abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (76%)
     (5%)
     (10%)
     (9%)
    Celkem 332 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    MIG Alley is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea "MIG Alley" is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea, where the Yalu River empties into the Yellow Sea. During the Korean War, it was the site of numerous dogfights between U.S. fighter jets and those of the Communist forces, particularly the Soviet Union. The North American F-86 Sabre and the Soviet-built Mikoyan-Gurevich MiG-15 were the aircraft used throughout most of the conflict, with the area's nickname derived from the latter. Because it was the site of the first large-scale jet-vs-jet air battles, MIG Alley is considered the birthplace of jet fighter combat.
    Aktuální zápisy

    Assaultcube - Do zbraně!

    3.3.2011 12:32 | Přečteno: 2511× | Hry | Výběrový blog | poslední úprava: 11.3.2011 20:55

    Assaultcube je fps střílečka založená na Cube engine. Hra vznikla v létě roku 2004 pod názvem ActionCube, jako snaha přinést do hry prvky realističnosti. O tři roky byl však název na žádost vývojářů ActionQuaku změněn na Assaultcube. Hra prošla mnohými změnami a vylepšeními, nabízí řadu herních módů, desítky serverů, a velké množství map. Jsou podporovány platformy Linux, Windows, a OS X.

    Systémové požadavky

    Assaultcube je tzv. „low end“ hra, může tedy běžet i na poměrně starém HW. Jako minimální požadavky jsou uváděny tyto:

    Instalace

    Assaultcube se sice nachází v repozitářích mnoha distribucí, nicméně není tam zrovna často aktualizován. Avšak vzhledem k tomu, že linuxová verze má sotva 45 MB, je maličkost si hru stáhnout z oficiálních stránek. Po stažení stačí jen rozbalit archiv kamkoli na disk, čímž se velikost zvedne na přibližně 56 MB. Assaultcube je určen pro 32 i 64 bitové architektury, přičemž detekce probíhá automaticky, stačí jen spustit daný script.

    Spuštění

    Assaultcube v několika posledních verzích obsahuje i novinku v podobě automatického instalátoru spouštěče v menu. Jedná se o script install_desktop_menu.sh. Ten stačí spustit ať už poklepem, nebo ručně v terminálu, a posléze se vám v menu objeví spouštěč.

    CL Contact List

    I přes toto ulehčení doporučuji prvně spouštět Assaultcube ručně z terminálu.

    hans@Galaxy: ~/1.1.0.4$ ./Assaultcube.sh

    Pravděpodobně totiž nastane situace, kdy nám bude chybět některá z multimediálních knihoven jež Assaultcube vyžaduje. Terminál nám vypíše, která to je, a my ji můžeme bez problémů nainstalovat z repozitáře. Jmenovitě by se mělo jednat o knihovnu libsdl-image1.2.

    CL Contact List

    Co nás čeká

    Po prvním úspěšném spuštění hry nás čeká úvodní menu, kde si nastavíme přezdívku a sensitivitu/citlivost myši, a upravovat lze i kvalitu detailů či rozlišení, viz. Obrázek.

    CL Contact List

    Po uzavření tohoto úvodního menu se již dostaneme do hlavního menu, či chcete-li hlavní nabídky. Zde najdeme kromě typických voleb jako jsou singleplayer, multiplayer a nastavení i dema(videa z her) a jednoduchý editor map.

    Editor map

    Editor map je jednou ze sil i slabin Assaultcubu. Vytvořit mapu v něm zvládne i naprostý začátečník, nicméně na mapy jsou kladeny poměrně vysoké požadavky jak ze strany hráčů, tak i vývojářů. Pokud tedy nebudete hostovat kvalitní mapy, nejlépe ty oficiální, nezachrání vás ani vlastní server a nedostanete se ani do seznamu dostupných serverů. Do editoru se dostanete přes menu, nebo klávesou E.

