abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Fvwm - II

    8. 11. 2004 | Petr Bravenec | Recenze | 11174×

    Možnosti nastavení Fvwm2 a ukázkový konfigurační soubor.

    Úvod

    Jak už jsem uvedl v předcházejícím díle seriálu, je systémová konfigurace uložena v souboru /etc/X11/fvmw/system.fvwmrc. Tento konfigurační soubor je platný pro celý systém, pokud ovšem nemá uživatel vytvořenu vlastní konfiguraci v souboru .fvwm2rc ve svém domácím adresáři.

    Aby se vám lépe experimentovalo, stáhněte si ukázkový konfigurační soubor vytvořený speciálně pro tento článek a uložte jej ve svém domácím adresáři (doufám, že jsem v něm nenasekal příliš mnoho chyb).

    Správce oken fvwm je velmi dobře dokumentován ve své manuálové stránce:

    man fvwm2

    Vlastní manuálovou stránku má i každý modul fvwm.

    Struktura konfiguračního souboru

    Konfigurační soubor nemá žádnou pevně danou strukturu, nelze jej v žádném případě přirovnat například k xml souborům nebo ke konfiguračnímu souboru Samby. Fvwm používá pro svou konfiguraci spíš jednoduchý programovací jazyk. Přesto lze vysledovat v konfiguraci několik logických částí.

    Menu

    Většina menu se vytváří příkazem AddToMenu. Výjimku mohou tvořit dynamická menu, ale ta jsou námětem na jeden dlouhý celovečerní díl tohoto krátkého seriálu. Prvním povinným parametrem příkazu je název příslušného menu. Potom následuje textový nápis a nakonec požadovaná akce. Pokračovat v příkazu lze na dalším řádku, ten musí začínat znakem +.

    AddToMenu HlavniMenu 
    + "**** Hlavní menu ****" Title
    + ""                      Nop
    + " X terminál"           Xterm
    + " Mozilla"              Exec /usr/bin/mozilla
    + " Programy"             Popup Programy
    + " Okolní počítače"      Popup Pocitace
    + " Konec práce"          Popup Quit-Verify

    Ve výše uvedeném příkladu je pro tvorbu menu vystřílený praktický celý využitelný arzenál možných akčních příkazů. Title a Nop pravděpodobně nepotřebují bližší vysvětlení. Exec je využit pro přímé spuštění programu a Popup pro vyvolání dalšího podmenu. Trochu nejasná může být akce XTerm - jde o volání funkce. Narozdíl od Mozilly XTerm spouštím velmi často a navíc různými způsoby podle okamžité nálady a počtu volných rukou. Pro jeho vyvolání mám proto v konfiguračním souboru definované i další zkratky - doubleclick (MS patented) na volné ploše nebo stisknutí klávesy "rozevláté wokno". Abych nemusel v konfiguračním souboru vypisovat pokaždé startování XTermu se všemi jeho početnými parametry, mám volání XTermu definované ve funkci na jediném místě.

    Funkce

    Funkce se vytvářejí příkazem AddToFunc. Syntaxe při tvorbě funkcí je podobná jako při tvorbě menu. Prvním parametrem je jméno funkce a dále následují jednotlivé akce tak, jak je má hezky za sebou funkce provádět. U každé akce se navíc dá stanovit, za jakých podmínek se akce provádí.

    AddToFunc Xterm I Exec xterm +xb -ls -bg "#c0c0a0" \
      -fn '-misc-fixed-medium-r-normal--14-*-*-*-*-*-iso8859-2' \
      -T db1 -e ssh db1 
    
    AddToFunc Xterm-or-Root-menu
    + D Xterm
    + C Menu HlavniMenu Nop

    V příkladu jsou definovány dvě funkce. Vysvětlení si zaslouží trochu záhadné písmenko, které se vyskytuje před samotnou definicí požadované akce. Jde o jednoduchý podmíněný příkaz, který říká, za jakých podmínek se má akce spustit. Písmenem I (Immediate) jsou označené akce, které se mají provést okamžitě. Písmenem C (Click) nebo D (Doubleclick) se označují akce, které se provádějí při kliknutí myší a nakonec písmenem H (Hold) se označují akce, které se mají provádět, drží-li uživatel tlačítko myši stisknuté.

    Některé funkce mají speciální význam. Jsou to hlavně funkce StartFunction, InitFunction a RestartFunction. Ty se provádějí okamžitě po nastartování nebo restartování okenního manažeru.

