abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 06:59 | Zajímavý článek
Christian Perrier na svém blogu aktualizoval počty vývojářů Debianu dle jednotlivých zemí. Přehled je seřazen podle počtu aktivních vývojářů na milion obyvatel. Tabulku vede Finsko s 3,61 aktivního vývojáře na milion obyvatel. Česká republika je na 21 místě s 0,59 vývojáře na milion obyvatel. Slovensko je 37 místě s 0,18 vývojáře na milion obyvatel. Počet aktivních vývojářů Debianu je 969.
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
dnes 06:56 | Komunita
Mitchell Baker na oficiálním blogu Mozilly oznámila, že novým CEO Mozilly se stal Chris Beard. Chris Beard byl od letošního dubna prozatímním CEO Mozilly (zprávička). Ve funkci nahradil Brendana Eicha, který v dubnu po několika dnech ve funkci rezignoval a Mozillu opustil (zprávička).
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 06:50 | Nová verze
Vyšel CoreOS 367.1.0. Jedná se o první stabilní verzi linuxové distribuce CoreOS. Dle vývojářů CoreOS se jedná o distribuci určenou pro nasazení na serverech a v cloudu. CoreOS je založen na myšlence minimálního základního systému podporujícího technologii softwarových kontejnerů Docker, nad kterým běží aplikace v kontejnerech.
Ladislav Hagara | Komentářů: 12
25.7. 18:00 | Nová verze
Vyšla alfa verze 0.7 správce balíčků GNU Guix založeném na správci balíčků Nix. Poprvé s novou verzí GNU Guix vychází také obraz operačního systému GNU, který lze z USB flash disku nainstalovat. Operační systém GNU obsahuje jádro Linux-libre, init systém GNU dmd a dalších více než 800 balíčků.
Ladislav Hagara | Komentářů: 38
25.7. 18:00 | Komunita
Je poslední pátek v červenci, a proto všem systémovým administrátorům vše nejlepší ke Dni systémových administrátorů (System Administrator Appreciation Day).
Ladislav Hagara | Komentářů: 10
24.7. 18:00 | IT novinky
GOG.com v březnu oznámil (zprávička), že bude podporovat také Linux a slíbil, že na podzim nabídne 100 počítačových her. Prvních 50 her je k dispozici již dnes. Bez DRM. Řada z nich do úterý se slevou.
Ladislav Hagara | Komentářů: 23
24.7. 13:00 | Nová verze
Vyšel ownCloud 7. Nejnovější verze tohoto open-source systému umožňujícího provoz vlastního cloudového úložiště přináší spoustu nových vlastností. Zmínit lze například možnost sdílení dat mezi ownCloud servery, vylepšenou správu uživatelů nebo lepší podporu externích cloudových úložišť. Představení nových vlastností také na YouTube.
Ladislav Hagara | Komentářů: 24
23.7. 21:01 | Zajímavý článek
Úřad vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska určil formáty vládních dokumentů (Open standards for government). Pro sdílení a spolupráci na dokumentech je to formát OpenDocument (ODF) 1.2 a vyšší. Pro prohlížení dokumentů je to HTML5 a PDF/A. [reddit]
Ladislav Hagara | Komentářů: 26
23.7. 11:11 | Nová verze
Byl vydán Mozilla Firefox 31.0. Nejviditelnější novinkou je přidání vyhledávacího pole na stránku nového panelu. Z dalších novinek lze zmínit například podporu nové HTTP hlavičky Prefer:Safe. Nástroje pro vývojáře nově obsahují Add-on Debugger, Canvas Debugger a kapátko na snímání barev ze stránky [Mozilla.cz]. Řešeny jsou také bezpečnostní problémy. Podrobnější informace v poznámkách k vydání. Firefox 31 je nová verze s prodlouženou podporou (ESR). Současně s Firefox 31 byl vydán také Firefox 24.7.0, tj. předchozí verze s prodlouženou podporou.
Ladislav Hagara | Komentářů: 27
22.7. 10:35 | Komunita
V Portlandu probíhá pětidenní konference OSCON 2014 (O'Reilly Open Source Convention). Po dvou dnech tutoriálů dnes začínají přednášky. Úvodní přednášky (keynotes) je možné sledovat online. Videozáznamy všech tutoriálů a přednášek (program) budou k dispozici po skončení konference.
Ladislav Hagara | Komentářů: 1
Máte na svém notebooku zašifrovaný pevný disk?
 (90%)
 (10%)
Celkem 7026 hlasů
 Komentářů: 46, poslední včera 13:20
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb

29. 11. 2012 | Michal Polák | Recenze | 8286×

18. října vyšla finální verze nového vydání Ubuntu 12.10 známého jako Quantal Quetzal. Oproti verzi LTS verzi 12.04 z letošního dubna přináší zejména vyšší integraci webových služeb, správu účtů na jednom místě zlepšenou cloudovou službu Ubuntu One. Změny se však dotkly také uživatelského prostředí. V recenzi si představíme základní změny a ukážeme, komu se vyplatí přejít.

Obsah

První vydání po posledním LTS

link

Hned na úvod je třeba říci, že Ubuntu 12.10 má být prvním ze tří vydání tohoto populárního operačního systému před další LTS (Long Term Support) vydáním. Připomeňme, že posledním vydáním bylo před půl rokem Ubuntu 12.04.

Podle Marka Shuttlewortha, zakladatele společnosti Canonical Ltd, má 12.10 přinést také vylepšení týkající se typografie a celkově uhlazenějšího designu. Možná i proto název vydání byl propůjčen od ptáka Quetzal, který žije v Jižní Americe. Oproti němu ovšem nemá být ledajaký, ale rovnou kvantový! Pokud bychom měli zůstat chvíli u zvířectva, pak tento barevně vyhlížející opeřenec nahrazuje savce podle Wikipedie neznámého evolučního původu – Luskouna. Na obrázku níže je tento noční tvor vyfotografován v obranné poloze proti lvům. Že by skrytá symbolika k Mac OS X 10.7 Lion (v překladu Lev)?

