abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.4. 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.4. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 887 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Wintel je mrtev, at zije WinAMD

    21.3.2007 08:04

    Vystoupení Stephen DiFranca, viceprezidenta společnosti AMD, na Cebitu se svou keynote me tedy oprvadu zklamalo. Ono to zacinalo byt divne uz ve chvili, kdy se web AMD.com zacal az neprirozene hemzit odkazy a plakaty s Windows Vista. Skoro mi to bylo az protivne, na kazdem kroku cucet na tu samou reklamu i kdyz si stahuju posledni verzi fglrx.

    Co me ovsem prekvapilo vice je, ze Intel takovou zaplavu Billovych okynek na svem webu neprovozuje... Nemuzu se ubranit dojmu ze AMD zacina lezt microsoftu velmi neodbytne do prdele.... Pote co se Intel dal na podporu opensource zacinam mit pocit, ze AMD se chytlo prilezitosti a vznika nam tu WinAMD...

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2007 08:43 vlasta neubauer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    …ať žije Lintel :)
    21.3.2007 09:24 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    No, zatim to tak vypada... Lintel vs. WinAMD :-D

    Jinak Intel samozrejme podporuje celou radu OS, takze zadny realny Lintel jako kartelove uskupeni asi existovat nebude :-D
    David Ježek avatar 21.3.2007 08:51 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    ja myslim ze prehanis ... mozna se jen amd potrebuje zviditelnit a zapsat do povedomi lidi v souvislosti s vistou/dx10 a uvedenim R600 generace
    21.3.2007 09:22 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    No uvidime. Mej docela putna, co AMD dela, jan mam jako Linuxovy uzivatel pocit, ze misto aby se ATI zmenila po vzoru AMD, tak se AMD meni k obrazu ATI. A to s tou propagaci Visty je mi "divne" uz delsi dobu.... po pravde receno, na webu Intelu jsem na Vistu jeste nenarazil ( i kdyz verim ze tam urcite nekde taky je), kdezto u AMD je na kazde druhe strance.... Je to takovy do oci bijici protiklad... Pokud se to tyka jen R600, tak je to dalsi prastena reklamni taktika... Kolem R600 se toho namluvilo uz dost a AMD vydava R600 "zarucene uz zitra" minimalne pul roku... Posledni smesny hlod byl, ze za nevydani R600 nemuze chudacek AMD ale zle TSMC!... Proste mi ten marketing zacina pripadat uplne uvaleny....
    David Ježek avatar 21.3.2007 10:33 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Kolem R600 se toho namluvilo uz dost a AMD vydava R600 "zarucene uz zitra" minimalne pul roku... Posledni smesny hlod byl, ze za nevydani R600 nemuze chudacek AMD ale zle TSMC!
    Tak teď buď rád, že se tady nepohybuje no-x páčto tomu bys bezesporu hnul žlučí víc než mě. Jen zopakuji, že všechna ta zaručená data vydání a opoždění ohledně R600, která se v posledních měsících objevovala NIKDY nepocházela od AMD, ale od novinářů typu Fuad Abazovic z Inquireru (nyní provozuje vlastní server Fudzilla) nebo bláznů z Vr-zone. TSMC z toho vynechme, to je také fáma, stejně tak související kecy o 65nm procesu. R600 bude na trhu v době, kdy AMD uzná za vhodné a má pár pádných důvodů, proč to nechce nešťastně uspěchat, jako to prosrala nvidia s G80. Ta ani nemá funkční drivery pro Vistu/DirectX 10, ani nemáí žádnou hru, na které by ta karta byla vůbec k něčemu, a co víc, furt maj zkurvenej (pardon za drsný výraz, ale staré hry mám rád) rendering v 16bitech, takže ta karta je zcela nepoužitelná. To si radši počkám an R600 a budu řešit porodní problémy linuxových driverů, než neschopnost nevhodného architektury (pokud u G80 nejsou na vině drivery/firmware. Jen připomenu že problém se 16bit renderingem neřeší nvidia vůbec a to o něm ví už řadu let (od dob FX řady).

    Ono v posledních týdnech filtrovat ty desítky zpráv o R600 a rozhodovat, co je ještě reálné, co je částečně uvěřitelné a co je blábol, to je často skutečně náročné.

    Znovu opakuji: všechna zaručená data vydání R600 jsou předběžná. Momentálně je však již jasné, že to bude patrně začátek května. a teď mi řekni: na co by ti dnes byla DX10 grafika? Možná tak na masturbaci u 3D MArku 06, ale tu provozujou jen pitomci.

