abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 37/2008

    15. 9. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4247×

    Ubuntu a ochranná známka Firefoxu. Neochota v nizozemském nasazení ODF. Lenovo zastavuje online prodej linuxových PC. Novell a Microsoft dodají společné virtualizační řešení. Linux Mint 5 RC1 "Fluxbox" a 5 "Xfce". MilaX 0.3.2. Foresight Linux 1.0 "Mobile". Distribuční rada: používáme GmailFS.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Greenie Linux 3.1H má upravené Bash aliasy, nabízí službu Greenport (online přehlídka skriptů) a má menu se speciálními grafickými efekty. FreeNAS 0.69 Beta 3 přidává jaderné moduly nullfs.ko a unionfs.ko a mění různé věci ve webovém rozhraní. Vyšly FreeBSD 7.1-BETA a 6.4-BETA - za dva týdny se objeví 6.4-RC1 a za tři týdny 7.1-RC1. Opět další verze Elive (1.8.8) opravuje otravný problém s myší a problém s konfigurací sítě. CentOS 4.7 odráží změny v RHEL 4.7 a v repozitáři už jsou připravené všechny aktualizace až do 12. září. OpenGEU 8.04.1 má nového správce vzhledu (geutheme), dvě nová témata a eTrayer, systémovou lištu vyvinutou vývojáři této distribuce. STUX GNU/Linux 2.0 je živé CD na bázi Slackware current z 20. srpna. Frugalware Linux 0.9 nabízí GNOME 2.22, OpenOffice.org 2.4.1 a Mozilla Firefox 3.0.1. Pardus Linux 2008.1 RC vyšel v podobě instalačního CD, živého CD s KDE 3 a živého CD s KDE 4. SystemRescueCD 1.1.0 dělá velký krok v přizpůsobitelnosti systému.

    Ubuntu a ochranná známka Firefoxu

    link

    Kvůli konfliktu s Debianem je Mozilla známá vynucováním práv na své ochranné známky. Dohady daly vzniknout projektům IceWeasel a IceDove, které se kromě několika patchů liší od Firefoxu a Thunderbirdu jen jménem. Mozilla však nadále tlačí na pilu a to se uživatelům Ubuntu nelíbí. Od Firefoxu 3.0.2 by měl uživatel při prvním spuštění prohlížeče odsouhlasit End-User License Agreement (EULA), která se opět dotýká hlavně ochranných známek. Dost lidí to rozhořčilo a k věci se vyjádřil i Mark Shuttleworth.

    [...] Myslím si, že je naprosto rozumné, aby měla Mozilla požadavky a směrnice k používání své ochranné známky - máme to samé pro Ubuntu a mnoho jiných projektů svobodného softwaru tak činí rovněž. Vlastně bych to považoval za osvědčenou věc mít svobodný projekt pod dobrou značkou, což znamená mít směrnice pro ochrannou známku. Na druhou stranu bych EULA nepovažoval za nejlepší řešení. Je škoda, že to Mozilla považuje za nezbytnost, ale tak to je a nikdo z nás není v postavení, aby byl expertem na právní nezbytnosti, které se jich dle jejich názoru týkají. [...]

    V Ubuntu Intrepid tak bude nový balíček nazvaný abrowser, což je Firefox bez problémových ochranných známek.

    Neochota v nizozemském nasazení ODF

    link

    V Nizozemí byl proveden průzkum, ve kterém se zjišťovalo, jak velký mají státní úřady přehled o ODF a rok staré vyhlášce, která z něj dělá povinný formát pro elektronické dokumenty. Z informací získaných ze 154 úřadů se zjistilo, že většina z nich nikdy o ODF neslyšela. Především městské rady vyjádřily obavy, neboť většina občanů očekává dokumenty v microsoftích formátech. Je pravděpodobné, že vládním standardem se stane také PDF, které je relativně nově také standardem ISO, čímž se alespoň částečně obavy utlumí. Podle stávajících vyhlášek by ministerstva a související vládní organizace měly být schopné přijímat a používat ODF už od dubna, ostatní úřady mají čas do konce roku.

