abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
16.8. 19:00 | Nová verze

Byla vydána verze 18.08.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.8. 18:44 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 155. brněnský sraz, který proběhne v pátek 17. srpna od 18:00 na zahrádce restaurace Tanganika (Horova 35). V případě nepřízně počasí uvnitř. Tentokrát bude sraz pojat tématicky. Vzhledem k blížícímu se 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa proběhne malá výstava. Kromě literatury budou k vidění též originály novin z 21. srpna 1968, dosud nikde nezveřejněné fotky okupovaného Brna a původní letáky rozdávané v ulicích.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.8. 01:00 | Komunita

Měsíc po Slackware slaví 25 let také Debian. Přesně před pětadvaceti lety, 16. srpna 1993, oznámil Ian Murdock vydání "Debian Linux Release".

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
15.8. 06:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.26 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Představení novinek také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 27
15.8. 03:00 | Nová verze

Po více než 3 měsících vývoje od vydání verze 2.12.0 byla vydána nová verze 3.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 169 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 300 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn. Proč verze 3.0.0 a ne 2.13.0? Není to kvůli triskaidekafobii. QEMU letos v březnu slavilo 15 let od oznámení verze 0.1 a to je dle vývojářů dobrý důvod pro novou major verzi. Vývojáři mají v plánu zvyšovat major verzi jednou ročně, vždy s prvním vydáním v daném roce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
14.8. 22:11 | Bezpečnostní upozornění

Intel potvrdil (INTEL-SA-00161) další bezpečnostní problém ve svých procesorech. Problém byl pojmenován L1 Terminal Fault aneb L1TF. Popis problému přímo od Intelu na YouTube. Jedná se o CVE-2018-3615 (SGX), CVE-2018-3620 (OS/SMM) a CVE-2018-3646 (VMM). Další informace na stránce Foreshadow nebo přímo v dnešním commitu do Linuxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
14.8. 12:33 | IT novinky

Po více než 4 letech bylo vydáno RFC 8446 popisující verzi 1.3 protokolu TLS (Transport Layer Security). Popis novinek i historie TLS například v příspěvku na blogu Cloudflare.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.8. 11:11 | Zajímavý software

V roce 1998 uvedla společnost Tiger Electronics na trh elektronickou hračku, malého chlupatého tvora s velkýma ušima, Furby. Furby patřil k nejžádanějším hračkám. Během tří let se jich prodalo více než 40 milionů. Furby již tenkrát reagoval na světlo, zvuk, polohu, doteky a přítomnost dalších Furby. Sám mluvil a pohyboval se. Firmware uvnitř simuloval postupný vývoj a učení. Zdrojový kód tohoto firmwaru byl zveřejněn na Internet Archive [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 21
14.8. 02:00 | Nová verze

Australská společnost Blackmagic Design oznámila vydání verze 15 svého proprietárního softwaru pro editování videa a korekci barev DaVinci Resolve běžícího také na Linuxu. Představení nových vlastností na YouTube. Základní verze DaVinci Resolve je k dispozici zdarma. Plnou verzi DaVinci Resolve Studio lze koupit za 299 dolarů. Před rokem to bylo 995 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.8. 21:00 | Zajímavý projekt

Cílem projektu DXVK bylo vytvořit vrstvu kompatibility mezi Direct3D 11 a Vulkanem a začlenění této vrstvy do Wine. Direct3D 10 nad Vulkanem bylo možné řešit mezikrokem pomocí vrstvy DXUP překládající Direct3D 10 na Direct3D 11. Vývojáři DXVK se rozhodli přímo podporovat Direct3D 10. Podpora byla začleněna do hlavní větve na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
Používáte zařízení („chromebook“, „chromebox“ či tablet) s ChromeOS?
 (6%)
 (3%)
 (14%)
 (77%)
Celkem 206 hlasů
 Komentářů: 10, poslední dnes 11:25
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    Limoto avatar 26.9.2013 13:07 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

    Díky za povedenou recenzi. Ale ta výdrž baterie se mi fakt nezdá - funguje PCIe ASPM? Zkoušels jsi si hrát s powertopem, laptop-mode-tools nebo něčím? To taková malá bestie při nečinnosti bez wifi žere 15W?

    q66 avatar 26.9.2013 14:04 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nastavení je výchozí, takže by to určitě šlo ještě poladit - výsledky se nicméně víceméně shodují s ostatními zdroji na Windows (ty hlásí 3.5 hodiny)

    V ASPM bude problém: vypadá to, že je podporovaný, ale disabled: http://codepad.org/O16UVfXo

    Situaci by měl zlepšit update BIOSu - u Cleva už nějaké aktualizace vydali, ale já čekám na Prema BIOS mod
    Limoto avatar 26.9.2013 14:14 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

