abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ripování DVD

    3. 4. 2003 | Robert Krátký | Recenze | 64193×

    Jaký program v Linuxu použít pro snadné a kvalitní zkopírování obsahu video disku?

    Nultý bod

    Na úvod stručně zmíním, že se nebudu vůbec zaobírat otázkou případné protiprávnosti vašeho jednání. O legálnosti a nelegálnosti kopírování CD a DVD už toho bylo napsáno dost. Já se spokojím pouze s konstatováním, že pokud takovou kopii vytváříte z vlastního, řádně zakoupeného nosiče, a to za účelem pořízení záložního média, trestného činu se nedopouštíte. Samozřejmě to znamená, že dílo nebudete dále šířit, ať už prostřednictvím internetu, nebo v jakékoliv jiné podobě.

    Začátek

    Pozn.: V následujícím textu budu zkratku DVD používat výhradně pro video disky.

    Neočekávejte od tohoto článku přesné postupy a vyjmenovávání toho, jaké hodnoty kam zadat a v jakém pořadí které příkazy spustit (neboli HOW-TO). Mým záměrem je poskytnout spíše obecnější přehled o možnostech různých programů, jež jsou pro Linux v tomto směru k dispozici. Konkrétní problémy můžeme řešit třeba v diskuzi pod článkem.

    Ještě než se pustíme do akce samotné, je třeba si ujasnit, o jaký druh zálohy nám jde. Vzhledem k tomu, že možností je několik, probereme je postupně:

    • V mnoha ohledech by se zdálo jako nejoptimálnější vytvořit identickou kopii na prázdné zapisovatelné DVD. Předpokladem je pak pochopitelně DVD vypalovačka, která však tak úplně běžným vybavením ještě není. Kromě toho, i pokud ji máte, není to tak snadné jako třeba vypálení totožné kopie hudebního CD. DVD jsou téměř vždy dvouvrstvá a často i oboustranná, což znamená zásadní kapacitní problém. Oboustranné DVD sice lehce nahradíme dvěma prázdnými disky, u dvouvrstvých originálů je však nutné rozdělovat i obsah jedné strany na více disků, což není žádná legrace. O kopírování on-the-fly si můžete nechat zdát. Touto variantou se v tomto článku nebudu dále zabývat.
    • Druhou - a výrazně schůdnější - cestou je komprimace samotného videozáznamu a jeho následné umístění na pevný disk nebo CD. Nabízí se více způsobů, jak takový záměr provést:
      • Video CD - VCD (případně Super Video CD - SVCD), což je způsob, který sice zaručí možnost přehrávání na (většině) běžných stolních DVD přístrojů, ale za cenu horší kvality. Na druhou stranu, vzhledem k možnému rozlišení televizní obrazovky nás to nemusí tolik trápit. Rozdíl oproti DVD pochopitelně poznáme lehce, ale srovnání s kvalitní videokazetou takový záznam bez problému ustojí.
      • Komprimace pomocí jednoho z profláknutých DivX kodeků. Výsledkem bude velmi kvalitní kopie (včetně možnosti prostorového zvuku), kterou však přehrajete pouze na počítači (ano, existuje už i stolní DivX přehrávač, ale nemýlím-li se, tak jej zatím vyrábí jediná firma a rozšířený rozhodně není).
      • Výsledný video soubor můžeme také ponechat přímo na disku, což už v dnešní době, kdy poměr 1 MB/Kč je docela příznivý, není úplně zcestná idea.

    Abych nezapomněl... Když už vyjmenovávám kdeco, nesmím opominout ani nároky na hardware, aby byl každý připraven na to, co jej čeká. Tak především je nutná DVD-ROM mechanika ;-). Další nezbytnou položkou je dostatek prostoru na harddisku. Protože na pevný disk nejprve uložíme nekomprimované (respektive komprimované pro potřeby DVD) video a audio (zcela nekomprimované), a pak budeme vytvářet komprimovanou verzi, je nutné počítat s tím, že v průběhu operace zaplníme místo odpovídající velikosti video dat na DVD (vlastně to bude méně, jelikož vatu v podobě reklam, trailerů a licenčních upozornění nepotřebujeme). K tomu připočtěte ještě velikost surových audio dat (i když asi jen jeden jazyk) a nakonec objem výsledku našeho komprimačního snažení. Pokud tedy nemůžete jednorázově vyhradit 10 GB, počítejte s tím, že budete muset pečlivě počítat.

