abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 162 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 40 a 41/2008

    14. 10. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3783×

    OpenOffice.org 3.0 přichází. Wall Street místem setkání vývojářů a uživatelů. KDE spouští fórum pro uživatele. Debian Lenny se opožďuje. Mandriva Linux 2009.0. ALT Linux 4.1 "Desktop". Fedora 10 Beta (Cambridge). Distribuční rada: práce s dokumenty MS Office v konzoli.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Absolute Linux 12.1.08 aktualizuje kancelářský software a další balíčky. FreeBSD 6.4-RC1 je nová předverze ve starší větvi tohoto OS. Parted Magic 3.1 RC1 přechází z Xfce na LXDE a provádí aktualizaci na X.Org 7.4, Linux 2.6.27, Mozilla Firefox 3.0.3 a ještě další novinky. CDlinux 0.6.2 je minimalistické živé CD kombinující Xfce a nenáročné aplikace. EnGarde Secure Linux 3.0.21 aktualizuje balíčky v této serverové distribuci s webovým rozhraním. Puppy Linux 4.1 přidává do výbavy své vlastní aplikace a rychleji se spouští. VectorLinux 5.9 "Live" je živé CD ke standardní verzi, snad jediným větším rozdílem je zařazení GParted pro snadnou práci s diskovými oddíly. openSUSE 11.1 Beta 2 je tu, před testováním čtěte oznámení o vydání. Ubuntu 8.10 Beta nabízí podporu 3G sítí, v serverové variantě zase plně podporované běhové prostředí Javy. NetSecL 2.3, distribuce na bázi Slackware, je o 100 MB menší a má pokročilejší možnosti konfigurace jádra.

    OpenOffice.org 3.0 přichází

    link

    Ve verzování OpenOffice.org nyní dochází k velkému skoku. Po řadě 2.4, ve které se objevila vylepšení grafů, 3D OpenGL přechody v prezentacích, obdélníkový výběr, nastavení PDF exportu a spousta dalších věcí, je tu verze 3.0, která je v podstatě přečíslovaná verze 3.0 RC4, jež se obešla bez dodatečných oprav. V OpenOffice.org 3.0 nalezneme podporu připravovaného standardu OpenDocument Format 1.2 a také formátu OOXML, který je výchozím formátem v MS Office 2007 a MS Office 2008 pro Mac OS X. Často zmiňovanou věcí je možnost editace PDF, což je věc poskytovaná přes instalovatelné rozšíření. V programu dále najdeme Start Center, ovládání zoomu přes stavový řádek, částečnou podporu pro Visual Basic for Applications (VBA) používaného v MS Office a nativní podporu Mac OS X (běh bez X11). 13. října bude v Paříži oslavný večírek, který je například sponzorován i regionem Île de France. Vizte také článek Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku.

    Wall Street místem setkání vývojářů a uživatelů

    link

    Linux Foundation je hostitelem prvního summitu pro koncové uživatele. Ten se bude konat v New Yorku na Wall Street a cílem je, aby se spolu mohli setkat vysoce postavení vývojáři jádra a vysoce postavení uživatelé z velkých firem a z různých institucí z Wall Street. V současnosti probíhá komunikace mezi těmito skupinami nepřímo: firmy si předávají zprávy pouze s dodavatelem distribuce, což často znamená Novell nebo Red Hat. Požadavky uživatelů tak procházejí mnoha rukama a než (nebo pokud) se něco takového dostane k vývojáři, je to profiltrované, překroucené apod. Událost je neveřejná, takže na ní nebude přítomna veřejnost, ani novináři. Za uživatele zde však budou konkrétně zástupci Newyorské burzy, Fifth Third Bank, Credit Suisse a Fidelity. Nejde jen o prázdnou schůzku, kde si účastníci potřesou rukama, nají se a zase se rozejdou. Součástí je také diskuze, kterou bude moderovat analytik Stephen O'Grady.

    KDE spouští fórum pro uživatele

    link

    Projekt KDE spustil nové diskuzní fórum, kde si uživatelé, vývojáři a další návštěvníci mohou vyměňovat zkušenosti s používáním prostředí. Fórum pohání MyBB, což je svobodný software vyvíjený v PHP s MySQL jako databázovým backendem. Doposud se jednalo o proprietární produkt - teprve po dohodě s KDE došlo k přelicencování na GNU GPL 3: „Lidé od fóra KDE se nám ozvali s přáním použít náš software. Během tohoto procesu jsme potřebovali objasnit naše licencování a zároveň usnadnit komunitě KDE využití MyBB. Výsledkem toho je, že MyBB bude od nynějška dostupné pod podmínkami GPL. To bylo komunitou kolem MyBB přijato velmi pozitivně.“

