abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    DSPAM jednoduše a pohodlně

    18.9.2006 16:25 | Přečteno: 3363× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 27.9.2006 16:38

    Již delší dobu na mail serverech jako antispam používám DSPAM. Většinou se jedná o "větší" mail servery s několika virtuálními doménami a řádově stovkami uživatelů. Po několikaleté zkušenosti jako největší slabinu v boji proti SPAMu pomocí DSPAMu vidím uživatele samotné. Je to dáno především tím, že ke správné funkci DSPAMu je vyžadována aktivita z jejich strany. Ano, mluvím o "přeposílání" e-mailů, které byly DSPAMem chybně vyhodnoceny.
    DSPAM po vyhodnocení do každého e-mailu přidá svou značku, podle které tuto zprávu později jednoznačně identifikuje. V případě chybného vyhodnocení je od uživatele vyžadováno, aby zprávu přeposlal na speciální adresu. Tímto mechanismem se zpráva dostane ke znovuzpracování DSPAMem, který pomocí své již existující značky zprávu jednoznačně identifikuje a přehodnotí výsledek původní analýzy.
    Lze toho dosáhnout i jinak, např. přes speciální web rozhraní DSPAMu apod., nicméně ze zkušenosti vím, že takto pro uživatele netransparentní řešení moc úspěšné není.

    I postup s přeposíláním chybně vyhodnocených zpráv má svá úskalí:

    1. speciální e-mail adresa, na kterou jsou/mají být zprávy přeposílány
    - v určitých skupinách uživatelů není problém si pamatovat 150 adres chudáků kamarádů a kamarádek, kterým každé ráno "letí" nejnovější letadla a vtípky, ale je problém si zapamatovat adresu pro přeposílání SPAMu.

    2. přeposílání pouze po jednom
    - touto metodou nelze přeposlat více chybně zpracovaných zpráv najednou, což je např. v situaci návratu z dovolené a většího počtu SPAMů nepříjemné.

    3. identifikační značka
    - při přeposílání SPAMů z e-mail klientů v některých případech dochází ke ztrátě identifikační značky DSPAMu (např. u čistě obrázkových SPAMů).


    Před nějakou dobou jsem začal používat jiný postup, který je pro uživatele transparentní, pohodlný a rychlý. Předpokladem je pouze používání Maildiru pro ukládání zpráv na serveru a IMAP protokolu pro přístup do schránek.

    Každá e-mailová schránka obsahuje navíc složku SPAM, která má 2 podsložky - isSPAM a noSPAM.
    INBOX
    INBOX.Drafts
    INBOX.Sent
    INBOX.Trash
    INBOX.SPAM
    INBOX.SPAM.isSPAM
    INBOX.SPAM.noSPAM
    
    Do složky SPAM je doručena každá zpráva, která je DSPAMem vyhodnocena jako SPAM. V případě chybného vyhodnocení zprávy jako SPAM (false positive) postačí, aby uživatel tuto zprávu přesunul do podsložky noSPAM. V případě chybného vyhodnocení zprávy jako neSPAM (false negative) postačí, aby uživatel tuto zprávu přesunul do podsložky isSPAM.

    Tento postup mj. odstraňuje všechna výše zmíněná úskalí - uživatelé nepřeposílají, ale většinou zprávy jednoduše drag&drop přesunou přímo ve svém oblíbeném e-mailovém klientovi do příslušné složky, bez problémů takto mohou přesunovat více zpráv najednou a při přesouvání mezi složkami nedochází ke změně obsahu, tzn. nemůže dojít ke ztrátě identifikační značky DSPAMu. Sám o sobě by tento mechanismus nefungoval, na straně serveru je proto potřeba zajistit proces, který bude procházet tyto podsložky a předávat obsažené zprávy DSPAMu ke znovuzpracování.

    Uvedu zde jednoduchý příklad, který úspešně používám na serverech s malým počtem uživatelů, kteří na serveru mají bežný účet (tzn. nejedná se o virtuální uživatele). Celé řešení je nezávislé na použitém softwaru pro realizaci potřebných služeb (SMTP, IMAP ..).

    Ve většině instalací používám k plné spokojenosti Postfix v kombinaci s Maildropem a Courier-IMAPem.

    Postfix -> Maildrop[ClamAV,DSPAM] -> Maildir <-> Courier-IMAP
    
    Globální konfigurační soubor pro MDA Maildrop, který zajistí antivirovou kontrolu přes ClamAV a přesunutí zprávy vyhodnocené jako SPAM do příslušné složky vypadá takto:
    /etc/maildroprc:
    DEFAULT="$HOME/Maildir"
    SPAMFOLDER="$DEFAULT/.SPAM/"
    
    if(`/usr/bin/clamdscan --no-summary --stdout - | grep -c 'FOUND'` == 1)
    {
            to "/dev/null"
    }
    
    xfilter "/usr/bin/dspamc --user $USER --stdout --deliver=innocent,spam"
    
    if(/^X-DSPAM-Result: Spam.*$/)
    {
            to $SPAMFOLDER
    }
    
    to $DEFAULT
    

    Skript, který prochází příslušné podsložky schránky a předává nalezené zprávy ke znovuzpracování DSPAMu, může v tomto případě vypadat takto:
    /usr/bin/dspam_inspect:
    #!/bin/bash
    MAILDIR=$HOME/Maildir
    SPAMFOLDER=$MAILDIR/.SPAM
    ISSPAMFOLDER=$SPAMFOLDER.isSPAM
    NOSPAMFOLDER=$SPAMFOLDER.noSPAM
    