    Hrubá výpočetní síla a pár set megabajtů paměti se bude také více než hodit. Není to sice podmínkou, ale obrňte se trpělivostí, jestli chcete podobné kousky provádět na starším vybavení. Pro ilustraci uvedu dva příklady z vlastní zkušenosti. Ještě donedávna jsem na veškeré takové vylomeniny používal stroj s procesorem Duron 600 a 128 MB RAM. Obyčejná, jednoprůchodová komprimace 100 minutového filmu do DivX zabrala při stoprocentním zatížení přibližně osm hodin. Po vánocích jsem si nadělil Athlon XP 1700+ a 512 MB 266 MHz paměti. Rázem jsem potřebný čas srazil na méně než třetinu.

    Akce

    Celý postup lze rozdělit na tři části, z nichž pouze první bude totožná ve všech zmiňovaných případech.

    1. Zkopírování dat z DVD (vlastní "ripování"). To zahrnuje i případné odstranění MacroVision ochrany, aby byl výsledek rozumně přehrávatelný/koukatelný.
    2. Výběr výstupního formátu a komprimace - jedná se vlastně o rekomprimaci, protože (jak už jsem nakousl) i video na DVD už je komprimované.
    3. Pokud chceme video umístit na CD, pak ještě vypálení. V případě DivX formátu je to jednoduché a daný soubor prostě vypálíme. (S)VCD má však specifickou adresářovou strukturu a formát videa, který je třeba dodržet, aby byl disk rozpoznán a přehrán mechanikou DVD přehrávače.

    Software

    Programů, které můžeme použít, je víc, takže se nebudu snažit pokrýt všechny. Dva nejpoužívanější jsou pravděpodobně transcode a kombinace MPlayeru a MEncoderu. Dobrou práci odvede i vobcopy, které však umí "pouze" to, co značí název: ke komprimaci je pak potřeba použít nástroj jiný. Všechny tyto programy pracují na příkazové řádce. Přestože jejich použití není nijak složité, přesné zadávání parametrů si lze velmi usnadnit s pomocí frontendů, které spoustu špinavé práce odvedou za nás. Mám vyzkoušeno, že u těchto nástrojů mi nečiní potíže ani tak hodnoty jednotlivých přepínačů jako spíše fakt, že je často omylem vynechávám. Máte-li paměť podobně děravou jako já, oceníte určitě následující pomocníky:

    Asi nejznámější je dvd::rip, který nabízí skutečně komfortní prostředí, jež celý proces zjednodušuje doslova na pár kliknutí. Možnosti nastavování konkrétních parametrů přitom nejsou v případě zájmu nijak omezeny, takže se jedná o skutečně šikovný program. dvd::rip je nástavbou nad transcode, a proto zmíním ještě acidrip, což je frontend pro MEncoder a MPlayer. Ačkoliv acidrip nenabízí takové pohodlí a množství funkcí jako dvd::rip, není to ani trochu méněcenný program. Ostatně, nástroj, který zprostředkovává funkce MEncoderu, prostě nemůže mít těch možností zase tak málo ;-).

    Pro úplnost doplním ještě dva zajímavé programy, které možná uznáte za vhodné vyzkoušet.

    QuickRip
    je malý a jednoduchý frontend pro MPlayer a MEncoder určený pro Qt/KDE (3.x). Pokud se nechcete starat o různá ořezávání obrazu, určování framerate a podobně, není co řešit. QuickRip se vás zeptá jen na požadovanou velikost výstupního souboru a audio bitrate - zbytek, včetně optimálního video bitrate, zařídí sám. Určitě neprohloupíte, když QuickRip spustíte z příkazové řádky třeba xtermu - vzhledem k jeho minimalistickému provedení je to totiž asi jediný způsob, jak získat alespoň trochu přehled o tom, co se vlastně program snaží dělat (a tak odhalit možné problémy, na které můžete narazit).
    KMencoder
    KMencoder je další frontend pro MPlayer a MEncoder. Sám název naznačuje, že je to opět program pro Qt/KDE (3.x). Tento však funkcí nabízí o mnoho více. Ovládání je snadné a zařadil bych jej, co do počtu funkcí, mezi dvd::rip a QuickRip. Je však pravda, že to, co acidrip nabízí v jednom okně, je v případě KMencoderu poněkud nepohodlně rozřazeno do mnoha záložek. Abych pravdu řekl, zcela mi uniká jejich účel. Například existence samostatných záložek "File", "Playlist" a "URL" mi připadá jako opravdu rafinovaný způsob, jak zmást nebohého uživatele... Velmi šikovný je však - ve všech záložkách viditelný - pruh se standardním výstupem; tedy přesně to, co chybí programu QuickRip.

