abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?

    23.7.2012 23:18 | Přečteno: 2402× | Diskuze

    Před více než dvěma roky jsem si pořídil počítač od Apple s MacOS X. Byl to po delší době vlastní domácí počítač. Začal jsem se na něm učit (jen jako uživatel) s MacOS X.

    Po roce provozu Mac Mini doma jsem si koupil notebooka s MacOS X jako pracovní počítač a zbavil se tak Thinkpadu s Linuxem. Dvě rozdílná prostředí mi vadila. Mezi tím jsem si pořídil telefon a mp3 přehrávač od Applu. Vše důležité se synchronizuje mezi telefonem a počítači… a mp3 přehrávač se syncuje z iTunes stejně jako telefon, takže nemusím řešit nějaký další soft.

    Software

    OS po instalaci potřebuje ručně doplnit o LibreOffice, pak jsem schopný dělat běžnou práci. Pár aplikací jsem si koupil. Některé protože jsem je potřeboval pro práci, jiné jen tak na vyzkoušení, většinou stály pár peněz. Případně jsem vyzkoušel jejich "Lite" verzi zdarma a koupil "Pro" abych podpořil autory pokud jsem tu aplikaci vážně začal používat. Mezi aplikace, které jsem si pro Mac koupil jsou: Things (+ verzi pro telefon), OmniGraffle, Aperture, Call of Duty 2/4, Photoshop, jAlbum, MarsEdit, MoneyWell (+ verze pro telefon), Keynote. Některé na Linuxu ani neběží ani za ně není odpovídající náhrada… :-(

    SW jsem kupoval i když jsem používal Linux, takže v tomto směru moc rozdílů nevidím. Snad jen v pohodlí nákupu pokud je aplikace v App Store. A také snadnost sdílení koupeného SW mezi oběma počítači - koupím na jednom a na druhém jen doinstaluji z App Store.

    Používám také hodně volně dostupného software, např. OpenVPN, jDownloader, MacVim, Gruml, Apache Directory Studio, Eclipse, ArgoUML, XMind, VLC apod.

    O zálohování jsem psal už někdy dřív - používám Time Machine. Super věc. Chtěl bych aby bylo něco tak snadno použitelného i v Linuxu, rodičům by se to hodilo.

    Grafické prostředí

    Grafické prostředí je jednoduché. Nevím proč někteří nadávají na společný panel pro nabídky aplikací, je to příjemné a když přijdu k jiným prostředí tak jsem lehce zmaten a hledám menu tam kde není…

    Je příjemné, že některé klávesové zkratky platí prakticky ve všech programech. Člověk např. nemusí přemýšlet kde najde nastavení - stačí stisknout cmd+,

    Hardware

    Hardware vybírám stejně jako pro Linux - mrknu na web výrobce jestli je oficiálně podporovaný, poté prohledám diskuze a případně koupím. Takže se nic nezměnilo.

    Co se mi moc líbí je práce s externím monitorem. Připojím ho k notebooku a vše funguje, odpojím a zas vše funguje. Nemusím nic ladit, nemusím spouštět speciální program, nemusím nic. V Linuxu jsem s tím pořád bojoval a hodně mi to vadilo.

    Také se mi hodně líbí jak funguje suspend to ram, vlastně o něm ani nevím :-) Stolní počítač nevypínám, ale nechávám uspat. Buď ručně nebo automaticky v noci kdybych náhodou zapoměl aby neběžel zbytečně. U notebooku zavřu displej. Probouzení funguje na jedničku, nemám s ním žádné problémy.

    Chyby/problémy

    Jediný vážnější problém co jsem potkal jsem objevil hned v prvních dnech používání a to nefunkčnost Photoshop Elements s českými locales. Přepnul jsem prostředí do angličtiny a od té doby jsem to ani nezkoušel vrátit, takže nevím jestli to už opravili.

    Chyba kdy padnul OS na hubu se oběvila dvakrát. Poprvé se něco podělalo při upgrade OS, tuším když jsem přecházel na MacOS X ve kterém už byl App Store. Na počítači se něco jebnulo a nefungovalo lokální ověřování uživatelů. Vyřešení mi zabralo půl hodiny. Potom se mi jednou stalo, že počítač prostě zamrzl a na nic nereagoval. Pomohlo vypnout a zapnout. Za dva roky provozu to není tak strašné…

    Závěr

    Linux na desktopu mi nijak nechybí, desktop nešťourám, v hw se už nehrabu - jen používám jako "power user". (Linux mi nevadí, ale na desktop bych ho aktuálně nedal. Scházel by mi na něm neběžící software, který chci používat)

    Kdyby se mě někdo zeptal na mou první myšlenku na téma "MacOS X", tak bych asi odpověděl "Prostě to funguje a je to jednoduché." A to je to co jako uživatel chci.        

