abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 03:00 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 3.0.0-1 linuxového prostředí pro operační systémy Windows Cygwin (Wikipedie). Přehled novinek v oficiálním oznámení.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 02:00 | Nová verze

Byl vydán Debian 9.8, tj. osmá opravná verze Debianu 9 s kódovým názvem Stretch. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Předchozí instalační média Debianu 9 Stretch lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.2. 12:33 | Pozvánky

Příští týden bude na MFF UK zahájena série přednášek o architektuře a implementaci operačních systémů. Mezi přednášejícími budou odborníci z firem Kernkonzept, Oracle, Red Hat, SUSE či SYSGO. Pokud si chcete rozšířit obzory (virtualizace, ptrace, ZFS, kdump, ...), vyberte si z harmonogramu téma, které vás zajímá a přijďte. Přednášky se konají každý čtvrtek od 15:40 v učebně S4 na Malostranském náměstí 25 v Praze. Přednášky jsou přístupné veřejnosti (registrace není nutná), studenti UK a ČVUT si je mohou zapsat jako standardní předmět.

Vojtěch Horký | Komentářů: 8
15.2. 05:00 | Nová verze

Bylo vydáno Ubuntu 18.04.2 LTS, tj. druhé opravné vydání Ubuntu 18.04 LTS s kódovým názvem Bionic Beaver. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v přehledu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.2. 03:00 | Zajímavý software

Git History umí u souborů v git repozitářích zajímavým způsobem zobrazit jejich historii a následně jednotlivé změny, viz animovaný gif. Použít jej lze lokálně nebo aktuálně na soubory umístěné na GitHubu. Máte-li ve webovém prohlížeči zobrazen soubor umístěný na GitHubu, nahraďte v URL doménu github.com doménou github.githistory.xyz a nové URL odešlete. Využít lze také rozšíření Chrome i Firefoxu. V plánu je vedle GitHubu také podpora GitLabu a Bitbucketu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
15.2. 01:00 | Nová verze

Byla vydána verze 1.0 webové a na frameworku Electron postavené desktopové verze svobodného decentralizovaného skupinového komunikátoru Riot (Wikipedie) využívajícího protokolu Matrix (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
14.2. 14:22 | Nová verze

Společnost Collabora oznámila vydání verze 4.0 online kancelářského balíku Collabora Online a také Collabora Online Development Edition (CODE) pro domácí uživatele. Kancelářský balík vychází z LibreOffice Online (cgit).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.2. 12:11 | Nová verze

Byla vydána verze 241 správce systému a služeb systemd (GitHub, NEWS). Řešeny jsou také bezpečnostní chyby.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.2. 11:44 | IT novinky

Evropský parlament, Komise a Rada (trialog) se dohodli na návrhu reformy autorského práva včetně kontroverzních článků 11 a 13. Více v příspěvku na blogu europoslankyně Julie Redy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
14.2. 07:00 | Komunita

Čtenářům a čtenářkám AbcLinuxu vše nejlepší k Valentýnu aneb Dni lásky ke svobodnému softwaru (FSF, I love Free Software Day, #ilovefs).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
Máte v desktopovém prostředí zapnutou zvukovou znělku po přihlášení se do systému?
 (7%)
 (1%)
 (90%)
 (1%)
Celkem 334 hlasů
 Komentářů: 11, poslední 14.2. 07:59
Rozcestník

Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

13. 1. 2009 | Jana Budinská | Recenze | 22275×

Kdykoli vezmete do ruky desetipalcové Eeečko, neubráníte se této myšlence: je to spíš notebook, nebo netbook? 1000H je po vybalení větší, než jak jste si ho možná představovali – pořád menší než „plnohodnotný“ dvanáctipalcový notebook, ale rozhodně dost velký na zařízení, které byste měli všude tahat s sebou.

Při běžném používání se zhruba ve stejné frekvenci vynořují dva protichůdné pocity: „proč není větší?“ a „proč není menší?“. Ten první při psaní (pravý Shift na úplném kraji klávesnice působí těm, kdo jsou zvyklí ho používat, znatelné trable), surfování nebo sledování videa; ten druhý, kdykoli ho máte zabalit do přiloženého pouzdra a přihodit do příručního zavazadla. Batoh či taška ztěžknou (spolu s adaptérem a pouzdrem) o více než kilo a půl, ve srovnání s devítipalcovým Eee PC 901, které je velikostí i vahou téměř poloviční i proti těm nejmenším notebookům.

asus eeepc 1000h 4

asus eeepc 1000h 1
Nahoře 901, uprostřed 1000H, dole 12" Fujitsu-Siemens

asus eeepc 1000h 2
Zkrátka „něco mezi“

asus eeepc 1000h 3
1000H vypadá obrovská jen ve srovnání s Eee PC 901

Vybalení

Eee PC 1000H se skrývá v přiměřeně kompaktní krabici. Součástí balení je příjemně malý a lehký síťový adaptér, napájecí šňůra, pouzdro, do kterého se pohodlně vejde netbook i s adaptérem, a lešticí hadřík, který je v případě lesklého povrchu Eeečka opravdu užitečný. Na černém povrchu jsou otisky a šmouhy vidět více než na bílém, ale ani bílé víko nepohrdne občasným přeleštěním.

asus eeepc 1000h 6
Přiměřeně kompaktní krabice...

asus eeepc 1000h 7
...skrývá přiměřeně kompaktní netbook...

asus eeepc 1000h 8
...a další příslušenství.

