abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 07:22 | Pozvánky

Konference InstallFest 2018 proběhne o víkendu 3. a 4. března 2018 v Praze na Karlově náměstí 13. Spuštěno bylo CFP. Přihlásit přednášku nebo workshop lze do 18. ledna 2018.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:22 | Nová verze

Před měsícem byla vydána Fedora 27 ve dvou edicích: Workstation pro desktopové a Atomic pro cloudové nasazení. Fedora Server byl "vzhledem k náročnosti přechodu na modularitu" vydán pouze v betaverzi. Finální verze byla naplánována na leden 2018. Plán byl zrušen. Fedora 27 Server byl vydán již dnes. Jedná se ale o "klasický" server. Modularita se odkládá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 10:22 | Zajímavý článek

Lukáš Růžička v článku Kuchařka naší Růži aneb vaříme rychlou polévku z Beameru na MojeFedora.cz ukazuje "jak si rychle vytvořit prezentaci v LaTeXu, aniž bychom se přitom pouštěli do jeho bezedných hlubin".

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
včera 07:22 | Komunita

Od 26. do 29. října proběhla v Bochumi European Coreboot Conference 2017 (ECC'17). Na programu této konference vývojářů a uživatelů corebootu, tj. svobodné náhrady proprietárních BIOSů, byla řada zajímavých přednášek. Jejich videozáznamy jsou postupně uvolňovány na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
11.12. 19:22 | Nová verze

Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, oznámil vydání verze 2.0.0 open source routovacího démona BIRD (Wikipedie). Přehled novinek v diskusním listu a v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
11.12. 09:22 | Pozvánky

V Praze dnes probíhá Konference e-infrastruktury CESNET. Na programu je řada zajímavých přednášek. Sledovat je lze i online na stránce konference.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
9.12. 20:11 | Nová verze

Byl vydán Debian 9.3, tj. třetí opravná verze Debianu 9 s kódovým názvem Stretch a Debian 8.10, tj. desátá opravná verze Debianu 8 s kódovým názvem Jessie. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 9 a Debianu 8 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
9.12. 00:44 | Nová verze

Po 6 měsících vývoje od vydání verze 0.13.0 byla vydána verze 0.14.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené systémové distribuce GuixSD (Guix System Distribution). Na vývoji se podílelo 88 vývojářů. Přibylo 1 211 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 6 668. Aktualizována byla také dokumentace.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
8.12. 21:33 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 5.9 byla vydána nová stabilní verze 5.10 toolkitu Qt. Přehled novinek na wiki stránce. Současně byla vydána nová verze 4.5.0 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator nebo verze 1.10 nástroje pro překlad a sestavení programů ze zdrojových kódů Qbs.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 11:11 | Komunita

Naprostá většina příjmů Mozilly pochází od výchozích webových vyhledávačů ve Firefoxu. Do konce listopadu 2014 měla Mozilla globální smlouvu se společností Google. Následně bylo místo jedné globální smlouvy uzavřeno několik smluv s konkrétními vyhledávači pro jednotlivé země. V USA byla podepsána pětiletá smlouva s vyhledávačem Yahoo. Dle příspěvku na blogu Mozilly podala společnost Yahoo na Mozillu žalobu ohledně porušení této

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (8%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (75%)
 (14%)
Celkem 970 hlasů
 Komentářů: 45, poslední 1.12. 19:00
    Rozcestník

    Wine aneb nalijme si čistého vína

    11. 5. 2006 | LinuxEXPRES | Recenze | 19653×

    Název projektu Wine obsahuje rekurzi Wine Is Not Emulator. A tato věta je pravdivá. Ačkoli Wine většina uživatelů chápe jako jeden z emulátorů, není to přesné. Řečeno slovy autorů Wine: "Wine je překladová vrstva (a zavaděč programů) schopná umožnit běh aplikací z Windows na Linuxu nebo na jiném operačním systému kompatibilním s normou POSIX." Lubomír Čevela.

