abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment

    20. 12. 2011 | Jan Šmíd | Recenze | 4982×

    Svět Linuxu dostal předčasný vánoční dárek – Razor-Qt 0.4. Další grafické prostředí, další možnost volby. Naopak řady odpůrců „různorodosti a rozštěpenosti“ Linuxu dostaly další důvod, proč skřípat zuby. Útěchou jim může být, že tentokrát jsou to knihovny Qt, kdo se stal základním kamenem nového prostředí.

    Obsah

    Razor Qt

    link

    Jedná se o mladé prostředí, jehož filosofií je jednoduchost, intuitivnost a hlavně rychlost. Tedy to, co podle mnohých postrádají dnešní nejvýznamnější prostředí jako KDE a GNOME. Razor-Qt je však teprve v plenkách, to je ostatně zřejmé už z „maličkosti“ jeho instalace (zhruba 10 MB) a výčtu vlastností na domovské stránce projektu.

    While still a new project, Razor-qt already contains the key DE components:

    • Panel
    • Desktop
    • Application launcher
    • Settings center
    • Sessions

    Vývojáři získání Razoru podstatně ulehčili. S vývojovými verzemi se netají a balíčky jsou tak dostupné v repozitářích pro Ubuntu, SUSE, Fedoru, Arch Linux a Agilia Linux. Dále jsou dostupné ebuildy pro Gentoo přímo z bugzilly a samozřejmě i zdrojové kódy. V Ubuntu se mi všechny potřebné komponenty Razoru nainstalovaly jako závislosti balíčku razorqt. Jediné, co bylo potřeba doinstalovat ručně, byl balíček razor-config. Tedy balíček s čím jiným než s konfiguračními nástroji. Poté již stačilo jen se odhlásit, ve výběru relace zvolit Razor Desktop, a znovu se přihlásit.

    Pokud si nevyberete relaci s předvoleným správcem oken (Window Manager), dá vám systém při prvním spuštění vybrat z těch, které jste si nainstalovali již dříve. Razor-Qt totiž vlastního správce oken nemá. Samo spuštění je jinak velmi rychlé. Dokonce tak rychlé, že není potřeba žádného spouštěcího okna.

    Jen plocha

    link

    Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že Razor je zatím jen plocha. Ono to navíc vyplývá již ze seznamu vlastností výše. Kromě settings center se vše přímo týká obsahu nebo zobrazení plochy. A i ta nastavení v settings center se víceméně točí kolem pracovní plochy. Navíc na GitHubu, kde je projekt hostován, vznikla malá wiki doporučující příhodný software k doplnění do komplexnějšího prostředí.

    Panel

    link

    Hlavní doménou pracovní plochy je samozřejmě panel, na němž se nacházejí jednotlivé ovládací prvky. V GNOME se jim říká applety, v KDE widgety, zde jsou to prostě pluginy. Seznam pluginů aktuálně umístěných na panelu zobrazíte kliknutím pravým tlačítkem myši na panel a zvolením nabídky Plugins. Ty jsou zde jednoduše seřazeny jeden nad druhým, najetím myši na jejich názvy se vám zobrazí jejich možnosti, kterých, alespoň prozatím, moc není. U většiny je na výběr jen přesun nebo smazání. Možnosti další konfigurace se objevují sporadicky. Panel v současnosti disponuje pouze devíti pluginy, avšak jsou to pluginy vesměs nejpotřebnější. Další položka objevivší se po kliknutí pravým tlačítkem myši na panel je nabídka Show this panel at. Na výběr jsou dvě možnosti: dolní nebo horní okraj obrazovky.

    Pluginy panelu nastavení pluginu clock plugin removable media plugin odhlášení

    Plocha

    link

    Ačkoli se na ploše nachází pro KDE typické analogové hodiny, na první pohled je není možno editovat. Nejdříve je totiž potřeba plochu přepnout do režimu editace. Pravým tlačítkem myši si tedy vyvoláme razor-own-menu a zvolíme Edit Desktop. V tu chvíli se nám na ploše zobrazí rámce ohraničující jednotlivé (tentokrát) widgety a zpřístupní se možnosti jejich přesunu a editace. Widgety jsou k dispozici zatím jenom tři: hodiny, oblast ikon a textové pole.