Do budoucna pak můžeme očekávat další vydání označované jako 13.04 Raring Ringtail. Vyjít by mělo při zachování půlročního intervalu v polovině dubna příštího roku.

autor: Sandip Kumar, Wikipedia autor: D. Hatcher, Wikipedia

Změny v instalaci, zapomeňte na CD

link

Ubuntu 12.10 si můžete stáhnout standardně ve dvou verzích Ubuntu Desktop 64bit a Ubuntu 32bit. Systémové požadavky zůstávají na velice příjemném 1 GB operační paměti, 1GHz procesoru a 5 GB místa na disku.

Instalační ISO už ale překročilo 700 MB, a tak se oproti všem předchozím vydáním nevejde na CD. K vypálení a následné instalaci proto budete muset sáhnout buď po DVD, flash disku s kapacitou alespoň 1 GB nebo využít síťovou instalaci. V takovém případě se vám nabízí možnost stáhnout jen minimální obraz systému, který se už vejde na CD, nabootovat a zbytek instalace provést online z internetu.

Instalace jinak probíhá podobně jako dříve. Snad je v Typu instalace si je možno zaškrtnout Zabezpečit instalaci Ubuntu šifrováním. Odpadnutím většího množství obrazů dělených například podle toho, zda se vejdou nebo nevejdou na CD nebo DVD, je ve vydání 12.10 jednotná instalace. Bohužel se ovšem nestihla přidat podpora softwarového RAIDu. Lze proto předpokládat, že ta přibude až v příštím vydání plánovaným na duben 2013.

Vzdálený přístup přímo z přihlašovací obrazovky

link

Rozhodně vítanou funkcí je možnost se vzdáleně přihlásit přímo z přihlašovací obrazovky Ubuntu. Stačí, když si na UCCS.Landscape.Canonical.com registrujete vzdálený přístup na počítač přes účet Ubuntu Single Sign On.

Poté se odkudkoliv – pokud máte oba počítače připojené k internetu – přihlásíte před zalogováním do desktopu na svůj Single Sign On a vyberete ze seznamu svých registrovaných počítačů – pokud přistupujete k většímu množství stanic přes vzdálenou plochu.

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Správa online účtů na jednom místě

link

Jednou z ceněných novinek v případě Ubuntu je správa online účtů na jednom místě. Ačkoliv se nejedná ve světě Linuxu o žádnou novinku, Ubuntu s tímto prvkem přichází až nyní, ale aspoň že tak. V jedné jediné aplikaci tak vidíte všechny nakonfigurované online služby a můžete přidávat další.

Výhodou takového řešení je zejména propojení s aplikacemi, které dokáží takové služby nějakým způsobem využít a například Google, Facebook, Twitter nebo Jabber nastavíte jednou a ne několikrát například ve webovém prohlížeči, aplikaci pro komunikaci nebo správci fotografií. Aplikace na správu online účtů navíc působí velice jednoduchým a čistým dojmem.

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Integrace webových služeb do desktopu

link

S tím samozřejmě souvisí také integrace webových služeb do prostředí desktopu. Jakmile navštívíte některou z podporovaných služeb, nabídne vám Firefox její instalaci do systému. Jediným kliknutím si tak vytvoříte v levém panelu ikonku na danou službu, ke které můžete kdykoliv rychle a jednoduše přistupovat.

A nejen to. U nainstalovaných služeb můžete využívat výchozí systémové vyhledávání, takže ačkoliv je stále ovládáte přes webový prohlížeč, výsledky dostanete stejné, jako kdybyste všechen obsah měli u sebe na disku.

Bohužel seznam služeb není k nalezení a prozatím jich není mnoho. Za zmínku přesto stojí populární Facebook, Twitter, Last.fm a služby od Googlu. Do budoucna bychom proto očekávali širší podporu a v současné době na funkci nahlížejme jako na přidanou hodnotu, ale nikoliv rozhodující výhodu.

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Inovovaný dash přináší více možností

link

Ubuntu na GNOME a rozhraní Unity staví ještě na tzv. dash, který dává zapomenout na staré koncepci uživatelského prostředí. Nově si tak můžete kliknout na jakoukoliv ikonku nebo soubor a dash vám zobrazí náhled s informacemi o dané aplikaci nebo naopak souboru.

Potěšující je také to, že dokáže přímo přehrávat hudbu. A co více, celé prostředí vypadá velice dospělým a domyšleným dojmem. Některým uživatelům se tento přístup nemusí zdát, ale Ubuntu už v minulosti ukázalo, že se nebojí experimentovat a rozhodně je pozitivní, že existuje silná distribuce, která má „koule“ přinést něco nového.

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Promyšlené uživatelské prostředí

link

V té souvislosti se dostáváme k uživatelskému prostředí jako celku. U samotného GNOME, na kterém se Ubuntu po vnější stránce zakládá, došlo z velké části na aktualizaci na verzi 3.6. Sami vývojáři pak zmiňují jako příklad změny čistší Empathy nebo vylepšení správy disků.

Těch menších změn je ale více a všechny vedou k doladění stávajícího designu. Potvrdila se tak slova představitelů, že bude snaha vylepšit typografii. Na druhou stranu samozřejmě záleží na vkusu a podobné změny jsou závislé na častém vydávání tak, aby se design udržoval na aktuální úrovni. Ostatně názor na celkový design uživatelského prostředí si každý může udělat sám.