    Závěrem se chci omluvit za trochu drsnější rekaci, ale zkrátka si mě "nakrknul". Už jsem se uklidnil, takže s chaldnou hlavou slibuji, že o R600/G80 přijde zápisek do blogu. A řadě zdejších se nebude líbit ;-)

    PS: můj tajný tip: až vyjde R600, tak všichni pochopíte, že původní GeForce 8800 byl předčasně vypuštěný omyl.
    21.3.2007 11:24 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    No. V pohodě. Pochopil jsem, že jsi trošku fanoušek ATI, takže se nezlobím pokud použiješ peprnější výrazivo. Mimochodem, ja nejsem fanoušek asi žadného HW. Prostě si vždy spočítám, co mi bude nejvíce vyhovovat. Nvidii nemám rád asi tak stejně jako ATI, ale z mého pohledu nVidia dělá alespoň obstojné uzavřené ovladače. Takže je pro mě, zatím menším zlem. zatím. U chipsetů je situace přesně opačná. nForce jsou sračky, AMD 580/480X jsou velmi slušné.... ale zase chybí otevřená specifikace......

    DX10 grafika ta je na hovno teď, ale bude ti na hovno i v květnu. O tom neni spory. Mě DX10 nechává naprosto chladným, neboť DX10 je věc, která na mém počítači asi nikdy stejně nebude. Jedine co me zajímá je výkon v openGL a tam je to s ATI velmi špatné. Co se týče těch "zlých" a bulvárních novinářů, i kdyby to byla pravda, dá se předpokládat, že svůj web má AMD snad pod kontrolou....

    Jinak, co se týče G80 vs. R600, az budu tuhle situaci resit, vyhraje ten co bude mit nejlepsi pomer cena/vykon na v te dobe existujicich ovladacich nebo pripadne ten, kdo ovladace otevre. V dnesni dobe musim spise resit G70 vs. R500 a tady je to jasne pro G70 nebot ovladace pro R500 jsou stale podle meho soukromeho nazoru nedostacujici (jednu kartu take vlastnim)...
    stulda avatar 21.3.2007 09:01 stulda | skóre: 18 | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Moc mne to neprekvapuje, AMD potrebuje spojence, kdyz na Intel nema. Jsem hrozne rad, ze se intel pustil cestou open source, snad v tom bude pokracovat.
    21.3.2007 11:37 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Doteraz som kupoval AMD lebo boli slabsi ale to uz skoncilo, len skoda ze za tie iste penize clovek dostane vykonejsie prave to AMD. Al e jedno je fakt intel na svoje dosky spiskovo podporovane v Linuxe o AMD sdoskach sa to vraviet vobec neda (myslim AM2 a pod))

    Aj mne sa zacina intel zdat viac "opensources". Tak nech sa mu dari.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    21.3.2007 11:50 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Nevim jestli je AMD za ty same penize vykonejsi. Porovnejte si treba E6600 a FX60+ nebo E6400 a X2 5000+ Bud je to plichta, jak v cem, a nebo je Intel mnohem vykonejsi (high-end). Mimo to, C2D jde taktnout az o 90% coz nema konkurenci
    21.3.2007 12:10 avip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Intel to nedělá pro krásné oči tučňáků. Intel to dělá, aby se pomstil Microsoftu za to, že má MS tu drzost podporovat non-Intel řešení, tedy podpora Linuxu je jen "happy bonus", nic víc v tom není. Je v tom hlavně snaha získal zpátky část trhu s pracovními stanicemi, kde Opterony (často s Linuxem) ukously pořádný podíl Xeonům.

    A taky se Intel snaží zastřít fakt, že dnes je jen výrobce AMD-kompatibilních procesorů. ;-)
    21.3.2007 14:08 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Intel to nedělá pro krásné oči tučňáků. Intel to dělá, aby se pomstil Microsoftu za to, že má MS tu drzost podporovat non-Intel řešení, tedy podpora Linuxu je jen "happy bonus", nic víc v tom není. Je v tom hlavně snaha získal zpátky část trhu s pracovními stanicemi, kde Opterony (často s Linuxem) ukously pořádný podíl Xeonům.
    Tak buď to to dělá kvůli pracovním stanicím s tučnáky a nebo nedělá. V první části věty něco řeknete a v druhé to hned zase popřete :-D

    A taky se Intel snaží zastřít fakt, že dnes je jen výrobce AMD-kompatibilních procesorů. ;-)
    No tak nevim nic o tom, ze by AMD melo vubec cokoli, co by se mohlo rovnat C2D jinak nez dumpingovou cenou :-D O chipsetech se radeji ani vubec nezminuji...
    21.3.2007 16:29 avip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Není nutné mi vykat, ale budiž. Nevím, jaký je rozpor v té první části. Naopak, kdyby AMD byla opravdu natolik "Linux-hostile", jak se (nejen) tento zápisek snaží naznačovat, asi by na těch Opteronech Linux vůbec neběžel, což?

