abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 17:22 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřeného přístupu na 165. brněnský sraz, který proběhne v pátek 21. června od 18:00 hodin ve Sport Centru Srbská (Srbská 4). Od 19:00 je pro zájemce zamluveno hřiště na plážový volejbal.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 16:11 | IT novinky

Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem zůstává superpočítač Summit. Český superpočítač Salomon klesl na 282. místo. Další přehledy a statistiky na stránkách projektu. V aktuálním žebříčku GREEN500 (GFlops/watts) obsadil superpočítač Summit 3. místo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 16:00 | Nová verze

Byla vydána OpenMandriva Lx 4.0. Nejnovější verze této linuxové distribuce přináší například Linux 5.1.9, KDE Plasma 5.15.5, KDE Frameworks 5.58.0, KDE Applications 19.04.1, Qt Framework 5.12.3, systemd 242, LLVM/clang 8.0.1 a Java 12. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.6. 16:55 | Bezpečnostní upozornění

V editorech Vim a Neovim byla nalezena a opravena bezpečnostní chyba CVE-2019-12735. Funkce modeline umožňovala při otevření souboru spustit libovolný příkaz. Chyba byla opravena v upstream verzích Vim 8.1.1365 a Neovim 0.3.6.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.6. 23:55 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 2.9 svobodné decentralizované mikroblogovací platformy a sociální sítě podobné Twitteru Mastodon (Wikipedie). Přináší především jednosloupcový layout. Detailní přehled novinek na GitHubu. Projekt lze podpořit na Patreonu. Aktuálně má přislíbeno 4 761 dolarů měsíčně.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.6. 16:11 | Nová verze

Byla vydána první stabilní verze 1.0 decentralizovaného protokolu pro komunikaci v reálném čase Matrix (Wikipedie) a také verze 1.0 jeho referenční implementace Synapse. Současně byla oficiálně představena zastřešující nadace Matrix.org Foundation. Protokol Matrix je využíván například komunikátorem Riot.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
13.6. 13:33 | IT novinky

Microsoft oznámil, že v květnu představený Windows Subsystem for Linux (WSL) ve verzi 2 s jádrem Linux 4.19 je již k dispozici pro uživatele zapojené do programu Windows Insider. Podrobnosti v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 111
13.6. 09:55 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 2.10.12 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP. Přehled novinek i s náhledy v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Zmínit lze vylepšení nástroje Křivky (YouTube) nebo podporu vrstev při exportu do formátu TIFF.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
12.6. 23:11 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 2.0 (aktuálně 2.0.3) svobodného multiplatformního BitTorrent klienta Deluge (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Zdůraznit lze migraci na Python 3 a GTK 3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
12.6. 22:33 | Komunita

CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum) představil svůj projekt MAlt (Microsoft Alternatives). Cílem projektu je nahradit používaný software od Microsoftu alternativami. Důvod je nasnadě. Pro Microsoft přestal být CERN akademickou institucí a poplatky za licence tak od března letošního vzrostly více než desetinásobně [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
Jakou verzi jádra Linux typicky používáte na osobním počítači?
 (17%)
 (21%)
 (54%)
 (3%)
 (4%)
Celkem 269 hlasů
 Komentářů: 8, poslední 15.6. 18:14
Rozcestník

Slackware 8.0 - konzervativní distribuce

28. 1. 2003 | Vlastimil Ott | Recenze | 9849×

V jednoduchosti je síla.

V tomto článku vás chci podrobněji seznámit se zavedenou distribucí, jejíž (zvučné) jméno je Slackware. V současné době jsme my slackwaristé v očekávání nové verze, která by se měla co nevidět objevit na ftp archívu Slackware. Přesto si můžeme základní vlastnosti systému ukázat a popsat na verzi starší. Existuje ještě verze 8.1, ale ta je v podstatě "Release Candidat" (RC) verze nové. U Slackware to funguje tak, že aktuální verze se (veřejně) vylepšuje a změny jsou ihned konfrontovány s uživateli. Tato verze se nazývá "Current". Až "uzraje", stává se z ní verze stabilní, a tedy oficiálně nová (bude to tedy verze 9.0).

Slackware se pochopitelně (stejně jako jiné distribuce) od svých bratrů-konkurentů liší. Jeho odlišnost spočívá v tom, že uživatele nepodceňuje. Správa tohoto systému vyžaduje určitou ochotu naučit se novým věcem. Sklízené ovoce je bohaté - systém je vyladěný, běží k vaší spokojenosti a vy víte, co a kde máte udělat, pokud chcete něco změnit. A také víte, které soubory jsou klíčové. Jejich jednoduchou editací a změnou několika parametrů či řádků dosáhnete výsledku okamžitě. Určitě jste už pochopili, že nemluvím o konfiguračních programech a utilitách. Ano, je to tak, tyto programy ve Slackware až na několik výjimek nenajdete. Není se ale čeho bát, jen je dobré mít po ruce pomoc či nápovědu. Seznam zdrojů a literatury najdete na konci článku.

