abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 532 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Nas rozpocet

    12.5.2007 05:40 | Přečteno: 1547× | Zivot a tak | poslední úprava: 12.5.2007 05:41

    V USA je pry priblizne 6000 Univerzit, vyssich odbornych skol a podobnych instituci, z naprosto ruznou urovni. U komise pro vyssi vzdelavani je akreditovanych 2618 skol, komise pak svym zpusobem garantuje jejich uroven, nicmene kvalitu samozdrejmne nejlepe hodnoti predevsim trh, uchazeci o studium, studenti a absolventi. Produktem skoly jsou preci prave vzdelani lide, a to jak vzdelani a jak uspesni ve svych oborech jsou je hlavnim ukazatelem kvality te ktere University.

    Lehigh University, kde ted uz skoro rok pracuju, se vytrvale drzi okolo 30. mista v zebricku nejlepsich, coz v te brutalni konkurenci jiste neni lehke a povazuju to za skvely vykon. Samozdrejmne, je jiste rozdil byt okolo te tricitky, a byt v prvni desitce, mezi MIT, Caltechem, Yale, Harvardem a Princetonem, jenze je dobre si uvedomit podle ruznych pokusu o mezinarodni srovnani se pry nic v Cesku nevleze ani do prvnich 200. Lehigh je pomerne mala, privatni universita, ma kolem 4200 studentu a 2000 doktorandu.

    A jako kazdy 'zebricek' i tenhle urcite ledasco ignoruje, zprumeruje a prehlizi, mym hlavnim duvodem, proc jsem akceptoval tuhle pozici bylo, ze Lehigh ma skvele centrum elektronove mikroskopie a podle mych znalosti je to jedine misto na svete(!), kde maji pohromade ne jeden, ale hned dva nejmodernejsi transmisni elektronove mikroskopy s korekci sferickych aberaci (Cs). Trapim se sice s projektem, ktery nemam ani moc rad (prilis moc fyziky) ani moc nefunguje, nicmene aspon muzu po nocich pouzivat tyhle unikatni masinky, coz je doslova k nezaplaceni.

    Nicmene to, o cem jsem chtel psat, je rozpocet Lehigh University. Mel jsem pocit, ze by to mohlo nekoho zajimat, mne samotneho to zaujalo dost. Zacnu prijmy a pak to zkusim trochu okomentovat:

    Prijmy..............................................$343,852,810
    Skolne a poplatky...................................$176.8 M
    Vyzkumne granty a kontrakty.................$43.8 M
    Zisky z majetku, investic a patentu........$42.7 M
    'Kolejne' a strava....................................$26.1 M
    Dary a granty..........................................$13.1 M
    Jine dodatecne zdroje............................$12.3 M
    Statni financni podpora...........................$3.8 M
    Neprime vyrovnani nakladu....................$8.1 M
    Jine............................................................$15.2 M
    Dotace US Kongresu...............................$1.9 M

    Co mne zaujalo, je jak velka cast penez jde ziskat vyzkumem, vedel jsem, ze to neni malo, ale pres 40 milionu dolaru rocne? To uz je docela slusny balik. Taky je sranda, jak malo Univerzita pozaduje a dostava od statu, necele 4 miliony z 344 jsou jen o chlup vic jak jedno procento. Vim, ze narozdil od Evropy je vysoke skolstvi v USA pro stat jednoznacne ziskove, stat na nem neprodelava, ale vydelava a University pry dokonce generuji okolo 2% GDP (HDP).

    Vydaje..................$342,810,810
    pro jednoduchost nechavam nazvy fakult v EN
    Arts & Sciences....... $38,6 M
    Business & Economics....... $17,8 M
    Education....... $9 M
    Engineering & Applied Science....... $30,2 M
    Research....... $41 M
    Library and Technology Services....... $20,3 M
    Provost and Other....... $9,5 M
    Celkem tedy prime akademicke vydaje....... $166,494,050
    a dale
    sluzby pro studenty....... 23,4 M
    zalohy....... 7,8 M
    sdruzeni absolventu....... 1,9 M
    (!)komunikace s vladou a urady....... 0,8 M
    vnejsi vztahy a propagace....... 2,4 M
    Zoellner Arts Center-divadlo....... 2,5 M
    obecne/nespecifikovane....... 3,5 M

    a dal
    Financni rizeni a administrativa....... 7,8 M
    sluzby....... 24,3 M
    doplnkove podniky....... 38,5 M
    Celkem Finance/Administration....... 70,606,130