    Pro návrat na klasickou plochu je třeba editační režim deaktivovat, což probíhá obdobně jako jeho aktivace. Co se ikon týče, ty můžete umístit na plochu nebo do oblasti quicklaunch pluginu v panelu. Stačí si otevřít menu, chytit ikonu myší a přetáhnout ji na požadovanou pozici. Další součástí plochy je spouštěč aplikací Runner, vyvolávaný obvyklou kombinací kláves ALT+F2. Subjektivně působí jako odlehčená verze své obdoby z KDE.

    background settings razor-own-menu Razor Desktop – editace Spouštěč aplikací Runner

    Nastavení

    link

    Ve výchozím stavu obsahuje Razor dvě konfigurační utility. Další dvě získáte instalací balíčku razor-config. Získáte tím i jakési Control Center, což je jen okno se spouštěči ostatních konfiguračních nástrojů. Nastavit toho zatím moc nelze, ale zajímavé volby jsou např. v Session Configuration, kde lze deaktivovat jednotlivé moduly prostředí (např. Panel nebo Runner). V Desktop Configuration je možno změnit režim pracovní plochy. Z výchozího Razor Desktop můžete přepnout na nativní plochu (Native Desktop). Ta však zrovna moc možností neskýtá. Nemá žádné widgety, nefunguje na ní razor-own-menu a cokoli jsem si na ní zobrazil, už tam jakoby v pozadí zůstalo.

    Razor-Qt settings konfigurační nástroje Desktop Configuration Session Configuration Nativní Desktop

    Zhodnocení

    link

    Klady Razoru jsou jednoznačné: jednoduchost, přehlednost, rychlost. Zápory jsou ještě jasnější. Co jiného vytýkat nekompletnímu prostředí než jeho nekompletnost. Vývojáře to bude stát ještě hodně práce, než se Razor bude moci měřit s komplexními prostředími, ale ve spojení se zbytkem KDE je už nyní výbornou alternativou k Plasma Desktopu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.12.2011 00:37 nesro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    to mozna zkusim na netbook :)
    Josef Kufner avatar 20.12.2011 00:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Dynamicky (scriptem) generovaná menu... umí?

    Recenze pěkná ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.12.2011 08:04 daks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    asi ano, když si můžeš zvolit vlastní window manager ;-)
    20.12.2011 09:45 Qt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    existuje window manager využívající Qt knihovny?
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 09:50 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Třeba Kwin ?
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    20.12.2011 10:00 Qt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    kwin bude mít pytel KDE závislostí, mám na mysli něco light.
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 13:58 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    http://xwinman.org/ tady si můžeš vybrat :D
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    20.12.2011 19:08 Qt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    nemohu, protože to nejsou window managery využívající Qt knihovny - to je to podstatné.
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 23:46 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Zkus ještě compiz :D ale ono jich víc ani není ...
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    21.12.2011 10:46 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    nemohu, protože to nejsou window managery využívající Qt knihovny - to je to podstatné.
    Není, u window manageru na GUI toolkitu z uživatelského hlediska nijak zvlášť nezáleží, protože téměř klasické GUI prvky nemají (pokud to je opravdu jen window manager a ne něco ve stylu IceWM). A s výjimkou KWinu asi nic jiného používajícího Qt není.
    20.12.2011 00:43 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    To neumí vertikální panel? Na 16:9 docela fail.

    Nikde tam nevidím systémová upozornění. Jak vypadají, pokud je to umí?

    Co podpora více monitorů?

    Jinak myšlenka projektu s výhradami hezká, tak třeba to za rok půjde.
    20.12.2011 09:28 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    vertikální zatím neumí. Resp. kód na to je, ale zatím je zakomentovaný. Je to jedna z priorit do další verze.

