abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 13:00 | Komunita

MojeFedora.cz informuje, že Fedora 27 dostane podporu pro AAC. Podpora multimediálních formátů je ve výchozí instalaci Fedory tradičně limitovaná kvůli softwarovým patentům, ale desktopový tým Red Hatu se ji i tak snaží v poslední době co nejvíce rozšířit. Už nějaký čas obsahuje kodeky pro MP3, H.264, AC3 a nyní byl přidán také kodek pro další velmi rozšířený zvukový formát – AAC.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 23:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených technologií a otevřeného přístupu na 145. brněnský sraz, který proběhne v pátek 20. října od 18:00 hodin v restauraci Time Out na adrese Novoměstská 2 v Řečkovicích. Jedná se o poslední sraz před konferencí OpenAlt 2017, jež proběhne o víkendu 4. a 5. listopadu 2017 na FIT VUT v Brně. Běží registrace účastníků.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 21:44 | Nová verze

Byla vydána verze 5.2.0 multiplatformního virtualizačního nástroje Oracle VM VirtualBox. Jedná se o první stabilní verzi z nové větve 5.2. Z novinek lze zmínit například možnost exportování VM do Oracle Cloudu, bezobslužnou instalaci hostovaného systému nebo vylepšené GUI. Podrobnosti v seznamu změn. Aktualizována byla také dokumentace.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 14:00 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Down Under Bundle. Za vlastní cenu lze koupit multiplatformní hry The Warlock of Firetop Mountain, Screencheat, Hand of Fate a Satellite Reign. Při nadprůměrné platbě (aktuálně 3,63 $) také Hacknet, Hacknet Labyrinths, Crawl a Hurtworld. Při platbě 12 $ a více lze získat navíc Armello.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:00 | Nová verze

Google Chrome 62 byl prohlášen za stabilní (YouTube). Nejnovější stabilní verze 62.0.3202.62 tohoto webového prohlížeče přináší řadu oprav a vylepšení. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře (YouTube). Opraveno bylo 35 bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 11:00 | Zajímavý článek

Článek (en) na Mozilla.cz je věnován vykreslování stránek ve Firefoxu. V průběhu roku 2018 by se ve Firefoxu měl objevit WebRender, jenž by měl vykreslování stránek urychlit díky využití GPU.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
včera 08:22 | Bezpečnostní upozornění

NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost) informuje o zranitelnosti ROCA v procesu generování RSA klíčů, který se odehrává v softwarové knihovně implementované například v kryptografických čipových kartách, bezpečnostních tokenech a dalších hardwarových čipech vyrobených společností Infineon Technologies AG. Zranitelnost umožňuje praktický faktorizační útok, při kterém útočník dokáže vypočítat

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
včera 01:23 | Zajímavý software

Příspěvek na blogu otevřené certifikační autority Let's Encrypt informuje o začlenění podpory protokolu ACME (Automatic Certificate Management Environment) přímo do webového serveru Apache. Klienty ACME lze nahradit novým modulem Apache mod_md. Na vývoj tohoto modulu bylo uvolněno 70 tisíc dolarů z programu Mozilla Open Source Support (MOSS). K rozchození HTTPS na Apache stačí nově přidat do konfiguračního souboru řádek s ManagedDomain. Minutový videonávod na YouTube [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
17.10. 14:15 | Komunita

Daniel Stenberg, autor nástroje curl, na svém blogu oznámil, že obdržel letošní Polhemovu cenu, kterou uděluje Švédská inženýrská asociace za „technologickou inovaci nebo důvtipné řešení technického problému“.

marbu | Komentářů: 11
17.10. 13:40 | Pozvánky

Cílem Social Good Hackathonu, který se uskuteční 21. a 22. října v Brně, je vymyslet a zrealizovat projekty, které pomůžou zlepšit svět kolem nás. Je to unikátní příležitost, jak představit nejrůznější sociální projekty a zrealizovat je, propojit aktivní lidi, zástupce a zástupkyně nevládních organizací a lidi z prostředí IT a designu. Hackathon pořádá brněnská neziskovka Nesehnutí.

… více »
Barbora | Komentářů: 1
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (10%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (73%)
 (13%)
Celkem 89 hlasů
 Komentářů: 5, poslední dnes 07:28
    Rozcestník

    T-Mobile G1 s Google Android

    24. 2. 2009 | Luboš Doležel | Recenze | 24522×

    T-Mobile G1 je první telefon vybavený operačním systémem Android z dílny firmy Google. Android je open source a postavený na Linuxu. Hardware telefonu má na starosti společnost HTC, která je proslavená svou nabídkou mobilních telefonů/PDA s konkurenčním systémem Windows Mobile. G1 se dostal na americký trh 22. října 2008 a od 30. ledna si jej mohou oficiálně koupit i čeští uživatelé.

    Telefon nám pro účely recenze zapůjčila firma Sunnysoft, které tímto děkujeme.

    sunnysoft

    Obsah

    Hardware

    link

    Už rok jsem uživatelem HTC Kaiser s Windows Mobile 6.0 a znám se trochu i s iPhonem, takže se nevyhnu porovnání s těmito konkurenty. Nejprve se rychle podíváme na to, jakým hardwarem je telefon vybaven. Procesor od firmy Qualcomm dokáže hardwarově akcelerovat 3D grafiku a běh Java programů. Aplikace pro Android jsou sice psány v Javě, ale hardwarová akcelerace se v tomto případě nevyužívá, neboť Google se rozhodl stvořit vlastní VM nazvané Dalvik. G1 má displej o úhlopříčce 8,1 cm s rozlišením 480×320 - ačkoliv jsou na trhu telefony s větším rozlišením, tuto hodnotu bych považoval za postačující, protože pixely na obrazovce jsem nijak zvlášť nevnímal.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Pro práci s Androidem je nutná hardwarová klávesnice. Ta je ukryta uvnitř telefonu a dá se k ní dostat vyklopením. Android v současnosti nemá softwarovou klávesnici, což se sice má v budoucnu změnit, ale zatím bych to považoval za jeden z velkých nedostatků. V bílé verzi telefonu bych si ještě postěžoval na to, že když se při používání klávesnice bíle podstvítí, jen stěží přečtu popisky jednotlivých kláves. Do telefonu můžete dát paměťovou kartu microSD o kapacitě až 16 GB - ke slotu na kartu bych měl připomínku, že by mohl být přístupný bez vysouvání klávesnice.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Na těle telefonu je několik hlavních tlačítek (pro volání, návrat zpět apod.) plus trackball, který nahrazuje obvyklé navigační šipky. Telefon můžete k počítači připojit přes miniUSB konektor - přes miniUSB se telefon zároveň dobíjí a jde o zvukový výstup pro sluchátka. Oproti Windows Mobile dokáže telefon fungovat jako zařízení USB Mass Storage, takže kopírování souborů je hračka. Díky akcelerometru telefon podobně jako iPhone ví, jak je otočený, a díky tomu automaticky překlápí obraz. Oproti Windows Mobile, kde překlopení trvá až 10 sekund, kdy je systém nepoužitelný, se zde jedná o věc okamžitou. Digitální kompas spolu s GPS velmi dobře poslouží při navigaci a fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx a automatickým zaostřováním najdete na zádech přístroje.