    Lenovo zastavuje online prodej linuxových PC

    link

    Lenovo se rozhodlo zastavit online prodej všech počítačů s předinstalovaným Linuxem. V prodeji byly teprve od ledna, kdy byl na noteboocích ThinkPad T61 a R61 dodáván SUSE Linux Enterprise Desktop. Rozhodnutí podle všeho nepřišlo od nějakého níže postaveného manažera, ale z opravdu vysokých míst, hovoří se o vedení v Číně. Podle tiskového mluvčí firmy se postavení firmy k Linuxu nezměnilo. Online prodej výrobků s Linuxem však nebyl dostatečně velký, a tak bude Linux nabízen jen obchodním partnerům. Lenovo bude nadále certifikovat SUSE Linux a Red Hat Linux a prý přibude i certifikace pro Ubuntu. Navíc je v plánu ještě v září uvést linuxové servery a v říjnu netbooky IdeaPad, také s Linuxem.

    Novell a Microsoft dodají společné virtualizační řešení

    link

    Spolupráce Novellu a Microsoftu pokračuje oznámením společného produktu. Je jím virtualizační řešení připravené pro prostředí, kde se používají Linux i Windows. Jde o kombinaci Windows Server 2008 (virtualizace Hyper-V), pod kterým běží SUSE Linux Enterprise Server optimalizovaný tak, aby podal nejvyšší možný výkon. Produkt je podporován přes partnerské firmy obou společností, přičemž specificky je jmenován Dell. Jak už je u podobných oznámení zvykem, Microsoft i Novell si vychvalují spolupráci a považují to za ukázku toho, jak může proprietární produkt spolupracovat s open source světem.

    Linux Mint 5 RC1 "Fluxbox" a 5 "Xfce"

    link

    Novou funkcí Fluxbox edice distribuce Linux Mint je mint-mfm - nástroj zajišťující automatické generování a aktualizování menu Fluxboxu. Menu je nadále možné upravovat ručně, v takovém případě zůstanou vaše položky netknuté. Distribuce obsahuje celou řadu typických nástrojů (mintInstall, mintWifi, MintBackup...) a Thunar byl rozšířen o řadu uživatelských akcí. Ty umožňují snadný výpočet MD5 hashe, jednoduchý tisk souborů, sdílení souborů přes Sambu, archivaci nebo snadnou instalaci nových fontů. Na lokalizaci se nezapomnělo - členové komunity pracují na postupném překladu všech zahrnutých nástrojů.

    Vylepšování nástrojů se samozřejmě projevilo i v Xfce edici. Stisk tlačítka PrintScreen zařídí vytvoření screenshotu, MintUpdate má podstatně nižší spotřebu paměti a výchozí vzhled GTK+ by měl být hezčí. Samozřejmě byl aktualizován i software - najdete například OpenOffice.org 2.4, Mozilla Firefox 3, Linux 2.6.24 nebo X.org 7.3. Linux Mint 5 je podporován službou Click 'N Run.

    mint linux mint linux

    MilaX 0.3.2

    link

    MilaX je drobný systém na bázi OpenSolarisu s obrazy pro CD a pro USB. Jako správce oken používá JWM a nabízí různé nenáročné aplikace. Verze 0.3.2 je založená na OpenSolaris Nevada 95. Aktualizovaný skript ZFSinstall nepotřebuje tolik paměti, byl přidán BitTorrent klient Transmission a Xpdf bylo nahrazeno pomocí ePDFView. Dodatečný software lze instalovat přes pkgadd, pkg-get a IPS pkg.

    milax milax milax

    Foresight Linux 1.0 "Mobile"

    link

    Foresight Linux 1.0 "Mobile" je distribuce připravená speciálně pro netbooky (malé notebooky). Byla otestována na ASUS Eee PC a na Intel ClassMate. Prostředí je postavené na GNOME s uživatelským rozhraním upraveným pro malé displeje. Hlavní sadu aplikací tvoří Mozilla Firefox, F-Spot, Pidgin, Banshee a Totem.