Na krabici testovaného kusu mě nejdřív trochu překvapila nálepka Windows XP, ale při rozbalování jsem ještě podezření nepojala. Nálepka „designed for Windows XP“ na prostoru pod klávesnicí a posléze i certifikát objevený na spodní straně netbooku mě ale znejistěly a po zapnutí bylo jasno: AbcLinuxu.cz dostalo na testování windowsovský kousek. Navíc ve slovenské lokalizaci jak SW, tak i přelepek na klávesnici. K záměně došlo v samotném Asusu a po vyjasnění „případu“ jsem dostala volnou ruku k instalaci čehokoli; sehnala jsem si tedy obraz originálního Xandrosu a rozhodla jsem se tohoto pokynu využít i k otestování nejznámějších verzí klasických distribucí, přizpůsobených pro netbooky. (Jestli se dostalo české linuxové Eee PC ke slovenskému novináři, očekávajícímu Win XP, a co tomu říkal, jsem nezjistila :)).

asus eeepc 1000h 9
Zrádná samolepka

Hardware

H následující za číselným označením znamená, že model má pevný disk a běží na procesoru Intel Atom. Eee PC 1000H se konkrétně pyšní 100GB diskem a 1 GB paměti, což není ohromující, ale na práci to pohodlně dostačuje. Pevný disk hlučnost nijak zvlášť nezvyšuje, jen občas zaregistrujete jemné zaštěrchání hlaviček. Ani žádné problémy s rychlostí disku jsem nezaznamenala.

Klávesnice je kompromisem, jak už bylo řečeno. Na 92 % běžné velikosti kláves se píše už docela slušně (celý tento článek je napsán na testovaném stroji), místo Shiftu se ale i po několika dnech používání plete šipka nahoru. Klávesnice Eee PC 901 je sice mnohem úspornějších rozměrů, překlepy jsou na ní otázkou každé řádky a jedinci s většíma rukama mohou podlehnout pokušení psát na ní oběma palci (a taky to jde), na druhou stranu na ní lze pohodlně dosáhnout na Fn a šipky jednou rukou, což téměř eliminuje nevýhodu absence samostatných kláves PgUp, PgDn, Home a End. Klávesy jsou v základním nastavení až trochu moc citlivé, naopak tlačítka touchpadu jdou poměrně dost ztuha – velká část pokusů o simulaci prostředního tlačítka (například otevírání odkazů v nových tabech ve Firefoxu) skončila „ujetím“ a stiskem jenom jednoho. Jinak je ale touchpad docela dobře použitelný a nosit cestovní myšku už taková zátěž není – ten, komu jde o každý gram, pravděpodobně oželí palec úhlopříčky obrazovky a velikost klávesnice a pořídí si netbook devítipalcový.

Matná obrazovka je úměrná klávesnici. Na netbook dobrá (skoro bych řekla až velmi dobrá), ale pořád pochopitelně kompromis, co se týče velikosti. Rozlišení 1024x600 je stejné jako u devítipalcových modelů, díky o palec větší úhlopříčce obrazovky si na 1000H připadáte opět o něco více jako na notebooku a o něco méně jako na návštěvě blešího cirkusu.

1000H disponuje třemi USB porty, VGA portem, audio vstupem a výstupem, 1,3megapixelovou kamerou a čtečkou SD/MMC karet. Komunikuje přes Bluetooth, WiFi 802.11n nebo 10/100Mbit Ethernet a zamknete si ho do Kensingtonu.

Software

Místo úvodního oťukávání tedy začala moje „spolupráce“ s Eeečkem trochu neočekávaně hledáním a instalací asusího Xandrosu pro Eee PC. Díky tomu, že tam nebyl od výrobce, se zdržím podrobného hodnocení a omezím se na obecné dojmy.

Xandros v Easy módu je podle mě velmi vhodný způsob, jak používat netbook. Původní Windows XP byly docela použitelné, a to rychlostně i vizuálně, ale bylo na nich znát, že nemají moc radost z přizpůsobování se například menší obrazovce – nabídka Start nebyla nijak zvlášť obsáhlá, a přesto zabrala skoro celou výšku obrazovky apod. Boj s místem na obrazovce je jedním z těch, které budete na netbooku svádět pravidelně, a přizpůsobená linuxová distribuce, ať už originální Xandros nebo třeba Eeebuntu, je na tyto boje připravená přece jenom líp.

asus eeepc 1000h x1
Plocha + bezproblémově fungující Skype

asus eeepc 1000h x2
Flashka – co s ní?

asus eeepc 1000h x3
Když přehrát, tak rovnou v Amaroku

asus eeepc 1000h x4
Firefox

asus eeepc 1000h x5
Thunderbird

Xandros geniálně využívá plochu jako spouštěč aplikací. Aby se vešly a zachovala se přehlednost, jsou rozděleny do několika záložek podle kategorií – Internet, Práce, Vzdělání, Multimedia a Nastavení, plus první záložka Oblíbené, kam si lze přidat zástupce často používaných aplikací (textový editor, IM klient apod.). Na plochu s aplikacemi se lze rychle dostat klávesou s domečkem (pokud máte Eee distribuované s Windows, klávesou s „okýnkem“) nebo kliknutím na stejnou ikonu domečku v levém dolním rohu obrazovky. Trošičku matoucí, pokud jste zvyklí na menu na tomto místě, ale v podstatě vedoucí ke stejnému výsledku :).

Některé věci fungují až překvapivě bezproblémově: Skype i s videohovory, připojení k mobilnímu internetu přes Bluetooth na pár kliknutí (v kombinaci s vánoční akcí Vodafonu velmi potěšující) nebo přehrávání multimédií. Původní Xandros má samozřejmě i svoje mouchy. Easy mód je někdy až trochu moc easy a například zvláštní ikonky pro webmail (Gmail), Google Docs nebo Wikipedii mě trochu iritují (na druhou stranu, pokud už máte puštěný Firefox, jen v něm zmíněnou službu otevřou v nové záložce a čím méně nutných kliků a stisků kláves na netbooku, tím lépe). Z oblíbených pak nejde vyhodit některé ikonky; u prohlížeče to příliš nevadí, ale třeba bez Skype by se někteří uživatelé klidně obešli. Horší je ale jiná věc: pokud chcete ustoupit krok stranou z vyšlapaných cestiček a dělat něco, co se bezprostředně vymyká předvídanému účelu, všechno najednou začíná být otravné. Sice je dostupná konzole po stisknutí magické kombinace kláves Ctrl+Alt+T, ale pokud nevíte, kam přesně Xandrosu sáhnout do útrob, k příliš velkému užitku vám to není. Pokud se vám tedy zasteskne po klasickém linuxovém desktopu, máte dvě možnosti: přepnout do Full Desktop módu nebo si nainstalovat něco úplně jiného.

