abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (36%)
     (17%)
     (29%)
     (19%)
    Celkem 42 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Race the Sun!

    27. 5. 2014 | David Kolibáč | Hry a zábava | 3500×

    Máte slabost pro sisyfovské práce? Závidíte psům nekonečný hon za vlastním ocasem? Zkuste arkádu Race the Sun! – co může být lepšího, než se snažit dostihnout zapadající Slunce? Pokud navíc (či naopak) holdujete klasickým arkádám jako Spy Hunter, ještě lépe…

    Race the Sun

    Race the Sun! (dále jen RtS) je prvotina nezávislého vývojářského dua Flippfly. Tváří se sice, že není předělávkou žádné dřívější hry, leč není to tak docela pravda. Koncept je téměř identický s arkádou Highway Pursuit, což je remake již zmíněné klasiky Spy Hunter; ovšem zpracování RtS je vskutku originální.

    Obsah

    Herní mechanismy

    link

    Oč běží? Solární energií napájeným vznášedlem se snažíte doletět co nejdál, než Slunce zmizí za obzor, a nenarazit přitom do žádné překážky. Do toho nějaké ty bonusy a moderní výstřelky jako iluze postupu ve hře (“achievements”) a zabiják času je na světě, zvlášť máte-li slabost pro žebříčky nejlepších výsledků. Tedy, pokud hra není frustrující – není, klíčem k úspěchu je…

    snadné ovládání
    RtS si rozumí nejen s klávesnicí, ale i pákovými ovladači nebo BrassMonkey (ovládání pomocí “chytrého” telefonu přes WiFi). Na klávesnici stačí tři klávesy: pohyb vlevo, pohyb vpravo a aktivace bonusu; samozřejmě si je můžete nastavit.
    dynamické generování úrovní
    Ve vyšších úrovních postupně přibývají překážky, které se dokonce i pohybují, padají do cesty apod. Navíc jsou dynamicky generovány každých několik her trošku jinak, takže se nestačí naučit jen posloupnost pohybů.
    skóre a bonusy
    Mezi překážkami (nebo přímo na nich) levitují modré trojúhelníky. Za každých pět, které seberete, se zrychlí zisk skóre za uraženou vzdálenost, dokud vznášedlo nenarazí do nějaké překážky. Jak se blíží dosažení pětice, mění se tón při průletu trojúhelníkem. Navíc se tu a tam vyskytne vertikální zlatý paprsek, který vznášedlo na chvíli zrychlí a hlavně posune Slunce výše nad obzor.
    vylepšování vznášedla jako odměna za plnění úkolů
    Příběh v RtS sice nenajdete, ovšem vylepšení, která se odemykají plněním “úkolů”, nechybí. Když uletíte zadanou vzdálenost, seberete daný počet trojúhelníků, proletíte několik úrovní bez kolizí nebo je zvládnete jenom zatáčením vlevo atd., odemkne se vám nějaký nový bonus nebo možnost vylepšit či zkrášlit své vznášedlo. Postupně tak budete moci využít “víc životů”, lépe zatáčet, sbírat bonusy dále od vznášedla nebo “skákat” (vzlétnout do výše). Letadlo ovšem neunese všechna tato vylepšení současně, a tak si budete muset vybrat nejvýše tři, která se vám zrovna nejvíce hodí.
    více herních světů
    RtS obsahuje tři herní světy, které se liší podobou úrovní, překážkami a vizuální stylizací. Je to ten výchozí, dále jakoby jeho jiná dimenze, totiž průlet mezi asteroidy v kosmu, a extrémně obtížná verze “apokalypsa”. Atmosféra je velmi dobře dokreslená měnící se barvou oblohy a občasnými světelnými efekty. Další světy mohou vytvářet sami uživatelé pomocí jednoduchého vestavěného editoru – některé vypadají vskutku zajímavě, viz např. výsledky nedávné soutěže.
    kooperativní režim
    Pokud si do hry vytvoříte online účet, budete moci nejen posílat své výsledky do globálního žebříčku nebo snadno sdílet herní světy, ale hlavně si zahrát společně s někým dalším.
    rychlý průběh
    Jeden let obvykle trvá nejvýše několik minut. Díky tomu nemusíte prolétat dlouhé, již nudné pasáže, když už se s hrou sžijete.

    Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun

    Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun

    Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun Race the Sun

    Technické věci okolo

    link

    RtS používá multiplatformní engine Unity3D a má běhat na MS Windows i OS X a GNU/Linuxu. Dá se koupit aktuálně za přibližně osm eur přes Steam nebo v Humble Store, a to i bez DRM – v tom případě si stáhnete archiv, rozbalíte ho a rovnou můžete hrát. Obsaženy jsou binárky pro x86 i x86_64.