    foresight mobile foresight mobile foresight mobile

    Distribuční rada: používáme GmailFS

    link

    Gmail.com může díky své velikosti posloužit nejen jako bezplatná e-mailová schránka, ale také jako diskové úložiště přes GmailFS. Pokud vaše distribuce nabízí balíček gmailfs, je vše snadné, jinak musíte nainstalovat libgmail a fuse-python, stáhnout si gmailfs a rozbalit jej. Z archivu bychom měli umístit gmailfs.py do nějakého adresáře při ruce a mount.gmailfs do adresáře /sbin.

    Takto bychom mohli rychle připojit náš účet jako úložiště:

    mount -t gmailfs /kde/je/gmailfs.py \
       /kam/pripojit -o username=uživatel,password=heslo,fsname=vybrany_nazev

    Pokud jsme gmailfs instalovali z balíčku, může se gmailfs.py nacházet v /usr/lib/python2.5/site-packages/ nebo obdobném adresáři. Druhou možností připojení úložiště je uživatelské údaje zadat do souboru /etc/gmailfs/gmailfs.conf:

    [account]
    username = uživatel
    password = heslo
    
    [filesystem]
    fsname = vybrany_nazev

    Mezi ostatní volby souborového systému patří proxy, logování a další. Mazané soubory se budou přesouvat do koše, je tedy nutné je ještě ručně smazat například přes webové rozhraní. Ukládané soubory se budou ukazovat jako e-maily, může tedy být vhodné vytvořit si filtr, který bude takové e-maily automaticky archivovat. Záznam v /etc/fstab může vypadat následovně:

    /kde/je/gmailfs.py /mnt/gmail gmailfs noauto,user 0 0
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    AltOS avatar 15.9.2008 00:12 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Diky!

    Jedna prkotina:

    Pokud v aše distribuce nabízí balíček gmailfs
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.9.2008 00:22 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Opraveno, díky.
    15.9.2008 00:40 wam]Spider007
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    nechapem preco do 8.10 chcu pchat nejaky abrowser, myslim, ze nikomu nebude vadit odkliknut nejaku prkotinu...
    15.9.2008 01:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Jsou tací, kteří čtou, co odsouhlasili. Odstranění zbytečné EULY je pro ně jednoznačný přínos.
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2008 06:39 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Obávám se, že by to byl precedens a nakonec by se muselo odklikávat kdeco; velmi otravné. (Java a pár dalších se taky musí (nebo muselo) odkliknout, ale to nebyly programy v defaultní instalaci.
    Pavel Půlpán avatar 15.9.2008 09:14 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    EULA je mi putna, ale klikat bych aky nechtěl. Mě by spíš zajímalo, proč vzniká milión tisíc dva unbranded verzí Mozilly... Iceweasel, Bon Echo, teď ještě Abrowser. Copak by nestačilo jedno označení?
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    15.9.2008 09:58 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Vic verzi vic Firefox!
    Metal smajdalfe, METAL!
    15.9.2008 11:41 newman | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    > ... Bon Echo ...

    Bon Echo byla alfa verze FF-2, pokud se nepletu, tedy porad FF.

    Ale presto ta otazka je zajimava, jaky je rozdil mezi Ubuntu Abrowser a Debian Iceweasel? Ma k tomu nekdo nejake sofistikovane informace?
    15.9.2008 12:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Pokud vim, tak jediny pro uzivatele viditelny rozdil (mimo jmena a grafiky) je vyhozeni kontroly novych verzi prohlizece - to se nechava na balickovacim systemu. Kontrola novych verzi pluginu je ale zachovana.
    15.9.2008 15:17 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Tak s tímto si troufám trošku polemizovat, neboť pamatuji časi, kdy Debian řešil problémy prohlížeče svými opravami a tak se někdy stalo, že rozšíření pro Firefox se v Debianu rozsypalo. Muselo se počka, jestli se objeví v balíčkovacím systému. Pro Firefox si teď konkrétně nevybavuji žádný název rozšíření, ale v Thunderbirdu to zcela jistě dělal Lightning (Kalendář).

