vejšplechty

    21.10.2008 22:24 | Přečteno: 1360× | Osobní | poslední úprava: 22.10.2008 16:36

    Byť jsem se před časem zmiňoval, že jsem své hlavní bloggerské aktivity přesunul na anglické servery a bloguji tam výhradně v angličtiě, některá aktuální, i méně aktuální, témata mi vnukla nápad trošku se rozepsat o svých názorech na některé věci s mým životem související.

    Jednak je tu poněkud překvapivý výsledek voleb do krajských zastupitelstev, druhak nejsem zrovna spokojen s českým školstvím a když už jsem v tom, tak nelze opomenout ani humbuk kolem zdravotnictví. Pravda, co jsem na matfyzu, tak jde většina těchto problémů mimo mě (míněno ve smyslu, že jsem se o ně víceméně přestal aktivně zajímat), ale občas se něco donese i ke mně a na něco si vytvářím názor postupně na základě své vlastní zkušenosti. Proč se tedy nepodělit o něco z toho s ostatními ;-)

    Začněmě třeba politikou a tématem v pravdě aktuálním - volbami do krajských zastupitelstev. Ano byl jsem volit a nezastírám, že jsem po krátkém rozhodování mezi koalicí pro pardubický kraj a ODS zvolit modrého ptáka. Přece jen, většinu lidí co byli na kandidátkách neznám, volební kampaň jsem vůbec nevnímal a se současným krajským managementem jsem poměrně spokojen. A celostátní záležotosti na mé rozhodování též vliv nemá (jinými slovy, pro každé volby mám jiná kritéria koho volit a koho ne a zvláště pak u těch do města rád využívám i preferenčních hlasů) proto ani chování pana premiéra nebo taktizování pana poslance Tlustého na můj výběr nemělo žádný vliv (ovšem za dva roky, ne-li dříve, nejspíš mít bude).

    Já ovšem nepatřím do statistického normálu české populace, jak mimo jiné i tyto volby potvrdili. Český národ se opět zachoval jako snadno manipulovatelné stádo a dal přednost ušetřeným pár desítkám či stovkám korun ve své vlastní kapse před rozvojem kraje. Pokud bude kraj platit poplatky za lékaře, můžeme se velice rychle rozloučit s opravami silnic, stavbami městských obchvatů, zvýšením investic do kutury či školství. Pro jednoho je regulační poplatek zanedbatelná částka, ve chvíli, kdy jich však budete platit tisíce, ne-li miliony, za měsíc je to již znatelný zásah do krajského rozpočtu. Jestli zde ČSSD splní co slibuje, obávám se, že po čtyřech letech budeme moci o našich krajích prohlásit dnes snad již notoricky známá úsloví o spálené zemi, nebo politice ve stylu po nás potopa. Děkuji tedy všem kteří se nechali zaslepit vlastním krátkodobým prospěchem a zbrzdili, ne-li úplně zastavili, tak realizaci důležitějších projektů vedoucích k rozvoji českých krajů.

    Dalším bodem o kterém bych se chtěl zmínit je české školství, tentokrát to ale nebude o školních uniformách ;-) Školy a učitelé jsou často kritizování pro nízkou kvalitu výuky, děti a mládež do školy obvykle chodí neradi, úroveň vysokoškolsky vzdělaných lidí též klesá. Kde hledat důvody? Co udělat proto aby se tato situace zlepšila? Jak docílit dostatečného vzdělání populace? Na tyto otázky není lehké hledat odpověď.

    Začněme třeba motivací dětí chodit do školy. Zde jsou na vině učitelé, rodiče i média. Děti často sedí u televize či počítače (ano já taky trávím většinu svého volného času u počítače a vím, že to není zrovna ideální stav) a ztrácejí motivaci dělat něco aktivně. Rodiče je v tom ještě mnohdy podporují. Na druhou stranu, učitelé často nejsou připraveni dostatečně na práci s dětmi a dospívajícími a byť vyučovanou látku ovládají, nejsou schopni ji podat v dostatečné kvalitě a dostatečně zajímavou.

    Pokud jde o zlepšení situace ze strany rodičů, je řešení poměrně složité, ne-li vyloučené. Současná nastupující generace již příliš přičichla ke konzumnímu a rychlému stylu života, často se doplňující s nezájmem dělat cokoliv co vyžaduje nějakou aktivitu - a tento styl života také přenáší na své potomky. Jistě není bez zajímavosti, že děti začínají mluvit vulgárně v nižším věku, méně poslouchají učitele, zvyšuje se počet prvňáků s různými vadami řeči, ... Za většinu těchto negativních projevů mohou rodiče a televize. Jistě není bez povšimnutí, že například kvalita večerníčků je v poslední době mizivá. Kde jsou ty doby kdy se točili večerníčky jako Včelí medvídci nebo Broučci...

    Ze strany učitelů je pak situace též složitá. Jednak je školství podhodnocené a v podstatě neexistuje způsob jak dostatečně ohodnotit učitele, který je skutečně kvalitní. Není moc lidí, kteří by to dělali jenom proto, že je to baví, obzvlášť když se vám čast stane, že žák odmítne uposlechnout vašich pokynů a ohání se tatínkem, který skutečně druhý den do školy přijde a vás "seřve". Kvalitní lidé zkrátka odcházejí do komerční sféry a ve školství zůstávají většinou lidé ne zrovna dobří, což se negativně odráží na jejich přístupu k žákům, na kvalitě výuky,... Tato situace je do jisté míry řešitelná pokud je ve škole kvalitní ředitel. Osobně jsem chodil do školy kde to opravdu vyřešeno bylo neboť ředitel byl v tomto skutečně aktivní. Jinými slovy na základní školu mám ty nejlepší vzpomínky. Škola hrou, projektové dny, výukové semináře, školní výlety,... to vše ve mně zanechalo spousty pozitivních vzpomínek na má školní léta.

    Ne už tak střední škola. Špatný kolektiv, často nekvalitní učitelé, odchod výborného angličtináře a nástup angličtinářky, která ani zdaleka nedosahovala jeho kvalit, a často uměle vytvářená "dusná" atmosféra. Je až s podivem, že tamní hodiny fyziky mě neodradily od jejího pozdějšího studia na matfyzu....

    Střední školství je vůbec taková specifická věc. Už zde nelze přímo porovnávat různé typy škol, na gymnáziu se jistě získáte jinou množinu znalostí než třeba na chemické průmyslovce. Velkým problémem je zde motivace studentů. Většina už se cítí příliš "dospělá" na to aby se učastila různých "dětinských" her či akcí, je zrovna ve věku kde není příliš ochotná přijímat příkazy, či nařízení, hledá oblast svého zájmu a vše ostatní hází stranou.

    Jako současný student fyziky jsem především znechucen situací kolem fyziky, kde většina studentů je spíše demotivována, výklad bývá často nesrozumitelný, bez souvislostí, student nemá povědomí o tom, k čemu že se ta fyzika vlastně používá, často je příliš bazírováno na memorování vzorců, pravidel či výtahů životopisů důležitějších fyziků, než na rozvoj studentových dovedností v oblasti logiky, dávání věcí do souvislostí nebo nad vhodným kontaktem s realitou. Student by se měl naučit fyzikálně myslet, měl by se v něm vzbudit, či pěstovat zájem o to jak věci fungují, nikoliv zkoušet jestli si je schopen zapamatovat, že například hmotnost protonu je cca 1 GeV.

    Vysoké školství je pak kapitola sama pro sebe. Mezi různými školami je často až propastný rozdíl v kvalitě výuky a bývá trendem spíše studenty nechad vystudovat než "vyselektovat" ty co na daný obor skutečně mají. Je to částečně dáno tím, že universita/škola není placena za to, jak kvalitní absoloventy "produkuje", ale za to, kolik studentů má. Zřejmě také proto jsou snižovány meze, do kterých je nutno se vejít pro postup do dalšího ročníku, bývá zvykem studenty spíše u zkoušky nechat projít než vyhodit a byť se u některých profesorů objevují názory typu: "Nemám ponětí, nač je třeba v ročníku 80 fyziků. Co s nimi pak? Já si myslím, že tak 10 je ideální počet.", které jsou však minoritní (i pokud vezmeme v úvahu, že příklad jenž jsem použil je poněkud se sarkastickým nádechem a hyperbolizovaný).

    Měli bychom si utřídit priority. Chceme hodně vysokoškolsky vzdělaných lidí s průměrnou inteligencí, nebo méně, avšak vysoce inteligentních vysokoškolských absoloventu? Osobně jsem toho názoru, že méně je někdy více a kvalitu bychom zde měli upřednostňovat před kvantitou, trend je však bohužel v současnosti opačný.

