abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 18:44 | Bezpečnostní upozornění

Sabri Haddouche vytvořil stránku Browser Reaper, na které demonstruje zranitelnosti současných verzí webových prohlížečů Chrome, Safari i Firefox. Zveřejněné skripty dokážou zahltit nejen webové prohlížeče, ale v závislosti na nastavení, také celé operační systémy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána verze 11.3 open source alternativy GitHubu, tj. softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech, GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.9. 13:00 | Komunita

Do 30. října se lze přihlásit do dalšího kola programu Outreachy (Wikipedie), jehož cílem je přitáhnout do světa svobodného a otevřeného softwaru lidi ze skupin, jež jsou ve světě svobodného a otevřeného softwaru málo zastoupeny. Za 3 měsíce práce, od 4. prosince 2018 do 4. března 2019, v participujících organizacích lze vydělat 5 500 USD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 93
21.9. 22:22 | Komunita

Společnost Purism představila kryptografický token Librem Key. Koupit jej lze za 59 dolarů. Token byl vyvinut ve spolupráci se společností Nitrokey a poskytuje jak OpenPGP čipovou kartu, tak zabezpečení bootování notebooků Librem a také dalších notebooků s open source firmwarem Heads.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
21.9. 20:33 | Nová verze

Společnost NVIDIA oficiálně vydala verzi 10.0 toolkitu CUDA (Wikipedie) umožňujícího vývoj aplikací běžících na jejich grafických kartách. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.9. 20:00 | Upozornění

Příspěvek Jak přežít plánovanou údržbu DNS na blogu zaměstnanců CZ.NIC upozorňuje na historicky poprvé podepsání DNS root zóny novým klíčem dne 11. října 2018 v 18:00. Software, který nebude po tomto okamžiku obsahovat nový DNSSEC root klíč, nebude schopen resolvovat žádná data. Druhým důležitým datem je 1. února 2019, kdy významní výrobci DNS softwaru, také historicky poprvé, přestanou podporovat servery, které porušují DNS standard

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 11
21.9. 15:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 156. brněnský sraz, který proběhne v pátek 21. září od 18:00 v restauraci Na Purkyňce na adrese Purkyňova 80.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.9. 13:22 | Nová verze

Alan Griffiths z Canonicalu oznámil vydání verze 1.0.0 display serveru Mir (GitHub, Wikipedie). Mir byl představen v březnu 2013 jako náhrada X serveru a alternativa k Waylandu. Dnes Mir běží nad Waylandem a cílen je na internet věcí (IoT).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.9. 22:00 | Nasazení Linuxu
Stabilní aktualizace Chrome OS 69 (resp. Chromium OS), konkrétně 69.0.3497.95, přináší mj. podporu linuxových aplikací. Implementována je pomocí virtualizace, a proto je tato funkce také omezena na zařízení s dostatkem paměti a podporou hardwarové akcelerace, tudíž nejsou podporovány chromebooky s 32bitovými architekturami ARM, či Intel Bay Trail (tzn. bez Intel VT-x).
Fluttershy, yay! | Komentářů: 6
20.9. 21:32 | Zajímavý projekt

Došlo k uvolnění linuxové distribuce CLIP OS, vyvíjené francouzským úřadem pro kybernetickou bezpečnost ANSSI, jako open source. Vznikla za účelem nasazení v úřadech, kde je potřeba omezit přístup k důvěrným datům. Je založená na Gentoo.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (13%)
 (14%)
 (21%)
 (23%)
 (24%)
 (4%)
 (0%)
Celkem 403 hlasů
 Komentářů: 34, poslední dnes 12:54
Rozcestník

Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

24. 8. 2009 | Jaroslav Bubeník | Recenze | 7492×

Z bohaté nabídky mobilních telefonů finského výrobce (včetně tzv. smartphonů) je model Nokia N97 jeden z těch nejlepších. Vlajková loď, jak říká klišé. Má vše, co byste mohli u telefonu této třídy čekat: veliký dotykový displej, hardwarovou QWERTY klávesnici, široké možnosti konektivity, GPS, pohybový senzor, kameru a spoustu úložného prostoru. Jaké je to s ním v praxi? Čtěte naši rozsáhlou recenzi.

Telefon nám pro účely recenze zapůjčila firma Sunnysoft, které tímto děkujeme.