    Spolu s telefonem dostanete USB kabel, nabíječku, sluchátka s mikrofonem přímo do miniUSB portu, CD s návodem a nějaké další dokumenty.

    /images/clanky/dolezel/android

    První spuštění

    link

    Nyní se přesuneme k operačnímu systému. Pokud máte SIM kartu bez aktivních služeb pro připojení k Internetu (GPRS/EDGE apod.), nedostanete se nikam. Při prvním spuštění musíte do telefonu zadat své přihlašovací údaje k účtu Google, nebo máte možnost si účet nechat vytvořit. Bez toho zařízení prostě nefunguje, takže jakmile mi začala selhávat komunikace se servery Google, myslel jsem, že je vymalováno. Po vypnutí a zapnutí telefonu se přihlášení naštěstí podařilo, díky čemuž můžete číst tuto recenzi. Výhodou provázání s Google je synchronizace kontaktů - z mého HTC Kaiser jsem nechal kontakty sesynchronizovat s GMailem a G1 si kontakty automaticky načetl. Nuže, jsme přihlášeni a poprvé se dostáváme na "desktop" systému.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Jak je z prvního obrázku vidět, na ploše můžete mít ikony aplikací a různé widgety - na prvním obrázku prstem přesouvám widget analogových hodin - displej se neovládá stylusem, ale dotykem prstu. Android má celkem tři plochy, na třetím obrázku jsem právě uprostřed přesunu na jinou, kde je schovaný widget pro rychlé vyhledávání na Google. Nejdůležitější věcí plochy je rozbalovací menu s aplikacemi. Podíváme se na e-mailového klienta - nastavení je velmi snadné, jsou podporovány schránky POP3 a IMAP, a to včetně SSL/TLS. S autentizací u SMTP není problém, což je věc, která se mi s originálním klientem na Windows Mobile nikdy nepovedla vůči žádnému serveru. Upozornění na nové zprávy se objevují v horním panelu prostředí - ten lze prstem vysunout dolů a přečíst si podrobnosti.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Google Maps, YouTube

    link

    Google Maps je pro mne nepostradatelnou funkcí. Po krátkém používání jsem si teprve pořádně začal uvědomovat, že u G1 je nutné si zvyknout na jiný způsob ovládání a celkově přemýšlení. Zatímco Windows Mobile do značné míry kopíruje principy uživatelského rozhraní a menu z počítače, Android jde více směrem iPhonu. Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, jak snadné je aktivovat GPS přímo z Google Maps. K aktivaci GPS jsem se dostal kliknutím do plochy mapy a úpravou nastavení mého umístění. Byla to věc, která mi nepřišla přirozená, přepínání režimů jsem čekal spíše někde přímo v hlavním menu.

    Google nezapomněl integrovat další svůj velký projekt: YouTube. Jelikož Adobe zatím nepřipravil Flash přehrávač pro Android, YouTube nemůžete ve vestavěném prohlížeči používat. Google to obešel vytvořením speciální aplikace, která vám YouTube ve zjednodušené podobě zpřístupní.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Market - stahujeme nové programy

    link

    Instalace nových programů do telefonu je skutečně luxusní. Aplikace jsou rozděleny do skupin a je možné si je prohlížet podle popularity - díky tomu velmi snadno najdete to, co hledáte. Tedy za předpokladu, že se už našel programátor, který takovou věc připravil. Před stažením se zobrazí informace o tom, ke kterým věcem - jako fotoaparát nebo GPS modul - žádá program přístup. Stažení proběhne na pozadí a za chvíli máte aplikaci dostupnou v menu.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Multimédia

    link

    Mezi velmi důležité funkce telefonu pro mne patří množnost přehrávat hudbu a filmy. Na Windows Mobile mi k tomu slouží placený CorePlayer, který přehraje všechny běžné formáty a kodeky, díky čemuž si můžu do telefonu nahrát filmy v klasické kombinaci XviD/MP3/AVI bez potřeby konverze. Na Androidu je situace o poznání horší. Ve standardní výbavě sice najdete hudební přehrávač (který je přinejmenším dosti inspirovaný iPodem/iPhonem) a přehrávač videa je možné si snadno stáhnout, ale velmi rychle jsem narazil. Google si (kromě jiného) drží kontrolu nad tím, jaké kodeky jsou v systému dostupné. Pokud máte film v kontejneru AVI, máte smůlu. Pokud máte film s rozlišením vyšším než asi 480×256, máte smůlu. Dokud se situace nezmění, bude se hodit následující příkaz, který se o konverzi do podporované podoby postará:

    ffmpeg -i zdroj.avi -s 480x256 -vcodec mpeg4 \
    -acodec libfaac -ac 1 -ar 16000 -r 13 -ab 32000 \
    -aspect 3:2 -padtop 32 -padbottom 32 cil.mp4

    Bohužel jsem narazil na to, že se v takovém videu rozcházel obraz a zvuk.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Pořizujeme fotografie

    link

    Android G1 má vestavěný fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx, který před vyfocením automaticky zaostří. Na těle telefonu je speciální tlačítko vyhrazené právě pro pořizování fotografií. O kvalitě vám asi nejvíce řeknou přiložené fotografie. G1 umí také pořizovat videa, jen součástí systému není příslušná aplikace. Naštěstí je otázkou chvilky si ji z Marketu stáhnout. Vaše umění si následně můžete zobrazit v prohlížeči obrázků.

    /images/clanky/dolezel/android fotografie /images/clanky/dolezel/android fotografie /images/clanky/dolezel/android

    Jako drobnost zmíním, jak je na Androidu možné dělat screenshoty obrazovky. Nejprve v telefonu vlezeme do menu do Applications - Development, kde povolíme volbu USB debugging. Telefon pak připojíme USB kabelem k počítači s nainstalovaným Android SDK. Součástí SDK je program Dalvik Debug Monior - pokud je SDK nainstalované v /opt, může se spustit například následovně:

    /opt/android-sdk-1.0/tools/ddms

    V programu si vybereme náš připojený telefon a po zvolení Device - Screen capture se nám ukáže dialog, kde si už každý poradí. Pokud se dostanete do situace, že program nevidí váš telefon a nic nezabírá, zkuste killall adb a program restartovat.

    dalvik debug monitor dalvik debug monitor

    Telefonujeme, organizujeme, komunikujeme

    link

    Telefonování je s Androidem bez problémů. Zde jsem opět ocenil velkou svižnost systému: Co přikážu, to se hned stane. S Androidem nemusím přijmout hovor a dvě sekundy čekat na reakci. Ve výbavě je celkem klasický telefonní seznam, výpis hovorů a seznam přátel ("oblíbenci"), můžete používat hlasitý odposlech a pořádat konferenční rozhovory. Ve výbavě je vcelku obyčejný kalendář, který se integruje se systémem pro upozorňování, takže své schůzky nezameškáte. Pod položkou "IM" se v hlavním menu skrývá Jabber klient. Neradujte se, nepřišel jsem na to, jak v něm nastavit připojení k jinému XMPP serveru než Google Talk.