    DSPAM_FP="dspamc --user $USER --class=innocent --source=error --stdout --deliver=spam,innocent"
    DSPAM_FN="dspamc --user $USER --class=spam --source=error --stdout --deliver=spam,innocent"
    
    for folder in {$NOSPAMFOLDER/cur,$NOSPAMFOLDER/new,$ISSPAMFOLDER/cur,$ISSPAMFOLDER/new}; do
       for message in `ls -A $folder`; do
          mv "$folder/$message" "$folder/../tmp/"
       done
    done
    
    for falsepositive in `ls -A $NOSPAMFOLDER/tmp`; do
       cat "$NOSPAMFOLDER/tmp/$falsepositive" | $DSPAM_FP > "$MAILDIR/new/$falsepositive"
       rm "$NOSPAMFOLDER/tmp/$falsepositive"
    done
    
    for falsenegative in `ls -A $ISSPAMFOLDER/tmp`; do
       cat "$ISSPAMFOLDER/tmp/$falsenegative" | $DSPAM_FN > "$SPAMFOLDER/new/$falsenegative"
       rm "$ISSPAMFOLDER/tmp/$falsenegative"
    done
    

    Tento skript je v pravidelných intervalech (např. 5 minut) automaticky spouštěn z uživatelské cron tabulky. Hodí se pro menší instalace s lokálními účty.
    Pro větší řešení s virtuálními účty jsem si pro tento účel napsal v pythonu daemona, který navíc provádí různé blbuvzdorné kontroly, se kterými tento skript nepočítá (např. smazaná složka apod.) a není spouštěn z cronu, ale beží trvale na pozadí.

    Po migraci z "přeposílací" metody na tuto je úspěšnost DSPAMu a celého řešení daleko vyšší, protože je pro úživatele jednoduchá, rychlá a pohodlná a tudíž ji používají. Funguje ihned v kterémkoliv e-mail klientovi a to např. i webovém, který používá IMAP pro přístup ke schránkám - výborné zkušenosti mám s IlohaMailem.        

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.9.2006 16:44 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSPAM jednoduše a pohodlně
    pekne, tiez som chcel dspam ale ma trosku narocnejsiu konfiguraciu ako spamassasin+sagator. Ale uznavam ze na vacsie pocty mailov moze byt rychlost dspamu rozhodujuca.

    kazdopadne sagator+dspam je super kombinacia.
    18.9.2006 17:45 marekb | skóre: 16 | blog: Co se nevešlo do /dev/null | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSPAM jednoduše a pohodlně
    SpamAssasin nekdy pouzivam k prvotnimu uceni DSPAMu - naprosto jednoduse pridanim dalsiho filtru do zmineneho /etc/maildroprc

    pred radek:
    to $DEFAULT
    
    vlozim filtraci pres SpamAssasin a v pripade vyhodnoceni jako SPAM se zprava presune do slozky SPAM.isSPAM, kde je nasledne automaticky predana DSPAMu ke znovuvyhodnoceni:
    xfilter "/usr/bin/spamc"
    
    if (/^X-Spam-Level: \*\*\*\*\*.*$/)
    {
            to "$SPAMFOLDER/.isSPAM/"
    }
    
    18.9.2006 21:57 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSPAM jednoduše a pohodlně
    "Po několikaleté zkušenosti jako největší slabinu v boji proti SPAMu pomocí DSPAMu vidím uživatele samotné. Je to dáno především tím, že ke správné funkci DSPAMu je vyžadována aktivita z jejich strany."

    Presne tak, proto mi prijde zcestne pouzivat podobne content analyzy, pokud se nekdo o databazi spravne nestara.
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    27.9.2006 09:42 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSPAM jednoduše a pohodlně
    Velice hezké. Škoda, že to funguje jen s IMAPem. Řešení by mohlo být takové, že se vytvoří stránka s e-maily užiívatelů pro SPAM adresy (takové ty lukas-spam@domena.cz). Bily text na bilem pozadi, at se boti nazerou a koza zustane cela.

    Tohle jste zkousel? Pomaha to?

    Jinak pokud jsem to pochopil dobre ten skript, tak on v podstate kazdych 5 minut prochazi znovu a znovu vsechny schranky uzivatelu a uci se. Maily nekam presouva do tempu a pak je zpracovava. Ale co kdyz se uzivatel ke schrance nepripoji, pak se DSPAM nazere nezkontrolovanymi e-maily, ne? Nejak to tedy nechapu...
    27.9.2006 12:57 marekb | skóre: 16 | blog: Co se nevešlo do /dev/null | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSPAM jednoduše a pohodlně
    K "učení" DSPAMu používám několik metod:
    - již výše zmíněné využití SpamAssassinu pro tyto účely
    - existující databáze
    - honeypot stránky
    - Centrum.cz :-)

    Ta poslední varianta není asi moc férová vůči centrum.cz, nicméně můžu potvrdit, že je velice účinná :-)
    Zaregistroval jsem několik schránek, které mají před zavináčem nějaké generické anglické slovíčko - z těch nejúspěšnějších uvedu např. customer, potato ... Na tyto adresy začal SPAM okamžitě chodit tak nějak automaticky :-)
    Potom jsem na centru udělal filtr, který jednoduše každou zprávu vyhodnocenou jako SPAM pošle v původní podobě na moji/moje "krmící" SPAMovou adresu/y..

    K principu fungování uvedeného skriptu - každých x minut skript prochází podsložky noSPAM a isSPAM. Do těchto složek se zprávy mohou dostat pouze přesunutím z jiné složky uživatelem - tzn. je automaticky jasné, že došlo k chybnému vyhodnocení (jinak by složky byly prázdné) a je potřeba zprávy vyhodnotit znovu.. Pokud se uživatel ke schránce nepřipojí, tyto podsložky zůstávají prázdné, tzn. DSPAM nic nezpracovává znovu a ničím nežádoucím se "nenažere", pouze nově příchozí poštou..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.