abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    edois avatar 19.1.2012 22:57 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Dobrý den,

    proč jste to neřešil klasickou reklamací, tzn. požadovat, aby byla vada (dle platného zákona) do 30 dnů odstraněna, případně aby Vám vrátili peníze? Pak by bylo úplně jedno, co jste s tím dělal.

    Jinak musím dát malinko za pravdu Alze, protože v zákoně je také napsáno:

    Uplatní-li spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy podle odstavce 7, má dodavatel právo pouze na náhradu skutečně vynaložených nákladů spojených s vrácením zboží. Dodavatel je zároveň povinen vrátit spotřebiteli zaplacené finanční částky nejpozději do 30 dnů od odstoupení.

    ...takže pokud musí Alza skutečně výrobci zaplatit přepsání disku z image (a ten si za to klidně může naúčtovat 1500 Kč), je to (dle stávajícího zákona) zcela košer... Napadá mě, že byste mohl kontaktovat výrobce a zjistit, jestli Vás Alza s tou cenou nelakuje, pak by to šlo řešit dál.
    Bluebear avatar 19.1.2012 23:05 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    proč jste to neřešil

    Propána, prosím, netykat! Jsem medvěd, nic vznešeného.

    klasickou reklamací, tzn. požadovat, aby byla vada (dle platného zákona) do 30 dnů odstraněna, případně aby Vám vrátili peníze? Pak by bylo úplně jedno, co jste s tím dělal.

    Protože notebook potřebuju dříve než za třicet dnů a mé finanční možnosti jsou omezené.

    ...takže pokud musí Alza skutečně výrobci zaplatit přepsání disku z image (a ten si za to klidně může naúčtovat 1500 Kč), je to (dle stávajícího zákona) zcela košer...

    Nemusí. Stačilo by vzít předváděcí kus daného notebooku, pomocí dd z něj vygenerovat obraz a ten už mohou zcela libovolně plácnout na jakýkoli jiný notebook stejného typu a vymalováno. Problém nula. Udělal bych to sám, kdyby mě napadlo, že na té partici budou tak lpět.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    edois avatar 19.1.2012 23:20 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Stačilo by vzít předváděcí kus daného notebooku, pomocí dd z něj vygenerovat obraz a ten už mohou zcela libovolně plácnout na jakýkoli jiný notebook stejného typu a vymalováno.

    Nejsem si tím tak úplně jist, ale není tam pak problém s klíčem k Windows (aby nebyl stejný)? A pokud je to tam zabalené nějak ultradebilně, tak to asi ani nepůjde jednoduše přepsat...
    Bluebear avatar 19.1.2012 23:28 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Nejsem si tím tak úplně jist, ale není tam pak problém s klíčem k Windows (aby nebyl stejný)?

    Kruciš, to mě opravdu nenapadlo a může to tak být - je to přesně taková pitomost, jakou bych od M$ čekal. :-( Děkuji ti, vyřešil jsi jednu ze záhad, které mě trápily.