    A na závěr pár slov ke zdravotnictví. Je v tom bordel, je tam pořád socialismus a lidi si navíc myslí, že mohou marodit když se jim zrovna nechce do práce... Poplatky mi nevadí, spíše naopak, doma si taky za oběd platíte a regulační poplatky pomáhají snížit počet hypochondrů a na mizinu taky nikoho nepřivedou. Co nám však stále schází je komerční zdravotní pojištění. Na co? Proč by si lidé nemohli platit pojištění které by jim v případě potřeby sloužilo například na pokrytí některých dražších operačních zákroků, které nejsou kryty státním zdravotním pojištěním? Proč by si nemohli platit pojištění, z nějž jim bude jednou za rok, dva proplacen pobyt v lázních? Proč by si nemohli připlatit za pojištění ze kterého jim budou v případě potřeby hrazeny kvalitnější a dražší léky s příplatky? Bílé zubní plomby? Dioptrické brýle? Ozdravné pobyty v zahraničí? A jistě by se dalo najít mnoho dalších příkladů. Osobně nevidím žádný důvod proč by tento druh pojištění neměl existovat.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 21.10.2008 22:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Co nám však stále schází je komerční zdravotní pojištění. Na co? Proč by si lidé nemohli platit pojištění které by jim v případě potřeby sloužilo například na pokrytí některých dražších operačních zákroků, které nejsou kryty státním zdravotním pojištěním? Proč by si nemohli platit pojištění, z nějž jim bude jednou za rok, dva proplacen pobit v lázních? Proč by si nemohli připlatit za pojištění ze kterého jim budou v případě potřeby hrazeny kvalitnější a dražší léky s příplatky? Bílé zubní plomby? Dioptrické brýle? Ozdravné pobity v zahraničí? A jistě by se dalo najít mnoho dalších příkladů. Osobně nevidím žádný důvod proč by tento druh pojištění neměl existovat.
    Pokud vím, tak návrh změny zákonů tak, aby takové komerční pojištění mohlo fungovat, už je připraven. Je ovšem otázka, jestli může za současné politické situace projít.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2008 15:23 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Obavam se, ze ani omylem. Kdyz se za priznivejsi situace nedaly protlacit mnohem mene radikalni upravy, napriklad moznost priplacet si za nadstandardni peci (coz se vlastne uz stejne v nekterych oborech dela), tak neprojde ani komercni pojisteni.
    21.10.2008 22:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Jako současný student fyziky jsem především znechucen situací kolem fyziky, kde většina studentů je spíše demotivována, výklad bývá často nesrozumitelný, bez souvislostí, student nemá povědomí o tom, k čemu že se ta fyzika vlastně používá, často je příliš bazírováno na memorování vzorců, pravidel či výtahů životopisů důležitějších fyziků, než na rozvoj studentových dovedností v oblasti logiky, dávání věcí do souvislostí nebo nad vhodným kontaktem s realitou. Student by se měl naučit fyzikálně myslet, měl by se v něm vzbudit, či pěstovat zájem o to jak věci fungují, nikoliv zkoušet jestli si je schopen zapamatovat, že například hmotnost protonu je cca 1 GeV.
    Výtahy z životopisů jsme nebrali, memorování vzorců nebylo potřeba, protože při písemkách byly povolené tabulky (a byly k půjčení) Hmotnost protonu jsme si také pamatovat nemuseli. Možná jsi to trochu přehnal s všeobecností...
    Quando omni flunkus moritati
    21.10.2008 23:08 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ehm... možná jsem to měl zdůraznit, ale já netvrdím, že to tak je všude, pouze v příliš velkém procentu případů ;-) Navíc to byly příklady, které mě zrovna přišly na mysl a pamatoval jsem si, že po nás cosi takového chtěli, každý učitel má jiné způsoby jak studentovi fyziku znechutit, byť jsou naštěstí i tací, kteří naopak studenty motivují...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    21.10.2008 23:51 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ani u nás to tak nebylo a není. Totiž to co říkáš ty, říkali i naši učitelé (na průmyslovce a pokud si to pamatuji, tak z části i na základce).

    Nadšení a touha po vzdělání se taky probouzí v našich studentech již celé roky a stále nic.

    Jestli ono to nebude tím, že je jednodušší shodit vinu na učitele a systém, než si připustit, že děcka jsou kůže líné a raději se půjdou někam ožrat. Však proč ne. On se viník najde vždycky někde jinde, než u studenta.

    A může za to pan profesor! ;-)
    21.10.2008 23:06 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Chceme hodně vysokoškolsky vzdělaných lidí s průměrnou inteligencí, nebo méně, avšak vysoce inteligentních vysokoškolských absoloventu?
    No, především je to blbě položená otázka, ty jedna množino znalostí :-P
    21.10.2008 23:11 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Víceméně... poněvadž co se ale týče češtiny jsem tak trochu ignorant, lepší formulace mě nenapadla. V podstatě jde o to, jestli je lepší kvalita nebo kvantita u vysokého školství.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    21.10.2008 23:23 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    V podstatě jde o to, jestli je lepší kvalita nebo kvantita u vysokého školství.
    myslim, ze to nemusi byt bud jedno nebo druhe. Nevidim duvod, proc by nemohlo byt vedle sebe oboji - jak prestizni univerzity, kde bude kvalita vyuky vysoka a na studenty budou kladeny velke naroky, tak vedle toho existujici pseudovysoke skoly, kde balarare udela i kazdy prumerne retardovany jedinec. To by se ale podstatne musel zmenit vladni politika (system financovani VS etc.)
    Heron avatar 21.10.2008 23:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Proč vládní politika? Podle mě by stačil nějaký standard vzdělání. A nebo se na to vykašlat úplně. Toto pochopil soukromý sektor. Pro podnikatele je důležité co ten člověk reálně umí a ne na co má papír. Vtipná vložka: dimplom po mě chtěli jen jednou. Na úřadu práce. :-)
    22.10.2008 00:34 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Proč vládní politika?
    a co jinyho? Jasne, ma na tom podil hodne faktoru, ale vladni politika je asi nejdulezitejsi. Kdyz dostavas penize podle poctu studentu, asi tezko jaka fakulta vyhazi polovinu nebo jeste vic studentu, necha si tam jen ty, co na opravu maji na to, aby splnily vysoke standardy ... a do roka to muze zabalit, protoze nebude mit ani na vyplaty.
    Podle mě by stačil nějaký standard vzdělání.
    to je zase to "bud kvalita nebo kvatita"
    Pro podnikatele je důležité co ten člověk reálně umí a ne na co má papír.
    a co jako? Neprijde mi, ze by to nejak souviselo s tematem, o kterym se je tady rec.
    Heron avatar 22.10.2008 00:51 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    a co jako? Neprijde mi, ze by to nejak souviselo s tematem, o kterym se je tady rec.

    A nic jako. ;-) Souvisí to s tématem tak, že když lidi začnou mít pocit, že je jim papír k ničemu, tak se možná přestanou snažit jej získat za každou cenu a o to více se začnou skutečně vzdělávat (to je snad cíl, kterého v této debatě chceme dosáhnout, ne?). Tj vzdělaní vzroste i když počet otitulovaných klesne. Bavíme se stále o kvanitě / kvalitě.

    22.10.2008 09:37 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Boha jeho, a co je asi "standard vzdelani" jineho nez vladni politika? A proc je asi tak velky odpor proti statnim maturitam?
    22.10.2008 07:04 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Představení změny vládní politiky se chystá pravděpodobně v polovině roku 2009. Upřímně jsem dopředu trochu skeptický, jak bude změna vypadat. Obávám se, aby nevedla ve svém důsledku k propadu obého – jak prestižních univerzit, tak oborových vysokých škol. K předchozí úvaze mě vede skutečnost, že její podoba je před univerzitami (zatím) úzkostlivě tajena, namísto aby vznikala ve spolupráci s nimi.
    22.10.2008 09:48 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Pokud vim, tak neni tajena, minimalne principy, na kterych ma fungovat jsou (udajne) znamy, ale co jsem slysel, tak je nic moc (vcelku dobre myslenky, jejich implementace je zprznena jak jen to jde - tj. napr. penize i v zavisloti na poctu publikaci, ale co jsem pochopil, tak se mic neresi, jakych publikaci a kde publikovanych, je spatlano dohromady uplne vse, jak humanitni, tak prirodovedne obory atd.)
    22.10.2008 17:10 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Parametry reformy vědy a výzkumu, kterou má na starosti Rada vlády pro výzkum a vývoj v čele s Blažkou, jsou skutečně známy, ale tuto reformu jsem neměl na mysli. Souběžně probíhají přípravy reformy vysokoškolského vzdělávání na Ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy. Předstupněm pro tyto přípravy byla tzv. „Bílá kniha terciárního vzdělávání“ vypracovaná týmem v čele s Matějů. Jenže na tento pamflet se snesla kritika vysokých škol a i sám ministr Liška se od něj částečně distancoval slovy, že ne ze vším souhlasí a že novela zákona jistě nebude kopií Bílé knihy. Ale co bude novela zákona vlastně obsahovat, dosud nikdo veřejně neřekl, přitom se předpokládá, že novela by měla platit od půli roku 2009.

