abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 809 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    10.12.2007 13:26 | Přečteno: 6341× | Software & hardware | poslední úprava: 12.3.2008 18:54

    Následující zápisek je prvním z krátké série, kterou jsem se rozhodl stvořit po nákupu notebooku ThinkPad X61. V prvním dílu rozeberu, zvláště v poslední době rozšířený názor, že ThinkPady už nejsou, co bývaly.

    V dalších dvou dílech mám v úmyslu stroj předvést formou recenze a dále zmínit postup instalace a některé problémy při spoluprácí s Linuxem.

    Uvažovali jste, v posledních řekněme 20 měsících, o nákupu ThinkPadu s tím, že jakmile se vám dostane do pracek, tak půjdou Ikspéčka/Visty z disku? Pokud ano, tak jste jistě při hledání informací narazili na názor, že úroveň těchto notebooků v poslední době, po odkoupení PC divize firmy IBM Lenovem, klesla. Chtěl bych osvětlit, proč si myslím, že je tento názor nepřesný a jak mohl vzniknout. Věřím, že i vy byste na celou věc mohli získat jiný úhel pohledu a opět o ThinkPadu uvažovat jako o stroji pro Linux vhodném.

    Že by v tom měl prsty hardware?

    První věcí, která mě napadne je obrovský hardwarový skok na trhu notebooků. Myslím teď ale jen právě ty ThinkPady. Příklad? Hmm...jeden bych měl :-)

    2005: ThinkPad R50, Intel Pentium M 1.6 GHz, 512MB RAM, ATI Mobility Radeon 7500, 15.0" 1024x768 LCD, 60GB HDD, DVD combo, 100 Mbit Ethernet, Intel PRO/Wireless 2100, FireWire, IrDA
    2007: ThinkPad R61, Intel Core 2 Duo 2.0 GHz, 1GB RAM, Intel GMA X3100, 15.4" 1280x800 LCD, 100 GB HDD, DVD-RW, Gbit Ethernet, Intel PRO/Wireless 3945ABG, Bluetooth 2.0 EDR, FireWire, čtečka karet, čtečka otisků prstů

    Myslím, že jsem vybral konfigurace, které mohly v době svého uvedení stát zhruba podobné peníze a tvoří obvyklou sestavu pro běžného uživatele bez speciálních nároků (no dobře, ten fingerprint si u R61 můžeme odmyslet ;-)). A teď se zamyslete...nezdá se vám, že přibylo hardwaru, který by mohl dělat problémy v Linuxu? Širokoúhlý displej, grafika s ne-uplně stabilním ovladačem, síťovka, se kterou někteří stráví bezesné noci jen aby jim vůbec fungovala. A tak bych mohl pokračovat.

    Jistě, jádro se za tu dobu vyvinulo, ale mnohé z nových komponent jsou specifické zejména pro notebooky a těch je, jak známo, méně než desktopů. Jenže vývojáři musí ovladače na něčem zkoušet a pokud k tomu mají málo příležitostí, tak jde vývoj pomalu. Chci tím říct, že notebooky se za tu dobu ještě více odlišily od desktopů a je na to třeba brát ohled.

    Kde nejsou ovladače, nebo jsou takové, které existují jen ve verzi 0.0.1-alpha2, tam budou uživatelé nadávat, že jim to či ono nefunguje. Lenovo se zhlédlo v ostaních výrobcích notebooků a pochopilo, že nějaká ta inovace bude asi potřeba. Že nemohou tvrdošíjně prosazovat 4:3 když všichni ostatní mají už 16:10 (i když toto je spíš způsobeno neochotou výrobců panelů dodávat 4:3 kvůli nižší výtěžnosti) a budou do svých notebooků muset dávat ten nejlepší hardware, když chtějí před konkurencí obstát. Mnohdy bohužel příliš nový a neotestovaný...

    Chci jen říct, že je třeba se dívat i na to, co ThinkPady dnes umí a přemýšlet nad tím, jestli to při nákupu notebooku od jiného výrobce s obdobnou konfigurací bude jiné (po stránce obtíží s funkčností v Linuxu). Já si myslím, že nebude. Bude to stejné jako s kteroukoli novou technologií, pro kterou se objevila podpora teprve nedávno. (Námět na flame? :-))

    Jenže Pepa říkal, že se mu u jeho T60 ulomil displej hned po nákupu!

    Ano, ano, notebook není tvořen jen tím hardwarem. Na jeho kvalitu Lenovo nemá a ani nemůže mít přílišný vliv. Když si kupujeme ThinkPad, chceme aby s námi skákal do propastí, mohli jsme se po něm bezstarostně válet a podepírat jím lednici. Taková je image ThinkPadů (viz The Legends of ThinkPad). Co se týče kvality zpracování, musím i já, jako uctívač ThinkPadů, souhlasit s tím, že kvalita teď klesla. Kamarád viděl na vlastní oči T60ku s úplně vyglajdanými klouby displeje, do té doby na ThinkPadu něco nevídaného! Klouby na mé čtyřleté R40 dřží pořád lépe než na většině nových Acerů. Dalším příkladem by mohl být nekvalitně přidělaný kryt displeje na X61 Tabletu nebo slabá výdrž baterie u R/T6X.

    Že by ta akvizice přecejen nebyla bezbolestná? Pracují vůbec ve vývoji pořád stejní lidé? Navrhovala novou T61čku stejná parta lidí jako tomu bylo třeba u T43? Právě v těchto otázkách cítím zdůvodnění nastalé situace. Lenovo se prostě bude muset vypořádat s problémy, které odkoupením PC divize IBM vznikly a opět vrátit ThinkPadům jejich bývalé kvality. Je to o lidech. Myslím, že zákazníci jim nutnost řešení této situace velmi hlasitě připomínají.

