abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 01:11 | IT novinky

V říjnu loňského roku společnost Google představila hráčům počítačových her Project Stream umožňující streamování AAA her do webového prohlížeče Chrome. Včera na konferenci GDC 2019 (Game Developers Conference) společnost Google oficiálně představila (YouTube) pokračování projektu – herní platformu Stadia. V Česku a na Slovensku je služba Stadia zatím nedostupná.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 23:11 | Nová verze

Byla vydána Java 12 / JDK 12. Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 8. Nová Java / JDK vychází každých 6 měsíců.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 22:55 | Nová verze

Byla vydána verze 3.13 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Řešena je také celá řada bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 22:11 | Pozvánky

Březnový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 21. 3. 2019 od 18:00 v Šenkýrně Hlubina (Lidická 37, Praha 5). Sejdeme se zase u dobrého piva a popovídáme si o tématech jako umění a technologie, IoT, CNC, svobodný software, hardware a další hračky. Pro zájemce budou tentokrát k dispozici i nějaké samolepky s GNU/Linuxovou tématikou.

xkucf03 | Komentářů: 0
včera 16:44 | Nová verze

Byl vydán Mozilla Firefox 66.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a na stránce věnované vývojářům. Nová verze řeší například problém s poskakováním obsahu, umí zabránit stránkám v automatickém přehrávání zvuků, přináší novou uvítací stránku anonymního prohlížení nebo zobrazuje podrobnější informace o neplatném certifikátu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 09:22 | IT novinky

Společnost NVIDIA představila (YouTube) jednodeskový počítač Jetson Nano Developer Kit s podporou CUDA. Koupit jej lze za 99 dolarů. Současně byl představen robot JetBot, stačí si jej vytisknout na 3D tiskárně a Jetson Nano do něj vložit.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 01:22 | Nová verze

Po 13 měsících vývoje od vydání verze 1.20 byla vydána nová verze 1.22 grafického prostředí MATE (Wikipedie). Přehled nových vlastností a vylepšení v poznámkách k vydání. Zdůraznit lze podporu Waylandu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
18.3. 19:55 | Komunita

Neziskové technologické konsorcium Linux Foundation minulý týden rozšířilo seznam svých projektů. Novinkou je CHIPS Alliance a Continuous Delivery Foundation (CDF). Spojením Node.js Foundation a JS Foundation vznikla OpenJS Foundation. Představena byla také platforma CommunityBridge nebo Red Team Project.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.3. 18:11 | IT novinky

Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 0.90 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Společnost Collabora současně představila open source implementaci OpenXR s názvem Monado. Videoukázka na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.3. 13:55 | Nová verze

Byla vydána verze 3.32 poštovního klienta Geary (Wikipedie). Změněno bylo číslování verzí. Předchozí verze byla 0.13. Nově bude číslování verzí stejné jako u GNOME.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
Kolik balíčků (v tisících) máte nainstalovaných na svém systému?
 (4%)
 (13%)
 (34%)
 (30%)
 (19%)
 (3%)
 (2%)
 (1%)
 (3%)
Celkem 212 hlasů
 Komentářů: 18, poslední dnes 09:31
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
Limoto avatar 26.9.2013 13:07 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

Díky za povedenou recenzi. Ale ta výdrž baterie se mi fakt nezdá - funguje PCIe ASPM? Zkoušels jsi si hrát s powertopem, laptop-mode-tools nebo něčím? To taková malá bestie při nečinnosti bez wifi žere 15W?

q66 avatar 26.9.2013 14:04 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Nastavení je výchozí, takže by to určitě šlo ještě poladit - výsledky se nicméně víceméně shodují s ostatními zdroji na Windows (ty hlásí 3.5 hodiny)

V ASPM bude problém: vypadá to, že je podporovaný, ale disabled: http://codepad.org/O16UVfXo

Situaci by měl zlepšit update BIOSu - u Cleva už nějaké aktualizace vydali, ale já čekám na Prema BIOS mod
Limoto avatar 26.9.2013 14:14 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

Na stav ASPM se podívej v dmesg, kdyžtak se dá forcnout parametrem kernelu pcie_aspm=force. U mě klesla spotřeba minimálně o třetinu.. (v lspci mi to taky u něčeho píše disabled)

q66 avatar 26.9.2013 14:22 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
q66@debian: /home/q66$ dmesg|grep ASPM
[    0.166881] ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
[    0.498739] r8169 0000:04:00.1: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[    1.164706] iwlwifi 0000:03:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
tohle mi hlásí dmesg. Notebook APSM určitě podporuje, takže to bude chyba BIOSu - force parametr by to měl spravit - díky za tip