    Hra na disku zabere kolem 120 MiB, za běhu si vezme pod 400 MiB paměti a plynule byste si měli zahrát i na slabším počítači. Navzdory vysokému tempu, ale na druhou stranu díky vcelku jednoduché grafice můj notebook (ULV Core2Duo s Intel GMA 4500MHD) bohatě stačil na okno s rozlišením hodně přes 1024×768, jenže…

    U linuxové verze se (aspoň na mých systémech s grafikou od Intelu a aktuální Fedorou/Kubuntu) zobrazují artefakty, resp. obrazovka se občas neobnovuje, takže v nabídce se musím pohybovat poslepu a přehled úkolů obvykle prakticky není vidět. Aby se mi úvodní nabídka zobrazila aspoň jednou, musel jsem ručně změnit rozlišení hry v souboru ~/.config/unity3d/Flippfly/RaceTheSun/prefs tak, aby mělo poměr stran 4:3. Nakonec jsem se ale uchýlil k verzi pro MS Windows ve Wine – ta problémy neměla.

    Race the Sun Race the Sun Race the Sun

    Hodnocení

    link

    Grafika nenadchne, ani neurazí, ale má příjemnou atmosféru. Jen nemůžu opomenout své potíže s artefakty na linuxové verzi. Ukázku hudebního doprovodu si můžete poslechnout např. v některém let’s play videu na YouTube a příp. samostatně koupit na webu Flippfly. Jak už to tak bývá, zvuk jsem během první půlhodinky vypnul, ale OST občas poslouchám na pozadí při jiných aktivitách – a hlavně bez opakování ve smyčce.

    Všech 24 vylepšení se mi podařilo odemknout během přibližně pěti hodin hraní, dál už je to jen boj o co nejlepší skóre nebo objevování (či navrhování) nových herních světů. Nemám pochyb, že bych u RtS dokázal strávit další desítky hodin. Provázanost s online účtem tu sice jistá je, leč dá se bez něj obejít. Další obsah už je bezplatný (dnes už to není samozřejmostí), takže si myslím, že těch €8 je vcelku adekvátní cena.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bystroushaak avatar 27.5.2014 11:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Příloha:
    To se něco nepovedlo ve formátování, ne? Vypadá to hrozně a je to obtížně čitelné. Imho by to měly být nadpisy a ten text asi neměl být odsazen.
    27.5.2014 11:25 696
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    A já si zrovna říkal, že to konečně jde číst, místo tuny odstavců je to jen odsazené a neruší. Proti těm tunám textu v jednom odstavci co tu občas jsou, je tohle v klidu.
    Bystroushaak avatar 27.5.2014 11:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Vypadá to špatně. Amatérsky a rozbitě. Je to imho v kontrastu se zbytkem a obsahem, který je jinak naprosto v pořádku.
    28.5.2014 08:32 696
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Vypadá to špatně. Amatérsky a rozbitě.
    Pouze z tvého pohledu, z Mého ne.
    Fluttershy, yay! avatar 27.5.2014 11:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Ha, barbar! Nezná definition list! Mou tajnou úchylku...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 27.5.2014 11:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Já proti nim nic nemám, pokud to vypadá co k čemu. Tohle vypadá nečitelně, jako slitej blok textu.
    Fluttershy, yay! avatar 27.5.2014 12:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Ehm, nečitelně to vypadá hlavně kvůli širokému oknu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 27.5.2014 13:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Nečitelně to vypadá, i když to zúžím. Hlavně proto, že se to slejvá* (stejně vypadající "nadpis/pojem" zasahuje do bloku textu, který ho vysvětluje, přitom není nijak odlišen). V podstatě jediné co to používá od oddělení položek je odsazení. Žádná změna fontu, žádný margin, dokonce ani velká/malá písmena.

    Je to samozřejmě tvůj článek, tak dělej co uznáš za vhodné, ale osobně bych tohle nikdy nepoužil. Esteticky to nevypadá dobře a prakticky to snižuje čitelnost a orientaci v textu.

    *Takhle:
    xxxxxxxxx
        xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx
        xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxx x xx xxxxxx xxx
    xxx x xxxxx xx xxxx
        xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
        xxxxx xx x xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx
    xx xxx xxxx
        xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxx
        xxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx
    
    vs
    xxxxxxxxx
        xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx
        xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxx x xx xxxxxx xxx
    xxx x xxxxx xx xxxx
        xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
        xxxxx xx x xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx
    xx xxx xxxx
        xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxx
        xxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx
    