Ač nejsem příznivce mobilních telefonů z Finska – Nokia, tak mi jich rukama prošla docela slušná řádka a asi nejvíce jsem si oblíbil model 5310 Xpress Music.

nokia n97 photo 4707

Sám jsem se specializoval na chytré telefony, zvláště pak ty s výsuvnými klávesnicemi od HTC (Wizzard, TyTN, Kaiser), až jsem zakotvil u Apple iPhone, který jsem si doslova zamiloval a používám jej ke své plné spokojenosti už rok.

nokia n97 photo 4727 nokia n97 photo 4728 nokia n97 photo 4729
Pro srovnání jsem pořídil fotografie HTC Diamond 2, který jsem tu měl připraven pro kolegyni, N97 – testovací vzorek a můj oblíbený Apple iPhone.

Čas od času rád uvítám změnu mobilního telefonu, prakticky mi však postačí pár dnů na otestování a zase se vrátím zpět k tomu svému oblíbenému, dnes je to iPhone, zítra to může být třeba Palm a nebo Nokia, nic totiž není definitivní a výrobci hardwaru se předhánějí s novinkami, aby tak předčili konkurenci. Pravda, někdy se jim to povede, někdy zase ne.

Tentokrát jsem měl tu čest si na několik dnů vyzkoušet vlajkovou loď od Nokie – N97 v bílé barvě s výsuvnou QWERTY klávesnicí. Docela jsem se těšil, jak si s Nokií užiju zábavy, a nemýlil jsem se; otázkou zůstává, jestli v dobrém, či špatném.

nokia n97 011 nokia n97 103
Pohotovostní obrazovka telefonu s widgety.

Pár technických detailů na začátek neuškodí, rozměrově se jedná o tlouštíka, ale do kapsy u džín se vám v pohodě vejde. Měří na výšku 12 cm, šířka je 6 cm a v nejtlustším místě napočítáte bezmála 2 cm. Váha telefonu je 150 g včetně nabité baterie. Co se displeje týče, pak zde máme krásný 3,5" dotykový displej o rozlišení 640×360 pixelů, který dokáže zobrazit až 16 miliónů barev.

Displej je v pohodě; jediné, co mi na něm vadilo, byla snížená použitelnost na přímém slunečním světle, neviděl jsem zatím skoro žádný mobilní telefon s dotykovou obrazovkou, který by s tím neměl problém, tedy až na iPhone. S ním se dá v pohodě pracovat, i když vám na obrazovku svítí slunce o sto šest.

nokia n97 076
Hlavní menu telefonu

nokia n97 075
Menu s alikacemi

Jak jsem již naznačil, telefon obsahuje „plnohodnotnou“ výsuvnou QWERTY klávesnici, český model dokonce nabízí možnost psát s diakritikou. Na boku telefonu naleznete klávesu k ovládání fotoaparátu, volbu hlasitosti, tlačítko k vypnutí telefonu – popřípadě k nastavení profilu telefonu, jezdec pro uzamčení telefonu do pohotovostního režimu, klávesy pro příjem a odmítnutí hovoru a také klávesu pro vstup do menu telefonu.

Telefon je možné připojit takřka ke všem dostupným technologiím přenosu dat, ať již GSM, 3G, Bluetooth a WiFi, což je v dnešní době vlastně nutnost. Nedokážu si totiž představit telefon bez WiFi, abych se připojoval k internetu pomocí pomalého GPRS. Pravda, musíte si tu správnou WiFi síť najít, ale doma a v zaměstnání ji určitě máte a v městské zástavbě se dá objevit spousta zdarma přístupných Hot Spotů.

nokia n97 070
Srdce telefonu pohání operační systém Symbian S60 5th edition.

Interní paměť telefonu mne překvapila, 32 GB je až dost a když si pořídíte microSD kartu o kapacitě 16 GB, pak je váš telefon vybaven úctyhodnými 48 GB paměti. Vcelku dost na kompletní hudební sbírku nebo mraky videí.

nokia n97 080
Dostupných úložišť je opravdu mnoho.

Design – bílá je dobrá, ale klávesnice nic moc

Design telefonu je zajímavý, zakulacený a telefon se docela dobře drží v ruce. Bílá varianta telefonu je velice povedená a kovový okraj hran telefonu dokresluje eleganci s krásou. Výrobce dodává i variantu v černém, takže bílou můžete pořídit své přítelkyni třeba jako svatební dar a tu černou sami sobě. Pak se můžete s přítelkyní či manželkou doplňovat a určitě budete ve společnosti budit zaslouženou pozornost.

