abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 24/2008

    16. 6. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3385×

    Tlak na otevřené standardy a open source v EU. Volba firmy pro rozvoj OSS ve školství v Británii. Red Hat uzavřel GPL-kompatibilní patentovou dohodu. OSS bude mít silnější místo v tureckém školství. 64 Studio 2.1. MilaX 0.3.1. ArtistX 0.5. Distribuční rada: posílání souborů přes Bluetooth.

    Obsah

    Letem světem

    Linux Mint 5 nabízí nové nástroje a mění výběr softwaru. VectorLinux 5.9 "SOHO" nabízí uživatelům rychlé KDE 3.5.9 spolu s Fluxboxem. Greenie Linux 3.0.2H - distribuce pro slovenské a české uživatele postavená na Ubuntu - má VLC jako výchozí přehrávač videí, přidává gThumb a navíc ještě prostředí LXDE. linuX-gamers Live DVD 0.9.3 je nová verze živého DVD ve stylu spusť a hraj; tentokrát přibylo například GUI pro snadnou konfiguraci sítě. Myah OS 3.0 "Box" nabízí kompletní systém na bázi prostředí LXDE. Turbolinux 12 Beta přináší japonským uživatelům poslední software. StartCom Enterprise Linux 5.0.2 aktualizuje a rozšiřuje různé části tohoto klonu RHEL. NexentaCore Platform 1.0.1, postavené na OpenSolarisu b85+, opravuje chyby a podporuje nové SAS/SATA řadiče. Voltalinux 2.1 odráží novinky ve Slackware Linuxu 12.1. Elive ve verzi 1.7.7 nově podporuje Bluetooth. Pardus Linux 2008 se blíží konečnému vydání: vyšla verze RC1. Parsix GNU/Linux 1.5r0 Test 3 synchronizuje software s Debian Testing a vyměňuje či aktualizuje některý software. Damn Small Linux 4.4 zařazuje Fltk, přidává diff prohlížeč a mění některé vlastnosti.

    Tlak na otevřené standardy a open source v EU

    link

    Uvnitř Evropské unie se dále objevuje tlak, aby proprietární technologie (typicky firmy Microsoft) nahradil open source software a otevřené standardy. Evropská antimonopolní komisařka na konferenci, kterou organizovalo OpenForum Europe, prohlásila: „Žádný občan nebo firma by neměla být nucena nebo povzbuzována k tomu, aby před otevřenou technologií dala přednost technologii uzavřené kvůli tomu, že vláda udělala rozhodnutí jako první.“ Dále označila zvolení formátů, které mohou být používány v produktech různých výrobců (a to často bez nutnosti něco platit), za velmi chytré obchodní rozhodnutí. Řekla také, že také evropská komise by neměla záviset na jediném výrobci, nesmí přijmout uzavřené standardy a musí se vyhnout tomu, aby byla nuceně odkázána na používání konkrétní technologie. Upozorňovala na riziko, které takové uvíznutí na jedné technologii představuje - člověk je pak zavlečen i do následujících generací takových produktů. Rovněž řekla, že odvětví by nemělo spěchat s určováním standardů, které pak mají i konkurenti používat.

    Zelení na půdě Evropské unie už tradičně protlačují open source a výjimkou není ani poslankyně Heide Rühle, která se začátkem dubna zeptala Evropské komise, zda pravidla vylučují Microsoft ze zakázek kvůli závažnému porušování antimonopolních pravidel. Komise odpověděla, že pravidla umožňují vyloučení firmy z těchto důvodů, ale nejedná se o povinnost nebo o věc, která by se uplatnila automaticky spolu s udělením pokuty. Rühle prohlásila, že Komise se snaží problému vyhýbat: „Objasnit právní záležitosti patří mezi úlohy Komise. Microsoft v několika případech předvedl závažně nesprávné chování. Komise by se neměla nechat tahat za nos a měla by důkladně zvážit vyloučení firmy z nových projektů. Nadále budeme tento případ pozorně sledovat.“

    Volba firmy pro rozvoj OSS ve školství v Británii

    link

    Jako skvěla zpráva vypadalo, když organizace Becta začala pomocí tendru hledat firmu, která by se postarala o podporu nasazování open source v britském školství. Cílem je vybudovat jakousi open source komunitu škol, kde by se OSS nejen nasazoval, ale také dále rozvíjel. Projekt by měl sice trvat dva roky, ale vloženo do něj bude pouhých 270 000 liber. Nakonec se našli čtyři zájemci o tuto roli, ale Becta z neznámých důvodů vybrala firmu, která se pro věc - alespoň podle hlasů z Open Source Consortium - hodí nejméně ze všech: The Alphaplus Consultancy (Manchester). Tato firma prý nemá potřebné zkušenosti s open source a ani za ní nestojí žádná větší podpůrná organizace. Smůlu tak mají Sirius (podporován Red Hatem a miliony eur z Evropské unie), The Learning Machine (specialista na open source ve školách podporovaný Canonicalem) a Open Source Software Watch, který už organizuje rozvoj open source v sektoru vyššího vzdělávání.