    Dalším faktorem, který mi přichází na mysl, je tendence snižování ceny. Před dvěma roky byste asi koupili ThinkPad (i když jen -e verzi bez Rollcage a jiných užitečností) za 13 tisíc bez daně jen velmi těžko. Ano, vím, dolar stojí pár korun a to, že jsou levné základní modely přece neovlivní ty vyšší...

    Ale ovlivní! Kupříkladu taková R61 stojí nějakých 18 tisíc bez daně. Vyšší modely Rkové řady se od ní liší jen po stránce hardwaru, nikoli konstrukčně. T61 taky není moc odlišná, vždyť to tvrdí i samotné Lenovo (...Yes, it is widescreen, but the real significance is that even side-by-side with the T series, it is virtually indistinguishable from the T61. It is now almost the same size and weight as the T...). No, teď tedy víme, že konstrukce u notebooku za 60 tisíc je stejná jako za 18. Že by se stala někde chyba? Nebo se na to můžeme dívat z druhé strany, totiž že se jim podařilo pekelně stlačit cenu konstrukce a tím si mohou dovolit vrazit do notebooků lepší hardware? Zvažte sami. Jestli je to správě nebo špatně si netroufám odhadovat, to ukáže až čas a nové modely.

    Na začátku jsi psal, že budeš ThinkPady obhajovat a zatím to tak moc nevypadá

    To jsem sice tvrdil, ale ne zcela think-friendly je laděný až předchozí odstavec. Osobně si myslím, že až na nedořešenou situaci v ovladačích, jsou všechny tyto problémy jen dětské nemoci je vysoce pravděpodobné, že novější, nedávno vyprodukované kusy jimi již netrpí. Rozhodně bych tedy komukoli koupi ThinkPadu doporučil (zvláště nějakého dražšího, dobře vybaveného modelu), jen bude muset počítat s instalačními problémy, které není složité vyřešit a o kterých si povíme něco v přespříštím dílu této série.

    A námět na diskusi? Myslím, že blogpost jich obsahuje víc než dost, ale pár jich přesto přihodím: Koupili byste si teď ThinkPad? Změnil jsem váš názor na současnou situaci? Myslíte si, že problémy Lenova jsou jen dočasné? Máte snad nový ThinkPad a jste s ním nespokojeni?

    Všem diskutující předem děkuji, za absenci názorů typu "Dell je stejně nejlepší!" nebo "Na notebook by si Linux dával jen blbec, vždyť na těch mých XP to všechno funguje na jedno kliknutí!".



    Série Lenovo ThinkPad X61

    1. ThinkPady už nejsou co bývaly? (právě čtete)
    2. Vysoký výkon v malém balení
    3. Instalace openSUSE 10.3
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.12.2007 14:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Asi se mnou možná někdo nebude souhlasit, ale preferuji displej 4:3 bohužel se tím pádem výběr velice zužuje, protože dnes je módní na notebooky cpát širokoúhlé displeje.

    Mám rád plochu na kterou se vejde hodně informací, proto používám vysoké rozlišení, u těch širokoúhlých displayů mám pocit, jako by byly menší. Zdůrazňuji - subjektivní pocit, že mě mnohem míň unavuje čtení shora dolů, než rejdit očima zleva doprava. Proto si skládám okna na kterých se mi objevují výpisy pod sebe. Řádky se mi nezalamují (a neořezávají), a zároveň mi při více oknech nezůstává z okna pouhá nudlička max na pět řádků.
    10.12.2007 14:32 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Súhlas, iba idiot si môže myslieť, že širokouhlý displej na notebooku bude vyhovovať všetkým. Napriek tomu sa všetci výrobcovia vrhli do módnej vlny, v ktorej, ako dúfam, sa aj utopia, hadi jedni :)
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    10.12.2007 14:33 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Také preferuji 4:3 (na X stejně není jiná možnost) ale doma mám teď širokoúhlý externí panel. Asi tak týden mi trvalo než jsem přestal nadávat na nevhodnou velikost, ten pocit menšího panelu jsem taky zaregistroval.

