abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 868 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Bitcoin je blbost

    20.2.2021 13:38 | Přečteno: 2191× | poslední úprava: 20.2.2021 13:38

    Byl jsem k Bitcoinu vždy skeptický a trochu mě štve, že to takhle roste, proto jsem nedávno taky něco nakoupil, doufaje že to ten růst zastaví.

    Je to čistě spekulativní FOMO-driven "investice", jiné využití to pro velkou většinu lidí nemá. Nevím o nikom, kdo by to kupoval z jiného důvodů než aby to někdy v budoucnu prodal za vyšší cenu.

    Jednou ale Bitcoin dosáhne stropu v relativním podílu na světovém bohatství. Může to být například polovina tržní kapitalizace zlata (teď to je desetina), což je ale optimistická varianta, protože většinu (?) zlata drží centrální banky, u kterých nákup Bitcoinu nehrozí. Ray Dalio odhaduje, že pokud investice do Bitcoinu dosáhnou poloviny současných soukromých investic do ne-bankovního zlata, tak cena Bitcoinu dosáhne $85000.

    No a jakmile bude dosaženo tohoto stropu, lidi si postupně uvědomí: Proč mít peníze v něčem, co bude v lepším případě růst stejným tempem jako světové bohatství, v horším případě to může spadnout klidně až na nulu. Vždyť existují investice, které mají lepší očekávaný růst a mnohem menší riziko. Bitcoin pak bude takové horší zlato, protože zlato má alespoň nějakou vnitřní hodnotu, takže nikdy nespadne na nulu. A u zlata neexistuje riziko regulace a je tam menší riziko nahrazení něčím jiným (např. jinou kryptoměnou).

    A pak tu je záležitost Tether, dočetl jsem se o tom v tomto článku, který doporučuji. Ve zkratce, Tether je kryptomena údajně krytá dolarem. Když se podíváme na to, za co si lidé kupují Bitcoiny, Tether má nadpoloviční podíl! Jenomže firma co vlastní a vydává Tether je dost podezřelá a není jasné, jestli je opravdu 100% krytá dolarem. Ale přiznám se, že mi není z toho článku úplně jasný ten mechanismus kterým údajně manipuluje s cenou Bitcoinu. Také existuje "debunking" článek, který jsem nečetl.        

    Hodnocení: 58 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.2.2021 15:07 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Věřit se dá v cokoli. I malé procento(promile) věřících v globální populaci může představovat dostatečně velký trh neznalosti a důvěřivosti, na němž se dá úspěšně dosáhnout profitu jednotlivců a ztrát zbytku.
    Ano, ale tohle procento nekdy dosahne stropu.

    Lidi kupuji Bitcoin protoze roste procentualni podil svetoveho majetku investovaneho do Bitcoinu. Ale ten podil ma nejaky strop. Kdyz se ho dosahne, tak zmizi duvod, proc lidi nakupuji Bitcoin.

    Ted je Bitcoin vniman jako neco, co se klidne muze tenhle rok dostat na $100k, behem nekolika let klidne i $1m, proto ma logiku jit do toho rizika.
    20.2.2021 16:05 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    A u zlata neexistuje riziko regulace a je tam menší riziko nahrazení něčím jiným (např. jinou kryptoměnou).
    Fact check z USA: https://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102
    ... zlata drží centrální banky, u kterých nákup Bitcoinu nehrozí.
    Fact check z Iranu: https://asiatimes.com/2020/10/iran-to-use-bitcoin-to-fund-imports/

    Myslim regulace, ktera vyrazne poskodi dnesni majitele.

    Ten Iran je zanedbatelna vyjimka, pro ne to dava smysl kvuli sankcim, takovych zemi moc neni. Hodne teoreticky Rusko, Cina je moc velka na to aby na ne Zapad uvalil tak prisny sankce.
    Jendа avatar 20.2.2021 16:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Myslim regulace, ktera vyrazne poskodi dnesni majitele.
    No neříkej že to povinné vykoupení zlata za nově natištěné inflační papírky tehdejší majitele nepoškodilo. Nebo myslíš, že už se nic takového nemůže stát?
    No ale to bylo kvuli tomu, ze dolar byl kryty zlatem, coz uz (nastesti) neni.
    Josef Kufner avatar 20.2.2021 18:13 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    U nás už se to stalo. Dokonce celkem nedávno (1953).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.2.2021 22:14 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Proti bitcoinu, kterej naposled vyjebal s lidma, co si v něm "uchovávali hodnotu" (lol) v roce 2018, je i koruna pepíkovská pořád ještě dobrá.
    Jendа avatar 20.2.2021 16:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Nevím o nikom, kdo by to kupoval z jiného důvodů než aby to někdy v budoucnu prodal za vyšší cenu.
    Darkmarkety? „Pojištění“ před vládním zničením fiat měn v dané zemi (Venezuela myslím)?
    Na darkmarketech se porad pouziva Bitcoin (myslel jsem ze kvuli cene a pomalosti transakci uz ne)? A kolik lidi kupuje neco na darkmarketech, to je zanedbatelny...