    Proto i Mozilla tlačila na Debian ... a v tomto směru si myslím, že je i správné, že si chrání svůj produkt ... co by asi uživatel říkal na Firefox, který by mu s nějakým rozšířením někde šel, jinde ne ?

    Nevím, jaká je současná situace, třeba už jde jen o klony, ale dříve tento nešvar skutečně byl.

    S pozdravem Pavel 'TIGER' Růžička
    15.9.2008 15:22 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Omlouvám se za hrubky, nějak moc jsem se nechal unést přemýšlením, že gramatiku jsem vynechal ;-)
    15.9.2008 15:25 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    A co zase řeknou uživatelé Debianu na Firefox s bezpečnostníma dírama, že... :-)
    15.9.2008 15:54 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Ale to já beru ... byly určité nedostatky, Debian je opravil po svém, což je zcela správně, ovšem potom se musí tyto produkty od sebe odlišovat, alespoň tím názvem. Když MTX upravilo Škodovku, také už to nebyla Škodovka a záruku řešilo MTX .... Neboli když dva dělají totéž, není to vždy totéž ;-)
    15.9.2008 16:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Hmm v tom případě může být v openSUSE zhruba tak... 80% balíčků pod jiným názvem? Většina z nich totiž má nějaký ten patch, ať už je to patch který upravuje art-work, nebo patch, který opravuje nějaký bug a zatím nebyl v upstreamu začleněn.
    16.9.2008 13:04 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Podle mého názoru je na autorovi, co všechno s programem dovolí ... většinou by se mu však měli veškeré modifikace poslat, aby zvážil, co zahrne do příští verze, či nikoliv. Podívejte se na redakční systémy, většinou máte právo si je ohnout k obrazu svému, ale v zápatí by měl zůstat odkaz na stránky produktu. Jsou však lidé, co to odmažou a produkt prodávají dále ... U mozilly by mohlo podle mého názoru stačit, třeba v menu o programu napsat řádek modifikováno (kým), nebo original ... namísto nějaké EULA licence, aby uživatel měl přehled, co používá.

    Na druhou stranu, oni jsou autoři, a mohou vyžadovat přejmenování produktu a to by měl každý respektovat. Z praktického hlediska je to dosti nepraktické, protože se tím mate nejen uživatel, ale dochází i k tříštění produktu, které známe třeba u Ubuntu ... vznikne X verzí, ale na používání je to zcela to samé.

    Nezastávám se ani Mozilly ani Debianu, ani Ubuntu ... situace je taková, jaká je. Všechno záleží jen na lidech a jejich komunikaci.
    15.9.2008 18:23 blablabla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Hmm a co uživatelé řekli na dírou vylepšené OpenSSL?
    15.9.2008 22:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Že pěkně děkují tomu vývojáři openssl upstreamu, který jim ji schválil, že je to v pořádku.
    Quando omni flunkus moritati
    16.9.2008 00:19 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    A oni tomu vůbec nerozuměli a schválili to...
    16.9.2008 01:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Nevím, co kdo udělal, že tady PT dva měsíce neoxidoval, ale prosím opakovat.