    Dnes už je to s těmi non-wide notebooky opravdu špatné...:-( Diskutovalo se to i na Lenovoblogs a výsledek je takový, že prostě neexistuje továrna, co by byla schopna dodávat dostatek panelů s normálním poměrem stran, takže raději Lenovo prodává 16:10 aby zákazníci nemuseli na svoje stroje dlouho čekat.
    frEon avatar 10.12.2007 15:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    osobne mam taky 4:3 radsi, ale taky mam rad co nejvetsi uzitnou plochu displaye. vetsina 4:3 ma 1024x768 a vetsina sirokouhlejch ma myslim 1280x800, tzn skoro 260px na sirku a par px na vysku navic. tim padem mi prijde precejenom vyhodnejsi koupit sirokouhlej ntb, nez 4:3
    Talking about music is like dancing to architecture.
    10.12.2007 21:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Já používám 1400x1050
    11.12.2007 16:02 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    tiez mam take rozlisenie, uplna parada.
    stativ avatar 10.12.2007 16:17 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Podle mě je 16:10 neuvěřitelná kravina – není to ani 16:9 abych si mohl promítat filmy bez pruhů ani 4:3 abych mohl zobrazovat z digitálu bez pruhů a dokonce ani 3:2 pro digitalizované fotky. A navíc dlouhé řádky se hůře čtou (jedno ze základních pravidel typografie).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    10.12.2007 16:29 Frikulínský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Hmm, tak mě napadlo, jestli není nějaký add on do Firefoxu, který by uměl stránku rozdělit na dvě poloviny tak, že když se pohybuješ v levé části, tak v té druhé máš pokračování (jako kniha, akorát text jde posouvat). Samotné rozdělení okna na dvě části není problém, ale není tam ta vazba mezi oběma částmi.
    10.12.2007 16:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Já bych 16:10 nezatracoval, dokonce i chtěl, kdyby to bylo na výšku.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.12.2007 21:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Ty jo.. to je zajímavé. Jak to že s tím ještě někdo nepřišel? Nejspíš asi kvůli tomu, že by to byla asi větší páka na pantíky.
    10.12.2007 22:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Asi by těch úskalí bylo víc. Ale chtěl bych to vidět.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.12.2007 12:37 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Na nějakém „tabletu“ by to neměl být problém. Na čtení by to bylo fajn.
    10.12.2007 19:48 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    V práci mam Dell s rozlišením 1400x1050 a považuji to za rozumné maximum. Asi budu muset upgradovat na firmní notebooky, ale děsím se jejich rozlišení. Fakt nechápu, proč cpou na pracovní notebook HDI rozlišení, má sloužit na práci, ne na video. Tenhle Full-HDI hype nechť zůstává u multimédiálních notebooků, ale pro práci chci něco, na co se dá dívat. Asi otestuju Open Door Policy a napíšu svůj názor řediteli PSG sekce :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Josef Kufner avatar 10.12.2007 20:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    A v čem je problém? Vždyť čím větší rozlišení, tím lépe a horní mez je rozlišovací schopnost oka (tj. určitě více než 600 DPI). Zbytek je o správném nastavení fontů, ikonek, témátka...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.12.2007 21:12 Frikulínský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Taky na to koukám jak blázen. To je poprvý, co slyším, že by chtěl člověk kolem počítačů pohybující se menší rozlišení. U nějakejch lamiček s wokýnkama bych se nedivil ale tady?
    10.12.2007 21:15 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    80 znakov sirka sa vojde na vselico, ja by som chcel TP radu X (12" XGA)
    10.12.2007 21:21 Frikulínský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Jasně, ale bránil by ses většímu rozlišení (při zachování rozměrů)?
    10.12.2007 21:21 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    vsetko nad SXGA by mi bolo naozaj ukradnute, taku spotrebu priestoru nemam
    Josef Kufner avatar 10.12.2007 21:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Ale tady nejde o velikost, tady jde o kvalitu vykreslování!
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.12.2007 21:26 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    na tej lucide typewriter by sa to teda prejavilo, bola by asi neprijemne mala
    10.12.2007 21:23 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Ale nebránil by ses a nežádal o nižší rozlišení :-D To mě zarazilo.
    10.12.2007 21:24 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    no, ja by som radsej usetril, pretoze vyssie rozlisenie nie je nikdy zadarmo :)

    alebo by som chcel IPS panel, ale tie uz mozno ani nikto nedodava
    11.12.2007 13:44 alvyn | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Přesně tak, širokoúhlý formát je výborný na multimédia, ale na práci se moc nehodí. Můžu jen děkovat, že jsem byl jeden z posledních lidí u nás v práci, kdo vyfasoval Della D520 s rozlišením 1400x1050. Další lidi po nás už dostávají modely 531 a výš se širokoúhlým displayem 1280x800. Když si pak tyto dva notebooky postavím před sebe rozdíl je opravdu viditelný. Celkem paradox je, že mám na tom NB větší rozlišení nežli na externím 19 palcovém monitoru.

    Thinkpada jsem nikdy neměl, ale kdybych si kupoval já NB nebo bych měl NB někomu doporučit tak bych asi volil R61 (nevěřím, že bych poradil špatně). Případně samozřejmě i toho Della, se kterým jsem velice spokojený. Ovšem ta cena je zbytečně daleko větší.
    xvasek avatar 10.12.2007 14:25 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Dřív jsem ThinkPadům fandil, ale před rokem se mi řízením osudu dostal do ruky HP6310, což je vlastně firemní low-end a já jsem tak nějak zjistil, že za 13000 můžu mít notebook, který vlastně umí naprosto vše potřebné a nemá žádné konstrukční vady. Navíc funguje prakticky out-of-the-box - musí se jenom nahrát firmware pro WiFi.

    Když si teď na začátku roku budu nechávat kupovat notebook dle vlastního výběru, tak to pravděpodobně bude ThinkPad, ale mám takové tušení, že na něj budu po zcela pozitivních zážitcích s HP jenom nadávat - prostě to bude mít Lenovo těžké. Nebo možná udělám klasický "krok stranou" a nechám koupit 12" FSC, které si teď známý moc pochvaluje.
    10.12.2007 14:39 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    FSC bych si klidně koupil, ale asi jen Lifebook. Po tom, co mi kamarád vyprávěl o jednom novém lowendovém Amiliu, co se mu dostalo do rukou a po mých velmi dobrých zkušenostech s obstarožním Lifebookem B-2562. Jinak to FSC mu jede na Linuxu nebo pod Widlema?

