abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ubuntu 22.04 a repozitáře

    24.8.2022 22:22 | Přečteno: 1941× | blogísek | poslední úprava: 24.8.2022 23:23

    Několik poznámek k repozitářům třetích stran na *ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish: nahrazení Firefoxu ze snapu a prioritizace PPA, další repozitáře, klíče.

    První věc, kterou už dlouho dělám, je zakaz instalace doporučovaných a navrhovaných balíčků jako závislostí. Trochu (a někdy, jako u TEXu, hodně) to šetří objemy stahovaných a ukládaných dat.

    soubor /etc/apt/apt.conf

    APT::Install-Recommends "false";
    APT::Install-Suggests "false";

    Chápu, že Canonicalu se snap hodí na Ubuntu Core, ale nepoužívám Ubuntu Core. Četl jsem, proč je Firefox na Ubuntu implicitně distribuován jako snap, ale nelíbí se mi to, např. protože navzdory všem optimalizacím (až po vydání 22.04) je na slabším hardwaru studený start pořád pomalý a z podstaty o moc lepší už to být nemůže.

    Můj preferovaný postup pro odstranění snapu a instalaci Firefoxu z PPA mozillateam/ppa je ten z DebugPointu.

    Jelikož používám ještě repozitář XtraDeb, který také obsahuje balíčky Firefoxu, je potřeba se pojistit, aby se místo oficiálního PPA do systému necpaly tyto.

    soubor /etc/apt/preferences.d/xtradeb-ubuntu-apps (protože záznam repozitáře v /etc/apt/sources.list.d/ je xtradeb-ubuntu-apps.list):

    Package: firefox*
    Pin: release o=LP-PPA-xtradeb-apps
    Pin-Priority: -1

    Krátce jsem zkoušel Pop!_OS. Některé věci se mi na něm líbily, jiné ne. Každopádně jeho repozitáře si lze přidat i přímo do Ubuntu. Varuji, že release nebo staging systém při aktualizaci předělají na Pop!_OS. Nicméně proprietary se může hodit: obsahuje např. klienty pro Discord a Slack, dále Google Chrome a nějaké další aplikace (nebo CUDA), aniž by byl potřeba flatpak či snap.

    Drobný problém je ale s klíči. Instrukce k řadě repozitářů stále používají zastaralý příkaz apt-key, který klíče stahuje do adresáře /etc/apt/trusted.gpg.d, při jehož použití si APT stěžuje. Např. WineHQ nyní doporučuje stažení klíče pomocí wget do adresáře /usr/share/keyrings/, nebo jde použít napřímo gpg --no-default-keyring --keyring <cesta> … místo dosavadního apt-key adv.

    # apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 63C46DF0140D738961429F4E204DD8AEC33A7AFF
    gpg --no-default-keyring --keyring /usr/share/keyrings/pop-os-archive-keyring.gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 63C46DF0140D738961429F4E204DD8AEC33A7AFF

    Do záznamu repozitáře v /etc/apt/sources.list.d pak přijde navíc cesta ke klíči, např. /etc/apt/sources.list.d/pop-os-proprietary-jammy.list:

    deb [signed-by=/usr/share/keyrings/popos-archive-keyring.gpg] http://apt.pop-os.org/proprietary jammy main

    Všeho všudy používám aspoň čtyři PPA – kelleyk/emacs (novější Emacs), kubuntu-ppa/backports (novější KDE*), mozillateam/ppa (Firefox a Thunderbird), unit193/encryption (VeraCrypt) – a zmiňované Pop!_OS proprietary, WineHQ, XtraDeb… a pak už jen pár nahodilých aplikací.

    Přidávat je na každém systému zvlášť je opruz, takže někdy prostě přenáším adresáře /etc/apt/sources.list.d/, /etc/apt/trusted.gpg.d//usr/share/keyrings/, příp. zmíněné /etc/apt/preferences.d/ atd.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    k3dAR avatar 25.8.2022 00:40 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    apt-key, který klíče stahuje do adresáře /etc/apt/trusted.gpg.d, při jehož použití si APT stěžuje.
    nestezuje si kdyz je klic (samostatne) v adresari /etc/apt/trusted.gpg.d/, ale kdyz je sloucene v souboru /etc/apt/trusted.gpg ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Max avatar 25.8.2022 12:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Zajímavé. Nepřemýšlel jsi někdy třeba o Archu? Jedeš rollup, jedno repo, když něco chybí, je to na 99% v AUR, vytvořit balík je jednoduchý atd.
    K čemu pro tebe Ubuntu, kde se snažíš popírat jejich filozofii a řešit neaktuálnost aplikací dalšími repositáři?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 25.8.2022 13:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře

    lol, ne

    Respektive, Arch jsem chvíli používal někdy před 12 lety a naprosto nepřichází v úvahu, že bych se k němu vracel.