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Rozhodně kontroverzní je však umístění obchodů Amazon a Ubuntu One Music Store. Zatímco u druhé služby bych umístění pochopil, v případě Amazonu se jedná prostě o osazení komerční služby uživatelům pod nos. Pokud si navíc nevypnete službu ve vyhledávání, tak se vám budou doporučovat ke stažení přímo ve vyhledávání alba, za která musíte platit. A upřímně: i kdybych byl zákazníkem Amazonu, nabízení alb podle klíčových slov v systémovém vyhledávání by mne pořádně štvalo.

Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Nové verze předinstalovaného softwaru

link

Stabilní vydání řady linuxových distribucí mají problém s aktuálností softwaru, který nabízejí předinstalovaný. Někdy je starší verze na škodu, jindy ale spíše k dobru. To je také případ souborového správce Nautilus, který zůstává ve verzi 3.4. Důvodem je zejména to, že novější verze přišla se změnami vedoucími ke zrušení dvou panelového módu.

Naopak opačným případem je webový prohlížeč Firefox, který sice je ve své době v aktuální verzi 16, ale 20. listopadu, tedy zhruba měsíc po vydání nového Ubuntu, vyšla verze 17. Uživatelé proto budou muset sáhnout po aktualizacích.

Jinak se skladba aplikací nijak nezměnila. Výchozím e-mailovým klientem zůstává samozřejmě Thunderbird a jako prohlížeč fotografií slouží Shotwell v té době aktuální verzi. Kancelářský balík LibreOffice je k dispozici ve verzi 3.6 a působí vyladěným dojmem, opravuje řadu chyb a přináší řadu spíše drobnějších, ale příjemných vylepšení.

Vylepšení cloudové aplikace Ubuntu One

link

Canonical zapracoval také na vlastní cloudové službě Ubuntu One. V klientské aplikaci můžeme konkrétně zmínit kartu Sdílené odkazy, která zobrazuje všechny přímé URL linky, které jste si historicky ke sdílení svých souborů vytvořili. Najedete je tak seřazené podle data pod sebou s možností vyhledávání.

Zapomenout v té souvislosti nesmíme na vydání klienta pro Apple, konkrétně systém OS X. Vedle toho je již z minulosti dostupný (samozřejmě vedle Ubuntu) také pro Windows, takže zde vidíme jasnou snahu vybudovat silnou cloudovou službu, kterou budou moci využívat uživatelé napříč systémy.

Závěrem: Pro nové instalace ano, aktualizace na zvážení

link

Je zřejmé, že se Canonical snaží jít s Ubuntu nejen směrem trvalého vývoje ale také odpovídat na aktuální trendy. Quantal Quetzal se ubral směrem k vyšší integraci desktopu s webovými službami. Tento směr je samozřejmě do budoucna značně závislý na dalším přizpůsobování aktuálním trendům. Tak nebo tak funguje v současné době jako přidaná hodnota.

Rozhodně potěšující jsou však inovací, co se týče správy online účtů na jednom místě, vzdáleného přístupu nebo inovovaného uživatelského prostředí. To všechno jsou vylepšení, které posouvají distribuci dopředu, i když se nejedná o revoluci, ale evoluci. Na druhou stranu z toho taková vydání vychází a ani není cílem odsunout do pozadí LTS vydání s garantovanou delší dobou podpory.

Povýšit z předposledního na aktuální vydání Ubuntu proto můžeme těm, které dostatečně zaujala vyšší integrace online služeb a další zmíněná vylepšení. Jinak pro uživatele starších vydání by mohlo Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal znamenat více změn. Pro čisté instalace na nové počítače nebo počítače přecházejících uživatelů je pak vydání jasnou volbou. Přináší více než předchozí verze a zároveň zůstává velmi stabilním a odladěným systémem.

       

Hodnocení: 50 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

little.owl avatar 29.11.2012 04:43 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
a zároveň zůstává velmi stabilním a odladěným systémem.
Ten system je tak stabilni a odladeny, cim dale vice, az od nej jiz definitivne utekl i autor upstartu Scott James Remnant: Goodbye Ubuntu. Amater!
29.11.2012 09:09 Rovano | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Skoro pěkná ironie.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
30.11.2012 06:33 J. M. | skóre: 22 | blog: JMblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Ten systém je tak stabilní a odladěný, že jsem prvních pár dní po instalaci strávil prakticky jen neustálým odklikáváním podivných chybových hlášek (některé z nich mě vítají při každém spuštění dodnes), obsluhou pádů systémových aplikací a řešením dalších problémů. Unity se prakticky nedá používat (jako vždy jsem se musel vrátil ke GNOME classic).

Kvalita Ubuntu jde podle mě neustále dolů, už minulé verze obsahovaly neskutečně lajdácké chyby v samotném prostřední Canonicalu, ale speciálně tato verze už mi přijde až šokujícím způsobem neodladěná a navýsost amatérská. Je to smutný stav svobodného desktopu a svobodného softwaru obecně.