    Když už píšeš o těch HP, je teď možno pozorovat velmi zajímavý trend -- mnoho výrobců má v nabídce aspoň jeden notebook podobný ThinkPadu. Viz řada nx u HP nebo i třeba Benq Joybook A52 (i když tam je to inspirace asi spíš náhodná). Taky to může být tím, že asi existuje dost lidí, kterým hranatá černá krabice připadá sexy :-D
    10.12.2007 15:08 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    imho hranate nx zacali delat kvuli lepsi tuhosti sasi, cerna kvuli odolnosti proti potu dlani(nespini tolik)
    10.12.2007 20:37 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    taky mám "hranatý" nx a jsem maximálně spokojen. Dokonce kamarádi ze školy se už začínají poohlížet po podobném modelu.
    Don´t worry, be happy.
    10.12.2007 14:28 Petr Kos | skóre: 10 | Valašské Meziříčí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Já mám teda thinkpada Z61p (z března 2007) a řek bych, že jsem docela spokojen. Funguje síťovka, wifi, bluetooth, infra ... a nakonec i ta grafika (ATI - radši bych Nvidii, ale je služební a byl mi vybrán). Mám tam Ubuntu studio 7.10
    10.12.2007 14:36 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Souhlas, od doby co thinkpady prevzalo Lenovo to jde pekne rychle z kopce. Posledni jakztakz pouzitelny notebook je R/T60, rada 61 je uz nepouzitelna (nelogicky umistene konektory, zkripleny (=wide) displej atd.). Taky nechapu jak muze byt nekdo nadseny wide obrazovkou kdyz je to jenom orezana normalni (nepocitam vyrobce a prodejce ktery tim nadseny je zcela urcite).
    Jan Drábek avatar 10.12.2007 16:32 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Zajímavé, moje R61i má umístěné konektory stejně jako T60 a T61 a T40 to myslím měla také dost stejně.... 4:3 by se hodil, ale co, holt s tím člověk nic nenadělá.
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    frEon avatar 10.12.2007 19:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    podle me neni orezana, ale na jednu stranu pridan pruh pixelu navic...
    Talking about music is like dancing to architecture.
    10.12.2007 21:06 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Omyl, OŘEZÁN !!! Má snad notebook půdorys 16:10 ?
    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    11.12.2007 12:40 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    No můj MacBook rozhodně nemá půdorys 4:3, spíš těch 16:10, na žádné straně není víc plastu. :)
    11.12.2007 12:39 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Já jsem rozhodně nadšen, větší krávu bych s sebou tahat nechtěl. :)
    10.12.2007 14:38 pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Nějak nechápu ty narážky na HW.
    nezdá se vám, že přibylo hardwaru, který by mohl dělat problémy v Linuxu?
    Ne, rozhodně ne u Lenova.
    Širokoúhlý displej
    Co je na tom problémového? Buď ten široký režim zvládá grafika, nebo ne. Ale obvykle ano.
    grafika s ne-uplně stabilním ovladačem
    O tom nic nevím, grafiky od intelu se vždy těšily vynikající podpoře a to dokonce opensource.
    síťovka, se kterou někteří stráví bezesné noci jen aby jim vůbec fungovala
    Intel PRO 1000? Taky nevidím problémy... Možná myslíte bezdrát? Tak zrovna ten od Intelu je na tom s podporou skoro nejlépe.
    A tak bych mohl pokračovat.
    Já taky.

    Zrovna u Lenova vidím podporu HW v Linuxu jako excelentní, IBM/Lenovácký HW pracoval v Linuxu (neoficiálně) již mnohem mnohem dříve než začaly ty "Dell má ntb s Dellbuntu..." hype. Měl jsem Linux bez problémů na noteboocích řady 60, 40 i 30. Funguje i akcelerometr HDD a dokonce i k to pitomý biometrický udělátko lze rozchodit.
    10.12.2007 14:45 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Tím myslím více multimedia-like hardwaru, předtím byla výbava v podstatě stejná jako na desktopech, jen v notebookovém provedení. Ano, s tím displejem máte ve většině případů pravdu, ale je nepopiratelné, že to ještě není zcela obvyklý rozměr a některé distribuce s ním pracují nedokonale. Intel PRO 1000? V poradně toho je dost...

    Bezdrát (kupříkladu iwl4965agn v mém X61) není zdaleka zcela bezproblémový, ještě o tom budu psát. Je ale pravdou, že Intel je z WiFi čipsetů ale jedna z nejlepších voleb.

    Jde rozchodit všechno, je to jen o tom, kolik je človek ochoten do toho investovat času. O tom mluvím, nikoli o tom, že ovladače neexistují vůbec. Nebo je patchování jádra kvůli akcelerometru běžnou činností pro BFU?
    10.12.2007 14:51 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    podme sem tahat problemy vyvojarov -- modul podporujuci akcelerometer nebol zaradeny do jadra, chod sa im stazovat

    patchovat je potrebne na to aby bolo mozne aj disk chranit -- unload hlavicky
    10.12.2007 14:51 kain
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Zdravim, a funguju vam po zmene HAL aj funkcne klavesy? Ja osobne mam T60, som vcelku spokojny (predtym DELL) ale musim potvrdit ze panty na display su rozkyvane (cca. 8 mesiacov pouzivania). A s funkcnymi klavesami je problem suvisiaci so zmenamy HALu a take ficury ako je napr. brightness proste uz nefunguju (nie zeby nemohli ale uz nefunguju out-of-the-box). Ale celkovo som spokojny a ak si najdem cas rozchodim i to co chyba.
    10.12.2007 15:17 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Klavesy funguji, vetsinu si obslouzi KPowersave. Ten zbytek nejak nepotrebuju (non-powersave) :-)
    10.12.2007 14:47 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    urcite ano -- som zavisly na trackpointe, klavesnici, bezproblemovom hw (okrem tych soft modemov, nastastie ale nepotrebujem) a konstrukciu nema lenovo taku zlu ako sa niektori pokusaju presvedcit

    podpora v linuxe bola aj v minulosti stale rovnaka, vyjadril to v mailing liste aj kernel vyvojar thinkpad modulu

    a na zlepsovani dizajnu robia ti isti ludia (vid napr. design matters, David Hill). a dolezita je aj teplota
    10.12.2007 15:00 pils | skóre: 8 | blog: pils
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    S ThinkPady to podle mě jde hodně z kopce.

