abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ne moc hladká instalace Linuxu

    9.3.2023 22:19 | Přečteno: 5316× | Výběrový blog

    Možná tento zápisek patří spíše jako dotaz do poradny. Zkoušel jsem další instalaci Linuxu a ač se mi ho podařilo zprovoznit, výsledek rozhodně není uspokojivý. Potýkal jsem se s problémy s kompatibilitou, chybami zásadně degradujícími výkon, zavádějící dokumentací i zmatkem ve verzích.

    Výběr distribuce

    Po pečlivém zvážení a zkoumání možných alternativ jsem se rozhodl pro distribuci Boot/Root od H.J. Lu. Jedná se o distribuci nejstarší, takže i bezesporu nejlépe prověřenou.

    Stažení, pokus první

    Přímočaré hledání na Google mě odkázalo na stažení a informace na webu The Programmer's Corner. Obsahuje podrobný popis a nabízí archiv s příslušnými soubory. Bohužel, jak se hned ukáže, stažení je možné až po přihlášení. Tak důležitá a populární distribuce přece musí být k dispozici na řadě dalších zdrojů, takže žhavím vyhledávač, abych nakonec ke svému zklamání a nemalému překvapení zjistil, že tento předpoklad je mylný. Nakonec jsem tedy podlehl, zaregistroval se a archiv stáhl.

    Na pccorner.com jsou ve skutečnosti dva archivy. Jeden je výše zmíněný HU985-5R.ZIP, druhým je HU985-3R.ZIP. Obsahují jádro 0.98.5 a první z nich má být z prosince 1992, takže se jedná o poměrně pozdní verzi. Verze 3R obsahuje obraz pro 3.5" disketu, starší 5R pak pro 5.25" disketu o kapacitě 1.2 MB a oproti 3R je o něco více ořezaný. Jdou bez problémů nabootovat.

    Ale počkat! Dobová literatura jako Rebel Code přece hovoří o tom, že tato protodistribuce Boot/Root má být tvořena dvěma 5.25" disketami. První z nich má být bootovatelná a obsahovat pouze jádro, druhá pak vlastní root systém. Tady něco nehraje. To, co se mi podařilo stáhnout, je zjevně značně upravená nepůvodní verze. Cítím se oprávněně podveden a hledám dál.

    Stažení, pokus druhý

    Další pátrání mě zavedlo na web www.oldlinux.org, kde jistý nadšenec nashromáždil historické linuxové materiály. Boot/Root obrazy jsou pak v adresáři http://www.oldlinux.org/Linux.old/images/. Dokonce jsou ke stažení i virtuální stroje pro Bochs, kde bootroot-0.11-040928.zip je Boot/Root. Působí to také jako poněkud podezřelá verze a rád bych se pokusil o instalaci vlastní.

    Pohled na složku s obrazy hned prozradí, že jsou to většinou obrazy 3.5" disket, což nevypadá vůbec originálně, sáhnul jsem tedy po dvojici bootimage-0.97 a rootimage-0.97. Tedy dvojici jistě ne úplně nejdůvěryhodnější (čti nejstarší), ale alespoň bude snad méně problémová, protože v té době byl systém Boot/Root běžně používaný standard. Jedná se o obrazy pro 5.25", takže konečně hurá do instalace.

    Hardwarová kompatibilita

    Po ruce jsem neměl vhodný fyzický stroj odpovídající hardwarovým požadavkům, takže jsem se uchýlil k virtuálnímu prostředí mého oblíbeného PCem (verze 1.7). Ovšem s ním jsem narazil. Hrál jsem si s různými virtuálními hardwarovými konfiguracemi docela dlouho, ale nikdy se mi nepodařilo první disketu úspěšně nabootovat. Nejčastěji se zarazí na třetí tečce postupu načítání jádra. VirtualBox je samozřejmě bez šance, takže sahám po ověřeném programu Bochs doufajíc, že jakmile si projdu instalaci a získám obraz peveného disku, ten snad v PCem pojede.