    financni pomoc pro studenty....... 59,4 M
    dotace z university....... 3,97 M

    zisky 1 M

    Vsimnete si velke castky za financni pomoc pro studenty, jde v podstate o slevu nebo i zaplaceni celeho skolneho pro doktorandy nebo talentovane studenty. Je to zajimave, na skolnem a poplatcich se vybere skoro 177 milionu a vic jak tretinu (59.4 milionu) toho skola obratem rozda. Libi se mi to, protoze skola muze adresne podporit toho, kdo si to nejakym zpusobem zaslouzi. A nekde jsem cetl, ze si lidi o hodne vic vazi neceho ceneho (draheho), ze kdyz se v pruzkumu ptali potencialnich studentu, zda by sli radeji na Universitu A, ktera ma skolne $40 tisic rocne s tim, ze by jim za jejich talent a uspechy na stredni skole dala skola $10 tisic stipendium anebo na Universitu B, kde by chteli jen 30 tisic, vybralo si pry kolem 80% A.

    Dalsi vec, co se mi docela hodne libi, je ta transparentnost, cely rozpocet je na webu, a da se hrabat do neuveritelne hloubky. Verim, ze to na Ceskych VS je k nalezeni taky, ale asi nekde bezpecne schovane, protoze ja to nikdy nenasel (ani jako student ani ted). A to by prosim ceske VS, ktere hospodari s penezma danovych poplatniku (tedy nas vsech) mely byt uplne prikladne transparentni! Narozdil od Lehigh, ktera je privatni a de-fakto jde o 'gesto dobre vule', protoze do toho nikomu (krom spravni rady) nic neni.        

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.5.2007 09:48 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Dá se to říct i o ostatních univerzitách ve státech? Byl by to celkem dobrý argument do diskusí o školném (i když už slyším mnoho lidí, že se príliš ohaním Amerikou).
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    12.5.2007 11:05 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Pokud by školné nepřevýšilo tři tisíce měsíčně (nebo aspoň nepřevýšilo výrazně), nemám proti němu námitek. :-)
    12.5.2007 12:25 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    No nevím, u nás máme dost problémů s tím, že studenti nechodí do školy, aby si vydělali na studium. Podle toho taky pak vypadají jejich výsledky. Tak si nejsem jistý, jestli by je další finančí zátěž nemotivovala akorát tak k tomu, že se na to vykašlali úplně.
    12.5.2007 12:53 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Já jsem na vysoké škole teprve rok a ač nevydělávám, nemám s živobytím problémy (a dostávám z domova myslím si celkem skromné peníze). Zajímalo by mě, co to tedy je to "vydělali na studium". Ani v okolí jsem o podobných potížích nezaslechl.

    Proti rozumnému školnému taky nic nemám. Pokud vím, tak by bylo formou půjčky. A pokud by nějak pomohlo školám nebo snad dokonce odradilo ty líné lemry, které se na VŠ často vyskytují, tak to bude jen dobře. Starosti se školným by sice nebyly vůbec příjemné, ale mohl by to být pro studenty dobrý motivující faktor.
    12.5.2007 13:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    No nevím, u nás máme dost problémů s tím, že studenti nechodí do školy, aby si vydělali na studium.
    Ale když ODS navrhovala studentské půjčky, které by v případě nedostudování splatil stát, všichni se na ni sesypali jak sršni.
    Quando omni flunkus moritati
    12.5.2007 12:55 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Hmm, tak mě napadá, že ani nevím, kolik by tak to školné mělo zhruba stát. Často říkám, že bych proti němu nic neměl, ale muselo by být na rozumné výši. :-)
    12.5.2007 11:05 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Ač jsem osobně pro školné v Česku, tak mám takový pocit, že u nás sice zavedou školné ale nic z toho. U nás to bude fungovat asi tak, že si akorát někdo přilepší platově, někde se něco uleje, par lidí si koupí drahá auta, ale ve výsledku na tom budou studenti huř neboť jen zaplatí a nic jim to nepřinese :-/
    xxx avatar 12.5.2007 11:16 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet

    To je jedna věc. Další je, že v USA jdou sehnat peníze na studium i od jiných organizací než škola.

    Osobně si myslím, že zavedení školného by byla dobrá věc. Ale nejde prostě začít tím, že studentům pošleme složenky a uvidíme jak to dopadne.

    Please rise for the Futurama theme song.
    12.5.2007 11:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Doporučuji k nahlédnutí zákon 111/1998 Sb. § 58 (Poplatky spojené se studiem) odst 7.
    (7) Poplatky za studium s výjimkou odstavce 5 jsou příjmem stipendijního fondu veřejné vysoké školy.
    Odstavec 5 se týká studentů studujících v cizím jazyce.