    /images/clanky/dolezel/android /images/clanky/dolezel/android

    Verdikt

    link

    Google Android je velmi příjemné prostředí - jakmile se s ním naučíte pracovat, bude schopen velmi dobře posloužit obvyklým potřebám. Mezi jeho největší neduhy bych zařadil nedodělanost (např. chybějící softwarová klávesnice), chybějící lokalizaci, příliš nucenou provázanost se službami Google a zásadní omezování možností aplikací (kodeky u multimédií). Věřím však, že Google ve spolupráci s komunitou dokáže problémy vyřešit a budoucí verze Androidu se stanou něčím, na co s radostí a bez kompromisů přejdu. Projekt je na dobré cestě.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.2.2009 00:18 cz7asm | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Ja si ho dovezl nejak v listopadu domu a asi pred 2 tydny skoncil v supliku. Bohuzel neumi takove dnes jiz samozrejme veci jako prenos souboru pres BT, A2DP profil ktery pouzivam, nema HW modem takze internet nemuzu pouzit na pocitaci - tohle jsou hlavni nedostatky ktere se doufam casem nejak vyresi. Pri nakupu jsem se o to nestaral protoze mi tyto vlastnosti prijdou opravdu jako samozrejmost. Jo a taky MMS se mi nepodarilo rozhodit... je to skoda ale jinak v tom vidim hodne velky potencial.

    24.2.2009 01:59 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Väčšinu z tých vecí nemá ani iPhone, takže sa to asi stáva štandardom (ja len dúfam, že ich príklad nebudú nasledovať aj ďalší výrobcovia). :)
    24.2.2009 07:55 Boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    nema "officialni iphone" jailbreaknutej samozrejme ma skoro vsechno az na ten BT prenos souboru (coz je v podstate blbost pro pubertaky v knajpje kdyz si vyemnuji prsata videa)

    24.2.2009 12:24 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    BT přenos souborů je blbost pro puberťáky? A jak jednoduššeji a rychleji z telefonu dostat třeba jen jeden soubor aniž chci hledat synchronizační kabel? OBEX přes BT využívám dost často a na telefonu by mi chyběl.

    Píšu pro Pivní recenze a protože mě to IT už fakt nebaví, tak jsme si s klukama postavili pivovar Lucky Bastard
    Marek Stopka avatar 24.2.2009 12:44 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 13:47 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    WebDAV pres WiFi. Funguje na vsech OS prakticky okamzite po instalaci a rychlost je taky nekde jinde, nez u OBEXu pres BT. Smirte se s tim, ze to je proste zpusob aplikace Bluetoohu, ktery patri minulosti. Temer kazdy notebook ma dnes wifi (a rekl bych, ze vic nez kolik jich ma BT), hodne lidi ma ntb. Kdo nema, muze si koupit wifi dongle nebo wifi router za par stovek.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.2.2009 13:51 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Takže běžní uživatelé si budou dělat ad-hoc sítě s notebookem a rozjíždět WebDAV.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 14:10 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Pro iPhone je aplikaci pro sdileni dat postavenych nad WebDAVem nekolik -- pocitam, ze pro Android taky alespon jedna bude, takze nechapu pro rozjizdet WebDAV (ten ma jet na tom telefonu, ne v pocitaci). A udelat ad-hoc sit na pocitaci je dneska v normalnich operacnich systemech otazka par kliknuti (v linuxu jsem tu potrebu nikdy nemel, ale i kdyby ne, da se napsat aplikace, ktera to zaridi, stejne jako pises aplikace pro obsluhu BT na PC).

    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Selmi avatar 25.2.2009 15:18 Selmi | skóre: 17 | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    pouzivam na to ked niekomu treba poslat telefonne cislo alebo nieco podobne. nevsimol som si zatial ze to androidu chyba - ale ak ano tak je to dalsi dovod zostat pri starom telefone. na posielanie vizitiek sa mozno da wifi pouzit ale to by v prvom rade museli mat ludia bezne na telefonoch co zatial neplati

    24.2.2009 06:29 Eugene
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Vygooglit navod, jak pouzit G1 jako modem pro pripojeni notebooku k netu je na dve minuty.. (pravda instalace uz na dyl), mozna by to chtelo se nejdriv snazit, nez zavrit do supliku

     

    ja ho pouzivam v US a tady daleko vic nez omezeni od googlu vadi omezeni operatorem, daleko daleko horsi chovani nez mobilni operatori v Cechach (a to jsem na ne drive nadaval jak spacek)

    24.2.2009 20:07 cz7asm | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Jak pouzit G1 jako modem jsem samozrejme nasel i driv jak za 2 minuty ale funkcnost byla hrozna. I takova aplikace ktera potrebuje minimum dat jako je nejaky IM klient (jak jabber tak ICQ) se neustale odpojovala a pripojovala a o internetu uz ani nemluvim. Kdyz to srovnam s Nokii N73 kterou misto nej pouzivam tak to je opravdu katastrofa. S Nokii mi download tady v Brne nekdy ukazuju i 30kBps a ping 200ms....

    Polemiky o tom jak je BT filetransfer na odepsani me opravdu prekvapily. Urcite si to nemyslim a pouzivam to opravdu casto - zda se mi smesne na poslani vizitky pouzit prenos pres wifi kdyz to ma nelikok bajtu a taky si vemte  kolik lidi ma telefon s wifi.

    Ja ten telefon nechci hanit, byl jsem myslim jeden z prvnich kteri jej u nas meli a v urcitych vecech jsem si ho nemohl vynachvalit. Kdyz ale prislo na praktickou stranku na kterou jsem byl zvykly z "obycnejneho" telefonu tak musel jit do supliku :) Samozrejme az se tyhle zalezitosti vyresit tak ho moc rad vytahnu....

    Daniel Kvasnička ml. avatar 25.2.2009 00:40 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    I takova aplikace ktera potrebuje minimum dat jako je nejaky IM klient (jak jabber tak ICQ) se neustale odpojovala a pripojovala a o internetu uz ani nemluvim.
    Tohle je ale krasna ukazka spatneho pristupu k tomuto typu zarizeni. Jsou delana na to, abys ten jabber, mail i web v omezene mire mohl provozovat primo na nich. Pokud potrebujes dlouhodobe mobilni pripojeni pro pocitac, jsou tu GPRS/EDGE karty ci jednoucelove modemy.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    25.2.2009 09:21 cz7asm | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Sam pises ze to je v omezene mire a co kdyz teda potrebuju jej obcas pouzit v plne mire? Ten prohlizes neumi uploadovat a downloadovat celou radu typu souboru. Na co si potom platim neomezeny datovy tarif kdyz ho na tomhle zarizeni tezko vyuziju. Je to podle me kravina ze to ze nema modem je dano typem zarizeni....z meho pohledu. Vzpomnel jsem si ted na tu reklamu od Lenovo kde ukazovali MacBook Air ze kdyz k nemu pridate vse pro plnohodnotne pouziti tak se to uz do obalky samozrejme nevejde ale jejich X301 (nevim ted presne) se tam vejde a pritom ma vse. Puvodne jsem doufal ze to tak bude i s iPhonem a G1... ale zatim to tak neni :) Ten prodavac so ho v T-Mobilu v San Franciscu prodaval rikal ze je tam absolutne vse...no skoro :))