Mimochodem, článek bych neoznačil jako recenzi. Jako kdyby autor sám systém ani nezkoušel, a jen opsal povrchní bláboly z propagační brožurky.
little.owl avatar 30.11.2012 11:12 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Je to smutný stav svobodného desktopu a svobodného softwaru obecně.
To je hlavne problem Canonical a jeho uzivatelu, kteri nejsou schopni stabilizovat behem vyvojoveho cyklu nestabilni balicky z Debianu. Vzali si sousto na ktere nestaci.
Sešívaný avatar 30.11.2012 16:30 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Mně spíš přijde, že si z těch ne-LTS vydání udělali testovací verze. Prostě teď zkoušíme co a jak, abychom věděli, co dát do příští LTS verze, která půjde na předinstalované počítače do cloudu apod. Když jsem před lety Ubuntu používal, tak mi ty rozdíly mezi LTS a ne-LTS tak velké nepřišly.
little.owl avatar 30.11.2012 17:34 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
že si z těch ne-LTS vydání udělali testovací verze.
Pak potes koste. Ubuntu 12.04 LTS jsem byl nucen mesic pouzivat a oproti 6.04 LTS obrovske zhorseni stability. Plne chyb a nahodnych padu a muj celkovy dojem byl, ze jedine QA byl test kompilaci. Podle bugzilly bylo vse hlaseno, ale nereseno, takze to spise budi dojem nedostatku lidi nebo jinych priorit. Pokud maji zmrsene uz i tak zakladni systemove veci jako je soft raid, je lepsi se tomu vyhnout, nebot tady jde skutecne o data; pak nejsem vubec prekvapen, ze i Remnant odesel.
Sešívaný avatar 30.11.2012 21:04 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
6.06 byl držák. Podle mého názoru nejlepší vydání Ubuntu v historii. Právě 6.06 je tenkrát nakopla a na Ubuntu přešlo velké množství lidí včetně mně. Jenže to ještě byly tenkrát časy, kdy vrhali všechny síly na to, co má linuxová distribuce dělat především - integrovat a distribuovat software. Jenže v posledních dvou letech se začali "emancipovat", mají služby jako Ubuntu One, Software Center, Ubuntu Music Store, udělali si vlastní prostředí atd. Jen na tu integraci asi nezbývá čas. A navíc ta delta mezi upstreamem a Ubuntu je čím dál větší. Jenom GNOME stack mají tak brutálně opatchovaný, že někteří vývojáři GNOME už ani nepřijímají bugy z Ubuntu. Udržovat takovou sadu patchů musí být hrozně náročné a divím se, že jim to zatím nezpůsobuje větší problémy. I když už asi způsobuje, protože některé komponenty GNOME jsou i několik releasů za upstreamem a teď si odhlasovali, že budou raději o jeden release pozadu u všeho.
Roman Horník avatar 1.12.2012 15:12 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Souhlas, já jsem na 6.06LTS začínal (teda předtím jsem měl chviličku Mandrivu, ale jen chviličku). Jenže to si Ubuntu na nic nehrálo, byl to prakticky převlečenej Debian. Jenže pak někdy od 7.10 se mi přestávalo líbit, to už jsem hledal alternativy, ale stejně jsem u něj z různých důvodů zůstal, tedy až do vydání 9.10, neměl jsem na to žaludek, to už nebyl Debian s kusem poctivý práce navíc, byla to ubuntí vtíravá vepřovina. A i přesto, že ubukomunita neustále hlásala FUDy, že je Debian strašně složitej, že nic neumí, že se musí všelijak konfigurovat, že má špatnou podporu čehokoli atd., přešel jsem na něj. A od tý doby mám svýho Debíčka Sidíčka, nikdy jsem změny distra nelitoval, spíš lituju, že jsem na něj nepřešel už v době U7.10.
Vrátit se k Bububuntu samozřejmě nechci, i kdyby mi za to slušně zaplatili.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
little.owl avatar 1.12.2012 15:24 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Ano, Debian dela integracni praci dobre a je to videt
1.12.2012 15:19 frdrx | skóre: 27 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Souhlas, do 6.06 jsem víceméně jásal nad směrem jakým se Ubuntu ubíralo, od té doby víceméně kroutím hlavou. Přestože jsem zatím loyalní, neustále pokukuju po něčem lepším. Ha, odkud jenom tenhle pocit znám...?
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Roman Horník avatar 2.12.2012 12:44 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Ten systém je stabilní jako РБМК-1000, když se u něj sníží výkon pod 100MW
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
2.12.2012 15:12 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Už Tě tu sleduji dlouho a měl bys vědět, že jsi debil.
Roman Horník avatar 2.12.2012 16:15 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Vážně? Alespoň v tom nejseš sám ;)
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
3.12.2012 12:03 Rovano | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Víš co? Kdysi to s tebou šlo. Ale od té doby co se část debianistů na baterky neustále naváží do Ubuntu, úroveň diskuzí klesla velmi výrazně.

Naváží se někdo do Debianu? Můžu psát naprosto to samé, co píšeš o Ubuntu. Z čeho ste onemocněli? Debianisti na baterky? Dochází Vám šťáva? Až zmiznete v propadlišti dějin, nikomu chybět nebudete. A už vůbec ne Debianu.

Na váš sraz seru! Nebudu tam s takovýma kokotama. Radši si pokecám s lokálnímy debianisty, místo těch celorepublikových bateriových, kteří jen nejvíc řvou jak paviáni a dělaj zbytečnej humbuk místo užitečné práce.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
29.11.2012 07:11 sofffos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
ja som upgradoval na 12.10 kvoli chybe ktora bola v 12.04 a sposobovala nahodne restarty do prihlasovacej obrazovky. Skusal som vsetko mozne pomohol az tento upgrade.
29.11.2012 08:28 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Takzvana vylepsena typografia, co sa predpokladam ma tykat fontov, sa v nicom nezmenila od 12.04. Fonty su stale rovnake, desktop ujde a Firefox nahovno (tam je najvhodnejsie nastavit Free Sans ako default a zakazat strankam pouzivat vlastne pismo)

Webove sluzby = p**ovina a Amazon sa neda vyhodit ani po odinstalovani shopping-lens a vypnuti online vysledkov v privacy options sa stale Amazon vysledky zobrazuju v dashi. Navyse pridavanie novych a novych lens je nezmysel. Najlepsie je vsetky odinstalovat okrem lens applications a greeter..