Full Desktop Mode

Výchozím nastavením v Eee Xandrosu je Easy mód. Pro možnost přepnutí do „módu plnohodnotného desktopu“ je potřeba trochu víc, než jen zapátrat v menu. Asi nejjednodušším způsobem je následovat pokyny na http://eeepcrepos.tuxfamily.org/. Pak se při stisknutí vypínacího tlačítka (ať už fyzického, nebo v pravém dolním rohu lišty) objeví v nabídce i možnost přepnutí právě do Full Desktop Mode. Po několika sekundách se objeví KDE, docela pěkné, i když počeštěné jen náznakově, a dokonce „v základu“ se dvěma virtuálními plochami.

asus eeepc 1000h f1
Abrakadabra – Full Desktop

asus eeepc 1000h f2
Linux? Teď už doopravdy

asus eeepc 1000h f3
Kcontrol, jak ho známe; jenom se občas trochu zakoktává

asus eeepc 1000h f4
Šedá je teorie (první virtuální plocha)...

asus eeepc 1000h f5
...zelená se strom života (druhá).

Xandros se mi nelíbí

Předinstalovaný Xandros je trošku zlatá klec: na první pohled a na běžné používání se zdá být přímo luxusní, ale když chcete nebo potřebujete něco trochu jiného než to, o čem kdosi rozhodl, že vám musí stačit, znamená to boj, začínající /etc/apt/sources.list a (ne)končící různým slíděním a haxováním v objemu skutečně únavném. Pokud jste šťastni a spokojeni s Firefoxem, Pidginem, Skypem, StarOffice apod., můžete zůstat, užívat si pocitu, že všechno je „na svém místě“, a když se vám zasteskne po obyčejném desktopu, přepnout do Full Desktop módu (který se ovšem taky musí dobastlit). Pokud vás to začne časem znervózňovat, nic vám nebrání nainstalovat si na Eeečko něco podle vlastního gusta.

Jako nejjednodušší volba se přímo nabízí Eeebuntu – asi nejpoužívanější netbooková distribuce založená na nejpoužívanější desktopové distribuci, co víc si přát? Ačkoli Ubuntu není mým primárním systémem, Eeebuntu vypadalo velice slibně a po instalaci dojem jen potvrdilo. Lze si vybrat ze tří variant: klasický desktop Standard, ořezaný Base a Netbook, který nabízí variaci na xandrosáckou „spouštěcí plochu“. Tu poslední jsem zvolila i já a pro použití na netbooku je skutečně praktická. „Plocha“ funguje podobně jako v Xandrosu, ale je to samostatná aplikace, na kterou se dá kliknout, pokud je její část vidět za aktuálním oknem, nebo přepnout pomocí Alt-Tab. Rozvržením pracovní plochy je někde na půl cesty mezi Xandrosem a klasickým linuxovým desktopem. Uprostřed horního panelu je Eeebuntí „kolečko“, které nereaguje na klávesnici, ale jinak funguje jako domeček u Xandrosu. Uprostřed plochy je zhruba čtvercová oblast se spouštěči aplikací, po její levé straně je sloupeček s kategoriemi aplikací (každou z nich lze přidat do Oblíbených jednoduše po kliknutí pravým tlačítkem), po pravé straně nejpoužívanější adresáře (home, Dokumenty nebo např. i USB flash disk, pokud je zrovna připojen). Největší výhodou je ale z mého pohledu přístup k repozitářům Ubuntu, kde je výběr softwaru nepoměrně větší a jeho instalace jednodušší, než „dobývání“ Xandrosu.

asus eeepc 1000h u1
„Umělá“ plocha na Eeebuntu

asus eeepc 1000h u2
Thunderbird a jedním příkazem nainstalované Psi

asus eeepc 1000h u3
Přidávání do oblíbených – jedním kliknutím

Pro netbooky vzniká (a bohužel často také rychle zaniká) řada specializovaných distribucí. Na první porozhlédnutí po Googlu to vypadá, že většina z nich je v různém stadiu neaktualizace či rozkladu, mimo jiné třeba i na Fedoře postavená Eeedora. Krom různých pokusů, obvykle přizpůsobujících netbookům nějaké známé a používané distro, lze na internetu najít návody, jak nainstalovat svou oblíbenou běžnou linuxovou distribuci, pokud vám nevyhovuje Xandros či přece jen docela dobře odladěné a přizpůsobené Eeebuntu. Eee PC je koneckonců pořád PC, i když zejména na obrazovce je vhodné šetřit každým pixelem.

Používání

Ze začátku jsem měla strach, že netbook sice může být pěkná hračka, ale jeho reálné využití bude minimální. Moje obavy ale rozptýlily už první dny. Z velkého počítače s digitální TV kartou jsem si pustila streamování TV přes wifi, netbook posadila na kuchyňský stůl a mohla jsem sledovat televizní program třeba při mytí nádobí. Skvělé je Eee PC i pro chvilky před usnutím: tolik netopí, takže není potřeba ho ani podkládat knížkou jako obyčejný notebook. Se slušnou, cca 4-5hodinovou výdrží je použitelný, i když s ním chcete trávit v posteli delší dobu, třeba když jste nemocní. Šikovným společníkem je i na cestách – místo se na něm najde téměř i v tom nejnaditějším batohu, případně větší kabelce (pro dámy), a pokud zrovna nepodnikáte okružní jízdu po republice nebo nepřijde sněhová (či jiná) kalamita, nemusíte se o baterii během cesty prakticky vůbec zajímat. A kromě jiného může Eeečko sloužit jako terminál, který odložíte kdekoli v domácnosti, kde ho potřebujete, kdykoli ho jedním stiskem klávesy probudíte, podíváte se třeba na jízdní řády a zaklapnutím víka pak jednoduše zase uspíte.

