abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 785 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 19/2009

    11. 5. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 4550×

    Budoucí Firefox poběží v oddělených procesech. SchoolTool - svobodná školní agenda. Ogg Theora bojuje o kvalitu. Mozilla Prism 1.0 beta. FreeBSD 7.2. Parted Magic 4.1. Linux Mint 7 RC1.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Stahujte Nexenta Core Platform 2.0 RC2, které už má přes 13 000 balíčků v repozitáři (na bázi Ubuntu 8.04); díky úsilí komunity se do repozitáře dostávají X.Org, Xfce a GNOME Core. ClarkConnect 5.0 Beta 3 opravuje spoustu chyb, seznam zbylých se rychle zkracuje. BSDanywhere 4.5 přechází na OpenBSD 4.5 a používá standardní (neupravované) jádro. Kongoni GNU/Linux 1.12.2 Alpha je distribuce na bázi Slackwaru, která používá KDE 4, přičemž se snaží inspirovat u unixových systémů.

    Budoucí Firefox poběží v oddělených procesech

    link

    Budoucí verze stále populárnějšího webového prohlížeče Mozilla Firefox budou pravděpodobně běžet v oddělených procesech. Uživatelské rozhraní tak bude obsluhovat jiný proces než samotný webový obsah. Tuto myšlenku už používá prohlížeč Google Chrome (a také Internet Explorer 8), kde je v jiném procesu každý tab. Ve Firefoxu budou všechny taby v jednom procesu - do podoby jako v Google Chrome se Firefox dostane asi až později. Oproti současnému přístupu má toto výhody ve stabilitě a výkonu. Pokud se prohlížeč zapotí nebo dokonce zhroutí vinou nějaké stránky, bude stále reagovat na akce uživatele. Další věcí je to, že Mozilla zvažuje využití síťového kódu z Chromium. Ten by nahradil jejich vlastní knihovnu Necko.

    SchoolTool - svobodná školní agenda

    link

    Už nějaký ten pátek pracuje Shuttleworth Foundation na projektu SchoolTool, jehož výsledkem má být software ulehčující práci učitelům na základních a středních školách na celém světě. SchoolTool uchovává informace o absenci studentů, jejich známkách a dalších věcech. První verze má zatím nedostatky: například za vás nevyřeší automatické rozmístění hodin do učeben, ale alespoň se tyto údaje dají importovat. SchoolTool navíc nabízí framework usnadňující další rozšiřování, takže produkt lze snadno upravit pro konkrétní potřeby školy. Co se kódu týče, zvolen byl jazyk Python nad frameworkem Zope 3. Licence je GNU GPL v2.

    school tool school tool school tool

    Ogg Theora bojuje o kvalitu

    link

    MPEG-4 AVC (H.264) je v současnosti králem v oblasti video standardů. Podporu pro něj nalezneme téměř všude (už i ve Flash pluginu) a co se kvality týče, tak díky dobrým implementacím nabízí vynikající poměr mezi kvalitou obrazu a výslednou velikostí videa. Ale není to jen tak - H.264 je patentovaná technologie a v plánu je, že se od roku 2011 budou vybírat poplatky za streamování videa v tomto formátu. Pozornost se tak obrací právě k Ogg Theora, kde jsou obavy o podobnou situaci vcelku zbytečné. Je tedy logické, že je vyvíjen tlak na to, aby kodéry do Theory podávaly alespoň srovnatelné výsledky s x264. Výsledkem je nový kodér nazvaný Thusnelda, jenž má být nasazen v Theora 1.1.

    Mezi jeho poslední vylepšení patří mj. použití dopředné diskrétní kosinové transmormace (FDCT). Navíc bylo oznámeno, že ve některých situacích podává lepší výsledky v PSNR než x264. Jde o dobrý začátek, ačkoliv se nakonec ukázalo, že údaje z x264 byly špatně interpretovány, a tudíž je x264 i v tomto ukazateli i nadále lepší. Tato hodnota je však jen objektivní matematickou informací, což se nemusí krýt se subjektivním dojmem diváka.

    Mozilla Prism 1.0 beta

    link

    Vyšel Mozilla Prism 1.0 beta, neboli minimalistický prohlížeč, který se dříve nazýval WebRunner. Jeho cílem je zaplnit propast mezi klasickými desktopovými aplikacemi a webovými aplikacemi. Ve výsledku tak kliknete na ikonu na ploše a v momentu máte před sebou například Gmail. Prism existuje v podobě samostatné aplikace a rozšíření pro Firefox. Novinkou oproti verzi 0.9 je to, že můžete měnit nastavení písem a proxy a mazat osobní data.