    Hodnocení: 69 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    SYSMAN avatar 23.7.2012 23:34 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Super. Přesně takhle jsem dopadl cca. před rokem. S MacBookem a MacOS X naprostá spokojenost
    24.7.2012 00:07 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    +1

    Já to mám takhle asi 2 roky a taky spokojenost. Prokládám to s Ubuntu na notesu doma a fakt si nemůžu stěžovat :-)
    24.7.2012 08:43 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Taky uz rok pouzivam Mac OSX a to nemam Apple masinu, ale obycejny Acer 5730ZG. System bezi skvele, stejne jak na apple strojich. Kernel panic se mi sice parkrat objevil, ale po restartu bylo vse pak v pohode -(radeji vzdy ale pomoci "Disk Utility" dam opravit opravneni systemovych souboru na disku - preventivne, jelikoz to nekdy byva pricina KP. Mam v soucasne chvili tam hozeny OSX 10.6.8.. Lion tam pude az se mi system zhrouti, nechce se mi to ted reinstalovat kdyz to zatim funguje a Lion tolik mi zas tolik super vyhod nenabizi
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    24.7.2012 12:53 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Jak to provozuješ?
    24.7.2012 14:01 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Pouzil jsem z netu stazene distro Hazard OSX 10.6.6. ktery jsem pak updatoval do 10.6.8. (nechtelo se mi babrat s upravou retail DVD co tu mam)

    Na stolnim PC je OSX Lion 10.7.4. (iAtkos L2).

    Jde to nainstalovat i pomoci originalniho instalacniho media, jen staci si puvodni medium upravit aby se dalo bootovat i na klasickych PC. Potrebujete akorat bootloader co se jmenuje "Chameleon". Slouzi jako bootloader a take simuluje EFI takze si system mysli ze startuje na apple-like stroji. Jinak staci trochua googlovani pro podrobnejsi info.

    Ja mel pri instalaci stesti a HW meho notebooku je skoro stejny jako v nekterych MacBook modelech, takze jsem ani ovladace nejak resit nemusel. Akorat LAN integrovana bohuzel nemela ovladac, tak to bylo vyreseno LAN kartou do Express card slotu.

    Jinak na http://www.osx86.net/ se da najit hodne informaci i dodatecnych ovladacu.
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    23.7.2012 23:49 $$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Na OS X jsem si nedokazal po 2 tydnech zvyknout, nektery veci to jednoduse neumi, tak jsem to vzdal. Ted uz skoro 2 roky pouzivam Linux na MacBooku a jsem spokojenej.
    24.7.2012 00:02 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Tohle řešení jsem měl jako záložní variantu pokud bych se s MacOS X nezkamarádil když jsem kupoval Mini.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 00:00 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Ma to nejaky ekvivalent balickovaciho systemu? Ze vyhledas napr. libre office a das instalovat nebo je nutne prochazet jednotilive internetove stranky ruznych programu a stahovat instalacni soubory, jak si to pamatujeme z windows? Bavim se o open source aplikacich.
    Max avatar 24.7.2012 00:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    App Store? Jsou tam jak free, tak placené app. Je to jak Google Play (Market).
    A jinak lze instalovat i z externích zdrojů, pokud vím (z media, nebo stáhnout něco z netu, nebo si něco zkompilovat a nainstalovat přímo ze zdrojáků)
    OS X je jak BSD, konzole součástí, root asi také není problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.7.2012 00:14 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Jak psal Max - App Store, případně aplikace přímo z webu autora… také je možné použít porty nebo fink pro hodně věcí (používám pro apache/php/mysql případně konzolové nástroje, X11 aplikace prakticky nepoužívám).
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    29.7.2012 10:57 frettie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Tady je krásně vidět omezenost vnímání, kdy je za ideál bráno něco, na co je danej člověk zvyklej.

