abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Jendа avatar 17.12.2021 01:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    145h měsíčně, takže to je průměrně 4.75 denně.

    Ale ono především záleží, co se do toho počítá.
    • cestování související s prací (já počítám motorové dopravní prostředky pokud v nich neusnu; kolo a pěší přesuny jsou free)
    • studium různých materiálů - tam je to o úvaze nakolik to souvisí s konkrétním úkolem a nakolik se za hodinovku učíte základy Pythonu (ano takového člověka jsem viděl)
    • firemní a polofiremní obědy („obědy s obchodním partnerem“)
    • rauty („vánoční večírek“ a tam záleží na firemní politice nakolik je „povinný“) a teambuildingy (viz další bod)
    • vícedenní instalace, kde sice pracujeme přes den a pak jsme nějakou dobu na hotelu/máme „volno“, ale třeba pro mě „volno“ v náhodném cizím městě není úplně tak 100% volný čas, ale zase týdenní instalace není 5*15 hodin práce když skutečně produktivních z toho je tak 5*9.5.
    A pak je tu ta věc, že počet hodin není úplně důležitá metrika. Spoustě lidí trvá práce mnohem déle než mně, i když to vypadá, že se neflákají, a naopak znám lidi, kteří dělají rychleji než já (a to se ještě liší podle oboru o který se pokouším). Hypoteticky by se tohle mělo odrážet ve výši mzdy přepočtené na hodinu (striktní aplikování tohoto pak vede k lidem kterým vyjde 30 Kč/h i když se opravdu upřímně snaží a naopak k „10x engineerům“ které ale v ČR nikdo nezaplatí), ale to je téměř nemožné vyhodnotit i zpětně natož pak když stanovujete mzdu po krátkém pohovoru s novým člověkem. A pak by vám „10x engineer“ co většinu profláká vyšel líp než „1x engineer“ za podobnou cenu co poctivě pracuje.

    A pak je tu z druhé strany poměřování výplatních pásek, kde to lidé používají jako metriku jak dokázali někoho odrbat (nebo jak mají blbě nastavenou hodinovku že se je vyplatí zaměstnávat i s takovou produktivitou) a jak se můžou flákat (o tom je ten odkazovaný post, „There are literally days in which the only time I spend on my job is the few minutes it takes to attend the morning stand-up. Then I successfully bullshit my way through our next stand-up to hide my lack of production.“).
    17.12.2021 09:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    IMO:
    cestování související s prací
    Souhlas - pokud necestujete tak, že byste to samé dělal i jako volnočasovou aktivitu, je to práce
    studium různých materiálů - tam je to o úvaze nakolik to souvisí s konkrétním úkolem a nakolik se za hodinovku učíte základy Pythonu
    Ano, v plném rozsahu. Pokud vám zaměstnavatel zadal úkol, který potřebuje základy Pythonu, a vy Python neumíte, je na zaměstnavateli, aby vás proškolil. Samozřejmě je otázka, jestli by vám takový úkol měl zadávat. (A taky je otázka, jestli ten někdo nelhal u pohovoru, že Python trochu umí.)
    firemní a polofiremní obědy
    Tady bych počítal čas navíc, který to zabere oproti normálnímu obědu.
    rauty („vánoční večírek“ a tam záleží na firemní politice nakolik je „povinný“)
    Neměl bych žádný morální problém s tím, že když byl večírek "nepovinný", že si ten čas v práci odflákám tím, že si budu dělat na svém. A tedy počítal účast na večírku jako dobu, kdy pracuju.
    vícedenní instalace, kde sice pracujeme přes den a pak jsme nějakou dobu na hotelu/máme „volno“
    Pokud se bavíme o tom, kolik hodin reálně pracujete, tak tohle volno se tam asi nezapočítá. Počítal bych to jako zabitý čas, pokud si teda s sebou nemůžete vzít svoje digitální záliby. To, že je ten čas zabitý, reflektuje i zákoník práce, měl byste za to dostávat náhrady.
    Quando omni flunkus moritati
    19.12.2021 02:14 Krysa Vasilisa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Co se do toho pocita? Podle me:

    - cestování související s prací - 100% casu. Pokud jsem tam nahodou chtela taky, muzu neco ubrat, podle toho, jak moc jsem tam chtela.

    - studium různých materiálů - chtel to po me zamestanavatel a vedel, ze to neumim (coz vedel, ja v pohovorech o tom, co umim nelzu)? 100% casu. Pokud jsem se to chtela naucit taky, muzu neco odecist.

    - firemní a polofiremní obědy - povinne? 100% casu

    - rauty („vánoční večírek“) - povinne a "dobrovolne" - 100% casu. Skutecne dobrovolne 0% casu.

    - vícedenní instalace - 100% casu, ledaze bych se tam zabavila lepe, nez doma, pak je na miste to odecist.

    Jenomze dulezitejsi otazka je, co vlastne znamena pracovat. Oklikavat nejake dementnosti pro HR, protoze by na ne jinak stat delal bububu, muzu i s vypnutym mozkem a v polospanku. Ale neco skutecne vymyslet a implementovat znamena dostat se do stavu flow, ve kterem to jde. Jinak vysledek trva nesmyslne dlouho a stoji za prd. A cim mene jsem odpocata a cim vic zpruzena z oklikavani zhovadilosti a podobnych pseudoaktivit, tim hur to jde. V pripade pruseru kratkodobe pomuze adrenalin, ale dlouhodobe to udrzet nejde. Dlouhodobe se da ve flow stravit tak maximalne 15-20 hodin tydne. A za hodinu ve flow se da udelat vic nez za den unaveneho cumeni do monitoru a uporne snahy neco dodelat protoze je deadline. S dobrym prostredim, jako jsou pro dany ukol pripravene skripty a makra, klidne i dva dny. Akorat to nedokaze pochopit kazdy sef.

    Jesli nekdo dokaze smysluplne a efektivne pracovat hlavou 8 hodin denne (a tim fakt nemyslim neefektivne se snazit, kdyz to nejde), tak bych ho, nebo ji chtela videt.

