abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 785 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem

    28. 8. 2009 | Jaroslav Bubeník | Recenze | 5294×

    Přehrávání hudby, videa a rádia. Kvalita fotografií a videozáznamů. Propojení s počítačem, přístup k datům z Linuxu, použití telefonu jako bezdrátového modemu.

    Telefon nám pro účely recenze zapůjčila firma Sunnysoft, které tímto děkujeme.

    Zábava aneb hudba, video a kamera

    Jak jsem se už zmínil, telefon je vybaven interní pamětí o kapacitě 32 GB, což je dostatek pro hudbu i pro video. Jen tak na zkoušku jsem do telefonu nakopíroval nějakou hudbu a spustil hudební přehrávač. Ten si během několika sekund zaktualizoval hudební knihovnu a mohl jsem vesele poslouchat oblíbené písničky.

    nokia n97 052
    Hudební přehrávač.

    N97 má tak jako N5310 klasický 3,5mm jack konektor, takže k telefonu připojíte svá oblíbená sluchátka naprosto bez problémů a nemusíte řešit různé přechodky.

    nokia n97 019
    Videa ke stažení přímo z Nokia serverů.

    Veškerá hudba je v telefonu organizovaná, takže zapomeňte na hudbu, která neobsahuje správné tagy, to byste si toho moc neposlechli. Ale kdo je zvyklý mít hudbu řádně otagovanou, tak s tím nemá žádný problém.

    Interní reproduktory telefonu postačí k reprodukci hudby do širého okolí – jsou dva a jsou docela hlasité. Takže si telefon určitě oblíbí teenageři, kteří vysedávají po sídlištích na lavičkách a vyhrávají hudbu pro širé okolí. To se o iPhone říci nedá, výkon reproduktoru není moc velký a když jej zakryjete rukou či jej máte v kapse kalhot, tak neuslyšíte zhola nic.

    Po hudební stránce nechybí ani FM přijímač rádia s podporou RDS. To však neaktivujete bez připojených sluchátek, které jsou součástí telefonu. Vyzkoušel jsem jejich kvalitu a je přiměřená a pro běžné použití dostačující.

    nokia n97 106
    FM Rádio s podporou RDS.

    Zajímavou aplikací telefonu je FM vysílač, který dokáže veškerou přehrávanou hudbu vysílat do okolního éteru, na vámi zvolené FM frekvenci. To se hodí třeba do automobilu, kde nemáte 3,5mm zdířku pro přímé propojení audio výstupu telefonu do autorádia. Mně se ale bohužel na autorádiu N97 naladit nepodařilo, ať jsem dělal, co jsem dělal, škoda.

    nokia n97 071
    FM vysílač, který se mi nepovedlo rozchodit.

    Nokia zvládne i videa ve formátu mp4. Pokud se tedy chcete dívat na vaše oblíbené filmy a televizní seriály, pak si je budete muset zkonvertovat do příslušného rozlišení a formátu, popřípadě i „vypálit“ titulky přímo do filmu.

    Zkoušel jsem překonvertovat na Macu DVD, které jsme potřeboval umístit na naší firemní televizi s videoklipem naší firmy, a tak jsem jej zkusil pustit i na N97, Přestože jsem nezmenšoval velikost filmu, tak se přehrával naprosto korektně a bez problémů, rozlišení videa bylo 702x404 a telefon jej zvládl bez problémů a bez jediného škobrtnutí.

    Fotoaparát telefonu je přiměřený a výsledné fotografie jsou čisté. To asi díky optice Carl Zeiss a 5Mpix snímacímu čipu, díky kterému můžete fotografovat v rozlišení 2584×1938 pixelů. Fotoaparát dokonce automaticky ostří a pro pořízení snímků ve špatných světelných podmínkách může využít LED blesk.

    nokia n97 036
    Prohlížeč fotografií a videa.