Vzdialene pripojenie na prihlasovacej obrazovke = nezmysel. Nikdo sa nebude registrovat Cannonicalu a kompletna odinstalacia je zas nemozna. Na toto sa vyseru aj firmy.

Celkovo je to pomalsie ako 12.04 ale tvaria sa ze opravili nejake bugy v unity, cize take placebo aby clovek tomu akoze viac doveroval.

Aj online ucty je dalsia pi**ovina ktora sa neda kompletne odinstalovat tak aby to zmizlo z Control Centra, ale aspon ze Ubuntu One sa da zlikvidovat kompletne, uvidime do kedy..

12.10 verdikt = pomaly, bugmi zamrdany Adware.
29.11.2012 11:29 chrono
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Vylepšenou typografiou možno myslia to, že použili novšiu verziu knižnice Pango (a tá obsahuje novšiu verziu HarfBuzz). :)
29.11.2012 13:04 Ján Dráb | Banská Bystrica
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
"a Amazon sa neda vyhodit ani po odinstalovani shopping-lens a vypnuti online vysledkov v privacy options sa stale Amazon vysledky zobrazuju v dashi." laco laco. zarucene aj jedno aj druhe funguje a ak nie tak pebkac. zarucene sa da vyhodit aj vzdialene prihlasenie a keby nahodou nie, nemusis to pouzivat. no a online accounts su zalezitost gnome. si proste laco.
Everything has room for improvement.
29.11.2012 13:17 luv | skóre: 15 | blog: luv
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Souhlas az na ty online accounts ... ty ma Ubuntu vlastni a Gnome Online Accounts nepouziva.

Jinak k Ubuntu Online Accounts - idea je fajn ale ta implementace porad postrada zakladni bezpecnostni opatreni a casto i regrese vuci stavu kdy si to aplikace resi samy - coz je dost nestastne pro finalni verze - ale je fakt, ze non-LTS jsou vlastne beta verze...
29.11.2012 13:32 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Priteli zarucene to nefunguje. Mal som ubuntu 12.10 dva krat a dashi pod beznymi aplikaciami sa aj nadalej uplne dole zobrazuje amazon..

ak odinstalujem vsetko co suvisi s RDP aj lightdm pluginy, stale to zostane na prihladovacej obrazovke (hint: aj po restarte)
29.11.2012 11:10 gnat
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
zkoušel jsem na 2 notebocích a můj názor:

* výrazně vyšší počet pádů systému a aplikací (naprosto pravidelně se např. po pár minutách přestal zobrazovat stav baterie) * Amazon zapleveluje výsledky vyhledávání naprosto nesouvisejícím spamem a nedá se to jednoduše vypnout * zmizelo nastavení Aplikací po přihlášení z menu (dá se jen dohledat z Dashe mezi záplavou různého Amazoního bordelu)

Včera jsem i druhý notebook vrátil na 12.04.
29.11.2012 15:10 Gilhad | skóre: 19 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Cim vic se o techto novych featurach dozvidam, tim vic se citim konzervativni. Doufam, ze tyhle hruzy se do Gentoo hned tak neproplizi. (Jako, kdo si je chce instalovat, at si je explicitne klidne instaluje, ale defaultne at neprudi a at jde system a programy normalne pouzivat bez tehle nesmyslu)
29.11.2012 15:42 jehovista
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
To jsem si takhle jednou rekl, ze uz nemam cast se patlat se systemem a tak jsem Arch nahradil Ubuntu 12.10. Stabilita udesna, patlam se s tim mnohem vic a pripadam si pritom jako alchymista. Pro koho je ten system urceny?
29.11.2012 18:07 pocitujlasku | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb

Vidim to tak, ze este nejaku tu chvilocku ostanem pri 10.04 a budem si hladat nejake distro s gnome2 (alebo niecim co sa tomu podoba).

Cim dalej je z Ubuntu jeden velky bordel, asi z toho chcu urobit windows vista 2 s adware-om.

29.11.2012 19:32 Radovan Kopča
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Čo je zlé na Xfce (Xubuntu)?
Roman Horník avatar 29.11.2012 21:46 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Nehledáš náhodou tohle? Na Debianu funguje skvěle.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
29.11.2012 22:04 pocitujlasku | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb

Pokukoval som po tom. Asi pojdem tou cestou. Este by som bol ako tak schopny prijat cinnamon, vyzera tiez celkom pouzitelne. Ide mi najma o rychlu odozvu a nenarocnost.

Roman Horník avatar 29.11.2012 22:45 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Jestli opravdu chceš nenáročnost, tak z těch dvou jedině Mate. A tady máš (pro jistotu) návod.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
29.11.2012 18:13 hacup
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Stabilita 12.10 je hrozná. První livecd u kterého mi pořádně nefungovali ovladače ke grafické kartě. Rád se tomuto vydání vyhnu.
29.11.2012 18:20 teddy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Ta narážka s ptákem co se brání proti lvům je docela fajn, já v Unity ale spíš vidím ptáka, co leze lvům do zadku a snaží se tam pro sebe najít něco k snědku. Nevím, kam soudruzi celým tím konceptem míří, ale Unity mi přijde jako open-source náhražka OS X (btw: nejsem fanoušek applu) - stačí se podívat na postranní a horní panel, dash (vše v jednom), nemožnost konfigurace a celkový za-každou-cenu-cool vzhled bez možnosti změny, protože oni pece vědí líp, co je pro nás dobré.
PJ (eagle) avatar 2.12.2012 04:42 PJ (eagle) | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Luskounem, ne ptákem. To co se tam válí v klubíčku u těch lvů je luskoun (12.04 - precise pangolin). Ten pták (kvesal chocholatý) se lvy nesouvisí (12.10 quantal quetzal).
29.11.2012 19:12 ewew | skóre: 34 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb

Nainštaloval som túto verziu. Inštalácia išla bez problémov, len pri prihlasení došlo k nejakej chybe. Nasledoval reštart grafického prostredia a vrátilo ma to na prihlasovaciu obrazovku. Nakoniec som túto verziu odstránil z disku a vymazal iso image.