    V praxi umožňuje Wine Linuxu přímo spouštět aplikace napsané pro Windows 9x/NT/2000/XP, ale také z Windows 3.1 a DOS. Díky tomu, že se Wine obejde bez emulace PC, je běh pod ním spuštěných aplikací velice rychlý a zhruba odpovídá rychlosti jejich běhu pod Windows, což je především z pohledu počítačových hráčů zásadní vlastnost. Přidáme-li k ní ještě sice ne zcela úplnou, ale ve mnoha případech fungující podporu Direct3D, začíná nasazení Linuxu jako herní platformy dávat smysl i za současného stavu, kdy je drtivá většina her vytvářena pouze pro Windows. Stejně tak může Wine pomoci při nasazení Linuxu ve firemním prostředí tím, že umožní běh programům z Windows pro danou společnost životně důležitým. Jako každá věc má dvě strany, tak i současná verze Wine má kromě svých skvělých vlastností jednu nevýhodu. Zdaleka ne všechny programy pod ním fungují.

    Proto je velkou pomocí databáze kompatibilních aplikací, kterou najdete na domovských stránkách Wine. Z těch nejznámějších bych chtěl uvést Microsoft Office, který je pod Wine funkční vyjma MS Outlooku. Dále Microsoft Internet Explorer (návod vyšel na webu časopisu LinuxEXPRES), iTunes, DVD Shrink, Adobe Photoshop a Corel Draw. Dle mých zkušeností se pod Wine nejlépe provozují starší aplikace napsané pro Windows 9x a NT, nejhůře programy napsané pro DOS. Ovšem vzhledem k tomu, že existují kvalitní emulátory DOSu, dosemu a DOSBox (články v dubnovém čísle LE), nepovažuji tuto nevýhodu za zásadní.

    wine 1

    Wine je též možné využívat k "portaci" windowsových aplikací do Linuxu. Díky licenci LGPL může být Wine slinkován a distribuován spolu s komerční aplikací. Vzpomínáte si na linuxovou verzi programu Corel Draw? Šlo o mírně upravenou windowsovou verzi programu, která běžela pod Linuxem právě díky Wine.

    wine 2

    Ovládání

    Pro spuštění libovolné "okenní" aplikace stačí do příkazové řádky napsat:

    wine název_okenní_aplikace_včetně_přípony

    například wine VirtualDub.exe a Wine se ji pokusí spustit. Obdobným způsobem se spouští instalace aplikací. Může se vám stát, že Wine nedokáže spustit vámi vybraný program. Ani pak ještě není vše ztraceno. Při správné konfiguraci dokáže Wine mnohem více, než byste na počátku očekávali.

    Konfigurace

    Wine si standardně vytváří adresář .wine v domovském adresáři uživatele. Tento adresář obsahuje nejen konfigurační soubory Wine, ale též základní adresáře Windows a Program Files s kompletní adresářovou strukturou. Po instalaci balíčku RPM chybí v adresáři ~/.wine soubor config konfigurační soubor Wine. Ten může být například vytvořen při běhu konfiguračního nástroje winesetuptk. Spustíte jej z konzole pomocí příkazu winesetuptk a můžete se nechat provést jeho volbami. Kompletní nastavení téměř všech voleb Wine je díky tomuto nástroji velice snadné. RPM balíček s aplikací winesetuptk je možné získat např. ze stránek www.rpmfind.net.

    wine 3

    Dáváte-li přednost "ruční" textové konfiguraci, považuji za nejsnadnější postup stažení konfiguračního souboru například z webových stránek a jeho následnou editaci (příklad konf. souboru). Konfigurační soubor obsahuje cesty k jednotkám, které bude Wine považovat za diskové jednotky, nastavení cest k jednotlivým interním adresářům adresářové struktury napodobující stejnou strukturu ve Windows, nastavení knihoven, které má Wine používat, portů, cest k souborům s obsahem registru a mnoho dalšího. Zde se neobejdete bez studia dokumentace. Podrobné HOWTO obsahující mnoho praktických příkladů, jak nakonfigurovat diskové oblasti, podporu DLL knihoven, podporu tiskáren atd. je k nalezení například na stránkách http://www.la-sorciere.de/wine/index.html.