    Reforma vědy a výzkumu zase tak špatná není. Podle čeho byste chtěl peníze pro základní výzkum rozdělovat, když ne podle vědeckého dopadu (impactu)? A nároky na publikace jsou taktéž známy – těžiště je (v přírodovědných oborech) na impaktovaných žurnálech.
    22.10.2008 19:02 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Parametry reformy vědy a výzkumu, kterou má na starosti Rada vlády pro výzkum a vývoj v čele s Blažkou, jsou skutečně známy, ale tuto reformu jsem neměl na mysli.
    aha. Nijak moc jsem se o tyhel veci nezajimal, tak jsem to asi popletl s reformou vedy a vyzkumu.
    Podle čeho byste chtěl peníze pro základní výzkum rozdělovat, když ne podle vědeckého dopadu (impactu)? A nároky na publikace jsou taktéž známy – těžiště je (v přírodovědných oborech) na impaktovaných žurnálech.
    Jak jsme psal vyse,o tyhle veci jsem se nikdy moc nezajimal, takze nemam zadne lepsi reseni, ani presne nevim seznam konkretnich nedostatku. Jen jsem chtel napsat, ze od lidi, co o tom vi hodne jsem slysel ne moc pochvalne vyroky. Jeden priklad si pamatuju: udajne ma byt impakt faktor casopisu ve kterem je clanek publikovan delen poctem autoru. Pokud se budou pezine pridelovat jen podle tohoto klice, jak jsou lidi, co delaji napr. experimentalni subjadernou fyziku zcela odepsani - na autor listu ATLASu je skoro 2000 lidi. (Resp. nejsou odepsani, protoze penize by se mely pridelovat jednotlivym ustavum a ne tymum, ale pak jsou urcite na miste obavy pred tlaky typu "proc davat penize i jim, kdyz ustavu zadne penize v podobe publikaci neprinaseji")
    22.10.2008 20:59 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Jak jsme psal vyse,o tyhle veci jsem se nikdy moc nezajimal, takze nemam zadne lepsi reseni, ani presne nevim seznam konkretnich nedostatku.
    Já mám bohužel v popisu své nehonorované práce se o tyto věci zajímat.
    Jeden priklad si pamatuju: udajne ma byt impakt faktor casopisu ve kterem je clanek publikovan delen poctem autoru. Pokud se budou pezine pridelovat jen podle tohoto klice, jak jsou lidi, co delaji napr. experimentalni subjadernou fyziku zcela odepsani - na autor listu ATLASu je skoro 2000 lidi. (Resp. nejsou odepsani, protoze penize by se mely pridelovat jednotlivym ustavum a ne tymum, ale pak jsou urcite na miste obavy pred tlaky typu "proc davat penize i jim, kdyz ustavu zadne penize v podobe publikaci neprinaseji")
    Abych váš příklad přeložil, problémem je vhodné stanovení hranic oborů. Aneb nejvyšší impact factor je v případě matematických žurnálů okolo 5, u obecně přírodovědných okolo 30 a u medicíny až 40. Z toho plyne, že samotná hodnota (přepočteného) impact factoru má význam jen a pouze v daném oboru, a tak se také musí vyhodnocovat.
    22.10.2008 21:36 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Z toho plyne, že samotná hodnota (přepočteného) impact factoru má význam jen a pouze v daném oboru, a tak se také musí vyhodnocovat.
    Aha, ja zil v domeni, ze to bude zcela nezavisle na oboru. Nicmene ten priklad co jsem uvadel plati i v pripade, ze to bude zavisle na oboru: fyzik teoretik publikuje clanek v napr. v Phys. Rev., dostane za to rekneme N bodu (ci neceho podobneho), tamtez bude publikovan vysledek z ATLASu a jelikoz by se to melo delit poctem autoru, dostanou za to N/2000, coz vicemene vylucuje, aby dostali nejake penize.
    21.10.2008 23:43 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Tak z mýho pohledu je třeba lepší, že jsem mohl studovat školu, ačkoli jsem nejspíš v tom statistickém normálu. Takže lepší vzhledem k jakejm kriteriím? No a to už je čistě filosofická politická nebo nějaká taková otázka, na kterou nejde dát jednu odpověď.

    Nehledě na to, že pravověrný odsák si takovou otázku nemůže ani v nočních můrách položit, protože to co je "lepší", to přece ukáže trh :-P
    22.10.2008 10:54 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    ...jestli je lepší kvalita nebo kvantita u vysokého školství.
    Nemusi to byt tak cernobile, jiz dnes jsou ruzne stupne, lide jsou schopni rozlisovat mezi urovni ruznych VS apod. IMHO z dlouhodobeho hlediska je vzdelani jediny mozny zpusob jak pretvaret ("zlepsovat") lidskou spolecnost. Produktem skol nemusi byt jen elitni spickovy odbornik, ale i masa individualne uvazujicich lidi co nepujdou ve volbach volit CSSD protoze budou schopni videt veci v souvislostech a primitivni politicky apel na jejich nizsi pudy bude neuspesny.
    24.10.2008 18:06 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    a primitivni politicky apel na jejich nizsi pudy bude neuspesny. ....

    To by snad měl být už po vychození základky ne? :-D
    Heron avatar 21.10.2008 23:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nemám rád tu kritiku "mladé generace". Je falešná. I podle našich otců jsme se my chovali daleko hůře než oni. A totéž si myslí dědové. Dnešní mladá generace se zkrátka projevuje jinak než my. A je to jen dobře.

    K té fyzice. Rozhodně nemohu souhlasit. Ano, memorování je špatné, ale i tady záleží jen a pouze na učiteli. Schopný učitel učí živě a přitažlivě i podle osnov. Neschopný může používat sebealternativnější výklad a stejně to bude k ničemu.

    Ke školství a k tomu množství absolventů: ano, v tomto vidím též problém. Devalvace vzdělání. Maturita je cár papíru, kterou dostane každý, totéž (pokud se nic nezmění) čeká i vysoké školství. Bohužel je v lidech zakořeněn jakýsi nesmysl. Myslí si, že když školu nedokončí, tak je to jejich selhání a že zbytečně ztratili čas. Je to nesmysl. Nestuduje se k vůli titulu ale pro znalosti. Bohužel toto vede k tomu, že mi píší dokonce i tátové méně úspěšných studentů a žádají po mě za úplatu vypracování semestrálky z Javy. Nabídnu doučování, ale rozhodně to za ně nenapíšu.
    Luk avatar 22.10.2008 07:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nemám rád tu kritiku "mladé generace". Je falešná. I podle našich otců jsme se my chovali daleko hůře než oni. A totéž si myslí dědové. Dnešní mladá generace se zkrátka projevuje jinak než my. A je to jen dobře.
    Na "kritiku mladé generaci" vždycky s oblibou reaguji citátem:

    "Naše mládež je špatně vychovaná, vysmívá se představeným a vůbec si neváží starých lidí. Dnešní děti jsou hotoví tyrani. Nepovstanou, když do místnosti vejde starší člověk. Odmlouvají rodičům. Řečeno jednoduše: Jsou velmi špatné..." (Lucius Annaeus Seneca)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jan Drábek avatar 22.10.2008 08:50 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Já na to reaguji citátem (už jsem párkrát v tramvaji zažil stejnou situaci):
       Pán si v tramvaji stěžuje sousedovi: „Ta dnešní mládež je ale nevychovaná.”
       „Proč, vždyť vás pustili sednout?”
       „No jo, ale manželka stojí!”
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    22.10.2008 12:24 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    jste pry rocnik 1990. Kdysi davno bych rekl, klobouk dolu, je mu 18 a socialni citeni uz na vysoke urovni, to bude jiste prima clen lidske spolecnosti.