    Max avatar 17.12.2021 08:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Dřív jsem makal 9h denně (chodil na sedmou a odcházel v 16:30, někdy později) a po večerech a víkendech piloval další věci. Takže by se dalo říci, že jsem byl na nějakých 384h měsíčně.
    Od nějaké doby jsem se syncnul se ženou, abychom si sebe užili i na každodenních cestách :), takže jsem v kanclu klasicky 8h a občas po večerech ladím.
    Hodiny jsem nikdy nepočítal, ale asi to teď bude něco kolem 205h měsíčně.

    Pokud jde o efektivitu a produkci, kterou nastínil Jenda, tak bych řekl, že to nelze spočítat ani uhlídat.
    Každopádně mě osobně přijde předstírání práce šíleně náročné a bytostně to nesnáším. Stejně tak jsem měl v dobách minulých (mé začátky) problém v případech, kdy nebylo tolik práce a bylo více volných prostojů. Nedokázal jsem ten volný čas sám pro sebe nějak kloudně zabít a nebavilo mně to.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Gilhad avatar 17.12.2021 09:31 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Jsou místa, kde tato otázka má smysl a místa kde nikoli. Kdo šroubuje na pásu, ten skutečně má (pokud se nefláká) daný výkon hodinama denně - pás jede furt stejně rychle a ty šrouby musí být na přesných místech a správně utažené.

    Když jsem navrhoval jeden projekt, tak jsem skoro půl roku byl ve stavu, kdy jsem získával informace, zvažoval varianty, jeden den popsal spoustu papírů, druhý den je roztrhal, mluvil s lidma a nevíc práce jsem udělal, když jsem hleděl z okna a "nedělal nic" (a často se spousta věcí pohnula když jsem spal). Pak se během asi jednoho až dvou měsíců zuřivě kódovalo a testovalo a následujících deset let se ten projekt střídavě stabilizoval a rozvíjel. Ke konci jsem pak dělal spíš metodický dohled, a sem tam jsem den,dva něco kódoval, testoval a nasazoval. Ale protože jak API, tak principy byly z toho prvního půl roku, tak u většiny věcí bylo jasné, že až na překlepy (a grafické detaily) budou fungovat na první dobrou - a taky fungovaly.

    Tam fakt nějaké počítaní hodin v rámci dne nebo měsíce prostě nedávalo žádný rozumný smysl.
    vencour avatar 17.12.2021 09:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Při nějaké tvůrčí činnosti pravidlo 80/20 snad zná každý, nejen ajťák, rozbor zabere 80% času a 20% vlastní kódování/bastlení.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bystroushaak avatar 17.12.2021 13:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Jo, Paretův princip. Blbé na tom je, že je to fraktální, takže 80% času zabere 20% kódu, 80% času zabere 20% projektů a tak podobně.
    17.12.2021 14:27 Myahem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Poslednich 10% projektu zabere 90% casu. :-D A je jedno, jestli kydate hnuj, nebo optimalizujete firemni procesy. :-D
    17.12.2021 09:49 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Prumer bude okolo 9 hodin ciste prace vcetne vikendu. Toto zahrnuje agendu, spravu pronajimanych objektu, spravu lesa a mensiho hospodarstvi. Kdyz jsou nejake zakazky v ramci meho hlavniho oboru, kteremu se venuji cim dale tim mene, tak se intenzivne venuji zakazkam. Ale prumer bude okolo tech zdravych 9 hodin.
    17.12.2021 17:15 Smalltown Boy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Vypadá to, že nouzí netrpíš - nebylo by pak lepší věnovat více času čisté zábavě a méně práci? Tě 9 hodin mi přijde docela dost. Chápu, že tě práce může bavit, ale i tak...
    18.12.2021 22:25 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Prace mne bavi. Udrzba rodinneho majetku je potrebna a nechci to sverit nikomu jinemu. Take vedu deti k praci a zapojuji dle veku, aby vedeli, ze nic neni zadarmo a vazili si toho, ze nebudou mit v zivote nouzi.
    18.12.2021 22:55  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    nejlepsi sex je zadarmo
    19.12.2021 00:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    19.12.2021 00:44   Radovan  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Tak pro tebe jistě ne, tomu říkám odpracovat si peníze...
    19.12.2021 13:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Zamysli se střízlivě. Víš co se říká, ne? Nejdražší milenkou je manželka.
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.12.2021 23:14 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Ted ses prozradil. Identita Mayhama je odhalena.

    Jinak spousta veci je zadarmo, napriklad majetek ktery dostanou tvi dedici.
    20.12.2021 09:57 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Ted ses prozradil. Identita Mayhama je odhalena
    :-D
    Jinak spousta veci je zadarmo, napriklad majetek ktery dostanou tvi dedici.
    Myslis, jakoze pro dedice je zadarmo, ze neudelali nic, aby onoho majetku dosahli? Nebo to myslis tak, ze muj majetek nema hodnotu? :-D

    17.12.2021 11:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Záleží co kdo považuje za práci. Pokud bych měl brát fyzický úkon potřebný k vyřešení problému, tak bych byl v současné době cca na 5 minutách týdně. Jenomže pak tady náme těch 12 hodin denně, kdy by ten pětiminutový úkon bylo nutné v případě potřeby udělat. Čas, vyplněný bambilionem jiných věcí – mezi jiným i popichováním idiotů ve zdejších diskuzích. I když to není práce, nýbrž duševní hygiena, při které se zbavuji veškeré jimi v diskuzích generované negativní energie.
    17.12.2021 12:41 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Ted na home office vetsinou pracuju mezi 8:00 a 10:00, to mame daily meeting. Pak jsem k zastizeni na chatu/mailu.

    V officu je to trochu lepsi, ale vic nez 4 hodiny denne asi nedelam nikdy.
    17.12.2021 13:26 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?

    Mám plný úvazek, takže pracuji 8 hodin denně (počítáno bez dojíždění).