    Od července jsem měl doma dvakrát Z61m, pak jsem se odhodlal pro 14" display a zvolil jsem R61. Ani jeden nenaplnil moje očekávání, a proto šli hned zpět. Největší problém asi byl, že při nevytíženém procesoru při chodu na baterie notebook docela slušně pískal( hodně vysoký tón) v CZC říkaly že s tím neměli problémy, ale když jsem jim to na reklamacích ukázal tak mi říkaly, že by s tim taky nevydrželi. U jednoho Z61m ka jsem měl vadnej subpixel uprostřed obrazovky(červeně svítil) což bylo při černé obrazovce docela naprd.

    Nehledě na mé zkušenosti jsem doporučil tátoj do práce T61. Notebook je v pohodě, ale plasty kolem čtečky otisku prstů se docela prohýbaj. O docela nepraktickým rozmístění konektorů na audio radši nemluvit.

    IBM (teda Lenovo) už si asi nekoupim, myslím si že z Thinkpadů chtěj udělat zboží, které už nebude tak kvalitní ale bude se víc prodávat, což asi není nejlepší cesta.

    Když jsem o tom tak přemýšlel tak když budu chtít koupit kvalitní notebook s bezproblémovou zárukou tak mě moc značek nenapadá...teda spíš žádná.

    In TUX we trust
    10.12.2007 15:10 H4wk | skóre: 9 | blog: H4wkuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Mam asi mesic R61, kterou jsi popisoval, a hardware funguje vsechen v pohode. Mel jsem problem s wifinou, ale to bylo nastavenim jejiho uspavani. Mrzi me, ze podpora pro zablokovani hlavicek hardisku jeste neni v distribucnich jadrech. Taky jsem musel odebrat modul, ktery exportoval udaje z akcelerometru jako joystick, protoze to delalo paseku v mplayeru. Provedeni mi neprijde spatne, i kdyz obcas mam pocit, ze kryt predni casti (okolo tuchpadu) je volnejsi. Ale jinak jsem nejakou hlubsi kontrolu nedelal, jako jsem to videl v recenzi na digitalne, kde mezi chyby napsali cvaknuti, pokud se zmackne levy okraj displeje asi v 1/3. Ono tam opravdu je, ale nikdy jsem si toho nevsiml.
    Korespondenční Seminář z Programování - Pro každého středoškoláka, který to s programováním myslí vážně.
    Jan Drábek avatar 10.12.2007 16:36 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Mám stejný typ, od srpna a taky spokojenost - přední část je trochu volnější - ale nic co by se nedalo přežít...
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    10.12.2007 15:19 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Notebook jsem ještě nikdy nevlastnil ani dlouhodobě nepoužíval. To se ale možná bude muset brzo změnit. 20k nebo tak něco je strop. Co jsem tak viděl, nelíbí se mi žádný. Všechno jsou více či méně vrzající ohebné a rozpadavé křápy s mizernou klávesnicí... a Thinkpad je vyjímkou. Sestra má R51 nebo tak něco, nevím přesně a skoro si říkám že bych něco takového mohl mít i rád (teda bez těch Woken). Ohromily mě relativně kvalitní plasty, vyskoká robustnost konstrukce a klitoris ve středu klávesnice (bez něj bych asi nic nebral). Vyběr nespěchá, ale vyhlídl jsem si R61. Za nevýhody vidím širokoúhlý display (případně 4:3 s malým rozlišením), nutnost platit MS daň a vestavěné DRM (což je stejně věc ideologická spíš než praktická, protože na to stejně přijde GNU). Tak nevím. Konkurenci žádnou nikde nevidím. Snad jedině repas staršího Téčka. Nebo R60? Co myslíte? Tohle vlákno budu zvědavě sledovat.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    multi avatar 10.12.2007 15:23 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    jedna vec je HW+BIOS neco jineho je vlastni konstrukcni zpracovani
    pravyho ThinkPada bych klidne bral, ale ta cena:-(
    10.12.2007 15:26 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Tohle jsem vyresil Ebayem, rozdil asi 50% oproti cene nabidnute Lenovo CR. Zaruka je mezinarodni trileta, tudiz se opravdu neni ceho bat a za tu usporu to stoji.
    10.12.2007 15:33 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Můžu poprosit o trochu víc informací (z které země, u jakých prodejců a tak)?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    10.12.2007 15:38 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Ozvu se na mail a povim vic, at tu nedelam reklamu. Teda esi na to nezapomenu :-)
    10.12.2007 16:09 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    me taky prosim :-)
    Metal smajdalfe, METAL!
    10.12.2007 16:16 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Creating ~/kam-poslat-info...		[done]
    :-)
    10.12.2007 16:21 Frikulínský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Reklamu klidně udělej, mě by to taky zajímalo. Navíc si nemyslím, že upozornit na to, že někdo něco dělá dobře nebo lépe než ostatní je reklama. Zvlášť pokud ty sám z toho nic nemáš.
    10.12.2007 20:43 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    souhlasím, taky mě to dost zajímá
    Don´t worry, be happy.
    10.12.2007 23:17 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Tak dobře no :-) Na Ebayi byl asi ještě před dvěma měsíci shop E_BOBS, který se ale teď přesunul na ebobscomputers.com což samozřejmě znamená, že jsme přišli o pojištění a feedbacky kupujících. Je tedy jen na vás, zda jim budete věřit tak jako já a pak se těšit z nového stroje.

