abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 51
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (66%)
     (7%)
     (13%)
     (14%)
    Celkem 176 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Móda 3D dorazila do knižního světa

    23.4.2011 19:17 | Přečteno: 1701× | na (pseudo)renesanční téma

    Cestou na LinuxExpo – tedy po novu Open Source Conference, aby generálním partnerem mohl být Microsoft – jsem zahlédl v metru plakát s nejasně známým nápisem Boletus arcanus a jasně známým druhým nápisem Miloš Urban. Takže ono už to vyšlo!

    Okay, ve čtvrtek ráno do knihkupectví, sice mám v seznamu asi deset knížek, které nutně potřebuju mít a na parapetu deset dalších, které už tedy mám, leč ještě nepřečtené, ale proč si nedat k narozeninám takovýhle dárek, že. Nu a před chvilkou dočteno. 300 stránek v obvyklém formátu, a k tomu 3D ilustrace. Červeno-azurové brýle v ceně, jenže to, nemůžu si pomoct, nefunguje. Váš zážitek se prohoubí? Ó jé. (A má teda ta holka kalhotky nebo ne?)

    Ovšem houbařský román na motivy Věci Makropulos (z Čapka jsou ostatně převzata téměř všechna jména, jako skvělý vtip pak působí ministr vnitra Koleslaw, televizní reportér a šéf politické strany KK), to tu ještě nebylo. Žádná sakrální architektura, jen houbařské války. A to doslova, neboť Paquinův hřib, familiérně paquiňák, též arcanus, je houba… netušených možností. Jednou z těch možností je mimochodem úžasná vražedkyně, věčně nadržená Mangafejs. Tahle postava je fakt podařená, až škoda, že se jí nedostalo víc prostoru.

    Nemá celkem smysl snažit se mluvit o příběhu, protože jedinou větou by se prozradilo všechno to, co snad ještě z náznaků výše nevyplynulo. Vyprávění je rychlé jako silná auta (kterých se v knize mihne hezkých pár kusů) a zběsilé jako kalašnikov kropící politickou sebranku (ten se mihne taky). Trochu jako náraz hlavou do zdi pak působí latinské názvy hub pečlivě uváděné v závorce. Každopádně Miloš Urban je zpět a rozhodně ve formě. I jazyk se zdá být trochu odlišný od klasické „gotické trilogie“, a není to na škodu.

    Knize se navíc, díky neoddiskutovatelnému fantastickému motivu, dostalo velmi kladně (konkrétně „velmi dobře“) vyznívající recenze v časopise Pevnost.

    Klasická klasická fantastika

    A když už jde o fantastiku, v rychlosti zmíním tři autory, kteří patří mezi klasiku ve fantastice nejklasičtější, ale já je donedávna neznal. Za nápravu tímto díky edičním řadám Mistrovská díla fantasy a Klasická díla hororu mého tradičně oblíbeného plzeňského nakladatelství Laser-books.

    Michael Moorcock a jeho svět Multiverza, jímž prochází Věčný bojovník, neustále bránící Rovnováhu mezi Řádem a Chaosem. Asi nejznámější jeho inkarnací je Elrik z Melniboné. Já jsem četl jen sérii Kníže mečů, Královna mečů a Král mečů, kde je inkarnací Věčného bojovníka Corum, Kníže v Šarlatovém plášti. Čte se prakticky samo, zvlášť když nejde o žádné tlustospisy. Ve své době revoluce ve fantasy, která dodnes neztratila nic ze své působivosti (a to je jí úctyhodných čtyřicet roků). Poznámka k překladu: začít Knížetem mečů a v dalších dílech o něm mluvit jako o Rytíři mečů není úplně to pravé.

    Tim Powers: velmi často se zmiňují jeho Brány Anubisovy, ale mně osobně přišlo Stáčení temného piva i Plout na vlnách podivna o chloupek … nejsem si jistý, jestli přímo lepší, ale zkrátka příjemnější. Egypt je prostě až moc provařené téma. Autorova schopnost vplétat do sebe historickou skutečnost s fantastickou fikcí je obdivuhodná, takže nedávno vydané Tři dny do nikdy si okamžitě našly cestu do mého seznamu zmiňovaného výše. Jsem zvědav, jak si bude tykat s vodunem při svojí cestě za Fontánou mládí populární matlák Jack Sparrow.

    V horách šílenství, sbírka povídek mistra moderního hororu H. P. Lovecrafta, ve mně zanechala pocity poněkud rozporuplné. Na jednu stranu jsou to dílka a díla bezesporu geniální, zasazená do propracovaného světa hrůz a příšerností, které dohání hlavní postavy k šílenství (ano, to považuju u hororu za pozitivní :-) ), na druhou stranu se mi až příliš často stávalo, že u druhého odstavce už jsem nevěděl, o čem byl první. Každopádně mytologie, kterou Lovecraft vytvořil, je opravdu impozantní. Cthulhu fhtagn!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    otasomil avatar 23.4.2011 20:09 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Móda 3D dorazila do knižního světa

    >>> A má teda ta holka kalhotky nebo ne?

    Ma

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.