    Při onboardingu letos v létě tam byly nějaké prostoje (čekání na ...) a ten čas kdy "jsem v práci" ale "nemám co dělat" mě teda fakt nebavil...

    Pro úplnost, pozice Senior Vývojář v embedded světě.

     

    V předchozí práci to vycházelo tak na 10,5 hodiny denně.

    Konstantní přesčasy byl jeden z důvodů proč jsem odešel.

    Na konci pozice SW Dev Team Leader.

     

    Pro zajímavost, na jaké pozici jsou ta vaše vytížení? Programátor, Systémák, Support, další...

    Max avatar 17.12.2021 14:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Za mě IT Admin (správa a návrh infrastruktury, sítí, systémů, rozvoj apod.). Odpovědnost za vše + mám pod sebou čtyři lidi, neoficiálně 7 (v rámci ofiko hierarchie ne, ale v rámci poslouchání ano).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 17.12.2021 15:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Admin.
    Bystroushaak avatar 17.12.2021 13:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Záleží. Jsou dny kdy dělám tak hodinu denně, a dny kdy dělám 12+ hodin denně, když teda uvažujeme jen programování. Jinak běžně strávím tak hodinu denně meetingama, čas od času hodinu čtením dokumentace a tak podobně. Posledních pár let jsem měl dny které jsem totálně promrdal učením se devops věcí, z poslední doby (rok) jsem hodně času zabil deploymentama do kubernetu či aws, kde mi trvalo třeba několik dní se naučit jak to celé funguje a jak to dělat správně. Ale to je vesměs investice do budoucnosti.

    Co jsme řešili kdysi v práci je, vlastně nikoho nezajímá krátkodobá produktivita. Co chci řešit je dlouhodobá produktivita a plnění deadlines. Takže je ok sem tam den proflákat, nebo půl dne prospat, když to vede na dlouhodobě konzistentní produktivitu (tj za dvoutýdenní sprint dodám co jsem řekl že dodám).
    Heron avatar 17.12.2021 15:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Co jsme řešili kdysi v práci je, vlastně nikoho nezajímá krátkodobá produktivita. Co chci řešit je dlouhodobá produktivita a plnění deadlines. Takže je ok sem tam den proflákat, nebo půl dne prospat, když to vede na dlouhodobě konzistentní produktivitu (tj za dvoutýdenní sprint dodám co jsem řekl že dodám).
    Tohle je skvělý!!!
    Jendа avatar 17.12.2021 16:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Co chci řešit je dlouhodobá produktivita a plnění deadlines.
    A funguje to? Nestane se ti, že když deadlines plníš, tak každý další je těsnější?
    Bystroushaak avatar 17.12.2021 20:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    V téhle práci zatím ne, v předchozí to fungovalo pár let ok, ale pak to zmutovalo poslední rok, že vlastně bylo jedno kolik se kde naplánovalo, vždycky bylo dvacet věcí navíc co se musí dohánět.
    Gréta avatar 17.12.2021 13:39 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?

    25 ale musíš si jakoby nastavit budika na vohodinu dřív :D :D ;D ;D

    17.12.2021 15:37 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    cekal jsem kdo je tak důvtipny a vytahne inteligentni humor
    17.12.2021 16:10 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Sup pro ctvrtou davku a prestan otravovat, bramboro.
    17.12.2021 14:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Aktuálně si nevedu statistiky, ale když jsem si je vedl, bylo to něco jako 7h denně, nicméně s velkými výkyvy, někdy o dost víc, někdy míň.

    Když na něčem můžu pracovat "lineárně" a víceméně samostatně, tak jsem schopen se do toho ponořit a pracovat na tom obsesivně od rána do večera. Ale pak se třeba stane situace jako dneska, kdy jsem měl v plánu pracovat až do vánoc na projektu, kterej má bejt hotovej někdy v lednu. Z většiny to je hotový a potřebuju to hlavně testovat, ale včera se našel problém v nový verzi komponenty, ze který dostávám data, takže tým, kterej za ni je zodpovědnej to teď řeší. A já s tim nepohnu dopředu (proti předchozí veri tý komponenty už to otestovaný je). No takže to znamená "odhodit krumpáč", prohrábnout backlog, vyprioritizovat co jinýho mam dělat, načíst nějakej jinej kontext... no a to už vidim, že dnešní produktivita bude mizerná a mam chuť tak akorát napsat pár komentů antivaxerům a jít se projít ven...
    17.12.2021 15:04 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Ulev si. My tě stejně pošlem do prdele, ale procházka to určitě spraví. Tou nic nezkazíš a prospěje tvému zdraví.
    Heron avatar 17.12.2021 15:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    To víte že jo. To tady bude sledovat nějaký takymanažer, kterej o té práci nic neví a bude do toho šťourat.

    Jinak jak kdy, 3-9, podle potřeby, chuti a tématu. Přes den většinou udělám nutné hořáky a administrativu a na večer si nechám to co mě baví. Je klid, tma. Občas si to vezmu i domů. Ale průměr je tak kolem těch 4h, víc fakt mozek dlouhodobě nedá (čest výjimkám).
    17.12.2021 16:17 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    3-9, podle potřeby, chuti a tématu
    Ale průměr je tak kolem těch 4h
    Takze se zde priznavas, ze v zamestnaneckem pomeru pracujes vicemene polovinu pracovni doby? :-D
    17.12.2021 16:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Pracuje do výše svého platu.
    17.12.2021 20:18 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    presne tak, fungovalo to uz za socialismu:

    Na praxi v CKD nam tvrdil mistr, ktery nas mel na starosti: 'ja umim delat za 5 korun na hodinu a i za 20 korun na hodinu.'

    Co se te evidence pracovni doby tyce, tak v patek odpoledne bylo u pichacek relativne malo lidi, ale trvalo to zrovna tak dlouho, jak v jiny den - protoze skoro kazdy kdo tam stal mel v ruce 10 dalsich karet. :-)
    17.12.2021 16:41 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?

    Pracovní doba a čas strávený skutečnou prací jsou dvě nezávyslé veličiny. Kolik času si myslíš, že skutečně pracují záchranáři na olympiádě?

