abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

včera 20:11 | Zajímavý software

Alexandre Julliard oznámil jménem vývojového týmu Wine vydání první verze 1.0 knihovny vkd3d určené pro překlad volání Direct3D 12 na Vulkan. Zdrojové kódy vkd3d jsou k dispozici pod licencí LGPLv2.1+.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 19:33 | Komunita

Dnešním dnem lze účet Firefoxu chránit dvoufázovým ověřováním (2FA). Implementován byl standard TOTP (Time-based One-Time Password).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:17 | Pozvánky

Od pátku 25. 5. proběhne na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze openSUSE Conference. Můžete se těšit na spoustu zajímavých přednášek, workshopů a také na Release Party nového openSUSE Leap 15.0. Na stejném místě proběhne v sobotu 26. 5. i seminář o bezpečnosti CryptoFest.

Jendа | Komentářů: 0
včera 13:33 | Zajímavý software

Drawpile je svobodný multiplatformní program pro kreslení podporující společné kreslení několika uživatelů. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GPLv3+. Drawpile i Drawpile Server jsou ke stažení také ve formátu AppImage. Stačí tedy nastavit právo na spouštění a spustit.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 09:44 | Zajímavý software

Kalifornskému Muzeu počítačové historie (Computer History Museum) se po pěti letech vyjednávání se společností Qualcomm podařilo získat veškerá práva na poštovního klienta Eudora (Wikipedie), tj. kromě zdrojových kódů muzeum získalo také ochranní známku Eudora nebo domény eudora.com a eudora.org. Po pročištění byly zdrojové kódy Eudory uvolněny pod licencí BSD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
22.5. 15:00 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 5.11 toolkitu Qt. Přehled novinek v příspěvku na blogu a na wiki stránce. Další dnešní příspěvek na blogu Qt je věnován Qt pro WebAssembly umožňujícímu běh Qt aplikací ve webovém prohlížeči. K vyzkoušení jsou příklady.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.5. 12:22 | Nová verze

Po 7 měsících vývoje od verze 0.12.0 byla vydána verze 0.13.0 hardwarově nenáročného desktopového prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklého sloučením projektů Razor-qt a LXDE. Přehled novinek v oznámení o vydání a v příspěvku ve fóru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
22.5. 12:11 | Pozvánky

V úterý 29. května v 18:00 se v Brně koná pátý přednáškový večer o webovém vývoji. Čeká vás povídání o frameworku v Elixiru, vydávání nové kryptoměny přes ICO, component trees v Reactu. Na místě bude lehké občerstvení; vstup zdarma pro registrované. Více informací na Facebooku nebo se rovnou registrujte na Meetup.

dejvik | Komentářů: 0
22.5. 12:00 | Pozvánky

V pátek 25. května 2018 v Praze proběhne společné setkání komunity kolem Drupalu a překladatelů softwaru – tématem bude právě lokalizace svobodného softwaru (nejen Drupalu). Program začíná v 9.30 v budově Českého rozhlasu (Vinohradská 12), ale můžete přijít i později během dne.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
22.5. 06:55 | Zajímavý software

Operační systém 9front, zřejmě nejaktivněji vyvíjený neoficiální fork systému Plan 9 (více informací), se dočkal nové verze nazvané „Ghost in the Minesweeper Shell“. K novým vydáním obvykle dochází každé jeden až tři měsíce.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
Používáte pro některé služby inetd?
 (34%)
 (23%)
 (43%)
Celkem 149 hlasů
 Komentářů: 5, poslední 22.5. 16:46
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    Limoto avatar 26.9.2013 13:07 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

    Díky za povedenou recenzi. Ale ta výdrž baterie se mi fakt nezdá - funguje PCIe ASPM? Zkoušels jsi si hrát s powertopem, laptop-mode-tools nebo něčím? To taková malá bestie při nečinnosti bez wifi žere 15W?

    q66 avatar 26.9.2013 14:04 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nastavení je výchozí, takže by to určitě šlo ještě poladit - výsledky se nicméně víceméně shodují s ostatními zdroji na Windows (ty hlásí 3.5 hodiny)

    V ASPM bude problém: vypadá to, že je podporovaný, ale disabled: http://codepad.org/O16UVfXo

    Situaci by měl zlepšit update BIOSu - u Cleva už nějaké aktualizace vydali, ale já čekám na Prema BIOS mod
    Limoto avatar 26.9.2013 14:14 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