Přehled

Distribuce je považována za konzervativní. Kupříkladu ve verzi 8.0 je prostředí Gnome 1.4 nebo KDE v nepochopitelné verzi 2.1.1. Tento stav je ale zárukou stability, v tomto případě zárukou stability grafických prostředí. Vyzkoušel jsem několik verzí různých distribucí a tedy několik verzí X-window a KDE, ale konfigurace ve Slackware 8.0 se mi prezentovala jako nejstabilnější.

Srdcem systému je jádro 2.2.19 (jako experimentální je 2.4.5). Další součásti a jejich verze: PPP 2.4.1, C překladač gcc-2.95.3, Binutils 2.11.90.0.19, C knihovny glibc-2.2.3, C++ knihovny libstdc++-3-libc6.2-2-2.10.0, X-Window XFree86 4.1.0., Qt 2.3.1 atd. Součástí jsou i další služby a programy, které potřebujeme pro běh stanice či menšího serveru (Apache 1.3.20, SSl, PHP, podpora pro notebooky, Perl 5.6.1, Python 2.0.1, Netscape 4.77, Mozilla 0.9.1 [doporučuji upgrade!], Konqueror 2.1.1, Galeon 0.11.0, Gimp 1.2.1 atd. atp.). Grafické karty, které nejsou podporovány XFree 4.1.0, zprovozníte pomocí grafických serverů z XFree 3.3.6, které na CD také najdete (případ např. starých karet S3).

Jak již bylo zmíněno, distribuce je stabilní a na bezpečnost jsou kladeny vysoké požadavky. Proto v systému nenajdeme multimediální programy typu MPlayer nebo knihovny jako DivX atd. Ty je nutno nainstalovat dodatečně. Má to svoji výhodu - takový program (navíc pokud jej kompilujete přímo pro svůj systém) stoprocentně využije možnosti vašeho stroje a operačního prostředí.

Instalace a její možnosti

Pokud máte v počítači CD-ROM, máte možnost nabootovat z prvního instalačního disku a začít s instalací. Pokud ne, je nutné si připravit minimálně dvě diskety. První je bootdisk, ze kterého nastartuje systém. Slackware těchto bootdisků nabízí celkem 69, určitě si tedy vyberete. Následující disk je tzv. root disk. Tím můžete ovlivnit instalační metodu: color (standardní), umsdos (pro instalaci do adresáře v systému DOS), pcmcia a network (podpora ethernetových karet, a tudíž instalace přes NFS, FTP nebo HTTP). Pro vytvoření těchto disků v systému DOS nebo podobném je k dispozici rutina rawrite, která zapíše souborový obraz na disketu. Poznámka: pro instalaci prostřednictvím rootdisku network potřebujete i rootdisk color.

To ale není vše. Druhý disk (celkem jsou tři) je také bootovatelný: nabízí kromě "schválených" produktů třetích firem také live systém, tj. nakonfigurovaný a funkční systém spouštěný z CD-ROM. (Bohužel o něm nemohu referovat, neboť můj druhý disk bootovatelný není:-( ). Na třetím disku naleznete zdrojové kódy distribuce a všech dodaných programů.

Specialitou Slackware je odlehčená distribuce SlackZip, která je určená pro instalaci ze 100 MB zip-disku. Má také podporu pro počítače s nízkou kapacitou paměti (4 MB) - FourMeg. Verze SlackZip je poskytována také ve formě 24 archívů, které jsou připraveny pro instalaci z disket.

Vlastní instalační proces je realizován prostřednictvím (pouze) textového režimu, konkrétně vcelku vkusných a přehledných oken. Příkaz dialog, který je za ně "zodpovědný", je využíván i jinými programy (např. při instalaci TeXLive). Využívají je i ty kusé utility, které v systému jsou: netconfig, pkgtool nebo mouseconfig. Pro nastavení systému po jeho instalaci je určen program setup. Tím může root nastavit některé důležité vlastnosti systému nebo doinstalovat/odinstalovat/smazat balíčky.

Slackware setup

Apropos, balíčky. Systém je postaven na instalaci z archívů .tgz zvaných balíčky (packages). Jedná se o standardní archivní soubor. Pokud je schválen firmou Slackware, je k němu dodáván i popis ve stejnojmenném souboru s příponou .lsm. Takto nainstalované balíčky můžete odinstalovat nebo upgradovat pomocí pkgtool. Existuje i možnost celkového upgrade systému, ale asi to není to pravé, protože instalační program pouze porovnává staré verze s novými a případně je zamění. Z toho plyne nutnost zálohovat a také riziko poškození vazeb mezi programy a knihovnami. Proto je jistější starý balík odinstalovat a nový nainstalovat. Pokud ale program kompilujete přímo pro svůj systém, tímto způsobem jej neodinstalujete. Zatím mě nenapadl "čistý" způsob, jak takový program odstranit z disku. Ale v podstatě to ani není třeba - ještě jsem to nepotřeboval. ;-)

Lokalizace

Podpora lokalizace je (téměř) ukázková. Pouhou změnou LOCALES proměnných LC_ALL=cs_CZ, LANG=cs_CZ a LANGUAGE=czech (pro jistotu všech tří) dosáhneme "počeštění" systému: KDE i Gnome používají české katalogy zpráv, konzolové programy také. Pro načtení české znakové sady stačí použít loadkeys defkeymap.map, přičemž defkeymap.map leží v /usr/share/kbd/keymaps/ a je to symbolický link na soubor s popisem klávesnice, který se skrývá v podřízených adresářích (např. i386/qwerty/cz-lat2.map.gz).

