abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (67%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 180 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Zpravodaj o Víně - 340

    1. 2. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4897×

    Používáme témata ve Wine. Selhávání kontrolních testů. Další debata na téma RunOnce. PlayOnLinux. Nahrazování wmvcore.dll. Stav podpory Direct3D v dceřiných oknech. Změny v AppDB. Změny od správců programů. Změny od uživatelů.

    Obsah

    Používáme témata ve Wine

    link

    Na Tombuntu.com vyšel zajímavý článek o zlepšování vzhledu Wine. Píše se v něm, jak snadno provést změny tak, aby k sobě barvy lépe zapadly:

    Barevné téma můžete nainstalovat vložením obsahu tohoto textového souboru do ~/.wine/user.reg.

    Tento trik funguje bez problémů. Tombuntu dále popisuje, jak změnit témata oken (zakulatit rohy u tabů atd.), ale nedoporučuje to, neboť taková úprava vede k zásadnímu snížení výkonu:

    Současná verze Wine je však při používání témat příliš pomalá na to, aby to bylo použitelné. (Můžete pozorovat, jak se každá čára pomalu vykresluje.) Pokud to vývojáři Wine včas opraví, tak bude mít Ubuntu 8.04 standardně nastavený shodně vypadající styl.

    Z rozhovorů s vývojáři na IRC vyplynulo, že nikdo si (bez hlubšího zkoumání) není úplně jistý, co způsobuje tento nízký výkon. Nicméně někteří věří, že DIB Engine (> 1.0), který se objeví někdy v budoucnu, stav zlepší.

    Selhávání kontrolních testů

    link

    Dan Kegel zahájil diskuzi o tom, že ve Wine 1.0 by na Linuxu opravdu neměly selhávat testovací sady (bug 9916).

    Na mém stroji se množství selhávajících testů už nějakou dobu pohybuje mezi pěti a deseti.

    Jednou z předních vlastností verze 1.0 by IMHO mělo být to, že testovací sady nikdy neselhávají. Tohle by zajistilo, že regrese by hned praštily do očí, místo toho, aby vývojáři museli hledat rozdíly mezi původním kódem a jimi upraveným kódem, a také by to mohlo vést k menšímu množství regresí, které se pak dostanou do repozitáře.

    Co se na to vrhnout, najít příčinu těch současných šesti selhání a pročistit to?

    Zachary Goldberg ve své odpovědi napsal, že na Windows selhává ještě mnohem více než 5 testů. Nicméně vyřešení problémů, které Dan naznačil, by mělo mít přednost. Reece Dunn zareagoval:

    Ideální by bylo, kdyby všechny testy na všech platformách procházely. Jenže jsou tu problémy s různými Service Packy/hotfixy na všelijakých verzích Windows, různými nastaveními uživatelských účtů (témata, zapnuté nebo vypnuté UAC, jazyková verze atd.), odlišnou hardwarovou výbavou a dokonce i s chováním Windows, které se mezi verzemi liší. Líbilo by se mi, kdyby testy procházely na Windows XP (SP2?) - to by pak bylo směrodatné pro Wine. Tohle by nemělo být důvodem regresí na jiných verzích Windows.

    Pak se tématem debat stalo nastavení Windows XP jako výchozí předstírané verze ve Wine. Dan Kegel:

    Jo. A někdy v budoucnu bychom určitě měli nastavit Windows XP jako výchozí profil ve Wine. Tohle by se mělo objevit ve verzi 1.0.

    Paul Vriens:

    Tohle bychom určitě měli udělat o dost dříve, aby byl čas zlikvidovat jakékoliv regrese.

    Další debata na téma RunOnce

    link

    Alexandre Julliard zareagoval na diskuze o podpoře Run/RunOnce (ty probíhaly minulý týden):

    Každá změna může něco rozbít, tohle nás nikdy předtím neodradilo ;-)

    Souhlasím s tím, že je třeba mít něco na úpravu položek z Run, aby se daly odstranit červi a další potížisté, ale pokud spouštění normálního programu dělá problémy, tak je naším zájmem to opravit, a ne jen nutit uživatele k tomu, aby jej zablokovali; a jedním způsobem, jak na takové věci přijít, je, že tyto položky budeme spouštět a uvidíme, co se bude dít.

    Nicméně to nemusíme odladit všechno naráz, takže jsem položky z Run prozatím zakázal. To znamená, že se teď můžeme zaměřit na odstranění nesnází s původem ve službách a programech z RunOnce; ale jakmile tohle bude hotové, tak je určitě v našem zájmu to znovu povolit.

    PlayOnLinux

    link

    Tom Wickline napsal recenzi jedné z mnoha dodatečných aplikací pro Wine - jde o PlayOnLinux. Na webu PlayOnLinux se píše:

    PlayOnLinux je bashový skript, který používá Wine. Účelem Wine je umožnit instalaci a spouštění softwaru pro Microsoft Windows pod linuxovými distribucemi.

    Co je hlavním záměrem PlayOnLinuxu?