    Na stav ASPM se podívej v dmesg, kdyžtak se dá forcnout parametrem kernelu pcie_aspm=force. U mě klesla spotřeba minimálně o třetinu.. (v lspci mi to taky u něčeho píše disabled)

    q66 avatar 26.9.2013 14:22 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    q66@debian: /home/q66$ dmesg|grep ASPM
    [    0.166881] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
    [    0.498739] r8169 0000:04:00.1: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
    [    1.164706] iwlwifi 0000:03:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
    
    tohle mi hlásí dmesg. Notebook APSM určitě podporuje, takže to bude chyba BIOSu - force parametr by to měl spravit - díky za tip

    myslím ale, že nový bios by měl povolit APSM i bez pcie_aspm=force.
    q66 avatar 27.9.2013 12:27 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    btw, forcnul jsem ASPM, doinstaloval laptop-mode-tools a vypadá to, že baterka při práci klesá pomaleji; až budu mít lepší výsledky, tak to tady aktualizuju.
    q66 avatar 27.9.2013 15:52 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    dalo mi to 20 minut navíc, takže 3:40 při práci
    26.9.2013 20:25 henkye
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Díky za pěknou recenzi, ale neuč osla lítat a pořiď si Arch! :-)
    q66 avatar 26.9.2013 20:34 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    nikdy, lennartware nechci :P
    26.9.2013 21:21 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Kdo nechce, nemusí :)
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    26.9.2013 20:44 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Spise si mel poridit MacBook :-)
    q66 avatar 26.9.2013 21:01 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    MacBook jsem měl předtím, až bude MBP mít ekvivalentní specifikace + nebude s nimi stát 70 tisíc, tak si jej koupím :-)
    27.9.2013 01:33 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Za kvalitu se proste plati, to je normalni. btw. BTO rMBP s nejvyssima specifikacema stoji tesne pod 90, ale MBA se da sehnat uz kolem 30ti.
    q66 avatar 27.9.2013 01:42 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    rMBP s maximálníma specifikacema bude furt slabší, než to co mám (horší grafika, horší CPU) s o něco lepším displejem (jen rozlišení), větší (protože 13" s dedikovanou grafikou není) s horší klávesnicí a nerozšířitelný

    MBA je úplně mimo (ULV procesor, o dost horší displej, nulová rozšířitelnost, málo portů, ...)
    27.9.2013 08:16 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Ta "kvalita" je značně diskutabilní. Ne každej nazývá kvalitou perverzní design zakrývající funkčnost a použití nevhodných materiálů jen aby to bylo jiné.
    q66 avatar 27.9.2013 12:26 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    no, šasi macbooků pro je kvalitní, ale furt jsou ty notebooky dost předražené.
    27.9.2013 13:29 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    To je otázka... liší se akorát tim, že je z hliníku, takže to jinak vypadá, ale funkčně to oproti kvalitnímu plastu žádnou výhodu nemá, naopak to ještě převádí teplo na uživatele (a to dost nesnesitelně v kombinaci s tím, že se to dost přehřívá jen aby to nemuselo hlučet větrákem)
    q66 avatar 27.9.2013 13:48 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    holt to chce nevést teplo přes celé tělo notebooku - hliník, popř. hořčíkové slitiny ale mají své výhody - jsou pevné, tělo se dá vyrobit z jednoho kusu, jsou lehké; samozřejmě kvalitně zpracované plastové tělo taky není špatné, ale kov bych nezatracoval.
    27.9.2013 16:37 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Akorát tělo vyrobené z jednoho kusu implikuje to, že si tam pak vyměníš leda pendrek a nemáš tam takovej hezkej přístup k hw jako k tomu notebooku v recenzi ;)
    27.9.2013 08:16 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    MacBook ma nepouzitelnu klavesnicu, chybaju klavesy potrebne na serioznu pracu.
    27.9.2013 08:30 oldjay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Jako třeba které?
    27.9.2013 09:31 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    WinKey :D
    27.9.2013 09:40 oldjay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Hm, tak ta tam fakt není, ostatně i tlačítko start chybí. Vážně nechápu jak to můžu používat.
    27.9.2013 12:03 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Napriklad DELETE. Aj najmensie netbooky ho maju. Bez toho je uprava akehokolvek textu hrozna.

    Dalej chyba INSERT, HOME, END, PGUP, PGDN. Daju sa sice vyvolat cez Fn, ale pre istotu to na klavesnici nie je oznacene, aby to nezmiatlo debilov.
    q66 avatar 27.9.2013 12:25 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    +1

    macbooka jsem měl, na klávesnici se psalo dobře, jenže delete mi opravdu chybělo, a to samé ty ostatní.
    27.9.2013 14:34 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Delete je FN+Backspace PgUp/PgDn/Home/End je FN+sipky Insert je FN+Enter Misto klavesy Wokna je tam klavesa CMD Jeste neco ?
    27.9.2013 17:58 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

    FN+Backspace PgUp/PgDn/Home/End je FN+sipky Insert je FN+Enter
    - to je vtip, že(?)