Jediným nedostatkem telefonu, co se designu týče, je výsuvná hardwarová QWERTY klávesnice. Při pokusu o vysunutí totiž takřka vystřelí a posune displej zhruba do 45stupňového náklonu oproti klávesnici. Ano, vypadá to efektně, skoro jako byste měli na stole miniaturní notebook, ale uvítal bych, když už má displej náklon, možnost nastavit úhel.

Hardwarová klávesnice je menších rozměrů a tlačítka jsou bohužel jen ve třech řadách. Nejdůležitější klávesy nejsou větší než dvě tlačítka spojená dohromady. Mluvím o Enteru a mezerníku, který je ještě ke všemu nesmyslně umístěn doprava. Lepší by bylo umístit důležité klávesy ve čtyřech řadách, to by se to pak psalo.

Menší estetický problém, nebo chcete li výstřelek, který se mi zpočátku zdál malicherný a ke konci užívání telefonu mne doslova přiváděl k šílenství, jsou kurzorové klávesy nevhodně umístěné nalevo od hardwarové klávesnice. Já jsem zvyklý ovládat kurzorové klávesy napravo, a tak jsem se dopouštěl mnoha překlepů při psaní; asi mám špatné návyky z mobilů HTC.

Ovládání dotykem – jak snadné

Dotykový displej a ovládání telefonu prostřednictvím prstu jsem si schválně nechal na zvláštní odstavec. Dotykový displej je přiměřeně citlivý a nikdy se mi nestalo, že by telefon nereagoval na mé povely. Je to velký rozdíl oproti zařízením s Windows Mobile, u kterých neustále nosíte zapíchnutý v těle telefonu stylus; když není zrovna po ruce, může jej nahradit jakýkoliv ostrý předmět jako šroubovák, hřebík či propiska. U Nokie můžete na stylus zapomenout, telefon se dá opravdu snadno ovládat prsty. Výrobce samozřejmě nezapomněl ani na příznivce zařízení s Windows Mobile a stylus přeci jen do krabičky s telefonem přidal. Sice se nedá zapíchnout do těla telefonu, ale na druhou stranu má krásné poutko, a tak se jako ozdoba na krk či klíče bude hodit.

Druhou, temnou stranou mince ovládání dotykem je operační systém – Symbian S60, 5. edice. S tím se výrobce moc nepředvedl, protože uživatel z počátku neví, jestli má tu či onu volbu vyvolat jedním nebo dvojitým poklepáním a nebo rovnou stisknout klávesu volby a vyvolat si kontextovou nabídku. Občas jsem se v ovládání docela ztrácel a musel využívat červeného tlačítka pro návrat do základní nabídky telefonu.

A tak se tedy pomalu dostáváme k ovládání, vzhledu a funkčnosti operačního systému, které mi připomíná prastaré Nokie, ale rozhodně ne moderní a jednoduchý operační systém v mobilním telefonu.

Nokia nabízí na úvodní obrazovce po přepnutí z pohotovostního režimu takzvané Widgety, které si uživatel může dle libosti nakonfigurovat, takže uvidí své oblíbené položky hned a nemusí se proklikávat přes podmenu „Aplikace“. Bohužel jsem nepřišel na to, jak je nakonfigurovat podle svého, tedy nastavit si tam třeba úplně něco jiného. Ponechal jsem proto standardní nastavení plus to, co mi nastavily ostatní aplikace – jak je vidět z přiložených obrázků. Samozřejmostí je možnost si jednotlivé widgety poskládat v různém pořadí a nebo je rovnou vymazat.

A nebyla by to Nokia, kdyby nedovolovala barevnou změnu tématu; zpočátku jsem si nechal telefon ve výchozí modré a následně přepnul do černé. Kombinace bílého těla telefonu a černého tématu má něco do sebe.

Po stisku klávesy pro přístup k menu se uživateli zobrazí spousta nabídek v klasickém „Nokia stylu“, které mi přijdou poněkud zvláštní, ale časem si na ně zvyknete. Docela zajímavý nápad je indikátor spuštěných aplikací: Nad položkou menu jo vyobrazen kruh, takže hned máte představu, co že vám to vlastně běží na pozadí a pomalu likviduje baterii.