    Dnes o tom nejsem tak uplne presvedcen. Ptam se, jak chcete uspet v globalizovanem svete neoliberalniho kapitalismu. Take budete davat nekomu prednost v souboji o pracovni misto? Nemyslete si, ze budete moci vecer doma jen tak prepnout - v praci ocernovat spolupracovniky u sefa, zalovat na ne a splhat po jejich zadech v hierarchii a doma byt pozornym soucitnym partnerem. To skutecne nejde, i v partnerstvi si budete muset najit nejakou mrchu, ktera pomlouva za zady kamaradky - ale to bude asi ten nejmensi problem.

    Radim Vam, zacnete na sobe pracovat, budte pekna arogantni svine jako politicka elita teto zeme, jinak to nikam nedotahnete. Verte mi, zeny slabochy nemiluji.
    22.10.2008 12:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Vynechal jsi narážku na prezidenta. Buď ty provokace neflákej, nebo jdi pryč.
    Quando omni flunkus moritati
    22.10.2008 14:24 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Náhodou, ta rada je docela pěkná. Navíc se tím vysvětluje celé jeho působení na abclinuxu. Žádná provokace: pedagogické působení příkladem.
    Dalibor Smolík avatar 23.10.2008 23:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Já jen nechápu, kolik zloby a nenávisti v některých lidech může být. Je třeba se dívat na svět rozumně, ale optimisticky. I když někdy k tomu optimismu není leckdy důvod. Člověk nesmí být příliš důvěřivý, ale vidět na druhých i kladné stránky.
    budte pekna arogantni svine jako politicka elita teto zeme, jinak to nikam nedotahnete.
    Myslím si, že to není tak úplně pravda. Z politiků si příklad neberte :-). Hlavně však člověk musí spoléhat především sám na sebe a nečekat,že mu někdo něco zadarmo dá. Určitě bych z budoucnosti přehnaný strach neměl.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.10.2008 18:09 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Jdi do prdele!
    24.10.2008 18:10 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    A teď jsem popravdě napiš jestli ses cejtil optimisticky, když sis ten komentář přečetl. :-)
    Dalibor Smolík avatar 24.10.2008 18:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Samozřejmě! Svůj optimismus jsem podepřel dvěma panáky kvalitní moravské slivovice. Jak bych nemohl být optimistický? Žijeme v krásné zemi. Je tu veselo. V hospodách se tu kočkují s pistolkou kamarádi politiků. Další politici dovádějí ve vířivkách. Zatímco ekonomika začíná kulhat na všechny nohy a hrozí propouštění, tak se pořádají výpravné pohřby s policejním kordonem, které by záviděli chlapci i na Sicílii. Bezkonkurenční předvolební boj, proložený ohníčky na Výstaviště.

    Teď ruku na srdce: stojí to za to být smutný?
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.10.2008 10:12 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    O tomtéž je jedna čínská báseň z let hodně před narozením onoho.

    :-) Dnešní mládež ja fakt děsná, chlastá a smilní, je to stejnej dobytek, jako jsme byli my a jako bychom byli my, kdybychm na to ještě měli játra a potenci. Nejhorší jsou ty nemravný holky, co se furtunkfurt někde nemravně chovají, hrůza... a se mnou nechtěj! :-)

    Trochu mi není jasné ten povzdech nad mláděží od mládeže. Nemá to být my jsme? Pokud ovšem člověk nežije v pocitu, že je dnešní mládež a on. :)
    22.10.2008 16:49 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ne, nemá. My je širší pojem a navíc dost nejasně definovaný. Nikde jsem neuvedl, že bych mezi tu dnešní mládež nepatřil, ano patřím, ale vnímám jak se mí vrstevníci, mí "senioři" a "junioři" a já chovají a mám ještě v paměti (a pokud ne pak se vždy najde někdo kdo mi to rád připomene), jak jsme se chovali v jejich letech (mno a někdy ještě chováme...). A trend k horšímu tu je. My jsme taky nebyli žádní andlíci ale v porovnání s tímm, co je teď na základce kterou jsem navštěvoval... Ty děcka si dneska dovolí mnohem víc a v mnohem nižším věku. A s rozvojem technologií i tráví míň času venku. Já jsem ještě kupříkladu celou základku trávil většinu času venku s kamarády, teď už jsem sice taky zdegeneroval a jsem pořád u počítače, ale dneska tráví už i děti ze základky většinu volného času u počítače a proesemeskují stovky korun měsíčně...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    22.10.2008 19:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    My neseděli u počítače. Z celkem pochopitelných důvodů. Já také vnímám že dnes buď sedí v autě nebo u pc. Výsledek je ten, že mám často lepší kondici než mladí, teoreticky nadupaní kluci, což je na pováženou (já, 50 let a operované srdce).

    Já ten trend na jednu stranu vnímám. Na druhou stranu vím, že zvrhlá generace jsme byli my. Potom jsem byl ve třiceti zděšený mladou generací, pak ve čtyřiceti... A jak již bylo poznamenáno, zděšení úpadkem, zkažeností mládeže a doby -- to je od nepaměti.
    Dalibor Smolík avatar 23.10.2008 23:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nojo, již staří Řekové lamentovali nad zkažeností mládeže :-). Tak proč bychom my starší neříkali: "Jó, tohle za našich mladých časů nebejvalo" ;-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    ghibulo avatar 23.10.2008 12:17 ghibulo | skóre: 6 | blog: ghibulo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nemám rád tu kritiku "mladé generace". Je falešná. I podle našich otců jsme se my chovali daleko hůře než oni. A totéž si myslí dědové. Dnešní mladá generace se zkrátka projevuje jinak než my. A je to jen dobře.
    Označit jakoukoliv kritiku "mladé generace" jako falešnou, se mi zdá dost nebezpečné. Musí to zákonitě vést k tomu, že i když se "mladá generace" opravdu objektivně zhorší, budeme před tím zavírat oči, abychom se vyhnuli kritice, která je přeci "falešná";)
    Myslím, že mizivé procento kritiků "mladé generace" chce svojí kritikou říci, že se náhle rodí geneticky odlišní jedinci. Každý rozumný člověk chápe, že "mladá generace" odráží okolí, které na ni výchovně působí. To, že lze různá taková okolí sesortovat podle vhodnosti působení na poli výchovném, je také zřejmé... Kritika "mladé generace" by tedy měla vést k přemýšlení, jak současné okolí (z hlediska výchovného) vylepšit.
    Heron avatar 23.10.2008 14:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Každý rozumný člověk chápe, že "mladá generace" odráží okolí, které na ni výchovně působí.

    Ne jen výchovně. To prostředí je zcela jiné. Ročník 70 v podstatě na základní škole neměl k disposici ani kalkulátor, ročník 90 už měl na stole moderní PC v podstatě se vším co má dnes. Mě také může štvát, že dnešní začínající programátoři jen těžko chápou pointer (což v moji dobu byla nutnost i když si člověk chtěl jen blikat ledkama na seriáči - dneska se přímo k portu člověk ani nedostane), ale zase o to více chápou třeba objekty.

    23.10.2008 14:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ne jen výchovně. To prostředí je zcela jiné. Ročník 70 v podstatě na základní škole neměl k disposici ani kalkulátor, ročník 90 už měl na stole moderní PC v podstatě se vším co má dnes.
    Což má na chování (výchovu) naprosto zásadní vliv...
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 23.10.2008 15:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Což má na chování (výchovu) naprosto zásadní vliv...

    +

    by tedy měla vést k přemýšlení, jak současné okolí (z hlediska výchovného) vylepšit.

    Aha, takže když se třeba přijde na to, že PC na každém stole škodí (dle nějakého zaručené správného názoru TM) výchově dětí, mají se PC snad zakázat?

    Co tím chci říct je, že nic jako "objektivní zhoršení" neexistuje. To co se nám může zdát jako zhoršení (z pohledu historie vlastně silně subjektivní a dobově omezené) to se o pár desítek generací dál může jevit jako správný krok.

    23.10.2008 15:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Aha, takže když se třeba přijde na to, že PC na každém stole škodí (dle nějakého zaručené správného názoru TM) výchově dětí, mají se PC snad zakázat?
    To jsi řekl ty. Co jsi neřekl, je, jakým způsobem podle tebe kalkulačka na stole ovlivňuje výchovu.
    Co tím chci říct je, že nic jako "objektivní zhoršení" neexistuje.
    Že ho nechceš vidět, ještě neznamená, že neexistuje. Pokud si vezmu za příklad školu, tak jednoduchý ukazatel je počet předmětů vržených žákem na učitele / počet žáků. To se dá měřit a lze z toho usuzovat na objektivní zhoršení/zlepšení chování.