Podobně si poradíme s konzolovým fontem. Stačí spustit setfont -v lat2-16.psfu.gz a místo rozsypaných klikyháků ("řečtiny" ;-) ) máme na konsoli český font. Mnoho dalších fontů pro (snad) všechny jazyky (i řečtinu ;-) ) se skrývá v adresáři /usr/share/kbd/consolefonts/.

Slovo "téměř" uvedené výše se hodí pro případ jiných grafických manažerů a prostředí, než jsou zmíněná Gnome a KDE. Pokud chcete totiž používat jiný správce oken, např. BlackBox, FluxBox, Window Maker atd. atp., je nutné klávesnici v grafickém prostředí X-window nakonfigurovat, což představuje jistou práci navíc. Pomůckou vám může být např. vyčerpávající Czech HOWTO.

Shell (BASH)

Výše zmíněný dokument vám pomůže i při nastavení některých kláves, které se např. v shellu nechovají tak, jak očekáváme. Máte ale možnost jejich funkci změnit. Jedná se o PgUp, PgDn, Home, End, Del a Backspace. Standardně jejich stisk vypisuje zmatené znaky typu ^[[A. Editací souboru .inputrc v domovském adresáři lze dosáhnout požadované funkce. Můj soubor vypadá následovně (neberte jej ale jako vyladěný):

set meta-flag on
set input-meta on
set convert-meta off
set output-meta on
"\e0d": backward-word
"\e0c": forward-word
"\e[h": beginning-of-line
"\e[f": end-of-line
"\e[1~": beginning-of-line
"\e[4~": end-of-line
"\e[5~": beginning-of-history
"\e[6~": end-of-history
"\e[3~": delete-char
"\e[2~": quoted-insert

Zábavné je i obarvení promptu, které provedeme modifikací proměnných PSx (x je číslo) v souboru /etc/profile. Barvy pro roota jsou jiné než pro normální lidi.

USER=$(whoami)
if [ $LOGNAME = $USER ] ; then
UCOL="[0;32m";UDIR="[1;32m";UHOST="[1;34m"
fi

if [ $USER = 'root' ] ; then
UCOL="[0;31m";UDIR="[1;31m";UHOST="[1;34m"
fi

PS1="\n\e$UCOL\u\e[0m\e[1;33m at \e$UHOST\H \e[1;37m \d, \t (úlohy: \j)\n\\e$UDIR\w:\e[0;37m "
PS2='(více)> '
export PS1 PS2

Barevný shell

Jak vidíte, ačkoliv je systém lokalizován, přesto se mi nepodařilo dosáhnout toho, aby se datum v záhlaví promptu zobrazovalo česky. Datum, které je tištěno bíle, totiž bash načítá ještě před načtením konfiguračním souborů. Nevím ale kam jej ukládá, abych ho mohl změnit - počeštit. Rád si nechám poradit.

Instalace přídavných zařízení

Přídavnými zařízeními mám na mysli třeba zvukovou, rádiovou nebo televizní kartu, tiskárnu, scanner, síťovou kartu a další zařízení. Obecně platí následující koncept: pro každé takové zařízení by měl existovat modul, který lze zavést do paměti. Je samozřejmě nutná podpora jádra pro zavádění těchto modulů (snad je to standardní stav ve všech distribucích). Je pravděpodobné, že tento modul už máte v adresáři /lib/modules/2.2.19/, stačí jej tedy zavést programem modprobe.

Slackware podporuje následující typy protokolů myši (výčet nejpoužívanějších):

  • ps2 (PS/2)
  • imps2 (Microsoft PS/2 Intellimouse)
  • bare (dvoutlačítková Microsoft kompatibilní sériová myš)
  • ms (třítlačítková Microsoft kompatibilní sériová myš)
  • mman (sériová myš Logitech MouseMan a podobná zařízení)
  • msc (sériová myš MouseSystem - mnoho třítlačítkových sériových myší)
  • pnp (Plug And Play myš nepracující pod protokolem ms)
  • usb (usb myš)
  • ms3 (sériová myš Microsoft Intellimouse)
  • netmouse (myš PS/2 typu Genius Netmouse)
  • a další, mně neznámé protokoly a myši a polohovací zařízení.

Pokud máte (stejně jako já) myš Genius NetScroll+, asi už víte, že běhá pod protokolem Microsoft Intellimouse. Aby fungovalo kolečko, je vhodné doplnit některé informace do sekce "InputDevice" v souboru /etc/X11/XF86Config:

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Nejobtížnější pro mě byla konfigurace tiskárny. Nakonec jsem tento nedostatečný stav vyřešil šalamounsky - instalací balíku TurboPrint (viz můj dřívější článek).