Jak už jsem už zmínil, některé položky se aktivují jednoduchým klepnutím, další dvojitým poklepání a jiné zase poklepem na záložku „volby“. Ač je to zvláštní, tak ovládání telefonu vám přejde do krve a zvyknete si. Pravda, pokud třeba chcete spustit aplikaci Facebook, kterou jste si nainstalovali do menu Aplikace, pak musíte klepnout na aplikace a tam, pokud těch aplikací máte nainstalovanou spoustu, musíte rolovat malým posuvníkem u pravého okraje telefonu až tam, kde máte nainstalovaný onen Facebook klient. Povedlo se mi přijít na maličkou vychytávku: Postačí přidržet prst na displeji telefonu a jet s ním směrem dolů, až se dostanete k požadované položce, a tu následně spustit dvojitým poklepáním.

nokia n97 041
Pohotovostní menu.

Když to shrnu, tak asi nejlepší ovládání má iPhone a jeho Springboard, následuje Nokia N97 a daleko za ní Windows Mobile, kde musíte pomocí „šroubováku“ poklepávat na ikonu Start a pak Programy a teprve pak se vám pustí požadovaná aplikace. Pravda, nová zařízení s Windows Mobile mají nadstavby Windows, jedna z nejslavnějších je Touch Flo od HTC, ale to zase není tak modifikovatelné jako Symbian a nebo OSX na iPhone.

Řešení od Nokie s Widgety na úvodní obrazovce je zajímavé a určitě bych jej ocenil i u iPhone, který tuto zajímavou vychytávku postrádá.

V druhé části…

Zprávy, maily, kontakty a online synchronizace. Navigace a GPS. Prohlížení webu, nedostatky původního prohlížeče a alternativy.

       

Hodnocení: 29 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

David Watzke avatar 24.8.2009 00:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
odmítnutí hovoru a také

Detail: pokud se nepletu, tady chybí čárka...

Vypadá to slušně, hlavně to rozlišení mě zaujalo, to je podle mě dost pekelný...

Jinak vidím, že seš/jste docela velkej fanda iPhone - nedávno jsem si s jedním hrál a málem mě z tý nepoužitelnosti kleplo, ale kdo ví, možná bych si časem zvyknul. Říkám to jen proto, že je o něm v článku zmínka až nezvykle často (podle mě).

“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
24.8.2009 02:06 ms
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Moja rec! iPhone sa nedal vobec ovladal, bol som z toho jelen, mozno casom by som si nejako zvykol, ale to sa mi este nepodarilo.

Tiez som si vsimol nadmerne pouzivanie sloviciek typu iPhone... :)

24.8.2009 09:26 jan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Měl jsem iPhone pár dnů a šel z domu ,normální věci jako doručenka a radio jsou pro tento předražený stroj tabu, Nemožnost mít spuštěné aplikace na pozadí jak to umí symbiánové telefony taky iP chybí .  iP je nepraktický nedokonalý a předražený.Jdu si pro N97

24.8.2009 10:37 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Na druhou stranu má alespoň použitelnějšího e-mailového klienta než E71 (ta neumí synchronizovat víc než inbox a maily z IMAPu taky tahá podle bůh ví čeho). Webový prohlížeč je taky výrazně použitelnější než Opera Mini. Doručenky mi sice občas chybí, rádio ne. Ale kdyby to mělo takové seky jako symbianovské Nokie, tak bych asi zešílel.
24.8.2009 12:22 petris_ | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
RTFM! V Nastaveni emailu -> Nastaveni nacitani -> Objednani slozky si muzete nastavit, co vsechno nacitat.
24.8.2009 14:09 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Teď tu Nokii nemám u sebe, ale když jsem to zkoušel, tak byl problém s jinými, než systémovými složkami (labels se tváří jako složky) u IMAPu Google Apps. Nastavoval jsem to minulý týden a už si nepamatuji podrobnosti, jen to, že jsem se u toho telefonu dost potil - je to oproti Mac OS X Mobile o dost složitější. Až se k tomu zase dostanu, tak se v tom zkusím pohrabat více.

Když mi poradíte, jak synchronizovat i tělo mailu a ne jen hlavičku, či jak si zvolit podle čeho má stahovat maily (nestahuje podle data doručení, ale podle data nahrání na server, takže když jsem mu tam nahrál jeho staré lokálně uložené maily, tak se mu stáhne vždy 30 nejstarších), tak změním názor. HTML maily taky nezvládá.
Daniel Kvasnička ml. avatar 24.8.2009 13:31 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Upaluj si pro svou supr dupr Nokii... a nezapomen si k ni dokoupit podvozek.