    Myšové zkratky

    Provádění změn ve zkratkách myši musím často konzultovat s manuálovou stránkou, a to i přesto, že jsem si přímo do konfiguračního souboru popsal jednotlivé parametry. Pro definování myších zkratek slouží příkaz Mouse:

    # Myš na ploše
    Mouse 1  R  N  Xterm-or-root-menu
    Mouse 2  R  N  Xterm-or-Window-Ops
    Mouse 3  R  N  Xterm-or-Windows-List
    Mouse 1  R  C  Xscreensaver

    V příkladu je definováno chování myši při poklikání na volnou plochu obrazovky. V dřívější ukázce jsme si definovali funkci Xterm-or-root-menu. V této funkci se volá buď hlavní menu nebo xterm podle toho, jestli bylo myší kliknuto na plochu jednou nebo dvakrát. Ostatní funkce mají podobný význam.

    Příkaz Mouse má čtyři parametry. Prvním je číslo tlačítka myši. Tlačítko levé má obvykle číslo 1, tlačítko prostřední má číslo 2 a tlačítko pravé má číslo 3. Pokud na tlačítku nezáleží a akce se má vyvolat při použití libovolného tlačítka, použije se v konfiguračním souboru číslo 0.

    Dalším parametrem je kontext, ve kterém bylo tlačítko stisknuto. V příkladu je kontext R - root window - pracovní plocha. Dalšími možnostmi jsou T - titulek okna, I - ikona, W - aplikační okno, S - rámeček okna, F - rohy rámečku okna. Číslice 0 až 9 označují jednotlivá tlačítka umístěná v horní liště okna (počet a vzhled tlačítek lze nastavit). Písmena lze sdružovat dohromady, následující příklad umožňuje měnit velikost oken jak pomocí rožků tak i rámečku okna:

    Mouse 1 FS A Resize-or-Raise

    Dalším parametrem je modifikátor (Ctrl, Alt, Shift a podobně). N - žádný (no) modifikátor, C - control, M - meta (na klávesnici PS se ukrývá pod klávesou Alt), L - caps lock a nakonec A - jakýkoliv modifikátor. X11 znají další modifikátory mod1 až mod5. Ty zná fvwm jako modifikátory 1 až 5. Modifikátory se mohou sdružovat dohromady, a tak lze přiřadit akci například kombinaci Ctrl-Alt-Click pro uzamčení obrazovky (v přiloženém konfiguračním souboru je použita jednodušší kombinace bez Alt):

    Mouse 1 R CM Xscreensaver

    V přiloženém ukázkovém konfiguračním souboru je na různé kombinace kláves CTRL a doubleclicků pověšeno volání různých XTermů s přístupy na různé počítače. Abych měl při práci ihned jasno, jsou XTermy na různých počítačích odlišené svou barvou.

    Klávesové zkratky

    Klávesové zkratky jsou tvořeny prakticky úplně stejně jako zkratky pro myš. V prostředí X11 je u klávesových zkratek někdy trochu složitější najít jméno pro příslušnou klávesu. Nepojmenovaná bývá třeba klávesa "rozevláté wokno". Pojmenovat neznámé klávesy je možné pomocí příkazu xmodmap a xev. Ty ovšem nejsou součástí fvwm. Příkazem xev zjistíme scan kód příslušné klávesy a pomocí příkazu xmodmap pak přiřadíme klávese jméno. Jak na to si můžete přečíst v krásném článku Multimediální a jinak vylepšené klávesnice, případně v článku Upravte si klávesnici na Rootu.

    Styly

    Další možnosti jak upravit chování a vzhled různých oken nabízejí styly. Jejich pomocí se dá nastavit třeba vzhled horní lišty, počet knoflíků na liště, použité písmo, ikony, barvy a podobně. Každou aplikaci je možné nastavit zvlášť.

    Příkaz Style má celkem jednoduchou syntaxi. Za příkazem je jméno (nadpis) okna, kterého se vlastnosti týkají, následované seznamem vlastností, které se mají pro okno nastavit. Seznam je oddělený čárkami. Ve jméně okna se dá použít hvězdičková konvence, pokud je v názvu okna mezera, je nutné uzavřít jméno do uvozovky.

