abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Kombinované studium na ČVUT FEL

    8.1.2014 14:10 | Přečteno: 3230× | Ostatní

    Když už se tu objevil zápisek, pod kterým se diskutuje o VUTBR FIT, tak jsem se rozhodl sepsat své poznatky z kombinovaného studia na ČVUT FEL.

    Na magisterské studium jsem původně nastoupil na ČVUT FIT (denní), bohužel jsem ale poznal, že nejsem schopen dát "oblíbenému" předmětu MI-PAR takové množství času, jaké je potřeba. Obzvlášť ne s malými (teď už třemi) dětmi doma. Hledal jsem tedy alternativu, která by šla zvládnout dálkově (kombinovaně) a nebyly tam žádné PARy. Nakonec jsem nastoupil zpátky na ČVUT FEL, kde jsem předtím vystudoval Bc., tentokráte na EaI, Výpočetní technika. Jde o dobíhající program, jsme poslední ročník.

    Kombinované studium...?

    Jak to funguje? Jak se to liší od dálkového?

    Při kombinovaném studiu nadále chodíte do školy, jen máte všechny předměty v jeden den a při troše štěstí jen jednou za dva týdny. Dostáváte něco jako přednášky zkřížené se cvičeními - jsou to takové prosemináře, akorát ve skromnějším počtu návštěvníků. Docházka je ale nepovinná. Soustředění se konají spíš výjimečně (za celou dobu jsem byl na jednom). Asi tak polovina mých spolustudentů je jako já ve studentském věku, takže tam určitě nejsme sebranka čtyřicátníků, co se rozhodli dohnat titul.

    Sympatické je, že má člověk stále statut studenta (do 26 let), dokonce i ten ISIC mám (i když mi někdo říkal, že by to tak být nemělo).

    Oficiálně jsou nároky na kombinované studenty stejné jako na "deňáky", realita je ale trochu jiná. Vyučující berou ohled na naše omezené časové možnosti - rozsah vyžadovaných znalostí je asi stejný, u semestrálních prací ale u některých předmětů rozsah mění. To znamená, že po vás nechtějí veledílo, ale stačí něco menšího, nebo že můžete práci odevzdat kdykoliv před zkouškou a nelpí tedy na termínech ("hlavně, že to máte"). Zkoušky někdy zkracují třeba tak, že pro kombinované studenty je ústní část nepovinná nebo přednostní (a my na ní nemusíme čekat a trávit ve škole celý den).

    Objevila se bohužel jedna výjimka, kde po zjištění "aha, vy nejste deňák" následuje maximální snaha vás potopit, jak to jen jde, ale to je opravdu jen taková odchylka. Ona i ta vyučující je dost taková odchylka.

    Sympatické je i to, že vyučující vás berou jako lidi z praxe. Tzn. se vás hodně ptají na názor a zkušenosti.

    Stejně tak s námi vyučující spolupracují i na výběru vhodných termínů zkoušky, abychom to stihli. To je také jeden velký problém: nejen se na zkoušku naučit, ale stihnout tam taky někdy jít, když je termínů jen málo a mezi předměty se překrývají.