myslím ale, že nový bios by měl povolit APSM i bez pcie_aspm=force.
q66 avatar 27.9.2013 12:27 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
btw, forcnul jsem ASPM, doinstaloval laptop-mode-tools a vypadá to, že baterka při práci klesá pomaleji; až budu mít lepší výsledky, tak to tady aktualizuju.
q66 avatar 27.9.2013 15:52 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
dalo mi to 20 minut navíc, takže 3:40 při práci
26.9.2013 20:25 henkye
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Díky za pěknou recenzi, ale neuč osla lítat a pořiď si Arch! :-)
q66 avatar 26.9.2013 20:34 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
nikdy, lennartware nechci :P
26.9.2013 21:21 Petr Ježek | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Kdo nechce, nemusí :)
Archlinux for your comps, faster running guaranted!
26.9.2013 20:44 BFU
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Spise si mel poridit MacBook :-)
q66 avatar 26.9.2013 21:01 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
MacBook jsem měl předtím, až bude MBP mít ekvivalentní specifikace + nebude s nimi stát 70 tisíc, tak si jej koupím :-)
27.9.2013 01:33 BFU
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Za kvalitu se proste plati, to je normalni. btw. BTO rMBP s nejvyssima specifikacema stoji tesne pod 90, ale MBA se da sehnat uz kolem 30ti.
q66 avatar 27.9.2013 01:42 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
rMBP s maximálníma specifikacema bude furt slabší, než to co mám (horší grafika, horší CPU) s o něco lepším displejem (jen rozlišení), větší (protože 13" s dedikovanou grafikou není) s horší klávesnicí a nerozšířitelný

MBA je úplně mimo (ULV procesor, o dost horší displej, nulová rozšířitelnost, málo portů, ...)
27.9.2013 08:16 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Ta "kvalita" je značně diskutabilní. Ne každej nazývá kvalitou perverzní design zakrývající funkčnost a použití nevhodných materiálů jen aby to bylo jiné.
q66 avatar 27.9.2013 12:26 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
no, šasi macbooků pro je kvalitní, ale furt jsou ty notebooky dost předražené.
27.9.2013 13:29 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
To je otázka... liší se akorát tim, že je z hliníku, takže to jinak vypadá, ale funkčně to oproti kvalitnímu plastu žádnou výhodu nemá, naopak to ještě převádí teplo na uživatele (a to dost nesnesitelně v kombinaci s tím, že se to dost přehřívá jen aby to nemuselo hlučet větrákem)
q66 avatar 27.9.2013 13:48 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
holt to chce nevést teplo přes celé tělo notebooku - hliník, popř. hořčíkové slitiny ale mají své výhody - jsou pevné, tělo se dá vyrobit z jednoho kusu, jsou lehké; samozřejmě kvalitně zpracované plastové tělo taky není špatné, ale kov bych nezatracoval.
27.9.2013 16:37 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Akorát tělo vyrobené z jednoho kusu implikuje to, že si tam pak vyměníš leda pendrek a nemáš tam takovej hezkej přístup k hw jako k tomu notebooku v recenzi ;)
27.9.2013 08:16 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
MacBook ma nepouzitelnu klavesnicu, chybaju klavesy potrebne na serioznu pracu.
27.9.2013 08:30 oldjay
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Jako třeba které?
27.9.2013 09:31 radeczek | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
WinKey :D
27.9.2013 09:40 oldjay
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Hm, tak ta tam fakt není, ostatně i tlačítko start chybí. Vážně nechápu jak to můžu používat.
27.9.2013 12:03 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Napriklad DELETE. Aj najmensie netbooky ho maju. Bez toho je uprava akehokolvek textu hrozna.

Dalej chyba INSERT, HOME, END, PGUP, PGDN. Daju sa sice vyvolat cez Fn, ale pre istotu to na klavesnici nie je oznacene, aby to nezmiatlo debilov.
q66 avatar 27.9.2013 12:25 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
+1

macbooka jsem měl, na klávesnici se psalo dobře, jenže delete mi opravdu chybělo, a to samé ty ostatní.
27.9.2013 14:34 BFU
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Delete je FN+Backspace PgUp/PgDn/Home/End je FN+sipky Insert je FN+Enter Misto klavesy Wokna je tam klavesa CMD Jeste neco ?
27.9.2013 17:58 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)

FN+Backspace PgUp/PgDn/Home/End je FN+sipky Insert je FN+Enter
- to je vtip, že(?)

(To, že lze různými hmaty emulovat tyto klávesy, ještě neznamená, že tam tyto klávesy jsou ;-).)

To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
28.9.2013 05:14 BFU
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Ne, na beznou praci ta klavesnice je uplne bez problemu.