29.11.2012 19:45 frdrx | skóre: 27 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Nemám s tímto releasem absolutně žádný problém, teda až na shopping lens, tedy fakt, že je z Ubuntu adware. Byly i horší vydání.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Roman Horník avatar 29.11.2012 21:40 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše LOL! Ubuntu
Vážně žasnu nad tím, jak málo stačí k tomu, aby se ze skvělýho distra stala přeplácaná, nestabilní, hnusná a vtíravá fekálie jménem Ubuntu.
Jsem si zcela jist, že můj Unstable + Experimental je spolehlivější, a Android víc linuxovější, než tahle parodie na operační systém.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
29.11.2012 22:31 frdrx | skóre: 27 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL! Ubuntu
No tak furt je to lepší než Windows, že jo, a s tou přeplácaností a nestabilitou bych to neviděl tak bledě.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Roman Horník avatar 29.11.2012 22:52 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL! Ubuntu
Jenže to už pár neděl vypadá, že se tím "Windowsem zadarmo" chce za každou cenu stát. Pak se budou Canonical s M$ předhánět, čí systém je windowsovatější.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
gtz avatar 29.11.2012 22:25 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
No samý adware a spyware. Pokud by to bylo v základu vypnuté a byl by uživatel o této fíčuře informován tak snad nějak jo. Ale takto ne.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
30.11.2012 09:58 jdsulin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
tahle verze me donutila opet presedlat na kubuntu :)

ne ze by to bylo tak spatne, ale planoval jsem dlouho upgrade na 64bit (dokoupena pamet nad 4GB) a kdyz jsem se rozhodoval, tak jsem si rekl, ze odladenemu KDE dam opet sanci (snad nevyjde verze 5, ktera zase vsechno rozkope)

vypada to, ze Qt je proste ta spravna cesta, stabilni, dobre navrzena a pomalu se vyvijejici ...

a to ze Canonical kubuntu odrizl je jenom dobre, aspon tam nebudou tlacit svoje novinky
little.owl avatar 30.11.2012 11:19 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Ke stabilite KDE se nebudu vyjadrovat, ale Kubuntu ma stejne shnily zaklad jako Ubuntu, je to jen z blata do louze.
1.12.2012 09:45 Rovano | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Nebude to rukama? Od doby před pár rokama, kdy běžně vadný ovladač shodil systém(zejména grafický) uplynuly roky. Dnes ani s vadným hardwarem jádro nepadne kolikrát plně na hubu. Jediný pozorovatelný rozdíl dnes mezi distribucemi je, že se liší DE a jeho dodělávky a balíčkovací systémy. Nemám problém s buntíma distribucemi, debianíma, susáckýma, ...

Nebude opravdu problém někde jinde?
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
little.owl avatar 1.12.2012 15:21 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
ani s vadným hardwarem jádro nepadne kolikrát plně na hubu.
Nepsal jsem nic o kernelu.
Jediný pozorovatelný rozdíl dnes mezi distribucemi je, že se liší DE a jeho dodělávky a balíčkovací systémy.
Problem je integrace distrubuce, ne kazda verze SW chodi stabilne se vsim a ruzne custom patche, ktere nejsou v upstreamu.
Nebude opravdu problém někde jinde?
Prectete si co Remnant napsal, kod i bugzilla mluvi jasnou reci. Ubuntu pachuje plno veci od Gnome po Grub ci systemove knihovny, casto zpusobem ktery neni akceptovatelny pro upstream a tak je to v dalsi verzi zahozeno. Nekdy to pripomina spise sbirku hacku krisnutych s cargo cult programming.
1.12.2012 22:33 Rovano | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
"Kubuntu ma stejne shnily zaklad jako Ubuntu" Bral jsem jako základ kernel, libc atd.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
little.owl avatar 1.12.2012 23:58 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Tak jste to bral spatne. Pokud budete mit funkcni jen kernel a glib, stejne nedostanete funkcni desktop. Debian potrebuje nekolik mesicu po zmrazeni Debian Testing na jeho stabilizaci, nemluve o tom, ze sam Testing ma oproti dobe kdy Ubuntu udela fork ma jiz nejaky bugfixing za sebou a proste to neni nahoda.

Ale Ubuntu bych ani kernelu neprecenoval, oni byli schopni podstrcit uzivatelum polofunkcni kernel a pak v zoufalosti nad vlastni neschopnosti odstranit problemy vyplnovali bugreporty u ostatnich distribuci, i kdyz oni dane problemy nemely. Clovek nevi jestli se mam smat ci brecet a zadny div ze Microsoft prispiva do kodu kernelu vice nez cele Ubuntu.
3.12.2012 12:12 Rovano | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Přece není nutné mít desktop, abychom tomu mohli říkat Ubuntu. Tak to beru. V tomhle jsme si nerozuměli. Dobře.

