abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    MIG Alley is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea "MIG Alley" is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea, where the Yalu River empties into the Yellow Sea. During the Korean War, it was the site of numerous dogfights between U.S. fighter jets and those of the Communist forces, particularly the Soviet Union. The North American F-86 Sabre and the Soviet-built Mikoyan-Gurevich MiG-15 were the aircraft used throughout most of the conflict, with the area's nickname derived from the latter. Because it was the site of the first large-scale jet-vs-jet air battles, MIG Alley is considered the birthplace of jet fighter combat.
    Aktuální zápisy

    GNOME - zase o krok vedle

    14.5.2017 14:05 | Přečteno: 1697× | Software | poslední úprava: 14.5.2017 21:53

    Nedávno jsme tu měli iniciativu "sešívaného" Jiřího Eischmana, který nás vyzval k podání zpětné vazby k současnému stavu linuxového desktopu, respektive GNOME Desktopu.

    Sešívaný na komentáře často odpovídal a to i tím stylem, že se na danou problematiku sám podívá. Jelikož jsem původně očekával odpovědi "tohle nejde protože, a tamto nejde jelikož", bylo to pro mě milým překvapením. Podobným překvapením pro mě bylo nedávné setkání s GNOME3. Před lety jsem z něj utekl na Xfce, a ačkoli nemám nejmenší důvod (spíše naopak) toto rozhodnutí měnit, pokud se jedná o "Eye Candy" nasazení, není u mě Xfce na prvním místě.

    Bývalá přítelkyně mě tehdy požádala o instalaci Linuxu na její notebook, zda to bylo ze zájmu o Linux nebo o snahu proniknout hlouběji do mého okruhu zájmů, už zůstane záhadou. A protože jsem chtěl Linux ukázat v tom nejlepším světle a daleko před Windows, nevolil jsem Xfce.

    Nechápejte mě špatně, Xfce považuji za to nejlepší z nejen linuxového desktopu. Je rychlé, malé, neuvěřitelně přizpůsobitelné, pokud si mohu dovolit narážku, tak je jako staré dobré GNOME2. Žádné jiné prostředí mi nenabídlo takové možnosti jako Xfce, v žádném prostředí se mi nepracuje tak příjemně a přitom tak efektivně jako v Xfce. Poměr "cena - výkon" je u Xfce zkrátka nepřekonatelný.

    Proč bych ho tedy nenasadil jako to "Eye-Candy" prostředí? Nasadil, ale pouze pro sebe. Již dávno jsem si zvykl na motivy shiki-dust, je to jeden z prvních balíčků, který instaluji, abych se rychle zabydlel. Nicméně ačkoli si v Xfce mohu zapnout plno průhledností za cenu minimálního zpomalení i na již poměrně obstarožních strojích, u běžných smrtelníků ani tato kombinace nevzbudí ten "wow" efekt, kterého jsem se snažil dosáhnout. A protože jsem nenašel lepší kombinaci motivů, ikon a nastavení kompoitoru, nemohl jsem se tehdá vydat směrem k Xfce.

    Chtěl jsem něco nové, neokoukané a futuristické, ale přitom příjemné a kompaktní. Čímž jsem si zavřel dveře i u KDE. Ačkoli to bylo právě KDE 3.5.x, které mě cca před deseti lety skutečně přitáhlo k linuxu, a přesto že výkon KDE se "prý" podstatně zlepšil a je i poměrně "futuristicko koukatelné", je na můj vkus trochu moc překombinované až nelogické. Pro nás nadšence výborné, spousta funkcí a plno grafických nesmyslů, co lahodí oku. Nicméně to vše je spojeno se záplavou dialogů, nabídek a podnabídek, posuvníků a tlačítek, skoro jako na Windows. A to je přesně co jsem nechtěl. Nechtěl jsem ukazovat že je to skoro jako Windows, chtěl jsem ukázat že je to své, originální, lepší.

