abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Proč psát

    14.10.2016 17:03 | Přečteno: 3596× | Názory | Výběrový blog | poslední úprava: 15.11.2016 00:49

    Stalo se mi poněkolikáté, že mi někdo rozporoval smysl psaní blogů, specificky pak psaní blogů na abclinuxu. Protože o půlnoci, v hospodě, uprostřed davu jiných lidí, kteří všichni řvou přes sebe, se docela blbě argumentuje, a navíc už mě nebaví se opakovat, rozhodl jsem se sepsat všechny možné argumenty a důvody do jednoho textu.

    Rád bych podotkl, že přestože se zde objeví i objektivní důvody, jedná se především o subjektivní odpověď těm několika lidem, kteří se se mnou o tom bavili. Sice tím také chci rozproudit diskuzi a zjistit, jak se na to dívají ostatní, mějte ale na paměti, že není třeba mi něco vyvracet - jsou to moje subjektivní důvody a nehodlám na nich nic měnit. Co mě zajímá je váš názor, případně vaše osobní důvody, proč sem píšete, nebo ne.

    Proč abclinuxu

    Začněme tou očividnou věcí - proč abclinuxu? Proč ne třeba root, vlastní web, facebook, nebo třeba psaní v angličtině někde úplně jinde?

    Mezi mé důvody patří:

    Komunita

    Někteří lidé argumentují, že abclinuxu je plné trollů, což je nejspíš do jisté míry pravda. K tomu ovšem považuji za nutné jedním dechem dodat druhou stranu mince, tedy že abclinuxu je také plné technicky zdatných, netriviálních lidí, kteří jsou schopni neočividné diskuze.

    Schválně si někdy zkuste srovnat diskuze, které probíhají zde, a které mohou být klidně offtopic, s diskuzemi které jsou vedeny například na rootu pod články, zprávičkami a v tamním fóru. Ačkoliv se toho na rootu „děje“ možná 10-50x víc než tady, většina těch diskuzí je vedena na divně „dětské“ a základní úrovni. Málokdo umí argumentovat, málokdo má nějaké znalosti. Polovina, možná až 3/4 obsahu jsou trollové, začátečníci a lidé do blba opakující nějaký meme (třeba ten o lopatách a javě). Ačkoliv se tam vyskytují zkušení a schopní lidé, většina diskutujících diskutuje na úrovni, ze které mám dojem vypnutého mozku. Spousta lidí tam není schopná ani základního logického uvažování a dedukce. To zde na abclinuxu nebývá zvykem.

    Místní trollové sice také představují problém, není jich ale zdaleka tolik, jako na rootu. Osobně je vnímám jako daň za svobodu abclinuxu, kde je možné stále ještě diskutovat prakticky o všem, od toho jak postavit gilotinu, po žraní dětí v době války. Většina abclinuxu je nemoderovaná, pokud diskuze nesklouzne vysloveně do vulgární roviny. Trollové jsou někdy zábavní, někdy agresivní, někdy osobní. Naučil jsem se s nimi žít.

    Větší návštěvnost

    Jedním z primárních důvodů proč píšu zrovna sem, je návštěvnost. Ta sice není tak velká, jako na jiných místech, kam jsem psal (majorita toho co jsem tu napsal má okolo 2k přečtení), rozhodně je ale podstatně vyšší, než návštěvnost na mých osobních stránkách, nebo kdybych si udělal blog někde „na konci internetu“.

    Co s návštěvností souvisí a je docela unikátní je počet reagujících lidí. Není nezvyklé, že komentáře pod článkem dosahují stovek příspěvků. To jsem jinde moc neviděl.

    Odbornost portálu

    Vím, že lidé kteří zde jsou deset a více let pravděpodobně nebudou souhlasit, ale abclinuxu si podle mého názoru udrželo i určitou odbornou úroveň. Ačkoliv je zde i spousta seriálů určená pro začátečníky, dá se říct, že většina obsahu, který se zde různě objevuje, pro ně určený není. A to je podle mého názoru dobře.

    Spousta existujících portálů dělá imho chybu, když zaměřuje většinu svého obsahu na laickou veřejnost, či na začátečníky. Chápu, kde se to bere a ano, také jsem byl kdysi začátečníkem, ale každý, kdo se něco naučí jím být přestane a český internet nenabízí moc míst, kde by zkušenější člověk našel pokročilejší věci, či odbornější diskuze a uživatele.

    Proč psát

    Tohle je ta složitější část - proč vlastně obecně něco psát? A když už napíšu, proč publikovat?

    Asi každý, kdo někam píše, byl jinými nařknut z grafomanie, ať již vážně, nebo ze srandy. Co ale skutečně vede ke psaní, či k nepsaní zrovna vás? Zkuste se nad tím zamyslet.

    Za mě je to:

    Konzultace životních zážitků

    Občas prostě rodina a kamarádi nestačí. Když stojím před nějakým, v tu chvíli a z mého pohledu složitým rozhodnutím, čas od času chci znát názor většího počtu lidí. Pak píšu články ohledně životní situace a možnými variantami řešení, abych viděl jak by v mém případě reagovali ostatní.

    Někteří lidé s tím začnou a pak pokračují, jako třeba zdejší McDonald story (tag).

    Chuť podělit se o informace

    Velká část toho, čím dnes jsem, byla formována nespočtem textů, které jsem přečetl. Ať již se jedná o knihy, články, blogy se zážitky, nebo třeba návody. Přijde mi jen přirozené chtít vrátit něco do poolu všech informací, ze kterého jsem předtím sám čerpal.

    Sepisování zážitků a návodů časem také oceníte sami, když zjistíte, že paměť vyhasíná a zapomíná co bylo nedávno ještě jasné. Jakmile však jednou něco sepíšete a publikujete, zůstává to na internetu prakticky na věky. Až se tedy za pět let budete snažit zjistit, co přesně jste dělali, když jste šifrovali disk ručně z terminálu, víte kde hledat.

    Vyjádření netriviální myšlenky za účelem diskuze

    V podstatě odjakživa si užívám možnost mluvit o různých věcech s různými lidmi. Čím jsem však starší a čím víc toho znám a v myšlenkách kombinuji, tím je těžší vést o některých nápadech a myšlenkách konverzaci.

    Abyste se mohli na netriviální úrovni o něčem s někým bavit, je nutné, abyste sdíleli stejný kontext, tedy stejnou představu toho, o čem se vlastně bavíte. Pokud se dostanete mimo běžná konverzační témata, či do sféry abstraktnějších myšlenek, začne to být složité. Nejdřív musíte v tom druhém vytvořit společný kontext, společný set pravidel a předpokladů, který spolu později budete sdílet a stavět na něm myšlenky a názory.

    Většina myšlenek se dá nasdílet během několika desítek minut rozhovoru, málokdo je však ochotný poslouchat, jen aby se s vámi o tom mohl později bavit. Navíc to není plnohodnotná konverzace. Jedna strana musí mlčet a naslouchat, druhá vysvětlovat.

    Řešení vnímám několik:

    1. Udělat přednášku a kontext protistraně vysvětlit.
    2. Najít si protistranu, která už kontext má.
    3. Napsat článek, který kontext vytvoří a který dočtou jen lidé, jenž o něj mají zájem.

    Nevýhodou prvního přístupu je, že protistranu nemusí myšlenka do téhle úrovně zajímat. Další nevýhodou bývá čas na reakci. Když někomu vložíte do hlavy netriviální koncept, těžko na něj bude okamžitě schopný reagovat jinak, než očividně. Většinou to chce nějaký čas, aby si mohl myšlenku promyslet a přijmout za vlastní.

    Příklad: Těžko se můžete s průměrným windowsákem bavit o výhodách a nevýhodách pojmenovaných rour pro ZeroMQ inproc:// sockety, když neví co je to pojmenovaná roura, zeromq, inprocess komunikace a socket. Než tohle vysvětlíte, je většinou lepší to nevysvětlovat.

    Nevýhodou druhého přístupu je geografická omezenost co do protistran. Internet v tomhle pomáhá, ale zase vzniká problém najít někoho, kdo se s vámi bude bavit, pak překonat úvodní sociální tanečky a pak až budete chtít něco probrat, tak se s protistranou o něčem bavit. Občas to takhle provozuji, ale je to relativně obtížné a někdy se s druhou stranou nebavíme celé měsíce, nebo roky, protože spolu prostě jinak nic nesdílíme.

    Nevýhodou třetího přístupu je nutnost psát články. To je náročná, hodiny trvající činnost, za kterou většinou ještě dostanete pojebáno v diskuzi, ne-li i jinde.

    Na druhou stranu, už jen vytvoření článku s patřičným tématem k němu láká lidi, které to zajímá. Dostanou se k vám přes vyhledávače, přes RSS, přes jejich sociální kruhy, jenž jim váš článek doporučí. Často se pak zapojí do diskuze něčím přínosným, čímž se vám námaha vyplatí.

    Nutnost utřídit si myšlenky

    Psaní je nejlepší mně známý způsob, jak si utřídit myšlenky. Doslova vás to nutí myšlenky sesumírovat na jednu kopu, roztřídit je, seřadit, vyleštit, uhladit a podívat se na ně z mnoha různých uhlů, než je publikujete.

    Zde se trochu otevírá prostor pro grafomanii. Já třeba chrlím textů strašná kvanta, v podstatě co týden rozdělám nějaký nový. Naprostou většinu z nich však nedopíšu, občas protože je s tím hodně práce a žere to čas, jindy proto, že už jsem si utřídil myšlenky a dál nevidím důvod se tématu věnovat. „Ven“ se dostanou jen ty komplexnější, nebo ty u kterých stojím o názory čtenářů.

    Záznam pro budoucí generace

    Poněkud abstraktním důvodem proč psát je také předávání informací nejen napříč sociálními skupinami, ale skrz vrstvy času.

    Informace mají tendence přežívat své tvůrce. I když většina toho, co napíšete nebude za pár (desítek) let relevantní, stále je zde možnost, že to někoho bude zajímat.

    Osobně rád čtu o historii výpočetní techniky a starých počítačích obecně. Nemyslím tím teď jen články na rootu, snažím se shánět si starší časopisy, četl jsem různé diskmagy, dobové knihy a tak podobně. Přitom mi došlo, že kdo po sobě nezanechal z té doby nějaký záznam, tak už dnes není relevantní. Existoval, ovlivňoval ostatní, ale pro nás je teď v neviditelný. Nemůžeme ho vnímat, nejsou nám dostupné jeho myšlenky. Jen ti, kdo po sobě zanechali texty, programy, zdrojové kódy a různá média jsou pro nás dostupní, i když jen nepřímo.

    Záznam je to jediné, co po letech zbude z minulosti, a zároveň si zanechá možnost ovlivňovat budoucnost.

    Příklad: Před pěti lety jsem napsal článek, prostě proto, že mi vadily ostatní články na podobná témata, jejich naivita a blbost. Do toho článku jsem dal email. I po pěti letech mi píší řádově desítky lidí ročně, že ten článek četli. Celkem jich napsalo něco kolem dvou set. Občas přihodí nějakou zajímavou informaci a s některými z nich jsem navázal dlouhodobé konverzace. Kdybych po sobě nezanechal tenhle záznam, tak by mi nikdy nedošlo, že jsem změnil myšlení stovek lidí, což bude pravděpodobně pokračovat i po mé smrti.

    Co mi dalo psaní na internetu

    Jedna z primárních motivací, které k psaní mám je feedback od čtenářů. Nutno dodat, že jsem získal spoustu zpětné vazby a názorů, díky čemuž se mi psaní „vyplatilo“. Kromě toho jsem získal i pár vlastností a schopností, se kterými jsem na začátku nepočítal;

    Schopnost lépe se vyjádřit

    Když srovnám své staré zápisky, je vidět jasný pokrok ve schopnosti vyjádřit myšlenku. Spolu s diskuzemi na internetu mi psaní blogů dalo ohromný prostor, abych si vyzkoušel všechny možné způsoby argumentací, formulací vět, dramatizace a přesvědčování ostatních.

    Tohle je schopnost, která má zcela reálné použití v každodenním životě a v mém fyzickém okolí jí zvládá jen málokdo. Zcela typicky se to hodí v práci při psaní emailů směrem k zákazníkům. V minulé práci, kde byl děsný problém získat novou židli, i když stará už se rozpadala, mi schopnost racionálně a přesvědčivě argumentovat pomohla zajistit novou. Předpokládám tedy, že se to bude hodit i při jednání s úřady a dalšími institucemi.

    Schopnost vidět (skrz) falešné argumenty

    Jak diskuze, tak psaní článků mě naučily rozpoznat běžně používané argumenty, různé vzory a způsoby argumentace. Naučily mě lépe vnímat a chápat psaný text, ale také dávat si pozor na často používané klamy a nepravdy ve vlastním uvažování a vyjadřování.

    Tahle schopnost mi vzala požitek z většiny žurnalistiky a koukání na televizi, která je vzorů vyjadřování, argumentačních klamů a polopravd plná.

    Lepší gramatiku

    Základní škola mě naučila skutečně intenzivně a bezmilostně nenávidět češtinu. Vždycky jsem rád četl, ale jak přišlo na gramatiku, léta frustrace a opruzu udělaly své a dodneška tím trpím. Nebýt posledního ročníku na střední škole, kde jsme na asi půl roku dostali učitele, který nejenom znal gramatická pravidla, ale také je uměl vysvětlit, asi bych nikdy psát nezačal.

    V tomhle musím říct, že mi psaní dalo hodně. Ne že bych měl najednou snahu se zlepšovat, ale když vám čtenáři omlátí některé chyby o hlavu, dřív nebo později se jim začnete vyhýbat. Stále mám spoustu co dohánět, ale lepší se to.

    Reputaci

    Několikrát v životě jsem zažil, že jsem přišel na nějaký sraz plný neznámých lidí, představil se, řekl svůj nickname a s údivem zjistil, že spousta lidí tam četla moje články.

    Psaní na internetu mi získalo určitou reputaci. Těžko říct, jestli dobrou, nebo špatnou, ale ostatní lidé do jisté míry vědí, kdo jsem. Když pak na ně někde narazím, mají už docela dost sdíleného kontextu abych se s nimi mohl bavit na netriviální úrovni. Je to docela fajn pocit.

