abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 876 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Chemsketch a podobné programy

    8.10.2009 10:53 | Přečteno: 3640× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 13.1.2010 15:21

    Zkušenosti s instalací, spouštěním a provozem programu ChemSketch pod WINE.
    Nativních programů pro kreslení diagramů a závislostí je pod linuxem dostatek. Problém nastává při kreslení chemických vzorců, rovnic, aparatur ... - tady je situace poměrně tristní.

    Některé programy, které jsem našel a důvody proč tudy ne:

    1. bkchem - poměrně solidní prográmek, ale nenasel jsem šablony pro laboratoř

    2. easychem - možnosti omezeny na kreslení uhlíkatých skeletů

    3. ghemical - vytváření 3D modelů sloučenin, další možnosti práce se vzorci jsem nenašel

    4. GChemPaint - asi na úrovni bkchem

    5. xdrawchem - asi do možností nejlepší nativní program co jsem našel (predikce pKa, 3D struktura, 2D optimalizace ...). Co program v mých očích shazuje je šíleně neergonomické grafické rozhraní. Namátkou: ani po půl hodině se mi nepodařilo najít jak nakreslit jiný atom než C, vzorce/struktury jsou strašně kostrbaté a nepřehledné, nejde jednoduše propojovat objekty (benzen+benzen ap.).

    Suma co jsem v programech postrádal: více šablon, funkcí a ergonomičtější grafické prostředí

    Pokud jsem nezmínil (určitě jsem něco přehlídnul) nějaký zajímavý program na kreslení chemických vzorců tak dejte prosím vědět v diskuzi.

    Jako řešení jsem proto zvolil provoz nějakého windows programu pod wine 1.1.30, Ubuntu 9.04.

    "ChemOffice Ultra 2010 Trial Download Two Week" se nenainstaloval.

    Dalším kandidátem byl program "ACD/ChemSketch 12.0 Freeware" (s programem mam dobré zkušenosti na systému windows již od dob "ISIS Draw"). Instalace proběhla v pořádku, první spuštění taktéž. Problém nastal při opětovném spouštění, kdy program nenaběhl, respektive nezobrazilo se hlavní okno.
    Po delším pátrání jsem zjisti, že chyba je v souboru "user.reg". Konkrétně se jedná o klíč "[Software\\Advanced Chemistry Development (ACD)\\Size] ........", který se při prvním spuštění vytvoří a zabraňuje pak dalšímu korektnímu spuštění programu.
    Řešením je tento klíč ze souboru "user.reg" smazat:

    1. Ručně - je to řešení poměrně neohrabané, ale funkční

    2. Pomocí regeditu regedit -s [-Software\\Advanced Chemistry Development (ACD)\\Size]. Zde je problém v předchozích verzích WINE tento postup fungoval, ale teď už ne. Poradí někdo přesnou syntaxi?

    Edit: Z diskuze jsem použil syntaxi a vytvořil jednoduchý skriptík na spouštění programu (tiše předpokládám, že program je nainstalován s přednastavenou cestou):

    #!/bin/bash
    echo '[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Advanced Chemistry Development (ACD)\Size]' | regedit /S -
    cd ~/.wine/drive_c/windows/temp/ACDFREE12/
    wine CHEMSK.EXE
    


    3. Pomocí awk, sed? S ohledem na to, že hodnota tohoto klíče se instalaci od instalace mění a obsahuje znaky typu ')[] ap. je to řešení poněkud neohrabané.

    Adresa pro stažení "CD/ChemSketch 12.0 Freeware"



    Na dotaz v diskuzi zdali jde ChemSketch nainstalovat i na Mac OSX jsem našel tento odkaz na instalaci WINE no a pokud jde nainstalovat WINE tak proč by nešel i ChemSketch? Nezkoušel jsem to, ale v principu to možné je.

    Na závěr bych se chtěl zeptat jestli někdo nemá více šablon (hlavně laboratorního skla ...) pro ChemSketch?
    Děkuji.