Závěr

Distribuce je skvělá. Ano, strávil jsem hodně času tím, že jsem neustále testoval chování jednoho programu (typicky barvení promptu - a při tom je to taková blbost, že?) a přemýšlel jsem jak ještě nadávat. Ale nakonec jsem vždycky zjistil, že chyba byla opět mezi židlí a klávesnicí a systém za to nemůže. Před rokem jsem nadával u RedHatu. S jednou výjimkou - nevěděl jsem, co nefunguje, kde to má konfigurační soubory a jak je mám změnit, aby (hned, tj. bez restartu) fungovaly. Dnes mám systém, který jede tak, jak chci já. Rada na závěr: pokud váháte, skočte do toho po hlavě.

Informační zdroje

Na druhém CD jsou k dispozici následující elektronické příručky: Slackbook, který je přeložen do češtiny, dále Linux HOWTOs, Linux miniHOWTOS, Linux FAQ, dokumentace k jádru a modulům a Linux Documentation Project (několik příruček, např. kernel-guide, system-admin-guide, user-guide, installation-quide atd.). Vhodným doplněním je účast v linuxové konferenci na Linux.cz nebo sledování diskuzí zde na AbcLinuxu. Jako užitečná pomůcka se mi osvědčila kniha Linux v kostce (Linux in a Nutshell, O´Reilly), vydaná nakladatelstvím Computer Press, nebo kniha Linux a KDE (Grada).

       

Hodnocení: 41 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

28.1.2003 08:37 Jakub Chalupnik | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
Hmm, se Slackem jsem zacinal (tusim 3.0) a ted po precteni jsem dostal chut si ho zas po tech letech nainstalovat ;-)
28.1.2003 11:32 Emmil
Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
To ti odporucam rovno Slacka 8.1. Potom co som ho instaloval kamaratovy na notebook si ho neviem vynachvalit :)
29.1.2003 10:26 Jakub Chalupnik | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
Mozna bych spis zkusil ZipSlacka na ten starej "notebook", co jsem nasel kdysi v praci. Vzhledem k my oblibe alternativnich systemu mi asi jinde nepojede a na muj hlavni stroj si ho prece jen davat nebudu;-)
30.1.2003 11:26 emmil
Rozbalit Rozbalit vše Dobre!
Ktory "notebook"? ten co mala dcerka radka? ten teraz zabrala vyroba na flashovanie xilinxu :(. Ale zipslack xceme hodit na jeden server ;)
28.1.2003 08:42 fikus
Rozbalit Rozbalit vše bootovani z cd.
pred mesicem jsem presel z red hatu na slackware, nyni jsem se slackem naprosto spokojeny. mam jen jednu otazku: proc mi nebootoval pri instalaci slack primo z cd, kdyz red hat mi bootoval? zkousel jsem ten slack bootovat u kolegy na jinem stroji a tam to jelo. nakonec jsem si koupil disketovou mechaniku a spustil to z ni. takze ted mam slack a je to super.
29.1.2003 16:02 Pavel Žák | Prace
Rozbalit Rozbalit vše bootovani z cd.
Mate-li starsi stroj, pak je mozna odpoved tady: http://wombat.san-francisco.ca.us/faqomatic/cache/62.html
28.1.2003 08:56 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Jo Slack je pojem
Musim se priznat, ze osobne ac zacatecnik, ze Slack je zkratka ta spravna distribuce. Vyzkousel jsem Mandrake, ale kdyz jsem se potom koukl na tu jungle co to ma misto konfiguraku, tak me obchazely mrakoty, to uz jsem zrovna mohl zustat u jistych pseudo OS. Pak jsem zkousel Cerveny klobouk a tam je to prakticky to same. Na vojne jsem cichnul k Deb. Ten se mi libil, ale kdo ma vedet jak se kruci jmenuje ten ktery konfiguracni nastroj. No a pak jsem narazil na Slacka 8.1. Musim rict, ze jsem byl nadsen. Po nabootovani instalacky mate k dispozici dost slusnej system na to aby jste si rozchodily na HD libovolnej fs. Nakonfigurovali SoftRAID (u vsech jader, na ktere jsem narazil je autodetekce) a pod. a na takto pripraveny disky si to nainstalovali (tohle mi u Debianu strasne chybi, ze to nema behem instalace k dipozici nastroje na ReiserFS a dalsi nastroje pro praci s nimi, muselo by se delat dost velke harakiry s kompilaci jadra a podobne zverstva). Na druhou stranu stejne asi u toho Debianu zakotvim, protoze az si zjistim jak se kruci vsechny ty .*apt.*, .*get.*, .*conf.* jmenuji tak to bude asi pohodlnejsi, ale Slack je pro zacatecnika to nejlepsi ;-)
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
28.1.2003 10:11 utri
Rozbalit Rozbalit vše tisk ve slacku
zdravim,
jestli nejste natolik hardcore aby jste si zeditovali /etc/printcap, muzete zkusit apsfilter (tusim, mozna asp nebo tak nejak), jde to tam celkem user-friendly nakonfigurovat :).
snad to nekomu pomuze ......
28.1.2003 10:26 LeAce
Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
Pokud ale program kompilujete přímo pro svůj systém, tímto způsobem jej neodinstalujete. Zatím mě nenapadl "čistý" způsob, jak takový program odstranit z disku. Ale v podstatě to ani není třeba - ještě jsem to nepotřeboval.
No mi se osvedcil nasledujici postup - normalne program zkonfiguruju a zkompiluju, ale pak misto 'make install' ho nejdriv nainstaluju do nejakeho docasneho adresare a pomoci makepkg si z nej vytvorim balicek, ktery normalne nainstaluju. Cize to vypada asi takhle:

./configure --prefix=/usr/local
make
mkdir -p /tmp/pkg/usr/local
make prefix=/tmp/pkg/usr/local install

su
cd /tmp/pkg
makepkg balicek.tgz
installpkg balicek.tgz

Balicek se pak da pochopitelne normalne odstranit bud pkgtoolem, nebo pomoci removepkg. Tusim nekde na netu existoval i nastroj, ktery automaticky logoval kazde pouziti 'install', ale uz si nepamatuju jeho jmeno...
28.1.2003 10:46 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
a takto "make uninstall" :) jednoduche nie ? :)
PS: Odporucam si prestudovat dokumentaciu ku gnu automake/autoconf
Jiří Svoboda avatar 28.1.2003 13:24 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
Ze by fungovalo 'make uninstall' jsem videl za svou linuxovou eru asi jednou, vsichni na to prdi. A v pripade, ze funguje, je nutne si schovat Makefile, coz taky kazdy nedela.
Programu na hlidani instalace je vic, treba CheckInstall (na muj vkus prilis vysperkovany) a nebo itrace (jednoduchy, davam mu prednost).
28.1.2003 17:38 LeAce
Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
Presne tak, make uninstall funguje v 1 ze 100 pripadu, takze v tomto pripade RTFM nepomuze ;)). Jinak diky za ty odkazy, treba se na to casem podivam ;))
29.1.2003 12:07 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
Tak mam asi stastie ale mne to funguje vzdy :) (Aj ked malo kedy potrebujem nieco odinstalovat)
19.7.2003 15:50 Mimi
Rozbalit Rozbalit vše Vlastnorucni kompilace
vetsinou staci make dist-clean ne?
28.1.2003 10:36 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
Mam par vyhrad voci tomuto clanku:
1. Medzi current a 8.1. je rozdiel - 8.1. je stable
2. Tym padom je tu popisovana uplne stara distro
3. Posledny stable slack - 8.1. ma jadro 2.4.18. a KDE 3.0

Ak niekoho zaujima viac, nech sa pozre na: ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-8.1/ANNOUNCE.8_1
A autora poprosim aby si pred pisanim recenzie aspon otvoril titulnu stranku svojej oblubenej distribucie ;)
28.1.2003 12:02 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
ad 1) Tohle je receno v prvnim odstavci. ad 2) Nikdo netvrdi, ze neni! V tom odstavci je take slovo "zavedena". Jde tu o princip, ne o posledni verzi. ad 3) Netvrdim, ze ne, ja jsem popsal 8.0 Urcite jsem se na uvodni stranku dival bezpoctukrat... PS. A ja vas prosim, abyste cetl prozorneji...;-) --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
28.1.2003 15:26 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
"V tomto článku vás chci podrobněji seznámit se zavedenou distribucí, jejíž (zvučné) jméno je Slackware."

Zvedena = Slackware, o verzii sa nic nepise :)

"Existuje ještě verze 8.1, ale ta je v podstatě "Release Candidat" (RC) verze nové. U Slackware to funguje tak, že aktuální verze se (veřejně) vylepšuje a změny jsou ihned konfrontovány s uživateli. Tato verze se nazývá "Current". Až "uzraje", stává se z ní verze stabilní, a tedy oficiálně nová (bude to tedy verze 9.0)."

Toto mi vyznie ako ze 8.1. je current (ale mozno je to tym ze nerozumiem cesky :))

"Kupříkladu ve verzi 8.0 je prostředí Gnome 1.4 nebo KDE v nepochopitelné verzi 2.1.1. Tento stav je ale zárukou stability, v tomto případě zárukou stability grafických prostředí."

Akoze toto mi vyznieva tiez tak ze neinstalujte si 8.1. lebo 8.0 je stabilnejsia pretoze pouziva predpotopne KDE :) (A to som odporca KDE akehokolvek :))

"Apache 1.3.20"
No tak tento je fakt zarukov stability a istoty ze ak si vas niekto chce cracknut, tak ma dvere dokoran otovrene ;) (Inak myslim ze OpenSSH, OpenSSL, PHP... atd. Budu tiez v podobne deravych verziach :)

PS: Som slackwarista, hajim dobre meno mojej oblubenej distro a proste sa mi nepaci ked ku niekto zrecenzuje ako vykopavku :) Tot vsjo :)