    Related: https://www.heronovo.cz/motivace-psani-clanku/

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Heron avatar 14.10.2016 18:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Skvělé. Díky moc. :-) Tohle se dá podepsat celé. Až je mi teď líto, že jsem ten svůj původní zápisek zkrátil a některé myšlenky vyházel. A propos, jakým stylem kdo píšete? Já to mám tak, že se snažím mít na počátku co nejvíce materiálu, který v určité fázi už jen osekávám (případně to potom použiju v diskusi).
    Bystroushaak avatar 14.10.2016 18:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Jak kdy. Některé věci si představuji že vyprávím někomu a ve chvíli, kdy jsou z toho celé fráze to pak hodím do počítače. Jiné jsou pomalý porod trvající klidně roky, kdy sem tam přidám odstaveček, inspirační odkaz a tak podobně. Většinou potřebuji určité zapálení a klid v hlavě, abych mohl blog dopsat. Občas pomůže si po sobě přečíst co už jsem napsal a zase se rozjedu a píšu a píšu.
    Bedňa avatar 14.10.2016 22:47 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Píšeš skvelo, na to nestačia len vedomosti, ale aj správne spojenia v mozgu. Za života som spoznal dosť ľudí, ktorí pracovali na zujímavých projektoch, ale nie každý dokáže svoje poznatky zdieľať s tým aby z toho nebol nespojitý guláš myšlienok.

    Heron vie zas výborne vysťuhnúť myšlienku, napr. v diskusií čo tu beží o systemd som chcel napísať +1, potom som si hovoril, že to je detinské, tak som napísal svoj názor a potom ho neodoslal. Proste naozaj tu chodí kopec skvelých ľudí a baví ma niekedy len tak čítať diskusie, pretože tam vždy nájdem aj to čo by som napísal sám.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Bystroushaak avatar 14.10.2016 22:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Heron vie zas výborne vysťuhnúť myšlienku, napr. v diskusií čo tu beží o systemd som chcel napísať +1, potom som si hovoril, že to je detinské, tak som napísal svoj názor a potom ho neodoslal.
    +1 piš. Už pár měsíců si pohrávám s myšlenkou, že projdu všechny diskuze a spočítám, kdo dostal nejvíc neformálních +1.
    14.10.2016 23:24 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To se blbe automatizuje, ne? Nekde se vyskytuje neco jako "+1, ale jeste bych dodal ...", jinde "dodal bych, ze [...], jinak +1", nebo v nejhorsim pripade "Dobre napsano, +1. Jeste bych dodal, ze [...]". Vyhledavat prispevky obsahujici "+1" kdekoliv uvnitr je taky dost bida.
    Bystroushaak avatar 15.10.2016 00:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Já bych to vzal asi prostě ze začátku. Nebude to perfektní, ale co už. Teď jen překonat lenost.
    Bedňa avatar 15.10.2016 00:38 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Já bych to vzal asi prostě ze začátku
    Jj, osobne to nepoužívam, ale vyskytuje sa tu aj +100, akože stopercentý súhlas, takže by stačil REGEXP /*\s*+1/ aby to proste odstránilo prípadné biele znaky na začiatku a začínalo to jedničkou.

    Samozrejme keby si sa do toho pustil, zaujímavé by bolo aj "-1".

    No a a vyhonotiť najväčšieho humoristu s najviac smajlami /^\s*:-*)|D/
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    15.10.2016 00:50 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ted si rikam, ze by spis bylo zajimavejsi udelat statistiku casu kdy kdo komentuje, postuje blogposty, a tak.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 14:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Statistiky diskusí
    To už jsem si taky říkal. Nejradši bych si odzálohoval všechny diskuse, do kterých jsem něco psal, k sobě a pak nad tím dělal statistiky – nejen kdo jak často komentuje, ale i kdo na koho často odpovídá, tím by se daly najít zajímavé vztahy mezi lidmi, nebo třeba kdo odpovídá víc na komentáře nebo víc zakládá nová vlákna; na koho lidé hodně reagují, kdo mívá poslední slovo (což je dvousečné – buď to napsal tak dobře, že není co dodat, nebo tak špatně, že další diskuse nemá smysl); kdo píše v kolik hodin (tzn. časové pásmo a denní rytmus), případně jaké příspěvky se v jakou hodinu objevují (dlouhé, krátké, +1, agresivní, inteligentní, s odkazy, s formátováním…). A jako protiakci by šlo napsat bota, který vloží můj komentář se zpožděním, např. v době, kdy spím nebo z jiného důvodu nejsem u počítače :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.10.2016 14:57 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Statistiky diskusí
    +1
    Josef Kufner avatar 15.10.2016 15:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Statistiky diskusí
    Příjemnou zábavu. Nezapomeň pak vystavit zdrojáky a udělat vstup tak, aby se dal napojit i jinam ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 15.10.2016 15:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Statistiky diskusí
    Nejradši bych si odzálohoval všechny diskuse, do kterých jsem něco psal, k sobě a pak nad tím dělal statistiky
    Proč to teda neuděláš?
    xkucf03 avatar 15.10.2016 15:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Statistiky diskusí
    Je to na mém strašně dlouhém seznamu úkolů…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.10.2016 00:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    No a a vyhonotiť najväčšieho humoristu s najviac smajlami /^\s*:-*)|D/
    Kruci tak to budu já, já mám na to zlozvyk :-D (pun intended).

    Jinak ještě tady určitě budou +1!, +42, +69 apod.
    Bedňa avatar 16.10.2016 01:21 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tak myslel som kto bude mať najviac odpovedí od ostatných so smajlom :-) Inak ten regexp by asi skolaboval, nedal som spätné lomítko pred "pravú zátvorku".

    Asi by stačilo analyzovať blogy, tie su najviac komentované okrem správičiek o systemd, teda to by tiež stálo za samotnú analýzu :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    16.10.2016 01:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Jo tak to by měl nejvíc smajlíků amigapower a ty jeho special zápisky pár let zpátky :-D.
    Bedňa avatar 16.10.2016 23:18 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    +1 :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Bystroushaak avatar 24.10.2016 20:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    pavlix avatar 15.10.2016 10:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Já píšu poslední rok nebo dva do blogu „jednoprůchodově“, abych tím ztratil co nejméně času, a osvědčilo se to. Člověk tak přímočaře vyjádří myšlenku a tu pošle do světa. Kdybych se chtěl hodiny hrabat v hovadinách, tak to někde nabídnu jako plnohodnotný článek. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 14:57 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    jako plnohodnotný článek
    Za což většinou dostaneš pár drobáků a vzdáš se majetkových autorských práv.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 15.10.2016 20:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    AbcL i Root blahé paměti měli podmínku že to nedám jinam rok nebo tak něco, AbcL dokonce povolovalo vystavení na osobní web ihned.
    15.10.2016 20:45 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Myslim, ze to muze vadit vyhledavacum, ne?
    pavlix avatar 15.10.2016 22:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Vadit vyhledávačům tak úplně ne. Ale může to vadit vydavateli, proto to root nepovoluje. Nemám po ruce žádného content experta, který by mi třeba potvrdil, zda to lze vyřešit prolinkováním na originál.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 23:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Kanonické URL
    Můžeš do hlavičky stránky vložit:
    <link href="https://url/primárního/umístění" rel="canonical"/>
    a vyhledávač by tam pak měl posílat uživatele a neměl by mu vadit duplicitní obsah, protože ví, že jsi to neukradl, ale je to tvůj text, který jsi umístil na dvě různé adresy.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.10.2016 00:30 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kanonické URL
    Diky, o tom jsem nevedel.
    pavlix avatar 15.10.2016 23:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To je jen jeden pohled na věc. Ale nechci to nijak rozebírat. Píšu to, k čemu jsem došel, někdo jiný může dojít k něčemu jinému.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 15.10.2016 12:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    A propos, jakým stylem kdo píšete?
    Dlouho o tom jenom příležitostně přemýšlím a pak to najednou lineárně zapíšu. Nechám to den uležet a většinou upravím jenom detaily.

    Přiznám se, že poslední dobou už články tolik nepíšu. Nějak mi přijde, že oproti technické dokumentaci musí být víc uhlazené. Pokud ze mě teď chcete tahat informace, tak si proklikejte odkazy na zápisky a howta co mám na webu.
    14.10.2016 18:21 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Hm, no, co k tomu rict... Souhlasit lze asi se vsemi body. Vypichl bych to utrideni vlastnich myslenek, protoze to je zpusob, jak dosahnout maximalni koncentrace (viz rubber duck debugging). Jen se to obcas zvrtne, kdyz se pak prilis zaobiram stylistikou.
    Bystroushaak avatar 14.10.2016 18:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Přemýšlel jsem, že bych tam ten rubber duck debugging zmínil. Znám člověka, který to fakt používá, sám jsem to ale nikdy nezkoušel, tak jsem to tam nakonec nedal. Asi bych si při tom připadal divně, protože mi bylo nepříjemné mluvit i na Siri a to je alespoň stroj, který to co jí říkáš reaguje.
    14.10.2016 19:44 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Hele, ja "rubber duck debugging" v pravem slova smyslu taky nepouzivam. Mam ale odpozorovano z prace, ze kolikrat staci nekomu vysvetlit problem, ktery resim, a tim si vlastne vsechny otazky zodpovim sam (tam to ale delam spis schvalne, protoze si tim zvaliduju, ze rozumim spravne zadani, a tak podobne). A kdyz nad necim premyslim sam, tak mi asi nejvic vyhovuje prochazet se po mistnosti a predstirat, ze nekomu neco vysvetluju (ve skutecnosti nemluvim nahlas, ale spis septam, nebo nemluvim vubec). To ale pouzivam spis na vic abstraktni uvahy, nikoliv na konkretni uzce dane problemy ("kde se tam bere ten null?").
    pavlix avatar 15.10.2016 10:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nemám problém se bavit o kódu třeba s kočkou, takže myslím, že časem postoupím na černou kachničku od black duck. :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.10.2016 21:14 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Vypadá to zajímavě, mě by to možná pomohlo, párkrát se mi stalo, že jsem jádro pudla odhalil, když jsem psal email s tím, co jsem zjistil. Jen v openspace by se to asi nesetkalo moc s pochopením...
    15.10.2016 21:34 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    LOL. Jsem si ted predstavil scenku, jak manazer provadi po open-spacu nejakou delegaci kravataku a miji asocialne vypadajiciho typka, co vasnive, s agresivnim pohledem diskutuje s gumovou kachnickou.
    pavlix avatar 15.10.2016 23:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Myslím, že se třeba v RH dějí i horší věci. Naštěstí tam kravaťáky běžně nevodí. :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 00:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Heh to je vlastně to proč má doktor House ten tým :-D.
    16.10.2016 01:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tohle bylo vidět v té epizodě, kdy musel diagnostikovat v letadle, kde s sebou tým neměl. Vybral náhodně tři cestující s tím, že jeden s ním má ve všem souhlasit (Chase?), druhý ve všem nesouhlasit (Foreman?) a třetí se má nad vším, co řekne, morálně pohoršovat (Cameron?).
    16.10.2016 01:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Jo to byl dobrej díl :-D. A vlastně je ta postava House inspirovaná Sherlockem Holmesem. Pro něj je rubber duck Watson.
    16.10.2016 01:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ukazovat (cizím) kravaťákům vývojáře je holý nerozum i bez kachniček.
    14.10.2016 19:55 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    autista bude lidi v hospodě odkazovat na článek, to nemá chybu
    14.10.2016 20:07 mrtwosh | skóre: 3 | Nesluša
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Volal si ma?
    14.10.2016 21:29 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ty kráso, mě tu někdo imituje? Nechápu..

    Kdybych tak věděl, z jaký je to IP, abych věděl jestli rovnou volat na neuro. S mojí zdravotní historií mozkový symptomy nejsou žádná sranda :/
    14.10.2016 21:31 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Teď abych šel zjišťovat, jestli vím, co jsem dělal v 19:55.
    Fluttershy, yay! avatar 14.10.2016 21:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    O důvod víc se registrovat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.10.2016 23:59 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Anebo přestat diskutovat...
    15.10.2016 16:02 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To bude ve tvém případě nejlepší.
    15.10.2016 22:22 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    No, tak buď to, nebo odteď už jenom s přihlášením :/
    15.10.2016 22:40 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    ψ(`∇´)ψ
    14.10.2016 22:20 Ovocníčkova IP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Kdybych tak věděl, z jaký je to IP, abych věděl jestli rovnou volat na neuro.
    94.112.206.24 Opice z UPC.
    Bystroushaak avatar 14.10.2016 22:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    autista bude lidi v hospodě odkazovat na článek, to nemá chybu
    My spolu většinou komunikujeme docela širokospektrálně. Dřív jsme to dělali tak, že jsme si s ostatními posílali dodatkové emaily třeba s 10 odkazy na to o čem jsme se bavili, ale od doby co máme všichni mobily s internetem a jsme na jednom slacku / irc, tak si to posíláme během hovoru. Je pravda, že u většiny lidí jsem to neviděl, ale obyčejná hlasová komunikace je docela nevhodná pro výměnu odkazů, obrázků a dat. Samozřejmě, že je to nahovno. Chtělo by to osobní personalisovanou databázi s fulltext vyhledáváním, protože jinak hledat něco na mobilu ve stavu lehké opilosti je docela opruz.
    Grunt avatar 15.10.2016 13:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Když bude mít sebou validní QR-kód, v čem je problém? Už několikrát mě napadlo vytisknout si na tričko QR-kód s podrobným návodem jak mě správně oslovovat…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.10.2016 15:28 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Jestli ti záleží na tom, aby tě lidé oslovovali jako hackera, tak vedle toho prosím vytiskni i QR kód s návodem, jak se ti vyhnout ;-)
    Grunt avatar 15.10.2016 15:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Na to stačí vytisknout si na tričko nápis „Nejsu Hotline/Techická podpora zdarma, PYČO!!!“, efektem se nemineš. Ale zase v tom není zakomponovaný ten technický prvek, QR-kód.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.10.2016 00:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tak velký triko nemám :-D
    14.10.2016 20:27 admin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    ja jsem si prave pred nekolika dny polozil obracenou otazku -> proc bych nepublikoval clanky na abclinuxu?