    25.2.2009 15:30 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    X301 je taky zcela jiná cenová kategorie (dokonce i než Air). Přesto to je ale úžasný stroj. Mít zbytečných 70 000 Kč, tak si ho hned koupím. :-)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 25.2.2009 22:12 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Vzpomnel jsem si ted na tu reklamu od Lenovo kde ukazovali MacBook Air ze kdyz k nemu pridate vse pro plnohodnotne pouziti tak se to uz do obalky samozrejme nevejde ale jejich X301 (nevim ted presne) se tam vejde a pritom ma vse.
    Jenze vtip je v tom, ze Air je pro lidi, kteri k tomu nepotrebuji dokupovat vse pro to takzvane "plnohodnotne" pouziti (tohle je tak relativni pojem, ze je trapne ze ho vubec do reklamy davaji). Jestli Lenovo dela takovou reklamu, tak je evidentni, ze vubec nepobrali jisty segment trhu -- totiz lidi, pro ktere je mobilita absolutni prioritou a ze nemaji DVD-RW, 40 USBcek a vodotrysk je jim sumak... Takovi lide si x301 nekoupi i kdyby jim umela uvarit vajicka natvrdo, protoze proste Air je v pravem slova smyslu ultramobilni a zaroven netrpi velikostnimi neduhy netbooku.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.2.2009 14:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Co je to za mizernou výmluvu? Proč bych si měl pořizovat nějaký další hardware, když by měl posloužit samotný telefon.
    25.2.2009 15:17 cz7asm | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Presne tak :)

    Daniel Kvasnička ml. avatar 25.2.2009 22:04 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Mobilni telefon je pro me zarizeni, ktere ma byt maximalne mobilni a ja s nim. Takze kdykoliv by mel ten telefon byt pripojen kabelem k pocitaci vice nez zanedbatelnou dobu, je to podle me pripad pro separatni modem (nehlede na to, ze by to nejspis bylo lepsi reseni i z pohledu tarifu, to rozdelit). Nejak nevyznavam tu filosofii, ze zarizeni by melo delat neco jen proto, ze je to technicky mozne.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    6.8.2010 16:12 Blekos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Jde to přes program PDANET, najdeteho v marketu a jeho funkce je 100%. Nastavení je jednoduché nainstalujete program, stahnete exe soubor do PC a také nainstalujete (ke všemu vás povede aplikace), je nutné povolit ladění přes USB. A je to best.
    24.2.2009 07:53 Chameleon | skóre: 21 | blog: bezbarve_zapisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    O prodeji (darování :-) ) neuvažujete? Vy ho máte v šuplíku a já bych ho rád používal...
    /--OpenSUSE, prdel Linuxu.--\
    Grunt avatar 24.2.2009 00:28 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Jediná otázka: Jde to hacknout? Vše ostatní je irelevantní.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    vlk avatar 24.2.2009 01:20 vlk | skóre: 22 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    jo
    You don't exist, Go away !
    24.2.2009 01:25 Michal Stano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    +1 za recenziu, velmi sa mi pacila. Mal som moznost citat vela recenzii o G1, ale tato sa mi pacila zo vsetkych najviac. Ako sa vravi, v jednoduchosti je krasa, pouzil si jednoduchost spolu s tak akurat informaciami + vela screenshotov, ktore su dolezite pre predstavivost... 

    Selmi avatar 24.2.2009 06:47 Selmi | skóre: 17 | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    je to fajn, akurat mam americku (odlockovanu) verziu ktora v nastaveniach internetu nepozna t-mobile slovensko (pricom t-mobile cz tam je!) a vdaka tomu neviem rozchodit internet... na rozdiel od palm treo ktore si vsetky nastavenia precitalo zo sim karty a chodilo uplne na prvy pokus...  tiez mi chyba moznost pripojit sa na internet pomocou bluetooth (wifi adapter v pc nemam).kedze nemam internet neviem vyskusat ani androidstore, emaily atd.

     ako programator musim ocenit ako jednoducho sa s nim pracuje, bezproblemove ladenie programov s eclipse, zabudovane profilovanie, po skusenostiach co som mal s PalmOS velmi prijemne prekvapenie, sa to ani neda porovnat. takze z pohladu vyvojara 1*. a ked sa podari rozbehat ten internet (a este musim vyskusat mms co tu niekto spominal) tak to mozno zacnem pouzivat aj ako telefon, zatial zostanem pri svojom starom osvedcenom

    vlk avatar 24.2.2009 10:33 vlk | skóre: 22 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    na slovensku som to neskusal, ale aby to fungovalo uplne staci vytvorit nazov APN porfilu rovnaky ako je nazov operatora (presne ako ho ukazuje telefon) a do neho vpisat len konkretne APN, to najdes na strankach slovenskeho t-mobile (nic viac nastavovat netreba a internet by sa mal rozbehnut, v pripade MMS toho potrebujes nastavit trosku viac) .. pripadne myslim ze ti ochotne pomozu aj v nejakom t-mobile obchode.

    inak plne suhlasim s jednoduchostou vyvoja aplikacii, a ich ladenim ... je to krasa :) jedina vec co ma dost rozculuje je novy typ java-doc html stranok v SDK-1.1 (v SDK 1.0 bol ovela lepsi a tak som si ho prekopiroval do 1.1)
    You don't exist, Go away !
    Selmi avatar 24.2.2009 12:28 Selmi | skóre: 17 | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    dik, ja som to aj nastavoval a nefungovalo to, nakoniec toto bola ta spravna finta:  dat meno presne nazov operatora (presne ako ho ukazuje telefon) a este som mal nastaveny apn type 'gprs' a to som zmenil na prazdne. potom sa chytil

    na sdk-1.1 som este nepresiel, pozeral som zmeny a nic ma neprinutilo :) samozrejme mam to v plane, ale kedy to bude...

     

    Selmi avatar 11.3.2009 12:07 Selmi | skóre: 17 | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    ale som si dal...za tu polhodinku co som tam mal simku s internetom neviem co android vyvadzal, ale prekrocil som svoj limit na data o 41mb... to bude mastny ucet. neviem preco, pretoze je sice pravda ze som skusal zistit lokalitu a zobrazit to na google maps, ale to bola jenorazovka...pytal sa ma ci nechcem nainstalovat update, povedal som ze nie, ale vyzera zeho stahoval aj tak :-( android bez neobmedzeneho internetu asi nema velky zmysel. skoda... budem g1 pouzivat len na ladenie a zostanem pri starom telefone

    24.2.2009 11:59 dracula
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    no staci si pridat AP tveho operatora, pri prvnim spusteni je to pristupny pres menu (jedina volba) a jiank je to pres nastaveni (settings->wirless controls->mobile networks->access point names).

    ja si pridal o2, stacilo vyplnit jen jmeno (co chces) a APN kam sem vyplnil internet

     

    jediny cemu nerozumim je, jak vybira ten spravnej:)

    vlk avatar 26.2.2009 17:43 vlk | skóre: 22 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    vyhladava ich podla (asi podobnosti) nazvu operatora, presne tak ako ho telefon zobrazuje a pre nastavenie mms musi byt pridane este za nazvom operatora " MMS"

    http://wiki.androidforum.cz/index.php/Nastavení_G1
    You don't exist, Go away !
    24.2.2009 07:45 snooker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Já myslel že lze použít SD kartu max. 32GB.

