abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (57%)
     (11%)
     (18%)
     (14%)
    Celkem 76 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Čtečky elektronických knih s e-papírem

    20.3.2008 14:00 | Přečteno: 4962× | Ostatní | poslední úprava: 20.3.2008 14:11

    Dnes mě zaujala video recenze údajně první u nás prodávané čtečky elektronických knih s e-papírem.

    Už dříve jsem uvažoval o tom, jestli se u nás něco takového dá koupit za rozumný peníz (cena udávaná u toho předváděného modelu je skoro 10 000 Kč, což je myslím částka velmi přehnaná; já bych si cenu takové čtečky představoval maximálně tak kolem 2 000 Kč). Osobně si myslím, že by to mohla být docela užitečná věcička. Je to malé zařízení velikosti klasické knihy, je bez pohyblivých částí (tedy poměrně odolné a člověk s ním může zacházet bez zbytečně přehnané péče) s výdrží asi jednoho týdne provozu. Ideální spojení výhod klasické knížky s výhodami textů v elektronické podobě.

    Pokud by takové zařízení umělo zobrazovat plnohodnotná PDF, a pokud je display z „elektronického papíru“ (ne nutně identického jako u uvedeného zařízení, které dle mého zas tak moc kvalitní zobrazení nemá) opravdu stejně (nebo téměř skoro stejně) dobře čitelný jako klasický potištěný papír, tak bych o tom celkem vážně uvažoval. Čtu velké množství elektronických textů a u počítače to jednoduše není ono. Ani z LCD se nečte stejně pohodlně jako z papíru a to vůbec nemluvím o tom, že si člověk nemůže udělat pohodlí v křesle, posteli, nebo kdekoli jinde (ani notebook není řešení, protože je na rozdíl od běžné knihy příliš velký).

    Dá se u nás něco takového koupit? Případně jak řešíte čtení elektronických knih vy, pokud si chcete číst v městské hromadné dopravě, v posteli apod.?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Využili byste kapesní (velikost klasické knihy) čtečku elektronických textů s e-papírem?
     (12 %)
     (84 %)
     (3 %)
    Celkem 178 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.3.2008 14:24 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    PDF má pevné rozvržení, pro tento typ zařízení je proto naprosto nevhodné. Až to bude mít displej velikost A4 a bude to umět rychle listovat, pak to bude vhodné pro většinu PDF a třeba pro čtení vědeckých článků nebo manuálů, pak už se tomu ale nejspíš nebude říkat čtečka elektronických knih. Při téhle velikosti dispeje si můžeš PDFko zobrazit na šířku a zobrazí se ti malým písmem třetina stránky. A neexistuje jiné řešení, jak to zobrazit lépe než zvětšit displej.

    PDFka si tiskni nebo čti na tablet pc a na knihy si kup tuhle hračku.
    Cohen avatar 20.3.2008 14:29 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem

    Korektně vytvořené PDF se dá převést do textové podoby. Pokud tedy máš PDF, máš zároveň i čistý text. Podporu PDF tedy vidím jako velmi žádoucí. Čistě textovou variantu máš, přitom jsi ale schopen zobrazit i původní rozvržení stránek.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    20.3.2008 14:40 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Tak kde je ten Kapica, když ho potřebujeme? :-D Když to cheš používat takhle, tak spíš hledej čtečku s podporou DjVu ;-)

    No a když ani to nebude, tak aspoň s podporou obrázků. Do čtečky si naláduj ten tvůj text a pak hromadu obrázků stránek.
    21.3.2008 09:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Kapica pařil Anno1503. Nicméně o něčem by věděl - archos, je v tom otevřený systém a tím pádem by neměl být problém do toho vrazit djview a djvulibre.
    20.3.2008 21:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Pokud se PDF vytvoří tím správným způsobem, mělo by dokonce být možné jej linearizovat, tj. zobrazit jako dlouhou nudli na zařízení s úzkým displejem – tj. to co by bylo moc široké se přeskládá, aby se to na šířku vešlo.
    Cohen avatar 20.3.2008 21:10 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem

    Ano, to je pravda. Pokud je PDF tagované (jde to v PDF od verze 1.3, respektive 1.4), obsahuje rozšířené informace o formátování. V Adobe Readeru (ovšem jen na Windows, Linuxová verze tuto funkci kdo ví proč neobsahuje) je např. možné v menu „View → Zoom → Reflow“ právě toto zapnout.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    20.3.2008 15:13 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Ja pouzivam PDA k uplnej spokojnosti. Problem je len s PDF, ale s nutnostou citat taky dokument som sa stretol len raz a to som si to dal do txt a cital dualne, t.j. prepinal medzi textom a PDF viewerom (kvoli obrazkom).
    20.3.2008 15:46 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Mne by stacil i uplne normalni LCD display, pokud by mel dostatecne vysoke rozliseni (~150dpi), klidne by mohl byt jen monochormaticky jako ten OLPC. On ma totiz aktivne svitici display jednu vyhodu - kdyz si ctete v posteli, nepotrebujete lampicku.