    Vydal jsem se tedy cestou GNOME 3.14, a to protože jsem zapřísáhlý Debianista. Výsledek byl nadmíru úspěšný. Protože se již k danému stroji nedostanu, mou pouze ukázat testovací verzi z Fedory 23, kde jsem si zkoušel různé kombinace motivů, doplňků a nastavení, než jsem se pustil do instalace Debianu. Obrázek odkazuji do místní galerie Desktopů, kam jsem ho tehdy umístil.

    Náhled zde v galerii

    V diskusi tam vývojáře zrovna nevychvaluji, takže se k tomu alespoň v rychlosti vyjádřím. Na GNOME mi od pradávna vadila výchozí kombinace motivů a ikon. Adwaitu jsem roky považoval za naprostou tragédii, nicméně v GNOME 3.22 je to už vcelku koukatelné. Ikony stále považuji za hrozné, nicméně již jsem si zvykl, že výchozí vzhled je nutno změnit, at už se bavíme o Xfce, GNOME nebo čemkoli jiném. A jak mi ve výše zmiňovaném příspěvku odpovídal sešívaný, v Red Hatu designera skutečně mají, takže se asi jen tak něco nezmění. Dále jsem zmiňoval problém s nekompatibilitou rozšíření napříč verzemi GNOME. To sice stále považuji za problém, ale čím dál tím menší. Bud se situace zlepšuje, nebo už jsem si navykl instalovat mnou dříve ověřená a funkční rozšíření. Chybné stíny textu viditelné na obrázku se naštěstí v GNOME 3.14 neobjevily. Co potřebuje předělat je portál extensions.gnome.org. Řada rozšíření se sice "aktivuje" v systému po nich ale není ani památky. A to ani na panelu, ani v nástroji "vyladění systému". Dále také mizerné náhledy, typicky žádné informace o autorovi, kompatibilitě nebo rozšíření jako celku. Pokud bylo cílem Red Hatu to, aby byl tento portál užíván jako nutné zlo, tak dosáhli svého.

    A teď se konečně dostáváme k tomu, proč vlastně píši tento příspěvek. Koupil jsem si tablet. Vlastně jsem ho koupil otci, a ve skutečnosti to není tablet, ale tzv. Tablet PC. Protože měl otec vždy tendence používat místo myši prsty, zdálo se jako dobrý nápad toho využít. Po několika hodinách "googlení" jsem se rozhodl pro ASUS Transformer Book T100HA, k němuž jsem našel několik postů na Ubuntu Forums. Rozhodující pro mě byl tento, kde zmiňovali téměř Out-of-Box funkci s jádrem 4.11rc6. To se sice alespoň pro mě ukázalo jako mylná informace, nicméně to není předmětem tohoto zápisku. Zařízení funguje vcelku obstojně, Wifi jsem rozchodil i na starším jádru 4.10.0-19 na Ubuntu 17.04 GNOME, ztmavování a automatické otáčení displaye a zvuk zatím nefungují vůbec.

    Tentokrát jsem nehledal futuristické rozhraní, Tablet PC s ATOMem jsem koupil právě proto, abych si GNOME vyzkoušel v jeho "přirozeném prostředí". Již od chvíle, kdy jsem poprvé uviděl GNOME3, bylo nadmíru jasné, že je určené právě pro dotykové obrazovky a tím pádem (i) tablety.

    Po zhruba dni hraní si s dotykovým GNOME 3.22 si tím ale nejsem zcela jist. Bud jsem se ve svém úsudku před lety zmýlil, nebo je někde v Red Hatu zakopanej pes. V GNOME jsem totiž nalezl tolik očividných chyb, které jeho použití dotykem tak znepříjemňují, že kdyby si v Red Hatu někdo troufal vyhazovat zaměstnance během jízdy výtahem, neměl by čas z toho výtahu vylézt.