    Vytvořil jsem si 40 MB obraz, když tato kapacita stačila Linusovi, měla by i mně. Bootovací disk skutečně obsahuje jen zavaděč LILO a jádro. Jakmile je jádro načteno, je nutné vložit do mechaniky disketu s root systémem a pokračovat v jeho načtení. Tím se uživatel dostane do základního prostředí, které si může zkusit jako root, uživatel či provést instalaci na disk.

    Instalace

    Tato verze je ze srpna 1992.

    Jim Winstead Jr. - 4 August 1992
    
    This root disk is in many ways a bug fix to the 0.96 version - no
    significant changes.  Maybe I should charge $50 for it and call it a
    major new release - it worked for Microsoft and Windows 3.1.  :)

    Instalace na disk je strohá, ale docela nezáludná a instalátor, dá-li se mu tak vůbec říct, vás jí snadno provede. Nejdříve se pomocí klasického textového fdisku provede manuální rozdělení disku. Nehodlám si komplikovat život, stačí mi jeden oddíl, swap díky až absurdně velké RAM (16 MB) netřeba. Po rozdělení disku je požadován restart. Ne, že by ho instalátor sám provedl. Počkat půl minuty a resetovat počítač je běžný postup.

    Dále následuje formátování diskového oddílu, jež zjednodušuje fakt, že jediný podporovaný souborový systém je MINIX. Zadá se mkfs s vybraným oddílem a počtem bloků. A ouha, zádrhel. MINIX podporuje jen maximálně 65535 bloků, tedy cca 32 MB. Zvolená kapacita disku i oddílu je tedy větší, než mohu využít.

    Další ouha, formátování probíhá neskutečně pomalu. Neustále se vypisuje hlášení

    HD timeout
    HD-controller reset

    Raději si vytvářím obraz disku menší a provedu nové rozdělení, ale to nepomáhá. Systém během formátování neustále remcá, i když postupuje pomalu dál. Nakonec z lenosti zavrhuji možné alternativy, jako nabootování novějšího systému a provedení formátování tam, a prostě nechám Bochs chroupat na pozadí.

    Za pár hodin je hotovo a můj 30.6 MB disk je konečně naformátován! Instalátor pak pokračuje v kopírování souborů. V podstatě vezme soubory z diskety a zkopíruje je na vybraný oddíl (/dev/hda1 v mém případě), případně oddíly. Pak stačí už jen vybrat jméno systému.

    This is probably the most important question in this install script:
    
    What would you like to name your system? [linux]:
    
    Instalace je hotová a instalátor vypíše:
    
    Okay, maybe it wasn't that vital.  :)
    
    Generating /etc/rc.local...
    
    Generating /etc/fstab...
    
    That should be just about it.  Now you should have a useable
    filesystem on your new Linux partition(s).
    
    To be able to boot with your new Linux partitions as root, you need to
    follow the instructions for editing your boot image to boot with the
    hard disk as root.  This will most likely require using a DOS-based
    binary editor such as Norton's Disk Editor, or a similar program.  In
    the future, however, you can use the setroot program under Linux,
    which allows you to set the root device of a boot image.  (You cannot
    use this now, because the root image is in the drive the boot image
    goes - you can't have two disks in there at once!)
    
    
    [ press return to continue ]

    A sakra, začínám si uvědomovat, že zkazky o ručních úpravách obsahu disku, co se zmiňovaly na internetu, nebyly úplně smyšlené. Nejdříve nechápu, co přesně mi chce daný text říct, mám přece upravovat obsah pevného disku. Ale pak mi to dojde...

    Instalace na pevný disk znamená, že se na něm vytvoří MINIX oddíl s nakopírovaným root systémem. Ale ten jen nahrazuje rootimage disketu. K bootování je potřeba stále bootimage disketa! Navíc, je nutné ji ručně opravit tak, aby používala pevný disk místo druhé diskety. Dopátral jsem se k tomuto popisu:

    4)  You should now have a complete (but very basic) root filesystem on
        your harddrive.  To be able to boot from floppy with this as your
        root filesystem, you will have to edit the boot diskette.  This is
        done by modifying the word at offset 508 (decimal) with a program
        such as Norton's Disk Editor, or use pboot.exe (available where
        you got this file, the boot disk and the root disk, hopefully.)
    