Mit cely svet takovou definici "normalnich" veci jako ty, odstehuju se na Mars...
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
Nikola Ciprich avatar 25.8.2009 16:13 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

 no zrovna dorucenka mi neprijde jako neco zbytecneho..

Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
24.8.2009 16:29 Lazy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Mam Nokii 5800 se symbianem jako ma N97 a ovladani oproti iPhonu je hrozny, vsechno je hrozne zpomaleny a dost casto se stava ze se zasekne uplne. Nevim proc prohlizec internetu porad zobrazuje nastrojovou listu kdyz by mohla zajizdet nekam do strany, vubec je to cely nedodelany. Oproti iPhone ma treba multitasking ktery stejne nevyuzivam vzhledem k tomu ze aplikace neumi zobrazovat dulezite informace na zakladni obrazovce a pokud jsou treba pripojeny k netu nebo gps, rychleji vybijeji baterii. S iPhonem sem si hral zhruba hodinku a byl jsem nadsenej jak jde vsechno svizne a navic jak vsechno dobre vypada a jak je to udelane, na Nokii je vetsina aplikaci hroznych, vypadaji jak pred dvaceti lety, zadnej design a ergonomie.

Nokie by mela lidi co navrhujou ovladani telefonu vyhazet a nabrat lidi kteri telefon pouzivaji, coz ti soucasni zrejme nedelaji a nebo pouzivaji telefon od jine znacky.

No priste uz si Nokii nekoupim a nebo si ji nejdriv poradne vyzkousim.

vlastikroot avatar 24.8.2009 11:57 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
iPhone je good, jakmile vlezes do terminalu;-) ja jsem si s tim chvili hral, a snad krome nepritomnosi iwconfigu jsem se citil jak doma (apt na instalovani SW, mc na spravu souboru, links na web a kupa dalsich unixovych utilitek). GUI je dobry pro spravny BFU a to je podle me smysl jeho uspechu. Ale stejne freerunner rulez (nebo treba HTC s linuxem).
Sg1-game | We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted | IP 80.188.182.6
24.8.2009 00:18 tuxmartin | skóre: 38 | blog: tuxmartin | Jicin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

>> Váha telefonu je 150 g včetně nabité baterie.

Kolik vazi vybita baterie? ;-)

24.8.2009 00:51 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Wie bitte?
24.8.2009 02:07 ms
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Najprv ma to zaskocilo, ale potom mi to prislo ako neohlaseny "vtip" akurat bez smajliku.

24.8.2009 08:05 Jirka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Ma kapacitu 1500 mAh, takze o 60 pikogramu mene.

24.8.2009 21:22 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Asi jsi to počítal takhle, že?

1.5*3600/3e8² = 6e-14

Ale ještě je potřeba to násobit napětím baterie, které může být řekněme 3,6 V.

24.8.2009 05:07 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
jsem zmaten! pri cteni clanku jsem si pokazde, kdyz se objevilo slovo linux, udelal carku... a povazte, linux nebyl zminen ani jednou!

fakt, co ma tento clanek spolecneho s linuxem?

a jeste neco... zajimalo by me, jestli se jeste dneska delaji telefony, ktere nemaji rozmery a vahu betonove dlazdice...
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
24.8.2009 06:19 vitr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

 ano dělají HTC hero je malý lehký a dokonce má i ten "linux"  :-)

24.8.2009 09:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Recenze se chystá.
24.8.2009 07:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
fakt, co ma tento clanek spolecneho s linuxem?
Nic. Podobně jako články o DNSSEC, IPv6, Googlu apod. Občas prostě vydáme článek, který se Linuxu přímo netýká. Jinak... tento článek bude mít dohromady tři díly a alespoň v jednom Linux bude zmíněn ;-)
24.8.2009 08:18 cedrik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Hm, DNSSEC, IPV6 mají s linuxem společného docela dost. A to s jeho sítovou vrstvou. Ale N97 běží na Symbianu. Nic společného, kromě toho že to jde připojit do stejné sítě, ale to jde i lednička a fén.