    Na stav ASPM se podívej v dmesg, kdyžtak se dá forcnout parametrem kernelu pcie_aspm=force. U mě klesla spotřeba minimálně o třetinu.. (v lspci mi to taky u něčeho píše disabled)

    q66 avatar 26.9.2013 14:22 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    q66@debian: /home/q66$ dmesg|grep ASPM
    [    0.166881] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
    [    0.498739] r8169 0000:04:00.1: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
    [    1.164706] iwlwifi 0000:03:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
    
    tohle mi hlásí dmesg. Notebook APSM určitě podporuje, takže to bude chyba BIOSu - force parametr by to měl spravit - díky za tip

    myslím ale, že nový bios by měl povolit APSM i bez pcie_aspm=force.
    q66 avatar 27.9.2013 12:27 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    btw, forcnul jsem ASPM, doinstaloval laptop-mode-tools a vypadá to, že baterka při práci klesá pomaleji; až budu mít lepší výsledky, tak to tady aktualizuju.
    q66 avatar 27.9.2013 15:52 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    dalo mi to 20 minut navíc, takže 3:40 při práci
    26.9.2013 20:25 henkye
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Díky za pěknou recenzi, ale neuč osla lítat a pořiď si Arch! :-)
    q66 avatar 26.9.2013 20:34 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    nikdy, lennartware nechci :P
    26.9.2013 21:21 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Kdo nechce, nemusí :)
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    26.9.2013 20:44 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Spise si mel poridit MacBook :-)
    q66 avatar 26.9.2013 21:01 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    MacBook jsem měl předtím, až bude MBP mít ekvivalentní specifikace + nebude s nimi stát 70 tisíc, tak si jej koupím :-)
    27.9.2013 01:33 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Za kvalitu se proste plati, to je normalni. btw. BTO rMBP s nejvyssima specifikacema stoji tesne pod 90, ale MBA se da sehnat uz kolem 30ti.
    q66 avatar 27.9.2013 01:42 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    rMBP s maximálníma specifikacema bude furt slabší, než to co mám (horší grafika, horší CPU) s o něco lepším displejem (jen rozlišení), větší (protože 13" s dedikovanou grafikou není) s horší klávesnicí a nerozšířitelný

    MBA je úplně mimo (ULV procesor, o dost horší displej, nulová rozšířitelnost, málo portů, ...)
    27.9.2013 08:16 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Ta "kvalita" je značně diskutabilní. Ne každej nazývá kvalitou perverzní design zakrývající funkčnost a použití nevhodných materiálů jen aby to bylo jiné.
    q66 avatar 27.9.2013 12:26 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    no, šasi macbooků pro je kvalitní, ale furt jsou ty notebooky dost předražené.
    27.9.2013 13:29 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    To je otázka... liší se akorát tim, že je z hliníku, takže to jinak vypadá, ale funkčně to oproti kvalitnímu plastu žádnou výhodu nemá, naopak to ještě převádí teplo na uživatele (a to dost nesnesitelně v kombinaci s tím, že se to dost přehřívá jen aby to nemuselo hlučet větrákem)
    q66 avatar 27.9.2013 13:48 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    holt to chce nevést teplo přes celé tělo notebooku - hliník, popř. hořčíkové slitiny ale mají své výhody - jsou pevné, tělo se dá vyrobit z jednoho kusu, jsou lehké; samozřejmě kvalitně zpracované plastové tělo taky není špatné, ale kov bych nezatracoval.
    27.9.2013 16:37 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Akorát tělo vyrobené z jednoho kusu implikuje to, že si tam pak vyměníš leda pendrek a nemáš tam takovej hezkej přístup k hw jako k tomu notebooku v recenzi ;)
    27.9.2013 08:16 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    MacBook ma nepouzitelnu klavesnicu, chybaju klavesy potrebne na serioznu pracu.
    27.9.2013 08:30 oldjay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Jako třeba které?
    27.9.2013 09:31 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    WinKey :D
    27.9.2013 09:40 oldjay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Hm, tak ta tam fakt není, ostatně i tlačítko start chybí. Vážně nechápu jak to můžu používat.
    27.9.2013 12:03 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Napriklad DELETE. Aj najmensie netbooky ho maju. Bez toho je uprava akehokolvek textu hrozna.

    Dalej chyba INSERT, HOME, END, PGUP, PGDN. Daju sa sice vyvolat cez Fn, ale pre istotu to na klavesnici nie je oznacene, aby to nezmiatlo debilov.
    q66 avatar 27.9.2013 12:25 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    +1

    macbooka jsem měl, na klávesnici se psalo dobře, jenže delete mi opravdu chybělo, a to samé ty ostatní.
    27.9.2013 14:34 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Delete je FN+Backspace PgUp/PgDn/Home/End je FN+sipky Insert je FN+Enter Misto klavesy Wokna je tam klavesa CMD Jeste neco ?
    27.9.2013 17:58 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

    FN+Backspace PgUp/PgDn/Home/End je FN+sipky Insert je FN+Enter
    - to je vtip, že(?)