Zda sa mi divne pouzivat a recenzovat verziu, ktora nie je posledna stabilna (ako pisat teraz recenziu na redhat 7.3. je dost divne :) )
Jiří Svoboda avatar 28.1.2003 16:38 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
No je fakt, ze ja to taky chapu tak, ze 8.1 je posledni stable, current je unstable a 8.0 je 'vykopavka'. A i ja jsem se docela divil, ze pise autor zrovna o ni. Jako recenze je to tedy sice opravdu vcelku k nicemu, ale jako 'seznameni s distribuci a jejimi principy' tento clanek poslouzil myslim vcelku dobre.
28.1.2003 22:25 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
Jo, diky, za pochopeni. Kde je psano, ze se nutne musi uvadet jen nejaktualnjesi temata? Chapu, bylo by to logicke, ale je to zlocin? S temi verzemi je to mozna nepresne napsane, ale slo jen o nastin filozofie tvoreni verzi. Ostatne: www.slackware.org! --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
29.1.2003 11:38 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
Nie je to zlocin :-) Skor neznaly uzivatel si povie, ze toto je najnovsia verzia. Plna deraveho a stareho softu :-) A viac uz slack nebude chciet vidiet :-) IMHO ludia ktori chapu pricipy slacku tak toto citat nebudu a ludia, ktori im nerozumeju pochopia akurat to, ze slack je predpotopna distro ;-)
30.1.2003 13:15 jn
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
slackware-8.1 NENI! RC pro slackware-9.0. 8.1 je posledni stabilni verze, ze slackware-current vznikne slackware-9.0 (zrejme)
29.1.2003 11:32 Pedro
Rozbalit Rozbalit vše Aktualnost :)
On je docela velky rozdil mezi 8.0 a 8.1, ta 8.1 je dost o necem jinem.
K stable jsou jeste patches, ktere Patrick stale pridava (ty jsou pro 8.1), coz je skvele (treba apache 1.3.27), takze neaktulni urcite neni, (tedy, da se to snest).
Jinak me velmi potesilo, ze se tu rozbehla takova diskuse, uz jsem myslel, ze vsichni pouzivaji RH a jsem snad jediny, kdo pouziva Slack.
28.1.2003 10:50 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše AbcPalirna
musime si trochu prihrat polivcicku, takze Slackware 8.1 vypalujeme. Mame prvni CD a pak jeste jedno CD s updaty. AbcPalirna
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
28.1.2003 11:19 Jan Kubik
Rozbalit Rozbalit vše slack + isdn
rad bych se zeptal, zda je jiz v novejsich distribucich pro slack zabudovana podpora isdn. Domnivam se, ze drive to tam nebylo a muselo se to doinstalovavat zvlast ze source CD.??
28.1.2003 12:12 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše slack + isdn
Po pravde receno, nevim. Je tam jeste jadro 2.4.5 a tusim, ze nejake moduly pro isdn tam jsou. A i nejake detekcni programy pro isdn. Ale jestli neco chybi ci je treba neco doinstalovat, to nevim. ISDN znam tak akorat ze zlutomodrych reklam...;-/ --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
Stanislav Brabec avatar 28.1.2003 11:29 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Stará karta S3 a X
Starou kartu S3 Trio64 lze zprovoznit také upgradem na XFree86-4.2. Pravda, je tam ještě drobná chyba - po přepnutí z textové konzole musím dát Ctrl+Alt+Num+ a Ctrl+Alt+Num-
28.1.2003 11:30 kokot
Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
hm, tak sneckware je vazne konzervativni, porad po 5 letech ty stejne instalcni menu...:-)' jak je to ted we sneckware s preinstalovanim nove distribuce? musi se porad smazat root a jet odznova? poznamka k Czech-HOWTO, je uz vazne dost zastarale, myslim, ze se rada veci uplne zmenila, asi by mohlo i lidi zmast, ano a pak tam chyby treba postup k prehazovani klavesnic pod negnome nebo nekde prostredim, dase to najit na siti, ale my vsichni by jsme byly vemli vdecni, kdyby to nekdo sepsal do jednoho dokumentu:-)
28.1.2003 11:40 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
konzervativni? Spis lety proverene. V tom jistem nejmenovanem pseudo operacnim systemu mas novinky kazdej mesic a za co to stoji. Takovej sh uz tu je myslim dyl nez 20 let a to co funguje v nem vam bude fungovat i dnes v bashi :-)
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
28.1.2003 12:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
ad update -- cekam, az bude nova verze a dam vam vedet (zatim jsem to jeste nedelal) Czech-HOWTO -- obsahuje dost zajimavych, ale je fakt, ze starsich veci. Nektere principy se nemeni, ale dost veci ano. Je treba to sepsat, ale kdo to udela????
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
29.1.2003 11:25 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
Rozbalit Rozbalit vše otazka, poznamka
Kouknete se na www.qwert.cz do sekce navody.
Jiří Svoboda avatar 28.1.2003 14:06 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Taky uz jsem zkousel