    Hlavní praktický rozdíl, pokud se nic zásadně nezměnilo, spočívá v úrovni automatizace, totiž jestli se balíček prostě jenom někam rozbalí, nebo i obstarává konfiguraci a spouštění služeb. Tzn. Arch znamená práci navíc, kterou hodlat nedělám.

    Taky jsem četl nářky, jak změny např. glibc (zrovna teď 2.36) vypekly hlavně uživatele agresivně rolling distribucí jako právě Arch. Díky, nechci.

    Co jsem během posledního roku zkoušel, to byla Fedora, protože mi její cyklus vydání a čerstvost aktualizací vyhovuje víc, jenže se ukázala být nestabilní.

    Směřuje to k tomu, že tyhle distribuce budou časem immutable s flatpaky/snapy/… pro aplikace, což by mi asi úplně nevadilo, ale než se vyřeší problémy se sandboxingem, to spíš nahodím Nix nebo Guix.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.8.2022 16:18 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Urcite te nechci tlacit do Arch, ale to co delas s ubuntu fakt s archem nemusis. Ja jen proste jednou tydne udelam aktualizaci pres prikaz yay a aktualizuje se mi jak oficialni balicky tak AUR veci. Jen je treba teda po instalaci ustit ty sluzby ktery clovek chce mit pusteny, ale to se dlea jednou. Mam Arch dva roky na serveru a zadnej problem, ted druhym rokem na laptopu. Jen te varuju pred ruznejma arch odnozema, to nedelej nebo budes tam kde s ubuntu :)
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    k3dAR avatar 27.8.2022 09:26 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    to je uhel pohledu ;-) ja treba pouzivam Xubuntu LTS, ale spoustu veci davam z PPA, "cele" Xfce, GIMP, Inkscape, Byobu, mc, LibreOffice, Remmina, Kodi, ... pak jadro z UbuntuMainline(ne-repositar balicku s aktualnima mainline jadrama od Canonicalu), neco si udelam balicek ze zdrojaku... ale zaroven mi vyhovuje ze to cemu PPA nepridam, tak mi drzi verzi do dalsiho LTS... na nekterejch stroji naopak nechavam vse "stock", nebo jen zlomek z PPA...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Ruža Becelin avatar 25.8.2022 14:24 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Zajímavé.

    Já jsem Ubuntu (resp. Kubuntu, protože Gnome nesnesu) zkoušel na hlavní mašině pár let zpátky, ale vrátil jsem se zase k Fedoře, která mi víc vyhovuje z hlediska stability a historicky jsem v ní víc doma.

    Release cyklus je sice trochu ehm, ale vzhledem k tomu, že mi liché verze přijdou míň odladěné, tak se snažím dělat upgrade sudá-sudá a liché přeskakovat (pokud se tam zrovna nevyskytne aplikace, která opravuje dost zásadní bugy), což už se dá akceptovat.

    Je ale fakt, že mi odjakživa víc sedí RPM distra, než DEB.
    Fluttershy, yay! avatar 25.8.2022 14:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Je ale fakt, že mi odjakživa víc sedí RPM distra, než DEB.

    Tohle jsem nikdy nepochopil. Rozumím, že je to naprosto odlišné pro balíčkáře, ale jako uživatel – prostě se pár příkazů jmenuje trochu jinak (nebo ani ne, třeba PCLOS měl a asi pořád má APT nad RPM).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Ruža Becelin avatar 25.8.2022 16:36 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Takhle - z pohledu balickare mi RPM sedi jeste vic, neco jsem se nabalil a DPKG mi fakt nevonel... To ani nemluvim o Gentoo ebuildech, ty jsou fakt super...

    O apt/yum/dnf ani nejde, na to mam wrapper tak 15 let, ale spis jde o usporadani repositaru, chovani balicku, atd.

    Urcite je to ovlivnene tim, ze jsem majoritu profesni kariery stravil v Red Hat-like vecech, ale proste mi to sedi vic.

    V urcitou dobu mi treba dost vyhovovalo Gentoo, ale nechtel jsem se s tim drbat a automatizace byla v plenkach, tak jsem se vratil k Red Hatu.