    A dobral jsem se toho, ze i kdyby mi za to davali nejakou tu symbolickou odmenu, tak budu podporovat byznys nekoho neznameho, ktery pro mne nic nedela. To se mi prici. Nema to s ideou internetu nic spolecneho.
    Bystroushaak avatar 14.10.2016 22:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Je rozdíl mezi články a blogy. Blogy jsou uživatelské a můžeš tam napsat co chceš. Články vychází na hlavní stránce a redakce za ně platí, přibližně co 10 znaků to koruna. Není to zrovna moc, ale když píšeš něco technického hlavně abys na to nezapomněl (já třeba psal ten článek o Yubikeyi), tak to neurazí. Ideální je pro ně rozsah kolem 6k znaků:
    Pokud byste chtěl psát do budoucna dál, asi bychom dali přednost tak zhruba maximálně polovičnímu rozsahu textu tedy +- 8000 - 9000 znaků nebo to rozdělit na seriál. Nejlepší jsou články kolem 6000 znaků.
    Agent avatar 14.10.2016 20:28 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Lepší gramatiku - tak ještě dopilovat (a)by jste/(a)byste a bude to super :-) http://www.pravidla.cz/hledej/?wdskip=0&qr=aby%20jste

    Českou gramatiku taky nenávidim. Třeba Slováci prděj na shodu podmětu s přísudkem. Já bych na to prděl taky. Stejně tak mi neni jasný, proč se jednou píše mně a jindy mě. Teda vim, že se to rozlišuje podle pádu, ale PROČ? Nebo proč nemůžem mít jedno dlouhé ú, musíme mít ještě ů, jakoby to nebylo jedno. Možná je v tom nějaký historický kontext, ale na to já prdim. Jedno ú by snad stačilo. A další nesmysly.

    Hypvofxy - A kdyz nad necim premyslim sam, tak mi asi nejvic vyhovuje prochazet se po mistnosti a predstirat, ze nekomu neco vysvetluju - něco jak Vondruška v Marečkovi?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    14.10.2016 20:39 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Stejně tak mi neni jasný, proč se jednou píše mně a jindy mě. Teda vim, že se to rozlišuje podle pádu, ale PROČ?
    Protoze ti to pomuze pochopit vyznam. "Dal (koho) me do jine skupiny" vs. "Dal (komu) mne pres hubu.".
    Hypvofxy - A kdyz nad necim premyslim sam, tak mi asi nejvic vyhovuje prochazet se po mistnosti a predstirat, ze nekomu neco vysvetluju - něco jak Vondruška v Marečkovi?
    Nevim, o cem je rec. Nekdo si kupuje vyskove polohovatelny stul a behaci pas, ja to zatim resim tak, ze se proste obcas prochazim po mistnosti. Polohlasem si u toho mluvit se vyplati v pripade, kdy si pripravujes, co budes rikat (vim, ze jsem se takhle ucil na maturitni zkousku z literatury).
    Agent avatar 14.10.2016 22:40 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    14.10.2016 23:29 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ne. Na vybavovani si veci z pameti nema v mem pripade chuze vliv. Pomaha mi to jen v pripade, ze se potrebuji dlouze zamyslet nad necim abstraktnim. Napr. u programovani jsem to jeste nemel moznost vyzkouset, protoze vetsinu casu potrebuju videt na monitor.
    14.10.2016 23:14 M_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Bylo by ti rozumět, kdybys používal českou klávesnici :-(
    If you don't ask, you don't get
    14.10.2016 23:29 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Hm.
    15.10.2016 00:00 M_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    'Mě' versus 'Mně'
    If you don't ask, you don't get
    15.10.2016 00:53 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Me/mne vs. mě/mně? Jak to muze zkompilovat interpretaci mi prilis jasne neni.
    15.10.2016 01:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Kdyby nic jiného, tak třeba už tím, že mne se používá v přesně v opačných případech než mně. Takže máme štěstí, že jste nenapsal
    "Dal (koho) mne do jine skupiny" vs. "Dal (komu) mne pres hubu."

    pak by bylo zmatení dokonalé. :-)

    15.10.2016 11:53 M_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Dík za pomoc, vůbec mne nenapadlo, že nepochopí rozdíl při chybějícím háčku.....
    If you don't ask, you don't get
    15.10.2016 13:56 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nj, neuvedomil jsem si, ze se to pouziva v jinych pripadech. Diky za doplneni.
    pavlix avatar 15.10.2016 10:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Protoze ti to pomuze pochopit vyznam
    Nepomůže. Nemám problém chápat význam u mluveného slova, kde se to nerozlišuje, tudíž je to rozlišení zjevně nadbytečné.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.10.2016 13:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nechte pavlixe bít. ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    pavlix avatar 15.10.2016 13:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Díky za doplnění mého argumentu. Tady je jasně vidět, jak pečlivě a uměle jsi musel zvolit formulaci, abys mohl té nejednoznačnosti mluveného slova vůbec využít, a přesto jsi vytvořil větu, která by byla v mluvené podobě vnímána jako jednoznačná, ovšem s odlišným významem. To budu používat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 01:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nemáte zač. Žádné pečlivě se nekonalo, prostě jsem během deseti vteřin vytvořil něco, co dokládá, že rozlišení i/y mění význam věty - žádný div, neboť jsou to dva různé znaky. Ano, mohl jsem si s tím dát víc práce a vymyslet něco, co by bylo méně umělé, ale rozhodl jsem se, že se vám na to vy...u
    Quando omni flunkus moritati
    xkucf03 avatar 15.10.2016 15:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    U mluveného slova máš spoustu dalších zdrojů informací a postranních kanálů – tón hlasu, intonace, výraz v obličeji, postoj, gesta…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Heron avatar 15.10.2016 15:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To u psaného textu také. Lidský jazyk je dostatečně redundatní a když už nic jiného, tak z kontextu je jasné, která varianta je ta, kterou měl autor na mysli.

    No a pokud někdo staví text na správném pochopení jednoho slova mně / mne / mě (čehož bych si já ani nevšiml, už jen díky tomu, jakým způsobem čtu - stejně nevím, kde se ty jednotlivé formy píší) a které se ani v mluvené řeči nerozlišuje, tak je to v podstatě chyták a jeho text asi nebude celkově srozumitelný.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 15:56 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše čeština a redundance
    Ano, lidský jazyk je redundantní a tohle je právě součást té redundance – samo o sobě bys to odstranit mohl, ale stejně tak bys mohl z jazyka vyházet spoustu jiných věcí, které jsou na podobné úrovni, a nakonec bys ztratil podstatnou část informace.

    Mnohem méně redundance je v programovacích jazycích nebo datových formátech, ale tímto způsobem by většina lidí nebyla schopná se dorozumívat, protože dělají chyby a druhá strana by kvůli tomu nemohla jejich data načíst.

    Lidský jazyk vlastně počítá s tím, že tam nějaké chyby nasekáš, ale vykryje se to tou redundancí a výsledek srozumitelný bude.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.10.2016 16:04 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština a redundance
    Zajimavy pohled.
    pavlix avatar 15.10.2016 23:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Jediný případ, kdy na toto použiju tón hlasu a intonaci je, když si chce někdo úmyslně kopnout a zpochybnit nadbytečnost tohoto rozlišení. V ostatních případech není žádné rozlišení tónem hlasu, intonací nebo výrazem obličeje potřeba, což na obdobném příkladu dokládá i trekker.dk výše.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 14.10.2016 22:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    tak ještě dopilovat (a)by jste/(a)byste a bude to super :-) http://www.pravidla.cz/hledej/?wdskip=0&qr=aby%20jste
    Tohle je zajímavé, protože už mě za to někdo pod nejedním článkem zjebal a konkrétně si to pamatuji. Vždycky, když to pak ale píšu, tak v tom udělám chybu. Přijde mi, že v tomhle jsou pravidla v rozporu s mluvenou řečí, stejně jako v případě výjimky vs vyjímky.
    Agent avatar 14.10.2016 22:50 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Přijde mi, že v tomhle jsou pravidla v rozporu s mluvenou řečí, - Jo, to je asi celkem častý.

    Jinak já tě nejebu, jen taková narážka jen tak mimochodem. Sám taky sekám chyby. Článek samotný je pěkně sepsán. Díky, že píšeš. Nenech se odradit nějakými frikulíny uznávajícími pouze ZCHS (žrádlo, chlast, sex). Tedy ne, že bych ZCHS taky neuznával, ale naštěstí svět není jen o tom. (Pokud někdo namítne peníze, tak ty zas slouží pouze jako prostředek k dosažení ZCHS.)
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Grunt avatar 15.10.2016 14:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Třeba Slováci prděj na shodu podmětu s přísudkem.
    Když jsme u toho, klidně by se to zápisky mohly psát v rušině, to by bylo z pohledu pisatele asi nejjednodušší, ale chudák čtenář potom. Buďme ještě rádi za nejpokročilejší slovanský jazyk ze všech…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 09:03 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Pokročilost měříš čím? Co mám možnost pozorovat, čím je jazyk „vyvinutější“, tím je základní gramatika jednodušší (a zas tam bývá víc výjimek a nelogičností). Z tohoto pohledu je ruština „pokročilejší“.
    Nevolte zmrdy.
    kyknos avatar 17.10.2016 09:16 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    nejvyvinutější jsou podle této logiky různé pidginy a některé domorodé jazyky kdesi v pralese
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Grunt avatar 17.10.2016 09:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Napiš technický zápisek v ruštině, s jakým se setkáš ohlasem. Ono je to jako psát v nějaké daleké výchoďňárské slovenštině, bez háčků a bez čárek. By si byl ukamenován.

    Jinak ruština a čeština jsou podobné (než budu kamenován já – z velmi velké výšky pohledu), ale čeština je mnohem bohatší a má mnohem větší entropii – snáze jí vyjadřuje, snáze se s její pomocí dorozumívá a snáze se i čte.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 09:24 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    snáze jí vyjadřuje, snáze se s její pomocí dorozumívá a snáze se i čte.
    Je-li tvým rodným jazykem, pak zcela určitě. :-)
    Nevolte zmrdy.
    Grunt avatar 17.10.2016 09:27 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    A čí tady není? Co vlastně řešíme?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 09:32 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To, že podáváš naprosto subjektivní pohled, jako by se jednalo o obecnou pravdu. Z pohledu Černohorce se bude srbochorvatština snáze číst, bude mít větší entropii, bohatší slovní zásobu, snáze se s ní bude dorozumívat atd. než jakýmkoliv jiným jazykem.
    Nevolte zmrdy.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 15:24 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše čeština
    Stejně tak mi neni jasný, proč se jednou píše mně a jindy mě.
    Poznáš z toho kontext, smysl.

    A psát to správně je snadné – bývají dvě možnosti, jedna má tři písmena a druhá dva, jedna má háček nad e a druhá ne (např. mně a mi) A taky si můžeš pomoci tím, že si to řekneš ve druhé osobě (tobě, tebe, tě…) a v první je to analogicky.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Heron avatar 15.10.2016 15:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tak z tohoto vysvětlení jsem nepochopil vůbec nic.
    Poznáš z toho kontext, smysl.
    Jaký jiný smysl mají slova mě a mně? Z ZŠ si pamatuju pravidlo "zkuste si tam říct tobě", takže jsem to měl zařazeno, že to vyjadřuje totéž, akorát se to prostě píše na různých místech jinak (jak je v češtině zvykem).
    15.10.2016 16:09 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    To by za chvíli nějaký vůl mohl analogicky tvrdit že = a == je totéž (třeba v Pythonu).

    Není to totéž (přestože v obou případech by šlo navrhnout jazyk, kde by to totéž bylo), a pokud to nechápeš, nevypovídá to nic hezkého o tvém intelektu.
    Agent avatar 15.10.2016 22:24 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Klamná analogie?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    pavlix avatar 15.10.2016 23:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ano. Chybná analogie a velmi ubohá forma ad hominem. Nemá smysl se tím vůbec zabývat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.10.2016 16:13 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Kdyz jsme u te cestiny, tak misto "z ZŠ" je vhodnejsi "ze ZŠ". Nevim, jestli to jazyk nutne vyzaduje, ale kazdopadne se to mnohem lepe cte i vyslovuje.

    Pokud jde o mě/mne/mně, tak si proste pamatuji pravidlo, ze mně se pise jen ve 3. a 6. pade, tj. komu nebo o kom. Priznam se, ze mi to take dlouho delalo problemy, ale nakonec jsem si to sam vyhledal a naucil se to, protoze jsem nechtel delat gramaticke chyby. Ted uz mi to problemy temer nedela, ale kdyz pisu ve spechu, tak tam samozrejme chybu take obcas udelam.
    kyknos avatar 15.10.2016 16:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Fakt si určuješ pády? To bys se z toho po..... Vždyť to jde normálně jazykovým citem, případně stačí otestovat pomocí "mne". V cestine je "mne" vzdy spravne.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Bystroushaak avatar 15.10.2016 16:19 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Já taky jedu na pády. Můj jazykový cit u tohohle právě vůbec nefunguje.
    kyknos avatar 15.10.2016 16:42 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    a "mne" vrazis podle citu kamkoliv?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Heron avatar 15.10.2016 16:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tak z toho bych se fakt mohl po... :-D

    Já na toto rezignoval. O Nobelovu cenu za literaturu neusiluji a na předávání myšlenek mi bohatě stačí stávající jazykový aparát. Čeština není jazyk, to je šifra a třeba se ve 3.sv válce bude používat stejně jako Navažština za druhé.
    15.10.2016 17:21 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ja bych s cestinou do budoucna moc velke plany nemel, protoze ten jazyk v podstate vymira. Mluvime s nim jako jediny narod s malou, nekolikamilionovou populaci, vzhledem ke globalizaci je znacny vliv jinych jazyku (zejmena anglictiny), a to nemluvim o tom, ze Evropa jako celek pred sebou nema zrovna ty nejpriznivejsi vyhlidky - alespon ne brano tim konzervativnim pohledem. Uz ted Ceska republika ani neni suverenni stat, protoze ztratil pravo svobodne se rozhodovat o financni podpore jinych statu (Evropsky stabilizacni mechanismus), o obrane statni hranice, o volbe vlastni meny (muzeme byt prehlasovani, tusim, ministry financi ostatnich zemi EU) apod. Fakt, ze rodini krajani nemaji motivaci naucit se i zaklady ceske gramatiky, je dalsi parametr - brano z praktickeho hlediska to nikomu vycitat nelze, ale je potreba to rovnez zminit. Divil bych se, kdyby cestina do nekolika staleti nevymrela.
    Grunt avatar 15.10.2016 18:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Divil bych se, kdyby cestina do nekolika staleti nevymrela.
    Na tomto území se čeština do podoby jakou ji známe dnes vyvíjela v podstatě odkdy? Od dob Velké Moravy? Přežila téměř půl tisíciletí monarchie, přežila nacisty, přežila komunisty a o tom že z povrchu zemského za sto let zmizne docela silně pochybuji. Více než sto let jde o úřední jazyk a tendence zavádění nového úředního jazyka jsem si zatím nevšiml.
    Mluvime s nim jako jediny narod s malou, nekolikamilionovou populaci, vzhledem ke globalizaci je znacny vliv jinych jazyku
    Slovanská jazyková skupina je po angličtině AFAIK druhá největší na světě. Alespoň co se rozlohy mluvčích týče. Možná by si zasloužila malou konsolidaci, ale rozhodně nejede o nějakou malou několikamilionovou populaci mluvčích.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    xkucf03 avatar 15.10.2016 18:30 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    A co čínština a španělština?