    Jednou ze zajímavostí konfiguračního souboru je možnost mít pro každou aplikaci odlišné nastavení Wine. Pro tento účel mohou být pro kteroukoli aplikaci vytvořeny sekce ve formátu [AppDefaults\\jméno_aplikace\\sekce_ve_Wine], obsahující stejné parametry jako "generické" sekce. Například pro MS Internet Explorer:

    [AppDefaults\\explorer.exe\\x11drv]
    "Desktop" = "800x600"
    "Managed" = "N"

    Pro automatickou instalaci MS Internet Exploreru 6 a Windows Media Playeru 7.1 je k dispozici program Sidenet Wine configuration utility původem z Japonska, který po spuštění dokáže stáhnout oba programy z webu Microsoftu a nainstalovat je do vašeho Wine. Jenom podotýkám, že bez platné licence k Windows je takováto instalace nelegální.

    Při používání Wine se mohou hodit nástroje dodané jako jeho součásti. Například příkazová řádka Wine, kterou spustíte přímo z linuxové (unixové) konzole pomocí příkazu wcmd. Obdobně můžete používat souborový manager winefile, notepad, regedit a prohlížeč nápovědy winhelp. K dispozici je též poměrně mladý nástroj winecfg, který na rozdíl od skvělého winesetuptk umí editovat jen některé volby konfiguračního souboru. Seznam těch podporovaných naleznete na http://www.winehq.com/site/status_options. Osobně mám se staršími verzemi programu winecfg velice špatné zkušenosti; např. jeho první verze nepracovaly se skutečným souborem config, ale s jakousi interní kopií.

    Při výčtu nástrojů dodaných s Wine bych neměl zapomenout na nástroj winelauncher, který je jakýmsi zastřešujícím programem pro spouštění některých funkcí Wine. Umí spustit winecfg, zobrazit log, "debugovat" Wine, zobrazit, co se ve Wine právě děje, umožnit spouštění aplikací bez použití příkazové řádky přímo z KDE a několik dalších úkonů. Osobně jsem tomuto nástroji moc "nepřišel na chuť" a dávám přednost kvalitně zpracovanému konfiguračnímu souboru a přímému spouštění Wine tak, jak jsem už uvedl v odstavci "Ovládání".

    wine 4

    Nativní knihovny

    Některé aplikace při spuštění pomocí Wine tvrdohlavě vyžadují knihovny z Windows, které dosud nejsou Wine plně podporovány. Máte-li platnou licenci Windows, možná se vám vyplatí pokusit se uvedené knihovny zkopírovat z Windows přímo do Wine a následně editovat sekci DllOverrides konfiguračního souboru, buď pro celé Wine, nebo v sekci AppDefaults\\jméno_aplikace\\sekce_ve_Wine. Totéž platí pro záznamy z registru Windows nebo z INI souborů. Jde o mnohdy pracný postup, na jehož konci je ale normálně fungující aplikace, která by jinak pod Linuxem neběžela.

    Komerční verze Wine

    Kromě základního Wine, který najdete v mnoha linuxových distribucích, jsou uživatelům k dispozici jeho dvě komerční verze. Vznikly doplněním Wine o uživatelsky přívětivé grafické rozhraní a o některé technologie, nepatřící do světa svobodného softwaru. První z nich je Cedega od kanadské společnosti TransGaming Technologies, druhá je od společnosti CodeWeavers, jmenuje se CrossOver Office.

