abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 862 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Filosofování o člověku (1.)

    19.2.2007 15:34 | Přečteno: 1124× | Index | poslední úprava: 19.2.2007 15:39

    Spouštěcí impuls pro napsání tohoto zápisku byl blog ČR vládne ignorance a diskuze pod ním.

    Definujeme jednotlivé úseky života člověka na Zemi jako dílky puzzle. Velikost jednoho dílku je rovna informaci o celém životě jednoho člověka. Ten kdo si dokáže v hlavě tyto dílky správně poskládat dostane pravdivé odpovědi na všechny otázky, které nás trápí. Jak asi odpoví člověk, který má k dispozici jen zlomek těchto dílků? Řekl bych, že velice zkresleně a v každý okamžik života méně či více odlišně vzhledem k tomu jak radikálně se vyvíjí dílek s jeho vlastním životem.

    Když jsem byl mladší chtěl jsem změnit svět. Ale už to nechci, podle mě nemá smysl vnucovat svůj názor na život někomu dalšímu. Všechny války a krveprolití způsobil právě člověk, který si myslel, že ví jak "správně" žít a svůj názor se pokusil vnutit i ostatním a tím ovládnout celý svět.

    Podle mě je většina lidí "hodná" tj. emocionálně celkem vyspělá, i když ve srovnání s některými zvířaty mi přijdou lidé spíše velmi zaostalí. Většina lidí má i rozumné názory, ale to platí pouze při posuzování jedince. Masy lidí poskládané z rozumných jedinců jsou naopak velice hloupé, snadno ovladatelné malou skupinou lidí a změna chování této masy má velkou setrvačnost.

    Co se týče Hitlera, kdyby to nebyl on a Německo, tak to byl na 99% někdo jiný a mohlo to být ještě mnohem horší. Tvrdit, že nás někdo zachránil, také postrádá smysl. Věřím tomu, že se dokáže obětovat jeden člověk pro druhého. Ale nevěřím tomu, že se jeden národ obětuje pro druhý. Nikdy se totiž nejedná o oběť, ale vždy je to cesta k vlastní obraně nebo vlastnímu zisku. A ten kdo tomu šéfuje obětuje vlastní lidi, ale nikdy sebe. Mimochodem, kdyby o nás někomu opravdu šlo, tak by nás nikdy nenechal napospas Hitlerovi. Zkrátka nás obětovali, protože si mysleli, že tím uspokojí jeho potřeby a jim se nic nestane.

    Ohledně naší vlády se snad ani nemá smysl vyjadřovat. Je to s ní stejné jako když se stádo prasat pustí ke korytu. Každému jde především o to, aby se co nejvíc nažral. Vzhledem k volební účasti si myslím, že předchozí věty plynou z úst nadpoloviční většiny lidí v ČR. I já je někdy pronesu, když se rozčílím (kdo se někdy nenasere, že?). A v afektu člověk napovídá plno hloupostí, jenomže mají smysl, pak se mi vždy krásně uleví ;-) Když se na to podívám s chladnou hlavou tak si myslím, že to není zas tak špatné. Mohlo by to být mnohem horší. A když nás srovnám s ostatními národy, tak musím konstatovat, že se máme jak prasata v žitě a naše problémy jsou ve srovnání s těmi jejich malicherné, až by jeden myslel, že nás palí dobré bydlo...

    BTW: Jak vypadalo mé poslední rozčílení? Jedu si večer autem domů, silnice prázdná nikde nikdo. Tu zahlédnu ve zpětném zrcátku blížící se světla. V duchu si pomyslím: "Blbec, kam spěchá. Je po dešti a velká část silnice z obou stran je pokrytá obrovskými hlubokými kalužemi. No co malinko zrychlím, aby neřekl, že ho zdržuju a dále se budu vyhýbat zákeřným kalužím tj. pojedu stále rovně po středu silnice, beztak tenhle hnusný úsek brzy končí." Chvíli poté se znovu podívám do zpětného zrcátka a vidím rozsvícený majáček a nápis STOP. Tak jsem zastavil, předložil doklady při "běžné" silniční kontrole na úseku kde v noci nikdo nejezdí. Dostal jsem pokutu za mini prasklinku na předním skle u zpětného zrcátka, které jsem si nikdy nevšiml, což mě velice rozčililo. Nejde mi o těch pár korun, které mě to stálo, ale o princip. Panu policajtovi šlo pouze o to vybrat peníze od řidiče, který neporušil žádná pravidla, ale jezdí v autě, na kterém se určitě něco najde, tak proč ho nezastavit, že ;-) Ani jsem se nehádal, raději jistá malá finanční pokuta, než aby si vymysleli větší. Pršelo, tak jsem si prozíravě odložil brýle na sedačku a řekl si, že na to nezapomenu. Pak zaplatil pokutu, při tom nastal test sebeovládání, tj. pěkně poděkovat a nepoužít na toho cucáka násilí. A kvůli tomu jsem se po dosednutí na sedačku rozčílil ještě více. Již po druhé jsem si rozsedl mé nové brýle, naštěstí opravu hrubou silou tj. ohnout zpět do původního stavu opět přežily ;-)

    Předchozím odstavce jsem chtěl naznačit, že mě rozčiluje používání zákonů k cílené buzeraci slušných lidí. Vždy jsem si myslel, že zákon je bič na hajzly, který mají v rukou např. policajti k jejich potrestání. Ale přijde mi, že ho aplikují více na slušné lidi než na ty co si to zaslouží viz. nebezpečná jízda, přetížené kamiony lepící se na zadek osobákům či se navzájem předjíždějí, přičemž rychlost předjíždějícího je o 5km/h vyšší než předjížděného atd.