    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 23.10.2008 16:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Na toto myslím dostatečně odpověděl Luk. Btw i my jsme jednou v kabinetu chemie vytvořili docela značné množství prudce smradlavého sirovodíku ;-). A ne, rozhodně nesouhlasím, že jakýsi poměr počtu hozených předmětů je ukazatel čehokoliv. Myslím, že ani jeden znás není zatím tak starý, aby si nepamatoval základní školu, pocity z jednotlivých učitelů (přirozenou autoritu) a subjektivní posouzení nutnosti některých probíraných látek. A mimochodem, z odstupem nějakých 12let bych na některé své bývalé učitele hodil kamenem i dnes (Nechceš snad tvrdit, že studenti mají akceptovat každého učitele?).

    Někomu jsem ukradl citát, který to myslím přesně vystihuje: "Z dětí, navzdory rodičům a škole, nakonec vyrostou normální lidé." Přesně takový pocit naděje občas mám, když vidím pokusy o výchovu potomků lidí v mém okolí.
    23.10.2008 16:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    A ne, rozhodně nesouhlasím, že jakýsi poměr počtu hozených předmětů je ukazatel čehokoliv.
    Pokud to, že někdo po někom něco hodí, nepovažuješ za špatné vychování, tak si s tebou nemám dál co říct.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 23.10.2008 17:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Buď jsi anděl na Zemi, nebo pokrytec. Nebo "házet" schválně chápeš v tom nejhorším významu, tj s cílem někomu ublížit. Za nás se na ZŠ běžně házelo křídou a vlaštovkama. Občas s cílem "omylem" trefit vcházejíjího učitele. Dělaly se i větší lumpárny.
    23.10.2008 18:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nebo "házet" schválně chápeš v tom nejhorším významu, tj s cílem někomu ublížit.
    A jak bych měl chápat to, že bys po některých svých učitelích hodil kamenem i dnes? Nebo ty máš nějaké speciální kameny, které při zásahu nikomu neublíží?
    Za nás se na ZŠ běžně házelo křídou a vlaštovkama.
    U nás ne - aspoň ne po učitelích.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 23.10.2008 18:39 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nebo ty máš nějaké speciální kameny, které při zásahu nikomu neublíží?
    Když se hází kamenem, tak je žádoucí, aby ublížil. Jinak nemá smysl s ním házet. A někteří učitelé si bohužel ten kámen opravdu zaslouží. Bez legrace.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.10.2008 18:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nebo "házet" schválně chápeš v tom nejhorším významu, tj s cílem někomu ublížit.
    Zdá se, že už jsme dva, kdo to chápe v tom nejhorším významu...
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 23.10.2008 19:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Takže na úvod se ponořím do slovíčkaření (když už tak naléháš) a pak zpět k tématu.

    Hodit kamenem po učitelce s cílem zranit (po 13 letech pryč ze školy) je založeno na zralé úvaze. Beze srandy. Což ovšem nemá nic společného s dětmi házejícími křídu.

    A zpět k tématu.

    Možná bys mohl zkusit vysvětlit (místo napadání oponenta), proč je podle tvého názoru problém takové chování u 6-14 letých dětí. Nevím kolik je ti let (v profilu ani náznak), ale dneska můžu zodpovědně říct, že korelace mezi chováním v dětském věku a dospělém je dle mého pozorování prakticky nulová. Naopak, jako obrovský problém vidím zbytečné traumatizování dětí nějakým podřadným trestem před ostatními žáky a to jak pro trestaného, tak pro přihlížející.

    To Luk: jsem lepší, měl jsem dvojku* z chování :-D

    *) Taky úplně super "trest". To opravdu 14 letého hocha umravní ;-). Snaha o ukazování prstem 100% (ze strany sboru), snaha o lidské vysvětlení, pochopení situace dítěte a zjištění důvodů proč 0%. Alespoň jsme byli borci.
    23.10.2008 20:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Což ovšem nemá nic společného s dětmi házejícími křídu.
    S tím souhlasím, ale první jsi to sem zatáhl ty se svým "schválně chápeš v nejhorším významu"
    Možná bys mohl zkusit vysvětlit (místo napadání oponenta), proč je podle tvého názoru problém takové chování u 6-14 letých dětí.
    Proč je problém, že děti po někom hodí po učiteli ve škole třídu? #70
    Quando omni flunkus moritati
    23.10.2008 20:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    A koneckonců mě tvoje názory na výchovu zajímat nemusí, protože žádné děti mít nebudeš. (Doufejme.)
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 23.10.2008 20:32 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Proč je problém, že děti po někom hodí po učiteli ve škole třídu? #70
    #70: Pokud to, že někdo po někom něco hodí, nepovažuješ za špatné vychování, tak si s tebou nemám dál co říct.

    Děkuji za obsáhlé a zevrubné vysvětlení. Jde vidět, že ti o diskusi vůbec nejde.

    A koneckonců mě tvoje názory na výchovu zajímat nemusí, protože žádné děti mít nebudeš. (Doufejme.)

    Otec je vždycky nejistý. ;-) :-D Nevím tedy proč "doufejme". Myslím, že tak od 5-6 let dítěte bych byl dobrým tátou. Ale můžu tě uklidnit, děti mít neplánuji (což ovšem neznamená, že bych se nenechal partnerem přesvědčit).

    23.10.2008 22:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Děkuji za obsáhlé a zevrubné vysvětlení. Jde vidět, že ti o diskusi vůbec nejde.
    Ano, že mi o diskuzi s tebou vůbec nejde, se dalo vydedukovat už z toho, že si s tebou nemám co říct.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 23.10.2008 20:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    To Luk: jsem lepší, měl jsem dvojku* z chování
    Nejsi, já ji měl taky ;-) Celkově těch kázeňských "odměn" bylo víc, předtím jsem zmínil jen ten případ, kdy bylo odměněno cca 20 lidí z 29 ve třídě.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Heron avatar 23.10.2008 20:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Svině :-D. No já měl ještě jednu ředitelskou. No seš prostě lepší :-).
    23.10.2008 20:40 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Já prostřídal celou škálu. :-) Mě měli učitelé opravdu rádi, jak na střední, tak na základce. :-) Chjo, to byly časy. :-)
    Luk avatar 23.10.2008 21:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ředitelskou jsem měl taky, možná ne jednu (už přesně nevím). Třídních důtek jsem měl víc, první někdy ve 4. třídě za zanedbávání domácích úkolů, poslední v osmé za vynechání dvouhodinovky tělocviku. Úplně poslední kázeňský postih byl už na průmyslovce, a to nespravedlivě udělené napomenutí za "neomluvenou hodinu" (ve skutečnosti omluvenou, jenže jsem omluvenku podle třídního dodal "příliš pozdě" - ve školním řádu žádná lhůta nebyla, dodání omluvenky pro odpolední vyučování tentýž den dopoledne bylo plně vyhovující).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 23.10.2008 17:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Pokud to, že někdo po někom něco hodí, nepovažuješ za špatné vychování, tak si s tebou nemám dál co říct.
    Házel skoro každý. Aspoň u nás. Také jsme jednou dělali příšerný bordel v divadle (ano, bylo to nekulturní, barbarské chování) - skoro celá třída, i holky (kterých byla ve třídě většina). Byla to pomsta velmi neoblíbené suplentce. Pak jsme za to také vyinkasovali třídní důtky.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.10.2008 18:18 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ježíš ukázal na ženu a řekl: "Nechť ten kdož jest bez viny, hodí kamenem! Bum! Krucinál mami, co tady děláš?"
    23.10.2008 13:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nemám rád tu kritiku "mladé generace". Je falešná. I podle našich otců jsme se my chovali daleko hůře než oni. A totéž si myslí dědové. Dnešní mladá generace se zkrátka projevuje jinak než my. A je to jen dobře.
    Posuzování někým o generací vedle může být falešné. Ale co když ti to samé (že mladá generace se chová hůř než starší) řekne učitel ze základní školy, který už dvě generace odchoval. To také hned shodíš ze stolu jako falešné?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 23.10.2008 13:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Ano, protože to takhle probíhá již tisíce let. A jak to tak vypadá, tak se toho lidstvo hned tak nezbaví. A není to jen o generaci vedle. Když z vyprávění vím, co prováděl můj praděda, děda a můj otec (u toho i z pohledu jeho kamarádů) a koneckonců z knížek třeba i ještě starší generace, tak jsem úplně klidný.
    Luk avatar 23.10.2008 14:23 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Přesně tak. Oblíbenou kratochvílí dřívějších generací mládeže bývalo například políčit na učitele třaskavý jód - na podlahu, na nůžky, na tabuli atd. Taktéž různé jiné výbušniny, dýmovnice apod. se používaly docela hojně. Hodně zábavy skýtala kamna, do kterých se přikládalo ze školní chodby - dalo se do nich bučet nebo vhazovat pyrotechniku. Střílelo se z praku (i o hodinách a na učitele), házelo vším možným atd. S oblibou se prznily básně a písně českých klasiků. To hovořím o generacích svých rodičů a prarodičů (na základě jejich vyprávění a v některých případech i snížených známek z chování).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.10.2008 07:25 brm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    hehe, dýmovnici jsme ve třídě taky zapálili. Házeli mokrými houbami po sobě navzájem a jiné vylomeniny. Kupodivu se to obešlo bez kázeňských trestů. btw ta dýmovnice se povedla.Ten, který ji zapálil, namluvil třídní, že to byl sírový papír, který se vznítil sám.
    Luk avatar 24.10.2008 11:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    U nás se občas odpalovaly petardy. O přestávkách o nic nešlo, ale jednou se to někomu povedlo i v hodině hudební výchovy (šimral zelenou petardou škrtátko, až ji zapálil). Měl štěstí - seděl u okna a to bylo otevřené, tak ji vyhodil ven, na střechu jídelny. Trochu to bouchlo, všichni se lekli, ale to bylo všechno (učitelku zjevně nenapadlo, že výbuch venku může mít na svědomí někdo ze třídy).