    Pojisteni beru u statu s vysokou inflaci a nemoznosti kupovat akcie. V USA jsou na to vhodnejsi instrumenty nez Bitcoin, ktery muze byt za rok na polovine soucasne hodnoty, tzn. prijdes o mnohem vic nez kdybys drzel ten hrozne inflacni (2%, hrozne!) dolar.
    Jendа avatar 20.2.2021 21:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Myslím, že se používá Monero (kvůli lepší anonymitě), ale to vůbec netuším, kde se kupuje, takže asi koupíš Bitcoin a směníš na Monero? A teď koukám že průměrná BTC transakce stojí 250 Kč, to už je skoro desetina toho jak posílat prachy s Raiffeissen bank :(. Kolik lidí kupuje na darkmarketu nevím, přišlo mi, že je kolem toho docela hype.

    No a třeba v té Venezuele bylo v pohodě držet americké akcie, vycestovat, a převést je a prodat za dolary? A proč pro posílání hodnoty dovnitř a ven lidi používají právě ten Bitcoin?
    No Venezuela je zrovna priklad, kde muze mit Bitcoin nebo jina kryptomena realny uzitek. Ale nevim jak slozite tam je prevest normalni penize do nebo z Bitcoinu.
    21.2.2021 10:10 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    V roce 2019 tam byl stav takový, že neexistovala hotovost a v obchodech nebo restauracích se platilo buď kartou nebo prevodem na účet, každý ho tam měl vystavený. My měli od místního půjčenou kartu, kam jsme si vždy přes LocalBitcoins převedli desítky miliónů, ale denní limit nikdy nestačil na jídlo přes den/bydlení/večeře, vždy se alespoň jedna věc z toho musela zaplatit převodem. Ty transakce byly rychlý, od pěti minut do hodiny, podle nicknamů v tom figurovalo hodně čínských účtů. Kde tyhle lidi brali venezuelský peníze nevím, ale někteří místní, kteří si sehnali nějakou dolarovou práci přes internety, opět směňovali dolary z Paypalu přes LocalBitcoins, takže to tam frčelo ve velkém. Na LocalBitcoins samozřejmě existuje i opačná cesta, že nemusíme jen prodávat, ale i kupovat.

    Kdo platil místní věci tímhle způsobem, tak ho noc v pětihvězdičkovém hotelu stála 150,- Kč za dvoulůžák.

    Někdy v roce 2020 tam začali protlačovat jejich vlastní kryptoměnu Petro, začali platy a různé věci od státu vyčíslovat v Petro a vždy v den výplaty se to kurzem převedlo na ty miliony místních bolívarů. Od té doby už jsem to přestal sledovat a jaký je aktuální stav nevím.
    20.2.2021 17:07 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Spojovat jakoukoliv měnu se zlatem, je nesmysl. Všechny měny světa jsou postaveny na důvěře , že bude možná jejich směna.
    20.2.2021 17:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Byl jsem k Bitcoinu vždy skeptický a trochu mě štve, že to takhle roste, proto jsem nedávno taky něco nakoupil, doufaje že to ten růst zastaví.
    No comment.
    Proč? Jen to okomentuj :D
    20.2.2021 18:16 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    jsem nedávno taky něco nakoupil, doufaje že to ten růst zastaví
    Vtip nebo to myslíš smrtelně vážně?
    20.2.2021 18:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Naopak - to je klasicky příklad vlivu mávnutí motyliho křídla - několikrát se mi taky stalo, ze jsem nástupem do rozjetého vlaku (nakoupeni akcii) tento vlak zastavil - a někdy i ten vlak dokonce začal couvat :)
    20.2.2021 18:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Jo a jednou i havaroval :-D
    Lol, samozrejme ze to je (primarne) vtip. Ale taky to je takova emotional hedge, kdyz se to dostane na $100k tak z toho neco budu mit, kdyz bublina splaskne, tak se doufam dostanu pryc rychle a budu mit radost, ze tahle blbost splaskla. Lidi co maji podstatnou cast majetku v Bitcoinu si zaslouzi o ni prijit.
    A taky jsem se chtel vyhnout pocitu "skoda ze jsem to nekoupil kdyz to bylo levny...". Ale ciste z financi stranky, v momente kdy jsem kupoval jsem si myslel, ze to jeste pujde nahoru a vydelam na tom.
    20.2.2021 22:30 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Bitcoin je idealni nastroj na vytazeni cele populace zeme z bidy.

    Staci, kdyz vsichni lidi budou kazdy mesic kupovat bitcoin (tolik, kolik jen muzou). Cena bitcoinu tim neustale poroste, ale tim padem i jejich dosavadni bitcoinove uspory. Vsichni tak zbohatnou a svetova bida zmizi.
    Na to jsou akcie GameStop, jejich nakoupenim navic potrestas zle elity z Wall Streetu.
    Člověk z Horní Dolní avatar 20.2.2021 23:03 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Kdo mi dal anonymní mínus?

    Jinak další problém Bitcoinu je obrovská spotřeba elektřiny, je to více než kolik spotřebuje Argentina. A nejde jenom o elektřinu, ale i těžební infrastrukturu, která není nejlevnější.

