abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Efektivní psaní (pracovní report)

    10.8.2011 23:34 | Přečteno: 2886× | colemak | poslední úprava: 4.9.2022 01:11

    Píšu/edituju dost textu a začíná mě iritovat neustálé přepínání mezi syntaxí HTML, jednou wiki-like, druhou wiki-like, Loutu nebo LaTeXu, třemi imbecilními WYSIWYG editory atd. K tomu různá rozložení klávesnice... Tady je můj první nástin řešení, časem doufám napíšu finální verzi s výsledky.

    Aktualizace po >10 letech

    Lidé tento seriál po letech stále nacházejí, čtou a někteří mi i píší, že by chtěli poradit. Protože jsem časem nabyl větší nadhled, text doplňuji poznámkami (kurzívou).

    Klávesnice

    Celá záležitost má pár aspektů: hardware (klávesnice) a rozvržení kláves a software, totiž editor a způsob formátování textu.

    Ohledně klávesnic už jsem tu psal, v současné době se držím multimediální nízkozdvihové klávesnice Dell, kterou mi tehdy někdo doporučil (ještě jednou díky!) a na níž se mi píše fakt dobře.

    Aktualizace: Krátce po publikování zápisku jsem začal sbírat nejrůznější historické a ergonomické klávesnice. Zpětně působí mé rozplývání se nad OEM nízkoprofilovými klávesnicemi legračně. Co bych prakticky komukoliv doporučil nyní, je pořídit si půlenou klávesnici (aspoň jako Microsoft Natural Keyboard, viz článek) a nebo klávesnici s půleným přemapovatelným mezerníkem (palce má většina z nás dva a je škoda je nevyužít).

    Průmyslovým standardem, co se týče rozvržení kláves, resp. přiřazení symbolů klávesám, je už nás česká varianta QWERTZ, příp. anglická QWERTY. S tím mám několik problémů:

    1. Už aspoň pět let píšu bez pohledu na popisky všemi deseti, ale vypěstoval jsem si určité zlozvyky ohledně prstokladu, jichž se v rámci QWERTY asi tak snadno nezbavím.

      Aktualizace: To je asi pravda. Začít s čistým štítem na zelené louce může být snazší.

    2. Zadrhl jsem se na rychlosti zhruba 50 slov za minutu a víc ani ťuk, přičemž analyzátor mi při analýze mých textů dal naději, že ergonomické rozvržení by omezilo přesuny mých prstů o asi třetinu.

      Aktualizace: Tohle ale pravda není. Metrika „dráha prstů“ je nesmírně naivní a způsob jejího výpočtu neodpovídá tomu, jak zkušený uživatel píše (někdy použije alternativní prstoklad, když to dává smysl). Nicméně na optimalizovaném rozložení se častěji opakují vzorce pohybů, které dávají smysl, subjektivně mohou být příjemnější (např. tzv. „rolls“).

      I na Colemaku jsem se zastavil kolem 60 slov za minutu a o několik let později dočasně překonal 80 slov za minutu po cíleném, systematickém procvičování. Důraz na systematické procvičování.

    3. QWERTY/QWERTZ není ani omylem navržena ergonomicky, vadí mi stálé přesouvání prstů mezi řadami kláves, prý je riziko RSI docela vysoké oproti alternativám.

      Aktualizace: O souvislosti RSI a rozložení symbolů na klávesnici mi dodnes nejsou známy žádné studie, pouze anekdoty. Důkazy existují o tvaru klávesnice (viz článek odkazovaný výše) a velký díl používání klávesnice tvoří klávesové zkratky, které jsou někdy navrženy celkem ergonomicky pro QWERTY (přeučovat se nebo je přenastavovat je opruz), někdy pomůže opět fyzické rozložení (např. lépe umístěné modifikátory), něco lze kompenzovat dále softwarově (včetně automatizace).

    4. Na české klávesnici je docela chaos ve speciálních symbolech a anglická mezinárodní už ztrácí výhodu, že by byla všude, kde se pohybuji.

      Aktualizace: To je asi pravda. Není žádné univerzální efektivní řešení vkládání speciálních symbolů. Nejen na úrovni rozložení kláves, rozhraní pro vkládání Unicode se liší mezi operačními systémy a někdy i aplikacemi.

    Nakonec jsem se rozhodl, že zkusím Colemak, který

    Učím se pomalu, protože se tomu jednak věnuji jen několik málo desítek minut denně a jednak se snažím držet se formálně správného prstokladu. Když se soustředím, testy dávám (po několika dnech!) bez komplikací a dokážu pomaličku napsat i normální text. Hlavně se držím toho prstokladu, rychlost by měla přijít sama, až se mi to umístění znaků zažije.