    Cedega

    Už z názvu společnosti TransGaming Technologies je možné odhadnout, na co je tato vylepšená verze Wine zaměřena. Ano, uhodli jste, emulátor Cedega je zaměřen na hráče počítačových her. Díky kvalitnímu grafickému uživatelskému rozhraní je v něm možné komfortně instalovat a spouštět "okenní" hry bez nutnosti práce v příkazové řádce.

    wine 5

    Pokud vám jméno Cedega nic neříká, je to možná tím, že se do poloviny roku 2004 produkt jmenoval WineX. Není problém mít současně nainstalovaný Cedega i Wine. Instalace prostředí Cedega si totiž standardně vytváří svůj kořenový adresář transgaming_cedega v domovském adresáři uživatele. Kořenový adresář obsahuje nejen nainstalovaný emulátor, ale též strukturu adresářů napodobující tu z Windows. Cedega má svoje vlastní okno, v němž probíhají instalace her nebo jiných "okenních" aplikací a též jejich spouštění. Časově omezenou verzi emulátoru Cedega je možné stáhnout si na stránkách výrobce. Instalace demoverze je obdobná jako u programů pod Windows včetně pro uživatele Linuxu nezvyklé autorizace po internetu.

    wine 6

    A čím se Cedega krom uživatelského rozhraní liší od Wine? Obsahuje tři copyrightované technologie, z toho dvě - MSVCRT Runtime library a MFC components - jsou přímo od Microsoftu. Emulátor Cedega je, jak už jsem uvedl, komerční produkt. V současné době jej výrobce na svých stránkách nabízí pouze ve formě služby s minimální objednávkou 15 USD za tři měsíce. Ačkoli je Cedega placený produkt, jeho zdrojové kódy jsou v souladu s licencí GNU LGPL (vztahující se k Wine) k dispozici ke stažení pomocí CVS.

    CrossOver Office

    Druhá komerční verze míří do řad firemních uživatelů. Je od společnosti CodeWeavers, jmenuje se CrossOver Office a umožňuje pohodlnou práci nejen s Microsoft Office, ale též s aplikacemi Lotus Notes, MS Project, MS Visio, Macromedia Dreamweaver MX, Flash MX, Adobe Photoshop a mnoha dalšími. Instalační soubor zkušební verze najdete na stránkách CodeWeavers. Instalace CrossOver Office se opět podobá spíše instalaci windowsových programů, ale je na rozdíl od programu Cedega bez obtěžující autorizace.

    wine 7

    Jednotlivé funkce ovládání CrossOver Office programátoři zpřístupnili např. pomocí menu KDE. Instalační "wizard" CrossOver Office obsahuje předvolby pro mnoho běžně používaných aplikací. Díky nim je instalace a provoz těchto aplikací v CrossOver Office téměř bez rizika neúspěchu. Samozřejmě emulátor umožňuje instalovat stejně jako Cedega neznámé programy. Ovšem bez záruky. Instalace CrossOver Office je bez konfliktu s oběma předchozími emulátory Wine a Cedega. Její binární soubory standardně najdete v ~/cxoffice a adresářovou strukturu "virtuálních windows" CrossOver Office přidává do adresáře .cxoffice do domovského adresáře uživatele.

    wine 8

    CrossOver Office je placená aplikace a je nabízena v několika verzích - Standard, Professional a Server. Základní verze Standard uživatele vyjde na 39,95 USD. Zdrojový kód CrossOver Office je k dispozici ke stažení přímo ze stránek společnosti. Je jasné, že mezi všemi třemi verzemi Wine probíhá čilá výměna zdrojového kódu. Například si vzpomínám, že před nějakým časem původní Wine neobsahoval podporu Direct3D.

    Emulovat, či neemulovat?