    Kdo to zaplatí? Všichni kdo vstoupí do hry Bitcoin, i když ty náklady nebudou rozloženy rovnoměrně. Kolektivně na tom ale ztratí. Je to jenom přesun majetku mezi Bitcoin i̶n̶v̶e̶s̶t̶o̶r̶y̶ gamblery navzájem - a pak k těžařům, producentům elektřiny, výrobcům čipů, poskytovatelům internetu, atd.
    Bystroushaak avatar 21.2.2021 02:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Já jsem ti dal anonymní mínus, hlavně protože bitcoin skutečně je blbost, ale z úplně jiných důvodů než máš v blogu. Kdybych měl vypíchnout hlavní body tak;
    • Není anonymní.
    • Žere absurdní množství energie (jak jsi zmínil).
    • Transakce jsou pomalé a drahé.
    • Momentálně se víc jak 51% těží v číně, což umožňuje jedné vládě položit celou síť, navíc vládě, která momentálně podle všeho páchá genocidu a celkově je známá autoritářskými praktikami.
    • Fakt to verifikovat vyžaduje pokokot úložiště a výkonu, takže skoro všichni dneska spoléhají na prostředníky.
    • Je i po deseti letech tak volatilní, že to aktivně škodí jeho použitelnosti jako platidlu.
    • Výroba těžebního hardware a těžení samotné je krásná ukázka pasti lokální optimalizace, kde děláme něco co aktivně spotřebovává absurdní množství prostředků, jen protože je to momentálně chvíli ekonomicky výhodné.
    To že do něj investují lidi, kteří vůbec nemají tušení nic o investování, nebo dokonce ani o tom že cena bitcoinu v minulosti padala každou chvíli, je jen taková třešnička na dortu z hoven.
    21.2.2021 10:11 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    300GB je dneska nic a navíc jeho nároky rostou lineárně. Se koukni na ethereum. Kompletní blockchain nejenže nikam neuložíš ale ani nestáhneš protože ho nikdo nemá. Díky tomu je nemožná jeho plná verifikace.
    21.2.2021 10:47 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    300GB je dneska nic
    Pro většinu lidí to teda nic určitě není...
    21.2.2021 17:43 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Každej noťas má dneska jeden tera.
    Josef Kufner avatar 21.2.2021 18:15 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Věnovat třetinu kapacity jedné celkem nepodstatné aplikaci je poněkud neefektivní.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Tak že Bitcoin není moc použitelná měna jsem bral jako samozřejmost, kterou většinou akceptují i zastánci Bitcoinu a kritizoval pouze použití jako alternativní zlato, tedy úschovnu hodnoty.

    Jinak to s Čínou jsem nevěděl, to je dobrý point.
    21.2.2021 22:02 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Momentálně se víc jak 51% těží v číně, což umožňuje jedné vládě položit celou síť
    AFAIK mas (teda spis bitcoin ma) problem uz pri vic jak 1/3 kooperujicich mineru
    Ondroid avatar 24.2.2021 22:05 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost

    - Není anonymní.

    Pseudonymní - na základní vrstvě a to je dobře, z pohledu regulací a státu a udržitelnosti celého systému. Kdo to potřebuje na základní vrstvě má mixery.

     

    - Žere absurdní množství energie

    V porovnání s čímkoli co zajišťuje stejně komplexní funkcionalitu je na tom Bitcoin energeticky skvěle. Navíc spotřebovává energii která by se jinak zcela zmařila na nedostupných místech pro energetické sítě... Spotřeba energie dává velmi dobrý smysl v konceptu PoW. A nic lepší ještě nikdo nevymyslel. PoS beru jako praxí neověřený hokus pokus co zmizí v propadlišti dějin ale čas ukáže.

     

    -Transakce jsou pomalé a drahé.

    LN - 2. vrstva,  asi cca  0.3 haléře za transakci a propustnost gigantická

     

    - Momentálně se víc jak 51% těží v číně...

    V číně jsou tak akorát největší minigpooly a do nich se napojují těžaři z celého světa. Jak na ně někdo silou sáhne těžaři se tak akorát přeuspořádají, někteří přestěhují. Ostatně sezónně to běžně dělají i bez toho.

     

    - Fakt to verifikovat vyžaduje pokokot úložiště a výkonu, takže skoro všichni dneska spoléhají na prostředníky.

    Na fullnode stačí RPI + flashdisk, noodů běží po světě okolo 10k. Provozovat vlastní je sranda a jsou i instantní hotová řešení.

     

    - Je i po deseti letech tak volatilní

    Volatilita trvale klesá úměrně mcapu.

     

    - Výroba těžebního hardware a těžení samotné je krásná ukázka pasti lo

    ? Nechápu pointu -

     

    -To že do něj investují lidi, kteří vůbec nemají tušení nic o investování,

    To platí o investování obecně do čehokoliv.