    To znamená i dnes jsou veškeré prostředky vybrané na školném vzápětí rozdány na stipendiích.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.5.2007 11:35 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Pokud to tak skutečně probíhá a zodpovědní lidé si to nešmelí do vlastních kapes, tak je to dobré. Díky, zas jsem o něco chytřejší.
    12.5.2007 11:45 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    No ono by v případě zavedení školného pochopitelně záleželo na znění příslušné pasáže zákona, ale v současné době je to takto.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.5.2007 11:24 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Nevím jak vysoké školy, ale má střední škola má rozbor hospodaření na webu.
    12.5.2007 11:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    V případě VUT je to Výroční zpráva o hospodaření za rok 2005, je to v sekci Výroční zprávy. Ale číst se mi to nechce.

    Hledal jsem to poprvé a pár minut mi to zabralo (ale ony weby velkých organizací bývají většinou dost složité). Popravdě jsem doufal, že to bude u Správní rady VUT, ale tam jsem jenom zjistil, jak se ten dokument jmenuje, takže nakonec jsem musel použít fulltext :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    brk avatar 12.5.2007 13:12 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Docela by mne zajímalo, jak vypadá takový typický student na takové škole. Píšeš, že roční příjem na školném a poplatcích je 176.8 M$ a že je tem 4.2k studentů a 2k doktorandů. Když to tak nějak sečtu a podělím, tak mi to vychází na nějakých 28,5 k$ ročně na hlavu. Když jsem tak namátkou hodil do google dotaz na průměrnou mzdu v USA, tak na mně vypadlo, že v roce 2004 to bylo 33 459 $. Tyto čísla jsou sice o dva roky posunutá, ale stejně mi to připadá jako docela "brutální pálka" a to raději ani neřeším, jak tyto čísla ještě ovlivní daně.
    USE="-qt -kde"
    12.5.2007 13:25 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Jenomže to nepočítáš ty stipendia... IMO by to mělo být (176.8 M - 59.4M ) / 6200 = 18935$ Teda pokud to chápu dobřě..
    12.5.2007 13:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Proto taky rodiče, pokud chtějí nechat dítě studovat, předem začnou šetřit, aby na to byly peníze.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 12.5.2007 14:02 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nas rozpocet
    Padl tu dotaz na vysi skoleho a jak pripadne vypada typicky student. Pres 90% vybraneho skolneho je od studentu (undergraduate) ne doktorandu (graduate students), kteri jsou typicky placeni svym profesorem (z penez ktere sam sezene na research) za to ze se aktivne ucastni reseni jeho vyzkumnych grantu. Takovy student pak stoji tak 40.000 rocne, je treba za nej zaplatit skolne (~20k) a zpravidla dostava stipendium(plat) okolo 10-20k rocne. Neni to na zbohatnuti, ale v pohode se s tim prezije a hafo z nich si i zalozi rodiny-zejmena cinani. Je to i motivacni faktor k dokonceni doktoratu, protoze v prumyslu dostanou s doktoratem z Lehigh 40-70k rocne, rozdil mezi 15k graduate stipend a 60k nastupniho platu doktora (nelekare) si kazdy z nich jiste bleskem spocte sam, a pokud by to nezvladal, vysvetli mu to jeho manzelka... :-)

    Skolne pro (undergrauate) studenty je letos myslim ~37.000 rocne. Je to fakt hodne, srovnatelne nebo i o chlup vyssi nez maj elitni skoly z top 10 (Harvard, Yale, Brown, Princeton), takze se musime zatracene snazit abychom byli natolik dobri aby to presvedcilo budouci studenty a jejich rodice, ze se jim to vyplati. Kazdopadne je to ciste trzni vec, kdybychom chteli moc, nikdo k nam neprijde a muzem to zavrit, kdybychom chteli malo, zkrachujeme.

    Skolne v USA obecne se brutalne lisi skola od skoly, my jsme kazdopadne mezi 2-3% nejdrazsich, na statnich universitach je to casto min, polovina, tretina nebo i min. A nektere z nich jsou dobre, jsou klidne v prvni stovce, trebas takova Penn State, nebo University of California jsou skvele a pritom statni skoly. Skolne na nich byva 10-14 tisic, a jste-li obyvatelem (a danovym poplatnikem) v prislusnem state (Pennsylvanie nebo Kalifornie) dostanete dalsi slevu, takze se muzete dostat i na 6-8 tisic. Blbe, je ze si ta skola krute vybira, coz chteli trebas zeleni u nas zrusit, takze na Penn State berou tak 5% nejlepsich uchazecu a nedostanou zadne stipendium. U nas bereme o neco min jak 20%. Je ale fer rict, ze se k nam hlasi kvalitnejsi material.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.