    Red Hat uzavřel GPL-kompatibilní patentovou dohodu

    link

    I firma Red Hat má problémy s patenty, přesněji řečeno se žalobami kvůli patentům. Red Hatu se nyní podařilo urovnat patentový spor s firmami Firestar a DataTern kvůli produktu JBoss. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, kdyby Red Hat celou věc neudělal tak, aby měla co nejpozitivnější dopad na komunitu. Dohoda je tak v přímém kontrastu se známou spoluprací Novellu a Microsoftu. Richard Fontana, který má v Red Hatu na starosti open source licencování a patenty, sdělil:

    Většina patentových urovnání a podobných dohod je důvěrná, ale pokud vím, tak toto je první patentové urovnání, které splňuje požadavky GPL verze 3. Ve skutečnosti jde v tom, že upstream i downstream strany mají zajištěnu patentovou bezpečnost v této záležitosti, ještě dál než GPLv3. (A toto není případ, kde bychom se snažili najít mezeru v GPL, ale spíše touha z naší strany dosáhnout dohody, která poskytne širokou patentovou ochranu vývojářům, distributorům a uživatelům, přičemž by byly plně dodržovány podmínky licencí u softwaru, který my a komunita distribuujeme.)

    Toto je ukázkou toho, že je skutečně možné uzavřít patentovou dohodu, která zároveň splňuje podmínky GPL a uznává platnost patentu. K věci se pozitivně vyjádřil také Eben Moglen (SFLC):

    To, že Red Hat urovnal patentový spor za podmínek, které poskytují dodatečnou ochranu ostatním členům komunity (upstream a downstream z hlediska Red Hatu), je kladným příspěvkem pro patentovou obranu komunity. Rádi bychom viděli další urovnání v podobném stylu - kde firmy zajistí více než svou vlastní právní výhodu ve vztahu k patentovému riziku celé FOSS komunity z třetích stran - když se komerční redistributoři FOSS rozhodnou urovnat patentový spor. SFLC jménem komunity vítá snahu Red Hatu.

    OSS bude mít silnější místo v tureckém školství

    link

    Open source získá solidní pozici v tureckém školství. Jeho nasazení je totiž součástí projektu pro posílení tamního vzdělávacího systému, na což bylo vynaloženo 58 milionů euro. Téměř rok se pracovalo na vzdělávacích materiálech pro kurz o open source, který je postaven na turecké distribuci Pardus Linux. Nyní dojde na vzdělávání učitelů - celkem šest set se jim během třech měsíců (90 hodin školení) naučí s Linuxem pracovat, aby pak nabyté znalosti mohli předat středoškolským studentům ve věku 16 až 17 let. Ve školním roce 2009/2010 se tak vzdělání o open source dostane ke 30 000 studentů. V současnosti turecké Ministerstvo školství hledá profesionální instruktory se zkušenostmi s používáním Pardus GNU/Linuxu a open source softwaru. Toto ovšem není první taková aktivita v Turecku - minulý listopad byl mezi studenty základních škol šířen materiál o instalaci Pardusu. Proto je také na všech počítačích v tureckých základních školách tato distribuce nainstalována spolu s Windows.

    64 Studio 2.1

    link

    64 Studio je distribuce (kompatibilní s Ubuntu a Debianem), jež se specializuje se na vytváření multimédií a digitálního obsahu. 64 Studiu se dokonce podařilo dostat do několika OEM produktů. Nyní vyšla verze 2.1, která představuje první aktualizaci v druhé stabilní řadě distribuce. Hlavním důvodem k aktualizaci jsou nové verze aplikací jako Ardour a Rosegarden. Dále byly zařazeny opravy z Debianu Etch. Nejedná se ovšem o bleeding edge software - uživatelé se nemusejí bát, že se jejich systém po aktualizaci rozbije.

    64 studio 64 studio 64 studio

    MilaX 0.3.1

    link

    MilaX je drobná živá distribuce založená na OpenSolaris Nevada. Dříve, pod jménem Damn Small Solaris, se jednalo spíše o experiment, kolik softwaru z OpenSolarisu se vejde na mini-CD, ale z MilaXu se později stala plnohodnotná distribuce OpenSolarisu. V nové verzi (založené na Nevada 89) je možné nechat načíst obsah CD do RAM a CD vyjmout. Bylo přidáno IceWM a odstraněno JWM. Dále přibyly aplikace jako Conky, XChat, Xpad a skripty pro rozlišení obrazovky a rozložení klávesnice. Distribuce vyšla v desktopové a v serverové variantě, která má Apache, PHP, Sambu, NFS server a různé konzolové programy.