    Každý má právo na můj názor!
    Člověk z Horní Dolní avatar 17.12.2021 20:53 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Tohle se ale da povazovat za skutecnou praci, dela presne to, za co je placen, poskytuje sluzbu "kdyz se nekomu neco stane, okamzite dostane pomoc".
    Heron avatar 17.12.2021 15:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Ve zkratce, reálně pracuje 5 až 10 hodin týdně a ptá se, jak je to běžné.
    Jo, proč ne? Taky jsem to zažil, všechno je hotové, všechno funguje, nový projekt čeká na někoho jiného, nohy na stůj a číst články v todo listu (to nepovažuju za práci). Několik měsíců.
    17.12.2021 17:29 Smalltown Boy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Dělám v průměru osm hodin denně. Část z toho je neproduktivně strávený čas, ale i tyto činnosti souvisí s prací a jsou v zásadě nutné. Kreativní práce jsou tak 2-4 hodiny + další 2 hodiny, jakž takž zábavné činnosti - zbytek je nutné zlo (komunikace, vyjednávání, byrokracie, přístupy, vypršená hesla, certifikáty, VPNky atd.).

    Kromě toho praktikuji něco jako Sabbatical, ale spíš častěji než jednou za sedm let. Takže dlouhodobý průměr času stráveného prací je o dost nižší než těch osm hodin za den. S tím jsem tedy vcelku spokojený. Přijde mi lepší pracovat nějakou dobu naplno a pak mít nějakou dobu volno, než nějaké zkrácené úvazky nebo "volnější režim" a flákání se v pracovní době.

    Co se týče přesčasů - jednak nechápu, jak někdo může pracovat třeba 10 a víc hodin za den - těžko budete tak dlouho produktivní, takže akorát ten čas zbytečně prosedíte v práci. A jednak, když jsou ty přesčasy neplacené, tak vlastně dáváte svému zaměstnavateli nebo zákazníkovi slevu, prodáváte se levněji, než jste si původně dohodli. Proč? Nebo jste měli od začátku nějakou nepsanou dohodu, že budete dělat víc hodin (než je legální?) a dostanete za to víc peněz?
    Heron avatar 17.12.2021 17:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Dobrej nick.
    Co se týče přesčasů - jednak nechápu, jak někdo může pracovat třeba 10 a víc hodin za den - těžko budete tak dlouho produktivní, takže akorát ten čas zbytečně prosedíte v práci.
    Nejsou produktivní. A přesčas se proplácí dle zákona.

    Z hlediska těch zaměstnanců bych to ještě pochopil. Prostě budou hrát, že každý den o pár hodin déle pracují a dostanou za to prachy. OK. Vůbec to nechápu ze strany zaměstnavatelů. Slyšel jsem to x krát - neděláš přesčasy, nedostaneš prémie, evidentně nemáš zájem o firmu. No hele, když to udělám za 2h, tak je to snad lepší, než když to někdo jinej dělá 16h, ne? Ale nic. Prostě českej střední management. Čas strávený v práci je jediná metrika, co jsou schopní měřit.
    Gilhad avatar 17.12.2021 18:45 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Jsem OSVČ, takže vykořisťuju sám sebe a zákazníkovi do toho nic není. Prostě se dohodne nějaká práce, nějaké termíny a nějaké peníze, plus jak se bude postupovat při vícepracích a pak se podle toho píšou faktury.

    Jestli jsem jeden den chytil slinu a dělal třeba 18 hodin (a ono když to zrovna jde, tak to prostě jde a proč toho nevyužít, že) a pak třeba dva dny prospal (a když to nejde, tak to nejde, to je lepší se vyspat, nebo věnovat zábavě), po tom už zákazníkovi nic není a taky o tom žádné zprávy nedostává (stejně tak o víkendech, přesouvání času mezi měsíci a podobně. Pro sebe si to eviduju na sekundy (prostě kliknu začínám/končím, SW tupě zaregistruje a posčítá, já příčetně zaokrouhlím), abych měl přibližně přehled o hodinách a dnech a neulítával zbytečně příliš ani na jednu stranu). Já mu taky nekontroluju docházku jeho zaměstnanců v jeho firmě, ale jen, jestli ty faktury proplácí včas.

    Takže nějaké vysedávání v práci nehrozí (teda, fakt je, že třeba sedím a koukám z okna, nebo do zdi a jsou to ty nejproduktivnější časy, protože myslím, ale to je něco jiného) a přezčasy taky nehrozí, protože si to vyberu, kdy se mi to hodí a není problém to převádět mezi měsíci, takže v průměru to vyjde tak nějak akorát. Nebo se to začne kumulovat, protože hoří několik věcí naráz a tak holt budu fakturovat větší částku (a nebo nechám zákazníka vybrat, co nehoří až zase tolik a pak se tomu nevěnuju).
    17.12.2021 20:10 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Pro sebe si to eviduju na sekundy (prostě kliknu začínám/končím, SW tupě zaregistruje a posčítá,

    smel bych se konkretne zeptat, jake software pouzivas? Neco vlastniho?

    Jak prirazujes k tem casum tu ktero zakazku, ukol? Tedy vychazim z toho, ze treba delas na nejaky zakazce/podzakazce a pak nekdo zavola (treba si odevzdal nejakou praci a nasli chyby ...v tvem pripade je jiste nerealne ale nic lepsiho mi nenapadlo :-) ) a ty musis treba tu konkretni praci ukoncit a nejakou dobu se venovat nejake jine zakazce? A pote zase pokracujes na te puvodni.
    Gilhad avatar 18.12.2021 03:21 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Jo, vlastní klikací webové stránky nad databází.

    Úlohy jsou strom prakticky neomezené hloubky, v uzlu se posčítají včechny časy k němu přiřazené a časy všech jeho potomků.

    Zobrazuje se napřímo asi 20 posledně použitých uzlů, ostatní se dají vybrat z rozbalovacího menu, nebo přidat do toho menu tím, že vyberu kam a napíšu co.