* bezna prace == vim, prikazova radka, hledani na netu, email etc...
28.9.2013 11:58 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Kdyby tam místo kláves s písmenkama byla tečka a čárka pro tukání morseovky, tak by tim taky šlo psát, ale taky to nebude komfortní a existují na trhu daleko lepší řešení.
30.9.2013 08:33 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Dal by som tam len 0 a 1, to predsa musi kazdemu stacit. Natukavali by sa tym scan kody.
28.9.2013 13:14 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
To bude věc zvyku, osobně z PageUp/PageDown/Home/End na šipkách „rostu“, ale ještě to překousnu, ale pokud mi někdo sebere Insert, tak jsem už mimo (hlavně k vůli prastaré kombinaci Ctrl+Insert, Shift+Insert a často ve vim-ku používám také Insert místo 'i'), a mít Insert na Enter-u, tak to bych se fakt bál cokoliv dělat, to je ještě horší než když Logitech protáhl Delete přes Insert…
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
Fluttershy, yay! avatar 28.9.2013 21:45 Fluttershy, yay! | skóre: 84 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Když to tak čtu, říkám si, jak asi ti lidi můžou vyvíjet na HHKB...
Fight! | Evropa potřebuje Piráty | NECHCEŠ UPLOAD FILTRY? ✊ protest v sobotu 23. 3. ✊
29.9.2013 00:29 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Pár skriptů a nějaké blbosti jsem dělal na tomto - "sakra" se vždy ozývalo často ;-).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
30.9.2013 08:43 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Tak to je brutal... Horsiu klavesnicu som hadam este nevidel.

Eee PC 701 ma oproti tomu klavesnicu paradnu: http://blog.brocktice.com/wp-content/uploads/2008/12/1229797732227.jpg

Toshiba Portege R100 (12.1") ma samostatne PGUP, PGDN, HOME, END: http://www.notebookreview.com/assets/2013.jpg
30.9.2013 14:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Klávesnice co do rozložení je pro mě děs, ale kvalita je super. Jinak uživatel(ka) na ní psala suveréně nejrychleji, než na všech ostatních, takže je to věc zvyku.
Jiak, pominu-li F-ka tak jsou ty klávesnice téměř stejné s tím 7" velkým jak 9". Srovnávat 9" či 7" velikých jako 9" a k nim 12" není asi na místě (ta Eee PC 701 je tlustější, proto se jim tam vlezli ty F-ka nad baterku).
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
q66 avatar 28.9.2013 15:00 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Nový update: pro správnou funkci ethernetu doporučuju stáhnout a zkompilovat modul r8168 ze stránek realteku, protože r8169 občas "umře" (eth0 je viditelný, ale nikdy nepřiřadí z DHCP IP) - nejspíš regrese v nějaké novější verzi kernelu - oficiální driver funguje bez problému.

Instalace:
$ # stáhnout si ethernet driver ze stránek realteku (je na stránce softwaru pro 10/100/1000 pro pcie)
$ cd r8168-8.037.00 (nebo novější verze, toto je nejnovější v době psaní komentáře)
$ sudo ./autorun.sh
pak jen počkat a mělo by to fungovat.

poznámka: je dost možné, že toto je už opraveno nebo to bude brzy opraveno v modulu r8169
Fluttershy, yay! avatar 28.9.2013 21:46 Fluttershy, yay! | skóre: 84 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Občas mě chytnou myšlenky na nějakou takovou skládačku... pak si vzpomenu, že můj thinkpad má rollcage.
Fight! | Evropa potřebuje Piráty | NECHCEŠ UPLOAD FILTRY? ✊ protest v sobotu 23. 3. ✊
29.9.2013 10:52 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Což až budeš chtít nový model, tak máš stejně smůlu, protože jestli náhodou to současné modely ještě mají, tak ty další to už mít nebudou, jelikož Lenovo systematicky ničí to, co bylo u IBM standardem (zmrvená klávesnice, odstranění tlačítek pro trackpoint a tím likvidace trackpointu, lampička, ...)
Fluttershy, yay! avatar 29.9.2013 11:56 Fluttershy, yay! | skóre: 84 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Nový model bude připadat v úvahu, až na těchto rozměrech budou mít FullHD. To bude ještě nějaký ten pátek trvat. Náhradních dílů je dostatek, takže stejně nevidím důvod, proč bych s tím aktuálním neměl vydržet ještě několik let.
Fight! | Evropa potřebuje Piráty | NECHCEŠ UPLOAD FILTRY? ✊ protest v sobotu 23. 3. ✊
29.9.2013 19:33 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Já ten můj bych hlavně měnil kvůli velikosti RAM... holt před těma pár lety nějakou hlavu skopovou, co navrhovala ten chipset, napadlo, že 4GB musí stačit všem.
Fluttershy, yay! avatar 29.9.2013 19:52 Fluttershy, yay! | skóre: 84 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Pár lety? Moje X200T z roku tuším 2009 podporuje 2×4 GiB.
Fight! | Evropa potřebuje Piráty | NECHCEŠ UPLOAD FILTRY? ✊ protest v sobotu 23. 3. ✊
30.9.2013 20:56 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Hawkforce Scorpio W230ST (Clevo W230ST)
Nepamatuju si, kdy jsem to pořídil, ale mám asi ještě o něco starší. Dell XPS M1330.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.