    V OS X je, jak píšou kolegové, App Store - který sice není dokonalej, ale má obrovská plus.
    Člověk z Horní Dolní avatar 30.7.2012 13:53 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    App Store se nedá vubec s balíčkovým systémem např. v Archu srovnávat.
    Max avatar 24.7.2012 00:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    V posledních měsících zkouším suspend to ram na Arch Linuxu a musím říci, že zatím ok (uspání a probuzení jednou denně, stroj vypnu tak jednou za dva, tři měsíce kvůli větší aktualizaci). Ze začátku jsem měl problémy s televizní kartou (po probuzení nejela), teď ani nevím, páč už jí stejně nepoužívám.
    Rychlost uspání a probuzení není okamžitá jako u MACka, takže je stále co ladit.
    Měl jsem v ruce iPad1,2, iPhone 3,4, ve Virtualboxu mám nejnovější OS X (v dost věcech mně mile potěšil), ale nevím, zda bych si zvykl.
    Na Linuxu zůstávám také kvůli tomu, abych byl na koni, když se v tom pohybuji :).
    S windows jsem neustále v jobu + občas něco od Apple, takže zatím držím vzdělávací tempo u těchto produktů a přemýšlím, že rozšířím obzor o BSD.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.7.2012 00:17 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Na serverech jsem se přehraboval ve všem možném, různé Linuxové distribuce, Solaris, sem tam HP-UX a AIX. NetBSD jsem dřív používal jako hlavní systém na svém serveru v rámci webhostingu. S Windows se potkávám pokud pro někoho řešíme správu MS AD nebo Sambu. Postupně to vše ale utlumuji a přestávám se věnovat "realizaci". Chci přestat dělat admina a věnovat se naplno jiné práci. Poslední cca půl rok se to docela začíná dařit.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 00:07 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    na horsie sa tazko zvyka. asi si si velmi nevyuzil moznosti prisposobenia. ono nieco o tom aj vypoveda to, ze staci nainstalovat libreoffice a si zahojeny...
    24.7.2012 00:12 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    O čem vypovídá to, že stačí nainstalovat LibreOffice?

    Dřív jsem dlouho používal WindowMaker, pak jsem přešel na KDE3. S příchodem KDE4 jsem byl nucen přejít na Gnome. Desktopové prostředí jsem nikdy nechtěl nějak víc řešit, nikdy jsem se vlastně o desktop jako takový nezajímal. Linux pro mě byl a je primárně serverová záležitost.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 00:07 $$$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Jakým způsobem přepínáš aplikace? Mě tam hodně chyběl klsický taskbar...
    24.7.2012 00:10 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Stejně jako v Linuxu - klávesové zkratky nebo přepnutí na plochu.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 08:47 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Snow Leopard ma Exposé, což ti umouzni snadno prepinat mezi okny tak, ze se ti vsechny "seradi" na takovou docasnou "plochu" odkud si muzes vybrat okynko do ktereho se prepne. Vyvolava se zkratkou. Nebo pak este CMD + Tab pro prepinani ve windows stylu.
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    24.7.2012 11:02 $$$$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Výhoda taskbaru oproti exposé je, že

    1) Mám okamžitý přehled o otevřených oknech (z docku je složitější tuhle informaci vyčíst a navíc ho mám kvůli nedostatku místa schovanej)

    2) Přepnutí okna přes taskbar je rychlejší, jenom najedu dolů a kliknu.