asus eeepc 1000h 5
Můžete se s ním třeba stavět na hlavu :)

Závěr

Jedno je jisté: není na světě netbook ten, aby se zavděčil lidem všem. Se stoupající použitelností (velikost klávesnice, displeje, pevný disk...) stoupá i velikost a hmotnost – tedy původní nejzásadnější výhody netbooků – a klesá rychlost. Každý, kdo o takovémto pomocníkovi uvažuje, si tedy musí najít svůj zlatý poměr toho, co považuje za důležité. Kdo jezdí autem a chce na delší cesty skladovat třeba filmy, toho pár deka 1000H navíc neporazí; zase však musí mít důvod, proč ne 12'' notebook s ještě větším displejem, klávesnicí a diskem. Kdo potřebuje doslova „notýsek“, který bude moci tahat nejen v batohu, ale klidně i v kabelce, a smíří se s tím, že na klávesnici stěží napíše román, resp. vydrží si zapsat celou přednášku (i když obojí možná lze) a disk určitě nebude příručním skladištěm filmotéky, tomu se odvděčí skutečně kompaktními rozměry 901.

Eee PC 1000H je pro člověka, který vždycky potřeboval „tak něco mezi“. Který chce něco opravdu malého, ale pořád dostatečně použitelného, a to 1000H s 92% klávesnicí a 10“ displejem už docela splňuje.

Případně pro někoho, koho láká svézt se na módní vlně netbooků, a nevadí mu, že nebude mít něco tak úplně do kapsy. Větší rozměry ostatně poskytují i spoustu výhod: na filmy uvidíte, při psaní nebudete mačkat tři klávesy najednou... a Eee PC 1000H je pořád dostatečně malý, sladký a přenosný, jak má správný netbook být.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

13.1.2009 01:00 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Koupil jsem si "devitku", a jsem s ni spokojeny. Taham ji vsude s sebou. Je jenom skoda, ze uz ji Luger^H^H^H^H^H Asus nechce vyrabet. Jednoho dne mohli dojit k netbooku pod magickou hranici 1kg.

ashen avatar 13.1.2009 08:10 ashen | blog: wheeeeeee
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Já zrovna objednávám Eee PC S101 - která tu hranicí míjí těsně, má udavanou hmotnost 1.09kg ;o))

Nvidia says no to free drivers, I say no to Nvidia
13.1.2009 08:19 zruda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Také mám Asus EEE 1000H. A jsem s ním naprosto spokojený. Na zádech v batohu není skoro vůbec poznat. A pracuje se mi s ním dobře. Je tedy fakt, že jsem jej zatím neměl na žádné větší cestě, ale v práci jej používám pořád. S externí klávesnicí a myší. A proč ne 901? Byl jsem se podívat v obchodech a třeba zkusit něco naťukat na klávesnicích i jiných značek. A právě tento se mi líbil ze všech nejvíc.

Václav 13.1.2009 08:35 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Tisícovku považuji po téměř tříměsíčním používání za nejlepší investici do přenosného počítače jakou jsem udělal :)
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
emorjino avatar 13.1.2009 09:45 emorjino | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

I já vlastním Asus Eee 1000H, a jsem s ním též nnad míru spokojený. Je to přesně ten pravý kompromis mezi mobilitou a použitelností...

Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
Nicky726 avatar 13.1.2009 09:47 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Díky za hezký článek. Utvrzuje mě nadále ve volbě si EEE1000 koupit, teď už jen zda SSD nebo přeci jen HDD...
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
Václav 13.1.2009 10:47 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Osobně jsem se rozhodl pro HDD verzi a počkat si na lepší/levnější SSD (až mi HDD odejde :D )
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
22.1.2009 23:38 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

jj, udelal jsem to same. mam 160GB disk, je to trosku hlucnejsi (nez by to asi bylo s SSD), ale za rok za dva to vymenim a jede se dal (a ceny SSD budou urcite jinde)

13.1.2009 10:17 kotz | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Asus N10J
Mě poslední dobou hodně zaujal asus N10J. Líbí se mi na něm oddělená grafika a Express card. Pokud by u těhle rozměrů dali větší rozlišení tak po něm šáhnu hned.
Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
13.1.2009 15:06 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J

V recenzi na Asus jasně píší, že nabízí podobnou velikost bodu jako 12" WXGA. Dále se píše, že podle výzkumů nebudou mít lidé, který mají zrak v pořádku s tímto problém.

Problém je těch 10". Pro subnotebooky je odjakživa ideální těch 12". No a samozřejmě notebook používáme jenom mobilně. V kanclu je nejlíp ho nechat vyplý. Takže 90% notebookářů může jít navštívit bazar a za získané koupit si mnohem lepší desktop. Nachytali se akorát na reklamu.

13.1.2009 16:19 Tazi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J

Nechápu to používání notebooku jen mobilně. Proč by měl být v kanclu vyplý ??

Nedokážu si představit, že mimo kancelář pracuji na notebooku (s i bez VPN) a v kanclu na jiném PC... Od toho jsou snad dokovací stanice, ne??

Fluttershy, yay! avatar 13.1.2009 16:51 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Pro subnotebooky je odjakživa ideální těch 12".

Ehm...

No a samozřejmě notebook používáme jenom mobilně. V kanclu je nejlíp ho nechat vyplý.

WTF? Dokovací stanice je jako co? Ten externí monitor, USB HUB, externí klávesnici a neméně externí klitoris mám jako proč?

Takže 90% notebookářů může jít navštívit bazar a za získané koupit si mnohem lepší desktop. Nachytali se akorát na reklamu.