    FreeBSD 7.2

    link

    Vyšlo FreeBSD 7.2, což je nová verze, která přidává nové funkce a vylepšuje stávající. Podporuje plně transparentní použití superstránek pro aplikační paměť a zvládá vícero IPv4 a IPv6 adres u jailů. cvsup(1) nyní podporuje CVSMode pro stažení kompletního CVS repozitáře a u architektury sparc64 je možné použít procesory UltraSparc-III. Co se klasických prostředí týče, KDE nyní najdete ve verzi 4.2.2 a Gnome ve verzi 2.26.

    Parted Magic 4.1

    link

    Parted Magic, známé živé CD, které se specializuje na práci s pevnými disky a diskovými oddíly, je nyní dostupné ve verzi 4.1. V předešlé verzi se mohlo stát, že se kvůli skriptovací chybě v některých situacích nenačetly DEB balíčky - to už by se dít nemělo. Ke změnám došlo v práci s fstabem: mkfstab se spouští až později ve startovacím procesu, aby nebyl nový fstab přepsán starým z uložené relace. Odpovídající démon navíc detekuje RAID oddíly, přičemž vyřazuje nepřipojitelné mirrory. GParted a mount-gtk takové oddíly nyní zobrazují a používají korektně. Na závěr drobnosti: num lock je při spuštění všude zapnutý a jsou podporovány nové přípony u balíčků.

    Linux Mint 7 RC1

    link

    Jak už je u Linux Mintu zvykem, opět vylepšuje svoje mint aplikace, které jsou hlavním bonusem oproti instalaci obyčejného Ubuntu. První věcí je napovídání v mintMenu, které vám například radí instalaci nového balíčku, pokud se v menu nenachází to, co hledáte. MintInstall zase nabízí přehled populárních aplikací, které ve vašem systému chybí, u balíčků ukazuje screenshoty a má pozměněné uživatelské rozhraní. MintUpload podporuje přenos přes SCP/SFTP, z výchozí služby odstraňuje reklamy a nabízí grafického správce služeb. Při spuštění si můžete všimnout uvítacího dialogu.

    linux mint linux mint linux mint

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.5.2009 01:38 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Je tedy logické, že je vyvíjen tlak na to, aby kodéry do Theory podávaly alespoň srovnatelné výsledky s x264.

    Nerozumím tomu. Asi tam má být kodéři, ne ?

    Jinak hezký článek, před spaním si rád něco hezkýho přečtu.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    11.5.2009 02:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Řekl bych, že v originále jde o "encoders". Tak proto.
    11.5.2009 11:43 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    Já bych to upřesnil.

    Je vyvíjen tlak na kodéry, aby kodéry do Theory podávaly alespoň srovnatelné výsledky s x264.

    Nebo li kodéři se zapotí aby vyvinuli pořádné kodéry(enkodéry, dekodéry).

    Je to jasný?

    11.5.2009 20:25 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    A nemá tam být třeba : kodéry v Theoře ?

    Sorry že tak rejpu, jen mi to nepříjde česky.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    11.5.2009 06:05 joe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    Pokud se prohlížeč zapotí nebo dokonce zhroutí vinou nějaké stránky, bude stále reagovat na akce uživatele.

    Pokud se zhroutí, tak asi nebude ;)

    11.5.2009 07:15 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Ne nutně. Pokud klekne proces obsluhující jednu stránku, tak by jeho pád neměl narušit proces obsluhující UI prohlížeče ani procesy obsluhující ostatní stránky.
    Ravensun avatar 11.5.2009 08:36 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    No pokud jsem to dobře pochopil, tak webový obsah bude obsluhovat prozatím jeden proces, takže mám takový pocit, že pokud se jedna stránka (tab) zhroutí, zkolabují všechny taby.

    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    11.5.2009 12:02 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Teď jsem si pročetl detailněji "Content Processes" a opravdu to tak vypadá. Škoda. Dokud se nedostanou do "Phase IV" bude to k ničemu. Smysl to získá až v okažiku kdy se o každou záložku bude starat samostatný proces.
    Stanislav Brabec avatar 12.5.2009 11:11 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    Dokonce ani jeden proces na stránku problémy neřeší. Už si ani nepamatuji, kdy jsem naposled zažil pád v renderovacím jádře. Naproti tomu pády ve Flash pluginu jsou na denním pořádku. 10-20 pádů denně je běžný standard.

    Dokud budou mít pluginy kvalitu Adobe Flash, Firefox potřebuje "Phase V" (která ovšem v plánu není) - oddělené procesy na pluginy (např. Konqueror to má již léta).

    Naštěstí je zde nsplugiwrapper, který to umí zařídit i ve stávajícím Firefoxu.

    MaSo avatar 11.5.2009 08:19 MaSo | skóre: 15 | blog: MaSo | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    Ve SchoolTool při kliknutí na obrázky je stránka nenalezena

    Webové síťové nástroje: http://nettools.mzettik.cz (pracuje se na tom - pomalu :-) )
    11.5.2009 09:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Sorry, opraveno.
    Jendа avatar 11.5.2009 11:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Možná by nebylo na škodu doplnit, že H.264 je patentováno jenom v některých zemích (tedy přesněji řečeno v některé zemi), aby čtenář nebyl uveden v omyl...
    Grunt avatar 12.5.2009 00:15 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    No jen si nemysli. Prsty vymahačů jsou dlouhé.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.5.2009 14:01 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - Parted Magic & SSHD??