    David Ježek avatar 24.2.2009 08:33 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB | Poděbrady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    ono se to tak občas udává podle toho, co je maximálně na trhu, což je v případě microSDHC (bylo by fajn opravit) aktuálně jestli dobře koukám 16GB. Jinak ale nevidím důvod, proč by řadič v G1 neměl podporovat více.
    neo.taa avatar 24.2.2009 08:09 neo.taa | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše ukázka fotek

    A proč píše na notebooku obráceně ?

    24.2.2009 09:04 petznaku | skóre: 11 | blog: lo0makovo_stesky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ukázka fotek

     to mne prave dost pobavilo :-)

    24.2.2009 09:37 Satai
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ukázka fotek

     Touchscreen? ;)

    houska avatar 24.2.2009 08:37 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Rad bych si ho koupil, ale existuje na to nejaka aplikace na mapovani do OpenStreetMap?

    Co treba G'o? Nechce to nekdo vyzkouset?

    vlk avatar 24.2.2009 10:39 vlk | skóre: 22 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    "My Tracks" z Android marketu vie nahravat a exportovat trasy, ale priamo na OSM nieje (zatial) nic.

    G'o je j2me, takze na androide to asi nepojde.
    You don't exist, Go away !
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 10:46 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    A ma OpenStreetMap rozumnou kvalitu alespon pro CR?
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Jan Drábek avatar 24.2.2009 11:15 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Má, viz http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/openstreetmap-jiz-obsahuje-vsechny-ceske-silnice

    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    Marek Stopka avatar 24.2.2009 11:25 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Alepoň pro ČR? ČR je nějaká vztažná soustava? OSM má skvělou mapu například pro Finsko :-) Lepší, než google :)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 13:51 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    V CR vetsina z nas zije :-) Proto me to zajima. Pokud to nema mapy pro CR na urovni stejne nebo lepsi nez Google Maps, pak mi jaksi unika duvod, proc to cpat do Androida (pokud nekdo nemini travit vetsinu sveho casu ve Finsku nebo pokud nekdo radi pocit, ze je to "oupn", nad kvalitu mapovych podkladu).
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Marek Stopka avatar 24.2.2009 14:23 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Třeba proto, protože OSM se dají narvat lokálně? A nepotřebuješ tak připojení k síti?
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 14:57 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    No ja nevim, kdyz chci mapy, tak proto, aby mi pomohly se nekam dostat. A pokud nemam jistotu, ze dane podklady jsou to nejlepsi, co se da sehnat, tak argument ze nemusim utracet za data je pro me irelevantni, protoze dostat se tam kam potrebuju je pro me primarni :-) (nehlede na to, ze porizovat si telefon typu iPhone nebo G1 bez nejakeho datoveho tarifu je podle me celkem nesmysl).

    Navic u offline map si musis hlidat sam jejich aktualnost.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    25.12.2009 09:22 jsmach | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše GPS na T-Mobile G1 s Google Android
    http://www.cybex.cz/Mobily/Mobilni-telefony/Sygic-Mobile-Maps-9-navigacni-software-Evropa-2009/produkt=860272973/kategorie=61/

    tahle navi jede podle popisu i na androidu.
    24.2.2009 10:56 snooker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    24.2.2009 08:55 Schmaker | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Těšil jsem se na Androida jako bába na důchod, ale čím víc čtu recenze, tím víc jsem zklamaný. Přehnaná provázanost s googlem je věc, která mi vadí asi nejvíc. Nenastartovat telefon bez připojení na gmail? Jsem snad jediný, komu se to zdá jako prasárna?
    http://linuxclan.org - 1. Československý Linuxový herní klan
    24.2.2009 09:42 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Závislost na gmailu mi přijde ještě to nejmenší. Mnohem míc mi vadí takové "drobnosti", jako že..

    - není možné přepnout klávesnici na národní klávesnici. Hlava mi nebere proč, když linuxové jádro samo o sobě s tím problém nemá. Místo toho se to pokouší suplovat naprosto neergonomická dotyková hrůza, kterou naprogramoval kdosi, kdo to snad použil jedině v emulátoru.

    - ad miňované video je ve skutečnosti pseudovideo - postoupná řada snímků a je to bez zvuku.

    - několikrát se mi už také stalo, že mě docela vypekl. Občas nefunguje připojení, až se edge tváří že běží. Občas nejde nic slyšet ač normálně zavolá a hovor spojí. Atp. Nejhorší na tom je, že se o problému nedozvíte, protože nikde není nic co by vás varovalo kupř. že je zvuk kdesi ztlumený.

    - také mě prudí ten systém stále běžících aplikací. Kolikrát člověk něco nechtěně spustí. Pak se kupř. seká přehrávání vide, atd. Jo a to je také věc... U symbianu jsem vrcholně nesnášel jak některé přehrávače vidí všechny soubory na jedné hromadě. U androida je to na zavraždění. Kterého idiota to proboha napadlo?! Proč to nejde třídit? Proč to nejde odfiltrovat? Jsou to věci které mi přijdou zásadní.

    A co už vůbec nechápu, tak pokud už někdo tohle pustil na trh, tak herdek proč tomu nedal normální plný přístup aby mohl tyhle věci někdo z vlastní iniciativy napravit.

    Kdyby E61 neměla tak mizerného ssh klienta a malý display, tak bych nejspíš G1 rychle někomu střelil a vrátil se ke starému krámu.
    24.2.2009 10:43 Schmaker | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Tohle vcelku chápu - podle mě jsou to mouchy 1. generace a napraví se to postupně, nicméně z čeho mám strach je to, že Android bude stále jen Google Android a tak bude pro mě jakožto uživatele vcelku nepoužitelný... je to škoda :(
    http://linuxclan.org - 1. Československý Linuxový herní klan
    24.2.2009 09:47 evil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Mám z toho úplně stejné pocity. Taky jsem se těšil, protože přesně tahle ergonomie se mi líbila... Ale jsem gůgl-paranoidní a navíc mi pro android těžce schází off-line navigace. Za pár měsíců budu muset řešit upgrade telefonu a pokud se situace nezmění, má u mě větší šanci HTC s Win ;-/

    24.2.2009 10:10 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Tak u mne - přes všechny zápory pryč nepůjde protože splňuje mé primární požadavky:

    - slušný ssh klient a použitelný vnc klient, přes který lze vzdáleně řešit problémy na serverech

    - ucházející jabber a icq kecálek. Docela dost mi to šetří prachy za sms a hovory.