    Při používání Wine jsme si uvědomili, že je občas potřeba komplikovaných příkazů. PlayOnLinux vám ještě více usnadní život v linuxovém světě.

    Za další, spousta lidí, kterým záleží na hrách, nepřejde na Linux prostě proto, že už by si je nemohli znovu zahrát. Náš skript jim přechod na Linux ulehčí.

    Tom Wickline k tomu měl co říct:

    V menu najdete všechny podporované programy a za touto prací vždy stojí vývojáři PlayOnLinux nebo lidé z komunity. PlayOnLinux má tyto zajímavé funkce:

    1. POL umožňuje, aby byl každý program nainstalován ve svém vlastním prefixu Wine (podobá se lahvím [bottles] v CrossOver).
    2. Pro některé programy zajišťuje simulaci restartu systému.
    3. Má volbu pro instalaci DirectX pro potřeby některých her.
    4. Nabízí spouštění testů/benchmarků vaší grafické karty (používá glxgears, glxmux atd.).
    5. POL umožňuje aktualizaci instalačních skriptů z centrálního repozitáře - díky tomu je možné si rozšiřovat množství podporovaných her/programů bez reinstalace programu.
    6. K jednotlivým programům je možné přiřadit určité verze Wine. Pokud zvolená verze Wine není dostupná, máte možnost si ji od POL nechat stáhnout a nainstalovat.
    7. K programům můžete nastavit i git verzi - v takovém případě vám POL poskytne možnost automatického stažení a kompilace posledního zdrojového kódu z git repozitáře.
    8. POL může automaticky dávat zástupce nainstalovaných programů na plochu nebo do menu KDE/GNOME.

    Abych to shrnul: POL je slibný frontend pro instalaci programů pro Windows a DOS. I když jsou některé skripty přestárlé (POL používá Wine 0.9.37 pro spouštění MS Office 2003 a instalační skript IE6 (založený na skriptu IEs4Linux) na současné verzi 0.9.53 nefunguje korektně), předností zůstává online repozitář (spolu s aktivní komunitou), který díky aktualizacím instalačních skriptů velmi užitečný.

    Nahrazování wmvcore.dll

    link

    Knihovna wmvcore.dll, která je zodpovědné za přehrávání a vytváření wma/wmv, se možná dočká náhrady ve Wine. Dan Kegel se domnívá, že už je na to čas:

    Vypadá to, že je spousta programů, které se nespustí, pokud není přítomno wmvcore.dll:

    • TVersity
    • Phatnoise
    • Lost Planet
    • The Bard's Tale
    • WMA Workshop
    • MixMeister
    • ...

    Tak co s tím? Máme udělat náhrady za wmvcore.dll a spol.?

    Alexander Nicolaysen Sørnes souhlasí:

    To zní jako bezva nápad. I některé hry potřebují WMA kodek pro přehrávání hudby. Jo, a bylo by taky pěkné, kdyby Wine mělo svou vlastní verzi Media Playeru :).

    Stav podpory Direct3D v dceřiných oknech

    link

    Mark Matsell se zeptal na situaci okolo D3D v dceřiných oknech, na jejímž znatelném vylepšení se v poslední době pracovalo:

    Zajímalo by mě, jak je na tom D3D v dceřiných oknech. Když se podívám na informace o vydání, vidím, že OpenGL v dceřiných oknech bylo vyřešeno a D3D bylo přepsáno tak, aby používalo WGL. Není to dost na to, aby se D3D v dceřiných oknech rozjelo?

    Zkusil jsem ukázkový program mfctex, ale dceřiné okno D3D je na špatném místě a vůbec nic nezobrazuje. Zkusil jsem také pár dalších programů a všechny vykazují podobné chování.

    Co by vlastně ještě bylo třeba na to, aby to fungovalo?

    Stefan Dösinger vyjádřil podezření, že může být něco shnilého v Markově systému, neboť tato funkce by už měla být docela stabilní. Roderick Colenbrander poznamenal:

    Za druhé, ne všechny "problémy s vykreslováním dceřiných oken" jsou za námi. OpenGL/Direct3D programy, které mají souborové menu a 3D podokno, stále nefungují. Tohle snad v blízké budoucnosti vyřeším, akorát že ten patch ovlivní VŠECHNY grafické programy ve Wine, což znamená, že je zapotřebí jej pořádně otestovat (už je to skoro hotové).