    Ale jinak souhlas, taky si nemyslím, že by čeština jen tak zmizela.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.10.2016 18:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Španělština nevím, to je pro mě španělská vesnice, ale oficiální čínština alias mandarínština je geograficky dost ohraničená, jazyková skupina má spousty navzájem nesrozumitelných dialektů a vhledem k tomu že zní jako když bliješ pod vodou, nemyslím si že by měla mít ambice stát se nějakým nadnárodním jazykem.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 15.10.2016 18:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Dodám ovšem že výše psané neplatí pro písmo, které tou čínštinou určitě myslíš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 15.10.2016 20:23 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tak oprava: Jsem vyloženě v šoku, ale mluvčích mluvících tou šílenou pleskačtnou je dle Wikipedie dokonce více než lidí mluvících anglicky, naprosto nechápu jak k tomuto omylu mohlo dojít a moc se omlouvám/je mi to líto.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.10.2016 18:41 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Na tomto území se čeština do podoby jakou ji známe dnes vyvíjela v podstatě odkdy? Od dob Velké Moravy? Přežila téměř půl tisíciletí monarchie, přežila nacisty, přežila komunisty a o tom že z povrchu zemského za sto let zmizne docela silně pochybuji. Více než sto let jde o úřední jazyk a tendence zavádění nového úředního jazyka jsem si zatím nevšiml.
    Rika ti neco narodni obrozeni?
    Slovanská jazyková skupina je po angličtině AFAIK druhá největší na světě. Alespoň co se rozlohy mluvčích týče. Možná by si zasloužila malou konsolidaci, ale rozhodně nejede o nějakou malou několikamilionovou populaci mluvčích.
    To je nejaky mozkovy vymol, ne? Jak muzes na jedne strane mluvit o skupine jazyku a na druhe strane o jednom konkretnim jazyku? Co ma byt vysledkem toho srovnani a v jakem vesmiru je to relevantni?
    Grunt avatar 15.10.2016 18:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Rika ti neco narodni obrozeni?
    No mně jo. A vzhledem k tomu že v jeho době měla němčina několikanásobně větší váhu než dnes používané anglicismy, nebál bych se dalšího v případě kdy by angličtina měla tendence stát se dalším úředním jazykem.
    To je nejaky mozkovy vymol, ne?
    Mozkový výmol? No když to píšeš tak asi ano.
    Co ma byt vysledkem toho srovnani a v jakem vesmiru je to relevantni?
    Řekl bych že v tomto. Oficiální čeština mi z celé té jazykové skupiny přijde nejpokročilejší, takže si nemyslím že ji čeká smrt z nevyužití a i kdyby ano, no tak se holt bude hovořit nějakým jednodušším slovanským dialektem.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.10.2016 19:25 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Soustredis se na uzivani ceskeho jazyka v Ceske republice. Ja se naopak obavam, ze Ceska republika nemusi za nekolik staleti existovat, a tedy by neexistoval ani jazyk, kterym zde v soucasnosti mluvime.
    Grunt avatar 15.10.2016 19:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Znáš píseň Byli jsme a budem? Používalo se to i jako moto na některých bunkrech ČS opevnění proti nacistům. To to asi vystihuje nejlépe. Nebojím se že čeština jako taková vymizí i pokud budeme součástí nějaké říše/federace/unie.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.10.2016 10:53 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Hmm, kdopak to tady mluvil o mozkových výmolech?

    Česká republika neexistuje ani čtvrt století a je velmi malá pravděpodobnost že by další čtvrtstoletí existovala. Ale čeština existovala dávno předtím a největší rozvoj zažila v době kdy český stát neexistoval a úředním jazykem byla de facto němčina.

    Tu hlavní informaci (že nesnášíš EU a musí být zničena) jsme všichni pochopili, takže to nemusíš pořád opakovat.

    pavlix avatar 16.10.2016 10:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Uh?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Grunt avatar 16.10.2016 11:35 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ono doporučuju se podívat na takovou Hebrejštinu (vč. té jejich Hlaholice nebo jak se to jejich písmo vlastně jmenuje). Ta tu bude od svých počátků dýl než čeština a přitom vlastní stát kde je uznaná jako úřední jazyk nemá ještě ani 50 let existence. Stát není nutností k existenci nějakého jazyka, ani zdaleka. Mluvčí jsou.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    kyknos avatar 16.10.2016 12:28 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    hlaholice? wtf?

    jinak je to samozrejme pravda, stat a jazyk spolu prilis nesouvisi

    a jestli se tu za sto let bude mluvit cesky, nemecky nebo anglicky je mi celkem jedno, hlavne aby se tu nemluvilo rusky, cinsky, arabsky nebo jinym barbarskym jazykem
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Grunt avatar 16.10.2016 16:18 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    hlaholice? wtf?
    Z mého pohledu skoro jo? Jak se to vlastně jmenuje? A nebo když se to nahňahňá k sobě a nafláká se pár řádků tak to skoro vypadá jako binární data z Optaru i CRC. :-D
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    kyknos avatar 16.10.2016 20:47 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    hlaholice je taková nějaká praazbuka, tedy vcelku normální abeceda

    hebrejská abeceda je dost odlišná, třeba už jen proto, že zapisuje podobně jako arabština jen souhlásky
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    16.10.2016 14:10 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ano, mluvci jsou. Relevantni srovnani jsou Vietnamci vychovavani od utleho veku v CR. Zkus se nektereho z nich zeptat, jak dobre umi vietnamsky. Co si myslis, ze se nauci lip? Vietnamstinu, kterou muze mluvit pouze doma, nebo cestinu, kterou muze mluvit vsude jinde? A to se bavime teprve o prvnich generaci, jak asi bude situace vypadat za dalsich 5 generaci, kdy vetsina vietnamske populace nebude mit ani kontakt s kymkoliv, kdo by vietnamsky poradne mluvil. Kdyby se nase populace rozutekla po celem svete, tak to bude zrovna tak.

    Co je pravdepodobnejsi je ale spis to, ze se na nasem uzemi zacne pouzivat vic jinych jazyku - vic, nez je nejaka kriticka mez. Proto jsem ostatne zminoval to narodni obrozeni. Bavime se o staletich, tedy dobach jako je treba 300, 400, 500 let. Prohlasit za stavu, kdy Evropa resi, jak si rozdelit miliony imigrantu, kteri maji uplne jinou kulturu, a naprosta vetsina lidi pod 25 let veku umi vest alespon zakladni anglickou konverzaci, ze cesky jazyk spolehlive prezije, mi prijde jako hodne prehnana odvaha.

    Ve srovnani treba s tou anglictinou ma cestina vyrazne nizsi sanci na preziti, to mi nikdo nerozporujte.
    Bystroushaak avatar 16.10.2016 16:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Na druhou stranu se podívej třeba na židy a hebrejštinu. Ti si jazyk udrželi celá tisíciletí, i když žili všude možně jinde po celém světě.
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2016 16:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Jo, taky k tomu mají ideologii. Kde by k něčemu takovému našinec přišel?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 16.10.2016 19:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Čas oprášit husitství :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.10.2016 19:35 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tak hebrejstina ma trochu vetsi historicky vyznam nez cestina, ne?
    17.10.2016 08:56 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ne tak docela - hebrejština se udržela jako liturgický jazyk. Její obnova jako živého, mluveného jazyka je výsledkem cílené snahy.
    Grunt avatar 16.10.2016 16:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ano, mluvci jsou. Relevantni srovnani jsou Vietnamci vychovavani od utleho veku v CR. Zkus se nektereho z nich zeptat, jak dobre umi vietnamsky. Co si myslis, ze se nauci lip? Vietnamstinu, kterou muze mluvit pouze doma, nebo cestinu, kterou muze mluvit vsude jinde? A to se bavime teprve o prvnich generaci, jak asi bude situace vypadat za dalsich 5 generaci, kdy vetsina vietnamske populace nebude mit ani kontakt s kymkoliv, kdo by vietnamsky poradne mluvil. Kdyby se nase populace rozutekla po celem svete, tak to bude zrovna tak.
    Existuje pouze jediná horší věc na světě než je čínština (či katonština či jedno která): Vietnamština. Takže se jim ani není co divit.
    Ve srovnani treba s tou anglictinou ma cestina vyrazne nizsi sanci na preziti, to mi nikdo nerozporujte.
    To ani nikdo nebude ale znovu se podívej na dobu před obrozením: To bylo 10× horší, protože německy nejen že mluvili mladí lidé, ale šlo o oficiální úřední jazyk. Přesto nejen přežila, ale ještě lépe. I kdyby mělo jít pouze o rozutekou diasporu, i ta by prostě ten jazyk udržela.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.10.2016 19:39 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Existuje pouze jediná horší věc na světě než je čínština (či katonština či jedno která): Vietnamština. Takže se jim ani není co divit.
    Cestina taky neni zrovna prochazka ruzovou zahradou.
    To ani nikdo nebude ale znovu se podívej na dobu před obrozením: To bylo 10× horší, protože německy nejen že mluvili mladí lidé, ale šlo o oficiální úřední jazyk. Přesto nejen přežila, ale ještě lépe. I kdyby mělo jít pouze o rozutekou diasporu, i ta by prostě ten jazyk udržela.
    Co si predstavujes pod pojmem "jeste lepe"? V te dobe uz na tom cestina byla, pokud vim, tak bidne, ze obrozenci museli vymyslet uplne nova slova - vyslovene si je vycucali z prstu. Kompletovali uplne nove slovniky. Uz zde bylo receno, ze obrozenectvi do znacne miry pohanela nenavist vuci nemcum. To je dost jina situace...
    Jendа avatar 17.10.2016 00:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Přesto nejen přežila, ale ještě lépe. I kdyby mělo jít pouze o rozutekou diasporu, i ta by prostě ten jazyk udržela.
    Tehdy bylo mnohem pomalejší mísení obyvatelstva a minimální komunikace. Takže zapomínání češtiny, co trvalo od Bílé hory 200 let, by dnes bylo mnohem rychlejší.
    Bystroushaak avatar 17.10.2016 03:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Proč by mělo být rychlejší? Dnešní informační technika ti dovoluje být v kontaktu s ostatními v jazyce jaký si zvolíš, ať jsi kde jsi. Taky existuje gigantické množství materiálů, které byly v češtině vydané (každý rok je to například něco okolo 33k knih).
    16.10.2016 13:50 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Česká republika neexistuje ani čtvrt století a je velmi malá pravděpodobnost že by další čtvrtstoletí existovala. Ale čeština existovala dávno předtím a největší rozvoj zažila v době kdy český stát neexistoval a úředním jazykem byla de facto němčina.
    THX CAPTAIN OBVIOUS. Hint: Spravne jsem nemel napsat "České republice", ale "území současné České republiky". Veskere moje argumenty se samozrejme vztahuji na uzemi a populaci na nem.

    Kdybys ale precejen chtel slovickarit, tak jsem schopen ti odprezentovat nekolik scenaru, kdy k faktickemu zaniku ceskeho jazyka dojde prakticky bezprostredne po faktickem zaniku Ceske republiky. Napriklad dopad obriho meteoritu kamsi do prostredka Evropy.
    Tu hlavní informaci (že nesnášíš EU a musí být zničena) jsme všichni pochopili, takže to nemusíš pořád opakovat.
    Jsi schopen mi bez hledani a z pameti vyjmenovat alespon jednu konkretni diskuzi, kde jsem napsal nejmene 1 komentar o mych postojich vuci EU? Nebo se te proste dotklo par poznamek k tematu, mozna kvuli chorobne lasce k modrym vlajkam a zlutym hvezdickam?
    17.10.2016 09:14 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Česká republika neexistuje ani čtvrt století a je velmi malá pravděpodobnost že by další čtvrtstoletí existovala. Ale čeština existovala dávno předtím a největší rozvoj zažila v době kdy český stát neexistoval a úředním jazykem byla de facto němčina.
    THX CAPTAIN OBVIOUS. Hint: Spravne jsem nemel napsat "České republice", ale "území současné České republiky". Veskere moje argumenty se samozrejme vztahuji na uzemi a populaci na nem.
    Včetně těchto?
    Uz ted Ceska republika ani neni suverenni stat, protoze ztratil pravo svobodne se rozhodovat o financni podpore jinych statu...
    A ano, pár poznámek "k tématu" se mě skutečně dotkne, když jsou zcela mimo téma. A netýká se to jenom modrožlutých vlajek, z hlavy mě napadá pár dalších neoblíbených věcí - jaderná energie, obnovitelné zdroje energie, kapitalismus, USA, všeobecné hlasovací právo, dělnické hnutí, privatizace, křesťanství, byrokracie... Ostentativní pomlouvání všech těchto věcí je záležitostí módy a momentálně je v módě zrovna EU.
    17.10.2016 13:20 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Včetně těchto?
    Ne.
    A ano, pár poznámek "k tématu" se mě skutečně dotkne, když jsou zcela mimo téma.
    Budoucnost jazyka je nutne spjata s budoucnosti naroda i jeho formalniho zastreseni, tj. statu. Ty priklady jsem zvolil zcela zamerne. Kdyby sem najednou zacali prichazet imigranti z Nemecka, kteri uz za par let mozna budou mit nemecke obcanstvi, museli bychom je zde akceptovat, protoze jsou to rovnopravni obcane partnerskeho statu. A jak "priznive" by to ovlivnilo cestinu, kdyby najednou cesky mluvila mene nez treba polovina obyvatel? Ve skutecnosti lze ocekavat mnohem mirnejsi postup a nic tak drastickeho se nestane, ale princip zustava stejny.