No ja se po asi sesti letech s RedHatem rozhodl zmenit distribuci (uz je delsi dobu prilis woknoidni, nastesti vsak stale funguje klasicka editace konfiguraku). Vaham mezi Debianem a Slackem.
Slackware 8.1 jsem na svou pokusnou masinu zkusil nainstalovat shodou okolnosti minuly tyden. Je to vazne moc pekne! :-)
Jednu pripominku bych ale mel (ac se povazuji za hardcore uzivatele, tak me ted urcite ostatni hardcore uzivatele sezerou). Ja chapu, ze Slackware a .tgz archivy neresi zavislosti a beru to. V urcitem ohledu je to i vyhoda. A taky se aspon clovek zase neco priuci. Ale myslim, ze pri PRVOTNI instalaci (nemluvim tu o doinstalovavani balicku), kdy je tato "rizena" a neni to jen spousteni obycejneho taru a pokud ji clovek nedela 'full', tak ze by mohl alespon varovat, ze clovek dela kraviny. Ja si sice zhruba pamatuju zavislosti zakladniho systemu (rozumnej konzolovych veci), ale treba GNOME, to uz ne.
Takze prvni instalace dopadla dobre, system jel. Ale kdyz jsem chtel spustit Xka, tak nic. Podle logu jsem teda dosel k tomu, ze mu chybi 'audiofile', doinstaloval a znovu spustil. Xka tentokrat nabehly. Ale uz nenabehlo GNOME. Tomu zase chybelo neco jineho... :-(
Nicmene neni to vec, ktera by me od instalace Slackware odrazovala. :-)
28.1.2003 16:57 stuff
Rozbalit Rozbalit vše Download
Hledám co "nejčistčí" distribuci a tenhle článek mě docela zaujal, jak sem se koukal, tak volně k downloadu je pouze jedno CD verze a většinu věcí by si user měl dotahat. Má to vůbec cenu??
29.1.2003 16:12 Pavel Žák | Prace
Rozbalit Rozbalit vše Download
Jedno CD je Vam malo? Podivejte se co na nem je: ftp://ftp.kpn.be/pub/linux/slackware/slackware-8.1/PACKAGES.TXT Dalsi hromada balicku je v /extra (to je obsah druheho distribucniho CD). BTW oficialne prodavany balik obsahuje 4 CD - install, extra, live-system a sources + instalacni prirucku.
28.1.2003 17:59 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Cesky login a dalsi ,,cista`` distribuce
Pro autora: nastavit jazyk loginu je mozne v souboru /etc/environment, kam jenom napisete LANG=cs_CZ a LC_ALL=cs_CZ a potom vas uvita nejen ceske datum, ale i ,,Nemate zadnou postu.`` :) Jinak dalsi ,,cista`` distribuce je treba Crux - http://www.crux.nu
28.1.2003 22:29 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Cesky login a dalsi ,,cista`` distribuce
Diky, presne tato informace mi chybela, jak to, ze jsem to nikde nenasel...no jo. Dik. --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
28.1.2003 20:27 vanous
Rozbalit Rozbalit vše slackware - dalsi info
a na penguinu nalezenete jeste dalsi slackweracke info: /www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=669 www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=692
28.1.2003 20:33 vanous
Rozbalit Rozbalit vše slackware - dalsi info
oh, tyhle komentare s nahledem, dillo to nerozchodi..., takze znovu:
www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=692
www.penguin.cz/novinky-view.php3?id=669
28.1.2003 21:30 Lukhash
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
Tohle je trochu moc pritazene za vlasy : Kupříkladu ve verzi 8.0 je prostředí Gnome 1.4 nebo KDE v nepochopitelné verzi 2.1.1. Tento stav je ale zárukou stability, v tomto případě zárukou stability grafických prostředí. Netvrdil bych ze KDE 2.1.1 je stabilnejsi nez KDE 3.1 ktere je aktualni
28.1.2003 22:37 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
Ja osobne jsem tak nejak zvykly nekdy cist mezi radky...a tak to jaksi automaticky ocekavam i u jinych. Jak mohlo v dobe, kdy vznikala verze 8.0, existovat KDE 3.1, ktere by navic *melo byt* (tehdy) stabilnejsi nez KDE 2.1.1???? Uz jsem to psal vyse: tohle je seznameni s principy Slackware, ne recenze aktualni verze!!!! (A pochopitelne vychazim z materialu na cd, kde je psano, ze ta a ta verze je stabilni, ta a ta ne. Nemuzu testovat x verzi KDE nebo jinych programu.) --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
29.1.2003 01:38 Brano Sott :)
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
Pouzival som nejaky stary slack (dokonca na dvoch kompoch) a KDE 2.1.1 je podla mojho nazoru nepouzitelne (KDE 2.1.1:) Nestabilny konqueror (na www strankach pravidelne padal), kdevelop nepouzitelny (tak to nie je asi ani teraz), skoro ziadne baliky naviac, a zralo to obrovske kvantum pamate, no proste slabota. Ale ten slack urcite nebol 8.0 (uz vtedy mala ta instalacia viac ako rok) a celkom som si ho oblubil, snad sa nieco zmenilo.
Ale na druhej strane som si vdaka tomu oblubil mozillu, wmaker, vim :)
CIJOML avatar 29.1.2003 01:52 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