    Parted Magic 4.1?

    prosim pekne pouzivate to nekdo?

    ja jsem doted neprisel na to jak tam nastartovat sshd...

    je mi divne ze v tomto typu (jinak spickove) distro nejede sshd samo od sebe...a tak se ptam...

    zadny spousteci skript ani nic podobneho jsem tam proste nenesel...

     

    diky za info.

    PetrJ

    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.5.2009 14:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - Parted Magic & SSHD??
    K čemu tam používat sshd?
    12.5.2009 10:14 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - Parted Magic & SSHD??

    obvykle pri zachrane disku resp. dat na nem, pc nema monitor nebo ma ale maly a spatny totez ostatni periferie.

    ve chvili kdy ma sshd je to fuk, pripojim se ze sve stanice a proste jen zkopiruji to co je treba.

     

    11.5.2009 16:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Ale není to jen tak - H.264 je patentovaná technologie a v plánu je, že se od roku 2011 budou vybírat poplatky za streamování videa v tomto formátu.
    WTF? h.264 je přece standard. Nechápu, jak může někdo vybírat prachy za užití standardu... Jsou čím dál vtipnější. Krom toho si stejně myslim, že to situaci nějak moc neovlivní, OSS implementace, tedy x264, už je venku a piráti ji dááávno používaj.
    Pochybuju, že by někdo z nich začal platit poplatky za to, že si doma překóduje film do AVC použitím x264 :-D

    Možná to tak akorát povede k menšímu zastoupení využití h.264, páč se namísto něj použije VC-1 od MS, kterej za streamování imho poplatky chtít nebude, a bude šmytec...
    Stanislav Brabec avatar 12.5.2009 11:20 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    Proč by vybírat peníze nemohl? Většina standardnizačních komisí se spokojí s „rovnými nediskriminačními podmínkami“. Dokonce i požadavek, že implementace musí být proprietární, jako součást těchto podmínek projde.

    Nedělal bych si iluze, že lidé změní formát. Když Thomson začal vymáhat poplatky za streamování MP3 a šíření souborů ve formátu MP3, většina je také začala platit. Přestože Microsoft za WMA/ASF takové poplatky nevybírá (a stačí jim desetkrát menší poplatky za kodek, a bez přirážky za hardwarový přehrávač).

    Grunt avatar 12.5.2009 12:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Pochybuju, že by někdo z nich začal platit poplatky za to, že si doma překóduje film do AVC použitím x264

    Oni na to jdou mazaněji. Prostě si vyžádají počet přehrání určitého videa třeba na YouTube(samozřejmě pouze ty, které jsou v H.264), ty vynásobí počtem videí v H.264 a to ještě vynásobí cenou za jedno přehrání a hned je výpalné na světě. A to si potom nechají servery vrátit a to ať placením za služby nebo reklamou. A komu se to nelíbí, toho zažalují.

    Možná to tak akorát povede k menšímu zastoupení využití h.264, páč se namísto něj použije VC-1 od MS, kterej za streamování imho poplatky chtít nebude, a bude šmytec...
    Although widely considered to be Microsoft’s product, there are actually fifteen companies in the VC-1 patent pool (as of August 17, 2006). As an SMPTE standard, VC-1 is open to implementation by anyone, although implementers are hypothetically required to pay licensing fees to the MPEG LA, LLC licensing body or directly to its members, who claim to hold essential patents on the format (since it is a non-exclusive licensing body).[1]

    A to nepočítám, že je to vlastně WMV3, které je též určitě patentované. A ti na to jdou ještě fikaněji. H.264 je určitě menší zlo.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 12.5.2009 13:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009
    Pozornost se tak obrací právě k Ogg Theora, kde jsou obavy o podobnou situaci vcelku zbytečné.

    Ne tak docela. Oficiálně ji do<video> elementu nezařadili kvůli hrozbě skrytých patentů.

    Je tedy logické, že je vyvíjen tlak na to, aby kodéry do Theory podávaly alespoň srovnatelné výsledky s x264.

    No tak to jsem teda zvědavý jak. MPEG2 už asi také těžko dostanou na úroveň H.264. Konkurence k H.264 se Thusnelda ani být nesnaží. Jen prostě přiznali, že když převzali VP3 od On2 Technologies a implementovali ho, tak ne úplně nejšťastněji a teď se to opravuje(když už se teda na Theoru už upřely zraky).

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 12.5.2009 19:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 19/2009

    A ještě by možná nevadilo, kdyby se tam někde do té zprávičky propašoval i odkaz na originál.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.