    Aktualizace: Škoda, že mi to nevydrželo. Po několika týdnech jsem to vzdal, příští měsíc přešel zcela na Colemak a hrozně zápasil. O nějakých 10 let později mi to vyšlo perfektně s rozložením Maltron: za pár dní jsem si zapamatoval pozice symbolů, a pak psal náhodná slova 5 minut denně, zbytek dne jsem ale zůstával u starého rozložení (tehdy již Colemak)… To dává 30 hodin za rok, ovšem když u toho člověk vydrží, může přejít plynule, jakmile má takhle dost nacvičeno.

    Průběžně pracuji na vlastním rozšíření obyčejné anglické QWERTY, které půjde aplikovat i na Colemak. Mělo by v podobě kombinací s AltGr přidat nejpoužívanější české typografické symboly, diakritiku a přitom nechat prostor pro matematické symboly, které si budu přidávat podle potřeby při psaní.

    Aktualizace: QWERTY jsem si za těch více než 10 let nikdy neupravil. Pro Colemak (a později Maltron) jsem si vytvořil něco, co vlastně připomínalo CShack.

    Editor a syntaxe

    Dále to chtělo zamyslet se, co vlastně píšu/upravuji...

    Používat na každou záležitost něco jiného mi přišlo jako schizofrenie a WYSIWYG editory selhávaly ve většině požadavků, takže jsem skončil u jediného správného editoru, jmenuje se Vim. ^.^ Ehm, občas se dopustím nevěry a pustím KWrite.

    Aktualizace: Emacs, odpověď je Emacs…

    Samozřejmě textový editor je na ruční editaci HTML nepohodlný (zobáčky už mi lezou krkem), takže je třeba použít ještě další program… Takřka bezkonkurenčně nejlepší se ukázal Markdown:

    Aktualizace: V Emacsu je org-mode

    Krom toho používám (a stále přepracovávám) malý skriptík pro konverzi obskurnějších (mimo latin2) znaků na HTML entity nebo symboly v Loutu.

    To je zatím asi vše. Podobnou optimalizaci vám určitě doporučuji. Časem napíšu o výsledcích (na ten Colemak jsem hodně zvědavý) a někam hodím to vlastní rozvržení atp.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.8.2011 14:09 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    no, dovolil bych si tvrdit ze rychlost 50 slov za minutu je vic nez dostatecna. Pri tyhle rychlosti by te melo omezovat to jak rychle ten text stihas vymyslet, ne rychlost psani...

    pokud te omezuje rychlost psani tak to znamena ze pises neco nad cim neni potreba moc premyslet a takova cinnost by urcite sla automatizovat... ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 11.8.2011 14:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    První myslím, pak píšu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.8.2011 00:28 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)

    Kwrite? co zkusit KATE +Vimode

    USE="-gnome -kde";turris
    Fluttershy, yay! avatar 12.8.2011 00:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Ten je od 4.7 i v KWrite. Ale pouštím to právě proto, abych to nemusel ovládat jako Vim.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.8.2011 15:10 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Ja resim tento problem jiz nekolik let (!). Dokonce jsem si na to rozjel cely "osobni" projekt, ktery si klade za cil vytvorit HW klavesnici + layout + GUI/UI/zpusob_ovladani. To vsechno tak, aby to bylo co nejvice kompatibilni s nynejsimi zabehlymi zpusoby a pritom revolucni a mnohem snazsi na pouzivani.

    Me snazeni jiz prineslo mnohe plody. Nenasel jsem si vsak cas je nekde zverejnit. Mohu napr. uvest, ze jsem si nechal vytvorit cetnost znaku z Ceskeho narodniho korpusu, ty (zatim ne uplne) analyzoval, postavil layout. Take jsem analyzoval biologickou stavbu ruky a podle toho navrhnul HW klavesnici. Krome toho prubezne jiz nekolik let sepisuji (a pokud mozno ihned testuji) i ruzne zpusoby ovladani GUI/UI. Nyni jsem jiz skoro ve finale - nyni budu potrebovat vse pouze zrealizovat. Nemam vsak prostredky na vytvoreni kompletni dokumentace, navodu, obrazku, popisu a vysvetleni principu atd. k tomuto projektu.

    Kdybys vsak mel zajem, tak mi napis - mohli bychom spolu vytvorit nejakou wiki a postupne to vsechno zverejnit a samozrejme vylepsit/dotahnout_do_konce.
    Fluttershy, yay! avatar 13.8.2011 15:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    nyni budu potrebovat vse pouze zrealizovat

    Tady si to někdo představuje jako Hurvínek válku...