    Celkem otráveně jsem vyzkoušel i Xfce 4.12. Něco tak rychlého a překvapivě dobře na dotyk reagujícího ten Tablet PC ještě neviděl. Posunování ve složce má o něco lépe řešené gnome, ale to je jen malá vada na kráse. Před smazáním GNOME zachránilo pouze to, že zatímco po rotaci obrazu skrze xrandr v GNOME rotují i osy detekující dotek, u Xfce a Mate tomu tak není. To, že před pomyslnou oprátkou GNOME zachránila absence tohoto jednoho bugu, není zrovna dobrá vizitka.

    I po všech těch letech se musím ptát, pro koho je to GNOME vůbec určené. Skutečně existují zákazníci, kteří přijdou do Red Hatu se slovy "přesně tohle potřebujeme"? Nebo je celé GNOME jen "for fun" projekt určený k prokrastinaci mezi prací na těch "enterprise" projektech? Protože to by pak spousta věcí začala dávat smysl.

    Asus Transformer Book s Ubuntu 17.04 amd64 GNOME 3.22        

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.5.2017 16:03 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    To jsme na tom stejně. Také jsem účel Gnome3 nikdy nepochopil. Uživatel, který na PC potřebuje hlavně pracovat a ne přemýšlet nad workaroundy, to rozhodně není.
    Na druhou stranu to, podle mých zkušeností, aspoň nepadá a když se smíříte s tím, že je cílovkou možná klient pomocné školy, je na to, narozdíl od dnešního KDE, aspoň spolehnutí.
    Nehodnotím chování na dotykovém displeji - nepotřebuji, nezajímá mě.
    cezz avatar 15.5.2017 10:53 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Aby som pravdu povedal, mne sa Gnome3 paci. Hlavny problem, ktory s nim ludia zvycajne maju je ze plytva miestom na obrazovke, ale uprimne pri 22"+ uhlopriecke uz to podla mna prestava byt problem a naopak clovek oceni trochu vacsie vzdialenosti medzi komponentami. Na laptope by to ale mohol byt problem, to uznavam.

    Okrem toho mi vadili take detaily ktore uspokojivo riesia rozsirenia, cize je to len zalezitost asi 10 minut, kym si to clovek nastavi podla seba a nasledne uz to funguje velmi spolahlivo. Pamatam si za tie necele dva roky co to pouzivam len jeden pripad kedy by spadlo Gnome a to mam ten desktop casto spusteny bez restartu tyzdne. (flanless mini PC, takze to clovek nepocuje a skoro nic to v idle nezerie)

    Cize za mna spokojnost. Ak niekoho bavi alebo potrebuje nastavit kazdy maly detail, tak tam Gnome proste nema sancu, ja skor preferujem ked veci funguju out of the box.

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    14.5.2017 18:05  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Nemůže to být problém tohoto konkrétního zařízení? Trochu to na mě totiž působí jako by vlastně pořádně nefungoval dotykový displej (ovladače, HW problém, ...). Píšeš, že jsi zkoušel i Xfce, kde se to asi neobjevuje, ale stejně bych to ještě nějak zkusil ověřit.
    Josef Kufner avatar 14.5.2017 18:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Před smazáním GNOME zachránilo pouze to, že zatímco po rotaci obrazu skrze xrandr v GNOME rotují i osy detekující dotek, u Xfce a Mate tomu tak není. To, že před pomyslnou oprátkou GNOME zachránila absence tohoto jednoho bugu, není zrovna dobrá vizitka.
    To není bug, to je chybějící feature. Nastavení výstupu nemá s nastavením vstupu nic společného. Nastavuje se to samostatně. Jen to má takové nepříjemné a trochu překvapující důsledky. Btw, zkus si touchscreen odpojit a znovu připojit, jestli se znovu chytne i s rotací (na Thinkpad Yoga 12 se odpojí při zaklapnutí displeje).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Migi avatar 14.5.2017 18:48 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Rotuji manuálně xrandr --output ... --rotate left. GNOME to vezme, ostatni ne. Autorotovani nefunguje nikde.
    Josef Kufner avatar 14.5.2017 18:54 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Jenže právě xrandr na nastavení touchscreenu nijak nesahá. Musí tam běžet nějaký démon, který nastavení displeje sleduje a upravuje konfiguraci.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    14.5.2017 23:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Jo prohození os by mohlo jít xinputem.
    Josef Kufner avatar 15.5.2017 11:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    To jde. Ale zde je pointa v tom udělátku, které vytvoří spojení xrandr → xinput.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    15.5.2017 13:53 fi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Pred 8 lety jsem na to pouzival skript z thinkwiki.org. Bylo to zahaknute do udalosti z akcelerometru a rotovalo to jak obrazovku tak vstup. Muzete si to zkusit najit.
    16.5.2017 02:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Jo to by mělo jít, nějakýho démona, co sedí na input zařízení a pak akorát spustí skript.