    3) Můžu najet myší na taskbar a přepínat skrolováním. Tohle je ještě rychlejší a pohodlnější než 2.
    24.7.2012 12:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Nesouhlasim, podle mě to, že musíš někam najet myší, trefit se do správného místa a buď kliknout nebo šoupat kolečkem je zbytečné zdržování. Taskbar sice mam, ale rychlejší je Alt+tab pro přepnutí okna nebo Meta+špika pro posun plochy.
    24.7.2012 12:52 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    No já hlavně nechápu, jak někdo dokáže pracovat bez virtuálních ploch. Přepínat se pomocí alt+tab mezi dvěma nebo třema oknama, dejme tomu, ale opakovaně jsem viděl Mac uživatele, jak takhle přeskakují mezi asi patnácti spuštěnými aplikacemi.
    24.7.2012 12:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    +1, pak není divu, že potřebují taskbar. Když má člověk navíc nějaký zvyk v tom, na jaký ploše jsou jaký okna, tak už vůbec není co řešit.
    Josef Kufner avatar 24.7.2012 13:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Mac umí virtuální plochy úplně stejně jako KDE. Jen tam je defaultně jen jedna a musí se to v nastavení zapnout. Pak máš na té horní liště s menu přepínač.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    24.7.2012 13:25 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Jo, úplně stejně, jenom s tím ty aplikace nepočítají, takže ty okna skákají kde chtějí, modální okno zablokuje všechno ostatní a tak podobně :)
    24.7.2012 14:00 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Nezazil jsem. Mozna nekdy v minulosti, nebo nejaka specialni aplikace - ale v poslednich trech verzich OS X jsem to nevidel ani jednou.
    24.7.2012 15:06 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Netvrdím, že to neumí. Zatím jsem to ale u žádného Mac uživatele v praxi neviděl, narozdíl od zmíněného bušení do alt+tab. :)
    24.7.2012 15:23 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Stav se a uvidíš :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 16:14 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    :-)
    24.7.2012 13:31 $$$$$$$$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Vertikálně trefovat se nemusím, protože taskbar je na dolním okraji obrazovky, horizontálně taky skoro ne, protože ty tlačítka na taskbaru jsou dostatečně široká. Další výhoda je, že tlačítka jsou furt na stejném místě (ale můžu si je ručně řadit).

    Skrolování je neuvěřitelně návyková a efektivní věc, když si na to člověk zvykne. Funguje to i v tabech v Chrome. Nejlepší by bylo, kdyby šlo skrolovat okna přes WinKey + [skrol].

    Jak přepínáš taby v prohlížeči + přijde ti to míň pohodlný než Alt+tab?
    24.7.2012 16:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Vertikálně trefovat se nemusím, protože taskbar je na dolním okraji obrazovky, horizontálně taky skoro ne, protože ty tlačítka na taskbaru jsou dostatečně široká.
    No, mně osobně vadí i to, nevim, asi se neumim trefovat, např. ve FPS hrách jsem nikdy nebyl přeborník...
    Nejlepší by bylo, kdyby šlo skrolovat okna přes WinKey + [skrol].
    Touhle zkratkou přepínám plochy (a taky zkratkou WinKey + klik na hraně obrazovky), ale šlo by to nakonfigurovat i na přepínání oken - teda alespoň v Compizu, kterej používám, nevim jak jinde...

    U mě v Compizu je scroll up reprezentován Button4 a scroll down je Button5.
    Jak přepínáš taby v prohlížeči + přijde ti to míň pohodlný než Alt+tab?
    V Chromiu používám oboje, jak Ctrl[+Shift]+Tab, tak i kolečkem, podle toho, co je zrovna víc při ruce.
    Migi avatar 24.7.2012 06:28 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    [rejp]S externim monitorem ani suspend to ram nemam dlouhodobe nejmensi problemy[/rejp]
    24.7.2012 07:22 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Kidně rejpej. Užil jsem si s externím monitorem své… Přišel jsem k zákazníkovi, probudil počítač a připojil k monitoru a nic. Musel jsem spustit nvidia-settings a doklikat nastavení tak abych měl správně plochy a mohl prezentovat. Po naklikání jsem spustil OOo a prezentace se ukazovala na monitoru notebooku a poznámky pro mě na projektoru… Před odpojením jsem zas musel změnit nastavení jinak mi zůstaly programy "na projektoru" a dost složitě jsem je pak lovil. Sem tam se připojení a konfigurace projektoru nepodařila, takže jsem musel před začátkem prezentace restartovat X. Prostě opruz.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    otula avatar 24.7.2012 08:20 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Ono je to asi trochu o štěstí (a u Macu je to "štěstí" předchystáno optimalizovaným HW).

    Stolní PC nemám šanci zdravě uspat, ani mi tam nefunguje automatické připojení dalšího monitoru (nepoužívám tam ani nvidia-settings, mám předchystán pro tyto potřeby upravený xorg.conf, s nímž mi funguje další monitor přesně tak, jak potřebuji).

    Na notebooku (kde je to i důležitější) mi funguje obojí zcela bezproblémově. Restartuji jen výjimečně, pokud je to nutné kvůli aktualizaci, která to náhodou potřebuje, jinak pouze zavírám víko (uspání do RAM). Po připojení externího monitoru vyskočí okno, kde si tento monitor nastavím a nemám s tím nejmenší problém.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    24.7.2012 08:24 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?