    (To, že lze různými hmaty emulovat tyto klávesy, ještě neznamená, že tam tyto klávesy jsou ;-).)

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    28.9.2013 05:14 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Ne, na beznou praci ta klavesnice je uplne bez problemu.

    * bezna prace == vim, prikazova radka, hledani na netu, email etc...
    28.9.2013 11:58 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Kdyby tam místo kláves s písmenkama byla tečka a čárka pro tukání morseovky, tak by tim taky šlo psát, ale taky to nebude komfortní a existují na trhu daleko lepší řešení.
    30.9.2013 08:33 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Dal by som tam len 0 a 1, to predsa musi kazdemu stacit. Natukavali by sa tym scan kody.
    28.9.2013 13:14 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    To bude věc zvyku, osobně z PageUp/PageDown/Home/End na šipkách „rostu“, ale ještě to překousnu, ale pokud mi někdo sebere Insert, tak jsem už mimo (hlavně k vůli prastaré kombinaci Ctrl+Insert, Shift+Insert a často ve vim-ku používám také Insert místo 'i'), a mít Insert na Enter-u, tak to bych se fakt bál cokoliv dělat, to je ještě horší než když Logitech protáhl Delete přes Insert…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Fluttershy, yay! avatar 28.9.2013 21:45 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Když to tak čtu, říkám si, jak asi ti lidi můžou vyvíjet na HHKB...
    29.9.2013 00:29 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Pár skriptů a nějaké blbosti jsem dělal na tomto - "sakra" se vždy ozývalo často ;-).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    30.9.2013 08:43 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Tak to je brutal... Horsiu klavesnicu som hadam este nevidel.

    Eee PC 701 ma oproti tomu klavesnicu paradnu: http://blog.brocktice.com/wp-content/uploads/2008/12/1229797732227.jpg

    Toshiba Portege R100 (12.1") ma samostatne PGUP, PGDN, HOME, END: http://www.notebookreview.com/assets/2013.jpg
    30.9.2013 14:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Klávesnice co do rozložení je pro mě děs, ale kvalita je super. Jinak uživatel(ka) na ní psala suveréně nejrychleji, než na všech ostatních, takže je to věc zvyku.
    Jiak, pominu-li F-ka tak jsou ty klávesnice téměř stejné s tím 7" velkým jak 9". Srovnávat 9" či 7" velikých jako 9" a k nim 12" není asi na místě (ta Eee PC 701 je tlustější, proto se jim tam vlezli ty F-ka nad baterku).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    q66 avatar 28.9.2013 15:00 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nový update: pro správnou funkci ethernetu doporučuju stáhnout a zkompilovat modul r8168 ze stránek realteku, protože r8169 občas "umře" (eth0 je viditelný, ale nikdy nepřiřadí z DHCP IP) - nejspíš regrese v nějaké novější verzi kernelu - oficiální driver funguje bez problému.

    Instalace:
    $ # stáhnout si ethernet driver ze stránek realteku (je na stránce softwaru pro 10/100/1000 pro pcie)
    $ cd r8168-8.037.00 (nebo novější verze, toto je nejnovější v době psaní komentáře)
    $ sudo ./autorun.sh
    pak jen počkat a mělo by to fungovat.

    poznámka: je dost možné, že toto je už opraveno nebo to bude brzy opraveno v modulu r8169
    Fluttershy, yay! avatar 28.9.2013 21:46 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Občas mě chytnou myšlenky na nějakou takovou skládačku... pak si vzpomenu, že můj thinkpad má rollcage.
    29.9.2013 10:52 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Což až budeš chtít nový model, tak máš stejně smůlu, protože jestli náhodou to současné modely ještě mají, tak ty další to už mít nebudou, jelikož Lenovo systematicky ničí to, co bylo u IBM standardem (zmrvená klávesnice, odstranění tlačítek pro trackpoint a tím likvidace trackpointu, lampička, ...)
    Fluttershy, yay! avatar 29.9.2013 11:56 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nový model bude připadat v úvahu, až na těchto rozměrech budou mít FullHD. To bude ještě nějaký ten pátek trvat. Náhradních dílů je dostatek, takže stejně nevidím důvod, proč bych s tím aktuálním neměl vydržet ještě několik let.
    29.9.2013 19:33 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Já ten můj bych hlavně měnil kvůli velikosti RAM... holt před těma pár lety nějakou hlavu skopovou, co navrhovala ten chipset, napadlo, že 4GB musí stačit všem.
    Fluttershy, yay! avatar 29.9.2013 19:52 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Pár lety? Moje X200T z roku tuším 2009 podporuje 2×4 GiB.
    30.9.2013 20:56 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
    Nepamatuju si, kdy jsem to pořídil, ale mám asi ještě o něco starší. Dell XPS M1330.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.