    V jiné třídě (ve stejném ročníku) ale někdo zapálil petardu ve chvíli, kdy byla okna zavřená. Tak ji strčil do tašky. Rána byla sice tlumená, ale učitelka ji samozřejmě zaregistrovala, stejně tak si všimla valícího se kouře. Příslušný "výbušník" za to něco vyfasoval, snad ředitelskou důtku.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2008 02:00 Tomas Kopriva | Ceske Budejovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nechci být jazykový puritán ale být pobit v lázních bych asi nechtěl. Sám dělám hodně chyb ale tohle je jako dostat kladivem.
    22.10.2008 02:05 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nojo... fakt jsem tu hrůzu napsal... díky za připomenutí... opraveno ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    houska avatar 22.10.2008 08:50 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    ne neni opraveno
    22.10.2008 16:41 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Tak teď už snad jo...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    22.10.2008 08:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Český národ se opět zachoval jako snadno manipulovatelné stádo a dal přednost ušetřeným pár desítkám či stovkám korun ve své vlastní kapse před rozvojem kraje. Pokud bude kraj platit poplatky za lékaře, můžeme se velice rychle rozloučit s opravami silnic, stavbami městských obchvatů, zvýšením investic do kutury či školství. Pro jednoho je regulační poplatek zanedbatelná částka, ve chvíli, kdy jich však budete platit tisíce, ne-li miliony, za měsíc je to již znatelný zásah do krajského rozpočtu.
    Vskutku. Že je nakonec výhodnější tahat ze spousty lidí spoustu malých částek, na to přišli provozovatelé discountů. Masa se totiž dá snáze manipulovat a u těch malých částek se tak nějak ztrácí přehled, kolik toho celkem ve skutečnosti je. Nehledě na to, že při nějakých problémech to většině ani nestojí za reklamaci nebo ještě větší problémy.

    Pokud bude kraj platit poplatky za lékaře, pomůže tím zkvalitnění lékařské péče, nebo ne? Bude se ovšem muset rozloučit se zadáváním předražených zakázek a zmanipulovaných výběrových zřízení, na kterých dosud ve jménu občanů prodělával, holt by se namísto tahání peněz z kapes občanů do socialistického systému muselo líp hospodařit (fuj, levičácký koncept! ať žijou pravicové regulační poplatky!).

    Pro někoho je sice regulační poplatek zanedbatelná částka, ale nakolik zanedbatelná částka jsou povinné odvody zdravotního pojištění?

    Co se na věc podívat takhle?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.10.2008 09:09 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Pokud bude kraj platit poplatky za lékaře, pomůže tím zkvalitnění lékařské péče, nebo ne?
    Nechápu, proč by mělo.
    22.10.2008 11:22 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Pokud bude kraj platit poplatky za lékaře, pomůže tím zkvalitnění lékařské péče, nebo ne?
    Nechápu, proč by mělo.
    Já taky ne. Ale vysvětlit si to nechte od ministra Julínka a dalších zastánců regulačních poplatků.
    22.10.2008 12:31 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    to vysvetleni k tem poplatkum uz myslim dodal kdysi nas cteny pan Smolik. Uvedl, ze diky poplatkum jiz nebudou babicky, ktere si chodi k lekari pokecat blokovat lekarskou peci a lekar bude mit vice casu na skutecne nemocne.
    22.10.2008 17:02 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Regulační poplatky nejsou pro zkvalitnění nebo pokrytí výdajů za lékařskou péči ale na výdaje s tím spojené. Krom toho to odradí spoustu hypochondrů od toho aby si došli k "local GP" pro recept na paralen. Sice to problém neřeší úplně ale jistý náznak tu je. Lékaři tu nejsou od toho aby vám předepisovali léky, které si můžete koupit i bez receptu ale za své, nejsou tu od toho aby vám předepsali antibiotika a klid pokaždé když vás škrábe v krku, nejsou tu od toho aby vám dali týden nemocenské když chytnete rýmu, ... ale od toho aby léčili ty, co to opravdu potřebují.

    Co se týče státního zdravotního pojištění, tak to je značně socialistická záležitost a neodráží vůbec nic - jak často člověk chodí k lékaři, co dělá pro to aby byl zdravý, jaké rizikové faktory ohrožují jeho zdraví (kouření, drogy, nadměrná konzumace alkoholu, jídla, hodně zkažené životní prostředí), ... Dobrý lékař je takový který má hodně zdravých klientů, ne hodně nemocných (ale konkrétní čísla jsou samozřejmě různá třeba pro praktického lékaře či zubaře než třeba pro kardiologa).
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    22.10.2008 21:53 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Počkejte, hypochondr nechodí pro paralen, ten se dožaduje vyšetření na tomografu a podobně.

    Dokud budeme potřebovat na zameškanou práci neschopenku, tak lékař je i na psaní neschopenek a posouzení, zda ji potřebujete.

    Aby zdravotní pojištění nebylo "socialistické" tedy zahranovalo i životní styl... jak si představujete v praxi? Nějaké čipy co by kontrolovaly co jíme a pijeme?

    Abych něco přinesl do placu - něco ke čtení. také zajímavý pohled na zdraví a volby.
    22.10.2008 22:06 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Počkejte, hypochondr nechodí pro paralen, ten se dožaduje vyšetření na tomografu a podobně.
    Mno, pokud to slovo berete v plném významu tak ano, ale je spousta lidí co si chodí k lékaři pro paralen a stěžují si třeba na bolesti hlavy, i když žádné nemají, apod. Pravda, měl jsem použít spíš výraz simulant.
    Dokud budeme potřebovat na zameškanou práci neschopenku, tak lékař je i na psaní neschopenek a posouzení, zda ji potřebujete.
    Jistě, ale není od toho aby vám napsal neschopenku pokaždé, když vás chytne rýma nebo kašel. S ničím lehčím než chřipkou nemá smysl chodit k lékaři (a s chřipkou jen kvůli té neschopence) a lékař tu není od toho aby vám na škrábání v krku dal neschopenku a naordinoval antibiotika... Ale když se to od něj čeká...
    Aby zdravotní pojištění nebylo "socialistické" tedy zahranovalo i životní styl... jak si představujete v praxi? Nějaké čipy co by kontrolovaly co jíme a pijeme?
    Zas bych to nepřeháněl spíš jsem vylistoval ideální (čili nedosažitelný) příklad, ale jsou věci které zdraví ovlivňují a zjistit se bez problémů dají. Dobrý zubní lékař kupříkladu pozná, zda-li si čistíte zuby pořádně (druhou osobou jednotného čísla v tomto souvětí nemyslím nikoho konrétního), či to flákáte, že jste byl párkrát na záchytce se na vás taky ví, kouření se též pozná, že chodíte pravidelně na mamograf o vás také vědí, že máte silnou nadváhu/podváhu též každý pozná a jistě by se našlo i mnoho jiných příkladů...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    22.10.2008 22:21 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    S antibiotiky je to problém. Nikdo neví, zda se ze škrábání v krku neudělá něco horšího. A tak raději napíše antibiotika. banální onemocnění bývají občas příčina ischemické choroby srdce a dalších lahůdek. Že nedužívání antibiotik je špatné, to se přitom ví. Co se neví, zda právě tenhle případ je banální a nebo právě na ta antibiotika.