    Proč to ale pak ten člověk za pultem neřekl? Pochopil bych to. A hlavně, nijak to neomlouvá jeho křupanské chování.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    kotyz avatar 20.1.2012 00:33 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Nebude, to se nahrává všechno ze stejnýho image a systém se neaktivuje podle čísla, ale podle nějakýho oem stringu v biosu. Z toho pak vyplývá jedna metoda jak si "zlegalizovat" widle - úprava biosu aby v tom ten potřebnej kód byl. Většinou když si nějakym nástrojem necháš vypsat s/n instalace win tak se to neshoduje s tim na štítku, to je právě tim že se to instaluje z jednoho předvařenýho image na velký množství počítačů. A u "značkovejch" sestav/notebooků se to právě aktivuje/validuje přes ten oem bios. Já už delší dobu plánuju na bráchovo notebooku (samsung) reinstal widlí na 64bit verzi staženou z netu (aby viděl celý 4 GB paměti + ta stávájící instalace už je nějaká divná, nejde nainstalovat sp1 ani ie9 a občas to blbne, ale když to zkoumam tak všechno vypadá dobře) a zlegalizovat to použitim původního s/n. A právě sem vyčet že sou 3 možnosti - buď to bude fungovat s tim číslem co je na štítku nebo se musí použít jiný, který se vytáhne z toho aktuálně nainstalovanýho systému (a že neni neobvyklý když se liší) a pak ještě že se dají "vyzálohovat" nějaký certifikáty a klíče (to by mělo mít souvislost s tim oem biosem) a ty použít v tý nový instalaci, když to nepude přes ty s/n čísla. No sem z toho celej nakřivo jakýho sraního s tim bude a jak dlouho to bude trvat, hlavně někam odložit data a pak je zas nasypat zpátky, páč sou tam "samý důležitý věci". No ale brácha sice brblá jak to blbě funguje, ale pořád odkládá ten okamžik kdy se do toho řízne, takže dokud to aspoň trochu funguje tak tam nechá ten původní systém s těma "úžasnýma utilitama od výrobce" a s "nezbytnym recovery oddílem". A k tomuhle samsungu ani žádný recovery dvd nebylo, jen v návodu bylo napsáno že si ho máš vypálit sám přes nějaký samsung recovery plus. Dokonce na nějaký předinstalovaný věci (windvd a webkamera a tak) tam byl jen papír s obrázkem cd a na něm číslo a možná ještě url odkud by to šlo stáhnout kdyby si to člověk smazal. Celkem vtipný jak k tomu nic nebylo (kromě spousty papírů v divnejch obrázkovejch jazycích třetího světa) a usere starej se ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 20.1.2012 00:38 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Tak prej se tomu řiká SLIC metoda (tý aktivaci přes ty klíče v biosu) a používá to většina výrobců.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Max avatar 20.1.2012 07:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Tak tak, OEM výrobci používají nějaký přidělený korporátní klíč a systém je aktivován pomocí OEM Biosu (nějaká konstelace SN / pn biosu ntb s infem o hw).
    Stačí tedy opravdu jen zkopírovat systém mezi dvěma stejnými ntb a není problém.
    Taktéž není problém vytvořit instalační CD (zakomponovat do něj aktivaci pomocí OEM Biosu) pro určitý typ ntb / pc. Již jsem to tak dělal, tzn., chlapec ztratil instalační cd k notebooku, z MS nálepky nebyl čitelný kod a disk odešel, takže jsem si našel na netu příslušné oem soubory + korporátní klíč výrobce a bylo, tzn., systém jsem nainstaloval a již byl zaktivovaný.

    Tato metoda se samozřejmě hojně využívala a i využívá k aktivaci nelegálních windows na věky věků (dají se vygenerovat OEM soubory na svůj bios + následně přiřadit korporátní klíč na netu a hotovo, existuje i aktivační exe soubor, který stačí na trial verzi winxp spustit a jsou zaktivovaný).
    Pokud máš čitelný klíč na štítku, tak bych se s ničím nesral a použil ten, od toho tam je. Je celkem běžné stahovat z netu trial verze win (když člověk nemá media) + zadat origo instalační klíč.

    Jinak pokud se přeinstalovává ten samý PC, tak lze aktivaci zazálohovat a pak soubory pouižít k aktivaci. Jedná se o "C:\WINDOWS\system32\wpa.dbl a případně wpa.bak". Platí pro winxp, pro win7 jsem zatím neřešil.

    Jinak media se už moc nedodávají, buď je v zařízení backup partition, ze které lze nabootovat a systém obnovit, nebo po prvním spuštění ntb si vytvořit dle přiložených backupovacích nástrojů bootovací zálohu pro případnou obnovu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    kotyz avatar 20.1.2012 13:07 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Je to win 7 home premium a číslo na štítku je čitelný, jen sem na netu narazil na to, že to s nim nemusí fungovat a sou celkem 3 (4) možnosti jak to zaktivovat. Recovery partition pude každopádně pryč, až přijde na věc, protože tam je 32bit verze a ještě se spoustou balastu. Já bych tam dal 64bit bez úprav od samsungu, aby bylo dostupnejch celejch 4 GB RAM a ne jen 2,96 GB jako teď ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Max avatar 20.1.2012 15:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    32bit win vidí 4GB paměti. A asi něco i sežere integrovaná grafika, žejo ...
    Třeba u Vist byla 64bit verze mnohem rychlejší, jak 32bit. U win7 nevím, tam jsem neměl moc možností na porovnání, jelikož jsme už od začátku jeli na 64bit.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    belisarivs avatar 20.1.2012 16:40 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    32bit win vidí 4GB paměti.
    Ani ne. Je to 3,25 GB vcetne virtualni pameti. Realne tak 2 GB operacni.