    MenuStyle  * fvwm, Font
    -adobe-helvetica-medium-r-*-*-16-*-*-*-*-*-iso8859-2
    Style * Font -adobe-helvetica-bold-r-*-*-12-*-*-*-*-*-iso8859-2
    Style * IconFont fixed
    Style * IconBox 640x480+1034+10
    Style * BorderWidth 7, HandleWidth 7
    Style * ClickToFocus
    
    # Styly pro xv:
    Style "*unregiste*"  NoTitle, NoHandles, BorderWidth 0
    Style "*unregiste*"  Iconbox -40 10 -0 500
    Style "*schnauzer*"  Iconbox -40 10 -0 500
    Style "*schnauzer*"  ClickToFocus, ClickToFocusRaisesOff

    I když jsem se snažil vybrat jen některé věci, je ukázka stylů poměrně veliká. Hned na prvních třech řádcích se definují fonty - ty lze nastavit pro každou část zvlášt (titulek, ikona, menu...). Na dalších řádcích se říká, kde se mají na obrazovce skladovat ikony, jak mají být široké okraje a jak se mají okna chovat při kliknutí na jejich plochu.

    Chování se dá pro některé aplikace dále upravit. Obrázky si prohlížím archaickým programem xv. Kolem obrázku žádné okraje nechci, nastavuji tedy NoTitle, NoHandles, BorderWidth 0. Chci, aby se ikonky programu xv skladovaly na jiném místě obrazovky - pro xv vytvářím vlastní IconBox.

    Při prohlížení obrázků mám samotný obrázek (bez okrajů a titulků) na popředí. Okno se seznamem obrázků (visual schnauzer) mám utopené pod obrázkem a chci, aby utopené zůstalo, i když na ně kliknu. Volby ClickToFocus, ClickToFocusRaisesOff umožňují, aby jedno konkrétní okno zůstalo stále vespod, i když je aktivní (celé chování je ve skutečnosti trochu složitější - okno lze vytáhnout do popředí kliknutím na rámeček nebo titulek). Zbývající okna tímto nastavením nejsou ovlivněná a chovají se normálně - při kliknutí se dostanou nahoru nad ostatní okna.

    Ostatní nastavení

    Sem jsem zahrnul vše ostatní, co v rozmezí tohoto článku nezapadlo jinam. Fvwm má bezpočet různých konfiguračních příkazů, ze kterých uvedu alespoň tři:

    ClickTime 200
    DoubleClickTime 150
    OpaqueMoveSize unlimited

    Příkaz ClickTime říká fvwm, jak dlouhé stisknutí tlačíka myši (v milisekundách) má ještě považovat za kliknutí, a co už považovat za držení stisknutého tlačítka. Stejně tak příkaz DoubleClickTime dává fvwm vědět, co má být považováno za doubleclick a co za dva nezávislé kliky po sobě. Konečně příkaz OpaqueMoveSize unlimited říká, že po obrazovce se mají vždy přesouvat okna i s celým svým obsahem. V dnešní době superrychlých akcelerovaných videokaret nemá smysl nastavovat něco jiného. V době, kdy jsem ještě honil okýnka na třiosmšestce s videokartou Cirrus Logic 5434 (tehdy úžasné dělo), mělo význam nastavit hodnotu například na 25 - u všech oken větších než 25 % obrazovky se přesouval pouze rámeček okna, obsah následoval jako poslední až po uvolnění tlačítka myši.

    Ladění konfigurace - restart fvwm

    Pro snazší ladění je vhodné někam do menu vložit volání funkce Restart. Ta má jeden parametr - jméno okenního manažeru, který se má místo fvwm nastartovat. Tak můžeme místo fvwm nastartovat úplně jiné prostředí, aniž by bylo třeba se odhlásit. Nejčastěji ovšem startuju opět fvwm2 - při změně konfiguračních souborů tak dojde k implementaci všech změn provedených v konfiguraci, aniž by se ukončily běžící aplikace.

    Závěr

    O konfiguraci fvwm jsem nenapsal ani zdaleka vše. V krátkém článku nelze zacházet do přílišných detailů. Vůbec jsem nezmínil například efektnější nastavení stylů (obrázky, barevné přechody), virtuální obrazovky, moduly a určitě mnoho dalšího. O tom napíšu snad zase někdy příště.

    Ukázka uživatelských desktopů

    Zatím na výzvu reagoval pouze David Nečas (Yeti), takže vám nabízím jediný screenshot a jediný konfigurační soubor. Chcete-li také představit svoji konfiguraci Fvwm, pošlete screenshoty a konfigurační soubory na adresu redakce.