    V porovnání s čímkoli co zajišťuje stejně komplexní funkcionalitu je na tom Bitcoin energeticky skvěle.
    S cim a jak to srovnavas? PayPal, Venmo a bankovni system spotrebuje minimum elektriny na transakci. A pokud srovnavas s bankovnim systemem, tak musis odseparovat sluzby jako hypoteky, pujcky firmam, investicni bankerstvi, atd.
    To platí o investování obecně do čehokoliv.
    Nákup Bitcoinu není investice, ale spekulace - investice je nákup něčeho, co bude postupně generovat nějaký užitek nebo peníze.
    25.2.2021 11:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Rozdíl mezi investicí a spekulací je přinejlepším kvantitativní...
    Nevím jestli existuje nějaká oficiální definice, ta moje je, že investice je něco, co generuje hodnotu, například farma (každý rok se sklidí nové obilí, vyprodukuje se nové mléko), dluhopis, byt. Kdežto spekulace jako zlatá cihla jenom leží v trezoru a nic nevytváří.
    25.2.2021 13:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    No, to dává smysl, nicméně věci jako farma, byt atd. mají nějakou režii, vyžadujou nějakou údržbu a tak, a v podstatě spekuluješ, že jednak ta věc neztratí hodnotu sama o sobě a jednak ten generovanej zisk minimálně pokryje tu režii. Cihla zlata sice nic negeneruje, ale taky nic nepotřebuje. Takže ultimátně to je jen o nějakých pravděpodobnostech, co bude/nebude větší...
    Je tam rozdíl v tom, že kolik investice bude generovat hodnoty je náhodná veličina s očekávanou hodnotou větší než nula. Kdežto spekulace (zlatá cihla, Bitcoin) nevytváří žádnou hodnotu. Když ztratím jeden Bitcoin, tak se žádná reálná hodnota nezničí.
    1.3.2021 21:30 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    V porovnání s čímkoli co zajišťuje stejně komplexní funkcionalitu je na tom Bitcoin energeticky skvěle. Navíc spotřebovává energii která by se jinak zcela zmařila na nedostupných místech pro energetické sítě...
    Dobrá licoměrná marketingová sračka. (Zbytek jsem nečet, ale počítám stejná demagogie nebo pseudonáboženský nesmysly.)
    21.2.2021 15:15 RB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    U té nadměrné spotřeby energie to není tak jednoduché. Těžení Bitcoinu je velmi flexibilní, může probíhat kdekoliv, kde je aspoň nějaké připojení k Internetu a je tam dostupná energie. Těžaři za cílem maximalizace zisků vyhledávají co nejlevnější energii a ta je nejlevnější tam, kde pro ni není efektivní využití. Proto se tak těží v Číně, protože tam vláda vybudovala obrovské kapacity na výrobu elektřiny v provinciích, kde očekávají rozvoj, ale které ji momentálně nejsou schopné spotřebovat. A protože u vodní elektrárny jsou mezní náklady na výrobu téměř nulové, prodávají ji v období dešťů téměř za nic.

    Na Sibiři zase dolují Bitcoiny na energii ze zemního plynu. Je to tam vedlejší produkt při těžení ropy. Doteď tam jen spalovali pánu bohu do oken. Jiné využití pro to nebylo, protože to je uprostřed ničeho. Teď zjistili, že to můžou využít na dolování a mít z toho aspoň nějakou kačku.

    Neplatí tedy tak úplně, že dolování Bitcoinu je plýtvání energií. Kdyby ji v té Číně nespotřebovávali během období dešťů, tak tam asi ty turbíny v přehradách vypnou, protože by dodávali do sítě víc, než by byla schopná spotřebovat. Na té Sibiři by asi dál pokračovali v pálení plynu jen, aby se ho zbavili.
    26.2.2021 16:05 zdenek2008 | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Mladi stachanovci na to jdou fistronsky:

    https://www.cnews.cz/poslanec-vymazal-tezil-kryptomeny-sluzebni-byt-elektrina-zdarma
    20.2.2021 23:11 Reinhard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    protože většinu (?) zlata drží centrální banky
    A dul na Sibiri.
    20.2.2021 23:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    IMO největší přínos bitcoinu je, že vůbec funguje, že se to někomu podařilo. Je to přesně ten druh věci, která obvykle zůstává jen vlhkým snem decentralizovaných techno-optimistických nerdů, případně polododělanou PoC implementací, o kterí neštekl pes. To se ovšem u bitcoinu zjevně nestalo, tj. z tohoto pohledu to je spektakulární úspěch a je úplně jedno, jakou bude mít za pár let tržní hodnotu. Tu myšlenku už prorazil a ta IMO nezapadne.

    Tether je IMO byznys s pofidérností a podezřelostí nejvyššího stupně, v podstatě polo-legální, ničím neregulovaná fractional-reserve banka...
    JiK avatar 21.2.2021 01:42 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    jako intuitivne samosebou zlato vypada duveryhodne, a funguje uz par tisic let lidske historie, i v tech nejodpornejsich narodne nebo nadnarodne socialistickych rezimech (nacisticke nemecko, nebo SSSR/Cina) dokazalo fyzicke zlato spolehlive zachranit zivoty svych majitelu, kdyz se potrebovali vykoupit nebo podplatit nekoho, kdo by jim umoznil z tech "lepsich zitrku" odejit sice chudy, ale zivy...

    jenze lide zapominaji, jak velka svine je jejich vlastni vlada/stat...