    Pokud má nějaký uzel přiřazenou barvu, tak se použije i pro jeho potomky, které ji přiřazenou nemají. Pokud ji nějaký potomek MÁ přiřazenou, tak JEHO podstrom ji používá jako defaultní.

    Zobrazené položky mají u sebe každá tři tlačítka, skládající se ze 3 čverečků - vlevo je tmavomodré (jako už udělané věci), vpravo je tmavozelené (jako věci nové), důležité je to prostřední:

    - pokud je světlemodré, tak se konec poslední úlohy dotáhne až SEM a nová se začne ODSUD (a trvá zatím jen 1 sekundu)

    - pokud je světlezelené, tak nová úloha NAVAZUJE na poslední a trvá do TEĎ

    - Pokud je bílé, tak se s koncem poslední úlohy nehýbe, nová začíná až od TEĎ a mezi nima je holt mezera

    U poslední úlohy (ta je nahoře jako první) jsou tlačítka jen dvě

    - tmavomodrá, světlemodrá, bílá = úlohu natáhnout do TEĎ a tam ji ukončit, za ní není nic

    - tmavomodrá, bílá, zelená = začít tuto úlohu jako novou až TEĎ

    Pak je tam překlikávadlo, jestli TEĎ je aktuální stav (default), nebo stav ručně zadaný (nutno překliknout, vybrat v kalendáři a časovníku, po okliknutí se vrátí na default)

    To je na levé straně stránky. Uprostřed jsou úlohy jako strom s časem přímo na úloze, časem na všech podúlohách a součtem těch časů, to celé za dnešek, kal. týden, kal. měsíc a kal.rok (dá se vybrat i jiný "dnešek a k němu příslušné období", ale to už není na jedno kliknutí). Vpravo je posledních 5 týdnů, jednotlivé řádky jsou dny rozdělené na 24 hodin, některé hodiny jsou místo šedou vyznačené jinou barvou, protože to pro mě má nějaký smysl.

    Takže ráno se vzbudím a kliknu na ukončení "/Rutina/Spánek", že jsem jako doteď spal, nasnídám se a kliknu na ukončení "/Rutina/jídlo", pak si vyberu, na čem budu dělat a kliknu na začátek "/Práce/zákazník 1/projekt A/analýza" a analyzuju si - občas jen tak kliknu na "poslední" (to je ten "/Práce/zákazník 1/projekt A/analýza") dotáhnout do TEĎ, aby se na to nezapomnělo, nebo aspoň ne moc.

    Zazvoní telefon, kliknu na "poslední" (to je ten "/Práce/zákazník 1/projekt A/analýza") dotáhnout do TEĎ, a zvednu ho. Buď je to něco k té analýze a pak na tom normálně pokračuju, nebo se zákazník chce prostě vykecávat a pak po skončení hovoru kliknu na NAVAZUJE u "/Práce/zákazník 1/projekt A/komunikace" a pak na NAVÁZAT "/Práce/zákazník 1/projekt A/analýza", a mám tam okýnko s kecama mezi dvěma analýzama.

    Nebo to byl někdo úplně jiný, takže po položení telefonu kliknu na NAVÁZAT "/Práce/zákazník 2/projekt D/helpdesk" a pak třeba na NAVÁZAT "/Práce/zákazník 2/projekt D/bugfix" a začnu opravovat chybu.

    Nebo dám NAVÁZAT třeba na "/Rodina/hovory".

    A na konci měsíce (nebo kdykoli mě to zajímá) vidím uprostřed součty za "/Práce/zákazník 1" celkem a kolik z toho bylo "Analýza" a kolik "komunikace" zvlášť. A "/Práce/zákazník 2" celkem a kolik z toho byly "projekt D", "helpdesk" a kolik "bugfixy" a kolik "projekt XY". A kolik jsem toho asi tak naspal ... a tak ... a to samé jak za den, tak za týden, měsíc a za rok. A samozřejmě se ukazujou jen neprázdné úlohy.

    Ale v podstatě se furt točím dokola na pár věcech, takže změna tématu je pro mě jeden klik na vhodné políčko, teprve zaloření další aktivity jsou dva kliky, vyplnění názvu, popřípadě barvy a klik jestli NAVÁZAT, nebo ZAČÍT.

    18.12.2021 19:35 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    tedy respekt a diky za tak obsahlou odpoved. Ta finta s tim stromem je fakt dobra, mas to nejak opatentovane a nebo to muze kazdy oprasknout?

    Tak ze zajmu bych rad vedel, jestli si treba uz cast nekde videl a nebo je to kompletne tvuj vlastni navrh. Co si tedy tim navrhem podle me naprosto trefil je ten pozadavek, ze vsechno se udela na jeden 2 kliky. Ja se priznam, ze u vsech nastroju, ktere jsme si ve firme nakoukli (vsechny ty ticket/project-management systemy) byly vzdycky obrovsky 'neohrabane', prilis komplexni a zbytecne narocne na komunikaci s uzivatelem.

    O cem jeste nebyla rec je ta cast evidence, kdy je treba doplnit k nejake praci poznamky - napr. co se domluvilo po telefonu, jake problemy nastaly pri realizaci nejake casti kodu. Mas to ve svem reseni take zaimplementovane a nebo tohle vedes nekde vedle?

    Mohl by si hrube odhadnout, kolik casu na ten vyvoj a realizace tveho nastroje bylo potreba?