    David Nečas (Yeti)
    Yeti, Fvwm2 screenshot
    Konfigurační soubor
           

    Hodnocení: 46 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.11.2004 08:42 s0
    Rozbalit Rozbalit vše no, ja vam nevim
    zatim mne to nejak nepresvedcilo. mozna je to tim, ze jsem trosku fajnsmekr, co se grafiky tyce, takze tyhle zastrelene obrazovky... no, ehm, jak to rict... to je vsechno takhle nepekne?
    8.11.2004 09:04 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: no, ja vam nevim
    nastesti kazdy clovek ma svuj vlastni vkus (nebo nanestesti, kdyz tvorite neco pro vetsinu ;-) )
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    8.11.2004 09:22 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: no, ja vam nevim
    Když chceš omalovánky, můžeš mít omalovánky. Kdo chce nerušivé jednoduché a hlavně funkčni prostředí, má jednoduché nerušivé funkční prostředí.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    9.11.2004 08:49 s0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: no, ja vam nevim
    docela bych se ohradil proti pejorativnimu oznaceni "omalovanky". fvwm jsem pochopitelne zkousel, presto jsem zustal v kde a ve windowmakeru, uznavam, ze existuji stroje, kam tyto nizkotonazni wm patri, take prinaseji vyhodu v tom, krome narocnosti, kdyz mate (tak jako mam ja) uz odladenou konfiguraci a do nove instalace ji jen nakopirujete.

    Take jsou tyto drobecci dobre, kdyz u nich sedi clovek, ktery "vi o co jde" - t.j. vi, ze by mel spustet nejakeho zvukoveho demona na paralelizaci muziky a videa, kdyz je nahodou potrebuje, vi, ze existuje jine tlacitko mysi, nez je leve... atd...

    btw kdyz vidim nektere "nerusive" nastaveni, mam takove divne svrbeni a rozhodne bych u toho nevydrzel fungovat. proste proti gustu zadny destilat ;)
    8.11.2004 10:25 Milan Vančura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: no, ja vam nevim
    To je právě to, že s fvwm2 jde mít téměř grafickou simulaci KDE stejně jako úplně jednoduché až spartánské rozhraní. No a to graficky jednoduché rozhraní má většinou sílu v jednoduchosti používání, v rychlosti často se opakujících akcí atd. atd. Takové věci jsou v praxi nejdůležitější a bohužel se do screenshotů dávají těžko - vyzkoušejte si ty konfiguráky! Přečtěte si komentáře v nich, ať víte, co můžete zkoušet, pak si to pusťte a zkuste si to na vlastní kůži.

    Obrázek na pozadí a barvu rámečků okének si pak můžete změnit podle svého vkusu.
    8.11.2004 10:31 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše ClickToFocus
    Pěkný článek, díky! Jen bys doplnil, že FVWM se umí chovat i víc "unixově" a přenášet fokus pouhým přesunem myši (vč. automatického vyzdvihnutí okna). To je, myslím, věc, kterou dost lidí preferuje a nemělo by se jim to asi zatajovat (SloopyFocus a MouseFocus). Taky ty gradienty, co byly minule na screenshotu (a dost lidí je kupodivu používá), se mi zdají být dost odpozující a řekl bych, že jednobarevný MWM-like rámeček je hezčí, ale to je můj soukromý názor. Já třeba používám FVWM vypadající takto, ale obávám se, že to asi bude pro většinu lidí spíš odpozující ;-) (za barvy aplikací se omlouvám - IRIX) Taky mě zaujalo, jak hodně dokáže autor využít myš, ani mě nenapadlo, co by se s ní dalo všechno dělat (já mám na takové akce klávesové zkratky, protože myší se bojím ;-). Bude ještě nějaké pokračování (třeba o modulech FVWM)?
    marulinko avatar 8.11.2004 11:51 marulinko | skóre: 12 | blog: Technohead
    Rozbalit Rozbalit vše cool
    ja som nezavahal a hned som si skopiroval ten konfigurak, troska som si ho upravil a zatial sa mi to paci :) Doteraz som pouzival KDE ale aj ked dobre vyzera na mojom PC je KDE hrozne pomale. Uvidime dokedy mi to fwm2 nadsenie vydrzi :)
    marulinko avatar 8.11.2004 12:08 marulinko | skóre: 12 | blog: Technohead
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cool
    :) malo tam byt fvwm2 a pred chvilou mi nejako "neslo vyvolat" menu. Este ze citam clanky a pamatal som si nieco take, ze aj zapnuty NumLock ma vplyv na nastavenie :)
    Aleš Černý avatar 8.11.2004 12:27 Aleš Černý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše proč to 'Nop' u menu?
    Moc hezký článek. Škoda jen, že přišel trochu pozdě, neboť ten minulý mě navnadil natolik, že jsem hned stáhnul fvwm a začal se učit konfigurovat, takže to, co tu je popsáno už umím a to jsem se těšil, že se dovím i něco nového:-) Zajímalo by mě ale, jaký význam má to 'Nop' po vyvolání menu? Např. '+ C Menu NějakýMenu Nop'. Funguje mi to i bez toho 'Nop', tak nevím. I když jsem nejdřív taky nevěděl, proč je všude v ukázkových souborech '+ "Rxvt" Exec exec rxvt', tedy dvojitý výskyt 'exec' a přitom mi to fungovalo i jako '+ "Rxvt" Exec rxvt', ale to jsem se už aspoň dočetl, proč bych měl psát to druhý 'exec' "navíc". Ale proč to 'Nop' ?