    či lépe
    xxxxxxxxx
        xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx
        xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxx x xx xxxxxx xxx
    
    xxx x xxxxx xx xxxx
        xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
        xxxxx xx x xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx
    
    xx xxx xxxx
        xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxx
        xxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx
    
    nebo nejlépe tradičně:
    xxxxxxxxx
     xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx
     xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxx x xx xxxxxx xxx
    
    xxx x xxxxx xx xxxx
     xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
     xxxxx xx x xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx
    
    xx xxx xxxx
     xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxx
     xxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx
    
    Fluttershy, yay! avatar 27.5.2014 13:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    To je věc stylopisu. Ve svém uživatelském mám kurzivu pro definovaný pojem v seznamu, ale to je IMHO detail – větší problém mám vůbec s šířkou stránky, proto taky používám jeden vertikální monitor. (Odsazení mimochodem považuju za korektní, ostatně v české sazbě by vypadalo ekvivalentně, akorát inverzně, tedy bez vertikálních mezer).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 27.5.2014 15:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    To je věc stylopisu.
    Jo. Přijde mi to podstatnější, než bezchybnost textu co do gramatických chyb.
    ale to je IMHO detail
    Jak se to vezme. Já to třeba nečetl. Prostě nehodlám nutit můj ospalý mozek, aby se v tom bordelu vyznal. To bych si na to musel vzít pravítko.
    proto taky používám jeden vertikální monitor.
    Abclinuxu nemá úplně nejšťastnější layout, to je fakt.
    Bedňa avatar 28.5.2014 21:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Příloha:
    To je vec názoru, mne zas tá biela vypálila oči, to som nemal otvárať na vešer :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Bystroushaak avatar 28.5.2014 23:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Věc názoru to určitě je. Ale všimni si, jak často se to na webu používá a zkus se zamyslet, jaký to asi tak může mít důvod.
    Fluttershy, yay! avatar 29.5.2014 01:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Všimni si, jak často se na webu používá <br>.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.5.2014 12:47 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Mate nekdo zkusenosti s "brass monkey"?

    Ne ze bych chtel vymenit ovladac za mobil, jen me zajima, zda je to vubec pouzitelny, vzhledem k odezvam nekterych wifi.

    Pochopil bych, ze tim pujde celkem pekne ovladat nejaka adventura, ale pro skakacky/strilecky bych cekal, ze bude rozhodujici uz par desitek milisekund...
    Dreit avatar 27.5.2014 18:26 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!

    Nic o tom nevím, ale možná by stálo za to vyzkoušet USB tethering

    Nope
    27.5.2014 13:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    400 MB RAM? Podla grafiky by som povedal, ze to ma bezat na Celerone 266 MHz, 32MB RAM a 8MB Rage Pro.
    Fluttershy, yay! avatar 27.5.2014 13:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Ono se to hýbe dost rychle a je to dynamicky generované, do toho nějaké efekty s částicemi. K tomu ten framework, je to na 64bitu a počítám to se vším všudy. Po spuštění je to sice jenom do 150 MiB, jenže pak to pozvolna roste.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Drom avatar 27.5.2014 13:55 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Teda, taková vykrádačka seriálu Ťuk a Bzuk :D
    27.5.2014 14:20 Roslav | skóre: 6 | blog: mamblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Co sa tyka originality napadu, mne to (aspon z clanku) pripomina skor ten typ hier, kde vystrelujete rozne zvieratka (jezkov/tucniaky) do vysky resp. dialky, ktorych je tony.
    Hmmpf... Niečomu tak deterministickému ako počítače sa jednoducho nedá veriť.
    Fluttershy, yay! avatar 27.5.2014 14:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Ani ne, protože u vystřelování zvířátek záleží jenom na nalezení optimálního úhlu na začátku a pak už jen štěstí, zatímco tohle je normální arkáda jako ta věc s formulemi (vyhýbat se autům, dokud nedojde palivo) nebo Spy Hunter.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.5.2014 01:05 Roslav | skóre: 6 | blog: mamblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    No, to bolov tych skorsich, neskor to uz tiez chcelo vyhybat sa a podobne.
    Hmmpf... Niečomu tak deterministickému ako počítače sa jednoducho nedá veriť.
    progdan avatar 27.5.2014 23:25 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!

    Na Race The Sun ujizdim uz docela dlouho (no, vlastne od te doby co je na Steamu linuxova verze). Na jednu stranu je to trochu deprimujici, protoze kdyz uz se clovek konecne dostane nekam dal, tak naboura a musi znovu uplne od zacatku. Na druhou stranu je to takova hra typu "tak to zkusim jeste jednou, ted uz se to urcite povede" - a najednou jsou tri rano :-). Navic se mi moc libi ten minimalisticky design sveta a pekna hudba (sice porad dokola to samy, ale IMO to do te hry skvele sedi).

    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    9.6.2014 22:35 Tomix nologin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Race the Sun!
    Podle screenů remake ataráckého STEALTH.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.