    Ukázky možností programu ChemSketch 12
    Zleva doprava: šablona laboratorní vybavení, šablona alkaloidy, deformovaná struktura hexahelicenu, ukázka vyčištění/optimalizace 2D struktury hexahelicenu, 3D optimalizace hexahelicenu, ukázka tvorby názvu ze vzorce        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Chemsketch a podobné programy, obrázek 1 Chemsketch a podobné programy, obrázek 2 Chemsketch a podobné programy, obrázek 3 Chemsketch a podobné programy, obrázek 4 Chemsketch a podobné programy, obrázek 5 Chemsketch a podobné programy, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.10.2009 11:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    templáty, templáty ... to jsou nějaké relikvie řádu templářských rytířů nebo co?
    8.10.2009 12:33 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    No v češtině se tento výraz používá http://slovnik.seznam.cz/?q=template&lang=en_cz , vyděl jsem ho i jiných odborných knihách. :)

    8.10.2009 13:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    a) co si kdo napíše do slovníku na Seznamu zcela určitě není etalonem korektního jazyka (nejen češtiny)

    b) ano, nemám problém si vygooglit, že templát je část vlákna DNA nebo RNA, a normálně bych se jen tiše v koutku styděl za svoji neznalost, nicméně tento význam mi nedává pražádný smysl ve spojení "templátů (hlavně laboratorního skla ...)" - ono má laboratorní za příměsi i nukleové kyseliny? - a já si doteď myslel, že je to akorát oxid křemičitý a pár anorganických látek ... tak jsem se zeptal, no ...
    8.10.2009 13:35 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    Ja jsem to tak nemyslel. Nikde jsem netvrdil, že je to 100% česky. Holt mě při pohledu na anglicke templates napadlo templáty. Asi to je tím, že na škole chemického zaměření jsme toto slovo běžně použivali. K těm nukleovým kyselinám a chemickému složení skla: tento argument je trochu mimo, prostě se tím slovem označuje v češtině více věcí. Navíc význam slova templát jak jsem ho pouzil já v textu má širší význam než označení části DNA. Posledním mým argumentem je fakt, že v počítačové terminologii se pojem templát používá celkem běžně.

    8.10.2009 13:41 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    Nechci sejčkovat, ale já tedy slovo templát v souvislosti s počítači (ať už ve smyslu šablony pro modelovací programy, nebo šablony pro generování výstupu, nebo C++ šablony, na jinou si teď nevzpomínám) nikdy nezaslechl :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    8.10.2009 13:49 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    Nj už dost příště napíšu šablona a bude pokoj ;)

    8.10.2009 17:34 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    Holt mě při pohledu na anglicke templates napadlo templáty. Asi to je tím, že na škole chemického zaměření jsme toto slovo běžně použivali.
    to je jako říct, že když si čtu v angličtině třeba o autech, tak mě při pohledu na anglické "driver" napadne počeštěné "drajvr", a když pak o tom s někým budu mluvit, tak mi přijde úplně normální říct, že "já jsem fakt dobrej drajvr", protože slovo "drajvr" se přece v IT běžně používalo - co na tom, že pouze místo slova "ovladač" ...
    K těm nukleovým kyselinám a chemickému složení skla: tento argument je trochu mimo, prostě se tím slovem označuje v češtině více věcí.
    ehm, při vší dobré vůli, nebyl jsem schopen nalézt jiný český význam než že je to prostě kus DNA nebo RNA (s jednou vyjímkou popsanou níže), takže jakých "více věcí"? - jakože jedna věc je ten kus DNA a druhá věc je ten kus RNA, tak to máme celkem dvě věci, to není ani "nula" ani "jedna", tudíž "více"? :-)
    Navíc význam slova templát jak jsem ho pouzil já v textu má širší význam než označení části DNA.
    ten význam zdá se býti jen a pouze v tvé hlavě, náhodný čtenář jiný (pokud vůbec nějaký) význam nezná a odborný slovník mu jej neprozradí

    a žádné "navíc" - prostě jsi jen zopakoval variaci na stále tentýž argument
    Posledním mým argumentem je fakt, že v počítačové terminologii se pojem templát používá celkem běžně.
    kdyby se "templát" používal běžně, s největší pravděpodobností bych jej za ta léta už někde potkal a znal ... v počítačové terminologii pojem "templát" nepoužívá nikdo s vyjímkou party analfabetů z VŠCHT, kteří se při povídání o XML rozhodli ignorovat zavedenou terminologii a zavedli si vlastní pojem "templát", který nikdo jiný nepoužívá - tedy přesněji, rozhodl se patrně jen jeden, a ostatní to od něj převzali, buď z vlastní neznalosti, podvědomě, anebo prostě jen proto, aby si nekomplikovali studium uražením ega vyučujícího

    např. na FAV ZČU se témuž říká "šablona" (třeba zde), zcela v souladu s překladem slova "template" jako "šablona" v jiných IT výskytech (např. "template language" = "šablonovací jazyk")
    8.10.2009 18:39 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    Tak abych ten flame ukoncil. Ten vyraz "templat" beru zpet, byla to prece jenom nejaka moje utkvela predstava. Priste pouziju vyraz sablona. Presto bych si dovolil podotknout, ze ne vsichni z VSCHT jsou analfabeti.