        This word is in 386-order (that is, least-significant byte first),
        which means it should look like one of the following:
    
           LSB MSB	-	device
           --------------------------
    	01 03	-	/dev/hda1	LSB = Least-Significant Byte
    	02 03	-	/dev/hda2	MSB = Most-Significant Byte
    	03 03	-	/dev/hda3
    	04 03	-	/dev/hda4
    
    	41 03	-	/dev/hdb1
    	42 03	-	/dev/hdb2
    	43 03	-	/dev/hdb3
    	44 03	-	/dev/hdb4
    
        The numbers are in hex, and if you're editing the boot diskette by
        hand, these two bytes should initially be 00 00 (and are followed
        by two non-zero bytes).

    Upravit image disku je samozřejmě hračka. Ve své době tento systém docela dával smysl, protože dovoloval velmi jednoduchou a spolehlivou metodu, jak provozovat Linux vedle jiného operačního systému, nejčastěji MS-DOS. Nicméně zhatil moje naděje na použití PCem pro nainstalovaný systém.

    Nainstalovaný systém je drobeček. Také toho mnoho neumí. Je určen k tomu, aby si uživatelé mohli z disket nakopírovat další programy, které si někde na univerzitě stáhli z internetu. Například Emacs, GCC či zdrojové soubory jádra.

    Filesystem         1024-blocks  Used Available Capacity Mounted on
    /dev/fd0                1200    1166       34     97%   /
    /dev/hda1              31364    1427    29937      5%   /mnt

    Modifikovaná disketa kupodivu funguje a systém z něj bootuje. Jenže s timeoutem a následným resetem řadiče disku prakticky při každém přístupu, jak to dělal již při formátování, takže boot trvá několik desítek sekund a jakýkoliv příkaz (načítaný z disku) dělá to samé. Takže systém je ve výsledku nepoužitelný.

    Pídil jsem se po tom, čím by to mohlo být. Údajně je to problém vyskytující se od Bochse verze 2.2.6, ale zkusil jsem nižší a nepomohlo to. Má pomoci nastavit disk jako slave, ale to také nepomohlo. Další možnost je drobná úprava jádra, které ale na tom systému přeložit nemohu.

    Závěr

    Takže Linux jsem sice nainstaloval, ale za úspěch bych to neoznačil. Možná zkusit jinou geometrii disku nebo jinou podobnou opičárnu. Pokud máte nějaké tipy, podělte se, prosím. Každopádně z toho mám smíšené pocity. Na jednu stranu jsem byl příjemně překvapen, jak docela jednoduchá instalace Boot/Root je, pokud by do hry nevstupovaly problémy s "hardwarovou" kompatibilitou. Určitě bych ji rád někdy vyzkoušel na reálném hardwaru. Vy možná teď také.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.3.2023 23:02 cscs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    docela plečka komp brácho
    10.3.2023 21:50
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Ok, Zoomer.
    10.3.2023 07:23 para
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Digitalni archeologie a jeji kouzla :-) Ale pro priste co tak rozbehat nejaky Atari Falcon a pak si za odmenu zaparit nejakou hru?
    10.3.2023 07:39 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu

    Odměnu jako kdyz si do Amiga 500 nainstalujete akcelerator piStorm(pohaneny ARM based rPi3A) emulujici 68x00 CPU, v nem si spustite PCtask emulujici x86 nainstalujete MS DOS + Windows 3.0 a zahrajete Solitaire?