    milax milax milax

    ArtistX 0.5

    link

    ArtistX je živé DVD na bázi Debianu s téměř veškerým svobodným softwarem pro zvukovou, grafickou (2D i 3D) a video produkci. Může tak posloužit nejen jako platforma pro tvorbu multimediálního obsahu, ale také jako předváděcí systém. Poslední verze běží na jádře 2.6.25 a KDE 3.5 s Compizem 0.7.7. Na stránkách projektu najdete seznam několika programů z každé kategorie tvorby, ale jde skutečně jen o špičku ledovce - ledovce, který představuje okolo 2500 balíčků.

    artistx artistx artistx artistx

    Distribuční rada: posílání souborů přes Bluetooth

    link

    Dnes se podíváme na posílání souborů přes Bluetooth v konzoli (přes OBEX). Prvním krokem bude zjištění identifikátoru zařízení, kam chceme soubor poslat. Může nám stačit jednoduché vypsání Bluetooth zařízení v okolí:

    hcitool scan

    bluetooth search

    Nebo můžeme použít hlubší skenování - necháme najít zařízení, která podporují OBEX PUSH:

    sdptool search OPUSH

    bluetooth search

    Nyní, když máme identifikátor, můžeme použít k odeslání souboru například program obex_test.

    $ obex_test -b IDENTIFIKATOR
    Using Bluetooth RFCOMM transport
    OBEX Interactive test client/server.
    > c
    Connect OK!
    Version: 0x10. Flags: 0x00
    > p /tmp/mistni_soubor.txt vzdalene_jmeno.txt
    

    Pokud chceme poslat soubor rovnou (bez zadávání dalších příkazů), nabízí se program obexftp:

    $ obexftp -b IDENTIFIKATOR -p soubor.txt
    Browsing IDENTIFIKATOR ...
    Connecting...done
    Sending "pokus.txt"... done
    Disconnecting...done
    
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.6.2008 10:20 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    proc je obycejny text vlozen jako obrazek?
    to mi pripomina, kdyz mi pred nekolika mesici prisel mailem .doc a v nem byl pouze JPEG :)
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    thingie avatar 16.6.2008 12:58 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Aby byl skrýnšot, přeci, bez něj by to nešlo.
    Růžové lži.
    16.6.2008 15:40 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    skrýnšot je fajn, ale může mi někdo vysvětlit proč je ten druhý skrýnšot přes odkaz? Zdá se tady snad někomu 410 x 343 pixelů moc? Zavazelo by to v téhle velikosti v článku?

    Já bych naopak uvítal u článků verzi pro tisk s obrázky ve větším rozlišení, většinou si to bastlím lokálně, nešlo by to nějak udělat automaticky jako druhou verzi pro tisk a ke stažení? Ještě někdo komu by to vyhovovalo?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.6.2008 15:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    skrýnšot je fajn, ale může mi někdo vysvětlit proč je ten druhý skrýnšot přes odkaz? Zdá se tady snad někomu 410 x 343 pixelů moc? Zavazelo by to v téhle velikosti v článku?
    Aha, hmm, zvyk. U jednoho screenshotu jsem si velikost uvědomil, u druhého ne.
    16.6.2008 15:29 Viktor Dlouhý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Možná kvůli barvičkám :-D Je to jednodušší to mít barevný takhle než to obarvovat v html či css...
    3.7.2008 11:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Zvláště když existuje více barevných stylů... ale dlouhodobě je v plánu vytvoření CSS definic pro jednoduché obarvování syntaxe.
    16.6.2008 16:43 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Mylel jsem, že po kliknutí na poslední obrázek u distribuce 64 se obrázek zvětší, ale ono se ukáže úplně něco jiného... Chtělo by to asi opravit.
    Milan Vít avatar 16.6.2008 16:53 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    (Ne až tak) skrytá reklama! :-D Teď vážně, proč jsou vlastně obrázky uloženy na jiném serveru? Nejsem si jistý, zdali je to moc dobrý nápad :-)
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.6.2008 17:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Dobrý nápad to opravdu není. Jde o to, že Robert je na dovolené a já ještě nemám vyřízená práva pro přístup k souborům. Je to tak řešené opravdu jen přechodně.

    Chybu v příponě jsem opravil.
    Milan Vít avatar 17.6.2008 07:17 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Aha, tak to pak ano :-)
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.6.2008 13:52 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Už je to přesunuté :-)
    hase avatar 17.6.2008 13:02 hase | Hendaye
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 24/2008
    Uz niekto skusal instalit to studio 64?? Mne sa nepodari ani instalacia zakl. systemu. Vzdy asi 65% inst. zakl. sys. to vyhodi spustu errorov. Vymenil som uz 2 media a 2 vypalovacky, takze chybne vypalenie snad mozem vylucit. ISO som stahoval z CZ mirroru.
    ...niesom az taky blby - niekedy ma aj osvieti...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.