Ale jestli je N97 stejně použitelný tentonoc (jak to nazvat? sice to umí telefonovat, ale je to více než telefon)jako N96 kterou momentálně používám (nekoupil jsem jí, jen jsem náhodou šel kolem, když ji majitel vyhazoval a já jsem si rozflákal svého veterána), tak se k tomu ani nechci priblížit. Docela ho chápu. Proč ho vyhodil. To nejde popsat, to se musí zažít.
24.8.2009 08:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
DNSSEC, IPV6 mají s linuxem společného docela dost. A to s jeho sítovou vrstvou.
Podobně jako se síťovou vrstvou třeba Windows 7, ne? :-). Nicméně, nechci pokračovat v tomto handrkování. Tento článek je prostě recenze chytrého mobilu. Spojitost s Linuxem tam není, nehledejte ji. Jsem přesvědčen, že není chyba, pokud na AbcLinuxu.cz čas od času vyjde článek, který "jen" představuje zajímavou technickou novinku apod.
Václav 24.8.2009 09:46 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
N96 je katastrofa, měl jsem tu "čest" chvíli ho používat a nikdy víc. Navíc při své ceně, která je defakto stejná jako HTC Touch pro 2, který je parametry někde trochu jinde... Ovšem N97 jsem v ruce držel také a musím uznat že pro uživatele který se moc nechce starat o instalaci aplikací a přizpůsobování si telefonu (ve WinMo v podstatě nutnost) je to velmi dobré zařízení.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
vlk avatar 24.8.2009 08:57 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

no pekny offtopic, som sa musel dvakrat presvedcit ci som fakt na abclinuxu, ci to nieje nahodou mobilmania...

You don't exist, Go away !
David Ježek avatar 24.8.2009 14:09 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB | Poděbrady
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
upřímně, po téměř roce hardwarových novinek na abcl mě tyto reakce na článek celkem překvapují.

jinak malé lehké telefony se dělají stále, bohužel např z vlastní zkušenosti mohu říci, že nokia začala šidit akumulátor.
Grunt avatar 24.8.2009 14:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
No třeba se to dá odůvodnit tak, že Symbian je/bude Open Source, když už nic jiného.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
24.8.2009 07:39 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

A nejdulezitejsi otazka - da se na to nainstalovat Linux?

24.8.2009 08:04 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Zajimavejsi by byla ta N900, ktera pry bezi na Linuxu.

Fluttershy, yay! avatar 24.8.2009 10:46 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Tak až bude, ozvi se, prosím. ~_^
27.8.2009 22:15 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Chcete určovat, kdo povede vaši firmu? Ale prosím vás...
Jan Drábek avatar 24.8.2009 09:44 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Díky za recenzi (ne, opravdu to nemyslím ironicky).

01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
Petr Tomášek avatar 24.8.2009 09:44 Petr Tomášek | skóre: 37 | blog: Vejšplechty
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

vulgární

Zobrazit komentář
vlastikroot avatar 24.8.2009 12:02 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
+1 I kdyz symbian by mel byt brzy open source, je na nej port Qt. Ale neni nad freerunner (ktery bych tak strasne chtel ale nemam money).
Sg1-game | We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted | IP 80.188.182.6
24.8.2009 16:10 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
FreeRunner je dobry HW a kopa nepouzitelneho SW.
houska avatar 24.8.2009 16:15 houska | skóre: 41 | blog: HW
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
+1 (rikam jako exmajitel)
vlastikroot avatar 24.8.2009 21:05 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
-1 ja freerunner docela znam (jsem vicemene spravcem jedne takove masiny cloveka movitejsiho nez ja) a SW je to prece ten samy jako mame na desktopu, s par volacima aplikacema. A zrovna HW taky neni moc povedeny (fuj fuj glamo, ne a ne rozjet duke3d aby nebylo cely zluty a na displayi 4 a pulkrat). Je to podle me telefon jedine pro opravdu HC linuxaky, treba to jak se tam zachazi s bluetooth (BLUEZ, stejne jako mam treba na notebooku) nebo wifi (iwconfig), gps, ledkama, akcelerometrama (proste linuxackej pristup) ...
Sg1-game | We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted | IP 80.188.182.6
mirec avatar 24.8.2009 15:53 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Mohlo tu byť spomenuté aspoň Qt pre S60 (aby to malo aspoň niečo spoločné s Linuxom).
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
24.8.2009 16:10 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Btw. nevie niekto kedy už konečne vydajú finálnu verziu?
25.8.2009 09:36 elviin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Podle planu 2011.