    Na přední straně telefonu vpravo od displeje se nachází druhý fotoaparát pro videohovory s VGA rozlišením, ale přiznejme si, kdo kdy zkoušel videovolání?

    Videa si s N97 pořídíte v rozlišení VGA při 30 snímcích za sekundu a můžete nahrávat neuvěřitelných 90 minut. Výsledný videoklip bude uložen ve formátu mp4, což je docela výhoda, protože už jej nemusíte konvertovat z příšerného formátu 3gp.

    nokia n97 11082009007 nokia n97 11082009008 nokia n97 11082009019 nokia n97 13082009030 nokia n97 13082009038
    Pár fotografií pořízených na N97.

    nokia n97 photo 0568
    Pro srovnání: Tento obrázek byl vyfocen na Apple iPhone 3G.

    Celkově si myslím, že se dá N97 docela dobře použít při zaznamenávání a focení běžných událostí jako například záznam z pátečního pivka v malebné hospůdce a následné umístění na YouTube. Či jiných rodinných událostí v průběhu dne, telefon máte totiž při sobě vždy.

    V kvalitě videa a fotoaparátu N97 předčí iPhone, rozdíl mezi 2 a 5Mpix fotkami je značný. Nehledě na to, že video z iPhone 3G si oficiálně také nepořídíte.

    A co připojení s počítačem?

    Součástí balení telefonu je i datový mikro USB kabel, který slouží jednak k nabíjení telefonu pomocí USB portů počítače nebo dodávané nabíječky, ale také k připojení k vašemu počítači.

    nokia n97 ubuntu1
    Neúspěšný pokus o připojení telefonu v Ubuntu…

    Pro spojení telefonu s počítačem jsem se rozhodl nezkoušet majoritní platformu Windows, kde bych ani neočekával problémy se spojením a následnou synchronizací pomocí aplikace Nokia PC Suite, ať již pomocí zmiňovaného USB kabelu nebo Bluetooth.

    nokia n97 ubuntu2
    Synchonizace hudby.

    nokia n97 ubuntu3
    Obsah paměťového média telefonu.

    nokia n97 ubuntu4
    Hezky přehledné obrázky.

    nokia n97 ubuntu5
    Využití telefonu jako bezdrátového modemu.

    Takže pod Linuxem jako USB disk se Nokia N97 přihlásí, aplikace Music player odhalí hudbu a pustí ji, ale to je asi tak vše. Zkusil jsem nainstalovat a spustit „xgnokii“, bohužel, aplikace vytuhla a to bylo asi všechno. Samozřejmě, měl jsem telefon připojen v módu PC Suite. Škoda, mohl jsem alespoň otestovat synchronizaci kalendáře a kontaktů. Snad někdy v budoucnu bude podpora i pro tento model Nokie jak pro Mac OS X, tak i pro Linux.

    A co dodat závěrem?

    Telefon je to pěkný, ale vadila mi nedořešená QWERTY klávesnice na displeji a hardwarová klávesnice a některá její tlačítka, která byla umístěna jinde, než jsem předpokládal. Ovládání telefonu je subjektivně poněkud zmatené.

    Na druhou stranu věřím, že si N97 své příznivce najde a jeho fandové budou zase opovrhovat telefony jiných značek. Rozhodně se model N97 hodí spíše pro teenagery, kteří si s ním zajisté užijí spoustu zábavy.

    nokia n97 photo 4705 nokia n97 photo 4707 nokia n97 photo 4709 nokia n97 photo 4710 nokia n97 photo 4712 nokia n97 photo 4713 nokia n97 photo 4717 nokia n97 photo 4718 nokia n97 photo 4726

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 28.8.2009 07:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem
    Kodeky?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.8.2009 08:29 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem

    a co OpenSync??? Opravdu jsem cekal na treti dil s tim, ze tu "neco" bude. Bohuzel...