    Přínosnost

    Okolo FELu jsem slyšel hodně stížností na (klesající) úroveň. Mohu ale říct, že mi toto magisterské studium něco přineslo, snad i víc než celé (delší) bakalářské v denní podobě.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 8.1.2014 15:55 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    To čumim jak vejr. Já když tam chodil na denní tak byl ze strany učitelů totální nezájem a ještě vás potápěli kvůli chybám z jejich strany (třeba moje zkušenost, kdy od pátku celý víkend nešel server a opravěj to v pondělí ráno, kdy máte odevzdal domácí úlohu z angličtiny, jejíž zadání je na školním serveru, a odkoupnou vás "měl jste na to týden, mohl jste to udělat hned první den", čímž vám vlastně řeknou "měl jste na to 1 den" a nazajímá je, že celej týden domu jezdíte v 11 večer a ve 4 ráno vstáváte a tak máte čas jenom o víkendu. Nemáte čas? Váš problém. Máte na to měsíc znamená jeden den, protože třeba celý měsíc nepůjde server. Máte nahrát úlohu z programování na progtest a on 3 dny nefunguje a vy to tak nestihnete? Váš problém, měl jste přijít osobně do servrovny a nahrát to tam z flashky... atp.
    Věřím v jednoho Boha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.1.2014 16:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    No, na denním, kde jsou (aspoň ze začátku Bc.) tuším stovky studentů, se ohledy nikdy moc nebraly.
    Jakub Lucký avatar 8.1.2014 17:51 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Zároveň za studenta kombinovaného je více peněz (co jsem někde slyšel)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    multi avatar 9.1.2014 12:15 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    urcite jsou na nej mensi naklady, takze na nem skola vic vydela...
    vlastikroot avatar 8.1.2014 21:26 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Nevim no, ja chodim do 3. semestru KME (bakalar) takhle kombinovane a nedavam to, celkove nemam z toho studia vubec dobrej pocit, nemam na to ani pri praci cas a pak z toho mam stres (hrnu pred sebou povinosti az me to smete). Hlavne ted pri zkouskovym. Jsme ve tride 4 celkem. Vsichni to vzdali uz v prvnim semestru pri prvnich zkouskach, na prvnim dni vubec bylo hromada lidi. Nevidim v takovy vysoky skole moc smysl, chtel jsem se zdokonalit v elektronice a misto toho jen bojuju s bojuju s byrokracii (domaci prace atd.). Pro cloveka z uplne jineho oboru super, ale kdyz se timhle zivim a ve skole si po nekolikaty opakuju stale stejny zakladni fakta, nebavi me to. Asi nejsem studijni typ :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.1.2014 12:54 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Vsichni to vzdali uz v prvnim semestru pri prvnich zkouskach
    Já se nedivím, taky si říkám, že bych se na to nejraději vykašlal. Mít na školu víc času, tak by to byla pohoda; takhle je to dost šílený. Ale zbývá mi už jen několik měsíců, v červnu bych měl mít státnice... je třeba si zachovat optimismus.
    9.1.2014 13:59 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Sice mám o jedno dítě méně, ale i tak potvrzuji, že je to šílený :-) (V pondělí odevzdávám BP a cca 14 dní jsem skoro nespal :-))
    8.1.2014 22:14 bompfy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Studuju Bc. třetím rokem na TUL, obor Elektrotechnika a informatika na fakultě mechatroniky. Zkušenosti mám dost podobné, většina vyučujících se nám nějak snaží přizpůsobit, máme to dost individuální (z cca 18 lidí jsme zbyli 3 :-)). Znalosti jsou požadovaný víceméně stejný jako u deňáků, zkoušky jsou většinou společný, zadání stejná, občas malinko mírnější hodnocení ve stylu "to se dělá na cvičeních, tak stačí, když to uděláte z části" atp. Co se opravdu moc nehrotí jsou seminárky a zápočtové písemky (zápočty jsou většinou za docházku - každých 14 dní pá+so od rána do večera). Nejdřív jsem si myslel, že mi to nic moc nedá, ale kupodivu dalo mi to docela dost (i když podle názvu jsem čekal víc elektrotechniky a elektroniky, nejvíc máme asi teorie spojitýho řízení a automatizace obecně). Dostal jsem se k docela zajímavým věcem, ke kterým bych se asi sám nedokopal (teorie spojitýho řízení, zpracování signálů, hodně Matlabu...) a hlavně jsme měli těžký, ale dobrý matiky a fyziky (na technickou VŠ - matfyzáci pomlčí).
    Saljack avatar 9.1.2014 22:08 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Sorry, ale me to nadrzovani studentum kombinovaneho nebo dalkoveho studia pekne stve a nemyslim si, ze je to spravne. Nejvic me to stvalo na bakalari. Argument, ze pri tom take pracuji a ze to delaji po vecerech proste neberu. Spousta mich spoluzaku take pracuje a nikdo jim zadne ulevy nedava. Predmet by mel byt stejne tezky (lehky) pro vsechny stejne.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.1.2014 13:52 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Student by měl ukázat, jak moc danou látku zvládá. To musí ukázat obě skupiny bez rozdílu. Jen těm kombinovaným se snižuje objem práce, protože se předpokládá, že už toho stejně naprogramovali hodně, a také proto, že zkušenosti ukazují, že jinak by to málokdo z nich kdy dostudoval.
    Saljack avatar 10.1.2014 20:32 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Mě je fuk objem práce, ale u pár zkoušek jsem byl, kde byli a rozhodně to neměli stejné jako studenti denního.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Jardík avatar 11.1.2014 02:44 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Měl bys mít radost a přát jim to, né jim závidět a nadávat jim.
    Věřím v jednoho Boha.
    22.2.2014 23:25 Kneppo Peter, komunista a normalizátor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    co si myslet o škole, na které jsou dodnes ve vedoucích pozicích zarputilí komunisté, jako např. Peter Kneppo, člen výkonného výboru KSČ v roce 1990 (!) (http://www.upn.gov.sk/funkcionari-ksc-kss/zobraz.php?zjazd=11)... Hnus velebnosti :-/
    3.2.2015 14:29 Kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Sice je to téměř s ročním odstupe, ale nedá mi to, abych nepoložil řečnickou otázku: Jak souvisí to, zda někdo byl/nebyl komunista s tím, jak je/není zdatný odborně? Na FEL je poměrně dost lidí, a to i ve vedoucích pozicích, kteří se vyznačují mimořádnou odbornou zdatností, ale buď jde o politické fanatiky nebo o lidský odpad.
    4.12.2015 21:01 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kombinované studium na ČVUT FEL
    Dovolím si reagovat. Nechápu, jak někdo může řešit politickou angažovanost vyučujícího. To snad vubec nepatří do tématu. Je to úzkoprsé a hloupé. Jen protože je někdo komunista, neznamená, že je hloupý. Nechápu, jak vůbec na ČVUT může někdo nadávat. Ale přijde mi,že nadávají jen ti, co to nedali. Většina kantorů, předmětů, přednášek a cvičení je výborných, na úrovni a kvalitní odborná výuka. Nedá se to absolutně srovnávat s jinýma školama a ne nadarmo vychází ČVUT jako jedna z nejlepších škol v ČR. Někdy vyjde lepší Univerzita Karlova, ale to jen díky medicíně a matfyzu, jinak by rozhodně zaostávala Karlovka za ČVUT jednoznačně. Ano, je jasné,že se i tam najde pár blbých učitelů, stejně tak jako blbých studentů, ono když jich tam je 23000, tak je těžké najít mezi nimi ty blbce co jen opisují a nesnaží se a nemají na to mít titul z této školy a nějakým zázrakem prostě vystudovali a nikdo ani pořádně neví jak se jim to povedlo. To prostě už k tomu patří....

    ČVUT je velmi kvalitní škola a na to, že veškeré miliardové dotace dostávají jiné školy a ČVUT vždy jen obdrží pár milionu, tak si stále vede excelentně. ČVUT a Karlovka jsou jediné školy, které v Německu uznávají bez nostrifikace, protože moc dobře vědí, že tyto školy mají úroveň.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.