    Instalace dvd::rip a acidrip

    Instalace nástrojů dvd::rip a acidrip je trochu odlišná od běžného postupu, protože se jedná o programy napsané v Perlu. Pokud tedy budete instalovat ze zdrojových kódů, pamatujte, že místo kouzelné formulky:

    ./configure
    make && make install

    to bude:

    perl Makefile.PL
    make && make install

    A protože máme co do činění s nástavbami, před samotnou instalací je nutné pořídit poměrně dost dalších závislostí. U programu dvd::rip by jejich seznam mohl být opravdu dlouhý - záleží však na tom, kolik funkcí potřebujete zprovoznit. Na tomto místě tedy jen blíže okomentuji seznam toho, co budete potřebovat určitě (kromě vlastního programu):

      Pouze dvd::rip:

    • transcode: versatilní utilita pro zpracování videa. Modulová architektura.
    • ImageMagick: používané pro zpracování nepohyblivých obrázků.
    • Pouze acidrip:

    • lsdvd: maličká utilitka, kterou napsal také autor acidrip (tentokrát v C, takže instalace je běžná). Vypíše obsah DVD. Tento výstup jen využíván pro acidrip. lsdvd používá...
    • libdvdread knihovna, kterou však již asi v systému máte, pokud si občas nějaké to DVD pustíte.
    • MPlayer zkompilovaný spolu s MEncoderem - uznávám, to je asi jasné.
    • Pamatujte také na to, že MPlayer (a potažmo tedy MEncoder) je třeba zkompilovat s podporou MP3, abychom později mohli tento formát využít při komprimaci audio stopy záznamu (tedy, pouze pokud na tom trváte, ogg vorbis je přeci lepší...). Instalační perlový skript vás na podobné případné nedostatky sice upozorní, ale to už budete mít asi MPlayer dávno nainstalovaný, takže byste museli kompilovat znovu.

      Oba:

    • Gtk-Perl: sada modulů umožňujících využití Gtk+ knihoven přes Perl.
    • Z toho vyplývá samozřejmě nutnost mít i Gtk a Perl.
    • Dovolím si poznamenat, že je velmi pravděpodobné, že vaše distribuce již obsahuje gtk-perl moduly, takže nebude nutné je stahovat a instalovat podle návodu v acidrip Installation HowTo nebo dokumentaci k instalaci dvd::rip (balíček se může jmenovat třeba 'libgtk-perl'...).

    Ostatně, pokud nenarazíte na nějaký zvláštní problém, který by vás nutil k instalaci ze zdrojáků, porozhlédněte se každopádně po internetu, jestli už někdo práci neudělal za vás a nevytvořil balíčky jednotlivých programů pro vaši distribuci.

    Pokud stejně jako já používáte Debian, snad vám přijde vhod, když se s vámi podělím o adresy, na kterých naleznete mnoho ze zmiňovaných programů již zabalených jako .deb:

    MPlayer, MEncoder, MPlayer-Mozilla plugin a různé kodeky a knihovny (a Doom ;-) ):

    deb http://jeroen.coekaerts.be/debian/ unstable main contrib non-free

    transcode a kodeky:

    deb ftp://ftp.mowgli.ch/pub/debian sid unofficial

    MPlayer, MEncoder, transcode, dvd::rip a různé kodeky a knihovny:

    deb http://marillat.free.fr/ unstable main

    U tohoto zdroje jsou k dispozici i balíčky pro woodyho, tedy stable distribuci - pouze v řádku zaměňte unstable za stable.

    dvd::rip

    dvd::rip

    Tento program vystavuje své perlovské zázemí na odiv už ve svém jménu, nezvyklá instalace by snad proto neměla překvapit. Ačkoliv všechny frontendové nástroje, které v tomto článku představuji, umí více než pouhé samotné "ripnutí" DVD (i na převedení do rozumnějšího komprimovaného formátu je myšleno), dvd::rip jde v tomto ohledu ještě o pořádný kus dál.