    Quando omni flunkus moritati
    Grunt avatar 16.9.2008 21:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Nevím, co kdo udělal, že tady PT dva měsíce neoxidoval
    Prázdniny?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2008 16:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    hm, prodloužit je by mělo hned několik výhod, koukám... :-D
    17.9.2008 08:50 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgární

    Zobrazit komentář
    Max avatar 15.9.2008 11:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Pozor, Bon Echo je kódové označení řady 2.0, řada 3.0 má označení GranParadiso. Kdežto Iceweasel apod. je alternativní pojmenování kvůli ochrané známce Mozilly.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Pavel Půlpán avatar 15.9.2008 12:36 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    No... pravda, o tom že je to kódové označení druhé řady jsem tak nějak nevědel. Krom toho je to také ale název unbranded verze v podání Gentoo. ;-)
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    15.9.2008 00:42 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Není používání gmailfs náhodou proti podmínkám použití Gmailu? Možná by se slušelo to v článku uvést...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.9.2008 01:33 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Note that Gmail's terms of use impose no restrictions that would make use of GmailFS a direct violation of the Service agreement.
    (Wikipedia)
    Jardík avatar 15.9.2008 00:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Ach ten GPL fašismus. Už je vadí i odklepnout EULU, která vás kromě používání ochraných známek nijak neomezuje.
    Věřím v jednoho Boha.
    15.9.2008 00:46 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    GPL to samozřejmě nevadí, jen uživatelům toho programu to může vadit... a upřímně... když se to po vzdáleném upgradu (přes SSH) objevilo u babičky na obrazovce (openSUSE to okénko k odklepnutí má), tak jsem ji musel přes telefon vysvětlit, že má prostě zmáčknout OK, nebo co to tam je... Kdyby to bylo při instalaci/upgradu, tak neřeknu ani popel...
    15.9.2008 13:11 ed | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    myslim, ze vacsine uzivatelov to nevadi a je im to lautr. argumentovat tym, ze po vzdialenom upgrade sa to okno ukazalo, je podobne, ako argumentovat tym, ze pri prvom spusteni kontactu sa mi zobrazil dialog, ci chcem nastavit ktts (KDE text to speech synthesis deamona). Z toho by mohla byt vasa babicka tiez v rozpakoch.

    podstatny problem je, ze to ako nepodstatnu banalitu riesia tvorcovia debianu a robia okolo toho zbytocne velky povyk. predpokladam, ze firefox sa dostal aj do tej distribucie, ktoru vytvara FSF ako uplne open distribuciu, ktora neobsahuje vobec ziaden proprietarny, alebo BLOB software a posledne asi 4 roky nikomu ta ochranna znamka na nazov nikomu nevadila. proste sa nasiel nejaky hnidopich, ktory sa do toho oprel a medzi rulermi debianu nasiel tlupu blbov, ktori namiesto toho, aby mu dali rybou cez hubu, ho v tom podporili.

    istym znamenim, ze to v podstate ani v debiane nemyslia vazne (keby to bol fanaticky odpor voci tej ochrannej znamke, tak by nazov mozilla / firefox potierali ako komanci triednych nepriatelov) je to, ze napriklad v menu icewm je firefox stale pod nazvom firefox, thunderbird stale pod nazvom thunderbird a nie nepodobne by asi dopadli ostatni windowmanageri.

    no a logickym krokom pravnikov mozilly na provokaciu zo strany magoratu debianu bola dalsia provokacia odklikavanim EULY.

    preco potom netazia aj proti ochrannej znamke na ethereal, pripadne wireshark? co ine je to, ak to nie je populizmus?

    pre vysvetlenie: tiez sa mi nepaci, ze tu EULU musim odklikavat, ale tazenie debianu a ponovom aj ubuntu proti tej ochrannej znamke mi pride ako zbytocne.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.9.2008 13:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    To, co píšete, jsou naprosté hovadiny. Než budete komentovat situaci kolem Debianu, tak si zjistěte fakta.
    15.9.2008 14:27 DIR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    V Debianu šlo IMHO o security patche, kdy patch na Firefox vydaný Debianem vyústil v požadavek Mozilly na zastavení používání jména Firefox.
    Grunt avatar 15.9.2008 19:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    preco potom netazia aj proti ochrannej znamke na ethereal, pripadne wireshark?
    Nechci do toho moc kecat, ale Ethereal se musel právě z toho důvodu přejmenovat. Původní autor se rozhodl, že Ethereal uzavře a měl právě na to jméno určitě podanou nějakou žádost o známku nebo tak něco.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.9.2008 16:40 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    nepochopil
    15.9.2008 07:41 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    O Mintu v distribučních novinkách čtu: Vylepšování nástrojů se samozřejmě projevilo i v Xfce edici...