    Vlastne by mi stacil jen ten display s ovladacimi tlacitky, zbytek by mohl byt mimo v nejake pixle bokem, propojeny kablikem (ten mi nevadi) nebo bezdratove. Vyhoda by byla v tom, ze onen "display" by jen kreslil to, co se mu posle, takze by mohl byt velmi jednoduchy. Dokonce by neco takoveho slo realizovat i z bezne dostupnycch soucastek (USB monitor+vykuchana miniklavesnice s USB hubem), bohuze cenove by se to asi nevyplatilo.
    20.3.2008 19:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    No já si čtu knihy a komixy na PSP a úplná spokojenost...

    Ňákou takoudle trapnou fíčuru fakt nepotřebuju, vzhledem k tomu kolik dalších užitečných věcí psp umí, a přitom stojí polovinu. Má menší displej (4.3"), asi jako ňáký PDA, ale bohatě to stačí...
    Navíc takouhle placku bych určitě někde rozsed jak se znám :-D
    20.3.2008 19:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Jo a zapomněl jsem dodat že podporuje PDF, TXT, a z komixu JPG/PNG/atd. a taky CBR/CBZ - jpg zabaleny v rar/zip.

    V MHD, na cestach nebo veskole na nudnych hodinach je k nezaplaceni, a to ani nepocitam dalsi featury - filmy, hudba, hry, wifi, gps...Fakt doporučuju! Časem o tom napíšu blog entry, zatím pls strpení ;-)
    20.3.2008 22:09 ibak | skóre: 9 | BB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Ja používam na čítanie elektronických kníh, rôznych pdf a samozrejme web stránok Nokiu 770. Display má rozlíšenie 800*480px, cca 225dpi. E-knihy sa na tom dajú čítať veľmi pohodlne. Na pdf je to už trochu ťažkopádne a dosť záleží aj na samotnom pdf-ku. Kupoval som to však hlavne na prehliadanie www stránok v prípade, že nemôžem resp. nechcem mať pri sebe počítač/notebook a tento účel plní výborne.
    9.6.2008 09:53 K>
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečky elektronických knih s e-papírem
    Pro uplnost nazor od dalsiho vlastnika zminovane ctecky: Displej - v realu to je mnohem lepsi. Je problem zachytit na kamere nebo fotoaparatu verne kontrast, a jeste zauvazovat monitor uzivatele. Ale kdyz drzite epapir pred sebou, tak kontrast je nadherny, asi jako papir, ktery neni uplne zarive bily jako bezny kancelarsky. Tomu se nevyrovna zadne crt nebo lcd, at uz s podsvicenim nebo bez. Baterie - vydrz baterii PDA nebo notebooku je tristni, s temi nejlepsimi cernobilymi pristroji s pridanou kapacitou baterii jsem dostal maximalne 12 hodin, u modernich barevnych cca 5, notebook jeste min. To by mi nestacilo ani na vikendovou cestu (3 hodny vlakem tam, neco poctu na chate a co mi zbyde na cestu zpet?). U tohoto pristroje mate o jednu velkou starost min. PDF - s pdf reflow je problem. kdyby problem nebyl, umel by to kazdy software zdarma. a kdo si bude kupovat cely Adobe Acrobat? Navic velka vetsina beletrie je v .prc/.pdb/.txt formatu. na cteni skript a technicke literatury dneska ani zadna ctecka neni moc urcena, nebot prohledavani a listovani takovych dokumentu je ztizene i na notebooku/desktopu. Ale u literatury, kde vetsinu casu jen otacite na dalsi a dalsi stranku, je to idealni.

    proste kdo je zvykly cist beletrii ve velkem, a nebavi ho tahat sebou velke knizky, tak tuhle ctecku (nebo ji podobne) maximalne oceni. PDA/notebook se tomu naprosto nemuze rovnat. Driv jsem cetl hodne na Notebooku, pak nekolik let na PDAckach, ale vsechny se muzou jit zahrabat. Samozrejme ze PDA umi milion veci navic, ale opravdu vsestranne zarizeni si jeste budem muset pockat (kdyby chtel nekdo argumentovat, ze iRex Iliad je PDA s epapirem, tak vezte ze ma vydrz max 10 hodin cteni)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.