    Změny v AppDB

    link

    Změny od správců programů

    link
    ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
    winboard 4.2.7 Gold (0.9.37) Platinum (0.9.50) +1
    Blade of Darkness 1.01 Silver (0.9.50) Bronze (0.9.53) -1
    Age of Empires III 1.00 Gold (0.9.52) Silver (0.9.53) -1
    Guild Wars All Versions Gold (0.9.52) Platinum (0.9.53) +1
    Acrobat Reader 3.x Bronze (0.9.34) Garbage (0.9.53) -1
    Babylon-Pro Babylon Pro 6 Silver (0.9.51) Garbage (0.9.53) -2
    Ventrilo Client 3.0.x Gold (0.9.51) Silver (0.9.53) -1
    Windows Media Player 9.0 Bronze (0.9.48) Silver (0.9.53) +1
    MediaCoder 0.6.0 Bronze (0.9.47) Platinum (0.9.53) +3
    Zeus: Master of Olympus 1.0 Platinum (0.9.34) Garbage (0.9.53) -4
    The Settlers III Gold: 1.60 Silver (0.9.29) Bronze (0.9.51) -1
    Need For Speed: Underground 2 Retail Platinum (0.9.52) Garbage (0.9.53) -4
    Lara Croft Tomb Raider: Legend 1.2 Silver (0.9.51) Gold (0.9.53) +1
    Railroad Tycoon 3 CD Bronze (0.9.52) Gold (0.9.53) +2
    Sonic & Knuckles Collection 1.0 with patch Bronze (0.9.49) Gold (0.9.53) +2
    Aliens Versus Predator 2 1.0.9.6 Bronze (0.9.52) Garbage (0.9.53) -1
    Celková změna -5

    Změny od uživatelů

    link
    ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
    Dreamfall: The Longest Journey 1.0 Silver (0.9.50) Gold (0.9.53) +1
    GOM Media Player 2.1 Garbage (0.9.49) Bronze (0.9.53) +1
    Steuer-Spar-Erklärung 2008 Bronze (0.9.52) Silver (0.9.53) +1
    Crysis 1.1.1.5767 Bronze (0.9.52) Garbage (0.9.53) -1
    Photoshop CS2 Platinum (0.9.52) Bronze (0.9.53) -3
    Flashget 1.9.* Garbage (0.9.50) Platinum (0.9.53) +4
    .NET Framework 2.0 Silver (0.9.51) Gold (0.9.53) +1
    Little Fighter 2 1.9c Garbage (0.9.52) Gold (0.9.53) +3
    Max Payne 2: The Fall of Max Payne 1.x Gold (0.9.51) Platinum (0.9.53) +1
    The Witcher 1.0 Garbage (0.9.52) Bronze (0.9.53) +1
    Age of Empires 1.0 Bronze (0.9.52) Silver (0.9.53) +1
    Warcraft III The Frozen Throne: 1.x Platinum (0.9.52) Gold (0.9.53) -1
    Unreal Tournament 3 Retail Garbage (0.9.51) Bronze (0.9.52) +1
    Need for Speed 4 High Stakes 4.50 Bronze (0.9.46) Gold (0.9.53) +2
    Football Manager 2008 8.0 Platinum (0.9.52) Silver (0.9.53) -2
    Call of Duty 4: Modern Warfare 1.4 Silver (0.9.52) Bronze (0.9.53) -1
    Celková změna +9

    Tento text je distribuován v souladu s podmínkami GNU GPL.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Událo se v týdnu 15/2024
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Zpravodaj o Víně (dílů: 42)

    Zpravodaj o Víně - 339 (první díl)
    <—« Zpravodaj o Víně - 339
    »—> Zpravodaj o Víně - 341
    Zpravodaj o Víně – 25. 6. 2014 (poslední díl)

    Související články

    Wine aneb nalijme si čistého vína
    Corel PHOTO-PAINT 9 for LINUX
    Mail virus pro Linux
    Staré dobré hry
    Hry v Linuxu
    Kulečníkové simulátory
    Jaderné noviny
    Distribuční novinky

    Odkazy a zdroje

    Wine Weekly Newsletter, Issue: 340

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Osobně bych nejvíce uvítal rychlé vykreslování oken dle zvoleného tématu. Tomu bych dal nejvyšší prioritu. Odpadl by masochismus s barvičkami a uživatel by si vybral z velkého množství téman třeba z deviantartu. Podpora prehistorických her je k ničemu (z mého zaujatého pohledu).
    Marián Kyral avatar 1.2.2008 07:57 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    Stav podpory Direct3D v dceřiných oknech
    Co to jsou ty dceřinná okna? Chtěl jsem se mrknou do originálu, ale nikde ti není link :-( Zkusím mrknout na google.
    Marián Kyral avatar 1.2.2008 08:00 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    Aha, Child Windows (WWN Issue #340
    Marián Kyral avatar 1.2.2008 08:02 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    Sorry, jsem slepý jak patrona :-(
    Odkazy a zdroje
    Wine Weekly Newsletter, Issue: 340 
    1.2.2008 10:03 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    pekny clanek :-) chvalim ;)
    Metal smajdalfe, METAL!
    1.2.2008 11:45 Tomas Vesely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    Moc díky, angličtina mi nijak zvlášť nejde, takže jsem rád, že to nemusím louskat :)
    Limoto avatar 3.2.2008 13:39 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    Alexander Nicolaysen Sørnes
    Je vidět, že je to průměrnej člověk :-)
    4.2.2008 12:57 Vít Profant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 340
    Rád bych věděl, jestli se někdy podaří vymakat Wine tak, abych na nich mohl provozovat LangMaster kurzy ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.