    Obezita může být z důvodu přejídání, nebo z špatné štítné žlázy, nebo... když někdo musí brát neuroleptika. A tak nějak. Tady po pomohl "rodinný lékař" co zná toho člověka, nikoli jen pacienta. Ovšem zrovna tyhle reforma moc nepodporuje. Ale ani u něj bych si nějak nedovedl představit, jak by ovlivňoval svým zjištěním pojištění (to by bylo právně asi tuze složité).
    22.10.2008 22:33 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Nejsem sice lékař, ale mám takový dojem, že antibiotika působí pouze na choroby bakteriálního původu... čili virózu vám nevyléčí... Než lékař nasadí antibiotika, měl by se důkladně přesvědčit zda je to skutečně nutné a že to není zbytečné - čili provést pacientovi výtěr a zjistit, co že to v tom krku vlastně má.

    U obezity to je v pravdě trošku složitější, ale disfunkci štítné žlázy lze poznat a do jisté míry i korigovat, když někdo bere léky, mezi jejichž vedlejší účinky patří i skolny k obezitě, patrně taky váš praktický lékař ví. Pravda, rodinný lékař by byl lepší, ale zase tak dobře informován, abych byl schopen říci, zdali je reforma podporuje, utlačuje, nebo jdou zcela mimo ni, nejsem.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    22.10.2008 22:42 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Pokud vím, také nelékař, virózu antibiotika skutečně neléčí. Chřipka je mimo. Angína už ale je ten problém. A další. Třeba i ty zuby.

    Poznat to jde, ale to jsou právě ta další a další vyšetření. Ono i simulování může být příznakem nějaké choroby. Ani nemusí být čistě psychická.

    Nojo, zítra vstávám, jedu na dva dny dny do školy, tak zatím naschle, přeji hodně toho zdraví! Nebo jak říkl jazzman Velebný: Hlavně peníze, zdraví už přijde samo! :-)
    23.10.2008 09:05 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Myslim, ze vase nazory na zdravotnictvi jsou pomerne scestne, uz proto, ze jste mlady a z toho duvodu vam na zdravi tolik nezalezi jako tem, co jsou starsi. Doporucuji se zeptat ve vasem okoli, treba prarodicu, jaky dopad na ne maji ty poplatky.

    Nicmene, nedavno jsem byl nemocny (jinak jsem sam pomerne zdravy). Doktorka mi automaticky predepsala antibiotika, aniz bych je sam chtel nebo aniz by cokoli vedela (zda je to viroza nebo bakterialni). Nejspis to udelala ciste pro jistotu. Pozdeji mi (jina doktorka) nabizela zbytecne prodlouzeni nemocenske, coz jsem odmitl. Jina doktorka mi zase nedavno nabizela, jak predbehnout frontu. V nemocnici jsem musel platit 2x poplatek za trhani zubu v lokalni anestezii. Kdybych se rozhodl pro totalni anestezii, patrne bych platil 30 korun jen jednou, ale zase bych tam ztvrdnul 3 dny - to ma byt zpusob jak usetrit?

    Ja jim to nezazlivam, ale pokud nebudou setrit/nepodvadet doktori, tak s tim pacienti a jejich poplatky sotva co udelaji. Pointa je, ze vzdycky nakonec musi existovat nekdo, kdo to posoudi a zkontroluje, zda je to efektivni (a on take existuje - mame revizni lekare). To muze udelat jenom lidska inteligence, zadny poplatek (nebo jine obecne pravidlo) to nezaridi. Je to asi podobne jako v IT - pokud kupujete IT system od nejake firmy, nemuzete jako laik vedet, jestli je cena za nej rozumna nebo ne. Jako firma si muzete najmout nezavisleho experta, ktery to posoudi. Ale rozhodne z toho, ze je ten system napsany v Jave, nebo ze zaplatite vyssi nebo nizsi cenu, nepoznate, ze firma odvedla lepsi nebo horsi praci.

    To si snad muze myslet jen naprosty Julinek.
    22.10.2008 21:58 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    k čemu jsou ty poplatky jsem jaksi nepochopil. Před časem se v nějaké debatě ptali nejmenovaného politika na polatky v nemocnici. Odpověděl že to je jakýsi příplatek na stravu a pobyt. Na dotaz proč to musí zaplatit i ten koho do špitálu přivezli deset minut před půlnocí, tudíž snídani, oběd ani večeři už asi nedostane začal blekotat jakési nesmysly. Taky mi není jasné jaký je rozdíl mezi klinickým vyšetření za které se platí poplatek a nějakým jiným vyšetřením za které se neplatí. Mám neodbytný pocit že to neví nikdo a tak si každý dělá co chce, hlavně že to sype. A že dobrý lékař má zdravé klienty? Chachá já jsem taky z opravářského řemesla a tam platí že je potřeba dosáhnout dobrého kompromisu. Poruchovost musí být tak akorát aby to vydělalo na opravách ale nemělo špatnou pověst. U zubařů bych to viděl ještě nelichotivěji. člověk se zdravými zuby je nežádoucí. Nebyl jsem u zubaře asi sedm let. Podle zubaře jsem špatný klient. Podle prosté logiky asi pečuju o své zuby dobře když jsem za tu dobu neměl vůbec žádné potíže a to už nejsem nejmladší. Taky pozoruju u svých známých pozoruhodný jev. Většinou tak měsíc po preventivní zubní prohlídce musí k zubaři s něčím bolestivým. Možná jsem paranoik ale silně to připomíná to čemu my mechanici říkáme kurvítko.
    22.10.2008 22:25 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Co k tomu dodat... Poplatky v nemocnici jsou příplatky na stravu a pobyt. Z nějakého důvodu, který já neznám, však byly zavedeny paušálně, čili si vám může stát, že si připlatíte i na jídlo, které jste ve skutečnosti neměl a ani mít nemohl... No, nic není dokonalé. Co se týče odborných vyšetření, tak s tím má lékař také jisté papírování, apod., což není zrovna lékařský úkon. Tam si tedy připlácíte zřejmě na tuto jeho "neodbornou" práci. Mělo by to mít i motivační efekt - tj. lidé by měli být motivováni k tomu, aby k lékaři chodili pouze pokud je to nutné (tedy se opravdu cítí špatně a není to pouhá rýma či kašel) a nesimulovat.

    K zubařům. Také proto, aby se omezilo na minimum to co se děje vašim známým, se chodí dvakrát do roka na preventivní prohlídku... Bohužel ne každý zubař je dobrý zubař a ti špatní prohlídku vašich zubů "odfláknou" a snadno přehlédnou třeba začínající kaz (který vás ještě pár měsíců pravděpodobně bolet nebude).

    A co se týče opravářství. Mno, ideální případ je, že opravář je ten samý člověk, který tu věc i vyrábí a má spíše zájem na tom, aby zákazník byl spokojený a věc mu dlouho vydržela... Mno ale dneska se už lecos vyrábí na lince a na kvalitu si nikdo nehraje... mno pak se může opravářů uživit hned několik a zákazník, který očekává, že mu obuv vydží déle než rok chození po městě, spláče na výdělkem...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    22.10.2008 23:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Chachá já jsem taky z opravářského řemesla a tam platí že je potřeba dosáhnout dobrého kompromisu.
    Tak to jsi špatný opravář. Už Baťa tvrdil, že dobrý údržbář je ten, který nemá co na práci.
    Quando omni flunkus moritati
    23.10.2008 09:28 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Bohužel to dost lidí nechápe. Například u firmy, kde jsem byl v létě na brigádě, měli před lety problémy s proraženými převodovkami a podobnými lahůdkami z ježdění po špatných cestách. Proto začali standardně kupovat auta s ochranou spodku. Před časem nějakého šetřílka při pohledu do statistik napadlo, že jsou tyto závady dlouhodobě na nule a proto se poslední dobou opět kupují nová auta bez ochrany. Jsem zvědavý, kdy budou platit první ekologickou havárii...
    23.10.2008 18:08 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    no ony se různým lidem připisují různé výroky které možná ani nikdy neřekli. Tenhle výrok je už jaksi logicky nesmysl. Očividně pan Baťa (nebo někdo úplně jiný) nevěděl která bije.Údržbář který nemá co na práci jen těžko zdůvodní svou existenci. Pokud by zanedbával pravidelnou údržbu tak mu stoupne poruchovost. Je libo vyzkoušet? Co třeba na autě nevyměnit olej, filtry a brzdové komponenty. Důsledkem bude nehoda pro selhání brzd, havárie motoru nebo přinejmenším velmi neekonomický provoz díky zahnojenému vzduchovému filtru. Údržba se musí dělat a debilní průpovídky na tom nic nezmění. Taky doporučuju přečíst si něco o únavových zkouškách. Výrobek se testuje v jakémsi simulovaném provozu, například mašinka ve zkušebně cvaká vypínačem až se vypínač odebéře k předkům. Vydržel 5000 cvaků? Málo! To by měl brzy špatnou pověst. Vydržel 10000? Jo dobrý. Vydržel 20000? špatný, předimenzovaný, neekonomický. Proč se na auta nedávají výfuky z nerezu? Protože by se nemusely měnit. Tuningový veyfuck z leštěného nerezu stojí polovic co "značkový" nebudeme jmenovat Bosal který je za dva roky na sračky. Tak to chodí.
    23.10.2008 18:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Očividně pan Baťa (nebo někdo úplně jiný) nevěděl která bije.Údržbář který nemá co na práci jen těžko zdůvodní svou existenci.
    To je blbost; kdo nechápe, proč je to blbost, pak dobře mu tak.
    Pokud by zanedbával pravidelnou údržbu tak mu stoupne poruchovost.
    Jo tak o tom něco vím. Táta dělal údržbáře v továrně a když se vedení zdálo, že údržbáři toho mají málo co na práci, tak dostali za úkol preventivně údržbovat stroje. To většinou vedlo k tomu, že plně fungující stroj byl rozebrán, odservisován, složen, zapojen, rozbil se a musel se složitě opravovat.