    Zbyle dva body, tj. ESM a EUR/CZK, zase souvisi s ekonomikou. U kratsich, mene drastickych vykyvu, to pouze muze stimulovat lidi k tomu hledat si kratkodobou praci v zahranici, v horsim pripade odstartovat vlnu trvale emigrace. Pak zalezi na tom, zda vsichni emigruji na stejne misto a (k nelibosti dosavadnich obyvatel) by organicky vznikaly ceske ctvrti, podobne jako italske ctvrti v USA. Ve ctvrtich s vysokou koncentraci Cechu by samozrejme cestina prezila mezi lidmi mnohem dele nez v osamocenych rodinach uprostred cizojazycne hovoriciho sveta.

    Cele je to fakt uzce spjate a nemuzu za to, ze se te to dotklo.
    A netýká se to jenom modrožlutých vlajek, z hlavy mě napadá pár dalších neoblíbených věcí - jaderná energie, obnovitelné zdroje energie, kapitalismus, USA, všeobecné hlasovací právo, dělnické hnutí, privatizace, křesťanství, byrokracie... Ostentativní pomlouvání všech těchto věcí je záležitostí módy a momentálně je v módě zrovna EU.
    Nemuze pouzit argument "rikas to, protoze je to v mode" jen proto, ze je to momentalne v mode. Moje nazory na EU jsou stejne poslednich zhruba 6 let a predtim jsem byl prilis mlady a nemel jsem ani volebni pravo. Zde jsem nicmene zminil jen nekolik objektivnich veci, ktere dle meho nazoru s tematem souvisi, a ze to shodou nahod vyznelo jako nejaky hate na EU je docela zajimava korelace. Neco jako konstatovat objektivni, citove nezabarveny fakt, ze nejake auto ma probodane gumy, pomackane plechy, cele je rezave a tece z nej olej a nekdo by to interpretoval jako ryze subjektivni nenavist proti tomu autu a prenesene i jeho majiteli a cele jeho rodine do 10. kolene.
    pavlix avatar 15.10.2016 23:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Souhlasím s tebou. Ale je to nepopulární názor, který v hodně lidech vyvolává potřebu s tebou bojovat. Prakticky ve 100% se dočkáš nějakého toho ad hominem a tady na abclinuxu je docela výjimečné, že to ad hominem není jediným druhem reakce. Mimochodem mám trochu obavu, že národní obrození mohla pohánět i nesnášenlivost vůči německy mluvícím národům a skupinám, a že by čistě na pozitivních základech nikdy neprorazilo. A dneska bychom možná měli srovnatelnou životní úroveň se sousedními německy mluvícími zeměmi.

    Teda já si nestěžuju, náš obor je výjimečně kosmopolitní a umožňuje se alespoň částečně přiblížit výdělkům v „bohatších“ zemích.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 00:40 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Mimochodem mám trochu obavu, že národní obrození mohla pohánět i nesnášenlivost vůči německy mluvícím národům a skupinám, a že by čistě na pozitivních základech nikdy neprorazilo.
    Jsem si takrka jisty, ze to bylo prave tak.
    A dneska bychom možná měli srovnatelnou životní úroveň se sousedními německy mluvícími zeměmi.
    ... coz je presne argument, ktery jsem kdysi pouzival proti narodnimu obrozeni. Ze vlastne cestina z ryze praktickeho hlediska zadne vyhody nema a kdybychom mluvili nemecky, zrejme by to bylo po vsech stranach lepsi.

    Mne se cestina docela libi, ale z praktickeho hlediska to je spis horsi nez lepsi. To je ostatne take duvod, proc si nedelam moc velke iluze, ze by ten jazyk nejak dlouho prezil. Pokud se nijak vyrazne nezmeni politicke pomery, tak se nejspis cestina bude pouzivat i nadale (jen se v ni bude objevovat vice anglicismu), ale to je neco, v cem jsem proste spis skepticky.
    pavlix avatar 16.10.2016 01:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tady se až vzácně shodujeme.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 01:24 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Vzacne? Jsem si zatim nestacil ani vsimnout, ze jsme nejak casto ve sporu.
    15.10.2016 16:29 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Naucil jsem se to pres pady, ted uz to pisu tak nejak automaticky. Jazykovy cit mi pomohl na naprostou vetsinu gramatiky, ale na tohle ne.
    PepaSFI avatar 15.10.2016 18:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    v psaném textu se tomu dá většinou snadno vyhnout, prostě použít "mi" a "mne", to snad zvládne rozlišit každý. "podej MI to, přines MI to, chce se MI, počkej na MNE" na to snad nemusí být nějaký zvláštní jazykový cit. A ty háčkovanáé vatianty jsou křížem, krátká odpovídá dlouhé a naopak, MĚ=MNE a MNĚ=MI
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 18:31 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.10.2016 20:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Jsou ale situace, kdy to dost dobře nahradit nejde, např. na začátku slova: "Mi se to nelíbí" zní vysloveně hrozně.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 23:23 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Stačí změnit slovosled: „Nelíbí se mi to“.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 15.10.2016 23:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Osobně bych u fráze „Mně se to nelíbí.“ slovosled neměnil, ztratila by tím rytmus a část informace.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 23:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    To jsem myslel jako pomůcku, když někdo neví, jestli „mně“ nebo „mě“ – když tam pasuje „mi“, tak to bude „mně“ – a pak si ten slovosled zase vrátíš, jak byl.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 16.10.2016 01:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Aha, já to chápal jako definitivní úpravu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Agent avatar 15.10.2016 22:06 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    MĚ=MNE a MNĚ=MI - typická čeština, místo aby to bylo intuitivní a tak nějak logictejsi - mě=mi a mně=mne, tak to musí být do kříže, aby se to lépe pletlo. Prostě hnus.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    pavlix avatar 15.10.2016 23:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Takové cimrmanovské, že. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 11:02 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    "podej MI to, přines MI to, chce se MI, počkej na MNE" na to snad nemusí být nějaký zvláštní jazykový cit
    Je to trochu potíž pokud jsi zvyklý na dialekt kde je naprosto normální "podej mě to, chce se mě, já tě to ukážu" (viz též "titěva" z Nejisté sezóny).
    PepaSFI avatar 18.10.2016 18:05 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    pokud jsi zvyklý na dialekt do té míry že nejsi schopen se pro potřeby psaní přepnout do spisovného jazyka, tak to je pak problém. U lidí kteří vůbec nečtou je pochopitelné že nemají jazykový cit pro spisovnou formu a školní poučky nejspíš zapomněli nebo se je nikdy nenaučili. Pak nezbývá než doporučit ať radši nepíšou. Obávám se že je jich plná diskuse na Novinkách a ledaskde jinde.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    kyknos avatar 18.10.2016 18:13 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ne každý psaný text musí být spisovně. Mnohdy je naopak vhodná jiná forma - ať už v některé beletrii, vyprávění nebo třeba v neformální diskusi. Je sakra rozdíl, zda člověk píše diplomku nebo vtipnou historku do blogu. To druhé by spisovně často vypadalo naprosto nepatřičně.

    Představa že spisovně == správně a nespisovně == blbě je blud.

    Styl by prostě měl odpovídat obsahu a cílovému čtenářstvu.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    PepaSFI avatar 18.10.2016 20:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    To je samozřejmě pravda, sám píšu nespisovně velice často ale jde o to že pro jazykový cit musíš mít nějakou zásobu vzorů ze spisovného jazyka. Z dialektů a všelijakých podivností to neposkládáš. Zkrátka, střízlivý ožralého zahraje, naopak to nefunguje.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    15.10.2016 17:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Smysl mají ta slova různý, označují různé pády. A čeština je jazyk syntetický, takže vztahy mezi slovy vyjadřuje právě různými tvary slov. Např. pokud dochází sud piva a vy řeknete „vytoč mi/mně“, znamená to, aby vám natočil ten zbytek. Když řeknete „vytoč mě/mne“, znamená to, že vás má něčím dopálit, naštvat. Obvykle se ten rozdíl dá poznat i z kontextu, ale přirozený jazyk je „záměrně“ hodně redundantní – jednak se tak předchází nedorozumění při chybách nebo komunikačním šumu, jednak to umožňuje vyjadřovat různé nuance. Když pak někdo použije mě/mně špatně, čtenář, který ten rozdíl vnímá, z toho je zmaten – jedna informace mu říká že (třeba z kontextu) by tam mělo být „mně“, ale napsáno je „mě“, takže dotyčný musí vyhodnocovat, která chyba je asi méně pravděpodobná, nebo jestli to není ještě nějaký jiný význam, který mu uniká. Čtenář, který to nerozlišuje (nebo posluchač) je na tom z tohoto pohledu paradoxně lépe, protože ten rozpor nevnímá a nemusí ho řešit. Ale je potřeba k tomu dodat bé, totiž že takovému čtenáři unikají jemné významové rozdíly textu, které jsou pod jeho rozlišovací schopností.
    Heron avatar 15.10.2016 17:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ano, to už jsem v podstatě popsal už zde.

    Ono je to taky o tom, jak kdo čte. Já nečtu po písmenkách, ani po celých slovech, ale spíše čtu celé kusy řádků. Další věcí je, že jsem zvyklý na čtení textu s překlepy (protože to je prostě při psaní na klávesnici běžná chyba), takže mně mne mě je pod úrovní detekce, protože lidé při psaní dělají daleko větší chyby, které ovšem nijak nebrání předání myšlenky (z tohoto důvodu také jazyk vznikl).

    No a další věcí (s tímto nesouvisející) je časová optimalizace chatu (ale to se dá dělat pouze se stejně kompatibilními lidmi), je psaní o dvou tématech současně. Zatímco chat na jedno téma má hromadu prostojů:
    A: píše komentář; B: čeká
    B: čte komentář, odpoví; A: čeká
    Tak to čekání se dá vyplnit jiným tématem:
    A: píše komentář k tématu 1; B: píše komentář k tématu 2
    A: čte komentář a píše k tématu 2; B: čte a píše komentář k tématu 1
    Pochopitelně jak A tak i B dělají překlepy a rozhodně nepíší gramaticky správně, ale oba jsou v kontextu.

    Potom je ovšem sranda, když k tomu přijde někdo třetí, to se potom dějí zajímavé věci. :-D
    15.10.2016 18:13 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    nijak nebrání předání myšlenky
    To není tak docela pravda, protože „předání myšlenky“ není jev binární (myšlenka předána/nepředána), ale spojitý. Samozřejmě nezáleží jen na schopnosti čtení, ale také na dalších znalostech čtenáře a také na kvalitě textu. Takže se klidně může stát, že rychlé čtení nijak nevadí, protože v textu není víc obsahu, který by čtenář při rychločtení nepostřehl. Ale v kvalitním textu je víc úrovní obsahu, a k těm hlubším úrovním se prostě člověk, který čte povrchně a nerozlišuje mě/mně, nedostane. Ostatně jazyk v tom není žádná výjimka, když bude nějaké vědecké pojednání nebo matematický důkaz číst laik, pochopí toho jen málo a chyb si nevšimne. Když to bude číst odborník, pochopí toho daleko víc, ale zároveň mu chyby budou to pochopení komplikovat.
    Heron avatar 15.10.2016 18:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ale v kvalitním textu je víc úrovní obsahu, a k těm hlubším úrovním se prostě člověk, který čte povrchně a nerozlišuje mě/mně, nedostane.
    Také jde o to jaký je to text a jaké myšlenky má předat. V mém případě jsou to většinou odborné texty z oblastí fyziky (astronomie, matematiky), kde se používá jednoduchý jazyk (fakt to nejsou slohová cvičení na nějaké umělecké škole a slova jako mě tam snad ani nejsou - co by tam taky dělala, že), a kde se myšlenka předává pomocí jiných prostředků (grafy, rovnice, náčrtky). Protože toto se jen pomocí slov předat snad ani nedá (kapacita pro krátkodobou paměť pro udržení kontextu je přece jen omezená, takže čtenář by zapomněl o čem je řeč).
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2016 19:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Zrovna v matematických textech vídám neskutečný bordel také v interpunkci, a to už podstatný vliv na porozumění má bezpochyby.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Heron avatar 15.10.2016 19:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    No já bych měl výhrady třeba už jen k řazení témat, názvům kapitol, neoznačování klíčových pojmů apod. Teď se prokousávám Křížkovou Antigravitací, a tam si klidně zavede nový pojem uprostřed jednoho ze 4 příkladů na jistý jev. Potom s tím pojmem pracuje až do konce díla. A nedá tomu ani samostatně pojmenovaný oddíl, který by byl vidět v obsahu. Takže pokud někdo příklady přeskakuje (protože je buď zná, nebo mu jeden, dva stačí, tak přeskočí i definici pojmu). Naštěstí to má v rejstříku.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 18:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Vést rozhovor o dvou tématech najednou je zajímavá věc, občas to tak mimoděk dělám, obvykle se to rozdvojí nějak samovolně, ale hodně lidí nezvládá udržovat pozornost na dvě věci najednou.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Agent avatar 15.10.2016 21:55 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ale často zas kolem sebe slýchám "neser mi", takže asi nemáš až tak pravdu.

    Nicméně je IMHO jednodušší prostě použít mi nebo mě/mně a je to jednoznačné. Vytoč mi (sud), vytoč mě/mně (naštvi mě/mně), naser mi, naser mě/mně.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    15.10.2016 22:36 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ale často zas kolem sebe slýchám "neser mi", takže asi nemáš až tak pravdu.
    Ja casto slycham osloveni 1. padem ("pane Novak"), ale to neznamena, ze je to dobre.
    naštvi mě/mně
    Marne si zkousim predstavit, kde dava smysl fraze "naštvi (komu) mně".
    pavlix avatar 15.10.2016 23:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ja casto slycham osloveni 1. padem ("pane Novak"), ale to neznamena, ze je to dobre.
    V jiných příkladech ÚJČ kodifikuje jakoukoli chybu čistě na základě její četnosti, čímž přestává být chybou. Oslovení je kulturní záležitost a momentálně je v módě oslovovat pátým pádem příjmení, ale nebývalo to tak. Kdyby ta zvyklost mezi lidmi zůstala, ÚJČ by to zcela jistě kodifikoval, dostalo by to nějaký hezký název a bylo by to správně.