    A že Intel podporuje Open Source, potažmo Linux lépe než AMD? To je fakt, protože Intelu jde m.j. o to, aby se "pomstil" Microsoftu (slovo "pomstil" záměrně dávám do uvozovek, spíš se Intel snaží MS jemně upozornit, že opravdu není jediný na trhu), protože poslední Windows platformy "Wintel" byly Windows 2000. Takže vznik platformy WinAMD je opravdu "stará vesta", protože se táhne minimálně od uvedení Windows XP. ;-)

    K tomu druhému: Co jiného je EM64T než klon AMD64? Apropós, on má C2D stejnou paměťovou propustnost a superskalární FPU, jako má A64? No to je mi novina... :-D

    Ano, ALU výkon Athlonů JE mizerný a to dokonce od prvního dne (starý K6-III měl větší výkon ALU per clock!) a AMD si plně zalouží své současné trable, protože na ALU jednotky od roku 1999 (no, dobře, 2003, ale to byla změna relativně kosmetická) téměř ani nešáhla, ale C2D není všespasitelný design a má také hodně slabin. Tak či tak, momentálně má C2D navrch (ale že to Intelu trvalo). Bude mít navrch i po příchodu nových procesorů od AMD a chipsetů AMD/ATi? Uvidíme... k tomu se nedá říct nic jiného...
    21.3.2007 16:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Naopak, kdyby AMD byla opravdu natolik "Linux-hostile", jak se (nejen) tento zápisek snaží naznačovat, asi by na těch Opteronech Linux vůbec neběžel, což?
    To jako že by Linux-hostile firma vyrobila procesor, na kterém Linux nepoběží? No, ne že by to nešlo, ale pak by na tom asi neběžely ani mofty ani žádný jiný (z běžně rozšířených a používaných) OS.
    Quando omni flunkus moritati
    21.3.2007 17:38 avip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    No přesně. Konečně si někdo všimnul absurdity celé věci. :-D :-D :-D

    A to už vůbec nemluvím o tom, že první simulace AMD64 běžely na Linuxu... a že Linux byl naopak první dostupný systém s podporou AMD64...

    AMD není vůči MS v pozici, aby si mohla vyskakovat. To opravdu není (příkladů by se v historii btw. našlo "až-až", ale to bych raději nechal na jindy). Intel ano. To je ten rozdíl.

    A dokud Linux nebude mít alespoň 10% na trhu s desktopy, tak to prostě takto bude...
    21.3.2007 19:59 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Ano. V dobach kdy bylo AMD pomerne bezvyznamne podporovalo Linux velmi dobre! Jenze AMD je zavisle na chisetech 3. stran. A to je sakra problem, protoze tyhle 3. strany Linux nepodporovaly, nebo podpoovaly jak kdy, a situace byla vice mene z dlouhodobeho hlediska nejista. Mluvit o tom, ze Opteron je podporovany je fajn, ale opteron je stara zalezitost z doby, kdy se AMD chovalo krapet jinak, a pak jsou tu ty chipsety.

    To o cem se bavim je. jak se chova AMD posledni rok-dva. Nema smysl vykladat tady neco o tom, ze HW od AMD ma skvelou podporu, nebot AMd za ty dva roky nevydalo nic architektonicky noveho na cem by se soucasna podpora ci nepodpora projevila. Za to se to provalilo v plne krase pri pohlceni ATI, kdy ani takovou dobu po prevzeti ATI nemame ovladace kvalit alespon nVidiie, kdyz uz nam AMD tvrdi ze k opetvreni ovladacu pristoupit nemuze ani z casti (buh vi jak to je).... Pokud by AMd melo fakt zajem, proc tady nemame otevrene specifikace SB600, ktery je obsazen ve vsech chipsetech ATI? Mustek je to skvely, ale clovek aby napcal jadru nejaky ten parametr, aby na nem vubec bootovalo! Jakou vymluvu si AMd pripravi pro tohle??? Nekritizuji AMD za to, ze neco udelat nechce. Kitizuji jej za to, ze se tvari jako by chtelo, vyklada pohadky, ale zustane jen u vyjadreni marketingoveho oddeleni! ANO i ja jsem se nechal nachytat a koupil jsem si jednu ATI rady X1x00! Cekal jsem ze AMD s temi ovladaci neco udela. Dneska si rvu vlasy ze jsem nekoupil nVidii! A proc? protoze sliby AMD!