    - browser a displej jsou dostačující pro čtení dokumentace a hledání řešení ev. problémů.
    24.2.2009 20:10 cz7asm | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Jaky jabber klient pouzivas? Ja jsem pro nej nenasel zadny pouzitelny.. meebo byla hruza. Je mozne ze je uz neco lepsiho... naposledy jsem to kontroloval tak pred mesicem.

    24.2.2009 10:45 Schmaker | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Vypadá to, že na tom budeme přinejmenším podobně - sice nejsem google paranoidní, ale google používám opravdu pouze jako vyhledávač - nemám účet na gmailu ani nikde jinde a nemám v plánu to měnit jen proto, že mě k tomu nutí telefon (jen tak mimochodem - odkdy stroje ovládají uživatele?)
    http://linuxclan.org - 1. Československý Linuxový herní klan
    24.2.2009 11:54 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Takze vy nemate vubec zadny e-mail? To bych se vazne divil! ;o) Pokud e-mail mate, tak ho mate nekde hostovany (pokud nemate vlastni mail server). Pak je to uplne stejna situace jako s Google, akorat ze Google nabizi vice sluzeb. Vzdyt jde jen o jednu registraci a pridavne sluzby pak pouzivat nemusite, kdyz nechcete. Konec koncu jste zaregistrovany i zde na abclinuxu.cz, takze vam asi registrace na webove sluzby tolik nevadi ;o)

    24.2.2009 12:13 Schmaker | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Špatně jsem se vyjádřil, chtěl jsem říct "ani jinde na google" :) Jinak k registraci na abclinuxu mě nikdo nenutil, na gmailu by mě telefon nutil. Jak se pak má člověk ohánět svobodou?
    http://linuxclan.org - 1. Československý Linuxový herní klan
    24.2.2009 12:22 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Nikdo vas nenuti si ten telefon kupovat ;o)

    24.2.2009 12:28 Schmaker | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    To samozřejmě nikdo netvrdí, stejně jako člověka nikdo nenutí kupovat PC s Windows :) Jde spíš o to, že to zařízení jako takové je dobré a ten systém ještě lepší - jen je prostě plnej google blbostí, který mi vadí (stejně jako spoustě lidí vadí například IE ve Windows)... Naštěstí telefon budu kupovat až později, takže až pak budu soudit, jak se situace kolem androidu a OM vyvíjí a podle toho vybírat (pokud bude na houby obojí, asi budu muset jít do WM :( )
    http://linuxclan.org - 1. Československý Linuxový herní klan
    24.2.2009 12:24 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Svoboda je v tom to nekoupit. :-) Ale Android je opensource, takže když někdo udělá distribuci (třeba) pro freerunner a vyháže z toho googlovské věci, tak problém odpadá.

    Otázka je, kdo to udělá?
    24.2.2009 11:50 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Propojenost s Google neni az tak povinna. Staci si precist clanek na root.cz jak to obejit. Gmail pouzivat nemusite, synchronizovat s Gmailem taky nemusite (da se vypnout) a Android Market taky nemusite pouzivat, pokud nechcete nainstalovat nove aplikace ;o) (i kdyz vsechny aplikace se musi nekde hostovat, tak proc ne zrovna u google?). Proste bych cele reseni nezahazoval jen proto ze v tom mam prsty namocene Google. Radil bych si o tom precist vice, neni to opravdu tak zle jak to vypada.

    24.2.2009 10:40 spodni.voda
    Rozbalit Rozbalit vše Vodafone G2 s Google Android

    Vyběhla zpráva o chystaném Vodafone G2 ale má to být HTC Magic který je bez klávesnice.

    V článku se píše: "Pro práci s Androidem je nutná hardwarová klávesnice."

    Nedovedu si to představit s kapacitním dotykovým displejem, kde je nějaký styler naprd. To se asi můžu s jabberem a třeba SSH asi rozloučit, že?

    Máte někdo nějaké bližší informace? Kdyby byl G2 s klapkatůrou, beru ho hned.

    24.2.2009 11:47 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone G2 s Google Android

    G2 nema HW klavesnici, ale bude mit softwarovou klavesnici. Melo by to byt docela slusne pouzitelny, akorat ze to zabere nejake to misto na obrazovce no.

    24.2.2009 14:01 spodni.voda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone G2 s Google Android

    Bral bych soft klávesnici kdyby se na ni dalo ťukat stylusem nebo párátkem. Na kapacitním dotykovým displeji  jde prý ale jen prstem a tak ty klávesy musí být veliké = zbyde málo místa na displeji. Jedině kdyby existovalo nějaké ťapťátko který by fungovalo jako prst ale bylo by max 5x5mm. Doufám, že HTC magic, tedy bez klávesnice bude o to levnější...

    24.2.2009 14:07 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone G2 s Google Android
    Přesně tak. Kapacitní display proklínám do horoucích pekel. Zlatý starý dobrý hapík s klasickým dotykovým displayem. Jako stylus se dalo použít cokoliv.
    joejoe avatar 24.2.2009 10:42 joejoe | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše softwarova klavesnice

    ale softwarova klavesnice uz existuje, bohuzel se zrejme zatim nedostala do mainstreamu, navic trpi drobnymi nedostatky.

    24.2.2009 12:02 Michal Stano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: softwarova klavesnice

    Nedostala sa do mainstreamu prave kvoli tym nedostatkom :)

    24.2.2009 12:12 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: softwarova klavesnice
    Drobnými?! Zcela zásadními!

    1, při každém přepnutí aplikace je nutné znovu nastavit jazyk psaní

    2, tlačítka jsou umístěna naprosto nesmyslně a neergonomicky. Umístit "delete" těsně nad "enter" mohl jen magor co si na tom nikdy nezkusil psát.

    3, diakritika se nepíše stylem ogonek a pak písmeno. Ale přepnu, píšu diakritiku a pak přepnu zpět. U čísel chápu, ale pro psaní diakritiky pak musím jako pako neustále přepínat tam a zpět. Navíc se to přepíná stejným "tlačítkem" jako jazyk, takže stačí jen trochu déle přidržet a přepnete si jazyk psaní.

    4, české diakritické znaky jsou rozmístěny chaoticky a chybí "í,ň,ř" což považuji za poměrně dost velký nedostatek.

    5, nikde není možné nastavit prodlevu pro přepínače, takže si nelze délku intervalu pro zareagování.