    Pro většinu kupujících ale bude zřejmě nejlepší možností si dát vyhledat v Ebayi klíčová slova jako ThinkPad T61 nebo ThinkPad R61 a projít si ručně výsledky. Mnozí prodejci posílají i do Evropy a pokud máte problém s tím, že vám karta nedá tolik peněz, je někdy možné se domluvit i na převodu na účet (to musíte ale počítat s tučnými poplatky bance). Každopádně ceny se pohybují v rozmezí 3/4 u levnějších modelů až po 1/2 u těch dražsích oproti Česku. Záruka nebývá problém. Jen upozorňuji, že US modely mají jinou klávesnici než modely evropské, což někomu nemusí vyhovovat. Samozřejmě si ale můžete koupit klávesnici jinou a přemontovat si ji do nového notebooku.
    DjAARA avatar 11.12.2007 10:51 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Dobrou zkušenost mám také s ThinkPadWorld. Prodávají i přes/na e-Bay.
    10.12.2007 15:53 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Od ledna 2007 mam Z61m - naprosta spokojenost. Zadne potize ohledne kvality materialu nepozoruju. HW je OK - multimedialni blbinky nepouzivam.
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    10.12.2007 15:54 merlik | skóre: 13 | blog: merlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Osobne jsem pres 2 roky uzivatelem (jeste skoro IBM, ale uz "kus" Lenovo) ThinkPadu R52 a jsem s nim spokojen i z pohledu linuxu, jiny OS nemam v provozu. Mirne problemy s grafikou (ATi) jsou jiz vyreseny, jen mi ted mirne zlobi wifi. Pri nakupu cena kolem 60kKc s dani.

    Pred tydnem jsem poridil pritelkyni (nyni uz opravdu Lenovo) ThinkPad R61e za vyse zminenych 18kKc bez DPH. Je videt, ze je to jine nez kdysi jedna z nejvybavenejsich R52ek. Je to proste jeden z nejnizsich R modelu. Linux tam zatim(!) neni, ale s temi Vistami se asi dlouho nesnesu. No ale co se tyce kvality zpracovani - uvidime. Ale stale verim, ze to bude lepsi nez u Aceru, Asusu (u nich nejen tech nizkych rad) a jinych podobnych znacek v teto cenove kategorii.
    I cesta může být cíl.
    10.12.2007 17:39 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Nesúhlasím s tým, že by widescreen displaye mali byt nejako "skriplené". Trebárs ja vlastním HP 6820s a neviem si predstaviť, že by mal mať display 4:3. Aký by malo zmysel nechávať na bokoch konštrukcie nevyužité miesto? To nech tam radšej ten display je, hoc širokouhlý. Nechápem, ako sa niekto môže ochudobňovať o časť displaya len preto, lebo má averziu voči widescreen displayom.
    10.12.2007 17:48 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    to bude tym, ze 14" SXGA je daleko viac "superior"

    vsimaj kolko vela miesta je po okrajoch

    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:IBM_Thinkpad_R51.jpg

    strasne, ze?
    10.12.2007 18:39 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Hmmm, asi sa zhodneme na tom, že to záleží od konštrukcie notebooku. Predsalen môj ntb má klávesnicu širšiu ako ostatné - ten numerický blok predsa len čosi miesta zaberie.
    10.12.2007 18:44 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    btw neviem, či práve 14" je oproti 17" "superior" ;-)
    10.12.2007 18:46 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    17" LCD + numericky blok nepatri na nb, o tom sa ani bavit nebudem
    10.12.2007 18:48 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    inac mas tam velmi lacny panel, na 17" ti tam mohli dat aspon nejaky WUSXGA ci ake to maju tie giganticke rozlisenia, ten tvoj ma sirku tusim asi ako WSXGA (cize ako ta 14" co spominam, len ma iny pomer)
    10.12.2007 19:26 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    No neviem, tie SWXGERKSJGN skratky mi toho vela nehovoria, ja mam radsej klasicke vyjadrenie. 1440x900 nie je sice spickou, no myslim ze to uplne staci. A ci 17" a numpad na notebook nepatria? Asi to dost zavisi od sposobu pouzitia, nie? :-)
    frEon avatar 10.12.2007 19:40 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    no na 17" mi to prijde docela malo...
    Talking about music is like dancing to architecture.
    10.12.2007 19:52 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    spickou? keby som mal na vyber, tak mam 1400x1050 na 14" (a to tiez nie je spicka)
    10.12.2007 23:18 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Mno ved som povedal, ze to spicka nie je. Ja ntb pouzivam prioritne na pracu, nie na pozeranie filmov. Preto aj ten numpad a velky display, aj ked s malym rozlisenim.

    No ale to sme uz velmi odbocili od temy, ktorou bol widescreen display a jeho (ne)vyuzitelnost v notebookoch. Stojim si za tym, ze zalezi od notebooku a jeho konstrukcie, ci sa tam widescreen hodi alebo nie. Na napr. moj pasuje, na tvoj moznoze nie.
    vencour avatar 10.12.2007 18:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    Zatim mne jako varianty pro nový noťas napadly buď kousky z usanotebook.com nebo apple. Tak se uvidí.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    10.12.2007 18:45 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    apple, to je ten, na ktory si niekto robi na wikipedii zbierku bugov?

    http://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_Pro#Issues
    10.12.2007 22:04 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    no, bugy ma asi vsechno a pokud jsem to tak projizdel, tak u pulky je napsano "vyreseno v pozdejsich releasech". Ted pomerne vazne uvazuju o upgradu Thinkpada X31 a ve hre jsou zatim 2 hlavni protivnici - Thinkpad T61(p) a Macbook Pro (uvazoval jsem jeste o Sony VAIO a jednom malem Panasonicu, ale pry mizerna podpora Linxu, takze volba jenom v nouzi).

    Ceho se u toho Macbooku Pro bojim asi nejvic jsou dve veci:

    • Podpora Linuxu (pry slusna, ale porad par veci proste nejede - jmenovite okolo ACPI a Wifi)
    • Kryt je sice kovovy, ale bez rollcage, tzn. mozna mensi odolnost.