Prdlajs. Jak bych ho přenášel do školy, na chatu, do jiných částí domu? Také bych si musel pořídit UPS. A musel bych nějak sdílet data... Dvakrát instalovat kompletní systém se mi také nechce.

14.1.2009 14:45 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J

V  případě nejvyšší nouze docking station. Do školy notebook na co? Je to každého věc, ale na notebooku se dělá hůř a je poruchovější než desktop. 

Fluttershy, yay! avatar 14.1.2009 17:14 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Do školy notebook na co?

Na psaní?

...na notebooku se dělá hůř...

Mno...

...a je poruchovější než desktop.

Nějaká statistika? A ty nejlevnější šunty Acer a podobně vynechme. Má zkušenost je taková, že můj laptop (Dell Latitude) funguje už pět let v pohodě, zatímco desktopům v mém okolí odcházejí například základní desky...

14.1.2009 17:41 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Já i kamarádi (v době nákupu stál můj notebook necelých 40 000 Kč) jsme měli každý notebook v servisu už několikrát. Tomu kamarádovi dokonce praskl pant u víka. Dalšímu zase dvakrát po sobě přestaly fungovat reproduktory (podle servisu řešeno výměnou desky).

Ale také ten notebook nacestoval mnoho tisíc kilometrů, prodělal dokonce i nějaké pády (v brašně) a práci v nelidských podmínkách (střechy, dílny, auta, vlaky). Pamatuji se, že jsem ho jednou zapomněl vypnout a v brašně se vypnul přehřátím. Také bude už čtvrtým rokem spuštěný cca 20 hodin každý den. A i když mu už neslouží baterka a jsem naštvaný na dílenské zpracování (které je ale oproti novým Asusům příkladné), tak si myslím, že svou službu odvádí velmi dobře.

Zkoušel jsem ho používat i ve škole, ale bylo to dost nepružné a otravné, tak jsem se vrátil ke starému dobrému bloku a propisce. Chtělo by to nějaký tablet pc ...
Fluttershy, yay! avatar 14.1.2009 17:42 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Chtělo by to nějaký tablet pc ...

Tablet a PC. ^_^

14.1.2009 23:06 kotz | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/30144-hp-compaq-2710p.html ?
Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
15.1.2009 00:50 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Vypadá pěkně. Jen škoda toho malého rozlišení. 1280x800 je hrozně málo. I když při té velikosti displeje ...
15.1.2009 09:58 kotz | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Na tablet je to právě celkem dost. Navíc myslím že větší tablety než 12" se nedělají.
Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
Luboš Doležel (Doli) avatar 14.1.2009 22:24 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
ale na notebooku se dělá hůř
To by mě zajímalo proč. Klávesnice je otázkou zvyku, každopádně na NB mám plnou klávesnici. Stejně jako u desktopu mám k notebooku myš. Akorát že s notebookem si zalezu kamkoliv, kdežto s deskopem jsem omezen na jedno místo.
21.1.2009 23:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus N10J
Klávesnice je otázkou zvyku, každopádně na NB mám plnou klávesnici.
Jak pro koho. Já si k té své "plné" notebookové klávesnici stejně většinou tahám ještě normální. Ale i tak je to mobilnější řešení než desktop.
13.1.2009 10:57 padam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Koupil jsem přítelkyni 9" verzi.
Je na vozíku a má atrofované v podstatě celé tělo,
takže se ani neotočí v leže na posteli.
Koupil jsem jí proto "devítku".
9" verze má pořád ještě přijatelný výkon.
Hlavně je lehká, skladná a 5-7 hodin na baterie je super.
Přítelkyně dokáže s tímto modelem manipulovat sama
a nehrozí pád, nebo rozbití při psaní v sedě na posteli.
Bohatě stačí, když ji asistence notebook podá :-)

Jsme spokojeni.
Někdy během příštího týdne nainstaluji EeeBuntu.

Fluttershy, yay! avatar 13.1.2009 16:46 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
To je poezie?
13.1.2009 16:47 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Když na to teď koukám, proč ne. Něco podobného by mohl psát Hrabě dneska :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
Fluttershy, yay! avatar 13.1.2009 16:53 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Hodně alternativní poezie... figury nejsou, tropy také ne.
Pavel Čejka avatar 13.1.2009 13:28 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Mám EEE 901 a prakticky jediné, co mi opravdu vadí je ten zatracený lesklý povrch. Bez ohledu na to, že pracuju s čistýma rukama je povrch neustále omatlaný, 1000 alespoň není lesklá okolo touchpadu. A taky zadrhávání SSD disku, chvílema má sekundové odezvy, zlatý HDD (na kapacitu a rychlost disku náročnější úkoly řeším na externím USB 2,5" HDD).

Potřebuju stroj s SSH kvůli správě serverů, Firefoxem a KWritem, sporadicky OpenOffice ... EEE 901 pro tento účel nemá chybu. WXP sice nabootuju v průměru 1x - 2x měsíčně, ale i tak se občas hodí alespoň k otestování, že Samba funguje jak má i z pohledu Woken :-) Příp. k jiným servisním účelům.

Aktuálně používám normální nepřizpůsobené distro OpenSuSE 11.0, s Bluetooth a WiFi jsem se neobtěžoval, nepotřebuju. Zkratkové klávesy taky ne, ostatní funguje bez problémů, ovladač ethernetu jsem stáhnul kdesi už zkompilovaný pro distribuční kernel.
13.1.2009 14:57 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Nevěřím tomu, že někdo nechce WiFi a bluetooth. Jak dělá sync úkolů a kontaktů  na mobil? To je základní věc. Děti se podle mě Linuxu bát budou oprávněně. To teda slyším poprvé, že někdo učí děti administrovat Linuxácké servery nebo co :-).

13.1.2009 15:43 bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

V zivote jsem nepotreboval delat nejaky sync ukolu a kontaktu na mobil. Zakladni vec to neni.