S tím kernele Ubuntu máte sice pravdu. Ale pravda se dá vykládat mnoha způsoby a potom to může vyznít úplně jinak. Koneckonců nějaké chyby v kernelu byly, a aspoň se opravily a nepotkalo to další ;-) Vývoj Ubuntu. To je na dlouhou a patrně zbytečnou polemiku. :-) Ale je fakt, že některé věci by mohli nechat více na uživateli, jindy zas naň nespoléhat.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
30.11.2012 21:32 Jenda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Asi to je o hardwaru, ale na mém HP 6730s mi naprosto bez problému fungovaly jak Kubuntu, tak Xubuntu. Stejně jako před tím Mint Mate. Teď jedu na Ubuntu 12.10 a vše bez problémů. Fedora taky OK. Bohužel OpenSuse se nerozjel ani z LiveCD. Na Unity jsem si zvykl za chvilku, nic nepadá. Amazon mi nevadí. Je to rychlé. Bugy moc neregistruji. Jedu na ubuntu hlavně kvůli software centru a provázanosti s Ubuntu One. Takže proto nemůžu mít třeba Fedoru. Já jsem s Ubuntu spokojený. Chtěl bych, aby se z něho stalo distro, které není stále v červených číslech. Proto se ho snažím podporovat.
2.12.2012 21:17 Leinad | skóre: 11 | blog: spheniscidae
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
OpenSUSE se nerozjelo s LiveCD, nebo ho to ani nenašlo? Jestli jen nenašlo, tak je to špatnou podporou UEFI u LiveCD openSUSE. Klasické instalační DVD by se najít mělo
gtz avatar 3.12.2012 21:10 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
už myslím o tom psal blog. Jemu se to nerozjelo LIVE-CD z USB flešky.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
1.12.2012 13:51 host
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
"Nautilus, který zůstává ve verzi 3.4. Důvodem je zejména to, že novější verze přišla se změnami vedoucími ke zrušení dvou panelového módu." - Jedná se o dočasné změny, nebo definitivně mizí další fíčura?

"v Typu instalace si je možno zaškrtnout Zabezpečit instalaci Ubuntu šifrováním" - to jest šifrování diskových oddílů (cryptsetup), který šlo doteď jen z alternate CD?
1.12.2012 18:36 HUFU | skóre: 2 | blog: Ripping_yarns
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Já jsem si nahodil Ubuntu 12.04 na notebook a docela rychle jsem si na Unity zvyknul. Ovládá se mi to dobře a Dash je docela fajn. Ale není to bohužel zdaleka bez problému.

Jak psal někdo výše, po každém startu někde něco spadne a vyskočí na mě chybová hláška. Nepříjemné. Ale co je úplně hrozné je neustálé padání nebo zasekávání kompozitoru. Někdy se to nestane celý týden a někdy to padne několikrát za den.

Další věc je rychlost. Vím, že Intel Core Duo na 1200MHz a Intel GMA950 netrhají asfalt, ale Trackmanie na tom jela. Jak to, že Unity se chová jako kdyby plavalo v medu?

Rád bych zdrhnul jinam, ale líbí se mi funkce Dashe, kdy stisknu Win tlačítko, napíšu kousek názvu souboru a hned mi to nabídne to co chci otevřít. Víte někdo, jak Unity zrychlit a nebo co doinstalovat do normálního prostředí, aby fungovalo podobné vyhledávání?
1.12.2012 19:54 frdrx | skóre: 27 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Dobrá zpráva: v současné vývojové verzi je Dash výrazně rychlejší. Taky jsem si na Unity dost zvykl.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
2.12.2012 09:17 sad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Aspoň že do Xubuntu amazon lens a další šílenosti zatím necpou, takže zůstává nějaká alternativa. Ale Ubuntu se jim podařilo zprasit dokonale, se slzou v oku vzpomínám na 8.04 LTS.
2.12.2012 18:58 Virteal | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Mno... Ja jsem si to maloval tak, ze na kompu upgraduju na 12.10 a na notebooku necham 12.04. Bohuzel jsem az po upgradu zjistil, ze mam problemy s ovladaci na grafiku. Grafika je integrovana na desce od ATI rady 4xxx, takze jedna z tech problemovejch. Aktualizace fglrx podle navodu na internetu nicemu nepomohla. Takze jsem musel nainstalovat zpatky 12.04. Nevim, nevim, ale tohle mi neprijde normalni. Zacalo to v 10.10 nefunkcnim usb bluetooth, ktery je nefunkcni doted a ted se mi bude i blbe zobrazovat grafika? To nemyslite vazne ne? Pak se vsichni divi, proc lidi prechazi z Ubuntu na jiny distribuce, ono je to presne z tohohle duvodu. Protoze jakmile neco na Ubuntu nefunguje nebo prestane fungovat, uz to tak navzdy zustane.
2.12.2012 22:37 aceman | skóre: 25
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
fglrx uz nepodporuje radeon HD 4xxx. Musite pouzit OSS drivery (xorg-video-ati + Mesa) alebo zostat u nejakej starsej verzie fglrx.
2.12.2012 19:01 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Na linuxe je unikatne to, ze co fungovalo doteraz, nemas ziadnu zaruku ze v dalsom release nebude rozjebane. Co je asi najzasadnejsi rozdiel oproti Windows.
2.12.2012 20:06 Gilhad | skóre: 19 | blog: gilhadoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
ani ne - taky uz jsem zazil spoustu verzi Windows, kde nefungovalo to, co ve verzi predchozi. Nekdy to doprasili do nejakeho SP, nekdy to nechali ze uz je to nezajima podporovat.
2.12.2012 21:25 Leinad | skóre: 11 | blog: spheniscidae
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
U Windows je to taky, i když ne v tak velký míře. Ale Windows mají tu výhodu, že 6 let starej systém (Vista) je stále poměrně moderní a spustíš na něm více méně vše, zatímco 6 let starej Linux je beznadějně zastaralej a nepoužitelnej.
2.12.2012 21:58 Lukas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Verze 12.10 se mi moc nelíbí, ale nemůžu souhlasit s ostatníma co zde řeší to, jak je Ubuntu 12.04 nestabilní a neustále vyskakují chybové hlášky. Já mám 12.04 již od vydání a jsem spokojen, jak se stabilitou, tak i výkonem. Mám dost specifický hardware a i s tím si 12.04 dokáže hravě poradit. Od instalace žádná chyba, žádný pád a vše je maximálně stabilní.