    Zlato znarodnovali, zabavovali nejen nacisti a komunisti, nejen tyrani a vrazi, ale treba i vlada USA, ktera v roce 1933 bez kongresu, dektretem prezidenta rozhodla, ze drzeni zlata je ilegalni, a obcane ho pod trestem brutalnich pokut a vezeni musi sami odevzdat statu, ktery jim vyplati papirove bankovky. Drzeni zlata soukromou osobou bylo v USA ilegalni dalsich vice nez 40 let.

    Ne, ze by se dnes i tehdy nedalo prodat neco, co je ilegalni drzet, ale je to prinejmesim dost velky problem, ktery ovlivnuje cenu.

    Vlada Australie svym poddanym zkonfiskovala zlato v roce 1959. Rozkazala jim, ze ho do 1 mesice musi sami dobrovolne odevzdat statu. Zakaz ho drzet, kupovat, prodavat, nebo vlastnit trval 17 let.

    Britanie 1966, uz od roku 1931 nemela menu podlozenou cennnymi kovy, a v roce 1966, po par letech povalecne vlady umirnenych, demokratickych socialistu se vysledky dostavily, a vlada zakazala obcanum vlastnit vic nez 4 zlate mince...na 13 let.

    Zkusme si vsimnout jistych opakujicicich se vzoru:

    1/ Byly to i zapadni, demokraticke, slusne zeme, ktere patrily mezi nejbohatsi zeme sveta sve doby. A presto se bez zavahani obohatili na ukor svych poddanych...

    2/ Znarodneni byla zduvodnena velkym dluhem statu, nezodpovednym utracenim, krizi duvery a ekonomiky, a nutnosti "zachranovat ekonomiku"... co vam to pripomina?

    3/ trvaly sakramentsky dlouho, protoze i ta nejkratsi, co trvala 13 let, je sakra dlouho v zivote cloveka, ktery "dnes" potrebuje pouzit sve uspory, k tomu aby zachranil svuj zivot, rodinu nebo podnik.

    4/ Naprosto zakazaly drzeni, nakup, prodej, i vlastnictvi investicniho zlata vlastnim obcanum. Pripadne sberatelske/umelecke kousky byly vyjimkou, ale bylo nutno velmi slozite dokazovat jejich "sberatelskou" hodnotu...bylo na vas dokazat statu, ze si muzete nechat neco, co je vase. Zhovadilost tohoto principu je do oci bijici.

    To, ze vlastnictvi zlata bylo ilegalni ve fasisticke italii, v nemecku, v SSSR, v Saddamove Iraku, na fidelove Kube, protektoratu Cechy a Morava, ci v socialistickem Ceskoslovensku asi nikoho neprekvapi, a je snad jasne kazdemu...

    Nikomu bych nechtel radit a nikoho bych nechtel varovat, je to ciste vase vec, ale zkuste si to predem poradne promyslet, at uz zlato nebo bitcoin, protoze nepritelem je vas milovany stat, a ten ma sakra ostre drapy, kdyz citi krev a ma hlad...
    21.2.2021 02:26 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    [...] ale treba i vlada USA, ktera v roce 1933 bez kongresu, dektretem prezidenta rozhodla, ze drzeni zlata je ilegalni, a obcane ho pod trestem brutalnich pokut a vezeni musi sami odevzdat statu, ktery jim vyplati papirove bankovky. Drzeni zlata soukromou osobou bylo v USA ilegalni dalsich vice nez 40 let.
    Bez jakýchkoliv výjimek, tzn. vč. šperků atd.? Nevztahovalo se to jen na investiční zlato v určitém množství a kvalitě (ryzí zlato)? Není pro běžného spořitele lepší vlastnit ty šperky než zlaté cihly, protože to není tak nápadné, dá se to lépe dělit a tak? Uděláš si pár vycházek a když tě někdo zastaví, najde u tebe na ruce jeden prsten, ale za týden takhle bezpečně odnosíš hromadu $$$. Nebo si to můžeš strčit do prdele, což s cihlou taky neuděláš.
    JiK avatar 21.2.2021 03:13 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    je to velmi, velmi oskliva historie. Obcanum bylo narizeno odevzdat (odprodat) vsechny jejich zlate mince, cihlicky, pruty, nuggety, a dokonce i papirove certifikaty na zlato ulozene v soukromych bankach, sperky jim byly ponechany*...za neodevzdani zlata byla pokuta az $10,000 a/nebo 10 let zalare, pro predstavu, byl to tehdy zhruba dvojnasobek ceny noveho domu, nebo sedminasobek rocniho prijmu.

    Obcanum bylo v papirovych dolarech vyplaceno $20.67 za unci. Po deviti mesicich, az uz vlada lidem ukradla vetsinu jejich zlata, a dala jim za nej papirove dolary, vyhlasil prezident, ze nova cena zlata je ted zcistajasna $35 za unci, takze sve obcany jednim skrtnutim pera okradl o 40% uspor.