    Nastavení oříznutí obrazu a případné "smrsknutí" z anamorfního formátu je usnadněno náhledy přímo v okně programu (k čemuž si můžete sami vybrat libovolný frame ripnutého videa). Když přihodíte i subtitleripper, umožní vám dvd::rip pracovat s titulky. Při začleňování titulků do výsledného videa se lze postarat o jejich správné umístění podle konečného formátu filmu (4:3, letterbox, atd.) a samozřejmě mohou být vyvedené hezky antialiasované.

    Přítomna je i možnost automatického vytvoření (S)VCD a k tomu můžete výsledek rovnou vypálit nebo alespoň připravit CD image.

    Prostě, jak jsem řekl, komplet celý proces zálohy můžete díky dvd::rip odbýt z prostředí jediného programu.

    acidrip

    acidrip

    K samotnému použití acidrip snad není třeba nic dodávat. Program je - řekl bych, že především zásluhou seskupení všech důležitých ovládacích prvků a funkcí do jediného okna - výborně přehledný a intuitivní. Oblíbil jsem si jej z toho důvodu ještě více než dvd::rip.

    Titulky, (S)VCD a vypalování sice na rozdíl od dvd::rip nejsou součástí vybavení acidripu, ale pokud takové funkce nebudete postrádat, mé doporučení znáte :-). Ostatně, když už jsem u toho, dávat titulky natvrdo do videa moc chytré není, protože se tak v podstatě připravujete o možnost používat třeba různé jazyky nebo verze.

    A co dál?

    Pokud jste úspěšně zvládli (tj. přinutili k práci) jeden z předchozích programů, nezbývá už nic. Jedinou výzvou by mohl být převod do (S)VCD formátu (pokud už jste nepoužili automatické funkce v dvd::rip). V duchu dosavadního pohodlnického utíkání ke grafickým nástavbám vám nabídnu pár možností, kterak se bez vrásek vypořádat s přípravou Video CéDéček.

    arson a k3b
    Vypalovací programy, které mají možnost vytvoření VCD přímo začleněnu. Viz seriál o Vypalování CD - V.
    Konvertwizard
    Qt/KDE frontend pro transcode. Umožňuje konverzi videa na (S)VCD.
    QVCDGear
    Jednoduchá Qt/KDE nástavba pro VDCGear.
    qvcd
    Nástavba (opět Qt) pro změnu pro VDCImager.
    kavi2svcd
    Transcode, VCDImager a cdrdao - další frontend, tentokrát pro převod již hotových (většinou DivX) avi souborů. Opět Qt/KDE.

    Protože se jedná o frontendy, uvedu samozřejmě i nástroje, které budete potřebovat, aby odvedly tu skutečnou práci. Ty následující by měly pokrýt všechny vaše potřeby:

    Příště...(?)

    Pokud jsem vás dost naladil a budete mít dojem, že i to "HOW-TO" by se hodilo, mohu další článek věnovat podrobným návodům a radám, které by se konkrétně zaměřily na zvládnutí celého procesu krok po kroku.

    Související články

    Odkazy a zdroje

    DVD ripping and transcoding with Linux (v některých bodech mírně neaktuální, ale jinak velmi dobré HOWTO)
    transcode
    MPlayer
    vobcopy
    dvd::rip
    acidrip