Zda-li má někdo problémy, tak by měl zvážit to, jestli chyby nejsou způsobené špatnou instalací, instalačním souborem či hloupostí uživatele.
Roman Horník avatar 2.12.2012 22:41 Roman Horník | skóre: 6 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Počkej, hájíš 12.10, ale přitom jedeš na 12.04 LTS. Je to tak? A viděls 12.10 za běhu, třeba po dobu několika hodin, nebo si to jen myslíš?
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
3.12.2012 11:09 Butch
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
mno nechci se v tom vrtat, ale ubuntu používám pracovně již od verze 8.XX na řadách notebooku ThinkPad a zcela bez problémů cca přes 10hodin denně .. a jak plyne čas nyní na T420s s 12.10 64bit, 16GB RAM, Intel 520 SSD -> openVPN, UMTS, virtualbox, nativně Steam - TF2, atd ... :-) and im happy :-D
3.12.2012 14:13 Lukas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Nepochopil jsi zjevně to co jsem napsal... já 12.10 nehájím, jelikož se mi ten systém moc nezdá. 12.04 mám zaplý non-stop a bez potíží... každý den stříhání videa a hudby... nikde žádný problém. Nikdy jsem celkově s Ubuntu neměl problém.
little.owl avatar 2.12.2012 23:09 little.owl | skóre: 20 | Brighton
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Jiste, a jasne bugy v kodu se vam zazracne vyhybaji.
4.12.2012 10:35 J. M. | skóre: 22 | blog: JMblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Zda-li má někdo problémy, tak by měl zvážit to, jestli chyby nejsou způsobené špatnou instalací, instalačním souborem či hloupostí uživatele.
To je nesmrtelná klasika, která mě vždycky potěší. V žádné takové diskusi nemůže chybět. Padá ti software xyz? To je rukama. Moc chytré. A věčné.

Třeba dnes hned po ránu na mě hned při startu vybafly tři dialogy, oznamující pád systémových programů, mimo jiné zhučel update-applet. Takže bych moc rád věděl, jak konkrétně může havárie update-appletu při startu způsobit:
  1. Špatná instalace, pokud Ubuntu nabízí prakticky jediný standardní způsob instalace stylem klikej na další-další-další, kterého jsem se držel.
  2. Instalační soubor. Ten je v pořádku stažený, čili asi jsem si zrovna stáhl nějaký zmetek soubor, který omylem nabízeli. To je pech...
  3. Hloupost uživatele. Neboli ta nesmrtelná obligátní fráze, že je to rukama. K tomu bych jen dodal, že pokud systémové programy při startu systému neustále hukají bez ohledu na to, že je uživatel hloupý, pak systém stojí za houby. I hloupý uživatel nedělá nic jiného než cvičený datel, který první dva body odkliká stylem další-další, a pak systém používá tak, že zmáčkne tlačítko pro zapnutí, jako každý jiný (chytřejší) uživatel. Moje hloupost nemá na kvalitu systému vliv, stejně jako na něj nemá vliv třeba stav počasí v Tokiu.
(Mimochodem, pokud člověk, který spekuluje o hlouposti druhého, píše „zda-li“, navíc takto ve větě použité, pro mě to asi tak nějak napovídá, nakolik se trefil.)
12.12.2012 10:42 Lukas
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Hloupostí uživatele myslím jeho neustálé nutkání se v něčem vrtat... všichni to určitě známe. Při stahování se mohli zatoulat pakety... Za celé období používání Ubuntu (již několik let) jsem se nikdy nesetkal s problémem a s chybama, které popisujete. 90% všech uživatelů Ubuntu je spokojeno a zbytek píše na fora, že mu Ubuntu padá a že je to problémový systém...
3.12.2012 10:22 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Chlapi, díky za příspěvky v diskusi. Asi před pěti lety jsem přešel na Ubuntu a líbilo se mi. Akorát postupně se evolucí vyvíjelo blbým směrem (začalo to symbolicky přemístěním defaultní pozice dekorace okna zprava doleva - to byla jen maličkost, takové první vlaštovka) a verzi od verze to bylo horší a horší a nastavit to do rozumné podoby pracnější a pracnější a nejde už ani zdaleka jen o design. Přemýšlel jsem, jestli dám Ubuntu ještě jednu šanci nebo ne. Myslel jsem že ano, ale díky diskusi jsem změnil názor. Škoda, ubuntu vypadalo docela fajn. Budiž mu země lehká.
3.12.2012 10:29 pocitujlasku | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb

Mne praveze vyhovuje premiestnenie dolava, dost rychlo som si na to zvykol a zda sa mi to pohodlnejsie.

4.12.2012 07:33 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Mně přijde objektivně úplně jedno, kde to je, ale za jasné zlo považuji to neustále měnit. Změna není jen rozdíl mezi následujícími verzemi téhož systému, ale i mezi po sobě jdoucími systémy jednoho uživatele (v případě ubuntu budou předchůdcem většinou widle nebo nějaká distribuce linuxu s dekorací okna podobnou widlím - u mě Mandrake/Mandriva).
4.12.2012 10:54 Rovano | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Jakmile jsme si zvykl na změnu, je mi úplně jedno kam přijdu, ale automaticky najíždím myší na správné místo.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
10.12.2012 23:12 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal: Ve znamení integrace webových služeb
Pánové, to úplně zásadní na 12.10 je podpora UEFI Secure boot.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.