    Sebastian Kügler, člen správní rady KDE e.V., vysvětlil, jak fórum zapadá do komunikační infrastruktury KDE: „Přišli jsme na to, že mailing list není to pravé pro všechny uživatele. KDE, které se stává čím dál populárnějším, by také mělo mít co nabídnout těm, kdo nejsou obeznámeni s použitím e-mailu pro takové diskuze. Nové fórum KDE doplňuje novou uživatelskou znalostní databázi, která byla zprovozněna minulý měsíc. Zároveň jsme skutečně potěšeni, že na základě našeho požadavku se tým MyBB rozhodl uvolnit svůj software pro fóra pod podmínkami GPL.“ Fórum nabízí sekci pro diskuzi o samotném fóru, sekci pro oznámení, kategorii pro operační systémy, místo pro vývojáře, odkazy na fóra v jiných jazycích a především velkou sekci pro uživatele.

    Debian Lenny se opožďuje

    link

    Ani tentokrát se nepodařilo vydat další velkou verzi Debianu podle původního časového plánu. Debian Lenny měl přijít na svět už v září, namísto toho se stále topí v kritických chybách a vydání není na dohled. Vývojáři tak prosí komunitu o pomoc, protože vývojářů jednoduše není nikdy dost. Ale není nutné být programátorem - trvalí uživatelé Debianu by si mohli Lenny nainstalovat a pomoci hledat poslední nedostatky. Na blogu Alexandra Reichle-Schmehla vyšel zápisek, kde radí, jak na to. Na bugs.debian.org je možné vidět grafy vyjadřující počty kritických chyb, příštího vydání se týká nějakých dvě stě.

    Mandriva Linux 2009.0

    link

    Vyšel Mandriva Linux 2009.0. Došlo v něm ke sjednocení jádra pro notebooky a pro desktopy - pro uživatele desktopů to tedy bude znamenat nižší spotřebu energie díky škálování frekvence procesoru. Co se podpory grafických karet týče, ovladače NVIDIA se instalují ve verzi 177.70, ovladače ATI v podobě Catalyst 8.8 (fglrx 8.522) a Intel ve verzi 2.4.2 s patchi pro podporu G41. Ovladač madwifi pro WiFi karty Atheros byl nahrazen plně svobodnými ovladači ath5k a ath9k. Bez nutnosti konfigurace v distribuci funguje celá řada webkamer, a to díky ovladači gspca.

    Došlo k přepracování instalátoru, reorganizaci ovládacího centra a zavedení nového nástroje pro konfiguraci tiskáren. Při instalaci dochází k automatickému výběru zrcadla na základě vašeho umístění, urpmi zvládá odhalování osiřelých balíčků a nová Mandriva podporuje PackageKit. Pod kapotou byl přidán nový autentizační systém "tcb - alternativa k shadow" (původní systém zůstává výchozí volbou) - s tcb má každý uživatel svůj vlastní shadow soubor, který se používá namísto toho globálního, a je také možné použít silnější hashe hesel (např. sha512c).

    mandriva mandriva mandriva

    ALT Linux 4.1 "Desktop"

    link

    ALT Linux je univerzální desktopová distribuce vyvíjená v Rusku, kde se těší největší popularitě. Poslední verze 4.1 běží na Linuxu 2.6.25 s prostředím KDE 3.5.10 (GNOME 2.22 a Xfce 4.4.2 je možné ručně doinstalovat). Centrum správy systému získalo v této verzi nový vzhled a může se pochlubit novými moduly: vytváření bootovatelného USB disku, nastavení proxy, volba repozitáře pro aktualizace a správa balíčků. Byla přepracována struktura menu a několik aplikací s duplicitním účelem bylo odstraněno. Na druhou stranu přibyly balíčky Qtemu (QEMU s GUI) a VirtualBox.

    Fedora 10 Beta (Cambridge)

    link

    Na konci září vyšla Fedora 10 Beta. Má NetworkManager s možností sdílení připojení, lepší podporu tiskáren a RPM 4.6. Narazit můžete na Sectool, což je framework pro provádění auditů a bezpečnostních testů. V tomto vydání jsou dostupné nové verze PackageKit, PulseAudio a Linux (2.6.27). Grafické spouštění je rychlejší díky Plymouth, který nahradil RHGB. Jako prostředí poslouží GNOME 2.24 a KDE 4.1. Hraví lidé ocení dostupnost prostředí Sugar známého z OLPC. Pro vývojáře je tu Eclipse 3.4 a nově také NetBeans IDE.