    Heslo když něco funguje, tak do toho nehrab, má holt své opodstatnění. A netahej sem výměnu oleje, to není žádná údržba. Pořádná údržba začíná tam, kdy stroj přestane fungovat kvůli nějakému vážnějšímu problému, což je pravděpodobně okamžik, kdy ty voláš servis, kdežto údržbář rozebere, zjistí problém a opraví ho.

    A proč je dobrý údržbář ten, který nemá co na práci? Protože mu došly závady k opravení a všechno funguje.

    Quando omni flunkus moritati
    23.10.2008 20:53 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    údržba KONČÍ tam kdy stroj přestane fungovat. V té chvíli totiž nastává servis a kdo tyhle pojmy zaměňuje ví o tom PRD! Už to slovo údržba jaksi znamená něco udržovat, tedy starat se o něco aby to dobře sloužilo a dlouho vydrželo. Když se něco pokazí nastává oprava, servis, náprava problému. To že to ve fabrikách obvykle dělá ten samý tým lidí na věci nic nemění. Pokud údržba rozebere, odservisuje(?), znovu složí stroj který se kvůli tomu následně porouchá no tak to teda blahopřeju k takovému týmu. Co by potom dělali se strojem ve kterém by byla nějaká opravdová závada? Ty výměny olejů bývají obvykle v manuálu popsané v kapitole která se většinou jmenuje nějak jako Kontrola a údržba spolu s různými prohlídkami a nastaveními. Zrovna nedávno jsem se učil takovou tu zbytečnost, výměnu olejových náplní a pár dalších blbostí na jednom NC soustruhu. Mimochodem, je v něm Linux a všichni na něj koukají jak trubky.
    23.10.2008 22:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    údržba KONČÍ tam kdy stroj přestane fungovat. V té chvíli totiž nastává servis a kdo tyhle pojmy zaměňuje ví o tom PRD!
    A pokud je schopný, servis udělá údržbář. Jenže takových už moc není, většina údržbářů jsou joudové s telefonem a minimálním vzděláním. Do této kategorie řadím i tebe.
    Pokud údržba rozebere, odservisuje(?), znovu složí stroj který se kvůli tomu následně porouchá no tak to teda blahopřeju k takovému týmu. Co by potom dělali se strojem ve kterém by byla nějaká opravdová závada?
    Opravili ho. Což je přesně to, co museli udělat po té nařízené "preventivní údržbě".
    Quando omni flunkus moritati
    24.10.2008 20:56 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    jak může někdo najít a opravit závadu na něčem co není schopen rozebrat a zas složit aniž by to zanechalo následky? Vidím že je to marný, je to marný, je to marný a dále se tím nehodlám zabývat. Ostatní si doufám udělali názor.
    24.10.2008 21:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    jak může někdo najít a opravit závadu na něčem co není schopen rozebrat a zas složit aniž by to zanechalo následky?
    To bys pochopil, kdybys byl skutečný opravář a ne moula, který tvrdí, že poruchovost musí být tak akorát.
    Quando omni flunkus moritati
    23.10.2008 02:24 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    nevim, jestli jsem tu predvolebni kampan spravne pochopil... ale CSSD chce rusit poplatky v krajskych nemocnicich, ktera patri kraji. takze kraj si bude platit za kazdeho pacienta tricet korun. jen vic takovych rozhodnuti, ktere nikoho nic nestoji! ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Luk avatar 23.10.2008 07:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    takze kraj si bude platit za kazdeho pacienta tricet korun
    Kraj bude platit sice "sám sobě", ale ty peníze budou chybět jinde. Navíc je klidně možné, že ÚOHS to napadne jako zakázanou veřejnou podporu - pak by kraje musely platit za pacienty poplatky u všech lékařů a ve všech lékárnách, což by znamenalo ještě mnohem větší díru do rozpočtu (nejen na poplatky samé, ale i na větší administrativu - vzhledem k počtu lékařů a lékárníků by to nebylo tak jednoduché, kraj by musel poplatky proplácet zpětně jednotlivým lidem).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.10.2008 12:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Něco tak debilního, jako chystá ČSSD, jsem ještě neviděl. Pochopil bych, kdyby začali vládnout v parlamentu a věc zrušili. Ale tohle je naprostá šaškárna něco platit a pak to zase získávat hned zpět, to to ty lidi nevidí?
    Luk avatar 23.10.2008 13:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Mimochodem, ve včerejším "Máte slovo" na ČT1 (tentokrát o zubařích) byl jedním z pozvaných diskutujících i budoucí hejtman David Rath. Přišel tam pozdě, bych udýchaný, a když se dal do řeči, byl mimo mísu (nevěděl, o čem se hovoří, ale musel si vzít slovo). Až si přibere ještě hejtmanskou funkci, bude stíhat ještě méně - a jestli bude všude chodit pozdě a tam bude pak "mimo provoz", tak potěš koště :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2008 09:23 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    ...děti a mládež do školy obvykle chodí neradi...

    Blbost. Já jsem chodil do školy rád. Na paní učitelku jsem se vždycky moc těšil.
    22.10.2008 11:05 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Já taky. Na gyplu na latinářku. To nám bylo sedmánct, osmánáct a jí dvadvacet nebo třiadvacet, když nastoupila.
    Luk avatar 22.10.2008 12:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    A naučil ses tam vůbec něco (totiž vzpomněl jsem si na své hodiny ruštiny, a to mi přitom bylo ještě o dost méně)? :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2008 14:20 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    A to jsi se na ty hodiny ruštiny těšil? Já tedy nejsem bůhvíjaký pamětník, ale za nás ruštinářky vesměs patřily do zcela protilehlé kategorie, než zde naznačená latinářka.
    Luk avatar 22.10.2008 15:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Jeden rok jsem měl ruštinářku vskutku znamenitou. Fakt, nekecám ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dalibor Smolík avatar 23.10.2008 23:21 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    My jsme na střední měli matikářku, kožená minisukně, pěkné dlouhé nohy ... ale matika mi přesto moc nešla.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 23.10.2008 23:38 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    ale matika mi přesto moc nešla
    Možná ne přesto, ale proto :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.10.2008 18:33 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Jj. 7 má třída, těsně po převratu. Ruštinářka jak z praku. Veklký kozy, napasovaný džíny a nebo sukýnka (sice ne takový divočiny co teď), ale když si sedla na lavici před vámi a bavila se s děckama za vámi tak jsem měl po ruštině. Ježíš já chci zpátky na základůůůůůůů. :-D
    22.10.2008 14:38 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Jo, naučil. Mladá učitelka obvykle v krátkých obtažených šatech byla pro pubertální studenty docela motivující: každý se chtěl nějak vytáhnout a varianta naučit se látku byla nejjednodušší a nejefektivnější. Dokonce jsem pak vyhrál i okresní kolo středoškolské olympiády. Kde jsou ty časy...
    Luk avatar 22.10.2008 15:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Bohužel, v mém případě to bylo právě naopak - vzhledem ke značnému rozptýlení pozornosti jsem se naučil kulové.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2008 17:04 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Politika, školství a jiné vejšplechty
    Když píšu obvykle mám namysli obvykle. Já jsem se do školy taky vždycky těšil, na střední ne, teď na univerzitě už zase jo, ale já nejsem dostatečně velký statistický soubor na to, abych mohl činit závěry ohledně celé populace na základě toho, na co jsem se já těšil či ne...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.