    <takyrejp>Ne nadarmo Linus "vyfuckoval" nvidii.</takyrejp>

    24.7.2012 07:24 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Macíka mám asi dva roku. MacBook. První fáze bylo nadšení. Řemeslné zpracování, barvy obrazovky, kompatibilita s dalším železem, promyšlené ovládání. Všechno se dělá samo a to tak jak chci. Jsem jásal.

    Pak přišlo vystřízlivění. K mnohé práci bych potřeboval dokoupit další soft. Systém se zanáší, na Disku s Debianem jsem měl totéž co na Macíkovi. Debian 20%, Mac 52%. Po pročištění Macíka programem k tomu určeným a nekompromisním mazání měl Mac 40%. Automatické zálohování nejprve okouzlení, nádhera. Ale kde mám tohle? Aha, už usoudil že to nepotřebuju... Vůbec, začali jsme si nerozumět, respektive On si vede své a nenenchá si do toho kecat, většinou má pravdu, ale když něco chci přeci jen jinak - mám smůlu.

    Vrátil jsem se k Linuxu s radostí. Nezavrhl jsem Macíka, je to fajn, ale prostě se na tom mém Debianu pracuje lépe, radostněji a klidněji.

    Nedělám si v žádném případě právo na rozum a píši jen jediné co mohu napsat, tedy subjektivní zkušenost a názor. Syn je naopak z Maca stále nadšen (přešel z Xubuntu).
    24.7.2012 09:34 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?

    +1

    24.7.2012 11:20 $$$$$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    U mě byl průběh taky nadšení a potom vystřízlivění, jenom z jiných důvodů:
    • Nefunguje označení myší pro zkopírování a vložení prostředním tlačítem
    • Horší window management a přepínání oken
    • Rozmazanější písma (OS X neumí plný font hinting)
    • Nemá správce balíků
    • Horší defaultní file manager a spousta dalších aplikací...
    • Na Linuxu je mnohem větší prostor pro různé úpravy / konfiguraci
    24.7.2012 14:43 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Ja ted uvazuju o airu s linuxem (na Mac OS uz nemam nervy uz ted, a to na pristi release planuji zakazat neschvalene aplikace i na desktopu ...), protoze kdyz si clovek postavi vedle sebe air a thinkpad, tak je ten rozdil v tom displayi na prvni pohled viditelny, a touchpady ma apple taky nejlepsi na trhu. Ve vsem ostatnim vychazi ten thinkpad samozrejme lepe, skoro dvojnasobny vykon, rozsiritelnost a neni jako MBA postaveny tak aby se za dva roky rozpadl a clovek si musel koupit dalsi. Ale s displayem a touchpadem interaguje clovek kazdou sekundu pouzivani pocitace, zatimco vykon pouzije jen nekdy.

    Furt doufam ze stary pocitac jeste nejakou dobu vydrzi, a nejaky dalsi vyrobce dokaze dodat notebook s dobrym displayem. Dell XPS vypada nadejne, puvodni 15" rada mela super displaye, a ted maji delat 14" s 1600x900 a podobnou kvalitou, tak uvidime.