    Ony by i Widle to PAE davaly, ale holt drivery pro ne (i certifikovane, LOL) moc ne. tak tam maji omezeni na tvro.
    IRC is just multiplayer notepad.
    kotyz avatar 20.1.2012 16:46 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Integrovanou grafiku to nemá a ikdyby tak celý giga by nesežrala. Ono i na tý obrazovce o systému je napsáno něco jako "nainstalovaná paměť 4 GB, z toho k dispozici 2,96 GB". Je to asi nějaký umělý omezení, něco v tom smyslu sem o tom čet (jakože v ultimate verzi by měla bejt ta paměť dostupná celá, měli tam k tomu i nějaký měření a grafy). Ono i na tom 32bitu jde rozchodit celejch 4 i víc GB, když se tam doinstaluje nějakej PAE-enabled kernel a přidá se do zavaděče další položka. Má to jedinou nevýhodu, že to pak na ploše vypisuje něco o vývojářský verzi nebo testovacim režimu, ale na to je zas program co to odstraní. Někde to mam uložený, celej postup i ty programy a myslim že tam byl i důvod proč se to chová tak jak se to chová. I sem to bráchovi posílal, ale asi mu ten 1 GB nedostupný paměti nevadí, takže to se taky do řešení nedostalo.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 20.1.2012 16:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Tak sem ten dokument našel a uploadnul.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    20.1.2012 21:23 German
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Možná by taky stačilo udělat po nové instalaci SYSPREP (pokud teda win 7 mají nějaký sysprep). Pochybuji, že by servisman zkoumal, jestli jsou na disku ty správné partyšny nebo ne. Stačilo kdyby viděl po zapnutí nějakou tu instalační obrazovku.
    20.1.2012 14:28 piCZa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Co vam vadi na vykani?
    Shadow avatar 19.1.2012 23:27 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Tohle řeším tak, že disk notebooku nejprve zazálohuji ddčkem. Pak teprve začnu instalovat Linux a testovat notebook.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    edois avatar 19.1.2012 23:34 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Tohle jsem taky s T60, když jsem ji koupil a chtěl přeinstalovat na Debian, udělal... teda ne celý disk, ale MBR a tu rescue partition... S hlavní partition se už pak dá udělat cokoliv a nemůžou nic říct... (teda, já ani neplánoval nějakou reklamaci, ale říkal jsem si, že kdyby to měl někdo používat po mně, tak ať tam může mít ty originální Visty)
    Bluebear avatar 19.1.2012 23:36 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Jistě, to je správné řešení a od nynějška to budu dělat taky - jen ten příští notebook asi nebude od zelených mužíčků.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    20.1.2012 01:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany

    Pokud se zálohje úplně celý disk, je dobré u Windows udělat několik menších relativně nedestruktivních úprav, které zmenší velikost výsledného souboru:

    1. smazat soubory pro swap a hibernaci
    2. smazat obsah dočasných adresářů a koše
    3. přepsat volné místo nulami*

    Prní dva kroky můžou v tom třetím ušetřit klidně i polovinu místa, kterou pak zabere zkomprimovaný obraz, obzvlášť pokud má notebook velkou paměť a do Windows zatím nebylo nic instalováno.

    Pokud je třeba zachovat čitelnost, je nejlepší soubor nekomprimovat, ale použít squashfs, v Linuxu může být loopback připojen i k souboru v souborovém systému, co je sám připojen přes loopback.

    Pokud je ale na disku jen jeditná partition, tak stačí zazálohovat první sektor s partition a MBR, provést první dva kroky a pak disk zazálohovat pomocí ntfsclone a následně zkomprimovat i bez nulování, nicméně nebude možné ho připojit jako souborový systém.


    * Např. vytvořením souboru z /dev/zero a následným smazáním, i když na tohle je i nějaká nativní utilita od WinInternals.