    https://youtu.be/ehrqBP2rjVg
    Max avatar 10.3.2023 09:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Tak to je slušný :D.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.3.2023 09:05 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Podle některých inzerátů by jeden usoudil, že retro computing je The Next Big Thing.
    k3dAR avatar 10.3.2023 22:34 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    ta cena je ulet :-) sem myslel ze je v tom alespon PPC turbokarta s GPU adonem, ale ona je to 68030, resp oklestena verze 68EC030 bez MMU a jeste to neni dobova karta ale nejaka moderna z 2012, ja sice take nemam PPC, ale aspon mam dobovou Phase5 Blizzard 1240 s 68040 :-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    11.3.2023 08:49 4ntįk3d4R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Porad lepsi nez Kubuntu a Lenovo!
    11.3.2023 11:25 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Nejlepsi je to dohromady. ;-)
    11.3.2023 16:13 nadtržítko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    tvl jeste se chlubi ze upiratil Amiga Forever..
    11.3.2023 19:51 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    S omluvou si nemusíte dělat starosti.

    https://www.monitos.cz/tmp/legal_af.png
    11.3.2023 19:56 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Ten rozdíl je dle SysInfo opravdu značný (vlevo EMU68, vpravo piStorm). https://www.monitos.cz/tmp/emu68_versus_pistorm.png
    15.3.2023 14:41 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Pokud se nesmíříte s limitovaným rozlišením generického výstupu Amiga 500, je i pro EMU68 možnost využít Picasso96 (emulované RTG) díky stále vyvíjeným shareware ovladačům pro AmigaOS (e-shop).
    10.3.2023 19:21 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Dnešné drivery maju ohromne objemy dat ,len také Nvidia drivery zaberajú okolo 400 - 800 MB
    Taký Kickstart na Amige zaberal 256kB a obsahoval kopu základných komponentov systému :
    - multitaskingové jadro Amigy
    - funkčnosť pre GUI, obrazovky, okná a manipuláciu so vstupnými/výstupnými zariadeniami
    - funkcia na automatickú inicializáciu alebo zavádzanie z kompatibilného rozširujúceho hardvéru
    - Ovládač disketového zariadenia a súborový systém na čítanie a zavádzanie z diskety
    - Knižnica DOS pre prístup k súborom a manipuláciu s nimi
    - Funkcionalita rozhrania príkazového riadka (CLI) a množstvo základných príkazov CLI
    - Grafická knižnica pre základné funkcie kreslenia a rastrovej grafiky pomocou natívnej čipovej sady Amiga
    - Ovládač zvukového zariadenia pre natívny zvukový hardvér Amiga
    - Ovládače zariadení pre klávesnicu a myš / herné porty Amiga
    Kickstart 1.3 bola prvá verzia, ktorá podporuvala bootovanie z pevného disku .
    Max avatar 10.3.2023 21:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Porovnávání s GPU drivery je mimo realitu. GPU drivery v sobě totiž nemají jen driver, ale optimalizace ke všem možným hrám. A to u nich dělá tak obrovskou velikost. Tooly na ovládání GPU, nastavování profilů a milion dalších věcí také dělá hodně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.3.2023 21:19 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Když si vezmeme Mooreův zákon za 37 let (37 let děleno 24 měsíci ~ 18). Původních 256KB * 2^18 dává zhruba 65GB, kam se dnes vejde pohodlně OS, drivery i základní aplikace. ;-)
    k3dAR avatar 10.3.2023 22:41 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    BTW: Kickstart >=1.4 uz mel 512kB ;-)
    BTW2: koukam ze Kickstart 3.2 vysel v 2020 a AmigaOS 3.2.2 pred tydnem :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    11.3.2023 00:18 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Ja si koupil Amigu 500 loni z druhé ruky. V trapdoru je rozšíření o 512KB, jde o revizi 6A tak si říkám jestli bych to nemohl propojením 1-2 pinu a přerušením 2-3 změnit na 1MB ChipRAM celkem. Ale asi si objednám v AmigaStore.eu rozšíření na +512KB ChipRAM + 1MB SlowRAM. Vzal jsem si piStorm s AmigaOS 3.1.4 (bál jsem se nekompatibility AmigaOS 3.2), ale asi vezmu ještě jeden piStorm s Amiga OS 3.2 pro jistotu i s KickStart ROM 2.05 a 3.2.