    Ale nevim, uz bych se asi stydel chodit kolem s macbookem. Nekdo se za to ze podporuje Apple nestydi, ale me to prijde jak hlasit se k Vecem Verejnym nebo Radikalnim Nacionalistum, rozumny clovek by to neudelal.
    24.7.2012 15:24 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Thinkpad má trackpoint a sračky jako touchpad nemusíš používat :)
    24.7.2012 15:52 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Thinkpad má trackpoint protože neumí udělat pořádný touchpad… Kdyby to uměli, tak by si většina lidí na trackpoint ani nevzpoměla :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    mirec avatar 24.7.2012 15:58 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    No nebol by som si tým taký istý. Ja mám našťastie thinkpad bez touchpadu. Ešte som nezažil notebook, kde by mi touchpad pri práci neprekážal a to som používal niekoľko notebookov s touchpadom vrátane macbooku.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    24.7.2012 18:45 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Mac co jsem měl v ruce měl ten touchpad zrovna z těch horších, s čím jsem kdy zacházel, takže pořádný touchpad jsem asi ani nikdy neviděl :) ale on je už koncepčně blbý, tím že se furt musí přehmatávat. Na trackpoint vzpomínám s radostí; je to asi nejlepší přenosné polohovací zařízení, co jsem měl v ruce.
    Josef Kufner avatar 24.7.2012 23:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Kdo by se staral o touchpad, když má trackpoint?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    24.7.2012 16:11 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    pristi release planuji zakazat neschvalene aplikace i na desktopu
    To se dá v nastaveních vypnout, dokonce to i systém myslím nabízí při prvním spuštění...
    vim ~/.emacs
    24.7.2012 17:18 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    pristi release planuji zakazat neschvalene aplikace i na desktopu
    To se dá v nastaveních vypnout,
    O tom vim, a proto rikam ze nedosahuji kvalit MS a jeho securebootu. Plus maji slusnost/koule nelhat, ze to je kvuli ebzpecnosti, a netaji se s tim, ze chteji rozhodovat za uzivatele.
    dokonce to i systém myslím nabízí při prvním spuštění...
    Skutecne to dela? Pokud vim, ostra verze nevysla, a pokud to dela verze pro developery, nemusi to nic znamenat. Posledni verze kterou jsem videl psala pri pokusu spustit managery v Apple neschvalenou aplikaci neco jako "toto je nebezpecna aplikace, meli byste ji smazat. [smazat] [storno]."
    24.7.2012 18:45 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    dokonce to i systém myslím nabízí při prvním spuštění...
    Skutecne to dela?
    Tak jsem asi kecal, teď to nemůžu najít. Asi to je jen v předvolbách. Každopádně Mountain Lion vyjde pravděpodobně zítra, takže budeme znát definitivní odpověď.
    pri pokusu spustit managery v Apple neschvalenou aplikaci
    Tady je ale jedna nepřesnost - u Developer ID Apple neschvaluje aplikace, ale v podstatě vývojáře tím, že mu vystaví certifikát. Vývojáři pak můžou podepisovat svoje aplikace ("schvalovat" si je sami). Nápad je takový, že certifikát dostane v podstatě kdokoliv, že se jedná jen o identifikaci vývojáře při instalaci, a jestli pak nějaký vývojář publikuje malware, tak mu ten jeho certifikát zneplatní. Těžko říct, jestli to nějaký útočník stejně neobejde certifikátem na falešnou firmu/identitu...

    Na Mac App Storu samozřejmě zůstává nezměněno, tam Apple schvaluje každou aplikaci i její update.
    vim ~/.emacs
    JiK avatar 24.7.2012 09:08 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    na Mac OS X jsem presel nekdy v roce 2003/2004 kdyz jsem si koupil svuj prvni macbook white. Od te doby jsem nemel potrebu vratit se k Linuxu. Jasneze jsem i nespokojeny, kazda dalsi verze je uzavrenejsi, netransparentnejsi a molochovatejsi, ale presto jsem stale jeste spokojen tak na 90% u linuxu to bylo tak maximalne 60-70%
    24.7.2012 10:02 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Dotaz
    Prechazeni od Linuxu k Macu moc nechápu. Dokážu pochopit dvě varianty chování:

    A) Pouzivam Linux - je to stabilni, je to OSS, je to zadarmo, dobre na tom beha ostatni OSS SW.

    B) Pouzivam Windows - je to mainstream, pujde na tom veskery SW i HW.