    Naproti tomu klady (Macbooku):

    • Lepsi display - u X31 je to bolest, zvlast na svetle bez napajeni to proste neni nic moc (a pokud jsem slysel, nejak moc to nezlepsili doted)
    • Vykonnejsi HW (i kdyz za vyssi cenu)
    • Proste ta masinka IMHO vypada vazne "sexy" a ma to spoustu vychytavek (bohuzel vetsinou vazanych na MacOS - napriklad dalkove ovladani je proste genialni)

    Mala poznamka na zaver - nesrovnavam ceny (Macbook je o neco vys), je pro me mnohem dulezitejsi, aby to bylo to, co chci (nebo aspon dost blizko).
    10.12.2007 22:17 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    takze risknes hw podporu a velmi si necenis klavesnicu a trackpoint :)
    11.12.2007 15:53 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    HW podporu riskuju, o tom vim. Klavesnice - nevim proc? Podsvicena se mi libi (i kdyz LEDka u Thinkpadu je nekdy lepsi) a velikost taky. Trackpoint je jedna z tech malickosti, ktery mi chybet asi budou. U T-ckove rady Thinkpadu je oboji (coz je jednoznacne plus), ale vzhledem k tomu, ze jsem pred Thinkpadem mel COMPAQ (jenom touchpad), tak vim, ze se zvyknout da.

    Spis si po zkusenostech zkousim dat vazne majzla na ten display (Xko ma sice co do odolnosti bezchybnej - doted tam neni vadnej pixel, ale kontrast je dost nizkej a barvy nic moc). Docela by me taky zajimala odolnost tech hlinikovych krytu u Macbooku Pro.

    Ono je vubec dost tezky najit nejaky objektivni review o Macbooku - vetsinou jsou to jenom bud "oda na Mac", nebo "Mac je na houby, bo je to drazsi nez papundeklovej Dell/HP/Acer a ti maji navic multimedialni tlacitka a Vista - Wow!" (o cenu mi az tak moc nejde a o Visty uz vubec ne ;o)

    11.12.2007 16:02 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    no, vidno, ze ta malo poznacil trackpoint :)

    inac som tak cital, ze podsvietenie na macu sa vypina pri neaktivite, aby sa setrila baterka, takze to pre mna je ovela neprijemnejsie riesenie nez obycajna LED nad displejom

    ohladne kvality klavesnice macu neviem, ale rozlozenie TP mi dost vyhovuje, nie nadarmo sa kopiruje pri lepsich modeloch istych znaciek (a samozrejme v spojeni s trackpointom je to neprekonatelne)
    11.12.2007 22:34 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    Hmm, je videt, ze mame oba jine priority. Trackpoint uznavam, ze je prijemna vec (hlavne pri psani, clovek nemusi prendavat ruce), ale touchpad se ocas taky hodi (zvlast pro dlouhodobejsi hybani mysi na vetsi vzdalenosti - typicky klikaci GUI).

    Pro me jsou hlavni dve veci:

    • Odolne kryty - starsi Thinkpad splnuje na 90% (furt tam jsou obcas plasty), novejsi maji pry plastu jeste vic. Macbook Pro nevim - cele sasi je z hliniku, ale bojim se, ze pokud tam neni vnitrni vyztuha (nevim, nemel jsem rozdelane - mozna tam je), tak to bude stejne dost pruzne (hrozi treba promacknuti LCD, zvlast u vetsich velikosti)

    • Kvalitni LCD - tady zatim vede Macbook. Zatim se mi nedostal do pracek zadny novy Thinkpad (tzn. rada 60 a vic), u stareho je to proste nic moc.

    Jako dalsi je podpora HW v Linuxu a vubec moznost trochu se v tom vrtat. Tady vede Thinkpad, ale nemam prakticke zkusenosti s Macbookem (Pro) - navody na nainstalovani Linuxu jsou, ale je to proste komplikovanejsi.

    Cokoliv dalsiho je uz jenom tresnicka na dortu. Svetylko a Trackpoint/Touchpad jsou super u Thinkpadu, stejne tak dalkove ovladani (a na notebook slusne repraky) u Macbooku. Kazdy ma svoje, oboji je navykove, ale oboji v pripade nutnosti ozelim, pokud to umozni lepsi splneni pozadavku vyse.

    Nejde mi o to, v cem se lisi papirove a na prvni pohled (to jsem si davno zjistil sam). Spis o zkusenosti lidi, typu ze neco ma pod Linuxem problem, neco rychle odchazi, atd.

    11.12.2007 22:45 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    ano, diametralne odlisne, zda sa ;)

    mozno nie som tak vystaveny klikoidnym GUI, ale na browsovanie a vsetko ostatne pouzivam len trackpoint, dokonca mys som nezapojil ani nepamatam (ale blizia sa sviatky, tak mozno na nejaku hru znova zapojim :))

    inac neporadim, ale kryt by som neocakaval nejaky zazracny na macbookoch a LCD fakt nedokazem posudit (LCD na svetle je vzdy utrpenie)

    zda sa, ze to treba ist proste osahat, lebo naslepo sa rozhodnut neda dobre a s linuxom budu mat iste problemy oba, lebo su asi vybavene pomerne novym hw
    11.12.2007 22:57 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    MacBook Pro si můžeš vyzkoušet asi v nějakém iStyle obchodě, třeba v Praze na Andělu. Nepamatuji se, kde ho mají určitě, kromě Yodobashi Kamera na Akihabaře, jinde jsem si s ním asi nehrál. :)
    12.12.2007 11:03 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?