    Nez jsi to sam pro sebe napsal, poohledl jsi se po necem, co by mohlo vyhovovat - bylo na trhu treba neco, co by se i vzdalene mohlo hodit? Ptam se, protoze my jsme jeste nic nenasli a zatim to resime asi jako skoro kazdy - totiz za pomoci nejakych sticky notes, sharepointem apod.
    Gilhad avatar 19.12.2021 15:01 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    To je ti taky příběh jak rozprávka ... ve stručnosti - asi někdy v době kdy se ojevil TurboPascal 5.5 (s objektama) tak jsem si ho koupil místo TP 5.0, co jsem používal do té doby. A někdy tehdy to začlo jako CLI utilita, kde se zadalo {+/-}(START/STOP) klíč {popis}. Řádek se vložil do texťáku (přičemž začínal aktuálním časem) a jiná utilita to pak prošla a sčítala časy (a měla nějaké heuristiky pro chybějící závorky/řádky a asi milión voleb a ten texťák se taky dal editovat ručně a bylo to zflikovaný až hrůza, ale vlastně to stačilo)

    V průběhu času to tak různě mutovalo, jak se mi to zrovna hodilo (a například skripty pro spouštění her to volaly před a po hře). Párkrát jsem to někomu tak jako nabízel, ale bylo to jednak takové dost hrubé, jednouživatelské a uživatel mohl zeditovat cokoli, kdykoli, jakkoli a jednak měl každý nějaký vlastní systém docházky nějak propojený s firmními molochy (třeba jako že to tam překlepala sekretářka) a zájem nebyl a já to netlačil a moc se mi nechtělo tam cpát věci, které jsem nepotřeboval jako šifrování na ochranu před uživatelem, exporty do obskurních formátů a automatické hlídání, zda se používají pouze povolené úlohy pouze v povolenou dobu a evidují se pozdní příchody, přezčasy a svátky.

    Za tu dobu jsem vystřídal pár zaměstnavatelů a řadu jazyků a definitivně přešel na linux.

    Pak si jeden všimnul, že odevzdávám docházku na sekundy přesně a že by se to dalo jako třeba nějak upravit a prodat, ale muselo by to být víceuživatelské, s databází na serveru, v PHP, objektové, a asi s miliónem nesmyslů, takže jestli bych to jako nezkusil napsat. Tak jsem to zkusil, ale když přicházel tak co týden s nějakým dalším požadavkem na export do {Excelu/Wordu/jiných obskurností, každá v několika variantách}, a import z téhož a ... a ... a ... a hlavně že tohleto a támhleto hoří (ono tam tak nějak hořelo pořád všechno a přístup obchoďáka "hele kluci, myslíte, že by vůbec mohlo něja v principu fongovat tohleto?" "No, asi to zcela vyloučit nejde, ale musel bych si nato udělat nějakou rešerži" "Na rešerži kaši a napiš to, já jsem to včera prodal zákošovi s tím, že to už léta úspěšně používáme a on to chce nainstalovat ASAP" věci zrovna moc nevylepšoval) a ať se tomu věnuju prioritně, takže na tenhle vývoj tohohle zbýval čas pár nesouvislých hodin za týden, tak jsem to spíš pojal jako učení se tomu objektovému PHP (co se v něm zároveň dělaly asi 4 další projekty, co taky hořely) a vlastně to nikam nevedlo, protože než jsem stihnul napsat a aspoň trochu odladit aspoň základní kostru přístupu k databázi, tak se ta firma reorganizovala a já jsem odešel jinam kvůli neshodám s novými vrstvami vedoucích. Věci, co jsem tam dělal, jsem prostě okomentoval, v jakém asi jsou stavu a co by se asi s nima mělo dělat a jejich další osud neznám (a ani mě nezajímá).

    O dvě firmy dál jsem se dostal k Djangu a Pythonu a po večerech (ve svém čase) jsem si to jako cvičení na zakládání projektů a relace v databázích a jejich zápis v djangu (a vedlejší efekty přidané k databázovým položkám) napsal sám pro sebe a hlavně jsem to bral jako učení se jazyku, hříčkám s grafy (jako linearizace stromu v databázi a tak) a minimalizace zbytných částí - a protože jsem furt ještě používal to paskalovské a viděl jsem, co mě tam už začíná tlačit a z PHP jsem viděl, kudy cesta nevede, tak jsem to udělal tak, aby to pro začátek dělalo jen to podstatné, pak jsem přihodil minimalistický frontend, vymyslel ty tříčtvecové ikonky (a ovládání na jeden až dva kliky) a hlavně prohlásil, že doba 286 už minula, tohle dělám jen pro sebe a mašina to prostě utáhne i bez optimalizací. A ona jako jo, levou zadní.

    Pak jsem to ještě v jedné firmě nabízel (to už jsem byl OSVČ), že jim to klidně poskytnu a dopíšu tam víc uživatelů, pokud mě to nechají udělat v placeném čase (řekněme tak člověkotýden) a udělám to výstupově kompatibilní se vstupama systému, co jsem pro ně psal, ale že je to GPL a GPL to taky zůstane, takže ta vylepšení budu moc používat i sám, i jinde ale to se jim nelíbilo, že raději to vyvinou jako proprietální zavřený kód. K čemuž nakonec nikdy nedošlo, protože pro systém, co jsem pro ně napsal i s webovým rozhraním si najali nějaké frikulíny, co se zrovna někde doslechli o javascriptu a RESTu a rozhodli se udělat tomu moderní frontend. No frontend vypadal krásně, všechno se vlnilo, grafy vylejzaly před očima, všechno to byla jedna stránka, co si z toho systému jen brala základní data a sama je počítala a snačila se manažovat i vkládání do databáze, ale akosi jim tam haprovalo navazování položek, vytažení relevantních modelů z dat a takovéhle zbytečnosti, takže to vypadalo sice úzasně, ale nedalo se z toho vyčíst, jaké úkoly jsou v jakém stavu, zato to interaktivně ukazovalo produci osobních aut (které firma nikdy nedělala a nehodlala dělat) z doby před založením firmy.

    No akosi jsme se nedohodli, že se naučím jejich framework pro frontend a přepíšu do něj celý databázový backend a bussiness logiku (což už jsem měl jako serverovou část dávno odladěné i s webovým frontendem, kde byly věci nudně prezentovány podle pravdy a dat a taky provázány, takže šlo dělat podle oprávnění uživatele, procházet si jeho viditelné položky, vše se logovalo a dbalo se na integritu databáze, jen to byl poněkud zastaralý vizuál) a zamykání položek na serveru přez webového klienta (co každou chvíli zbuchnul i když uživatel náhodou nezavřel okno během výpočtu) s tím, že jejich budou zásluhy a moje bude práce a průšvihy - a do toho jsem fakt už jako nešel, dodělal jsem do odladěné aplikace co bylo původně domluveno a odešel.