    19.1.2012 23:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Nevim jestli mohu zde ale mel bych trochu jiny dotaz, koupim-li notebook byt repasovany bez upozorneni na jakekoliv vady a objevim na nem nejake vady a odnesu ho na reklamaci po 3tydnech je z reklamace zpet s tim ze nektere vady byly odstraneny ale nektere ne protoze se na ne nevztahuje zaruka. Kdyz jse upozornim na to ze mi bylo prodano neco co tedy neodpovida skutecnosti a pozaduji odstoupeni od smlouvy a oni mi ho zamitnou s tim ze jsem tedy nemel reklamovat a povazuji celou vec za uzavrenou (nemam notebook ani penize). Mam se obratit na COI/soud?
    20.1.2012 00:03 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Soud. Casto staci vyhrozovat.
    Bluebear avatar 20.1.2012 00:23 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Doplnil bych, že Česká pošta poskytuje velmi elegantní nástroj: doporučený dopis s dodejkou. Je sice trochu dražší, ale za tu srandu to opravdu stojí (příjemce musí potvrdit, že dopis převzal, a dodejka se ti vrátí, takže máš důkaz, že dopis došel a byl převzat).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    20.1.2012 02:00 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    To je to s červeným pruhem? Ono většinou stačí samo o sobě, když jim přijde dopis s pruhem :-)
    kotyz avatar 20.1.2012 13:20 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Ne, to je něco jinýho než obálka s pruhem, ale funguje to na stejnym principu. Prostě normální doporučenej dopis, vyplníš klasicky podací lístek a k tomu ještě dodejku, to je kartička z tvrdšího papíru a tu vyplníš stejně jako ten podací lístek, jenom je tam prohozená adresa příjemce a odesílatele. A to ti pak přijde za pár dní zpátky a je tam připsaný kdy si to převzali a k tomu podpis nebo razítko toho kdo to převzal. Obálka s pruhem je trochu jiná, tam je ten lístek součástí tý obálky a odtrhává se po vyplnění a jak se to pak posílá zpátky nevim. Ani nevim jestli může normální člověk poslat obálku s červenym (zelenym, modrym, hnědym) pruhem, jestli to neni jen pro firmy a úřady. Každopádně mi to ani nechybí, když to samý se dá zařídit s tou dodejkou.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    20.1.2012 14:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Kdysi dávno, když jsem jako brigádník roznášel poštu, neznamenala "obálka s pruhem" nic víc než že jde o zásilku s doručenkou (hnědý pruh) resp. zásilku s doručenkou určenou do vlastních rukou (modrý pruh).
    kotyz avatar 20.1.2012 13:15 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    To sem použil když sem rušil smlouvu s nějakym dealerem kyslíků (větší kurvy zlodějský než originální O2), aby se nemohli vykrucovat že jim to nepřišlo (přišlo pozdě) a smlouvička tudíž platí a je třeba platit.

    Pak sem to myslim použil ještě jednou, ale fakt je že to stojí dost. Za doporučenej dopis s tou dodejkou sem platil cca 50-60 korun. Letos to může bejt ještě víc ...

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    20.1.2012 01:56 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Na odstoupení od kupní smlouvy pro nesoulad s dodáním můžete kdykoliv a prvních 6 měsíců v podstatě automaticky (§ 616 Občanského zákoníku). Takže asi soud (ČOI tohle neřeší). Většinou stačí jenom pohrozit s odkazem na zákon.
    20.1.2012 15:42 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Většinou stačí jenom pohrozit s odkazem na zákon.
    Urcite vyzkouset, ale rozhodne na to nespolehat! (osobni zkusenost)
    Migi avatar 19.1.2012 23:59 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Ted jsem rád, že jsem si ty widle nechal :-D . Instalovanému systému jsem skrze Gparted ukradl většinu disku, a obnovovací partišnu sem nešáh. Důvodem pro to byla právě obava z tohoto, ale mám taky widle poruce kdykoli jsou potřeba (testování čehosi, atd ..)
    20.1.2012 00:04 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Sveho casu byla Alza (tehdy tedy jeste Alzasoft) proslula mizernym chovanim a servisem, ale nizkymi cenami. Ted uz ale neni ani levna, a chovani se nezlepsilo.
    20.1.2012 01:22 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    No, dnes má výhody jen v široké síti výdejních míst (podobně hustou má jen CzechComputer a Mall.cz), stále ješte přehledným webem (i když už to není, co to bývalo) a v tom, že při šíři sortimentu má slušně velkou část věcí skladem a to, co je skladem, je opravdu skladem.