13.1.2009 15:53 Dr.Tič
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Taky jsem v životě nepotřeboval sync úkolů a kontaktů mezi PC a mobilem. Ale Bluetooth používám. A na mém notebooku s Linuxem si děti normálně hrají každý den bez potřeby cokoli administrovat. A to ještě neumí číst.

14.1.2009 09:59 aubi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Moje děti ani jiný systém neznají :-) Respektive nedávno jsme použili widle pro nějaký hry (auta), ale samy si na nich hrát nesmějí (k nějakému náznaku zabezpečení chybí widlím ještě pár desítek let), takže radši Linux a hromady her, který si můžou hrát bez dohledu (obzvlášť pro malý děti doporučuju GCompris, pro ještě menší childsplay).

 

13.1.2009 16:17 Mard
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Já si IPAQ synchronizuji přes USB kabel. WiFi a BT mám vypnuté. WiFi zapínám tak 1 x do měsíce když jsem někde s free WiFi abych se podíval na net, ale jink toho mám dost v práci.

Fluttershy, yay! avatar 13.1.2009 16:45 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Nevěřím tomu, že někdo nechce WiFi a bluetooth.

Pro komunikaci s telefonem/PDA používá USB kabel, BT je pro mě irelevantní. Wi-Fi nám ve škole zrušili a doma není, takže je pro mě také irelevantní. Navíc jeho vypnutím šetřím baterie.

Jak dělá sync úkolů a kontaktů na mobil?

Třeba kabelem?

13.1.2009 17:19 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

V zivote jsem nepotreboval delat nejaky sync ukolu a kontaktu na mobil. Muj mobil ani nema bloototh, ukoly si do nej nepisu.

13.1.2009 18:18 ntw
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Taky nedělám sync. Ale bluetooth i wifi jsou pro mě zásadní. Bluetooth pro připojení k internetu přes mobil, když jsem v terénu (základní důvod koupě EEE 901) - nemusím mobil (n3110c nebo n70) ani vytahovat z kapsy, jen nahodím BT konexi a kppp. Wifi používám zejména doma anebo když jsem o víkendu u rodičů - v domě je v přízemí slabý signál mobilní sítě, tak mám v patře připojený modem Huawey E172 k Asusu WL500gP.

13.1.2009 21:30 Luigi | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Wifi i bluetooth jsou opravdu vyborne veci, ale sync na mobil nepouzivam a ani neznam nikoho kdo to pouziva. Moje zkusenost s lidmi je takova, ze tento pocitac hodlaji pouzit jako terminal k internetu = web, maily, nekteri IM sluzby pripadne videohovory extremne snadno ovladatelnych sluzeb ala skype. Idealne pomoci wifi, aby nikdo nic nemusel pripojovat. Tim vycet akci pro drtivou vetsinu uzivatelu konci. Nekdo mozna jeste vyuzije bluetooth pro stahovani fotek z mobilu/USB port pro stahovani fotek z fotaku. Synchronizaci jsem videl pouzivat akorat lidi z IT oboru, nikdo jinej nema chut to nastavovat a ani to moc nepotrebuje.... kazdy mame zakladni veci jinde, a tahle je zakladni fakt pro malo lidi, verte mi :-) Samozrejme nijak nechci snizovat jeji vyznam, nicmene...domnivam se ze je to tak jak jsem napsal :-)
Pavel Čejka avatar 14.1.2009 23:09 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Na telefonu jsem nikdy kalendář/plánovač nevyužil, nepotřebuji synchronizovat. K internetu se mobilem nepřipojuju, nepotřebuju přístup k netu na cestách, stačí mi, že je přístup v místě, kam cestuji.

V sítích o které se starám je vždy možnost se připojit kabelem (není-li, tak to nejprve musím opravit), nemám s tím problém a Wifi tam obvykle není (kvůli bezpečnosti), takže ani to mne netrápí. Jinde se k sítím připojovat opravdu nepotřebuju, zvláště ne na veřejnosti (knihovny, kavárny, všelijaké hotspoty ...). Tak proč bych se obtěžoval s rozcházením? Upřímně mne překvapuje, že to vůbec někoho překvapilo :-)

A když už je nezbytně nutné řešit něčí problém vyžadující Bluetooth atd..., tak tam jsou pořád k dispozici Wokna, byť hodně redukovaná.

Opravdu mi EEE slouží primárně jako relativně luxusní zápisník a terminál. Vyhovělo by i PDA, ale za cenu nepohodlí malého displeje a žádné/mizerné klávesnice. EEE má alespoň normální QWERTY i když menší.

Jo a samozřejmě jedním z důvodů byl emulátor Fuse (KWrite, AS, playtzx ...), loni na Bytefestu byl velmi užitečný a letos doufám bude zas.
19.1.2009 22:52 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Sync úkolů a kontaktů je základní věc, lol. Mě stačí Nokia 3310 a kontakty a SMS na SIM kartě. Ale prave jsem si koupil telefon s MP3 přehrávačem, protože jsem obojí rozšrotoval, tak to budu mít v jednom.
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
13.1.2009 15:57 Dr.Tič
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Mimochodem - nevíte kde se dá sehnat ona verze s Linuxem? Všude vidím nabídky s WXP okolo 10000,- a za Widle se mi navíc platit nechce. Stejně bych je hned mazal.

Fluttershy, yay! avatar 13.1.2009 16:43 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Mimochodem - nevíte kde se dá sehnat ona verze s Linuxem?

eBay. ^_^

Nicky726 avatar 13.1.2009 19:18 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2009 08:52 al
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Také jsem hledal, kde ho koupit a nikde nic, samé XP. Asus.as ho mají za 9 690 Kč, ale musím říct, že jsem čekal větší cenový rozdíl proti verzi s windows (porovnání cen). Ví prosím někdo, jestli je nějaký podstatný rozdíl mezi verzí DOTHAN a ATOM?