    Systémová upozornění zatím nejsou. Už na nich ale jeden člověk pracuje.

    Podpora více monitorů je - běží mi to v práci na dvou monitorech bez problémů.

    za rok, za dva, třeba hned. Já to používám a (vzhledem k tomu, jak pracuju) nic mi nechybí. Jsem ale prostý chlapec z předměstí, WTZ.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 09:39 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment

    Vertikal panel až ve verzi 0.5.0

    Systémová upozornění jsou v řešení existuje funkce SYSTEM_TRAY_BEGIN_MESSAGE která vyvolá balón, SYSTEM_TRAY_CANCEL_MESSAGE systém ignoruje :D, ale je ještě možná ipmelemtaci qtnotifydeamon ale kdo ví.

    Podpora více monitorů - dualhead/xinerama environment http://razor-qt.org/screenshots/images/07.Razor-0.3-xinerama-green.png

    Gtk má gnome xfce, QT má Kde a razor. Osobně se mi velmi zamlouvá, akorát bude potřeba dodělat pořádně konfiguraci a pokud možná co nejpřehledněji. Jsem přemýšlel, že bych se i připojil.

    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 09:45 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    "Well, to be fair, I'm not 100% happy with current desktop implementation. But it works somehow." Petr Vanek
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    belisarivs avatar 20.12.2011 10:57 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    IRC is just multiplayer notepad.
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 13:54 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    No to jsem si taky všiml v jeho skromném okénku :D
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    20.12.2011 16:35 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Na LXDE bych nezapomínal. Jinak qtfm je docela svižný lehký GTK FM, který toho sice moc neumí, ale to už tak u svižníků bývá...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Josef Kufner avatar 20.12.2011 22:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    A přitom mc je taky svižný a umí všechno...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    David Watzke avatar 21.12.2011 00:58 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Jsem si říkal, co je to za blbost, aby se GTK filemanager jmenoval qtfm a ona je to skutečně blbost :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    22.12.2011 14:53 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    gwenview ;-)
    David Watzke avatar 22.12.2011 19:35 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Dobře, tam autor zvolil název, který neodráží použitý toolkit, ale furt to není gtkview... :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    20.12.2011 08:15 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Ano, skřípu zuby. Přesně ta "různorodost a možnost volby" (ve skutečnosti chlív) je příčinou toho, že jinak výborný operační systém živoří, co se týče desktopu, na okraji zájmu uživatelů a firem.
    20.12.2011 08:21 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Pořád je tu ale GNOME OS pro fášos a "obyčejné uživatele"!
    ghibulo avatar 20.12.2011 08:31 ghibulo | skóre: 6 | blog: ghibulo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Když on je ten OS tak výborný hlavně díky tomu, že ten jak říkáš 'chlív' používá jako motor vývoje :-) Kdybys mu ho vzal - možná by byl pro nějakou skupinu lidí po nějakou dobu víc 'cool', ale autíčko vývoje by se začalo zpomalovat ;)
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 09:41 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    A nebo ještě líp dvě implementace systemsettings jedno pro bfu a jedno pro chlív ;-) Tak jako můj pracovní stůl tak i moje systemsettings bude podporovat systematický pořádek pro inteligenty. :D
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    20.12.2011 08:40 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Me to tak vyhovuje. Useri at si pouzivaji klikaci KDE nebo Gnome, ja zustanu u svyho WindowMakeru a Fluxboxu. Kdyby me nekdo nutil pouzivat gnome, tak ho poslu do M$.
    Bedňa avatar 20.12.2011 09:45 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Práve Gnome sa od MS dosť odlišuje.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    belisarivs avatar 20.12.2011 10:58 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    To je fakt. To pajcuje pro zmenu Apple.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Bedňa avatar 20.12.2011 15:35 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Som si porovnál obrázky od Apple a nejak mi to nesedí.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.12.2011 13:06 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    zvlastni, kdyz vznikne nova kapela nebo novy hudebni styl, tak nikdo nenadava, ze umelci jen tristi sily a nejlip by udelali, kdyby se spojili a udelali jeden dokonaly styl a hrali jednu dokonalou hudbu...
    20.12.2011 16:17 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    No, je sice hezké a originální, že to převádíte na hudbu a kapely, ale výsledek v realitě konečného produktu je takový, jaký je - produkt, který zachovává jistou zpětnou kompatibilitu a jednotnost je i přes řadu technických nedostatků a zvrhlostí v reálném životě úspěšnější a je pro firmy zajímavé pro něj např. dělat ovladače pro nejrůznější hardware. Naposled jsem toto záviděl uživatelům od konkurence při zápasu s DVB-T tunerem na USB - já jsem nakonec zvítězil, vy nejspíš také, ale kolik času by nám ušetřilo, byl - li by náš OS alespoň trochu zajímavý pro výrobce takového spotřebního hardwaru...
    20.12.2011 16:41 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Hmm, kolik jste již napsal žádostí o poskytnutí údajů pro vývoj kernelového modulu vámi preferovaného HW? Mimochodem, zkuste se alespoň trochu zajímat o problematiku akceptace ARM procesorů v kermelu, třeba se vám rozsvítí...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    21.12.2011 22:04 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Já dvě a dvakrát mi neodpověděli :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    20.12.2011 09:44 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    jakožto jeden z autorů přidám pár poznámek.