    (To, že lze různými hmaty emulovat tyto klávesy, ještě neznamená, že tam tyto klávesy jsou ;-).)

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    28.9.2013 05:14 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Ne, na beznou praci ta klavesnice je uplne bez problemu.

    * bezna prace == vim, prikazova radka, hledani na netu, email etc...
    28.9.2013 11:58 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Kdyby tam místo kláves s písmenkama byla tečka a čárka pro tukání morseovky, tak by tim taky šlo psát, ale taky to nebude komfortní a existují na trhu daleko lepší řešení.
    30.9.2013 08:33 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Dal by som tam len 0 a 1, to predsa musi kazdemu stacit. Natukavali by sa tym scan kody.
    28.9.2013 13:14 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    To bude věc zvyku, osobně z PageUp/PageDown/Home/End na šipkách „rostu“, ale ještě to překousnu, ale pokud mi někdo sebere Insert, tak jsem už mimo (hlavně k vůli prastaré kombinaci Ctrl+Insert, Shift+Insert a často ve vim-ku používám také Insert místo 'i'), a mít Insert na Enter-u, tak to bych se fakt bál cokoliv dělat, to je ještě horší než když Logitech protáhl Delete přes Insert…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Fluttershy, yay! avatar 28.9.2013 21:45 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Když to tak čtu, říkám si, jak asi ti lidi můžou vyvíjet na HHKB...
    29.9.2013 00:29 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Pár skriptů a nějaké blbosti jsem dělal na tomto - "sakra" se vždy ozývalo často ;-).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    30.9.2013 08:43 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Tak to je brutal... Horsiu klavesnicu som hadam este nevidel.

    Eee PC 701 ma oproti tomu klavesnicu paradnu: http://blog.brocktice.com/wp-content/uploads/2008/12/1229797732227.jpg

    Toshiba Portege R100 (12.1") ma samostatne PGUP, PGDN, HOME, END: http://www.notebookreview.com/assets/2013.jpg
    30.9.2013 14:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Klávesnice co do rozložení je pro mě děs, ale kvalita je super. Jinak uživatel(ka) na ní psala suveréně nejrychleji, než na všech ostatních, takže je to věc zvyku.
    Jiak, pominu-li F-ka tak jsou ty klávesnice téměř stejné s tím 7" velkým jak 9". Srovnávat 9" či 7" velikých jako 9" a k nim 12" není asi na místě (ta Eee PC 701 je tlustější, proto se jim tam vlezli ty F-ka nad baterku).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    q66 avatar 28.9.2013 15:00 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nový update: pro správnou funkci ethernetu doporučuju stáhnout a zkompilovat modul r8168 ze stránek realteku, protože r8169 občas "umře" (eth0 je viditelný, ale nikdy nepřiřadí z DHCP IP) - nejspíš regrese v nějaké novější verzi kernelu - oficiální driver funguje bez problému.

    Instalace:
    $ # stáhnout si ethernet driver ze stránek realteku (je na stránce softwaru pro 10/100/1000 pro pcie)
    $ cd r8168-8.037.00 (nebo novější verze, toto je nejnovější v době psaní komentáře)
    $ sudo ./autorun.sh
    pak jen počkat a mělo by to fungovat.

    poznámka: je dost možné, že toto je už opraveno nebo to bude brzy opraveno v modulu r8169
    Fluttershy, yay! avatar 28.9.2013 21:46 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Občas mě chytnou myšlenky na nějakou takovou skládačku... pak si vzpomenu, že můj thinkpad má rollcage.
    29.9.2013 10:52 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Což až budeš chtít nový model, tak máš stejně smůlu, protože jestli náhodou to současné modely ještě mají, tak ty další to už mít nebudou, jelikož Lenovo systematicky ničí to, co bylo u IBM standardem (zmrvená klávesnice, odstranění tlačítek pro trackpoint a tím likvidace trackpointu, lampička, ...)
    Fluttershy, yay! avatar 29.9.2013 11:56 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nový model bude připadat v úvahu, až na těchto rozměrech budou mít FullHD. To bude ještě nějaký ten pátek trvat. Náhradních dílů je dostatek, takže stejně nevidím důvod, proč bych s tím aktuálním neměl vydržet ještě několik let.
    29.9.2013 19:33 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Já ten můj bych hlavně měnil kvůli velikosti RAM... holt před těma pár lety nějakou hlavu skopovou, co navrhovala ten chipset, napadlo, že 4GB musí stačit všem.
    Fluttershy, yay! avatar 29.9.2013 19:52 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Pár lety? Moje X200T z roku tuším 2009 podporuje 2×4 GiB.
    30.9.2013 20:56 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nepamatuju si, kdy jsem to pořídil, ale mám asi ještě o něco starší. Dell XPS M1330.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.