    Natrefil jsem i na lepší verzi klávesnice, bohužel ta je jen pro ruštinu, takže nepoužitelná.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 10:49 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    příliš nucenou provázanost se službami Google
    Tuhle chybu Google s komunitou resit nebude, protoze to v prvni rade z pohledu Google neni bug, ale feature :-) je to jeden z hlavnich duvodu, proc vubec Google ten system vyvijel.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    24.2.2009 12:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Tam je zásadní to slovo "nucenou". Nemusela by být nucená, stařilo by defaultní, což by masám nevadilo a geekům vyhovovalo.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 24.2.2009 14:59 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Pokud ti jde o to zadavani Google loginu pri prvnim zapnuti, tak mam pocit, ze je venku uz nejaky SW update, ktery toto odstranuje.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    24.2.2009 13:33 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    No, uz se konecne podarilo rozbehat Androida i na mem Touch HD : http://www.youtube.com/watch?v=g28XQml_0IQ

    Tak uz se tesim, az ho prubnu

    Konqui avatar 24.2.2009 16:12 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Neví někdo jak je to s HTC Kaiser (TyTn II) a Androidem?Co jsem viděl naposled tak to moc nefungovalo, nevím co se ale v poslední době změnilo
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    24.2.2009 16:14 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Pro mě je to těžké zklamání
    Jako mnozí jsem naivně doufal v kapesní Linux s příjemným prostředím, vhodným pro tento účel.
    Kapesní Linux to sice je, bohužel cílený na úplně jiné uživatele než jsem já.
    Google je pro mě pouze vyhledávač a nic jiného. Ani ve snu by mě nenapadlo mu poskytovat nějaké další informace. Již jenom nutnost být u Googlu registrován, abych to vůbec mohl používat je pro mě důvodem k jednoznačnému odmítnutí. Jsou pro mě mimo jiné také důležité PIM aplikace a tedy i možnost synchronizace s PC. Pod pojmem synchronizace s PC mám na mysli tuto činnost prováděnou přes USB kabel nebo BT. Opravdu nehodlám data posílat kamsi do černé díry, kde ani nevím, co se s nimi děje.
    Trend jakýchsi Online aplikací, provozovaných Velkými Bratry mě ani v nejmenším neoslovil. Snad jedině v případě, kdy bych si hypoteticky mohl serverovou část těchto aplikací zakoupit a provozovat soukromě bych o něčem takovém byl ochoten uvažovat. Ano...mám např. svůj vlastní soukromý poštovní server...

    Byl jsem teď nucen řešit čím nahradit dlouhá léta používané Palmy a Trea. Překvapivě to u mě vyhrála Nokia E71. Pomocí OpenSyncu ji mohu po troše úsilí synchronizovat s PIM na Linuxovém desktopu, SSH klient také není takový problém, je tam výborný WWW browser, založený na Webkitu... Bohužel má poměrně malý nedotykový displej, ale dá se to vydržet. A ani netrpí některými neduhy svých předchůdců - je to vcelku vydařený komunikátor.
    Škoda Androidu. Byl by v něm velký potenciál nebýt toho, že to Google cílí úplně jinam než jsem já.
    Honza Balák avatar 24.2.2009 17:43 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Jak je na tom G1 (resp. Android) s přístupností? Existuje nějaká možnost SW lupy? Dejme tomu, že by se oblast pod prstem zvětšila. U známýho jsem zkoušel iPhone a ten bych bez "HW" lupy nemohl používat... :-)
    <null>
    24.2.2009 18:21 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    U prohlížení webu a obrázků není problém. Bukvy u aplikací jsou na můj vkus možná až moc velké, ovšem velikost písma u connectbotu se dá měnit, stejně tak jako velikost okna u vnc klienta. Z této stránky to opravdu není špatné.
    Honza Balák avatar 24.2.2009 18:54 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    S tím webem je mi to vcelku jasné, občas to funguje i u iPhone, spíš mě zajímají SMS, kalendář, tel. seznam atd.
    <null>
    Grunt avatar 24.2.2009 18:46 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    BTW: Místo FAAC doporučuji používat 3GPP implementaci HE-AAC enkodéru. Přidává navíc SBR a parametrické stereo.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.2.2009 23:07 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Skvělá recenze, jen si dovolím jednu poznámku k:

    Oproti Windows Mobile dokáže telefon fungovat jako zařízení USB Mass Storage

    Zařízení s Windows Mobile umí fungovat jako USB Mass Storege (testováno na HP iPAQ 514 a na HTC Touch Pro).

    Pravák Bob avatar 25.2.2009 00:02 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Na HP 614c mi mass storage funguje jen s obezličkou wm5torage, jde to i nějak jinak?
    knowledge brings fear
    25.2.2009 02:23 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

     Oba dva zmíněné přístroje takto fungují již od zakoupení. Touch Pro má v menu Nastavení/Připojení volbu USB to PC, kde se dá nastavit, jestli se má použít ActiveSync nebo USB Mass Storage. Teď se koukám na recenzi HP iPAQ 614c, kde je v nastavení ta samá ikonka, zkus se tam podívat.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 25.2.2009 14:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Tuhle funkci na rok starém telefonu nemám.
    26.2.2009 01:41 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

     Smím se zeptat o který telefon jde a s jakými Windows Mobile?

    DjAARA avatar 26.2.2009 08:27 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    Jenže u iPaq 614c v nastavení USB to PC jde povolit jen USB CDC Ethernet, který umožnil synchronizaci v linuxu. Mass storage tam povolit nejde.
    26.2.2009 13:18 MartinK | skóre: 10 | blog: Blogik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

     Tak to se potom omlouvám, moje chyba a nevědomost :-(

    Snilard avatar 24.2.2009 23:44 Snilard | skóre: 3 | blog: Zápisky Ještěrky | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše multitouch

    Má Android multitouch diplay? Jde s ním zvětšovat prohlížené obrázky roztažením prstů?

    Jsem velký zlý itčko. Jestli budeš zlobit, dostaneš přednášku o Hilbertových prostorech.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 25.2.2009 00:36 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: multitouch
    Nema, jelikoz to je pod patentem Applu. Traduje se, ze se na tom primo explicitne s Apple predem dohodli, ze to tam nedaji...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    25.2.2009 09:35 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: multitouch
    No jo, idiotský americký patentový systém. Nechápu jak na to Apple mohl dostat patent, když multitouch tady byl již dávno před ním (byť ne jako komerčně úspěšný produkt, de facto jen jako výzkum/hračka, nicméně to na prior art nic nemění).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    25.2.2009 09:47 MMichal | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: multitouch

    Standardne nema, ale HW to umi a existuje firmware, ktery multitouch podporuje.

    25.2.2009 16:12 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    adroid neni open, protoze nema terminal a ucet root, tohle je pro mne zaklad neceho co je postaveny na linuxu.
    25.2.2009 22:10 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Android ma terminal i ucet root.

    26.2.2009 00:18 Míra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Mohl bych vědět, jak se vlastně připojujou sluchátka např. pro přehrávání MP3?

    26.2.2009 10:33 majkro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Normalka do konektoru na sluchatka :D http://androidcommunity.com/wp-content/uploads/2008/12/g1-connector.jpg

    26.2.2009 10:26 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Pomoc při vývoji

    Píšu jendoduchý šachový program pro Android. Ale nemám ten telefon, jen emulátor. Našel by se nějaký dobrovolník, který by mi to vyzkoušel přímo na tom hw? Jen jestli to jde zpustit, ukážou se figurky, jde táhnout atd. Snad o víkendu bude první alfa verze. Než to dám na Android market, chci vědět, že to opravdu funguje. Jestli se dobrovolník najde, ať mi napíše na jnem6403 zavinac seznam tecka cz. Klidně ukážu zdrojáky, aby nebyl strach z virů a podobně. Dík.

