abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 137 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník
    MIG Alley is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea "MIG Alley" is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea, where the Yalu River empties into the Yellow Sea. During the Korean War, it was the site of numerous dogfights between U.S. fighter jets and those of the Communist forces, particularly the Soviet Union. The North American F-86 Sabre and the Soviet-built Mikoyan-Gurevich MiG-15 were the aircraft used throughout most of the conflict, with the area's nickname derived from the latter. Because it was the site of the first large-scale jet-vs-jet air battles, MIG Alley is considered the birthplace of jet fighter combat.
    Aktuální zápisy

    Radosti a starosti s Debianem Wheezy

    25.4.2011 21:00 | Přečteno: 2104× | Linux | poslední úprava: 5.6.2012 16:46

    Jelikož máme doma dva notebooky, které jsou podporované až od jádra 2.6.35, velmi jsem se těšil, až se dostane novější kernel do repozitářů Debianu Testing Wheezy. Jak jsem upozorňoval ve zprávičce, stalo se tak nedávno.

    Jakmile jsem si ukousl chvilku času, pustil jsem se do vymítání Ubuntu. Ubuntu jako takové je dobré provizorium, tuplem na strojích, které aktivně používá kdokoli, hlavně když to nemusím být já. Již jsem se těšil, jak se Ubuntu zbavím, nicméně nebylo mi přáno.Ani Debian Testing totiž nefunguje vždy na 100%, a na obou strojích jsem narazil na bug v udev.

    1.) Zabugovaný Udev

    Neznám podrobnosti tohoto bugu, ne u každého se projevuje, jak jsem se dozvěděl od dvou přátel, kteří také nedávno, a narozdíl ode mě úspěšně, migrovali na Wheezyho. Nicméně tento zabugovaný udev, jehož rychlou opravu si splácali i tvůrci aptosidu, se projevuje vytvořením adresáře /run, selháním své vlastní inicializace při bootu, a znefunkčněním klávesnice a myši po najetí X serveru.

    Řešení je na snadě

    Když jsem o řešení tohoto problému četl poprvé, nechtělo se mi věřit že takto primitivní oprava může zabrat. Stačí čistě a jednoduše smazat adresář /run z oddílu s Debianem, ať už z druhého systému v počítači, nebo pomocí Live distribuce, a Debian Wheezy hnedle bez nejmenšího problému najede(nebo aspoň u mně tomu tak bylo).

    2.) Automatický login v Gnome 2.30

    Jelikož mám rád automatické přihlášení, rozhodl jsem se ho nastavit i na otcově Lenovu. V tom mě však Wheezy odmítl poslechnout. Já blb to se slovy "až potom" nepovolil už při instalaci, a utilita "přihlašovací obrazovka" se mě nevím proč neptala na heslo, čímž mi zabránila v nastavení autologinu. Tož když to nejde po dobrem, tak to půjde po zlém. Jsme přeci v linuxu, ono to půjde i jinak a taky šlo.

    Jak nastavit autologin když to nejde pomocí "Přihlašovací obrazovky"

    Nejdříve jsem zamířil do gconf-editoru. To byla taková malá rána do prázdna, protože horší věc než gconf editor jsou už jen registry Windows. Ani namátkovým hledáním jsem nenašel nic užitečného, ani vyhledávání slova "login" nepomohlo, tož zbylo jediné -> Google.

    Asi na pátý pokus jsem nalezl řešení. Konfigurační soubor obsluhující autologin se skrývá kde jinde než v /etc. Je to /etc/gdm3/daemon.conf. K tomu aby autologin fungoval, jako byste ho nastavily v GUI, stačí do daemon.conf přidat tyto řádky:

    TimedLoginEnable=false
    AutomaticLoginEnable=true
    TimedLogin=jmeno_uctu
    AutomaticLogin=jmeno_uctu
    TimedLoginDelay=30
    

    Poté už jen stačí zrestartovat gdm3. Lze to přes init.d, ale co už, funkci je třeba i ověřit, takže prostě restart.