    Mezi uživateli Linuxu se o potřebu emulátorů vedou spory už velice dlouho. Odpůrci emulátorů tvrdí, že čím lepší bude běh nativní "okenní" aplikace v emulátoru, tím menší bude pravděpodobnost, že se daná aplikace dočká svojí skutečné linuxové verze. Dle mého mínění tento argument v současnosti neobstojí. Mnoho výrobců komerčních aplikací Linux ignoruje, ať už jejich aplikace pod Wine běží, nebo ne. A těm, kteří nad portací váhají, by mohla pomoci právě její snadnost za pomoci Wine. Snad jediný argument hovoří proti Wine a dalším emulátorům. Linux je dosud prakticky imunní vůči počítačovým virům a právě tuto "mezidruhovou bariéru" může kvalitně fungující Wine narušit. I přes tento fakt patří Wine mezi klíčové technologie, které pomáhají Linuxu prorazit začarovaný kruh nedostatku aplikací a nízkého počtu desktopových uživatelů.

    Článek vyšel v dubnovém čísle časopisu LinuxEXPRES. Objednejte si číslo na ukázku.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.5.2006 03:58 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    A preco sa zabudlo na qemu?
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    11.5.2006 06:18 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Protože to je něco jinýho.. A psalo se o něm už dřív..
    11.5.2006 08:09 intel810
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    nainstaloval jsem na Suse 10.0 cedegu 5.1.3. Snažím se nainstalovat hru Battlefield 2. Instalace je ukončena hláškou "You must have Administrator privileges to run setup". Linuxu hovím cca dva měsíce, takže výše uvedené hlášce nerozumím. Jen tuším, že musím jako root někde něco povolit, jen nevím co a jak.
    xsubway avatar 11.5.2006 08:34 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Podle te hlasky predpokladam: ze jako root nemusis nic nastavovat - musis mit prava roota pro uplnou instalaci. To muzes udelat napr. jednou z techto moznosti:
    • prihlas se jako root (to jde, ale je to zbytecne;)
    • v terminalu napis prikaz su - pak zadej rootovsky heslo (a jak je zvykem man su ti napovi vice)
    • jeste existuje sudo :)
    11.5.2006 09:00 intel810
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    to jsem zkusil, cedegu jsem spustil z terminálového okna, ale instalace byla ukončena stejnou hláškou.
    11.5.2006 09:12 JackC | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Podle popisu neslo o instalaci wine/cedegy ale hry, takze ta chybova zprava se bude tykat "virtualnich windows" a tady root nepomuze :)

    http://www.google.com/search?hl=cs&q=cedega+battlefield+2+administrator&btnG=Hledat&lr= http://transgaming.org/forum/viewtopic.php?t=5495&sid=8efe89642c90a81649b17235af4645c7
    11.5.2006 09:25 shMoula2 | skóre: 9 | Brno a okoli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    docela pekne sepsane, jen bych chtel poznamenat, ze ne kazdej pouziva rpm a kde!
    Lide se deli do 10 skupin: na ty s poruchou osobnosti a na ty ostatni
    msk avatar 11.5.2006 09:39 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Ano, niektori pouzivaju aj deb a kde.
    11.5.2006 10:19 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Nebo deb a gnome (kde,windowmaker, fluxbox, icewm,xfce ...) ;-) Windowmanager at si pouziva kdo jaky chce, ale jak muze sakra nekdo pouzivat neco jineho nez deb :-D ... noflame pls
    19.5.2006 15:29 David Klement | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    a co treba Kde, Gnome... a portage :-)
    11.5.2006 11:57 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína

    Myslim ze v novych verzich Wine uz neni v adresáři ~/.wine soubor config konfigurační soubor Wine, ale jsou tam: system.reg, userdef.reg, user.reg. A na nastaveni v souboru wine.conf uz asi wine nereaguje. Tak je to tedy u mne ve verzi Wine 0.9.12 a nastavuje se pomoci winecfg.

    Podarilo se nekomu ve Wine spustit jizdni rad IDOS ?