           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.4.2003 11:27 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware 9
    podarilo se nekomu na $subj zkompilovat Gtk-Perl moduly?
    29.9.2003 01:33 Pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware 9
    Hi, nevim, zda jsi "uz" uspel ci ne, ale jsem s tim hodne zapolil a nakonec zvitezil, tak pisu, treba ti usetrim starosti. Je potreba doinstalovat gdk-pixbuf-0.9.0, XML-Writer-0.4 a XML-Parser 2.34 (vsechno perl moduly na cpan). Ty verze zrejme nemusis dodrzovat, pisu jen jake jsem pouzil ja. Teprve potom Gtk-Perl-0.7009 s tim, ze se stejne nezakompiluje vsechno, ale je to vse potrebne pro dvd::rip. Kdyz tak mail daemon(zavinac)svoboda(tecka)cz.
    3.4.2003 15:05 Petr Balas
    Rozbalit Rozbalit vše dvd:rip
    Dvě poznámky:
    1) Pro dvd:rip stačí mít u Debiana jako source pouze marillat - je tam vše potřebné
    2) dvd:rip má ještě jednu prima vlastnost - umí spustit encoding na clusteru - stačí zadat další počítače, zajistit aby se na ně dalo dostat přes ssh a měly napojeny disky s daty a jede to.
    3.4.2003 21:11 bk
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    nevite nekdo, jak vytvorit divx soubor, ktery by obsahoval audio ve formatu ogg vorbis, namisto mp3 (neumi 6 kanalu) nebo ac3 (zbytecne velke)?
    3.4.2003 21:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    uplne stejne; avi souboru je jedno, v jakem formatu je video a audio.
    Jak kazdy vi. Avi je jenom pouzdro na casti videa.
    4.4.2003 14:23 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    Ogg je sice super, ale jeho požití u DVD ripu postrádá smysl (stejně jako mp3). Na drtivé většině (všech ?) DVD je jak DD 2.0 downmix (192kbps AC3), tak multikanál DD 5+1 (384kbps případně 400něco kbps AC3). To nejlepší co se proto dá udělat je demultiplexovat si jednu z těchto dvou stop podle toho jestli dělám film na 1 CD nebo na 2 CD a pak ho zase přimultiplexovat k výslednému AVI. Je to nejjednodušší, nejrychlejší a nejkvalitnější řešení.
    4.4.2003 14:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    Velky pocet DVD se starymi filmy ma audio obycejne stereo nebo dokonce mono. Stejne tak mnoho titulu vydanych u nas je (bohuzel) osizeno o nalezite zvukove vybaveni. V takovych pripadech nezbyva nez volit mezi ogg a mp3.
    4.4.2003 19:02 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    Proč proboha ? Pokud je film jenom stereo/mono je to akorát jednodušší, protože odpadá dilema zdali udělat rip 5+1 nebo 2.0. Každopádně se do AVI použije originální zvukový stream v AC3. Nevidím jediný důvod, proč by se měl dekódovat a znovu enkódovat jiným kodekem na o chlup nižší bitrate, když to kromě práce navíc a úbytku kvality naprosto nic nepřinese.
    4.4.2003 20:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    Jenze ja mluvim o DVD, ktera vubec AC-3 neobsahuji. Je sice pravda, ze cim dal vic filmu miva treba i puvodni mono prevedene do AC-3, ale rozhodne ne vsechny. Mnoho disku ma audio v MPEG formatu. AC-3 je jen jedna z vice kompresnich technologii, ktera muze byt pouzita. Mam doma i hudebni DVD, na kterych je zvuk v obycejnem PCM WAV.
    5.4.2003 00:04 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    To jsou ale rarity. Tam skutečně může mít smysl udělat z původního 256kbps Mpeg Layer2 streamu nějaký ten ogg na poloviční bitrate aniž by to člověk zprznil. Pak je tu samozřejmě ještě DTS, což je kapitola sama pro sebe.
    5.4.2003 09:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ogg + divx
    Tak jsme si porozumeli ;-). Nicmene byl bych rad, kdyby techto "rarit" bylo co nejmene. Ja uz jich mam pres dvacet a je to skoda, protoze to pak DVD degraduje na takovou lepsi videokazetu...

    Naopak DTS podle me nema cenu ripovat. Z pohledu kopirovani je zakladnim rozdilem oproti AC-3 bitrate audia - bez komprimace by to ponechat neslo, takze je vyhodnejsi pouzit AC-3 verzi, ktera snad vzdy byva na disku zaroven s DTS (tedy krome specialnich DTS-only vydani, ktere se vsak u nas jeste nevyskytuji...).