    Máš tedy pravdu, že to není správně, ale je to do značné míry dílem náhody a jakési kulturní módy.
    Ale často zas kolem sebe slýchám "neser mi", takže asi nemáš až tak pravdu.
    Neser mi, neštvi mi a další varianty jsou naprosto běžné. Možná je to nářeční, narážel jsem na to běžně v Praze u určitých lidí, kteží možná měli původ ve stejné oblasti. Takže to sice není spisovně česky, ale je to součástí širšího českého jazyka. Hádám, že to nemá nic společného se změnou pádu, jen ti lidé pro daný pád používají podle svých zvyklostí jiný tvar, takže asi netřeba hledat logické vysvětlení na základě změny vazby.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 00:48 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Oslovení je kulturní záležitost a momentálně je v módě oslovovat pátým pádem příjmení, ale nebývalo to tak. Kdyby ta zvyklost mezi lidmi zůstala, ÚJČ by to zcela jistě kodifikoval, dostalo by to nějaký hezký název a bylo by to správně.
    No, nevim. Je to dost silne nekonzistentni. Pokud by byla spravne veta "Dobrý den, pane Novák", bylo by spravne i "Dobrý den, pane Antoníne Novák"? Nemluve o tom, ze to zni proste hrozne, a vzdycky, kdyz me tak nekdo oslovi, tak mi to trha usi.

    Nevim, nakolik to souvisi s modou, jak rikas. Kdyz jsem byl v nemocnici, tak jsem odpozoroval, ze sestry pouzivaji jen ten 1. pad, zatimco doktori to sklonuji do 5. padu. Proto bych spis tipoval, ze to souvisi se znalosti jazyka jako takoveho.
    pavlix avatar 16.10.2016 01:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Pokud by byla spravne veta "Dobrý den, pane Novák", bylo by spravne i "Dobrý den, pane Antoníne Novák"?
    To by klidně mohla být výjimka. Na mostě Karla je stylisticky špatně a píšou se o tom celé články, zatímco na mostě Karla Velikého nebo na mostě Karla čtvrtého nic takového nevykazuje. Podle mě se nastavují pravidla dost kreativně, to se dá přednost pravidelnosti, tu se dá přednost zvyklosti, tu se dá přednost něčemu, co já si nedokážu absolutně vysvětlit. Osobně si nemyslím, že by nekonzistence sama o sobě znamenala, že to ÚJČ odmítne a spíše bych se spoléhal na měnící se zvyklosti.
    Proto bych spis tipoval, ze to souvisi se znalosti jazyka jako takoveho.
    Když jsem byl prcek, oslovovalo se příjmením bez skloňování zcela běžně, hlavně ve spojení se slovem „pane“. Dneska si tím člověk vyslouží ostudu. Chápu to tak, že se doktor spíše snaží jít s dobou, a sestra na to spíše kašle. Nesahal bych hned po argumentu, že je doktor vzdělaný muž a sestra buranská pomocná síla...
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 01:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Když jsem byl prcek, oslovovalo se příjmením bez skloňování zcela běžně, hlavně ve spojení se slovem „pane“.

    Když si vzpomenu na školu, zejména základní, tak tam to bylo běžné bez toho "pane": "Novák, nehoupej se na židli!" To byl ale spíš jeden ze způsobů, jak dávat najevo nadřazenost.

    Ale souhlasím, že dřív byl první pád po "pane" běžný, spíš bych až řekl, že opak byl výjimkou - mně třeba dodnes kombinace "pane" a pátého pádu příjmení zní trochu divně.

    16.10.2016 02:06 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    "Novák, k tabuli!"

    Nojo... Pekne nam ti ucitele davaji priklad, ze? <hospodsky_rejp>A za co jako chteji zvysovat platy?<hospodsky_rejp>
    xkucf03 avatar 16.10.2016 10:42 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    To může být i zkráceně: Novák (půjde) k tabuli.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.10.2016 02:02 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    To by klidně mohla být výjimka.
    Mohla by to byt vyjimka a lidi to jako vyjimku ostatne pouzivaji. V tomhle jsme se ale asi dostali do slepe ulicky, protoze prinejmensim ja nevim, jakym zpusobem jazykovedci z UJC kodifikaci presne provadeji. Moc neverim tomu, ze zalezi jen na mnozstvi lidi, ktere danou (v te dobe) chybu dela, ale kdo vi...
    Když jsem byl prcek, oslovovalo se příjmením bez skloňování zcela běžně, hlavně ve spojení se slovem „pane“. Dneska si tím člověk vyslouží ostudu.
    To asi hodne zalezi v jakych kruzich, ale vyslouzit si tim primo ostudu mi prijde trochu prehnane. Je to proste jen jedna z castych chyb, o ktere dost lidi ani nevi, ze to vlastne chyba je, a tem ostatnim to muze tahat usi, nebo jim to taky muze byt uplne jedno.
    Nesahal bych hned po argumentu, že je doktor vzdělaný muž a sestra buranská pomocná síla...
    Delat tuhle konkretni chybu jeste z cloveka nedela burana, nemluve o tom, ze registrovana sestra neni zrovna "pomocna sila". Korelace je to nicmene pomerne zvlastni a pravda asi bude nekde uprostred. Castecne te ovlivnuje okoli, castecne tve vlastni znalosti cestiny. Je totiz prirozenejsi zacit pouzivat spravnou variantu pote, co si uvedomis, ze ostatni to rikaji gramaticky spravne, nez naopak zacit schvalne delat chybu, protoze ostatni ji delaji taky.
    pavlix avatar 16.10.2016 11:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Moc neverim tomu, ze zalezi jen na mnozstvi lidi, ktere danou (v te dobe) chybu dela, ale kdo vi...

    Ani já ne. Podle jejich vyjádření ke konkrétním jevům je četnost daného jevu naprosto zásadní. Ale není to četnost vztažená k celému obyvatelstvu, ale spíše většinou k nějakému výběru literatury, kterou oni sami považují za hodnotnou nebo který mají prostě při ruce. Asi by nebyl až takový problém se jich zeptat, pokud by to někoho hodně zajímalo. Třeba správnost vazby „aniž by“ se záporným slovesem odůvodňují právě její netriviální četností v existujících textech.
    Je totiz prirozenejsi zacit pouzivat spravnou variantu pote, co si uvedomis, ze ostatni to rikaji gramaticky spravne, nez naopak zacit schvalne delat chybu, protoze ostatni ji delaji taky.
    Nesmíš zapomenout, že koncept správnosti u přirozených jazyků je do značné míry umělý, vzhledem k tomu že o správnosti (například češtiny podle ÚJČ) nutně nerozhoduje konzistence ani žádná jiná objektivní metrika.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.10.2016 09:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ale často zas kolem sebe slýchám "neser mi", takže asi nemáš až tak pravdu.
    To je nějaká nářeční nebo slangová varianta tohoto jednoho slovního spojení, o pravidlech to nevypovídá vůbec nic. Je to jako kdybyste ze rčení „jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet“ odvozoval typické řazení české věty.
    Nicméně je IMHO jednodušší prostě použít mi nebo mě/mně a je to jednoznačné. Vytoč mi (sud), vytoč mě/mně (naštvi mě/mně), naser mi, naser mě/mně.
    Není to jednoznačné, protože mě/mně mají jiný význam, takže je nemůžete volně zaměňovat. Ono to nevzniklo tak, že by se někdo rozhodl, že stejná slova budeme zapisovat dvěma různými způsoby. Ta slova se původně vyslovovala různě, postupem času jejich výslovnost splynula ale zápis zůstal různý. Navíc vaše řešení všude používat „mi“ není možné, protože varianta „mi“ se nepoužívá po předložce. Proto se dnes už nepoužívá v šestém pádě a proto neřeknete „stál proti mi“ ale jenom „stál proti mně“. Varianta „mne“ je zase považována za knižní a v hovoru ji použijete, pod chcete na to slovo dát důraz. Takže používat jenom „mi“ a „mne“ nejde.
    Agent avatar 17.10.2016 19:24 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    „stál proti mně“ - jo, to je fakt, stál proti mi zní divně. Tak prostě řeknu/napíšu "stál proti mně". Tam snad není co zkazit. Nebo se snad rozlišuje "stál proti mně/mě" jako v případě "vytoč mně/mě"?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    xkucf03 avatar 17.10.2016 23:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tam si můžeš říct: „stál proti tobě“ → a víš, že tam bude varianta s háčkem.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 09:06 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Já rozlišuji mně a mě i v mluveném slovu. Pak není problém to psát správně.
    Nevolte zmrdy.
    pavlix avatar 17.10.2016 09:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Jak?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 10:02 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    [mnʲɛ] v. něco mezi [mʲɛ] a [mjɛ].
    Nevolte zmrdy.
    kyknos avatar 17.10.2016 11:37 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    A to je co za jazyk? ruština?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 12:43 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Čeština.
    Nevolte zmrdy.
    kyknos avatar 17.10.2016 12:45 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Zřejmě nějaká "s přívlastkem". Třeba čeština ruských imigrantů?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 12:52 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Иди нахуй, пожалуйста. :-) Je to původní česká výslovnost a já nemám zapotřebí chodit s davem a kurvit jazyk zaváděním mnohoznačností.
    Nevolte zmrdy.
    kyknos avatar 17.10.2016 13:24 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    puvodni ceska vyslovnost kterou zadny cech, ktereho jsem za zivot poznal, neuziva?

    a pokud slovem puvodni myslis nejaky stredovek, tak je to jeste dementnejsi, nez kdyby to byla rustina :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 13:37 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    puvodni ceska vyslovnost kterou zadny cech, ktereho jsem za zivot poznal, neuziva?
    Tvůj omezený rozhled mě netrápí, ostatně tím nijak nevybočuješ z průměru. Odkazy na středověk jsou ovšem obzvlášť úsměvné od člověka, jenž ve 21. století neumí používat diakritiku.
    Nevolte zmrdy.
    kyknos avatar 17.10.2016 13:44 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    pokud jsi z meho prispevku vydedukoval, ze neumim pouzivat diakritiku, dava to asi tolik smyslu, jako bych ja na zaklade tveho prispevku vydedukoval, ze neumis pouzivat plnici pero
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 17.10.2016 13:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Protože se plnící pero běžně používá k psaní komentářů do online diskuzí. Makes sense. :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 17.10.2016 13:54 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Zhruba tak jako ta diakritika
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 17.10.2016 12:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    To opravdu nezní česky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Grunt avatar 17.10.2016 12:09 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    U nás zase máme 3.pád - „ně“, 4.pád - „mňa“. Lidi to skutečně rozlišují.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 12:46 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Je to sice trochu retro, nicméně zcela česky, a rozhodně nejsem jediný „rodilý Čech“ kdo „-mě-“ vyslovuje tímto způsobem.
    Nevolte zmrdy.
    pavlix avatar 17.10.2016 13:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Nahrávky or didn't happen.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 13:38 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Nevolte zmrdy.
    pavlix avatar 17.10.2016 13:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    WTF?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 13:47 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Můžeš své WTF trochu upřesnit? Poslechl sis něco z toho?
    Nevolte zmrdy.
    pavlix avatar 17.10.2016 13:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Nemám chuť věnovat čas se přehrabovat hromadou z věcí, které nejspíš vůbec nebudou odpovídat zadání.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.10.2016 14:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Požádal jsi o nahrávky, dostal jsi odkaz na nahrávky a odpovíš "WTF?", aniž by sis jedinou z nich pustil, protože "nemáš chuť"? V tom případě je "WtF" zcela na místě - ovšem z druhé strany.
    17.10.2016 15:28 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Ja jsem si treba tu prvni nahravku pustil. Bezi to 3 minuty, "mnije", nebo jak to ma znit, jsem tam neslysel. Vlastne asi "mně" jako takove ne.
    pavlix avatar 17.10.2016 16:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Zdá se, že si z nás dělá pan nečada po celou dobu akorát tak dobrý den. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.10.2016 02:41 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Jo, taky mi to doslo az ted.
    pavlix avatar 17.10.2016 16:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Požádal jsem o nahrávky. Místo přímého odkazu na jednu nebo víc nahrávek, kde během pár vteřin uslyším, co slyšet mám, jsem dostal na stránku běžných žeských nahrávek. Kolega výše potvrdil, že tam nic takového neslyší, takže byl můj odhad zjevně správný. Tady se není o čem hádat ani s tebou, který dokážeš vyrobit konflikt prakticky z čehokoli. Nazdar. ;)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.10.2016 17:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Tak holt budeme dál používat "citation needed" a obdoby coby univerzální klacek na pohodlné odpálkování jakéhokoli nepohodlného příspěvku popisujícího osobní zkušenost… (Aniž by uživatele tohoto klacku nějaká citace opravdu zajímala.)
    17.10.2016 13:38 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Taky jsem se chtel zeptat na nahravku, kde by ta vyslovnost byla slyset. Neumim si to moc predstavit.
    xkucf03 avatar 15.10.2016 14:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Prosím o doplnění čárek do věty:
    Velká část toho, čím dnes jsem, byla formována nespočtem textů, které jsem přečetl.
    napoprvé jsem ji nemohl rozparsovat a v půlce věty mě napadaly věci jako změna pohlaví nebo že to za tebe píše Miriam či nějaký nedokonalý generátor.

    V podstatě odjakživa si užívám možnost mluvit o různých věcech s různými lidmi. Čím jsem však starší a čím víc toho znám a v myšlenkách kombinuji, tím je těžší vést o některých nápadech a myšlenkách konverzaci. Abyste se mohli na netriviální úrovni o něčem s někým bavit, je nutné, aby jste sdíleli stejný kontext, tedy stejnou představu toho, o čem se vlastně bavíte.