    26.2.2009 11:19 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc při vývoji

    Uz jsem jednoho dobrovolnika ulovil :-)

    26.2.2009 20:32 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sunnysoft začal podporovat operační systém Android G1

    V příštích měsících Sunnysoft uvede některé uživateli oblíbené aplikace, které byly dosud určeny pro platformu Windows Mobile, ale také některé zcela nové.

     

    Koncoví uživatelé pravděpodobně nejvíce ocení komfortní programy jako je nová verze Slovníku nebo jazykový lokalizační standard Interwrite s klávesnicí. Pro obchodní zástupce připravujeme mobilní řešení mAgent, pro firmy pak mEvent, unikátní řešení pro konference. G1 mobil se objevil na českém trhu začátkem února a je nyní v oficiální distribuci společnosti Sunnysoft. Ta jej prodává s nadstandardním příslušenstvím a do budoucna počítá i s přidanou hodnotou nových aplikací. Zákazníci Sunnysoftu např. získají českou lokalizaci při nákupu G1 zdarma.

     

    Jako první bude lokalizace G1 do českého jazyka Podporu nového zařízení od společnosti Google ocení především uživatelé, kteří jsou zvyklí na svých dosavadních kapesních počítačích na aplikace umožňující komfortní ovládání G1. Sunnysoft plánuje vyvinout např. novou verzi oblíbené slovníkové aplikace Dictionary nebo multijazyčnou klávesnici Keyboard. Chybět nebude ani česká lokalizace v podobě standardu Interwrite, která se na trhu pro české uživatele objeví z těchto produktů jako první. Zákazníci Sunnysoftu pak získají tuto lokalizaci při nákupu zařízení G1 zdarma.

    Firemní aplikace jako je konferenční mEvent nebo mobilní řešení pro obchodní zástupce mAgent pak začne Sunnysoft vyvíjet na G1 ještě v roce 2009. mEvent se úspěšně osvědčil již na velkých konferencích v USA, mAgent používá řada českých firem s obchodními zástupci.

     

    26.2.2009 20:56 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sunnysoft začal podporovat operační systém Android G1
    Zákazníci Sunnysoftu např. získají českou lokalizaci při nákupu G1 zdarma.
    Hm.. A jak na tom budou pokusní králíci od T-Mobile?
    27.2.2009 10:40 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sunnysoft začal podporovat operační systém Android G1
    Asi nijak. Na českou lokalizaci pro iPhone (která byla T-Mobilem slíbena do několika týdnů od začátku prodeje) se čeká už bezmála půl roku. Takže jestli takto rychle zareagují i s G1, tak bych počítal s podobným termínem ... tedy nikdy.
    1.3.2009 12:42 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sunnysoft začal podporovat operační systém Android G1

    Jak na tom budou zákazníci T-Mobile? Taky dobře - můžou si češtinu a super klávesničku za pár drobných koupit od Sunnysoftu zvlášť. Když chvilku ještě vydrží, dostanou tohle a třeba nějaký servis ještě třeba navíc. Sunnysoft to právě teď vyvíjí a uvede co nejdřív, no.

    27.2.2009 21:49 Míra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sunnysoft začal podporovat operační systém Android G1

    Verze 1.5 už má češtinu (skoro celou), softwarovou klávesnici a krom fotek i video záznam.

    11.3.2009 11:40 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Hardwarová klávesnice?!? Mě by dosti chyběl stylus, neměl bych se čím štárat v uchu. Taky jsem si hodně zvykl na čtení ebooků, a cokoliv s menším než VGA rozlišením bych už nebral. Jo a GPS bez možnosti offline navigace mi přijde jako vtip. Bohužel, WM má navrch.

    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    15.3.2009 14:45 Petrasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    Chtěl bych se zeptat jestli jde nastavit na  G1  internet pro O2??? Jestli ano prosim ozvěte se na icq 338371324 děkuju moc za radu

    vlk avatar 17.3.2009 07:24 vlk | skóre: 22 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    3.4.2009 07:50 VK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    fascinuje me, jak se mnoho lidi obava svych kontaktu a obecne osobnich informaci u Googlu. pracuju jako administrator u jednoho z nejvetsich ceskych webhosteru a mailhosteru a uprimne by nikoho z nas nikdy nenapadlo stourat se nekomu v mailech - proc taky? abychom nasli maily typu "Nazdar ty, jak se mas, ja se mam dobre, s pozdravem buhvikdo" ?? :) opravdu se neobavam, ze by moje data mohly nekdy nekoho u googlu zajimat .. to uz bych se vic bal toho, ze si moje smsky cte nejaky nocnatko na dohledu u Vodafonu, nez toho, ze budou moje kontakty nekde na serveru v USA spolecne s daty dalsich par milionu lidi ;)

    joejoe avatar 6.4.2009 20:46 joejoe | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android

    to bych se spis obaval, ze nekdo bude delat dataminning, aby zjistil s jakym typem spamu ma u mne sanci. Na to ale neni potreba vlastnit server, viz profily na facebooku,linkedin,lastfm,imdm atd. potom je jenom potreba profil spojit s emailovou adresou a muzeme zacit nabizet vyhodne nabidky noveho alba moji oblibene kapely, novy beckovy horor nebo sexualni pomucky pro velice podivne praktiky (-;

    16.4.2009 00:17 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android koupit ci nekoupit?

    WM pouzivam uz docela dlouho a vadi mi ovladani stylusem a pomalost systemu. Proto chci neco jako Iphone, ale stve me ze je vsude a celkove mi ten mobil nejak vadi. Chci aby se s tim pohodlne manipulovalo a mohl bych byt na netu kdekoli a kdykoli se mi zlibi. Datovy tarif mam. A zajmalo by me taky jak je to s aplikacemi icq, skype atd...

    8.11.2009 12:21 Libi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android program k přehrávání videa
    Ahoj může mi někdo poradit jaký program dokáže přehrávat videa z G1 na počítači? Pošlete prosím někdo radu na mejl libi.mejl@gmail.com Děkuju moc.
    19.12.2009 19:31 sam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    špatný není ale má nedostatky..a za ty peníze co ho mužete pořídit si myslím že jsou mnohem lapší telefony.
    Selmi avatar 21.12.2009 00:25 Selmi | skóre: 17 | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: T-Mobile G1 s Google Android
    neviete mi niekto poradit ako urobit update systemu? mam tam staru verziu androidu,uplne povodnu s ktorou to zariadenie vyslo... vsade citam ze update je automaticky, ale nic na moj telefon nechodi... da sa niekde najst a nainstalovat manualne? (a nebude problem v tom ze mam ako operatora o2 a nie tmobile?)
    19.10.2010 19:27 Tereza
    Rozbalit Rozbalit vše Servis T-Mobile G1 s Google Android
    Hledám už nějakou dobu pozáruční servis v praze pro G1, nevíte o nějakém?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.