    Ale kupovat drahé věci bych si u nich dnes už netroufl, moje aktuální skóre úspěšných vůči celkovým reklamacím u nich je dost pod padesát procent, jediné štěstí je, že naprostá většina z nich nebyla kupované pro mně (což bohužel vždy neznamenalo, že jsem je nemusel platit).

    PS: Z vlastní (draze) zaplacenmé zkušenosti: Pokud někomu stavíte/upgradujete počítač a on/ona do toho chce zboží od Alzy, nekupujte to na sebe. Nechte dotyčného/dotyčnou, ať si udělá vlastní účet a koupí si to "na vlastní triko". V případě reklamace si ušetříte spoustu problémů a/nebo peněz. Obzvlášť pokud se jedná o příbuzné ...
    20.1.2012 08:21 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Ja som s Alzou mal snad kazdy nakup nejaky problem. Bud nieco nedodali, alebo dodali nieco ine. A to chovanie, to je kapitola sama o sebe. Z toho vypliva, ze Alze sa uz nejaky cas vyhybam a mam po problemoch.

    Mna osobne este vzdy iritovalo jak sa tam musi platit nejakemu automatu, nastastie na kartu to nefungovalo.
    Polívčička byla..
    gtz avatar 20.1.2012 23:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    alza šla dolů s cenami na minimální rabaty jen aby si získala zákoše a odstřelila konkurenci. Však se alze dlouho přezdívalo velký kurwič cen.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    20.1.2012 00:47 Franta Gajdůšek | skóre: 15 | blog: co_me_prave_napadne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Mimozemstan zasadne reklamace neuznava, o moznosti vraceni ve slibovane dobe (ne vzdy povinne, konkretne u osobnich odberu) taky dost kecaji (budto najdou duvod proc to nejde nebo to alespon zakaznikovi pekne osoli). A jeste navic na vanoce spamuji primo na mobil. O poplatku za osobni odber nemluvim, cenu si nahodi vic nez jen tim poplatkem.
    20.1.2012 01:25 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    O poplatku za osobni odber nemluvim, cenu si nahodi vic nez jen tim poplatkem.
    Ti hnusáci zelení to měli prvně zadarmo, pak za deset korun a naposledy, co jsem něco kupoval, tak už za dvacet. Sice se to pořád vyplatí (lepší než PPL/DHL nebo, bohové chraň, Česká Pošta), ale jen u relativně levných věci.
    20.1.2012 06:20 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Mimozemstan zasadne reklamace neuznava
    Nebyl bych tak rezolutni, reklamoval jsem tam ctyri veci, vsechny prosly.
    navic na vanoce spamuji primo na mobil
    jak se dostali k tvemu cislu? Jen nechat si na nej poslat potvrzeni evidentne nestaci...
    O poplatku za osobni odber nemluvim
    Coze?
    20.1.2012 09:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    O poplatku za osobni odber nemluvim
    Coze?

    Myslím že nedávno zavedli nějaký poplatek při osobním odběru na jiné pobočce než na centrále v Holešovicích.

    20.1.2012 12:11 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Aha, tak to jo, ja jinde nez v Holesovicich nikdy nebyl.
    20.1.2012 12:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Já taky ne, ale všiml jsem si toho ve formuláři.
    PaulosV avatar 21.1.2012 22:45 PaulosV | skóre: 10 | blog: dentoob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Příloha:
    S tím spamováním na Vánoce má pán pravdu, jedna taková textovka mi taky došla. Zajímavější je, že přichází od "alza.cz@" bez zadaného tel. čísla, což jsem naposledy viděl u České pošty, která posílala zprávu s aliasem "CeskaPosta," ale také s žádným číslem.

    A kde vzali jeho číslo? Já jsem u nich kupoval kalkulačku, kterou jsem si nechal doručit Českou poštou přes službu "Na poštu", kdy SMSkou pošta oznámí expedici a doručení balíku na poštu. A k tomu je samozřejmě nutné zadat do formuláře Alzy své telefonní číslo. Nejspíš jsme se jim k něčemu upsali (čili to asi dělat můžou).
    23.1.2012 06:22 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    S tou postou nevim, ale jen to vyplneni cisla nestaci...
    25.1.2012 00:09 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Potvrzuju, taky mi prisla.
    Baník pyčo!
    20.1.2012 09:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Mimozemstan zasadne reklamace neuznava

    Zvláštní, mně se ještě nestalo, že by mi reklamaci neuznali. Naopak, když jsem reklamoval kit dvou DIMM a chtěl jsem jim říct, který z těch modulů hlásí chyby, aby zbytečně netestovali ten druhý, jen mávli rukou, že to stejně testovat nebudou a rovnou pošlou výrobci, protože s výrobci pamětí nemají problémy.