    Závěr. Lidé se přemnožili a viz anketa.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak dopadne člověk?
     (44 %)
     (16 %)
     (2 %)
     (0 %)
     (28 %)
     (11 %)
    Celkem 64 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.2.2007 15:35 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filozofování o člověku (1.)
    Za viz se nepíše tečka, filosofe.
    Fuky avatar 19.2.2007 15:41 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filozofování o člověku (1.)
    Díky, stydím se ;-)
    Josef Kufner avatar 19.2.2007 22:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filozofování o člověku (1.)
    Nestyď se, píše se tam.

    Teda... může a nemusí... záleží na tom, co chceš říct, zda rozkazovací způsob slovesa koukat nebo zkratku z latinského „videlicet“ ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    19.2.2007 23:18 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filozofování o člověku (1.)
    Mohu se zeptat, jak se v te zkratce objevi pismeno z, kdyz v celem slove videlicet neni?
    Josef Kufner avatar 20.2.2007 03:34 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filozofování o člověku (1.)
    Mě se neptej, já latinsky neumím :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.2.2007 15:44 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filozofování o člověku (1.)
    Ja taky. Jen narazim na to, ze z na konci viz. je vice anglicke nez latinske. Tudiz poukazovani na anglicky prepis latinske zkratky v ceskem textu pokladam za velmi slabou vymluvu.
    19.2.2007 16:09 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filosofování o člověku (1.)
    Člověk není postavený na to, aby se řídil svojí inteligencí. Přilne k archetypu Náčelníka, Šamana (Vůdce, Vědce, Lékaře, Analitika...).

    Zajímá se, stejně jako když lovil mamuty, o to co ho bezprostředně ohrožuje. Stejně jako Vás, i mne rozčílí v zásadě nevýznamná událost jako je buzerace od policajta, autobus co mi zavřel dveře před nosem, ale velké hrozby jsou příliš daleko, široko... já sám s tím nic neudělám a tak co bych se snažil. Což si řekne každý (téměř) z těch všech miliard.

    Když je situace zralá, Hitler, Stalin... se najde. Všechnu vinu pak složíme na toho vrchního cvoka--grázla, na tu Stranu a sami zůstanemem čistí a nepoučení. My nic, to jen nás svedl ten zločinec. Příště... mu nalítnemem stejně.

    A tak dál.

    Příroda se brání přemnožení jednoho druhu, začne ho decimovat. Případně zařídí, že se zachová jako lumíci -- kolektivní sebevražda.

    Filosofování... No, z toho pohledu je všechno OK. Ideí a ontologie se to nedotkne. :)
    19.2.2007 16:20 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filosofování o člověku (1.)
    Analytika! Do análu! Už! Já fakt ty písmenka...
    19.2.2007 16:41 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Anketa
    Většina vymře a hrstka, která přežije zkusí znovu hledat tu správnou cestu.

    Clovek nehleda spravnou cestu. Clovek hleda cestu, jak prezit a pri tom se mit, co nejlepe. Oba cile jsou jen a pouze osobni povahy.

    Jako lidstvo tu spravnou cestu muze opakovane zkouset najit, ale vzdy bez pouceni se z vlastnich chyb. Proste jedna civilizace zanikne a druha, ktera prijde po ni, se bude divit, jak mohli postavit ty mrakodrapy a pak bez duvodu zmizet, jako se dneska my divime, jak mohly postavit ty pyramidy, megality palace a pak bez duvodu zmizet.
    19.2.2007 20:34 tommy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa
    suhlasim, ludia su nepoucitelni aj keby sme mali dva zivoty aj tak spravime rovnake chyby
    Bluebear avatar 19.2.2007 21:04 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa
    Clovek nehleda spravnou cestu. Clovek hleda cestu, jak prezit a pri tom se mit, co nejlepe. Oba cile jsou jen a pouze osobni povahy.

    Myslím, že tak zlé to není. Hodně lidí myslí i na jiné. Uznávám, že často to nemá ten správný efekt, protože nedokážou druhým porozumět, ale snaha tu často je. Koneckonců je to součást našich instinktů: kdo myslí jen na sebe, sice může přežít krátkodobě, ale dlouhodobě už ne.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Vaclav Lesek avatar 20.2.2007 08:14 Vaclav Lesek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filosofování o člověku (1.)
    Nj, o pokutách vím své. Před dvěma týdny jsem dostal 1000 Kč za 55 km/h v obci. Já vím, není to padesátka, ale hrozně mě naštvalo, že v obcích rychlost dodržuji a zrovna, když jsem se nedíval na tachometr a měl tam o pět víc, tak mě změřili. Výsledek je ten, že teď pořád koukám na tachometr, jestli náhodou nejedu více než mám. Jinak musím pochválit autora, moc pěkný článek.
    20.2.2007 09:34 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Filosofování o člověku (1.)
    Proč si brýle neodkládáš na sedadlo spolujezdce? Nebo bylo plné?
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.