24.8.2009 21:48 TM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Nechápu, proč zde vyšla tato recenze. Na mě tady působí jako pěst na oko, prostě nepatřičně. Jediné co mě napadá je, že dovozce nebo výrobce zaplatil. Proti tomu nic nemám, jen postrádám příslušné označení článku (nebo jsem něco přehlédl).
Autor by se alespoň mohl pochlubit, jak rozchodil synchronizaci Symbianového PIM s Linuxovým desktopem. Hádejte, jak to funguje - bídně :-)
24.8.2009 22:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
dovozce nebo výrobce zaplatil
Ne.
Autor by se alespoň mohl pochlubit, jak rozchodil synchronizaci Symbianového PIM s Linuxovým desktopem
Recenze má více dílů.
26.8.2009 10:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Prijde mi to jako zpestreni obsahu.

Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
Fluttershy, yay! avatar 26.8.2009 10:56 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
No, na druhou stranu... jeden týpek před lety dělal nějaký projekt o námořním loďstvu a pro zpestření pod něj přidal i říční loďstvo...
corwin78 avatar 25.8.2009 10:09 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Těším se na slibovanou recenzi Palm Pré... :-)

Uživatel GNU/Linux # 420871 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
25.8.2009 10:40 MarSarK | skóre: 23 | blog: marsark_linux | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb

Kde se dá stáhnout ten AccuWeather widget co tam vidím nainstalovaný? Nikde nemůžu najít funkční link. Dík 

Even a small adventure could be a beginning of a great journey.
25.8.2009 16:11 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Já osobně nedám dopustit na mou G1 s Androidem, narozdíl od iPhone se mi s tím pracuje řádově lépe a hlavně je ten OS otevřený. Kvůli neustálému vychvalování iPhone v článku jsem ho musel ohodnotit záporně - takto se hodí spíše někde na zive.cz
ZeX/OS - http://zexos.org
25.8.2009 17:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Takže kdyby byl článek stejný, jen se vychvaloval G1, tak bys hodnotil kladně? :-)
25.8.2009 21:43 Jooky (inactive) | skóre: 39 | blog: Jooky | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
stymto suhlasim, jablko sa tam az moc casto spominalo ... hodnotit sa daj aj bez toho aby sa tak okato porovnavalo s inym produktom a ked uz sa porovnavat tak to chce sirsi zaber.

Ja napr mam SE s UIQ symbianom, trojrocny telefon ma funkcie o ktorych iPhone ani nesnival a na slnku sa snim da vpohode pracovat. Kebyze chcem tak vpohode mozem dalej pokracovat v opisovani co na iPhone az tak dobre nespravili a pritom mat ako referenciu ovela "starsi" telefon (btw aj taku vec treba zvazit ze baterka sa neda vymenit a najblizsi servis je vo francuzku)

ps: nechcem tu robit flamewar, len som chcel poukazat na jednu vec, len kvoli tomu ze iPhone je "IN" neznamena ze je najlepsi a kazdemu vyhovuje
Fluttershy, yay! avatar 25.8.2009 21:48 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
On je totiž Palm Pre nejlepší, jak to tak čtu.
26.8.2009 10:53 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Podle komentaru koukam, ze tu je stale dost fanatickych linuxaku, kteri pravdepodobne nemaji zadny mobilni telefon, ktery neni extra super cool kvuli tomu, ze zrovna Linux frci. Takovi lide delaji Linux a komunite ostudu. Me se nahodou ta recenze libi, a i kdyz to je abclinuxu.cz nemusi byt v kazdem clanku slovo Linux. Normalni lidi co pouzivaji Linux, maji doma i jine zarizeni krome PC s linuxem a kdyz na tomhle fajn web travi nejaky cas, raid si prectou i o necem trosku jinem nez o svem oblibenem OS.
26.8.2009 21:48 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia N97 – bílou na svatbu a černou na pohřeb
Ok, ale v tom pripade nechapu kritiku na zpravicky ohledne Stoparova pruvodce :-P

... na svete neni spammer ten, co zavdecil by se lidem vsem... :-/

(a k "recenzi" ... opravdu sem cekal ze bude popisovano jak tam rozjet opensshd :---) nebo aspon zkusenosti s pripojovanim se k pc... no, treba dalsi dil)
Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.