    Dokonce by to ani nelagovalo systém, to čtení ve smyčce by mělo bejt blokující.

    Neví někdo jak to má udělaný to gnome?
    Tomáš Bžatek avatar 16.5.2017 22:40 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle

    Taky se chystam dat sanci Gnome 3 na Atom tabletu (Chuwi HiBook Pro, pokud rozchodim touchscreen). Zatimco na desktopu jsem si nedavno opet overil, ze se s tim efektivne pracovat neda, na dotykove ovladani by to mohlo byt docela fajn. Zkratka kazde UI si musi zvolit svou orientaci, skloubit tradicni myso-klavesnico-idni ovladani a touch bez velkych kompromisu nejde. Analogii by mohl treba byt Android, ktery s mysi a klavesnici neni vubec rozumne pouzitelny.

    Koupim litajiciho tucnaka
    Josef Kufner avatar 16.5.2017 23:22 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Skloubit to jde. V zásadě stačí, aby čudlíky nebyly příliš malé (ale ani zbytečně velké) a aby fungovala gesta (pinch zoom a podobně) a kynetické scrollování (jen dotykem, nikoliv myší).

    Některé věci optimalizované pro myš sice budou problematické, ale většina GUI by měla být v pohodě použitelná. Další věci mohou reagovat trochu jinak na dotyk než na myš.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Tomáš Bžatek avatar 17.5.2017 18:07 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle

    Tady jde o filozofii ovladani, o procesy, vedouci k urcitemu cili. Souvisi to i se zamerenim na urcitou skupinu uzivatelu. A tam jsou diametralni rozdily, to workflow je docela odlisne. Mohlo by to byt konfigurovatelne, ale znamena to nasobeni effortu na navrh, vyvoj a testovani, takze si bud projekt musi vybrat svou cilovou skupinu nebo delat kompromisy.

    Koupim litajiciho tucnaka
    Josef Kufner avatar 18.5.2017 23:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Jaké diametrální rozdíly myslíš? Příklad?

    Moje dvouletá zkušenost z konvertibilní Thinkpad Yogy je, že klasický desktop není zas tak moc nepřívětivý k dotykovému ovládání. Kdyby všude fungovalo kynetické posouvání tak, jak je to běžné na Androidu, udělala se emulace pravého tlačítka, jako je v Chrome (přiklepnutí druhým prstem), zoom dvěma prsty a window manager byl schopen odchytávat trojprstová gesta na hýbání okny, tak by ani nebylo potřeba nic moc dalšího řešit. Například desktopové Chromium/Chrome má dotykové ovládání velice dobře funkční a přitom se drží desktopového paradigma.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    19.5.2017 01:38 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    kynetické
    o_O
    18.5.2017 21:08 kolega
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME - zase o krok vedle
    Tak to jsem asi jediný, komu GNOME vysloveně nevadí. Jasně, ty výchozí aplikace jsou celkem naprd. Ale to mi nevadí, nepoužívám je nějak často...

    Pracuje se mi příjemně. Jedině jsem si extensionem vyměnil AltTab.

    Btw. přítelkyni jsem ho taky nainstaloval a celkem se jí líbil.

    Akorát nejsem schopen posoudit tu podporu dotykových zařízení.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.