    K tomu EMT64 neboli AMD64. Osobne to nepovazuji za zadny zazrak, a radeji bych IA64. Jenze IA64 se kvuli nekompatibilite se zbytkem zaostaleho zaplivaneho Windows dvorku jaxi nemohlo a nemuze prosadit, neb jej wokenice nepodporuji (posledni 64b verze pry snad ano, nevim). Z toho duvodu tady mame AMD64 misto lepsiho IA64, nebot nakup stroje s IA64 by pro me byl velmi drahou zalezitosti kde narust ceny by nodpovidal nrustu vykonu..... Mezi nami, na platforme x86 neni v pripade zmeny z 32b na 64b zas tak o co stat.... Takze doufam ze Microsoft brzo zkrachuje nebo prejde na IA64 (coz se asi nestane) a pak si koupim neco lepsiho.... Nejlepe ovsem CELL od IBM coz je vlastne stejne powerPC.

    To ze Intel podporuje MS neni dle meho nazoru veci pomsty. Myslim ze Intel pochopil, ze trh Serveru a Pracovnich stanic je slusne okupovan Linuxem a jeho pribuznymi a tudiz na to slysi. Myslim si ze i pochopil, zvlaste po vydani VISTY, ze Windows tady nebudou vecne, a ze to bude opensource, ktere posle Microsoft, alespon v podobe jakou ma ted, ke dnu! Takze az se to stane, bude dobre mit skvele jmeno u komunity a firem z tohoto odvetvi... je to byznys.
    22.3.2007 12:23 avip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Ano. V dobach kdy bylo AMD pomerne bezvyznamne podporovalo Linux velmi dobre! Jenze AMD je zavisle na chisetech 3. stran. A to je sakra problem, protoze tyhle 3. strany Linux nepodporovaly, nebo podpoovaly jak kdy, a situace byla vice mene z dlouhodobeho hlediska nejista. Mluvit o tom, ze Opteron je podporovany je fajn, ale opteron je stara zalezitost z doby, kdy se AMD chovalo krapet jinak, a pak jsou tu ty chipsety.
    Apropós, s těmi chipsety - koukám , že konkrétní problém se řeší kousek níž. Nicméně, spousta zvěstí o "špatných chipsetech pro AMD" je v populární rovině zvané FUD. Zrovna uživatelé Linuxu by měli umět FUD filtrovat, IMHO... (a v celé řadě případů opravdu o nic jiného nejde).
    To o cem se bavim je. jak se chova AMD posledni rok-dva. Nema smysl vykladat tady neco o tom, ze HW od AMD ma skvelou podporu, nebot AMd za ty dva roky nevydalo nic architektonicky noveho na cem by se soucasna podpora ci nepodpora projevila.
    Tak jak tedy - podporuje, nebo nepodporuje? Pokud neuvedla nic nového (jako že v praxi opravdu ne), proč by měla "spravovat něco, co není rozbité"?
    Za to se to provalilo v plne krase pri pohlceni ATI, kdy ani takovou dobu po prevzeti ATI nemame ovladace kvalit alespon nVidiie, kdyz uz nam AMD tvrdi ze k opetvreni ovladacu pristoupit nemuze ani z casti (buh vi jak to je).... Pokud by AMd melo fakt zajem, proc tady nemame otevrene specifikace SB600, ktery je obsazen ve vsech chipsetech ATI? Mustek je to skvely, ale clovek aby napcal jadru nejaky ten parametr, aby na nem vubec bootovalo! Jakou vymluvu si AMd pripravi pro tohle??? Nekritizuji AMD za to, ze neco udelat nechce. Kitizuji jej za to, ze se tvari jako by chtelo, vyklada pohadky, ale zustane jen u vyjadreni marketingoveho oddeleni! ANO i ja jsem se nechal nachytat a koupil jsem si jednu ATI rady X1x00! Cekal jsem ze AMD s temi ovladaci neco udela. Dneska si rvu vlasy ze jsem nekoupil nVidii! A proc? protoze sliby AMD!
    Půl roku od převzetí ATi není zas taková doba. První výsledky se dají čekat nejdřív za dalšího půl roku a možná i později. Ale možná překvapivě - budu v tomto bodě souhlasit. A dodávám, že situace je o to smutnější, že někdejší "opravdové" chipsety AMD (řada AMD-760), patřily ke špičce v oboru. S chipsety je hlavně potíž logistického charakteru... ale pozor, uznávám, že to není omluva. Koluje "urban legend" že Intel vstoupil na trh s chipsety až po té, co se doslova zhrozil, co tradiční výrobci chipsetů patlají pro jeho 486 a první Pentia.