     

    PS: ne ze me napadnes ze pisu bez diakritiky ;-)

    12.10.2009 12:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    mno, tož VŠCHT má za sebou třeba můj drahý tatík či o něco čerstvěji kámoška od konečné trati č. 125 ... což nic nemění na tom, že považuji za velmi nešťastné a koneckonců i neslušné zavádět vlastní terminologii tam, kde již existuje vyhovující terminologie jiná, pročež chápu označení za nevzdělance (bez ohledu na jiné výkony dotčených osob) ještě jako značně eufemistické

    a koneckonců, ono ani s tím biochemickým významem to není tak slavné, když jsem se pro zajímavost ptal na význam tohoto slova mé dražší polovičky, hleděla na mne jak tele na nový vrata, a to prosím svého času uvažovala o sepsání diplomky z genetiky a třeba PCR pro ní není španělskou vesnicí ... ale v tomto případě aspoň strýček Google ukazuje užití pojmu napříč univerzitami a vědeckými pracovišti po celé ČR, kdežto všechny výskyty v IT vedou jen zpět k VŠCHT

    já vím, je to moje přecitlivělost, ale tyto věci nám komplikujou práci, investujeme čas do toho, abysme našli nejvhodnější řešení a ujednotili se na něm, a pak přijde nějaký tentononc, a nadělá v tom paseku, neboť odmítne brát ohled na ostatní autory i na čtenáře (zavedený úzus kterému rozumí) a sobecky si protlačuje věci po svém
    Pravák Bob avatar 8.10.2009 16:31 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    Slovo "vyděl" se v češtině taky používá, ale asi v jiném významu. :-)
    knowledge brings fear
    8.10.2009 18:35 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    Pravda je, ze s cestinou jsem na skole hodne bojoval takze me to pri psani uteklo. Dekuji za upozorneni. Priste si dam pozor. :-)

    JiK avatar 8.10.2009 12:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    jeste screenshoty ke vsem zminovanym, jedna veta o tom, zda jdou i pod OS X a byl by to dobry clanek, na ocich, uzitecnejsi nez blog zahrabany blogysek.
    8.10.2009 12:55 Uran | skóre: 9 | blog: uranit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    Obrázky doplnit mohu jen nejsem moc velký psavec tak se do článků moc nehrnu.

    Darth Phantom avatar 21.10.2009 09:31 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    zda jdou i pod OS X a byl by to dobry clanek
    Tady nejsi na můjmac.cz, Faune, jestli si to ještě nestačil zaregistrovat.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    8.10.2009 15:07 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy

    ChemSketch jsem kdysi davno hojne pouzival na widlich (super program a je free) nez jsem od chemie nadobro utekl k UNIXU/Linuxu.

    V teto oblasti pro Linux moc volne dostupnych programu neni a pokud se nechytnou pres wine je to blbe.

    Komercni "enterprise" softy typu ChemOffice, nebo HyperChem samozrejme jsou i v unixove verzi, potazmo HyperChem jsem snad ani v jine nez unixove verzi nevidel. Ono kdyz pocitate ruzne veci vychazejici z kvantove mechaniky, tak prece jen je potreba vykonejsi zelezo, cluster, mainframe apod. A tam vetsinou kraluje nejaka verze unixu.

    Nevyhoda je. Ze jsou tyhle softy pro bezneho smrtelnika proklate drahy.

    Jinak linky na vyse uvedene softy:

    http://www.cambridgesoft.com/

    http://www.hyper.com/       PS.; Zde si vsimnete krasneho screenu z Fedory.

    http://www.acdlabs.com/products/chem_dsn_lab/chemsketch/

    masomlejn avatar 9.10.2009 09:43 masomlejn | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    Příloha:

    Ještě bych do této party chemických prográmků doplnil rasmol. V příloze je jeho prostřednictvím "nafilmovaný" toluen ve stavu ideálního plynu - výstup z mol. dynamiky (DL_POLY). Takže igelitový pytle přes hlavu a čichat!

    20.12.2009 15:01 Vojtěch Horký | skóre: 39 | blog: Vojtův zápisník | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chemsketch a podobné programy
    Poradí někdo přesnou syntaxi?
    Sice trochu pozdě, ale možná se to bude ještě někomu hodit.
    $ echo '[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Advanced Chemistry Development (ACD)\Size]' \
        | regedit /S -
    $ wine --version
    wine-1.1.30
    I am always ready to learn although I do not always like to be taught. (W. Churchill)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.