    Pokud mám informace, tak docházkový systém dosud nemají, ale starší zaměstnanci postupně odešli všichni, takže detaily dál neznám ...

    Takže současný stav je asi tak z roku 2018, kdy jsem se to pokusil ještě přepsat na trochu jiný model a modernější verzi djanga, ale zůstalo to tak nějak v polopřevodu.

    Výstup je jen na web, převážně tabulky a formy, grafika je těch pár ikonek a generovaný obraz pro 5 týdnů a asi to už tak nechám, protože mi to bohatě stačí.

    Celkový čas strávený vývojem nedává dobrý smysl, ale obdobná věc by měla jít napsat tak do měsíce na zelené louce.

    V době, kdy jsem s tím začínal na trhu nebylo nic podobného, ale on taky pro tyhle věci moc trh nebyl, postupně trendy šly spíš směrem firemních monolitů, než v podstatě stand-alone utilitek, co dělají jen jednu věc, ale dobře, takže něco dost dobře šité na má potřeby jsem nenašel, a ani moc nehledal, protože bylo rychlejší si to napsat sám.

    ---

    Jo, ke každému času jde připsat i nějaký textík, akorát jsem to vlastně nikdy moc nepotřeboval, spíš jsem dělal úlohy na vnitřní úrovni pojmenované podle čísla bugu v bugzille (stejně jako branche v gitu) a poznámky šly spíš do bugzilly/wiki.

    ---

    Běžně si jen z obrazovy zkopíruju ten prostředek a ve Vimu ho trochu učešu (vyházím podstromy, které se dané věci netýkají), nebo naopak dumpnu z databáze JOIN tabulky časů a úloh za nějaká omezení a zase to trochu ručně učešu.

    Pro poznámky okolo mám věci, které jsou zase na poznámky okolo dělané - čili hlavně tu bugzillu (co se má udělat) a wiki (co se udělalo). Obojí funguje dobře, dělají to velké týmy, utáhne to jakákoli šunka a instaluje se to přímo z distra :)

    ---

    Patentované to nemám ale je tu určitě řada prior art (i ve formě školních úkolů), protože na tom není nic složitého. Jen je to šikovně slepené.

    Klidně to opráskni, ale potěšilo by, pokud to tak uděláš, tak aby u této komponenty někde v patičce bylo "Inspirováno Gilhadem" nebo tak něco. A taky by potěšilo, kdyby to bylo pod nějakou svobodnou licencí.
    xkucf03 avatar 26.12.2021 11:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše sledování času a neproduktivní činnosti

    Pěkné. Předpokládám, že takhle sleduješ i neproduktivně strávený čas, např. diskuse na AbcLinuxu1 – jaký vliv mělo zavedení sledování na množství času, který takhle trávíš?

    [1] byť některé lze považovat za práci nebo vzdělávání

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.12.2021 18:57 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Asi mám blbě smlouvy... ale vždy jsem v ní měl něco jako:
    Výše mzdy je sjednána již s přihlédnutím k případné práci přesčas v rozsahu až 150 hodin práce za kalendářní rok
    Ale třeba ta práce přes čas, zodpovědnost atd. bylo ohodnoceno adekvátními bonusy... :-)

    Nebo se třeba dá udělat, "teď pojedeš jak křeček v kolečku, abychom tohle odevzdali v čas", no a pak si vezmeš třeba týden "náhradního volna" někde :)

    Já fakt nemám problém být produktivní 10 hodin za den dlouhodobě, někde nárazově i 14h za den... ale to jsem pak po 3 dnech a odevzdání fakt odpadnul...
    Max avatar 18.12.2021 08:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    To máme ve smlouvě také, stalo se to standardem od nějaké doby :).

    Jinak s tou produktivitou je to špatně měřitelné a hlavně hodně různě náročné. V práci jedu kombinaci všeho možného, tj, jak komunikace, tak dohled, tvůrčí činnost, služebky a další věci.
    Náročnost mé produktivity práce je podle mně jiná, než třeba u takového devíka.
    Devík si vaří mozek konstantně a je to pak náročné. Já mám na starosti např. i bezpečnost, takže denně chytám CVéčka a různé bezpečnostní upozornění. Dalo by se to přirovnat ke čtení článků. Člověk je pak v obraze, narazí i na nesouvisející bezpečnostní problémy apod. Je produktivní třeba tomu 30min věnovat, nebo není?
    Někdo třeba za produktivní považuje vyřizovat věci telefonicky, někdo zase ne a upřednostňuje chat.

    Pak jsou tu třeba upgrady. Jak efektivní je dělat upgrady různých systémů, kdy některé kroky trvají déle? Lze spojit několik upgrade najednou, ale zase jich nesmí být moc, aby člověk neztratil přehled a nebo mi jeden nezdařený upgrade nevysaturoval všechen čas, což by způsobilo problém i u těch ostatních.

    Kolik času jsem tedy pracoval / byl produktivní, když jsem v noci dělal upgrade Exchange Clusteru, kde akce admina byly 15min z celkové 1h, kterou trval upgrade? Zbytek bylo třeba jen sledování průběhu, zda se něco nepokazí.
    Byla ta hodina produktivní?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.12.2021 10:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    To máme ve smlouvě také, stalo se to standardem od nějaké doby
    Za mě je takové ustanovení signál, že jde o firmu, kde po vás budou chtít práci v neomezeném rozsahu kdykoliv se to bude hodit firmě.
    Quando omni flunkus moritati
    20.12.2021 22:19 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Dost bych pochyboval, ze ti to tam nejaka firma jakozto zamestnanci neda. Jinak i pro tuhle legalni praci prescas existuje spousta omezeni, a jakozto zamestnanec muzes s firmou prakticky kdykoli pekne vyjebat, takze bych se divil, kdyby to chtel nekdo nejak naduzivat.