    A co se grafiky týče... Inu, ať už stavím jakýkoli počítač, vždy se starám, aby jeho HW byl podporován cílovým OS "tady a teď". Nic jiného nemá význam (hodně lidí v mém okolí si s touto řadou karet od ATi v kombinaci s Linuxem naběhlo, takže mám pro toto pochopení - btw. ona ta "hnusná" nVidia má občas něco do sebe :-D ).
    K tomu EMT64 neboli AMD64. Osobne to nepovazuji za zadny zazrak, a radeji bych IA64. Jenze IA64 se kvuli nekompatibilite se zbytkem zaostaleho zaplivaneho Windows dvorku jaxi nemohlo a nemuze prosadit, neb jej wokenice nepodporuji (posledni 64b verze pry snad ano, nevim). Z toho duvodu tady mame AMD64 misto lepsiho IA64, nebot nakup stroje s IA64 by pro me byl velmi drahou zalezitosti kde narust ceny by nodpovidal nrustu vykonu..... Mezi nami, na platforme x86 neni v pripade zmeny z 32b na 64b zas tak o co stat.... Takze doufam ze Microsoft brzo zkrachuje nebo prejde na IA64 (coz se asi nestane) a pak si koupim neco lepsiho.... Nejlepe ovsem CELL od IBM coz je vlastne stejne powerPC.
    Je iluzorní se domnívat, že uživatelé (a vývojáři) zahodí 20+ let vývoje pro x86 kvůli "žánrově čistší" architektuře, která nadto jejich starší kód provozuje drsně pomalu (pokud vůbec). Já jsem naopak velmi rád, že IA-64 skončila (pro použití na desktopu, to je to!) a byla nahrazena AMD64, protože představa, že veškerý SW by se stal přes noc absolutně nekompatibilní, připomíná ze všeho nejvíc noční můru. Je velikou výhodou AMD64, že se na ní dá nabootovat klidně DOS, pokud by na tom uživatel z nějakého důvodu zarputile trval. A další -byť spíše kosmetickou- výhodou je, že se x86 část dá z AMD64 v budoucnosti klidně "odříznout", pokud někdy nastane doba, že klasická x86 už nebude zapotřebí.

    A co se PowerPC vs. x86 týče... inu, tak dlouho PowerPC drtila x86, až na x86 přešla i Apple. K tomu snad není co dodat...

    Mimochodem, pokud bychom měli někomu nadávat za "zvoraný přechod" na novější architekturu, tak se mi v první řadě vybavuje IBM, která zrušením projektu PowerPC 615 v podstatě resignovala na bezešvé propojení světa PowerPC se světem x86 (či přesněji, tehdy 486DX).