    Btw. při restartu Fvwm mi to schodí Xmms. Čím to může být?
    Petr Bravenec avatar 8.11.2004 12:56 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proč to 'Nop' u menu?
    Toho Nop jsem si tam všimnul už dříve. Taky mi to funguje bez toho. Ani nevím, kde se to tam vzalo. Jak už jsem uvedl dříve - konfigurační soubor fvwm upravuju už deset let a už nevidím všechny ty artefakty, které tam zbývají z předchozích let. Vzpomínám si, že Exec exec mě taky kdysi zarazil. Ve verzi 1 se tahle konstrukce používala tuším na to, aby neforkoval shell, přes který se startovaly programy. V konfigurácích mi to opět zůstalo, i když je to pravděpodobně už zbytečnost.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    8.11.2004 16:44 Saša Babič
    Rozbalit Rozbalit vše FVWM 2
    Na svých slabých počítačích mám nejčastěji fvwm2 a pěkné konfiguráky jsou i na stránkách http://www.xwinman.org/fvwm.html
    8.11.2004 23:08 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Xterm options
    Není lepší je nastavit v Xresources? Pak by stačilo Exec xterm.
    8.11.2004 23:15 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše screenshot
    Jo, a místo xwd | convert se dá použít import a PNG to pozná podle přípony, takže pak stačí ~ místo $HOME.

    To bude asi všechno ;-)

    Jinak IceWM rulez kdyby byl nedostatek témat k diskusi ;-)
    9.11.2004 10:48 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: screenshot
    Některé věci se už asi neodnaučím ;-) import spouštím, leda když nechám omylem skript v Pythonu interpretovat shellem...
    9.11.2004 10:46 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Screenshot a konfigurák
    ...jsem tedy čekal, že se jich sejde víc.
    9.11.2004 11:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Screenshot a konfigurák
    Já také. A přitom je teď lidi inzerují přímo tady v diskuzi.

    Nic však není ztraceno. Když se najde ještě někdo, přihodím to do článku a z dalších dílů na ně bude odkaz.
    9.11.2004 16:23 Dodo
    Rozbalit Rozbalit vše Moze byt.
    Cakal som ale ze to bude pokracovat a dozviem sa nieco viac. Pouzivam fvwm uz roky a je to fakt super WM. Uz dlho ma trapi jedna vec ktoru sa mi zatim neporadilo rozchodit. Sejvnutie vestkych okien pri opustani fvwm a automaticke opetovne otvorenie po novom starte. Viem ze su na to moduly, postupoval som podla navodu, ale aj tak som prehral. Ma s tym niekto skusenost?
    11.11.2004 09:04 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vsechny
    Ahoj, trochu me zarazilo autorovo "snad nekdy ..." doufal jsem ze tento pekny serial bude mit dalsi a dalsi a dalsi ;) dily, moc me totiz zaujal!!!

    Diky
    Petr Bravenec avatar 11.11.2004 09:28 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vsechny
    Ale jo. Třetí díl už je v redakci a čtvrtý díl je hotový zhruba z devadesáti procent. Pátý díl mám zcela jasně nalinkovaný v hlavě (jenom najít pár hodin času na experimenty) a když se podaří, napíšu i díly šest, sedm a devatenáct.. Náměty bych už zhruba měl.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    11.11.2004 10:45 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vsechny
    jee, diky ;) to jsem moc rad! Uz jsem se lekl, prochazel jsem vsechny screenshoty na linkach od Vas a fvwm me dost hodne upoutal a uz se tesim na hrani si s konfiguracemi ;), misto blackboxu a kde na 2xkach ..;)
    25.11.2005 19:45 mosor@gmail.com
    Rozbalit Rozbalit vše freebsd
    ahoj ja by som sa chcel spytat ci je toto prostredie dostupne aj pre freebsd alebo ine os.
    diky mosor

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.