    Dalo by se to shrnout: Red Hat Linux 5.x-6.x -> SUSE Linux 7.x -> Red Hat Linux 7.x -> Slackware 7.x-8.x -> Debian 3.x -> Gentoo -> RHEL 5.x-7.x -> Fedora 12-28 -> Ubuntu 16.04-20.04 -> Fedora 30-36 + sem tam neco jineho, co bylo zrovna potreba :-)
    25.8.2022 17:52 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Já jsem balíčky několikrát ve své kariéře vyráběl a o rpm nemohu říct nic pozitivního. O rpmbuild pak nemám jediný komentář vhodný do slušné společnosti. I když, občas to jsou zábavné historky k pivu.

    Pravda, asi je to ovlivněno tím že v některých případech jsme balili balíčky na RedHat serveru, což vím že byla zásadní chyba.
    Ruža Becelin avatar 25.8.2022 20:33 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    To je mozne, ja jsem mel vyclenene build servery, ktere fungovaly OK, takze si stezovat nemuzu

    Ale jak rikam, je to dost individualni...
    26.8.2022 09:05 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    To je mozne, ja jsem mel vyclenene build servery, ktere fungovaly OK, takze si stezovat nemuzu

    Ale jak rikam, je to dost individualni...
    Redhaty?

    Bývalo zvykem (pravda, je to přes 10 let), že RedHat měl v sobě extra scripty, které se samy automaticky naprdelili do rpmbuild` aby ten výsledek "vylepšily". Například jeden takový script našel všechny .py soubory a zkompiloval je do .pyc. Další script pak zkontroloval zda noarch balíček náhodou neobsahuje binárky a pokud takovou binárku, například nějaký .pyc soubor, našel, tak celý build zastavil s FATAL ERROR. Takže jsme museli python aplikace balit jako i386 nebo x64...

    Jiný script zase našel všechny .jar soubory, rozbalil je v tempu a pak zase zabalil aby byly soubory v abecedním pořadí. Samozřejmě že místo mktemp bylo použito hardcoded jméno adresáře, takže paralelní buildy si navzájem přepisovaly a mazaly soubory.

    No prostě srandy pytel.
    Ruža Becelin avatar 26.8.2022 09:22 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Jo RHEL a CentOS.

    S tim .pyc je to zajimave, ale my jsme v te dobe s Pythonem nedelali, takze jsme tyhle problemy nemeli.

    Jar jsme balili, ale nas build server delal chroot pro kazdy build, takze se paralelni buildy navzajem nevidely.

    Co si vzpominam, tak kolem rpmbuild jsme meli nejaky hook skripty, co uklizely pred a po, takze jsme se s nejakymi problemy nesetkavali.
    Ruža Becelin avatar 25.8.2022 16:37 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Jeste bych dodal, ze v dnesni dobe Ansible/Docker/whatever uz je celkem jedno, jaky clovek pouziva podvozek. Treba Fedora Silverblue je hodne zajimava vec...
    JiK avatar 25.8.2022 15:36 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    ja jsem nejak prestal mit rad ubuntu, kdyz zacali s tema flatpack a snap balickama, nevim, proc je potreba dalsi zbytecny format. prinasi to (krome chaosu) neco navic proti predchozim balickovacim systemum?
    26.8.2022 03:02
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    kdyz zacali s tema flatpack...
    Ubuntu Flatpaky nikdy nepoužívalo. Naopak je Canonical již od začátku docela úspěšně bojkotuje a tlačí namísto nich svůj Snap.
    26.8.2022 10:30 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    Aha, takze kolibac je ubuntak, tim se to vysvetlilo. Budme na nej hodni. :-D
    Gréta avatar 2.9.2022 19:32 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře

    nejvěčí zahada je že kolibáč má blog ale neni to jakoby vubec vidět u jeho profilu napsaný :O :O :D ;D

    xxxs avatar 3.9.2022 00:46 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    to by mohlo znamenat, ze komunizmus je blizko. co sudruhovia nevidia, to nemozu zobrat.
    Ruža Becelin avatar 5.9.2022 13:23 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    > svetr udělá za zimou tečku. muj svetr hřeje tebe tvuj mě. dva svetry jsou jistota. noste 4tý posilující svetr

    :-D :-D :-D
    Gréta avatar 5.9.2022 19:04 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře

    to je +- parafráze z mackova blogísku :O :D

    už to nemužu najít ale todlecto je taky dobrý hele :D :D

    Plynu v ČR bude na podzim a v zimě dostatek. Jen při bližší analýze došlo k upřesnění, že nebude v potrubí, ale v ulicích, a nebude zemní, ale slzný.
    Ruža Becelin avatar 5.9.2022 22:44 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    :-D

    Taky dobry
    xxxs avatar 6.9.2022 09:13 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 22.04 a repozitáře
    ked ti v dalsom roku pride fakturka za zemny, tak si aj zaslzis.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.