    5.4.2003 15:23 Jan Kratochvil
    Rozbalit Rozbalit vše DVD2DVD
    Zdravim, a co takhle tutorial jak predelat DVD 9 na DVD 5? Proste postup jak udelat neco podobneho co dela InstantCopy7 pro wokna.
    5.4.2003 17:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše DVD2DVD
    Jak jsem v clanku zminil, prevod dual-layer na single-layer neni zadna sranda. I kdyz se vyporadate s rozdelenim .IFO, jeste muze delat problemy multi-angle, a predevsim funkcni menu. Ekvivalent win programu, ktere se to snazi resit, zatim neznam. Nejblize jsou tomu DVD Backup Script a dvdbackup, z nichz ani jeden vsak nelze povazovat za uspokujujici reseni.
    31.5.2004 19:54 Jiří Vičík | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DVD2DVD
    Takže zatím neexistuje uspokojivé řešení?
    Myslím zejména pro BFU, jako např. DVDShrink??
    Zkoušel jsem myšoidní ldvd9to5 a lxdvdrip z příkazové řádky. Ty ale neumí titulky. Navíc mi oba programy některé disky zálohovaly bez posledních kapitol.
    DVDShrink pod wine hlásí chybu ASPI a při zálohování dvd z hdd padá.....
    1.7.2004 15:04 Jiří Vičík | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DVD2DVD
    Tak jsem nainstaloval novější wine (20040615), dal tam starší dvdshrink (2.3) a už to funguje. Musím ale mít mountnuté DVD a zadat jako 'otevřít soubor'. Škoda, že to ještě neumí kódované DVDčka. Novější dvdshrink mi pod wine stále nejede.
    7.4.2003 21:58 Bodo
    Rozbalit Rozbalit vše Divx to DVD
    Zdravim. Ako si mozem napalit divx video aj s titulkami na DVD v DVD formate ? DVD napalovacka Pioneer. Bodo
    8.4.2003 00:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Divx to DVD
    rekl bych, ze to nema moc smysl. divx by bylo treba prevest na mpeg. znamenalo by to dalsi ztratu kvality a vice vyplytvaneho prostoru. to uz mi prijde snazsi/efektivnejsi vypalit to jako SVCD.
    13.10.2003 15:47 tono
    Rozbalit Rozbalit vše ako skompilovat acidrip ???
    Prosim vas neviete niekto ako mozem skompilovat acidrip pre mandrake.Dakujem
    11.11.2003 09:29 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše ako skompilovat acidrip ???
    treba: ./configure make make install :)
    31.5.2004 11:19 Mat
    Rozbalit Rozbalit vše DVD do AVI problém
    Zdravím lidičky, mohl by mi prosím někdo poradit, začal jsem asi tak před dvěma měsíci převádět DVD do AVI formátu a až včera jsem se setkal s neznámým jevem, pravděpodobně se jedná o nějakou ochranu, tak bych potřeboval vědět, jak jí případně obejít. Pokud DVD, které mám už naripované na disku DVD-SHRINKem, přehrávám v POWERDVD, běží to bez problémů od začátku do konce, ale jakmile to začnu převádět do AVI programem VIDOMI s kodekem DivX 5.1.1, tak se mi obraz každou chvíli skostičkuje a pak tam skočí 2 - 3 okna z natáčení a komentář režiséra. Totéž to udělá, když spustím videosoubor z DVD pomocí BSPlayeru... :o( Film běží správně bez daných scén pouze při přehrávání POWERDVDéčkem... Máte někdo zkušenost s tímhle jevem??? Jde to nějak odstranit, nebo obejít??? Díky moc za radu, pokud možno na email TONOV@SEZNAM.CZ Mat
    12.2.2005 20:53 mmrnda | skóre: 18 | blog: Pokusy | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DVD do AVI problém
    Nejsou to náhodou programy pro Widle? To sem, ale vůbec nepatří.

    Běžte za Billíkem a né sem. Tady se těmito otázkami nezabívá.

    Zdravím widláky. ;-)
    Učený člověk na zem nespadl.
    2.6.2004 11:20 bydga
    Rozbalit Rozbalit vše DTS v PC
    Zdravim, umel by nekdo poradit, jak prehrat vypalene DVD s DTS zvukem na PC - ackoliv prehravace jako InterVideo WinDVD nebo BSplayer tvrdi, ze DTS umi, zvuk porad nejde a nejde - pomuzou nejake kodeky nebo tak neco ??
    20.6.2004 12:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DTS v PC
    Mluvis o prehravacich pro Windows. Chces-li prehravat DTS zvuk v Linuxu, zkus treba VideoLAN - DTSDEC.
    5.7.2007 23:39 Jean08
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ripování DVD
    cauves,chtel bych se zeptat,pres jakej program se da spustit film s koncovkou dvdrip??diky moooc

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.