    Distribuční rada: práce s dokumenty MS Office v konzoli

    link

    Catdoc je sada nástrojů pro práci s dokumenty MS Office. Hlavním programem je catdoc, který umí načíst soubory DOC, XLS a RTF, přičemž výstup je v podobě čistého textu nebo v TEXu. Jak je vidět na ukázce, v prvním případě se vždy jedná o čistý text, ani při výstupu na konzoli nejsou přidány extra vzhledové atributy.

    catdoc

    Výstup do TEXu jde nastavit takto:

    catdoc -t soubor.doc

    Můžeme také zakázat automatické zalamování slov:

    catdoc -w soubor.doc

    V balíčku je dále užitečný program xls2csv. Jak název napovídá, program umí převést XLS tabulky do podoby hodnot oddělených čárkou, středníkem nebo jiným znakem. S xls2csv jsem měl problém s českými znaky a při pokusu o ruční určení UTF-8 program zhavaroval.

    Pomocí argumentu -c se dá určit oddělovač hodnot.

    catdoc

    Zajímavou volbou je -f, přes který specifikujeme formát data ve stylu strftime. Ukázka:

    xsl2csv -f "%d.%m.%Y"
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.10.2008 00:07 Ses | skóre: 16 | blog: Nevím nic, ale zato to vím správně | Ivančice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    ...ovladače NVIDIA se instalují ve verzi, ovladače ATI...
    Nikdo mi nerozumí. Jsem záhadný.
    14.10.2008 08:34 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    další šotek:
    mnoha rukami
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.10.2008 08:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Hotovo. Jen nechápu, jaktože tohle prochází aspellem.
    14.10.2008 09:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Pche, navýsost trapné je především to, že to prochází mnou. Včera jsem měl zjevně den blbec.
    14.10.2008 00:09 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    RequestURI=/images/clanky/dn/2008-41-mandriva1.png

    Not Found

    Aj ostatné
    Have you tried turning it off and on again?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.10.2008 07:55 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Obojí opraveno, díky.
    14.10.2008 08:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Omlouvám se, jsem sklerotik :-(
    Jakub Lucký avatar 14.10.2008 14:56 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Ber to pozitivně...

    Mladý sklerotik, starý erotik ;)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    14.10.2008 15:43 hnt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Aby nakonec nebyl mlady sklerotik, stary neurotik :-D
    14.10.2008 15:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Jsem mladý (aspoň doufám, že se to tak pořád bere - i když mi holky ze středních škol začaly už před pár lety říkat "pane", což mě dost irituje) zapomnětlivý cholerik, puntičkář. Takže co mi vyjde na stáří?
    Jakub Lucký avatar 14.10.2008 17:11 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Dokud ti říkají pane, je to dobrý...

    Až ti budou říkat dědo, tak to bude slabší :)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    14.10.2008 01:18 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Stahnul jsem si Mandriva one 2009 live CD z oficialnich stranek. Prekvapilo me, ze na tomto live CD jsou ovladace nvidia karet, 3D akcelerace na nvidia karte funguje pak ihned po nabootovani z tohoto CD. Jak je to mozne, proc to stejne nemaji ostatni distribuce?
    14.10.2008 02:41 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Bylo tomu tak u Mandriva one i dříve. Už se zde o tom několikrát psalo.
    14.10.2008 04:18 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Tuhle vlastnosti má edice One - tedy live-cd- už dlouho, viz informace o edicích na wiki.mandrivalinux.cz.
    14.10.2008 09:22 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Ale predpokladam, ze v Mandriva Free proprietarni drivery nebudou, ze? aspon v release notes psali, ze obsahuje jen FOSS programy
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    hajma avatar 14.10.2008 18:39 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    samozrejme
    21 promarněných znaků
    14.10.2008 18:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Vždycky sem zvědav s čím přijdou deignéři od Mandrivy.
    Tentokrát docela pěkné, hezky se na ten systém kouká. Vím, že si spousta lidí (hlavně skalních geeků) řekne, že na tom přece vůbec nesejde. Ale věřte, že pro laiky/potenciální nováčky to je jeden z důležitých faktů, koneckonců každej chce aby to prostředí trochu vypadalo...
    14.10.2008 22:11 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Jo omalovánky, to oni uměj.
    14.10.2008 23:29 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Já na to taky dám, nechci se hodiny denně dívat na nějaké hnusy. Tato Mandriva se mi konečně graficky fakt líbí.
    Grunt avatar 15.10.2008 16:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 40 a 41/2008
    Parted Magic 3.1 RC1
    To, že používá motivy z Visty(jak ikony, tak kurzor) má nějaký záměr?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.