    Jenže na všech stahovacích zrcadlech je rok stará Xfce verze Mintu (october 2007), což nedává smysl...

    15.9.2008 11:39 newman | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    > Lenovo bude nadále certifikovat SUSE Linux a Red Hat Linux

    Myslim, ze Lenovo bude spis certifikovat oproti Red Hat *Enterprise* Linuxu :-).
    15.9.2008 11:56 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Stejně jako bude Lenovo certifikovat proti SUSE Linux Enterprise {Desktopu, Serveru}. ;-)
    15.9.2008 15:53 danaketh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    V případě Nizozemí bych to, soudě z obsahu zprávy, neviděl na neochotu ale spíš na obavy z problémů v komunikaci s lidmi. ODF samo o sobě není kdovíjak zázračné a v případě jednání s úřady by bylo IMHO zapotřebí spíš částečně editovatelné PDF - to alespoň vypadá pokaždé stejně.
    15.9.2008 17:13 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Podle mých mělo být Ubuntu mít Iceweasel protože je dovozeno od Ubuntu
    dayvee avatar 15.9.2008 20:19 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    ze ubuntu je odvozeno od ubuntu nepopiram, ale zrejme jsi mel na mysli ze je odvozeno od debianu. jinak naprosty souhlas
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    15.9.2008 17:21 DragonFire | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Foresight Linux 1.0 "Mobile
    Skoušel jste někdo ten Foresight Linux 1.0 "Mobile na normalním notasu(15,4)??
    15.9.2008 18:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Ten GmailFS by mohl být užitečný... leží mi tam takle pár giga nevyužito... co takle si nasdílet nějaký ty filmy ;-)
    David Ježek avatar 15.9.2008 23:27 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    pokud vím, tak tenhle systém už funguje ... http://www.peer2mail.com/
    Grunt avatar 15.9.2008 19:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Perfektní novinky. Na Foresightu černé pozadí, na Mintu nějaký temnější engine, jako Distribuční rada dd if=/dev/urandom of=/dev/sda a pasovaly by hned i k dnešnímu počasí.

    Když jsou teda takové problémy s FireFoxem, tak proč nepoužijí jako výchozí prostě nějaký jiný? Existuje spousta dobrých Gecko i WebKit prohlížečů. Jeden dobrý výchozí má dokonce samo GNOME.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.9.2008 18:16 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008

    Měl jsem za to, že GmailFS je v rozporu se stanovami služby GMail a že každá jeho implementace či verze bude fungovat pouze několik dní, než ji Google zase nějakým chytrým trikem zablokuje.

    Nebo se situace nějak změnila?

    Jakub Lucký avatar 16.9.2008 20:26 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Co vydali GDrive už to tak imho moc není (ale GmailFS nepoužívám, tak nejsem asi dost sofistikovaný)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    tsLnox avatar 16.9.2008 23:10 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Mozilla toho pořád nadělá... Copak jim nestačí že máme Firefox tak rádi? (příznivci Opery/Konquerora/etc. nechť se prosím zdrží komentáře ;-)) Navíc, každý máme důvody. Někomu EULA prostě vadí. Někomu to vadí kvůli zmíněné vzdálené správě. Někomu vadí jiný název, což je podle mě velká hloupost. Každý máme své důvody - a máme na ně právo. Tak i předchozím i budoucím přispěvatelům na tohle téma nechte jejich volnost, nekamenujte je za to, že jejich důvod je hloupý. Pro vás třeba je, ale pro ně má význam. :-)

    Takže asi tak :)
    29.9.2008 13:34 vpavek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 37/2008
    Zdravím,

    nevíte jak je uděláno u Foresight Mobile to menu? Docela by se mi zamlouvalo v mém Mint Linuxu.

    Díky

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.