    Nebyl jsem pro, aby se tomu říkalo DE, ale byl jsem přehlasován. Inu, rusové ;)

    Idea byla a doufám, že ještě je, připravit jakési komponenty, ze kterých si uživatel může postavit desktop, jaký potřebuje. Tj. třeba použít jen panel ke svému Nejoblíbenějšímu Tilling WM v okrese. Anebo použít jenom plochu. Anebo pustit KDE a nahradit Plasmu, atd.

    Z toho vyplývá i to, že standardní aplikace (terminál, filemanager,...) nejsou a v nejbližší době nebudou. Ale spolupracujeme s autory doporučených programů (viz wiki), se kterými se to opět dá nastavit, jak uživatel chce.

    Zároveň opakuji svou mantru: "co se dá, udělej v upstreamu!" Takže spolupracujeme s lidmi kolem technologií, o kterých Běžný Uživatel ani neví, že používá, a z našich patchů těží i uživatelé KDE, GNOME, nebo třeba i čistého fvwm2. (XDG, distribuce, Qt (několik budoucích Qt5 modulů je přímo námi iniciováno a navrženo), apod.)

    Jinak mám zprávy i z korporátní sféry, kde je Razor nasazen jako výchozí prostředí pro desítky klientů NX serveru. A to nemluvím o tom, jak se mi zmenšily virtuální image, které posílám klientům... prostě jen vhodně zvolit. Čili (poznámka pro vševědy) ne všechny desktopy musí sloužit k sledování toho, jaké počasí je v Honolulu.

    Konec narcistního okénka.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    belisarivs avatar 20.12.2011 11:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Konec narcistního okénka.
    Vedel jsem, ze nesklames. :-D Ale nikde tam nevidim "epesni".
    IRC is just multiplayer notepad.
    20.12.2011 11:10 truther
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Zároveň opakuji svou mantru: "co se dá, udělej v upstreamu!"
    Ahoj. Ja mam pocit ze nekdy v budoucnu stejne skoncite nekde jako KDE4. Nebylo by lepsi proste osekat KDE4? (resp. zapracovat na tom pokud to jeste neni mozne).
    Jan Drábek avatar 20.12.2011 11:19 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Právě nutnost "seskládat" si dané prostředí spoustu uživatelů (jako mě) od prostředí odradí. :-(
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    Saljack avatar 20.12.2011 12:59 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Přesně tohle jsem chtěl napsat.Buď chci kompletní desktop, nebo opravdu specializovanou aplikaci (náhradu).
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    20.12.2011 13:16 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    proto jsou tu distribuce. imho to nebude dlouho trvat a bude tu neco jako razubuntu s nejakym vicemene rozumnym defaultem
    HrabalVojta avatar 20.12.2011 14:07 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Nikdo tě nenutí seskládat si vlastní prostředí, to je možnost volby, kdybys chtěl. Ale spoustu uživatelů zase nadchne :-)
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    20.12.2011 12:23 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    A neplánuje se tam něco jako náhledy oken aplikací když je myš na ikonou aplikace v panelu? Já mám rád taky jednodušší věci na PC mám IceWM a na pracovním NTB LXDE a nechce se mi instalovat compiz s jeho tunou funkcionalit, když prakticky se mi hodí jenom tato. Kdyby to uměl razor hned bych na něj mohl přejít ;-)
    Milhouse avatar 20.12.2011 10:11 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    No velmi mě to zaujalo. Zkusím doma nainstalovat. Docela budu rád, když se občas objeví nějaký článek s informacemi o tomto prostředí. Trochu mi to vizuelně připomíná KDE3, což je fajn.:o)