    "V ruce" (mysleno na par minut v obchode) jsem uz Macbook mel a prvni dojem vcelku dobry, ale abych si byl jisty, musel bych to mit tak nejmin na vikend a moct na to zkusit hodit Linux (clovek si u toho muze vyzkouset spoustu veci okolo - psani, DVD, sit, etc.). Proto jsem se zkusil zeptat tady, jestli s tim nekdo nema zkusenosti

    Nez s tim nekdo prijde - nechci s tim chodit na Apple forum proto, ze ac nemam rad "toho, jehoz jmeno se nevyslovuje", v jednom ma pravdu (i kdyz prehani). Lidi okolo Apple jsou pomerne dost hnani emocema a nezridka maji tendenci videt techniku "cernobile". Nerikam, ze je to problem jenom Apple komunity (viz Thinkpadari, nebo "Plesa" drahe pameti tady).

    Trochu jsem doufal, ze by se tu mohl najit nekdo, kdo by Macbook bral proste jako dalsi notebook na praci pro IT-ckare (a bez urazky - tim nemyslim grafiku, nebo kancelarsky balik). Je sice trochu drazsi, ale ten rozdil neni tak vyrazny (mluvim o cenach mimo CR), abych to nedal za neco, co me zivi a nad cim budu pravdepodobne travit pomerne dost casu.

    Thinkpad je SKVELY nastroj, ale kdyz je cas na upgrade, chci si byt jisty, ze beru opravdu tu (pro me) nejlepsi alternativu. Pokud Thinkpady zhorsily po dilenske strance (vic plastu, stare LCD) a Macbook zatim vychytal chyby a rozdil mezi nima neni vetsi, jak 20% ceny, tak mam volbu vcelku jasnou. Poznamenavam, ze novy Thinkpad jsem v ruce zatim nemel, tzn. nevim jak moc a kde jsou ted plasty a jake je tam LCD. Musim zas projit obchody az bude cas (zatim neni).

    11.12.2007 23:47 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Kvalitni LCD - tady zatim vede Macbook. Zatim se mi nedostal do pracek zadny novy Thinkpad tzn. rada 60 a vic), u stareho je to proste nic moc.
    Pro mě je klíčovým parametrem kvality LCD jeho čitelnost za všech možných a nemožných podmínek. S lesklým panelem jsem musel na ostrém světle pracovat pár hodin a díky bohu za to, že to bylo tak málo. :-) Mimochodem asi před rokem jsem četl, matné panely postupně skončí spolu s 4:3 monitory. Předpověď se nesplnila, některé notebooky se dodávají s širokoúhlými matnými displeji (třeba HP 6715).
    12.12.2007 06:16 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    AFAIK u MacBook Pro je možnost v uživatelské konfiguraci si zvolit, zda chcete matný, nebo lesklý displej. Teď jen nevím, jaký je „výchozí“.

    Já osobně jsem s tím lesklým neměl problémy. :)
    10.12.2007 18:37 janosh | skóre: 8 | blog: janosh_blog | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    mam uz letitou R40 s prvnim centrinem a je to skvelej stroj. hlavne vydrz na baterku kolem 4 az 5 hodin je hodnota o ktere si muze vetsina dnesnich nb jen zdat. a kdybych si mel vybrat dalsi nb pro sebe tak by to byl zas thinkpad, ale vyzadalo by si to vetsi vyber nez u te R40 to byla v dobe koupe v podstate jedina rozumna volba. nejaky novy T ze 14" displejem bych bral
    Linux is like teepee, no windows, no gates, apache inside!
    10.12.2007 20:06 dmnc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Sám mám R51-čku a spokojenost, ale na to si můžu odpovědět, zda je to tím, že Lenovo ještě tenkrát pouze koukalo z dály na továrnu IBM, popř. je to jedno.

    O kvalitě T61 bych také mohl říkat své, měl jsem možnost použít kamarádův kus a stačilo mi, když mu po dnu upadl kus plastu, který jistil baterii ve správné poloze. Když šel na reklamaci, řekli mu, že už je asi páty v pořadí. Že by špatná série? Víceméně možná z kopce trochu jdou, ale pořád to bude taková jedna z těch nejlepších voleb i se svými neřestmi a ne něco ve stylu "Aceršitu" :) Nic proti majitelům Aceru, toť můj subjektivní názor.
    11.12.2007 17:03 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Jen drobná připomínka: hardware thinkpadů z r. 2005 byl dva roky starý a výběhový. Tou dobou byla už rok na trhu druhá generace Pentia M (Dothan) a první generace Turionů.
    11.12.2007 23:03 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Domysli si tam R51, ta už Dothan měla přitom ten zbytek je v podstatě (možná až na WiFi) stejný. Jde spíš o princip -- nárust počtu množství nových technologií.
    11.12.2007 23:41 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    Ono taky sem-tam něco ubude. Tipuju, že třeba LPT, infra nebo třeba s-video výstup bych na šedesátkových thinkpadech hledal marně, zatímco třeba webkamerku, čtečku karet nebo čtečku otisků prstů bys ty nenašel na mé T40. :-) Celkově integrovaných periferií přibývá s tím, jak klesá spotřeba jednotlivých brouků, ale není to až tak žhavé. ;-)
    12.12.2007 09:33 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (1): ThinkPady už nejsou co bývaly?
    ja mam infrak aj s-video na 60-kovej generacii
    28.1.2009 12:14 Lubos Kocman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vyglajdane panty

    I ja musim uznat ze moje R60 ma "vyglajdane" panty, a nad escapem je prasklina v sasi (jeste nikdy mi nespadl, ani jsem s nim nejak moc do niceho nevrazil. Panty maji odpor dobry, ale je tam proste vule, zkoumal jsem to ze vnitr aje to reseny pres jakesy nity. Tudiz se to pritahnout neda.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.