    Jde totiz primarne o to, ze prace prescas musi byt vyjimecna, a firma musi umet zduvodnit proc ji potrebovala.

    BTW: Do tech smluv se to dava predevsim proto, ze to asi tak o rad snizuje birokracii s tim spojenou - staci ti evidovat hodiny a nemusis prepocitavat kolik komu zaplatit.

    Jinak signalem, ze potobe firma bude chtit to co pises, je mnohem spis to, ze ti prideli firemni telefon a notes.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Člověk z Horní Dolní avatar 17.12.2021 20:36 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Krome casu straveneho praci je dulezity jeste jeden faktor, a to vynalozena energie nebo usili.

    Implementace dvou ruznych funkci muze zabrat stejny cas, treba 4 hodiny, ale muzou se vyrazne lisit v tom, kolik je potreba vynalozit mentalni a emocionalni energie.

    Napriklad:
    • Optimalizace nejake casti kodu ktery jsem psal, neni to jednoducha rutinni prace, ale ani prilis slozita, takze jsou vhodne podminky pro dosazeni flow stavu.
    • Oprava chyby v nejakem cizim zastaralem a spagetti kodu, ktery mi prijde hnusny a vubec se v nem nevyznam. Tohle muze byt neuveritelne frustrujici.
    17.12.2021 20:39 /dev/urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    14-16 hodin v sklade pri 5-8 stupnoch...
    17.12.2021 23:41 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Ma pravdu, ten clovek. Jedna dve hodiny realne prace sedi, zbytek je takove divadlo okolo. V lepsim pripade. Spousta lidi by mohla brat plny plat za to, ze nebude delat nic, a bylo to tak pro vsechny lepsi.
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.12.2021 01:37 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Jeste lepsi je ten plat rozdelit mezi ostatni.
    18.12.2021 08:27 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Nj, ale to bys vemi rychle zjistil, ze ti staci ITk, protoze ten umi vse a navic to umi zaridit tak, aby na to rukama nemusel sahat. A z tvy megakorporace s 30 reditelame 80ti namestkama a 150 asistenkama by najenou byla pidi onemanshow.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.12.2021 09:19 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Jeden je málo. Nulová zastupitelnost, není se s kým poradit při řešení problému, není komu předávat zkušenosti. Minimální smysluplný počet jsou 3 it. Pokud dělají různé činnosti i vyšší. A to i kdyby šlo o firmu co má jen pár zaměstnanců. Starý zkušený kus, schopný předávat zkušenosti, výkonný produktivní kus, a mladý elév s chutí něco se naučit.

    Na úřadě nás bylo 6. To je podle mne optimální počet IT oddělení. Šéf, který byl filtrem mezi IT a managementem, spravoval uživatelské účty. Kolegyně co řešila papíry, licence a smlouvy. Já řešil linuxové servery a virtualizaci. Kolega řešil windows stanice, další kolega připravoval linuxové desktopy. A Karel (VŠ), který byl nejstarší, s nejvyšším technickým vzděláním, zajišťoval uživatelskou podporu. Po technické stránce byl nepoužitelný, protože vystudoval v éře sálových počítačů.
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.12.2021 11:20 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    No a ten ITak je tak blbej, ze si to neuvedomi a nezalozi konkurencni firmu?

    Anebo jinak, rekni mi jakou sluzbu nebo produkt ta firma, ktera uzivi 200 zamestnancu, nabizi. Ja to nabidnu za tretinovou cenu, ale trzby si necham pro sebe, misto toho abych je rozdelil mezi 200 lidi.
    18.12.2021 20:14 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Zkus ma MPSV dodat soft na vyplatu davek. Mozna jsem ignorant, ale za 672M na 20 mesicu mi to pripada prepalene.
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.12.2021 20:24 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Tak tady je problem bud v korupci nebo neschopnosti statu.
    18.12.2021 20:54  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    to neplati jenom pro stat

    byznys je o vztazich a kryptickych domenovych znalostech

    "toho znam, vezmu to od nej", "kdyz zavolam tomu, da mi interni dokumentaci k te komponente", ... samotny software je sracka, kterou by slo uplne prepsat na neco uplne jednoducheho, ale o tom to neni

    jenom u statu se tomu rika "korupce"
    Heron avatar 19.12.2021 00:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Tak tady je problem bud v korupci nebo neschopnosti statu.
    True.
    18.12.2021 21:16 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    zdravim,

    8-12 hodine denne. Jak kdy. Vikendy tak 3-4 hodiny. Zalezi podle unavy. 8 hod v pracovni dny denne je minimum. 170-230 hod mesicne.

    Jenomze, co se tyce produktivity se to spatne pocita, co je efektivni cas. Nekde jsem slysel, ze denne je produktivni tak 2-2.5 hodiny. Je pauza na cigaretu cas, kdy nepracujete nebo naopak, kdy najdete spravne reseni...

    Delam profesionalne bugfixing velkeho SW a kdyz vynecham omyly a hypotezy pri reseni, tak cisty cas, kdy delam neco, co vede k cili, tak je tam neuveritelne odpadu. Pak dopisete po 2 dnech 3 radky nebo 3 znaky kodu a je vyreseno. Kdyz vezmete kolik jedna chyba dovede nadelat paseky a zamestnat lidi (IT, call-centrum, vyradit propojenou aplikaci) a uzivatelu, tak to jsou pak pekne propaly.

    gf
    18.12.2021 22:56 citanus | skóre: 12 | Cork (Ireland)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?

    2-4h denne, 5 dni v týdnu -  escalation engineer

    19.12.2021 16:54 koffryně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik hodin denně pracujete?
    Od doby, co jsem si jako zaměstnankyně obří korporace s důrazem na diverzitu nechala změnit pohlaví, tak vlastně vůbec nepracuji. Jen když se po mě a mé specializaci něco chce, což je tak týden práce jednou za půl roku. A to příští rok povýším B-]

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.