Nicky726 avatar 14.1.2009 11:33 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Dothan je s Celeronem, čili horší spotřeba, výdrž a výkon.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2009 19:49 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

> Mimochodem - nevíte kde se dá sehnat ona verze s Linuxem?

Ja to koupil tady:

http://www.superetrader.co.uk/asus-eee-pc-901-black-intel-atom-cpulinux-20gb-umpc-p-3426.html

Puvodni Xandros uz nemam, akorat z nej mam jeste jadro a jaderne moduly. Pokud by mel nekdo zajem, mohu nasdilet.

14.1.2009 19:54 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Jinak puvodni system mel pozoruhodnou softwarovou vybavu, krome spousty vice ci mene znameho free software tam byla take treba interaktivni vyuka cinstiny.

13.1.2009 17:21 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Ten xandros se da nekde stahnout? Ja jsem ten notes koupil s Win a chtel bych linux. Zatim tam mam debian lenny, ale wifi jede jenom s nekteryma sitema. S eduroamem se odmita spojit sifrovane.

Fluttershy, yay! avatar 13.1.2009 18:23 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Ten xandros se da nekde stahnout?

Google? A na SourceForge je projekt...

15.1.2009 21:47 xandros sux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
xandros sux,

stahbi si EEEubuntu ubuntu primo pro EEEcka
16.1.2009 16:10 nonferatus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

jak vám chodí kamera na eeeBuntu? nemůžu ji rozchodit.

emorjino avatar 17.1.2009 12:36 emorjino | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

mě chodí hned po instalaci (aktualizaci).. akorát mám pocit, že ne na 1.3 MPix, zdá se mi to nějaké kostrbaté... (víc než na win)

Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
13.1.2009 20:04 Míra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Můžu se majitelů eeečka zeptat, jak zvládá přehrávání videa (XviD,...) Je přehrávání plynulé, nezadrhává to?

 

13.1.2009 22:49 Trin_
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Trha se jen pri prilis vysoke kvalite filmu (hdtv, a tak). Ale stejne filmy mi neprehraje uplne plynule ani dvoujadro turion. Xvid hraje uplne v pohode.
Nicky726 avatar 14.1.2009 00:01 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
To se divím s tím dvoujádrovým Turionem... Doma přehrávám h264 HD videa na Athlonu 64 (jednojádru @2,25 GHz) a k trhání dojde jen když probíhá zálohovací skript přes cron. Přičemž mám podezřejní, že za to stejně může víc přístup na disk...
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2009 16:10 Trin_
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Ja se taky divil. Kazdopadne jedno jadro visi na 100% a obraz se zadrhne/zpomali/zaostava za zvukem (podle parametru mplayeru). Ale ne vzdycky, takze mozna v tom ma prsty i ten disk. Spis jsem chtel rict, ze to video co eeecko nedokaze prehrat je opravdu hodne (a zbytecne) kvalitni - 20 minut ma 0,5GB. Na "normalni" video ten atom v pohode staci.
15.1.2009 13:50 Míra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Když se ten film trhá, tak je na vnitřním nebo na externím disku?

15.1.2009 15:47 Trin_
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Externim. Ale vetsinou i z toho usb 2.5" disku bezi plynule.
kyknos avatar 14.1.2009 06:57 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
bezne dvd ripy z torrentu prehrava super, jen se lidi divaji divne, kdyz v metru koukam na film :)
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
14.1.2009 16:14 Trin_
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
To ja si v metru z eeecka jenom ctu. To jde i ve stoje. Acroread i Comix umeji otacet obraz, takze se to i drzi jako kniha. Ale uznavam, ze po pul hodine je to kilo a pul v ruce citit.
26.1.2009 20:47 Edous
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

720p to přehraje krásně bez sekání

na 1080 se už ale nedá koukat...

....proč taky?

Mám Eee1000HD 2 tydny a neměnil bych.

14.1.2009 17:53 Yokotashi
Rozbalit Rozbalit vše mam eee901
Je to pekne, male, ma debilne umistenou tildu a pravy shift, nezapne podsviceni displaye pro +4 degC, zere skoro 10W, jinak docela fajn.

Uz asi 3x se nevzbudil ze sleepu (asi za mesic a pul), 2x se tam neco zblaznilo okolo alsa a sleepovat neco v cem je automounter take nepatri nejinteligentnejsim napadum. PPP tam lehne v prumeru okolo 20ti minut (GPRS modem). Co z toho je sw a co hw problem zatim nevim.

Od notebooku staveneho na linux jsem cekal vic ... (porovnavam s iBook G4), ale pokud to vybocuje z prumeru PCcek na trhu, tak spise do plusu.
14.1.2009 18:23 Andrej Herceg | skóre: 43
Rozbalit Rozbalit vše Re: mam eee901
Nové verzie (1000HE a 1000HAE) majú vylepšenú klávesnicu (napr. Shift vľavo) a aj lepšiu batériu.
14.1.2009 19:45 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: mam eee901

> Je to pekne, male, ma debilne umistenou tildu a pravy shift, nezapne podsviceni displaye pro +4 degC, zere skoro 10W

Me Eee 901 zere v idle okolo 5.7 W (odpojene periferie (krome ctecky karet) a ethernetovy kabel, podsvit na 4). Existuje trik, jak toho docilit - nabootovat jadro, ktere se dodava k Linuxovym verzim Eee 901, a nastavit usporny rezim pomoci jednoho souboru v procu. Po vypnuti a zapnuti to zustane zachovane.

15.1.2009 15:54 Trin_
Rozbalit Rozbalit vše Re: mam eee901
Tohle me zajima. Ja se pod 7.5W nedostal. Mam sice 1000h, ale stejne ten rozdil ve velikosti plochy displeje neni takovy (plocha displeje 1000h je o 30% vetsi). Napsal byste o tom neco? Treba neco pridat k http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/asus/asus-eee-1000h . Spousta lidi by byla vdecna za dalsi (odhaduju) hodinu vydrze.
15.1.2009 21:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: mam eee901

> Napsal byste o tom neco?