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.8.2011 15:36 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Nevim o kom mluvis, ale takovy problem to neni - co se software tyce, tak od vseho mam funkcni prototypy.

    Problem je s vyrobou toho HW - zatim vsechny pokusy zklamaly (ale ne uplne).

    Nejvetsi problem je cas. Kdybych ho mel vice, nebyl by ani s tim HW problem.
    13.8.2011 15:38 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Krome toho ty prototypy pouzivam v beznem nasazeni - to je asi to nejpodstatnejsi.
    Josef Kufner avatar 13.8.2011 16:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Tak sem hod nejakou ukazku, aspon pro predstavu, jak to vypada.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.8.2011 17:08 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Přílohy:
    V priloze je rozpracovany cesky layout a screen alpha verze casti HW klavesnice (nemecke popisky :-)). Nevim co jineho bych ti mohl jako ukazku poslat. Princip spociva v pouzivani a propojeni vsech "casti teto skladacky". Rozhodne ne ve vzhledu (i kdyz casem pochopitelne trochu take), takze neni ani co fotit - mozna tak me, jak pisi a ovladam to prototypni UI :-). Ktere jenom pro predstavu ma jedinou dekoraci. A sice strohe ramecky okolo oken, coz nema s finalnim resenim nic spolecneho.

    Jinak bych take rad upozornil, ze cilem je "klavesnico-centricke" ovladani s "mysoidnim" ekvivalentem, ktery ale neni predmetem meho vyvoje a badani, nybrz spise "nevhodnou" alternativou, ktera bude pritomna pouze proto, aby byla zachovana alespon castecna kompatibilita. Takze skalni priznivci mysi maji trochu smulu. Vimari vedi o cem mluvim :-).

    Stejne nejlepsi by bylo, kdybych mel hotove dokumenty o obecnych principech - skutecne programy, konfiguraky apod. jsou jiz "hracka". Bohuzel je nemam - zatim je vse ve stadiu vyvoje.
    Josef Kufner avatar 13.8.2011 21:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Hmm... to mi nepřijde nějak moc velký rozdíl oproti klasické qwerty.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.8.2011 21:24 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Hm, to rozlozeni tam je pro orientaci - je to alfa verze hardwaroveho rozlozeni. S layoutem to nema nic spolecneho. Nestihl jsem ten nemecky layout prepsat na keycodes.

    Klavesnicovy layout je v "czd" souboru.
    13.8.2011 23:54 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    mas tam 2x U :-)

    jinak jak uz jsem psal nahore, kdyz se naucis qwerty tak by te richlost psani nemela omezovat.

    navic si myslim ze je lepsi suboptimalni layout, ktery je ale vsude, nez o neco lepsi (ale porad suboptimalni) layout ktery ma ale kazdy podle sebe. Takze potom u svyho pocitace jses schopnej psat rychle, ale nede boze abys sel k nekomu na navstevu... ;-)

    ale aby to nevypadalo ze se te jenom snazim odradit tak sem dam jeste maly doporuceni. Kdyz uz analyzujes ten korpus tak si zjisti i frequenci bigramu a trigramu...
    Fluttershy, yay! avatar 14.8.2011 00:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Na hodně místech jsem četl, že ta ergonomická rozvržení snižují (u někoho) riziko nebo zmírňují následky RSI, takže k něčemu to dobré být může. Používání Colemaku mi začíná být příjemné, když už na něm dokážu jakž takž psát, protože nemusím tolik hýbat prsty.

    Dvorak a asi i Colemak jsou dneska skoro všude, teda na většině instalací GNU/Linuxu (a *BSD), MS Windows a Mac OS X. Na telefonech a podobných krámech si člověk stejně musí zvykat na rozměry a rozdílné umístění symbolů jiných než písmena. Tady bych tím pádem problém neviděl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.8.2011 08:30 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    mas tam 2x U :-)
    Hm, nejak nevidim kde :-). Muzes mi prosim napsat kde? Jsem tedka po ranu trochu natvrdly.
    jinak jak uz jsem psal nahore, kdyz se naucis qwerty tak by te richlost psani nemela omezovat.
    Tohle bohuzel neni pravda. Umel jsem qwertz (ve skole na gymnaziu (!) jsme meli povinnou vyuku) - dostal jsem tusim za 1 (!). Ale diky me dis(grafii|lexii|whatever) (nevim jak se to jmenuje :-() mam problem se synchronizaci koncetin a myslenim (pomalu beham, protoze se mi pletou nohy, pomalu pisu, protoze se mi pletou prsty atd.). No a s dvorak jsem se dostal mimodek (bez vetsi namahy!) na dostatecnou rychlost. Ale problem je s ceskymi znaky a par dalsimi malickostmi (horni rada je spatne dostupna atd. - o takovychto "detailech" je cela veda klavesnicovych layoutu a hardware klavesnic). Proto ten vlastni CZ layout, ze ktereho se vyklubal obecny "navod" (neco jako Apple ma vlastni guidelines pro cele jejich pracovni prostredi) pro tvorbu pomerne efektivnich, vzajemne do jiste (takove, abych mohl bez diakritiky psat kdekoliv v latinsky pisicich zemich na klavesnici bez prepinani layoutu) miry kompatibilnich klavesnic pro jazyky pouzivajici latinku.