    20.1.2012 02:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Heh další důvod požadovat notebooky bez osobnosti (OS).
    20.1.2012 10:24 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Spíš nepořizovat si je v alze nebo nepořizovat si šunty, u kterejch se na reklamaci čeká měsíc :) většina ntb, co za něco stojí, bez osobnosti bohužel sehnat nejde :(
    20.1.2012 20:58 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    V tom případě tlačit na navrácení peněz za win.
    21.1.2012 21:49 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    No jo, pak dopadnu jako někteří zdější, kteří se s tím pak budou 10 let soudit a nakonec třeba dostanou 3 stovky za licenci... chvála jim, ale já na tohle nemám čas, nervy ani peníze... navíc u posledního ntb to stejně nešlo (byl koupen v UK, protože i přesto, že tam to někdo koupil v tescu, dopravil sem a tady to prodal tak, aby na tom vydělal, tak byla cena poloviční oproti té, za kterou se to zde prodávalo).
    20.1.2012 09:47 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Já s nima naštěstí neměl problém, ale podezírám je, že už jsou moc velký a silný a tim i drzý. A koneckonců nějak ty prachy na existenci musí z lidí vytahnout, tak se snaží. A odskáče to chudák mědvěd.
    20.1.2012 14:24 piCZa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Nakupuji v USA a verte ze toto se mi nikdy nestalo. Standardnizaruka je sice vyrazne kratsi - muzete si vsak dobrovolne priplatit nekdy az 3 roky.

    Pokud neco nejede, nechcete to, nebo chcete jinou barvu ... prinesete to do branche toho kramu kde jste to kupoval (tedy ne nutne v miste nakupu) a oni se zaptaji, chcete jiny, penize .. a nebo pockat na opravu (zpravidla si vsak o treti moznost musite rict, protoze se moc nepocita, ze se vam chce cekat, kdyz uz jste zaplatil a oni maji vase prachy - ze)

    Zakaznici pak nepotrebuji COI, ktera stejne maka jen na popud konkurence.

    xkucf03 avatar 20.1.2012 20:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    No jo. Jenže když jsem noťas balil a připravoval k vrácení, použil jsem to obnovovací DVD a widle se nainstalovaly. Celé. To ovšem nebyl původní stav; v původním stavu byly v před-instalační fázi. Jak mě informoval technik přebírající ten stroj, tím, že jsem zrušil obnovovací partici, jsem snížil hodnotu, poškodil záruku a možná ho i znesvětil.
    Měl jsi mu navrhnout, že tam tedy necháš GNU/Linux a tím bude mít počítač naopak větší hodnotu než měl dřív.
    a že musí tu instalaci dostat znovu od Samsungu a s tím přece jsou výdaje
    To bych jim i celkem věřil. Možná by šlo zkopírovat disk z jiného notebooku stejného typu, jenže tam bude asi jiné sériové číslo (nebo ho zadává až uživatel při prvním spuštění a musí ho opisovat ze štítku?).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    20.1.2012 21:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Nebo říct, že při prvním puštění nějak přestal fungovat disk a celý se to smazalo :-D.
    gtz avatar 20.1.2012 22:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Do 14 dnů se to dá vrátit celé, netknuté, nepoškozené a v takovém stavu jako to bylo před koupí. Byly k NTM média pro Win? Pokud byly pak se dá o smazání partice spekulovat. Pokud média nebyla a partice byla smazána pak smolík. Zařízení je vráceno v nekompletním stavu, apod. tedy zákazním má nárok na vrácení peněz ve stanovené lhůtě, ale jen na úměrnou část.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.1.2012 02:07 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na notebooky a zelené mimozemšťany
    Na mou otázku, proč na ten disk nezkopírují původní systém, vždyť přece musí někde mít jeho obraz, jsem se dozvěděl, že kdepak, oni přece nejsou servis
    Mozne reseni (byt riskantni) by bylo koupit si druhy takovy notebook, prekopirovat si to sam, a pak vratit oba.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.