    Tohle je mj. důvodem úpadku politiky – moc se mluví a málo píše/čte. Televize zabíjí politiku.
    Když srovnám své staré zápisky, je vidět jasný pokrok ve schopnosti vyjádřit myšlenku. Spolu s diskuzemi na internetu mi psaní blogů dalo ohromný prostor, abych si vyzkoušel všechny možné způsoby argumentací, formulací vět, dramatizace a přesvědčování ostatních. Tohle je schopnost, která má zcela reálné použití v každodenním životě a v mém fyzickém okolí jí zvládá jen málokdo. Zcela typicky se to hodí v práci při psaní emailů směrem k zákazníkům. V minulé práci, kde byl děsný problém získat novou židli, i když stará už se rozpadala, mi schopnost racionálně a přesvědčivě argumentovat pomohla zajistit novou.
    V osobním životě je ale příliš racionální argumentace občas na škodu – když někoho upozorníš na to, že je vnitřně nekonzistentní a jeho výroky nedávají smysl (v konfrontaci samy mezi sebou), tak to nemusí unést a přestane se s tebou bavit.
    ale když vám chyby čtenáři omlátí některé chyby o hlavu
    To bylo schválně – zkouška pozornosti? :-)

    Moje důvody pro psaní budou dost podobné jako tvoje. Ve stručnosti:
    • Urovnat si myšlenky, najít řešení – na tohle dost pomáhá i psaní dotazů do poradny nebo hlášení chyb – nejednou se mi stalo, že během formulace problému/otázky jsem sám přišel na řešení.
    • Získání zpětné vazby, doporučení a rady ostatních, získávání nových informací – komentáře na Ábíčku a některé na Rootu jsou hodně přínosné a i náhodné sledování všeho má smysl (dozvíš se i o věcech, o kterých ani nevíš, že existují, a nenapadlo by tě se na ně zeptat nebo o nich hledat informace), ale někdy se hodí vyprovokovat diskusi na konkrétní téma, které zrovna člověk řeší.
    • Poznámky pro své budoucí já – znalostní báze, ke které mám přístup odkudkoli, kde je připojení na internet (výhoda oproti soukromým diskům, serverům, cloudům – nemusím se přihlašovat, což zdaleka ne všude chci).
    • Příprava na diskusi AFK, trénink argumentace – občas tu na sebe někdo bere roli ďáblova advokáta nebo tu najdeš skutečné oponenty, poznáš argumenty protistrany a máš možnost se na ně připravit.
    • Nemuset opakovaně vysvětlovat totéž – stačí odkázat na článek.
    • Šíření myšlenek, názorů.
    • Osobní prezentace, reklama.
    Poslední dobou jsem nějak zahlcený prací a není čas a klid na dotažení souvislého delšího textu. Na blogu jsem si udělal graf vydaných článků a letos je tam děsivá mezera, to se mi ještě nestalo. Mám rozepsáno spoustu věcí, musím se dokopat k tomu, abych něco dokončil…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 15.10.2016 15:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tohle je mj. důvodem úpadku politiky
    Odkdy konkrétně? Od dob Imperium Romanum?
    V osobním životě je ale příliš racionální argumentace občas na škodu – když někoho upozorníš na to, že je vnitřně nekonzistentní a jeho výroky nedávají smysl (v konfrontaci samy mezi sebou), tak to nemusí unést a přestane se s tebou bavit.
    Moje zkušenost je taková, že spíš než že se přestanou bavit, tak začnou být agresivní a začnou nějakým způsobem útočit (hlavně řečnicky). Na druhou stranu je to zase jednoduchý filtr: S takovými lidmi se v osobním životě prostě moc nebavím.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.10.2016 15:16 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Prosím o doplnění čárek do věty:
    To bylo schválně – zkouška pozornosti? :-)
    Btw, tyhle věci můžeš opravovat přímo na githubu: https://github.com/Bystroushaak/clanky. V pravo nahoře v popisu blogu je tam na to odkaz.
    Jendа avatar 15.10.2016 20:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    když někoho upozorníš na to, že je vnitřně nekonzistentní a jeho výroky nedávají smysl (v konfrontaci samy mezi sebou), tak to nemusí unést a přestane se s tebou bavit
    To je dobře, ne? :-)
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2016 20:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Pokud po nich nic nechceš. -_-
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 15.10.2016 23:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nebo po ní…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 15.10.2016 23:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    TRIGGERED

    I ty sexisto.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.10.2016 00:33 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Na svých stránkách jsem diskuzi v nastavení záměrně zakázal hned na začátku. Předpokládám, že čtenářům jsem neznámý. Žádná přezdívka v hlavičce.
    Fluttershy, yay! avatar 16.10.2016 00:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Čím to je, že mě to vůbec nepřekvapuje?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.10.2016 10:42 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To jste se taky mohl radši rovnou zeptat své rodiny, ta by tomu mohla kolektivně porozumět. Nechcete tu přece zblízka odhalovat svůj myšlenkový základ při přednášení klišé.
    16.10.2016 10:47 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ale vy jste David Kolibáč, příteli. Jistě vás potěší, když řeknu, že jsem byl v Olomouci ve čtvrtek. A moc se mi tam líbilo. Při odjezdu jsem si během čekání na papírek poznamenal nápis ve vestibulu zdejšího opravdu pěkného hlavního nádraží: „Rozkvétá kraj, má milovaná zem, když dělníci a ženci prací tvořivou ji věnčí.“
    ⧠ A = 0 avatar 17.10.2016 09:08 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    diskuzi
    Tohle mi umí hnout žlučí. :-)
    Nevolte zmrdy.
    17.10.2016 11:49 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Je tu vždy i možnost se s. Mohu použít: diskusi: "rozprava, výměna a obhajoba názorů, debata; rozbor, úvaha o možnosti řešení úlohy vzhledem k daným podmínkám". Podle toho ztučnění soudím, že dáváte přednost "es". Vyhovím. Ale diskusi na těch zmiňovaných stránkách stejně nepovolím. :-)
    16.10.2016 20:23 Manas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    poznámka k trollingu

    Již mnohokrát se zde diskutovalo o trollech a jak ničí diskuzi a jak je třeba je vystrnadit. Nakonec i autor blogu se o nich zmínil, že s nimi zde žije.

    Téma blogu mne zajímá a rád bych se k tomu vyjádřil. Ale 90 % příspěvků se zabývá gramatikou, historií českého jazyka a pod. A většina těch lidí je registrovaných, přihlášených, jenom si honí triko na tématech, které s blogem nemají nic společného.

    Proto se ptám: kdy to konečně hodlají admini promazat?
    Bystroushaak avatar 16.10.2016 20:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Myslím že si pleteš trolling a offtopic diskuzi.
    xkucf03 avatar 16.10.2016 20:35 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Osamostatnění témat, zásah admina
    Pod blogy se nemaže, maximálně můžeme osamostatnit některá vlákna – budou mít vlastní URL a odtud tam povede jen jeden odkaz. Jestli je tu shoda na nějakém vláknu, které osamostatnit, tak to můžu udělat. Ale osobně bych to nechal spíš takhle – je to prostě diskuse lidí, kteří se sešli pod Bystroušákovým blogem a baví se o tématech, která je zajímají.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.10.2016 13:17 blah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Gramatika je zmíněna i v samotném blogu, takže se domnívám, že patří mezi povolená témata, o kterých se smí pod tímto zápiskem diskutovat.
    Agent avatar 17.10.2016 19:37 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nic ti přeci nebrání založit nové vlákno (což už jsi vlastně udělal) a rozproudit diskusi jiným směrem.

    Teď se chci Bystroushaakovi dodatečně omluvit za to, že jsem vůbec začal to téma o gramatice.

    Takze Manas klidně piš něco k tématu, ať to tu neni samý off topic.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    17.10.2016 19:55 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Nemyslim si, ze je potreba se za to omlouvat. Takhle to proste na Abicku funguje. Do znacne miry je to dane tim neomezenym vetvenim, ktere velmi kosate diskuze podporuje. Linearni sled komentaru by k tomu tolik nevybizel (a pokud by to tak lide precejen pouzivali, vznikal by obrovsky bordel).

    Vic nez dedikovane blogy to tu pripomina forum, kde se diskuze rodi vyhradne pod novymi blogposty, ale od urciteho okamziku si diskuze zije vlastnim zivotem. Nezajimava podvlakna pak lze preskakovat.

    K dokonalosti to ma daleko, ale zrovna tohle konkretne docela funguje.
    Hans1024 avatar 18.10.2016 21:27 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    System komentaru na abclinuxu je naprosto dokonaly. Vetveni mi umoznuje si dle vlastniho usudku vybrat diskuse, ktere me zajimaji. Vsechny alternativni systemy, co jsem kdy videl, jsou podstatne horsi.

    Napriklad na Rootu jde skvele videt katastrofalni dusledek linearni diskuse, ve forech se cokoli zajimaveho utopi v exkrementech a i komentare na Rootu prestanou byt citelne, kdyz se prestanou odsazovat.

    Nektere weby maji zase treba skryvani na zaklade hlasovani, ale to pak vede ke skryvani zajimavych nazoru jenom proto, ze nejsou mainstreamove. Typicky treba na Redditu pusobi nazor 51% hlasujicich jako jedinny relevantni nazor.

    A nejakemu systemu, ktery se nauci vyhodnocovat co me zajima a co ne, bych uz vubec neveril, akorat by me udrzoval v predstave ze se vsemi souhlasim a snizil by diversitu nazoru, ktere tu vidim. Taky se moje ochota cist nektere veci meni podle toho, kolik mam volneho casu.

    Pokud bych mel mit k soucasnemu systemu nejakou vytku, tak snad jenom to, ze nekdy se nezajimava diskuse pomalu premeni na zajimavou, ale obvykle takovy pripad detekuju rychlym prohlednutim nejnovejsich komentaru.
    Veni, vidi, copi
    xkucf03 avatar 18.10.2016 22:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 18.10.2016 23:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    +1

    Diskuze na rootu jsou naprosto nepoužitelné. Styl à la reddit je podle mě nepřekonaný.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.10.2016 23:38 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tou nedokonalosti jsem myslel jine aspekty, zejmena prispivani bez registrace, chybejici UI prvky jako je perzistentni srollovani/odrollovani celych podvlaken, kde by si aplikace nejen pamatovala, ze jsem urcite vlakno srolloval (zabalil, skryl), ale ani by nezobrazovala notifikace na zmeny v techto vlaknech (pokud bych je vsak odrolloval, videl bych zvyraznene neprectene komentare), tlacitka pro preskakovani celych vlaken pri scrollovani dolu (bez dalsich side-effectu), moznost zapnout manualni oznacovani komentaru jako prectenych (tj. informace se neztrati, pokud zavru prohlizec pred prectenim vsech novych komentaru) a podobne.

    Co se tyka srovnani s technickou realizaci diskuzi na jinych serverech, tak je zdejsi system samozrejme o nekolik urovni vyspelejsi nez proste linearni diskuze bez upozorneni na nove komentare.
    19.10.2016 00:13 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Dale lze zminit:

    * Nemoznost upravit komentar. Z pochopitelnych duvodu neni zadouci umoznit neomezene zmeny. Nabizi se nekolik moznych reseni:
    1. umoznit libovolne editace, ale zachovavat celou historii (a umoznit jednoduche zobrazeni konkretni starsi verze prispevku vc. moznosti zobrazit si puvodni prispevek, na ktery bylo reagovano, pri cteni odpovedi + pri cteni odpovedi nasledujicich po uprave zvyraznit, tj. diffnout, ty pasaze, ktere se zmenily od predchozi verze, tj. predchozi odpovedi)
    2. neumoznit editaci puvodniho prispevku, ale umoznit do prispevku doplnovat informace, ktere budou uvedene napr. jako "Update 1", "Update 2", ...
    3. jako prvni moznost, ale umoznit zmenu pouze maleho mnozstvi znaku (tak, aby to pokrylo preklepy, nebo drobne zmeny slovosledu, ale ne zasadni zmeny textu)
    4. umoznit zmenu komentare, na ktery zatim nikdo neposlal odpoved (pricemz pripadny pisatel odpovedi bude upozornen, ze se komentar mezitim zmenil)
    5. umoznit zmenu komentare, pokud autori odpovedi akceptuji tuto zmenu (i.e. opravy gramatickych chyb) - je otazka, jak nastavit podminky, a od kolika lidi vyzadovat autorizaci
    6. umoznit zmenu komentare na zaklade interniho kreditu, kdy kazdy uzivatel by zacinal s urcitym kreditem (i.e. editacni vzdalenost 100 znaku), podle editacni vzdalenosti provedenych zmen by kredit utracel, a kazdou zmenu, kterou mu ostatni uzivatele odsouhlasi, ziska 1 nebo >1 dalsiho kreditu (opet je otazka, jak presne nastavit pravidla, a opet je cilem umoznit uzivatelum upravovat gramaticke chyby, preklepy a dalsi)
    * Absence Facebook-like notifikaci, kdy by bylo mozne se snadno dozvedet i o reakci na velmi stary komentar. Notifikace na e-mail neni idealni a prolistovavani starych navstivenych/komentovanych diskuzi rovnez ne. Resenim by bylo mit moznost si nekde vsechny tyto udalosti prehledne zobrazit.

    * Tajne rankovani komentaru, kdy uzivatel muze dat komentari "+1" nebo "-1", ale toto skore nebude zobrazene u jednotlivych komentaru, nybrz se bude pocitat do celkove skore autora. Toto celkove skore autora muze byt bud verejne, nebo tajne, a mohlo by ovlivnovat veci uvedene vyse (editaci komentaru, vahu pri hlasovani, tj. drobnou moderatorskou cinnost apod.). Duvod pro nezobrazovani skore primo u komentaru je prosty - eliminuje se tim lidska psychika a trvala snaha o popularitu, ktera by mohla vest k populismu, snaze preferovat vypraveni vtipu pred objektivnimi diskuzemi, a naopak odrazovat lidi od sdelovani nepopularnich myslenek. Pokud by skore bylo verejne, melo by se updatovat jen v urcitych intervalech tak, aby si clovek nemohl odvodit, ze sbira body (at uz pozitivni ci negativni) za urcity komentar na zaklade vedomi, ze v posledni dobe jiny komentar nenapsal.

    Idealni by tedy bylo aktualizovat verejne skore (pokud by bylo verejne) nahodne a body za komentare nepripisovat ve stejnych intervalech. Napr. body za starsi komentar by se mohly pripsat drive nez za novejsi komentar.

    Alternativnim pristupem je nezobrazovani presneho bodoveho skore, ale pouze rankovani do urcitych citove nezabarvenych skupin. Nepopularni diskuter nebude titulovan jako "nepopularni diskuter", ale jinym, pozitivneji znejicim slovem.

    ...

    Napsal bych toho vic, ale mam pocit, ze se mi to zacina vymykat kontrole. Cpu sem myslenky nastradane za fakt hodne dlouho a mam pocit, ze je skoda to psat do diskuze misto do... kodu. Az budu mit cas. Nekdy.
    xkucf03 avatar 19.10.2016 00:39 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků
    Co se týče editace komentářů: čím složitější pravidla, tím víc to bude lidi lákat je obcházet resp. hledat v nich díry a trollovat… zvlášť tady. Např. napíši provokativní komentář tak, aby stačilo změnit pár znaků došlo k zásadní změně významu, počkám si na odpovědi, a pak komentář změním. Byl bych pro jednoduchost – uchovávat kompletní historii a umožnit komukoli podívat se na předchozí verze.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    19.10.2016 01:19 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků
    +1. Take to povazuji za idealni variantu (spolu s tim zobrazenim komentare, na ktery bylo reagovano, aby nebylo nutne v hlave si porovnavat casy a dohledavat danou verzi rucne) a ostatni jsem zminil spis okrajove jako dalsi moznosti.