    Dokonce jsem jiz posilal (pred 3 lety :-)) stiznost na ministerstvo skolstvi, protoze jsem se tenkrat musel preucit dvorak na qwertz a pak zpatky na dvorak. Ale odpovedeli, ze o to nemaji zajem a vyuka nynejsiho QWERTZ rozlozeni vychazi z povalecne doby, kdy jsme vsechno prebrali od Nemcu. To byl jejich "argument". Bohuzel :-(. Na pozadani mohu zaslat sken tohoto jejich oficialniho vyjadreni.
    navic si myslim ze je lepsi suboptimalni layout, ktery je ale vsude, nez o neco lepsi (ale porad suboptimalni) layout ktery ma ale kazdy podle sebe. Takze potom u svyho pocitace jses schopnej psat rychle, ale nede boze abys sel k nekomu na navstevu... ;-)
    Jak uz davkol vyse zminil, tohle problem neni. Snazil jsem se, aby navrh byl dost podobny dvorak (protoze shodou okolnosti dvorak se velice blizi idealnimu layoutu podle te cetnosti znaku a i podle digramu a trigramu, na ktere jsem zprvu ohled moc nebral, ale casem to prislo "samo". Hm, nejak jsem se rozpovidal. Tak mi to prosim prominte.
    Fluttershy, yay! avatar 14.8.2011 10:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Hm, nejak nevidim kde :-). Muzes mi prosim napsat kde? Jsem tedka po ranu trochu natvrdly.

    Na obrázku pod P a nad J.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.8.2011 11:25 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Hm, fakt ze jo :-)

    Ma tam byt samozrejme "Ö" na pravy malicek. Uz abych to prepsal na spravne kecodes. Nejak se k tomu porad nemuzu dostat.
    18.8.2011 14:16 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Sám toto řeším, a postupně si stavím svou novou klávesnici.

    Potřebuji klávesnici, na které lze psát česky, anglicky, programovat včetně C/C++ znaků, psát typografické znaky. K tomu některé, ideálně všechny matematické znaky včetně řecké abecedy. A vše na jedné klávesnici bez přepínání rozložení.

    Zatím jsem na vážkách, zda měnit standardní rozložení písmen (vycházím z anglické klávenice), nebo změnit i toto (ten Colemak třeba už od pohledu je daleko efektivnější). Asi zůstanu u standardního rozložení. Ale fakt je, že je blbé a neefektivní.

    Rozložení kláves tvořím, částečně jsem to vyřešil a napsal klávesnici, kterou používám. Třeba i teď pro psaní.

    Takže mě jakékoli pokusy na tomto poli nesmírně zajímají.
    18.8.2011 22:02 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Reseni vypada takto (viz. prilohy).
    4.12.2011 01:06 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Reseni, ktere me napadlo asi pred deviti lety, je zdvojit horni radu (cisla a specialni symboly na US klavvesnici). Na jedne z nich by bylo US a na druhe CZ (velke i male znaky). Dokonce jsem nael i nejake klavesnnice, ktere mely vhodne umistenou radu (at uz F1-Fneco, nebo jinou), zadna samozrejme nebyla primo pripojitelna na ps/2, ale to resi jeden atmel.

    Pak jsem prisel na jednodussi workaround - pouzit k tomuto ucelu F1-F12 (smysluplne jen na notebooku samozrejme), nicmene nepodarilo se mi donutit Xka, aby na F* klavesach mela normalni pismena.

    Nakonec to ztratilo prioritu, neb diakritiku nepouzivam ...

    Yokotashi

    chapadla.cz
    Jendа avatar 4.12.2011 01:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní (pracovní report)
    Osobně čísla píšu na num bloku, případně na notebooku, kde num blok není, pomocí Fn+mjkluioýáí, takže tím se mi horní řada uvolnila pro diakritiku a symboly.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.