    * z tohoto by mohlo vypadat, ze je naramne mazane nemit to v mincich, nebo cihlickach, nebo v certifikatech, ale ve spercich. Chyba! Sperky jsou PEKLO, jejich hodnota je prinejlepsim 2.5x mensi nez cena zlata v nich, a jeste se z nich plati pri nakupu dan, a pri prodeji znova (kupujici)...priklad: kdyz vezmeme sprosty, strojem vyrobeny, 14k, 6 mm tlusty zlaty retez, bez jakekoli umelecke hodnoty, da se koupit za $4,125 za 20 palcu, a vazi cca 48.7 gramu [1]. Ovsem slitkova cena zlata v nem je BRUTALNE mensi. Zaprve v nem neni 48 gramu zlata, ale jen 58%, protoze je 14 karatovy, a pokud bereme cenu zlata $1,785 za unci, ma tech 48.7 gramu retezu cenu kovu $1,630. [2,3] Takze vyrobek za 4125 dolaru ma cenu kovu 1630 dolaru. To ovsem neznamena, ze vam to za to nekdo da, protoze vykupni cena u klenotnika je typicky jen 70-85% ceny kovu ve sperku, musi platit rezie...takze koupit sperk je typicky 3x predrazene a k tomu navic zaplatime dan pri nakupu i pri prodeji...

    Petr Fiedler avatar 21.2.2021 03:37 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost

    A nebo co udělala americká vláda s Indiány v 19 století kvůli zlatu. Taky masakr.

    21.2.2021 04:10 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    dyz vezmeme sprosty, strojem vyrobeny, 14k, 6 mm tlusty zlaty retez, bez jakekoli umelecke hodnoty, da se koupit za $4,125 za 20 palcu, a vazi cca 48.7 gramu [1]. Ovsem slitkova cena zlata v nem je BRUTALNE mensi.

    Ja si myslim, ze kdyby ceny urcovala centralni planovaci komise, tak jako za starych dobry casu, urcite by se neco tak odporneho nedelo.

    A ted povaz, o kolik by ten retizek mohl byt levnejsi, kdyby ten stroj na vyrobu retizku byl majetkem nas vsech a nemuseli bychom z kazdeho retizku platit zisk nekomu, kdo ten stroj jen vlastni a ani se nestara o jeho obsluhu!

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    21.2.2021 09:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Možná jste se na přečtení příspěvku, na který reagujete, měl nejdřív vyspat. Nebo se naopak pořádně probudit a pak reagovat. Jste mimo jak kapicabot.
    Quando omni flunkus moritati
    21.2.2021 11:51 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Jste mimo jak kapicabot
    Ani v nejmensim. ;-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    21.2.2021 12:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Dobře, to je možná trochu vysoká laťka, ale mimo jste. Hned na začátku vlákna máte napsáno, že "centrální plánovací komise" dělala to samé v bledě modrém.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 21.2.2021 18:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Není pro běžného spořitele lepší vlastnit ty šperky ...
    Neni, jeste jsem to zkusil pro podminky v Cesku, kdyz koupis (v hluboke sleve) 15g zlaty retizek (14k), das za nej 28 042 korun, vykupni cena toho sameho retizku je 9 750 korun. U vetsich kousku je to jeste horsi, hnusny retez s vykupni cenou 34 tisic korun se prodava za 115 tisic.
    22.2.2021 00:25 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Heh, tak to mě nenapadlo, že ten rozdíl v ceně bude tak velký. Jestli správně počítám, tak u toho prvního řetízku bys za samotné zlato platil 3 219 502 Kč za kilogram. Přitom aktuálně se zlato prodává za 57 366,58 USD/kg, tedy nějakých 1,23 milionů korun/kg. Tak mě napadlo se podívat na nějaký obyčejný prsten, jestli na něm ta marže nebude nižší než na nějakém řetězu určeném pro ruské oligarchy, a ono ne: tam mi to vychází na 8 735 042 Kč za kilogram.

    WTF?! Vždycky jsem si myslel, že cena toho materiálu bude u zlatých šperků tvořit většinu ceny. Fakt mě nenapadlo, že to bude tak natažené. To už by snad bylo lepší, pokud by to člověk zvažoval jako investici, koupit to čisté zlato, šperky z toho svépomocí vyrobit sám (s trochou vybavení to není nemožné, viz Cody'sLab) a řešit to tímhle způsobem prostě.

    Na druhou stranu, pokud ti jde o to, jak uchovat nějakou malou část bohatství pro případ, že nastane Velký Špatný, a chceš se pojistit před extrémní chudobou, tak je to pořád asi jedna z nejlepších variant. Jen je třeba počítat s tím, že v jiné situaci než je Velký Špatný na tom naopak proděláš, a nebylo by tedy rozumné do toho uložit zbytečně moc. Další varianta je s Velkým Špatným nepočítat vůbec a když to nastane, tak si prostě vystřelit mozek z hlavy než někde směňovat z prdele vytažené zlato za kus chleba. Mít nějaké bohatství, a to i ukryté, může být nakonec víc na škodu než mít holou prdel, protože zakopané někde v lese je ti to k ničemu a pokud podlehneš pokušení si pro to dojít a někdo tě u toho uvidí, nebo to u tebe najde, tak nedopadneš dobře. Předtím než tě zabijou z tebe ještě vymlatí, kde jinde máš ještě něco ukryto.
    22.2.2021 02:50 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Je pozoru hodne, ze uz dva lide se dokazi pozastavovat nad tim, ze cena vyrobku je vyrazne vyssi nez prvotni suroviny...
    Fakt mě nenapadlo, že to bude tak natažené.
    Jak natazene? Z tech JiKovych vypoctu vyplyva, ze cena je 2-3 nasobek vstupni suroviny. Coz je zcela standardni pomer, dokonce bych rekl, ze je to pri hranici rentabilnosti.