    Vše, co AMD64 udělala, byla "damage control" a od Intelu bylo velmi rozumné, že tuto technologii převzal. Samozřejmě, z příspěvků některých lidí na Internetu (zejména skalnatých fanoušků Intelu, ale nejen) mám občas pocit, že by jim snad ani nevadilo, kdyby se (díky setrvání na x86-32) vrátily časy "MS-DOSu a EMS, kdy 640 kB stačilo každému". Děkuji, nechci, s tím jsem se kdysi navztekal do sytosti.
    To ze Intel podporuje MS neni dle meho nazoru veci pomsty. Myslim ze Intel pochopil, ze trh Serveru a Pracovnich stanic je slusne okupovan Linuxem a jeho pribuznymi a tudiz na to slysi. Myslim si ze i pochopil, zvlaste po vydani VISTY, ze Windows tady nebudou vecne, a ze to bude opensource, ktere posle Microsoft, alespon v podobe jakou ma ted, ke dnu! Takze az se to stane, bude dobre mit skvele jmeno u komunity a firem z tohoto odvetvi... je to byznys.
    Však jsem to taky dal do uvozovek... a opět, budu souhlasit. Jen říkám, že AMD nemá dost velkou tržní sílu, aby si podobné "gesto vzdoru" vůči MS mohla otevřeně dovolit - to si může dovolit právě jen Intel. Minimálně jeden projekt AMD zkrachoval jen díky tomu, že byl primárně určen pro Linux místo pro Windows. A MS to dával AMD "sežrat" dost dlouho (stačí si vzpomenout na tanečky s uváděním AMD64 verze Windows)...
    22.3.2007 16:43 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Apropós, s těmi chipsety - koukám , že konkrétní problém se řeší kousek níž. Nicméně, spousta zvěstí o "špatných chipsetech pro AMD" je v populární rovině zvané FUD. Zrovna uživatelé Linuxu by měli umět FUD filtrovat, IMHO... (a v celé řadě případů opravdu o nic jiného nejde).
    Mohli by jste mi tu nekdo uvest alespon jeden kvalitni chipset pro AMD s kvalitni podporou. Kvalitni podpora u me znamena, ze nemusim vypinat cosi v jadre aby mi system vubec nabootoval! ???

    Tak jak tedy - podporuje, nebo nepodporuje? Pokud neuvedla nic nového (jako že v praxi opravdu ne), proč by měla "spravovat něco, co není rozbité"?
    Nepodporuje! Podporovalo, ale jeho nadseni pomalu utichlo do stracena. Dnes nepodporuje. Veci AMD origin jsou podporovany dobre, nebot pochazeji z doby, kdy AMD bylo velkym spojencem Linuxu. Jenze tu jsou i jine veci, ktere AMD koupilo s ATI. A ty nam krasne ukazuji, jak je to s dnesni podporou. Vynechame li kontroverzni graficke karty, neochotu pro vydani specifikaci pro SB600 povazuji za velmi fatalni!

    Co se tyce IA64 vs. AMD64. Ano, AMD64 je velice dobry napad, rekl bych vynikajici. Ale je to z nouze ctnost. Je to kapitulace nad tim, ze minulost nas svazuje natolik, ze kvuli kompatibilite omezime vyvoj vpred. Kdyby 90% pocitacu neokupovaly windows, pochybuju ze by se IA64, nebo cokoli jineho revolucne pokrokoveho, neprosadilo. Je to prave Linux, co nelpi na zpetne kompatibilite a to je jeden z duvodu co z nej dela o nekolik trid lepsi system nez windows....
    xkucf03 avatar 21.3.2007 15:27 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Čeština
    Uvítal bych, kdyby se blogy psaly česky (s diagritikou). Ať to má nějakou úroveň, přece jen to nejsou SMSky.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    21.3.2007 22:55 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čeština
    proc?
    21.3.2007 20:35 zombak | blog: Klof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    No tak já bych řekl, že toto je pro soupeření AMD x Intel typické.

    Tak nějak platí, že Intel má bílé figurky a AMD se snaží chytit kočku za ocas. Co pamatuji, tak Intel vládne třem zásadním segmentům - servery, high-end desktop (zejména značkové sestavy) a notebooky. Tyto zákazníky si Intel rozmazluje jak může a ostatní segmenty používá na odpadky typu celeron.

    AMD má větší tržní podíl jenom v low-endu a anální sondy směrem k MS na tom nic nezmění. Kauzu ATI považuji za ukázku strategické bezradnosti AMD.

    PS: něco značí i skutečnost, že slovo Intel je ve slovníku (ubuntu/firefox) pro kontrolu pravopisu, zatímco AMD ne :-)
    Bluebear avatar 21.3.2007 22:37 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    něco značí i skutečnost, že slovo Intel je ve slovníku (ubuntu/firefox) pro kontrolu pravopisu, zatímco AMD ne

    Jestli to nebude tím, že AMD je třípísmenná zkratka :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    David Ježek avatar 21.3.2007 22:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    No však Intel je taky svým způsobem zkratka

    1) nyní Intel Corporation

    2) založeno roku 68 jakožto Integrated Electronics Corporation

    :-D
    22.3.2007 02:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Takže jsi chtěl říct, že Intel byla svým způsobem zkratka. No ale co bylo, to současného autora slovníků nemusí zajímat stejně jako spřežky.
    Quando omni flunkus moritati
    22.3.2007 12:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wintel je mrtev, at zije WinAMD
    Zkratkové slovo, abychom byli přesnější; zkratka je třeba právě AMD.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.