    never use rm after eight
    28.8.2009 11:40 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem
    Ani nemá moc smysl to zkoušet. Tedy pokud nemáte fůru času, svaté trpělivosti a vyžadujete opravdovou funkčnost synchronizace PIM...Nemám sice zkušenosti s touto konkrétní Symbianovou Nokii, ale pochybuji, že by něco v tomto směru bylo jinak než s E71. Já se nakonec (abych ušetřil nervy) musel spokojit s tím, že si události, kontakty apod. posílám do PC přes BT.
    Jako GPRS/3G modem ale tyto Nokie fungují naprosto bez problémů - viz. /dev/ttyACMx v režimu PC Suite, stejně tak i přes BT.
    Jsem zvědav jak bude synchronizaci řešit N900. Absurdní bude, pokud tento Linuxový komunikátor nebude možno bezproblémově synchronizovat s Linuxovým desktopem aniž by člověk byl nucen si tu podporu napsat sám :-): Když už Nokia profituje z OpenSource, mohla by také něco vrátit v podobě Linuxového PCSuite.
    Fluttershy, yay! avatar 28.8.2009 12:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem
    Jsem zvědav jak bude synchronizaci řešit N900.

    Jsou cesty, jak to může řešit:

    1. nijak
    2. přes nějakou online službu
    3. funkčním synchronizačním softwarem
    4. exportem do souboru, po připojení se bude telefon chovat jako Mass Storage zařízení
    5. nějak přes USB networking

    Jako pravděpodobné vidím první dvě možnosti, třetí možnost se mi zdá hypotetická, poslední dvě možnosti se mi nejeví jako pravděpodobné při řešení výrobcem.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.8.2009 16:26 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem
    Online službu? Tak na to mám jedinou odpověď: S tím si trhněte všichni nohou. Jsou to moje data a patři na mé počítače, případně na počítače firmy pro kterou pracuji. Nikam jinam.
    Ale jinak se obávám, že to bude jak píšete.
    28.8.2009 10:36 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Trochu málo
    Jeden neúspěšný pokus s jedním softwarem se mi zdá na článek trochu málo. Čekal bych, že autor nejdřív vyzkouší různý, alespoň nejběžněji dostupný software, učiní seriózní pokus to rozchodit (tzn. zapátrá, proč mu to vytuhlo, pročte fóra k danému problému apod.) a potom teprve výsledky sepíše v článku. Článek o tom, že N97 pod Linuxem synchronizovat nelze je pro mnoho čtenářů zajímavý. Článek o tom, že autorovi X se to na první pokus nepovedlo se softwarem Y je k ničemu.
    28.8.2009 10:50 chamas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem
    a co tak skusit funambol sync? toto bolo naozaj prilis malo na testovanie.
    mirec avatar 28.8.2009 14:00 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem

    Ach jaj, nerád kritizujem autorov hlavne preto, že sám som mizerným autorom. Jediná vec, ktorú som si všimol (nechce sa mi čítať tak pozerám len zaujímavé čísla):

    V kvalitě videa a fotoaparátu N97 předčí iPhone, rozdíl mezi 2 a 5Mpix fotkami je značný.

    Ako počet megapixelov ovplyvňuje kvalitu? U oboch prístrojov vidím mizernú kvalitu spôsobenú mizernou optikou (predsalen čo by človek čakal od mobilného telefónu), s touto optikou mohli do iphonu narvať 20mpx čip a bol by výsledok rovnako mizerný (možno ešte viacej vzhľadom na väčšiu hustotu / menušiu citlivosť).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    28.8.2009 17:13 miky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem
    Protoze vice prouzku vice adidas ... tak nejak to rada lidi chape ;)
    28.8.2009 22:03 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – multimédia, propojení s Linuxem

    Co se týče propojení chytrých telefonů na platformě Symbian, uvádí se dokonce v dokumentaci ke gnokii/gammu/wammu, že širší podpora není zatím implementována; končí to někde u Nokia 6230 či co. Takže žádný div, že se telefon chová de-facto jako obyčejný mass-storage.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.