    3.) Firefox 4.0

    Ačkoli Firefox řekněme "nemám rád", otci ho nechávám jako výchozí prohlížeč. To má jednoduchý důvod. Otec není zrovna zběhlý user a Firefox, potažmo Iceweasel, není zrovna "složitý" prohlížeč.

    Ve Squeezem je dostupný skrze backports, viz. mozilla.debian.net, ve Wheezym dostupný není, dokonce ani v unstable, ale až v experimentalu. Nu což, stačí si přidat repozitáře experimental(stejné jako ostatní, jen namísto wheezy nebo testing obsahují slovo experimental), sekci main, poté sudo apt-get update, a nakonec sudo apt-get install -t experimental iceweasel.

    Hotovo, vymalováno.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.4.2011 00:51 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radosti a starosti s Debianem Wheezy
    Které repositáře Firefoxu/Iceweaselu 4 pro Wheezyho jsou správné? Na jednom stroji s Wheezym mám Iceweasel z backports (pro Squeeze) a funguje krásně, ale může v budoucnu nastat nějaká nekompatibilita "nových" knihoven a "starého" sestavení Iceweaselu z backportů?
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    26.4.2011 09:25 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radosti a starosti s Debianem Wheezy
    Chyby v udevu při startu a nefungující myš a klávesnice v X mě u Sida postihly taky. Nicméně nic jsem nemazal, stačilo spustit single mode, restartovat v něm ručně udev service, a po rebootu už všechno jelo jak mělo.
    frEon avatar 26.4.2011 11:13 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radosti a starosti s Debianem Wheezy
    ono to asi bude mirne slozitejsi... Ja jsem si uzival se stejnym problemem o vikendu. Rekl jsem si: "asi neco s debianim jadrem" a udelal si sve (2.6.38.4). S tim mi vsechno funguje, a ted jsem si zkontroloval, ze adresar /run tam stale mam.

    Co me potrapilo vic byl vubec nestartujici udev, ktery mi tim padem nevytvoril /dev/ttyX, takze mi sice pocitac pekne bootnul, ale uz nepustil getty ani ssh. S debianim kernelem se mi udev normalne poustel, s tim mojim ne. Co jsem se koukal na diff konfigurace kernelu, nenasel jsem nic, co by molo mit nejaky zasadni vliv. Co je na tom nejdivnejsi. Bootnul jsem tedy misto initu bash a jal problem se zkoumat. Takze jsem udelal vsechno, o cem vim, ze by moh udev k zivotu potrebovat potrebovat (mountlej /proc, /sys/, / -o rw, atd...) a pustil udev. Ten pacholek se normalne pustil a bezel, v /dev/ si vsechno vytvoril atd... Tak jsem to ze zvedavosti rebotnul a od ty doby je pocitac v poradku. Stve me akorat, ze netusim v cem byl problem a cim jsem to opravil.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    26.4.2011 18:39 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radosti a starosti s Debianem Wheezy
    V dostatečně nových jádrech (2.6.32+) je možné zapnout v Device Drives/Generic Driver Options volby pro devtmpfs, včetně možnosti jeho automatického připojení při startu do /dev (funguje ale jen pokud se nepoužívá initramdisk/initramfs).

    devtmpfs zvládne vygenerování rudimentálního adresáře /dev dle aktuálních zařízení, což většinou stačí na nouzové nabootování i v okamžicích, kdy je udev nefunkční, nebo dokonce kdy se namísto initu spustí nějaký staticky linkovaný shell (nebo busybox) a /dev je zcela prázdný.
    frEon avatar 27.4.2011 17:27 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radosti a starosti s Debianem Wheezy
    ja sice initramdisk na desktopu nepouzivam, ale na tohle jsem si nevzpomel. Pak by se mi to lepe debugovalo.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    26.4.2011 21:26 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radosti a starosti s Debianem Wheezy
    já se ted vrátil na jádro 2.6.32 protože při aktualizaci z 2.6.38-2 na 2.6.38-4 mi přestal jít zvuk na tv kartě a nějak divně se začal zakousávat počítač :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.