    C) Pouzivam Mac - proc? To je takovy mezistupen, ani kocka, ani pes. Urcite existuje skupina uzivatelu, kteri potrebuji specificky SW (primarneú vyvijeny pro Mac, urcite minimalne cast lidi oceni jejich kvalitni HW nebo treba design. V clanku jsem ale takovy duvod nenasel a v obecne rovine bych asi Mac spis nedoporucoval.
    otula avatar 24.7.2012 10:22 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Řekl bych, že zakoupený Adobe Photoshop je sám o sobě dost pádným důvodem. Nic proti GIMPu, používám ho rád, ale přeci jen, Photoshop to není. A pokud se v aktuálně vyvíjené verzi něco zásadním způsobem nezmění (je neskutečně pomalá - daleko za hranicí použitelnosti), tak bude verze 2.8 zároveň poslední použitelnou verzí.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    24.7.2012 12:27 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    OK, to samozřejmě beru. Ale obecně použitelný argument to není. Pokud chci maximální podporu komerčního SW, tak to bych měl použít Windows, ne? Uznávám, že zrovna v oblasti zpracování a tvorby grafiky jsou jablíčka mainstream, ale to je výjimka.
    24.7.2012 12:34 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Aperture, Photoshop, kalibrační sonda a sw k ní i tiskárna co používám fungují na Macu, tak není duvod používat Windows a MacOS X je Unix, takže jsem pořád v "domácím" prostředí na které jsem zvyklý z dob Linuxu :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    otula avatar 24.7.2012 12:44 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Pokud chci maximální podporu komerčního SW, tak to bych měl použít Windows, ne?
    Spíš bych řekl, že pokud jsou aplikace a funkčnost, které potřebuji, dostupné pro některý unixový, či unix-like systém, tak se MS Windows velkým obloukem vyhnu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    24.7.2012 14:28 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Otázka je, jestli se jim vyhýbáš čistě z uživatelského hlediska, nebo jestli na to koukáě spíš jako administrátor... Z pohledu správce souhlasím, tam není o čem.
    otula avatar 24.7.2012 14:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Z 99 % jako uživatel. Administrátorská část na desktopu spočívá z hodiny instalace na začátku a následně jen spouštění $ sudo pacman -Syu (případně makepkg a sudo pacman -U xxx.pkg.tar.xz) do konce životnosti daného počítače.

    Zrovna před chvílí jsem řešil, že má známý problém s tiskárnou ve Vistě přes USB. Při chybě se tiskárna přepne do offline, on jako uživatel ji nemůže přepnout zpět do online, takže ji přepíchne do jiného portu, čímž se mu vytvářejí kopie 1, kopie 2, až kopie poslední dostupný port… V unixových systémech tento problém neexistuje - je to problém správcovský, nebo uživatelský? ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    24.7.2012 11:22 $$$$$$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Bohužel MacBook Air je v současnosti hardwarově nejlepší ultrabook (ux31a je blízko, ale tam jsou problémy s Linuxem ještě větší).
    24.7.2012 12:03 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Ty s tim mas nejakou zkusenost? Muzu zebrat o info? O UX31A premyslim a rad bych znal minusy :-)
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    24.7.2012 12:34 $$$$$$$$
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Aira i UX31A jsem si jenom zkoušel v obchodě + zjišťoval info na internetu :) Jinak už 2 roky používám MacBook Pro.

    Plusy a mínusy UX31A:
    • Nema MagSafe konektor. Celkem casto odpojuju a pripojuju napajeni, s MagSafe staci konektor jenom jednoduse priklapnout.
    • Ma pry horsi vydrz baterie.
    • Neleskly displej s udajne dobrymi barvami. Osobne mi ale prisly barvy oproti Airu vybledly.
    • 1920x1080 rozliseni je pro me nevyhoda, bojim se, ze budou problemy s DPI (male ovladaci prvky, problemy s ruznymi aplikacemi, atd.).
    • S Linuxem je par mensich problemu: Ubuntu wiki
    • Nema vnejsi indikator baterie jako Air. Zni to sice jako blbost, ale tak 2x denne to pouzivam.
    • Konstrukce mi prisla u Airu takova solidnejsi.
    • Ma HDMI.
    24.7.2012 21:46 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Diky za info, vypada to, ze moc minusu to pro me nema (krome klavesnice, na ktere me hodne stve, ze nema klasicky asusovsky pravy sloupec s Home, End a spol... Ale bohuzel, neda se svitit...)

    Absence MagSafe mi nevadi, protoze doted jsem netusil, ze neco takoveho existuje :-)

    Baterie se bojim, ale snad by to mohlo aspon pet hodin zvladnout... Ale i kdyby ctyri, porad lepsi, nez ty necele dve ted. Jsem ochotnej nadale bezet prevazne na 800MHz.

    Neleskly displej je presne to, co chci, leskly mam ted a vytaci me to uz cela ta leta, kdykoliv vylezu ven. Na barvickach mi nesejde, pri programovani to tak nejak je jedno.

    Rozliseni je take to, co se mi na tom libi. Ted mam 14" s 1280x800 a hrozne rad bych pouzival o dost mensi fonty, ale uz je to zubate a necitelne. Takze myslim, ze to by bylo plus.

    Diky za ten odkaz na wiki, vypada to, ze problemy jsou minimalni (ale pouzivam Slackware, takze muzu skoncit uplne jinak :-)) Ale kdyz to chodi v jednom distru, neni duvod, abych si to nedokazal nastavit i ve svem.