Vlasto ale na Debian to nema :) muj debian ma na serveru po nainstalovani jako router a orezani 58 mega jako tar.gz :) pritom jsem si tam vsechno delal rucne editaci - a popravde - zadny konfiguraky pro debian neznam - mozna tak spravce balicku, ale konfiguraky rozhodne ne :)
29.1.2003 16:48 stuff
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
Při hledání "čisté" distribuce se rozhoduje mezi Slackem a Debem, poradími někdo?
29.1.2003 19:42 Karel Louda
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
Porovnavas neporovnatelne - Slack a Debik maji kazdy uplne jinou filosofii. A taky jde o to, co je pro tebe cista distribuce.
1.2.2003 20:12 John Blbec
Rozbalit Rozbalit vše konzervativni<>stabilni
http://www.gentoo.org
29.1.2003 22:39 lennyd
Rozbalit Rozbalit vše rh ... slack ... gentoo
Kdysi jsem pouzival RedHata (a nedal na nej dopustit), ale pozdejc jsem pocitil touhu experimentovat tak jsem nainstalil Slack8.1. Bohuzel (ne ze by nebyl moooc fajn), mi padla do oka distribuce Gentoo, a muzete se mnou hadat jak chcete ;) nedam na ni dopustit :) Jasne potrebujete mit rychlej stroj (kdybych instaloval nejakej starsi pocitac, tak tam na 99% jde slack) a rychlou linku (ani to uz dneska neni takovej problem), ale vysledek stoji za to :). Try it
31.1.2003 19:53 Pepa Novák | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše instalace z disket
Mam takovy pocit, ze instalace Slackwaru z disket je mozna naposledy ve verzi 7.1. Ve vyssich uz ne.
3.2.2003 23:23 Peter
Rozbalit Rozbalit vše inputrc a spol
Mam otazecku, co treba DEL a spol. nemuze jeste dnes fungovat samo hned po instalaci bez psani .inpurtc? To je taky z duvodu stability? nebo v cem je to lepsi "rozfungovavat si klavesu delete sam"? Kdyz jsem pred lety zacinal s Linuxem, tohle me stvalo nejvic. Ze nefungovali veci, co mohli. namisto aby dobre pripravil konfigurak jeden clovek jednou pri delani distra, tak ho psalo milon lidi milionkrat. To mi prislo dosti smysluprazdne. Nebo to ma nejaky historicky podtext, kteremu nerozumim a je to moje PC tolik nekompatibilni se svetem a "vetsina" lidi potrebuje tu druhou, pro me nefunkcni verzi nastaveni techto klaves? Ac to tak asi vyzniva, no flames prosim, vazne me to zajima.
4.2.2003 09:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše inputrc a spol
Ja vlastne nevim. Me to stvalo taky. Muzu jen domyslet, ze to ma byt podpora klasicke 101 resp. 102 klavesnice, ale spis je to blbost. Mozna ma nekdo zajem, aby mu Del mazal znak vlevo a ne znak pod kurzorem. Nebo aby delal asi uplne neco jineho. Ja nevim, smiril jsem se s tim. Horsi je, ze tak "funguje" i PgDn, PgUp, Home a End. Ale jen v BASHi! V Xech to funguje (tusim) normalne. Taky by me to zajimalo. Mozna je to relikt. --vo
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
5.2.2003 00:36 Peter
Rozbalit Rozbalit vše inputrc a spol
Jiste, PgUp, PgDn a dalsi, jsem myslel tim "a spol" v prvni vete meho postu. Stve me take ta logika veci a stvat me bude dokud mi ji nekdo neozrejmi. Toto jsou prave ty "malickosti", ktere vetsinou zacinajici uzivatele odradi. Mam na mysli ten typ lidi, co po veceru pokusu utecou s nazorem "v linuxu nic nefunguje" a uznejme, svym zpusobem maji pravdu. V Linuxu opravdu nefunguje ani tech par blbych klaves, ... dokud si to clovek neopravi - receno v uvozovkach. A to podle meho nazoru, neni spravna cesta. Opet prosim - no flames - podotykam, ze jsem vyhradnym a velmi spokojenym uzivatelem Linuxu a prave proto pisi tento post - mam zajem, aby byl jeste lepsi, a to nejen pro me. Pro me to problem neni, ale pamatuju si, jak mi to na pocatku prislo stupidni. Uz jen proto, ze v tom OS, ze ktereho jsem pred lety poprve a pln ocekavani rebootoval do Linuxu, to proste fungovalo a zrovna u tohoto me nenapadal duvod, proc bych musel Linuxu explicitne rict - chci aby mi fungovalo del, pg*, ... Nutno podotknout, ze dnes to snad po instalaci jde minimalne v Mandrake, alespon myslim. Preci jen, mam ty roky onen zmineny .inputrc a preziva se mnou vsechny instalace i distribuce :) Jen si proste obcas smutne reknu - "proc?"
4.2.2003 16:40 Martin Siman
Rozbalit Rozbalit vše mys USB genius netscroll
Slack jsem pokusne nasadil na muj obstarozni k6-2 400 a byl jsem prekvapeny rychlosti bootu vcetne behu aplikaci,ale bohuzel se mi nepodarilo rozchodit mys USB Genius NetScroll na kterou jsem si velmi zvykl. Do nove se mi investovat nechce a starou ps2/netscroll tam davat taky nechci, protoze byla na muj vkus prilis mala. Muze mi nekdo poradit jak tu mys rozhejbat.RH me uz nebavi rychlost je skoro stejna jako ve win2k.Hral jsem si s nastavenim gdm (nebo jak se to menuje) a nepomohlo mi to.Urcite je nekde chyba mezi klavesnici a monitorem ale nejsem schopnej prijit na to kde delam chybu,prosim o nasmerovani... diky

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.