    V mezidobí zkusím alternativu piStormu (EMU68 projekt), jeho výsledná rychlost je docela šílená (30x více MIPS v SysInfo než u piStormu).
    Jendа avatar 11.3.2023 01:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Mě fascinuje že nějaký driver pro Windows k Intel wifině měl snad 100 MB (v roce 2016, teď už to bude určitě 500 MB) - když OpenWRT, celý operační systém se shellem, síťováním, souborovým systémem, webovým rozhraním a mj. driverem té stejné wifiny mělo 6 MB.
    10.3.2023 07:47 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Příloha:
    Atari Falcon je pro mě absolutně nezajímavý a jsou mnohem zajímavější věci, co se se starými počítači dají dělat, než je hraní her. Navíc, čeká mě čerstvě na osazení tohle: (viz příloha)
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    10.3.2023 08:57 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Maťo? Ten jsem minul, na škole jsme měli IQ151 a někde jsem potkal PMD85. V 1989 jsem již posedával na ČVUT u Mazovia XT.
    10.3.2023 07:40 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    A k čemu to všecko? Jsem si vždycky myslel, že software slouží na to, aby hardware ožil a něco dělal. Pokud ten hardware nemám tak naco se trápit se softwarem?

    Kdysi jsem našel v popelnici starý počítač s 386 procesorem a taky mi na tom nechtělo nic nabootovat. Tenkrát už měl linux jádro 2.4 a všecky distribuce vyžadovaly minimálně 486. Nakonec se mi povedlo najít jednodisketovou hračku boote linux. Ten na tom šrotu jakžtakž šlapal. Moc věcí to sice neumělo, ale na takové to základní seznámení s linuxovým příkazovým řádkem to stačilo.
    Jendа avatar 10.3.2023 09:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Myslel jsem, že Debian podporoval 386 dost dlouho, podle dokumentace tady ještě ve Woodym (myslel jsem že i v Sarge):
    Despite the architecture name "i386", support for actual 80386 and 80486 processors (and their clones) was dropped with the Sarge (r3.1) and Squeeze (r6.0) releases of Debian, respectively.
    10.3.2023 10:08 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Aha. Tak to jsem nevěděl. Už si nepamatuju kolik to mělo RAM, tipuju že tak okolo 4MB. Debian jsem neznal. Ani si nejsem jistý, jestli bych to tenkrát vůbec zvládnul nainstalovat. Ta disketová live verze linuxu mi přišla taková pohotovější. Informací bylo poskromnu. Na internet jsem se dostal tak na hodinku dvě týdně u kamaráda. Linuxáci v okolí žádní kdo by poradil. Člověk se učil většinou pokus omyl.
    Max avatar 10.3.2023 11:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Problém je s tou i386, protože není i386 jako i386. Byla to divočejší doba, takže starší i386 nemusely v sobě mít instrukce, které zkompilovaný program vyžadoval.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.3.2023 08:32 Bugsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Však jsi to nainstaloval hladce, proč tedy takový clickbait titulek? :)
    Max avatar 10.3.2023 09:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    Děkuji za článek. Každopádně ty negativa, to jsou zanedbatelné věci, devadesátkový standard. Prostě jsi si nepřičichl jen k tomu software, ale ochutnal jsi i tamní dobu :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    k3dAR avatar 10.3.2023 22:56 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ne moc hladká instalace Linuxu
    taky sem si rikal ze to melo hladkej prubeh :-) ja vzpominam na svou prvni "instalaci" Linuxu na Amigu, kdy sem si z Aminetu stahl v praci (doma to s 2400bps nebylo ono :-) zakladni archivy s "zavadecem" a jadrem, doma pak zjistil z erroru co mam tahat dalsi den a takto tejden dokola nez sem se dostal k sraovanemu pozadi s X kurzorem, xterm, xcalc a xeyes :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.