    CL Contact List

    To například „stálo život“ kdysi velmi oblíbenou mapu „ezjemvill“, která svým provedením nebyla zrovna profesionální, ale přesto nabízela široké vyžití jak odstřelovačům tak „pěšákům“, při velmi dynamické hře. Nutno podotknout že byla oblíbená převážně mezi začátečníky a mírně a pokročilými. Což nakonec vedlo víceméně k jejímu zákazu.

    Single player

    Režim jednoho hráče. Tenhle režim moc zábavy neposkytuje. Už jen proto, že hrajete s boty. Navíc v tomto režimu nelze zvolit, aspoň podle mě, nejzábavnější herní mód „Capture the Flag“ neboli ve zkratce CTF. Na výběr máte Deathmatch, Team Deathmatch a One Shot One Kill. Takže se buď mydlíte se všemi boty, nebo jich pár máte v týmu, nebo dostanete odstřelovací pušku, minimum života, a prostě se snažíte sejmout všechny boty dřív, než oni sejmou vás. Hrát můžete na oficiálních mapách, v různém počtu od 4 do 32, na pěti úrovních. A kdybyste se chtěli jen projít, ale nechtěli vstávat od monitoru, můžete se sami proběhnout po prázdné mapě.

    Multiplayer

    Tady se odehrává všechna zábava. Zvolíte „připojit se k serveru“(join the server), vyberete nějaký, který vám „sedí“, ať už počtem hráčů, mapou nebo módem, a připojíte se. V multiplayeru lze hrát více módů na větším počtu map. Dá se narazit i na velmi kvalitní mapy, které zatím nejsou oficiálními, ale v budoucnu se jimi dost možná stanou.

    K herním modům, které jsem zmínil u singleplayeru, zde přibývají módy jako survivor(přeživší), keep the flag(ve hře je jediná vlajka o kterou všichni jednotlivci nebo týmy soupeří), hunt the flag(snažíte se získat vlajku nepřítelského týmu), pistol frenzy(deathmatch s pistolemi) a další.

    Při hraní online je třeba dávat si pozor i na pusu, nejenom že nyní vás za neslušné vyjadřování „peskuje“ už i server, není problém dostat, samozřejmě demokratickou volbou všech, kick nebo ban. Navíc vás může každý nahlásit i na oficiálním fóru, a může se stát, že si na nějaký čas nezahrajete vůbec.

    CL Contact List CL Contact List

    Na co narazíte ve hře

    Při hře můžete narazit na množství entit(spawn pointy a vlajky) a tzv. Pickupů(vybavení). Můžete narazit na náboje, lékárničky, ochranné vesty, přilby a granáty.

    CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List

    Zbraně

    Assaultcube jako takový nabízí „poměrně“ malé množství zbraní. Neexistují tu sbírky samopalů, kulovnic, pušek apod. Máte jednoho zástupce od každého typu zbraně a je na vás jak se s tím poperete. K dispozici máte jeden kulomet, samopal, odstřelovací pušku, brokovnici, kulovnici a pokud se vám to nelíbí, můžete si vzít jen nůž.

    CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List

    Asi největší vada Assaultcubu. Nicméně najdou se nadšenci, kteří se s tím nesmíří, a sami tvoří vlastní zbraně. Od kuše, teleskopického obušku a samurajského meče, přes plynovou pistoli, odstřelovací pušku Barrett a Gatling Gun (přezdívanou lidově „rotačák“), po další kulomety, kudly a plyšového medvídka. Více zde.

    Nastavení

    Sekce settings(nastavení) je rozdělena do poměrně rozsáhlého množství skupin a podskupin, a nastavit se dá snad všechno. Lze velmi podrobně nastavit grafické zobrazení, zvuk, klávesové příkazy, úroveň zobrazení nepřátel, i svůj vlastní „zaměřovač“. Co u nastavení zvuků oceňuji je možnost vypnout hudbu a zvuky menu. Přehrávání zvuku při každém posunu v menu je opravdu otravné, a hudba při hře je podle mě jen na překážku, ale to je dosti subjektivní.

    CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List CL Contact List

    Pokud máte rádi maso, nastavte si v Settings-Gameplay settings položku Gib_Gore na unrealistic. Nepřátelé zabití dost tvrdým způsobem(výbuch granátu, headshot od snipera, zásah brokovnicí zblízka) se rozletí na spršku masa a zbyde z nich jen … viz obrázky.

    CL Contact List CL Contact List

    Když se hraje

    Ve hře narazíte na velké množství hráčů, kteří patří k nějakým těm klanům. Assaultcube má vlastní wiki, kde se nachází list oficiálních klanů. Je i několik známých oficiálních českých a slovenských klanů, nicméně v dnešní době jsou buďto neaktivní, nebo už nejsou převážně československé. Avšak potkat ve hře Čecha nebo Slováka není problém.

    CL Contact List CL Contact List CL Contact List

    Více screenů a videí ze hry zde.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Milhouse avatar 3.3.2011 13:11 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Já nevím, mě se ty Quake 3 herní styly nelíbí. Stále to je spíš hopsačka a s alespoň trochu reálným chováním to nemá nic společného. :(

    Kdyby nebyla tak zabugovaná(nebo bugy by hráči alespoň nezneužívali) hra TrueCombat: Elite, tak bych ji pořád ještě pařil. Což zanedlouho zase začnu. :)

    Ale snad se blízká na lepší časy s QCB od stejného autora s podobnou "fyzikou". ;)
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    Migi avatar 3.3.2011 13:22 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Assaultcube nema s quakem nic společného a herní styl je uplně jiný. ;-)
    Milhouse avatar 3.3.2011 13:51 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Tak proč se tam skáče stejně jako v Quake3? :) A pokud jsi videl TC:E, tak asi víš o čem mluvím. ;)
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    Bedňa avatar 4.3.2011 10:00 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    milhAus?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Milhouse avatar 4.3.2011 10:18 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    ?
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    Bedňa avatar 4.3.2011 11:08 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Takže nie :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    poky74 avatar 3.3.2011 13:19 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!

    „Capture the Flat“ -> „Capture the Flag“?

    Jinak dobrá hra, kdysi jsem jí hrával, zase ji zkusím.. Naposled když jsem si to chtěl zahrát jsem měl nějaké rpoblémy s myší, snad to bude ok :-)

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    Migi avatar 3.3.2011 13:22 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    díky, opraveno
    tomboytom-deviant avatar 3.3.2011 19:30 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    To je stará squatterská hra! :-)
    Fluttershy, yay! avatar 3.3.2011 14:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    UT to není, ehm. Chvíli jsem si to zkusil, ale jednak FPS nejsou můj šálek čaje a navíc tohle bylo divné -- boti naprosto zoufalí (kdepak jsou časy slušných botů v CS 1.6) a střelba dost mimo, jako když třikrát trefím týpka ze snajprovky (nebo sedmkrát z pistole) a on furt žije...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Migi avatar 3.3.2011 15:19 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Já hraju už pouze online a na nějaké 3x ze sniprovky nemůžu ani pomyslet. Jedna rana do hlavy nebo dve jinam a jsem tuhej. Jinak ano, boti jsou zoufalí :-)
    3.3.2011 15:20 Abcbca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Vsetka cest ze to je OSS ale vyzera to ako no... CS v0.9 alpha
    3.3.2011 16:04 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Já radši hraju originál (engine): sauerbraten.org. Ale hopsačka to samozřejmě je - tak to vzniklo.
    Baník pyčo!
    gtz avatar 3.3.2011 16:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    :-) co takto nepřátelům změnit kischty na ksichty politiků? šlo by to?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.3.2011 16:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Assaultcube - Do zbraně!
    Ta grafika je dost mizerná, ale samozřejmě by tam ty textury dostat šlo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.