    Mimochodem: Nejcastejsi duvod, proc by nekdo chtel smazat veskere sve drivejsi komentare, je ochrana soukromi, resp. identity. Kdyz clovek dospeje, na radu veci se muze divat jinak, a sve drivejsi prispevky uz nechce mit se svou osobou spojene. Idealni je proto nabizet moznost smazani uctu a nasledneho odstraneni jmena ze vsech prispevku (tak, jako to umi treba StackOverflow). Lide pak nebudou mit tendenci k vandalismu starsich prispevku pote, co se rozhodnou, ze chteji danou komunitu opustit, nebo se do ni vratit pod novou identitou.
    19.10.2016 07:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků

    Nejsem moc přesvědčen, že je něco takového žádoucí. Stejně jako v normálním světě by měl být člověk srozuměn s tím, že to, co dělá, má určité následky, které ho v krajním případě mohou pronásledovat i celý zbytek života. Nemyslím, že je žádoucí podporovat přístup "můžu se chovat jako ten největší trotl, žádná křeč, až mne to přestane bavit, zmáčknu čudlík, využiju 'práva na zapomnění' a začnu znovu s čistým štítem".

    Jestli někdo nechápe, že nemůže odsuzovat dospělého člověka za to, jaký pohled na svět měl ve čtrnácti, je to spíš jeho problém. Na druhou stranu, i osmnáctiletý už by měl chápat, že život nemá funkci "reload" a že jeho aktivity na síti jsou a budou jeho vizitkou, a to v kladném i záporném smyslu.

    xkucf03 avatar 19.10.2016 08:06 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků
    Na druhou stranu v nepočítačovém světě lidi zapomínají – co jsi kdy řekl nebo udělal, ví jen ti, kdo u toho přímo byli a i ti to časem zapomenou. Ostatní to znají leda z vyprávění a neví, co je pravda a co si k tomu kdo přidal. Jako v internetové diskusi by to bylo, kdyby někdo nahrával na diktafon všechno, co řekneš, a kdokoli si to mohl přehrát (a vyhledávat v tom).

    Vymazání jména a zachování komentářů mi přijde jako rozumné řešení (v krajním případě). Mohlo by to fungovat i selektivně pro jednotlivé příspěvky.

    Jinak ale souhlasím, že člověk by měl být zodpovědný za svoje jednání, a že nemá cenu někoho soudit za to, co říkal ve čtrnácti.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    19.10.2016 08:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků

    On i ten web trochu "zapomíná". Běžně se mi třeba stává, že mám problémy dohledat své vlastní pár let staré příspěvky, přestože vím, kam jsem je psal a kdy to přibližně bylo. Nebo starší články z webů typu iDnes a Novinky.

    V každém případě mi přijde pokrytecký přístup mnoha lidí, kteří se škodolibým uspokojením konstatují "Jo jo, Internet nezapomíná", když na některého politika nebo jinou celebritu vypluje na povrch nějaký starý hříšek, ale považovali by za nemorální podpásovku, kdyby se totéž stalo jim.

    xkucf03 avatar 19.10.2016 22:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků
    On i ten web trochu "zapomíná". Běžně se mi třeba stává, že mám problémy dohledat své vlastní pár let staré příspěvky, přestože vím, kam jsem je psal a kdy to přibližně bylo. Nebo starší články z webů typu iDnes a Novinky.
    Otázka je, jak moc je toto zapomínání spravedlivé resp. náhodné – spíš bych řekl, že to bude selektivní vaporizace konkrétních „nežádoucích“ informací – a to bude v rozporu se zájmy uživatelů.
    V každém případě mi přijde pokrytecký přístup mnoha lidí, kteří se škodolibým uspokojením konstatují "Jo jo, Internet nezapomíná", když na některého politika nebo jinou celebritu vypluje na povrch nějaký starý hříšek, ale považovali by za nemorální podpásovku, kdyby se totéž stalo jim.
    To bych si mohl brát osobně :-). Ale já po mazání mých příspěvků nevolám – píšu to s tím, že to tu zůstane navěky. A spíš mi vadí, když to zmizí (proto si svoje komentáře zálohuji, aspoň ty důležité). Když nechci, aby bylo něco spojováno s mojí osobou, tak to píši rovnou pod jinou identitou (tzn. jinou osobou/osobností).

    Ale někdo třeba takhle důsledný není a mohl kdysi neuváženě publikovat něco, co teď chce vzít zpátky. Uznávám, že je to dost diskutabilní – výchovnější by bylo ty lidi naučit, že internet nezapomíná a že si mají dávat pozor, co kam píší a pod jakým jménem. Nicméně lidé dělají chyby a byl bych spíš pro, tenhle vstřícný krok pro ně udělat a umožnit jim vzdát se autorství toho, co napsali, ovšem s tím, že samotný text zachovaný zůstane (pro potřeby ostatních a vydavatele).

    BTW: Tady na Abíčku v minulosti zmizelo pár blogů resp. autor jejich texty promazal – kdyby měl tehdy možnost vymazat jen svoje jméno, tak by to možná udělal a texty by tu pro ostatní zůstaly.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    19.10.2016 22:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků
    Na druhou stranu v nepočítačovém světě lidi zapomínají – co jsi kdy řekl nebo udělal, ví jen ti, kdo u toho přímo byli a i ti to časem zapomenou. Ostatní to znají leda z vyprávění a neví, co je pravda a co si k tomu kdo přidal. Jako v internetové diskusi by to bylo, kdyby někdo nahrával na diktafon všechno, co řekneš, a kdokoli si to mohl přehrát (a vyhledávat v tom).
    Nope. Jediná možnost by byla lobotomie :-P .
    19.10.2016 16:46 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepšení AbcLinuxu, editace příspěvků
    Nejsem si jisty, ze to zamerne trolleni by se jakkoliv lisilo od anonymniho uctu bez uvedeneho obcanskeho jmena. Snad mozna v tom, ze prispevek napsany pod plnym obcanskym jmenem by (pred anonymizaci) vypadal vice seriozne?
    Hans1024 avatar 19.10.2016 14:05 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Facebook notifikace, to je nejaka javascriptova sranda? Jakou by to melo vyhodu oproti mailu?

    A jakekoli ovlivnovani komentaru podle popularity podleme nedopadne dobre. Mozna mam proste moc casto mensinove nazory :-D
    Veni, vidi, copi
    pavlix avatar 19.10.2016 14:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Výhody jsou obrovské. Poznávám to třeba i na stack exchange nebo githubu. Člověk vidí notifikace ve chvíli, kdy se o ně zajímá a může je pohodlně probírat jednu po druhé kdykoli. Nic proti e-mailu, ale používá se to natolik odlišně, že si nejsem úplně jistý srovnáním.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Hans1024 avatar 19.10.2016 14:55 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Mail si snadno profiltrujes/roztridis a taky prochazis to co te zrovna zajima.
    Veni, vidi, copi
    pavlix avatar 19.10.2016 15:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Notifications pro mě na zmíněných službách fungují daleko líp.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 19.10.2016 21:53 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Seznam nepřečtených diskuzí tady máme pod odkazem "Navštívené diskuze" vpravo nahoře. Funguje to prakticky stejně, jen tam není čísílko v bublině.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 19.10.2016 22:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Jen to kolikrát nefunguje správně, problém je jak s blokacemi, tak se skrytými články, navíc to neukazuje skoro vůbec nic a nevidíš to pořád. Není to plnohodnotná náhrada a popravdě i tom githubu to můžeš rozkliknout a dostaneš pořád lepší nejavaskriptovaný přehled všech zajímavých událostí než na abclinuxu. Takže to není o tom, že by Abclinuxu neumělo zobrazit nové komentáře, ale to je taky všechno, co umí, bez jakýchkoli dalších informací, a ani to nefunguje správně!
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.10.2016 16:56 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Na technicke realizaci vubec nezalezi. Uplne by stacila samotna podstranka "Notifikace" (stejne jako zde jsou "Me komentare" a "Navstivene diskuze"), kde by byl prehledne zobrazeny seznam udalosti.

    Od e-mailu se to lisi vyrazne horsim UX a vyssimi naroky na uzivatele (tj. nutnost nastavovat filtry). Jsem ale za, aby krome webovych notifikaci vzdy existoval export do prenosneho formatu (JSON, XML) a kazdy si nasledne mohl napsat individualni checker a vsechny udalosti si zobrazovat na jednom miste, pokud chce.
    pavlix avatar 19.10.2016 17:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tak já denně na ábíčku používám jako notifikace ten seznam komentářů, kde jsou hvězdičky, když je něco nového, to je fakt.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.10.2016 18:56 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Příloha:
    Jo, jedina jeho nevyhoda je, ze tam vidis jen N poslednich diskuzi. Chybi tam nejake serazeni podle posledniho komentare, nebo tak neco... Pockat... Ono to tu fakt je? :-D Njn, co se clovek nedozvi.

    19.10.2016 18:58 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Aha, tak ale na strance "Me komentare" tato volba bohuzel chybi, ackoliv prave tam by byla nejvice uzitecna...
    pavlix avatar 19.10.2016 22:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    V tom případě epic fail.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 19.10.2016 20:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ono obecně, chybí možnost aby se stále diskutované blogy držely někde v nějakém přehledu „nahoře“. Takhle prostě diskuze pod starými blogy po pár týdnech až měsíci utichnou a diskutuje se vždy jen pod těmi aktuálními. Když máš třeba fórum, tak tam se typicky posouvají diskutovaná vlákna ve výpisech nahoru, tak něco podobného.
    19.10.2016 20:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Ta stránka "mé komentáře" se řadí podle kritéria "čas mého posledního komentáře", takže dokud se diskuse účastním, zůstává nahoře. Ale pokud diskutují jen ostatní nebo někdo po delší době přidá nový komentář do nějaké dlouho spící, nahoru se to neposune.
    19.10.2016 21:11 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Stránka „navštívené diskuse“ je řazená podle času posledního komentáře. Ale tam zase mohou být diskuse, které mne nezajímají.
    Bystroushaak avatar 19.10.2016 22:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tam je všechno, na co se kouknu. Blogy, zprávičky a tak dál. Brutálně zaspamované na to aby to bylo použitelné k čemu jsem zmiňoval.
    19.10.2016 18:50 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Pozor, oprava!
    Od e-mailu se to lisi vyrazne horsim UX a vyssimi naroky na uzivatele (tj. nutnost nastavovat filtry).
    Myslel jsem to presne obracene:
    Notifikace e-mailem oproti tomu maji vyrazne horsi UX a kladou vyssi naroky na uzivatele (tj. nutnost nastavovat filtry).
    19.10.2016 02:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Toto byl kvalitní komentář.
    Bystroushaak avatar 19.10.2016 10:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    System komentaru na abclinuxu je naprosto dokonaly.
    Je dobrý, ale k naprosté dokonalosti má docela daleko. Typická ukázka jsou třeba hodně větvené diskuze, které ujíždí doprava tak moc, že jsou nečitelné i na 27" 2k monitoru. Na stejném monitoru se také rozpliznou všechny příspěvky do děsivých nudlí.
    Josef Kufner avatar 19.10.2016 10:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Přidej si do nastavení CSS toto:
    .ds_odsazeni {
      min-width: 35em;
      background-color: #fff;
    }
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 19.10.2016 12:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Přidal jsem, díky. Tohle zas oceňuji, že se to tu dá konfigurovat.
    19.10.2016 11:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Případně to, že pokud je nějaký nový příspěvek ve sbaleném podstromu, nefungují správně odkazy "další" (pozitivní na tom je, že mne to nutí omezit blokování uživatelů na opravdu extrémní případy).
    19.10.2016 11:31 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    souhlas, mám omezeno jen na Kubečka a Jirsáka
    19.10.2016 12:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    To je dobře, aspoň přestanete prudit pod mými příspěvky. (Just kidding, samozřejmě vím že ne.)
    pavlix avatar 19.10.2016 13:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Potrefená husa. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.10.2016 15:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Děkuji.
    Bystroushaak avatar 19.10.2016 12:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Když už jsme u těch stížností, brutální nevýhodou abclinuxu je chybějící API. Je mi jasné, že v době výroby se něco takového běžně nevedlo, ale patří to k věcem, které bych fakt ocenil (jakože .. finančně). Takhle musím udržovat vlastní neoficiální API scrappingem HTML a to saje prdel.
    pavlix avatar 19.10.2016 13:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Uděláme si nové diskuzní ábíčko v Pythonu s JSON API? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 19.10.2016 13:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Abclinuxu je jako úl s včelama. Když vybuduješ lepší úl, tak ti pořád zbývá nějak přesvědčit ty včely přejít do toho nového.
    pavlix avatar 19.10.2016 13:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Možná bude záležet i na tom, jak dobrý úl to bude. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Hans1024 avatar 19.10.2016 13:32 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Takze staci zjistit, kdo je tady kralovna :-D
    Veni, vidi, copi
    pavlix avatar 19.10.2016 13:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Bystroušák je dobrý kandidát. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 28.10.2016 23:43 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Tak dík dodatočne, týmto zápiskom si odštartoval pár zaujímavých blogov, dokonca som sa aj ja odhodlal napísať niečo o tom s čím sa už dlhšie chcel podeliť s ostatnými.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.10.2016 17:48 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Trolling v omezené míře je dobrý. Podívej se na mě, já tu jako troll žiju už roky a rozjíždím se jen v situacích, kdy je tu větší nuda - třeba o v prázdninové okurkové sezoně. Nebo když jsou některá témata fakt dementní nebo náchylná k napadení. Občas dostanu napapat pozornost. My trollové máme tu nevýhodu, že když nás někdo moc krmí, že se přejíme a přestaneme.
    Bystroushaak avatar 29.10.2016 18:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč psát
    Myslím že většině trvalých návštěvníků nevadí trolling v blozích, jako spíš pod blogy. Ten trolling v blozích odrazuje spíš nové lidi. Pěkný příklad co bych osobně mazal a rovnou šoupnul i ban je tohle.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.