    Indikatoru baterie je skoda, hodit by se mohl, ale da se bez nej obejit.

    Co se tyce konstrukce, urcite na tom bude o kus lip, nez stavajici plastak :-) (A8Sc)

    A libi se mi vaha, je o puldruheho kila lehci nez to, co mam. Take je to (krome displeje) jeden z hlavnich duvodu, proc po nem koukam.

    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    29.7.2012 08:12 kalendar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    1920x1080 rozliseni je pro me nevyhoda, bojim se, ze budou problemy s DPI

    Tak je to teda obava, nebo pouha domnenka?
    30.7.2012 13:53 $
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    oboje
    24.7.2012 11:46 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Proč používám Mac? Protože pro něj jsou aplikace, které používám a zároveň se výrazně neliší od Linuxu po uživatelské stránce (aspoň z mého pohledu a na základě toho co jako uživatel na počítači páchám).
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 12:33 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    zároveň se výrazně neliší od Linuxu po uživatelské stránce
    V čem? Mluvíme o desktopu, ne? To si dovedu představit dva argumenty podle úrovně zkušenosti uživatele A) Gnome, KDE, Xfce, Windows a MacOSX jsou úplně jiné systémy; B) jsou všechny v podstatě stejné. Ale nedovedu si představit, že MacOSX a linuxové desktopy (všechny?) jsou jedna skupina, zatímco Windows jsou druhá.
    24.7.2012 12:36 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Píšu to ze svého pohledu a snad vím jaký jsem uživatel…
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    24.7.2012 23:46 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Já to vidím taky taky. Mac je skoro stejný jako nějaké nové Ubuntu, akorát ikonky jsou na boku a ne dole, zbytek je némlich to samé. Wokna jsou trochu jinde, na těch si fakt nedokážu rozumnou práci představit (a nejde jen o absenci ploch).
    24.7.2012 14:03 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Take to mam podobne :-)
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    24.7.2012 18:44 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Grafika - Mac.

    Mainstream grafiků (foto) je na macíku, většina pracuje na něm
    25.7.2012 07:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Prechazeni od Linuxu k Macu moc nechápu.

    Co je na tom k nepochopení? Prostě se ti Mac zalíbí. Ženský, zaměstnání, auta... lidé také mění a také se vždycky někdo chytá za hlavu a ptá se proč. Proč? Protože chtěl. :)))

    Na Macu běhá také víc sw než na Linuxu, s Windows to není také tak absolutní.

    Mac není mezistupeň, je to Mac. Asi velice inspiroval a inspiruje tvůrce Gnome,už je to pomalu k nerozeznání. (myslim graficky). A kdo chce na kvalitním železe spolehlivý sw, kompatibilní s naprostou většinou hw, o který se nebude muset starat, ale systém se sám bude hlídat, řídit a udělá v naprosté vétšině případů to co chci. - proč si nepořídit Maca? K tomu spousta drobných ale krásných vymyšleností.

    Jak jsem psal, vrátil jsem se převážně k Linuxu. Vyhovuje mi víc, líp si s nim rozumím. Je to osobní názor, tady furt hledat objektivitu je myslim nemožný. Každý systém má něco, co je jeho výhodou a zároveň někdy nevýhodou.
    29.7.2012 08:16 kalendar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Asi velice inspiroval a inspiruje tvůrce Gnome,už je to pomalu k nerozeznání.

    No vy jste snad Gnome 3 ani nevidel... Ale mate pravdu, oboji je hrozne. :-)
    pavlix avatar 29.7.2012 09:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz
    Mně znalost gnome 3 pomohla se na macu přip nějakém nastavování rychle zorientovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Sešívaný avatar 25.7.2012 23:02 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Mně na produktech Applu vadí jedna věc. Uzavírají uživatele do zlaté klece. Ono to všechno nádherně funguje, ale člověk musí mít všechno od Applu - mobil, tablet, desktop, notebook,... Pokud nemá, tak to začne hodně skřípat. A já mám rád různorodost.
    26.7.2012 08:51 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Souhlas!
    alblaho avatar 26.7.2012 11:08 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Myslím, že zlatá klec je moc hezké přirovnání.
    28.7.2012 21:47 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se žije bývalému linuxákovi s MacOS X?
    Asi ne moc dobře. čim dál horší

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.