Dobra, tak jsem o tom neco napsal:

http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~zajio1am/texts2/eee901.html

16.1.2009 02:33 Trin_
Rozbalit Rozbalit vše Re: mam eee901
diky moc, mam postarano o zabavu na vikend.
14.1.2009 19:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Take vam prijde, ze je v tech Eeeckach priserne pomala graficka karta (nebo spatny linuxovy ovladac)? Predtim jsem mel Via C3, tedy zhruba 3x pomalejsi procesor a jeho integrovana grafika take nebyla zadny zazrak, ale po vymene za Eee 901 se me nektere graficke operace citelne spomalily - napriklad page up/down v prohlizeci (a je celkem jedno jakem, at firefox, epiphany, nebo treba dillo) ma znacnou latenci.

15.1.2009 23:43 TIGER
Rozbalit Rozbalit vše Já stále čekám

Já stále čekám, s čím vyrukuje AMD? Měl jsem možnost vyzkoušet dost netbooků, a mne nejvíce sedlo MSIčko, ale jak jsem psal, já čekám ...

brk avatar 19.1.2009 06:41 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
ve srovnání s devítipalcovým Eee PC 901, které je velikostí i vahou téměř poloviční i proti těm nejmenším notebookům.
Tuhle pasáž jsem nějak nepochopil, konkrétně tu hmotnost. Ve srovnávací tabulce EEEček na iDnesu píšou, že to váží 1,1kg, což mi nepřipadá jako polovina 0,979kg Toshiby Portégé R500-12P, tedy plnohodnotného notebooku i s vypalovačkou.
USE="-qt -kde"
19.1.2009 16:30 quanti | skóre: 16 | blog: ch1x0r
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

...no dobře... Portégka, to je trochu podpásový argument :) A rozhodně dost nesrovnatelný cenově...

brk avatar 19.1.2009 21:31 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
Já to zase bral jako osobní útok na můj ThinkPad, který je sice o 15dkg těžší, ale dvojnásob to není. ;o)
USE="-qt -kde"
9.2.2009 13:49 petrvac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem

Neví někdo kde by se dalo sehnat CZ Recovery DVD s Xandrosem? Nechtělo se mi čekam na linuxové EEE v černé barvě a tak jsem koupil s Win XP.

2.1.2010 01:05 BIN
Rozbalit Rozbalit vše Asus Eee PC 1000H Kompaktní ale přece jen ošizený!!!
Jedná se o zcela elegntní přenosný computer značky a zároveň firmy "ASUS" pod titulním názvem Eee PC H1000.Je dobrý lehký krásný a svým designem naláká opravdu každého jako jiné notebookové systémy.Displei je vele dobře skoncipován a hezky vymodelováno zadní tělo displeje.Kamerka a dva mikrofoný pro (lajicky)dvojté nahrávání či komunikace.A (Odborně) stereo nahrávání a komunikaci ve stereo kvalitě tak jako levý-pravý kanál u sluchátek a jiných zařizení.Kamerka mohla mít alespoň 5mega pixelu za ty peníze!Mohla umět natáčet videa a líp fotit i s možnostmi které jsou v každém fotoaparátu!Baterie mohla být silnější a výdržnější!Tač pad mohl být lépe proveden!Mohl tento notebook obsahovat universal vstup pro profrsionáli co rádi nahrávají hudbu pomoci Line-In vstupem!Není,jen pro sluchátka,repro.A mikrofon!Ram paměť fyzická paměť operační paměť-1 GigaByte málo a slabé pro integrovanou videokartu!Video je integrované v čipu který je zároveň mostem.Paměť mohla být už od výrobce 2GB,nevím proč když i tak ten notebook stojí nemalé peníze!!!!Další věc proč jen jeden sodim slot proč né dva?!!!Tak by se FP zvedla o 3GB a byli by 4GB FP.To by znamenalo že by mohla videokarta integrovaná v čipu mít svojí fp 2 až 3 Gb FP a tím by se zvedl podle mně výkon i u her!!!Ne jen v aplikačních rozměrech!Hard disk drive-pevný disk/uložiště dat.TTaky 160GB je strašně málo za ty investice,proč né 320GB to je sympatická velikost tak jak má být pro žráče internetu dat a programů a pracovních dat!!!I vy by jste to více ocenili!!!3x USB no?Mohli být klidně 4ři vešli by se tm!VGA výstup kčemu tak starý výstup proč né HDMI nebo chinch výstup na televizi?!!!Slotník karet jen SD?Málo za ty peníze to mohlo být na více druhů chipů přenosných!!!Co je těšivé že je vevnitř integrovaná wifi a bluetooth modul!Veleznačné použití v dnešní náročné době obdobností!Mohl být i IRDA Infračervený rozhraní pro ty jako jsem já já milují IRDA je to plug in play velejednoduché vyhledání zařizení a jde to hned,což o bluetooth to říct nemohu i když se honosí kdoví čím!Led osvětlení a indikace!Led jsou velice stejné a matou!Pokus o červenou je falšnutý oranžovou nechtné to světýlko!Hry ano hry jsem testoval a fungují viz.GTA3,GTA VC,DRIVER,NFS High Stakes ale obrazově kulhá!Když to jde na maximum nastavit a tak učinim hra nelze spustit kvůlí videokartě!Další hry jsem nezkoušel!Mechanika ta fakt hodně chybí jako by nemohli k balení nechat i stardantní mechaniku pro vypal a čit tu nejobyčejnější vypalovakču bez lightscribe a blueray discu!!!Jinak je dobrý až na to všechno co chybí!!!Děkuji za pozornost!BIN.
11.6.2011 19:15 toshibman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 1000H: mezi netbookem a notebookem
dobrý den, prosívás, máte někdo krabici od tohoto netbooku ? pokud ano, prosím napište mi na toshibman@seznam.cz moc děkuji

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.