abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Automatické číslování rovnic v LibreOffice

    20.12.2013 13:39 | Přečteno: 5321× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | Výběrový blog | poslední úprava: 20.12.2013 18:11

    Způsobů, jak zajistit automatické číslování rovnic v LibreOffice je několik, velmi známý je například způsob zděděný ještě z OpenOffice, který je ale v základní instalaci pouze anglické lokalizace. Uvedený způsob sice funguje, ale za sebe jej musím označit jako velmi nepěknou implementaci této funkce.

    Důvodů, proč se mi nelíbí je hned několik - za prvé zarovnává vzorec na střed, což v textu (alespoň na mne) nepůsobí příliš dobře. Dalším nehezkým prvkem je naprosto zbytečné přidávání tabulky, což je jednak další objekt v dokumentu navíc a jednak použití tabulky zvětšuje odstup textu od rovnice, což také opticky není žádný zázrak. Podrobil jsem tedy původní implementaci menšímu reverzními inženýringu a výsledkem je následující návod...

    ...aneb nejlepší způsob, jak něco nezapomenout, je někam si to zapsat ;-)

    Automatické číslování rovnic je třeba vytvořit ve dnou krocích. Prvním je nastavení výsledného formátu, druhým je pak uložení šablony jako automatického textu. Nyní tedy ke kroku jedna:

    Za sebe jako esteticky nejhodnotnější považuji formát, kdy samotná rovnice je zleva od okraje stránky vzdálena na vzdálenost jednoho tabulátoru. Popisek rovnice je pak zhruba ve stejné vzdálenosti od pravého okraje stránky, přičemž kolem této souřadnice je popisek středově zarovnán. Tak by měl vypadat závěrečný výsledek. Nyní tedy otevřeme nový dokument.

    V tomto dokumentu si kliknutím do pravítka vytvoříme na požadované souřadnice dvě odrážky, přičemž první ponecháme v původním tvaru, druhou kliknutím pravého tlačítka myši přenastavíme na zarovnání na střed.

    Tabulátorem nyní v textu skočíme na polohu první odrážky, vložíme nějakou "vzorovou rovnici", a dalším stisknutím tabulátoru odskočíme na druhou odrážku, kde si vytvoříme dvojici kulatých závorek, mezi které umístíme kurzor.

    Nyní je třeba vložit automatické číslování k vzorci. V menu to provedeme přes Vložit -> Pole -> Jiné, načež by se mělo objevit dialogové okno umožňující definovat vlastní textové pole. Zde je třeba vybrat Interval číslování, Text a například Arabské číslice. Vše potvrdíme stisknutím Vložit.

    Nyní máme hotov základní formát.

    Základní formát je nyní třeba uložit jako automatický text. To se provede jeho označením...

    ...a zvolením v menu Úpravy -> Automatický text. Odpovědí by mělo být dialogové okno Automatický text, kde si lze nadefinovat vlastní název automatického textu ("Rovnice") a klávesovou zkratku, kterou budeme automatický text vyvolávat ("ro"). Automatický text se nyní uloží kliknutím na tlačítko Automatický text -> Nový. V položce Můj AutoText by se nyní měla objevit subpoložka "Rovnice".

    Nyní lze LibreOffice zavřít. Po jejich spuštění lze do nového řádku napsat text "ro" (bez uvozovek ;-)) a stisknout F3.

    Nyní lze vložit křížový odkaz na rovnici (1) tím, že v menu Vložit -> Křížový odkaz vyvoláme dialogové okno Pole, kde lze zvolit v záložce Křížové odkazy položku Text, ve které budeme mít seznam vložených čísel rovnic. Zde je pak třeba vybrat, že má být vkládáno Číslování.

    Po kliknutí na Vložit se v textu vytvoří vazba mezi vloženým číslem a číslem rovnice.

    Co by se na závěr ještě mohlo hodit, je umístění, kde lze podobné automatické texty najít. Na GNU/Linuxu se tato uživatelská rozšíření ukládají do ~/.config/libreoffice/4/user/autotext, pod MS Windows do ~\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user\autotext. Předdefinovaný formát rovnice vytvořený postupem výše lze stáhnout pod blogem.