    A vývojářům třikrát hurá!
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    20.12.2011 15:25 Konrad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Vypada to, ze nejdou pouzit plasmoidy z KDE coz je celkem na pytel...nechapu proc nepouzit co nejvic veci ktere uz jsou hotove...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 20.12.2011 15:30 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Kdyby se tam dalo nacpat všechno jako v KDE, tak jaký smysl by to vlastně celé mělo? Udělat druhé KDE?
    20.12.2011 15:41 truther
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    prave ze by mozna melo vetsi smysl jen osekat kde, a pokud se to dnes neda jednoduse udelat, bylo by lepsi na tom zapracovat nez vytvaret nove DE
    20.12.2011 16:45 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Chtít neznamená moci. To je asi tak vše, co k té větě mám.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    20.12.2011 16:14 jdsulin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Co to vlastne vsechno nabizi ? Resp. jaky je teda rozdil oproti KDE ? KDE mam rad, posledni dobou se mi zda zbytecne narocne, hlavne co se tyce vykreslovani. tak uvazuji o jinem pristupu. Na KDE(Qt) aplikace nedam dopustit, vypadaji proste hezky a vsechny jsou celkem sjednocene a umi toho hodne. Jenze s jinym prostredim nez je KDE, ta spoluprace prostredi - aplikace moc nefunguje. Hlavne ty, ktere pouzivaji notifikaci a jine vymozenosti. Pul roku zpatky jsem pouzival Unity2D a celkem to slo.

    Nema nekdo srovnani Razora vs Unity2d ohledne pouziti Qt ? ...
    Rezza avatar 21.12.2011 10:36 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Razor je kompletne psany v C++ pomoci QWidgetu, kdezto Unity2d je psane z velke casti v C++/QML, obcas nejaky QWidget (naposledy to byl panel). Vicemene v cistem KDE se taky hodne zacina QML pouzivat - cely Plasma Active, KWin ma spoustu veci z QML, atd.
    20.12.2011 16:50 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Předně, Razor vypadá jako konečně nějaká zajímavá iniciativa desktopového prostředí v QT. Vzhledem k existenci řady QT lehkých aplikací, které byly zjevně vyvíjeny ve snaze ulehčit molochu, nebude jistě problém je vzhledem ke kódové jednoduchosti implementovat i v Razoru. Osobně tomuto projektu velice fandím už z toho důvodu, že unifikace nástrojů je vždy krokem k unifikaci uživatelů.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    21.12.2011 13:13 truther
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Vzhledem k existenci řady QT lehkých aplikací, které byly zjevně vyvíjeny ve snaze ulehčit molochu, nebude jistě problém je vzhledem ke kódové jednoduchosti implementovat i v Razoru.
    Osobně tomuto projektu velice fandím už z toho důvodu, že unifikace nástrojů je vždy krokem k unifikaci uživatelů.
    Wow, just wow!
    20.12.2011 19:03 linuxik | skóre: 32 | Milovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    Balicky pro tolik distribuci a pro Debian nic?
    20.12.2011 21:27 pacholik | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    ppa pro Ubuntu ti nestačí?
    printf 'čapí' | tee /dev/stdin
    Limoto avatar 20.12.2011 23:14 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment

    Tak je udělej :-D

    21.12.2011 10:54 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Integrace s KDE?
    Hodláte nějak (jak?) řešit integraci s KDE[*]? Já jsem si kdysi napsal a používám Kor, asi by mi úplně nevadilo místo toho psát kód pro něco, co by psal a/nebo používal i někdo jiný, ale dělat znovu všechny ty věci, které už kdelibs mají, to mi přijde jako dost zbytečná práce.

    [*] Kde KDE není myšleno ve významu 'Desktop Environment'.
    21.12.2011 11:56 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    Nějak ano, ale nevím jak. Zatím je to ve stadiu, kdy se tak nějak snažím/e podporovat snahu o protlačení věcí z kdelibs do Qt.

    Jakože pro mne je docela podstatná "lehkost" prostředí. A ač proti KDE nic nemám (a stále jej doporučuji ostatním běžným uživatelům), nerad bych se dostal do tvrdých závislostí na všech možných kde-technologiích a knihovnách.

    Ale třeba teď řešíme PolicyKit a vypadá to, že KDE-agent bude výchozím řešením apod.

    Každopádně se na Kor podívám.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Rezza avatar 21.12.2011 15:10 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    KDE Frameworks 5 budou uz hodne osekane - tudiz pak pujde vyuzit jen to, co bude potreba.

    PolicyKit nebude obtizny - je to rozdelene do Polkit-1-qt bindingu (coz je vicemene wrapper nad polkit-1-glib) a KDE agenta. Tusim, ze jsem tenkrat napsal ve zdrojacich jednoducheho Qt v examples, mrknu se a pripadne Vam muzu pomoct :)
    Rezza avatar 21.12.2011 15:13 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    Tady to je. Je to ciste konzolova aplikace, dodat k tomu UI dle polkit-kde by melo byt fakt easy.
    21.12.2011 17:08 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    Nějak ano, ale nevím jak. Zatím je to ve stadiu, kdy se tak nějak snažím/e podporovat snahu o protlačení věcí z kdelibs do Qt.
    Aha. Mně ale nepřijde jako velký rozdíl použít tu knihovnu, když je součástí Qt, ale nepoužít víceméně tu samou knihovnu, když je součástí KDE. Nikdo přece neříká, že když se použije jedna KDE knihovna, že se musí použít všechny. Nemluvě o tom, že když se pustí jedna jediná KDE aplikace, tak se to stejně všechno nahraje do paměti tak jako tak.
    Jakože pro mne je docela podstatná "lehkost" prostředí. A ač proti KDE nic nemám (a stále jej doporučuji ostatním běžným uživatelům), nerad bych se dostal do tvrdých závislostí na všech možných kde-technologiích a knihovnách.
    Viz výše. A většiná "vyšších" KDE technologií je stejně volitelná, např. i kdelibs jde překládat bez Nepomuku.
    David Watzke avatar 21.12.2011 14:19 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    To je pěkný. Je v plánu podpora ikon na ploše?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    HrabalVojta avatar 21.12.2011 16:37 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    Je na ploše ale přes widget ...
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    21.12.2011 17:11 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Integrace s KDE?
    To je asi na mě :). No já je nepoužívám, takže dokud to budu psát a používat jen já, tak je to s motivací slabší. I když dopsat tam alespoň nějakou základní podporu by asi neměl být problém (možná půjde něco použít z libdolphin).

    22.12.2011 09:44 linux_enthusiast
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Razor-Qt – The free and open source lightweight desktop environment
    To má vlastne znamenať, že dovtedy za ten portál nik nebol vďačný, alebo ako? Pravda je, že ja som tiež doteraz o ňom nevedel. Lebo mne to tak vyznelo. Inak, čo tí ľudia, ktorí doma nikde žiadny HDD pohodený nemajú?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.