    Uvaz, ze vyrobce (zpracovatel) ma sve naklady a potrebuje zisk. Distributor ma sve naklady a taky chce zisk. Navic se jedna o artikl, kde muzes zapomenout na usporu z rozsahu.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    22.2.2021 04:35 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Šroub, tzn. precizně vyrobenou kovovou věc se závitem, koupíš za desítky haléřů. Ta výroba stojí pakatel. V jednoduchém kroužku, který jsem linkoval výše, je cena surového zlata 288 Kč.

    Bavíme se o špercích, takže výroba nebude tak velkoobjemová jako u šroubů, jsou tam ještě vyšší požadavky na estetickou stránku než u šroubu, kde přecejen nepotřebuješ, aby hlava byla úplně dokonale vybroušená a hladká a nějaká menší nerovnost by ti prošla, v obchodech to taky musí být vystavené reprezantitavněji než šrouby v železářství, při ve výrobě může docházet k určitým ztrátám a výrobce si musí ponechat určitou rezervu atd., k tomu je ještě nutné připočíst daně, takže ano, ta cena bude vyšší.

    Omlouvám se, že mi to nebylo jasné hned, a těch cca 1 700 Kč rozdílu u jednoduchého kroužku bez nějaké umělecké hodnoty mě překvapilo. Při takových maržích by se mohl uživit člověk, co to bude bez nějaké sofistikované automatizace dělat sám někde v dílně…
    Bystroushaak avatar 22.2.2021 10:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Šroub, tzn. precizně vyrobenou kovovou věc se závitem, koupíš za desítky haléřů. Ta výroba stojí pakatel. V jednoduchém kroužku, který jsem linkoval výše, je cena surového zlata 288 Kč.
    Ta výroba stojí pakatel, protože se to dělá ve velkém. Kdybys to měl dělat kusově na soustruhu, tak to taky nestojí pakatel.
    22.2.2021 13:17 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Šroub, tzn. precizně vyrobenou kovovou věc se závitem, koupíš za desítky haléřů. Ta výroba stojí pakatel.
    A? Sroub mas masove a strojove vyrabeny. A hlavne masove prodavany.
    Při takových maržích by se mohl uživit člověk, co to bude bez nějaké sofistikované automatizace dělat sám někde v dílně…
    Nejspis nemohl.

    Vtip je v tom, ze tu cenu netvori jen vyroba ale i prodej a pripadne logistika.

    Sice muzes vzit zlato za dve stovky a udelat z nej sperk za dva tisice, ale kolik jich takovych denne prodas? Zkus si udelat odhad, kolik lidi si denne v cele CR kupuje prsteny. A ted si zkus do toho zapocitat fixni pripadne dalsi naklady a uvidis, ze se musis sakra ohanet. A uvaz, ze by ti to nekdo mel prodavat, zamestnanec nebo zlatnictvi, aby ty ses mohl venovat vyrobe.

    Nasadit prodejni cenu jako dvojnasobek nakladu je docela bezny postup vsude tam, kde je relevantni konkurence, tj. ktera ti muze obratem prevzit zakazniky. Ale neni nic neobvykleho, kdyz je ten pomer uplne jinde.

    Vezmi si treba blbe brambory. Vykupni cena je kolem 5 Kc, v obchode je koupis cca 20-25 Kc. A to je komodita, kde naklady na zpracovani jsou minimalni a jedna se o masove zpracovavanou komoditu. Vetsinu toho spotrebuje distribuce a marze prostredniku. A pokud se chcete s JiKem pozastavovat nad rozdilem mezi cenou vstupni suroviny a vysledneho produktu, radsi se nedivejte, kolik stoji balena voda.

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    22.2.2021 23:37 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Hele, ta cena je taková jaká je a asi nějaký důvod k tomu existuje. Možná by tam byl prostor pro nějakou firmu, která neví, že to jinak nejde, a udělala by revoluci, a možná by taky zbankrotovala než by stihla odbavit první objednávku z Mordoru. Mě prostě jen překvapilo, že ta přirážka za výrobu a distribuci je tak obrovská. Kdybych si to takhle nespočítal a měl si jen tak naslepo tipnout, tak bych asi řekl něco mezi 50 a 100 %.