    P.S. Za screenshoty z KonkurenčníhoOperačníhoSystému(tm) se omlouvám, pod Linuxem jsem vše již měl nadefinované a nechtělo se mi to mazat :-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 1 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 2 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 3 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 4 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 5 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 6 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 7 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 8 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 9 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 10 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 11 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 12 Automatické číslování rovnic v LibreOffice, obrázek 13

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    20.12.2013 13:40 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Příloha:
    A nakonec slibovaný soubor s automatickým formátem rovnice...
    20.12.2013 16:14 jj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Ne vždy je sazba matematiky v LaTeXu nejvhodnější řešení, takže se tohle může hodit. Super, díky za návod!
    21.12.2013 17:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Mně tenhle návod přijde jako skvělá ilustrace toho proč raději používat ten LaTeX.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.12.2013 19:11 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Nebo to dělat v LyXu a do LaTeXu se přesunout, když je potřeba.
    21.12.2013 19:13 Jirka Keresteš | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Ja mam obcas pri pouzivani LaTeXu pocit, ze pribouchnout si hlavu do dveri by byla mensi bolest...
    A physics book seems to be a mathematician's worst nightmare.
    21.12.2013 19:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    To samozřejmě je pro některé lidi lepší varianta.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2013 05:29 Louda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    souhlasim. Latex ted zkouším uz asi tyden. A zatim na jen jednu nedořešenou vadu. Nepodpora nativniho nezalamovani řádek které končí spojkami a některými vybranymi predložkami... O programu vlna32.exe vím, ale to už je dodatečné řešení... a pokus o nerozdelovani pomocí \usepackage{encxvlna} na MikTexu 2.9 pod win7 64bit nejak nejde zprovoznit... protože je defaultne kdesi cosi zakazany a pro bastl ktery to zprovozni existuje navod jen pro linuxy ktery pocita s existenci nekterych souboru a konfiguráku ktere v MikTEXu nemuzu dohledat. Takže je to takovy dvakrat neschudny pro začátečníka.
    22.12.2013 09:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Vřele doporučuju si od trápení s MikTexem a Windows ulevit a pracovat s LaTeXem na normálním operačním systému.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.12.2013 11:15 michal.h21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    Pro xelatex i lualatex existují nativní řešení, který by měly fungovat i v miktexu

    luaLaTeX - balíček impnattypo - volba nosingleletter. popřípadě prevent-single-letter, ten je sice primárně určený pro plain luaTeX, ale funguje i v luaLaTeXu

    XeLaTeX - xevlna
    26.12.2013 18:33 Louda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    +1

    Díky dobrý člověče za výborné odkazy a rady, všechno si pečlive dostuduju. Můj problém instantně vyrešila zmiňovaná xevlna a dokonce mám i jakýsi provotní pocit (při pročítani převedeného textu) že možna i hlída nějake ty siroty a vdovy, nebo možná jen nerozdelování slov při přechodu na novou stránku podle českych typografických pravidel?

    *thumbs_up* :)
    26.12.2013 18:38 Louda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    tak ne... nelámání slov při přechodu na další strřnku to neřeší :) ale to vůbec nevadí... možná bude nějaky balíček který pro xelatex ošetrí i toto. Poradil byste mi prosím někdo?
    26.12.2013 21:49 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    To asi není možné v rámci TeXu řešit. Odstavcový zlom se provádí ve zcela jiném místě (dříve) zpracovaní textu než stránkový zlom. Ve chvíli, když TeX láme odstavec, neví jak bude zlom stránky, a ve chvíli, kdy láme stránku už není možné odstavcový zlom nijak změnit. Navíc, jak TeX láme odstavec optimalizováním zlomu přes celý odstavec, provést reentrantnost odstavcového zlomu se zakázáním zlomu slova, by asi mělo dost závažné důsledky. Nejrůznější "vlny" řeší zákaz jednopísmenných předložek jednoduchým algoritmem, nahrazením obyčejné mezery nezlomitelnou (a protože na rozdíl od mnohých "editorů", kde nezlomitelná mezera je prostě pevně široký "prázný" znak, v TeXu je i tahle mezera "glue" tedy optimalizovaně počítaná mezera, tak jako ostatní.
    21.12.2013 10:13 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Automatické číslování rovnic v LibreOffice
    P.S. Za screenshoty z KonkurenčníhoOperačníhoSystému(tm) se omlouvám, pod Linuxem jsem vše již měl nadefinované a nechtělo se mi to mazat :-)

    Stačilo si zálohovat ~/.config/libreoffice

    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.