    Samozřejmě chápu, proč dům nebo procesor stojí víc než vstupní suroviny samotné. Chápu to i u těch brambor, protože zabírají místo a něco váží, takže tam jsou vyšší náklady na dopravu, nějaké se zkazí, pomlátí atd. Ostatně pokud chceš ušetřit, nemusíš brambory nebo jablka kupovat v obchoďáku, ale koupíš je od prodejce někde u silnice nebo tak. Zlato nebudeš kupovat od pochybného pouličního prodejce na parkovišti, ale stejně – určitě bych viděl mnohem atraktivnější podnikatelskou příležitost (a prostor pro vyšší marže) kolem toho zpracování zlata než u pěstování brambor. A to tak, že se mi rýsuje v hlavě zcela konkrétní představa obchodního modelu, ale to sem psát nebudu, třeba se do toho někdy pustím, až si budu chtít odpočinout od počítačů :)
    22.2.2021 14:00 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Při takových maržích by se mohl uživit člověk, co to bude bez nějaké sofistikované automatizace dělat sám někde v dílně…
    To je dobrá blbost, součástí ceny je i důvěryhodnost autenticity materiálu, nikdo si nebude kupovat zlato ("zlato") od sklepníka za stejnou cenu jako ve zlatnictví.
    22.2.2021 14:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Cena za materiál je pouze jednou z mnoha položek výrobní ceny výsledného produktu a nevypovídá vůbec nic o hodnotě prodejní.

    Pokud vyrobím něco, oč není zájem, je hodnota nulová. I kdybych do toho nakrmil celoživotní úspory.

    Na druhou stranu i taková blbá matice vyrobená za pár haléřů může mít vysokou cenu, pokud není kdo by ji vyrobil.
    22.2.2021 11:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Není zlato, jako zlato. Kamarád si koupil zlatou cihlu. Teda, spíš cihličku, ale to je fuk. Je to s certifikátem, v nějakém igelitovém obalu. S tím že pokud by ji z něj vyndal, tak by prý cena okamžitě spadla na běžnou výkupní.

    Podle mě, pokud se v tom člověk nevyzná a neumí zjistit co kupuje a prodává, tak se do toho nemá plést. Obecně mám pocit, že většinu populace berou při výkupu zlata dost na hůl. Kupř. před lety mi dala máti zubní zlato na nový zub. Ale ono to není tak, že by použili materiál co si donesete. Kdepak. Oni to zváží, Přepočítají a zbytek doplatíte. Teda, lépe by bylo hovořit v minulém čase, protože dnes vám už zlatý zub nikdo neudělá.
    JiK avatar 22.2.2021 16:32 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Heh, tak to mě nenapadlo, že ten rozdíl v ceně bude tak velký.
    On taky neni, kdyz kupujes spravne. 1 uncovy jihoafricky zlaty krugerrand, ktery je razen uz od roku 1967, se prodava za $1896 a vykupuje za $1792, cena zlata v nem je $1807, takze rozdil nakup prodej je okolo 6%, (a tim, ze to je technicky platidlo, legal tender, mince, ktere ma svou nominalni hodnotu, neni pro zlodeje z vlady uplne jednoduche nastrelit na to dalsi extra dan) a u vetsich cihlicek, 10 oz nebo 1 kg je rozdil jeste min, u klasicke 100 uncove (3.1kg) cihlicky je rozdil mezi nakupem a prodejem hluboko pod 1%. Narozdil od minci vsak cihlicky nejsou platidlo...
    Pokud vím, zlato zabavovali, protože chtěli přepnout ekonomiku na fiat měnu, aby bylo možné dělat měnovou politiku (s čímž souhlasím a udělal bych totéž, ty asi ne).

    Pokud by Bitcoin začal ohrožovat schopnost státu dělat měnovou politiku, tak to také mohou zregulovat.

    Jinak já nejsem nějaký fanoušek "investic" do zlata, spíš naopak. Zlato nevytváří žádnou hodnotu, jenom zbytečně leží někde v trezoru. A navíc ročně se vytěží 3000 tun zlata.
    21.2.2021 15:06 zdenek2008 | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Ze BTC je vlastne nesmysl a blbost vysvetli tomu nestastnikovi ktery vyhodil hdd s klicem k BTC v hodnote $300M. Snad ho utesis.

    https://www.forbes.com/sites/barrycollins/2021/01/14/man-threw-300m-bitcoin-hard-disk-in-bin-7-years-on-he-wants-it-back/
    otasomil avatar 21.2.2021 17:23 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Pokazdy kdyz se objevi clanek tohoto tematu tak si casto spomenu na manika kterak na jakymsi foru pred cca 8-10 lety prudil ze proda BTC, spamoval, lidi ho posilali do****le. Dnes treba si udela vejlet do prahy, obejde BTCmaty a uz nic vic nepotrebuje at je kurz jakykoli.
    Samozrejme se najde dost takovych ze se to prece nevyplati, je to blbost... a tak radeji jezdej po supermarketech a vykupujou akcni zbozi, hnajice se pro mliko za 8,90 apod...
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    21.2.2021 18:10 Sushi Sitoshi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    +100, já si vždy vzpomenu na mého dědu, co celý život kouřil a umřel až v 94 letech na mozkovou příhodu. Lidi jsou chytý jak rádia.
    Člověk z Horní Dolní avatar 21.2.2021 21:07 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Firma Tether zas nastartovala svojí tiskárnu na peníze (800M USDT) a BTC je hned na novém maximu.
    22.2.2021 12:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitcoin je blbost
    Můžu dotaz na čem crypto obchodujete? Já mám účet na binance a zatím ok, ale proč si nerozšířit obzory

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.