    Da se aplikace spustena ve wine spustit v jinem case nez je cas v systemu? Tak aby si aplikace myslela ze je teprve rok napriklad 2004?

    11.5.2006 13:46 jirquez
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Ve Wine FAQ jsem nasel toto:

    5.3. How do I configure Wine to run on my system?

    As of Wine release 20050725 the config file has been disabled and the values are now stored instead in registry files in your .wine directory. The preferred method to configure Wine is with winecfg, winecfg is a tool to make it easy for new users to edit some of the contents of there registry files.

    Mam SUSE 9.3 a kdyz spustim winecfg, tak se objevi stejne okno jako na obrazku v clanku, ale v menu a na zalozkach a tlacitkach chybi text, obcas jsou tam jen pomlcky. Jinak prepinat mezi zalozkami a klikat na tlacitka jde (treba na tlacitko, ktere by podle obrazku melo byt "OK"), jen tam chybi ty popisky. Nenapada nekoho, co s tim?
    11.5.2006 14:22 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Myslim ze uz se to tu resilo. Melo by stacit do wine nakopirovat nejake fonty.
    11.5.2006 16:38 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    IDOS mi vzdycky slapal co vim. Teda slapal...Jako nabehl v poho, zadal jsem udaje a mohl dat jen jednou vyhledat. Jo a nesmel jsem rolovat ;-) Jinak se vsechno prekreslovalo pres sebe. Ale dokud nebyl internet, tak mi to stacilo ;-)
    11.5.2006 17:47 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Jo jo taky mi to tak funguje ze se to prekresluje.:-(
    11.5.2006 13:03 pupu | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    HTTP ERROR: 404 Not Found

    RequestURI=/data/linuxexpres/wine-config

    Powered by Jetty://

    to asi nebude ten spravny prilad konfiguracniho souboru...
    Max avatar 11.5.2006 13:31 Max | skóre: 65 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Ještě bych zmínil, že je možné od jisté doby stáhnout od transgamingu časové demo cedegy.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.5.2006 01:52 Nikola Pajkovský | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    kdo to nevi tak existuje tuxwarex a tam je cedega full verze. ale psssst je to tajne :-)
    Save the whales. Feed the hungry. Free the mallocs
    18.5.2006 11:56 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    hmm a ty se nediv, až dostaneš za takovéhle příspěvky veřejně ban ;-)
    11.5.2006 14:26 nardew | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    podarilo sa niekomu rozbehat cez wine Lingea Lexikon? lebo pustit mi to pusti ok, ale ked dam vyhladat nejake slovo, program pada s vypisom v konzole
    nardew@nardew ~/.wine $ wine /mnt/windows/Program\ Files/Lingea/Lex2000/lexicon.exe
    err:toolbar:ToolbarWindowProc unknown msg 0400 wp=00000000 lp=00000000
    wine: Unhandled page fault on read access to 0x00000928 at address 0x408735 (thread 0009), starting debugger...
    WineDbg starting on pid 0x8
    .
    .
    
    d
    the best way of Memtest is emerge qt kde-meta
    11.5.2006 15:09 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Já ho mám rozběhaný na FC5 a fungoval i na SuSE 10.0. Vše je bez problémů, program dokonce "mluví" jak má. Mám verzi 2002 (Angličtinu, Španělštinu, Němčinu). Je to skvělý slovník, byla by škoda, kdyby vám to nejelo.
    11.5.2006 15:37 nardew | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    a pristup na nejaky server nemas, kde by si mi hodil iso? samozrejme ak to nie je kupovane...
    the best way of Memtest is emerge qt kde-meta
    11.5.2006 15:45 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Španělský mám koupený a německý a englický jsem dostal k PC.
    11.5.2006 19:22 nardew | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    tak nic... :) ale zistil som, ze vcelku kvalitne to maju spravene na lingea.cz, takze asi budem to pouzivat ako slovnik... sice to bude take dake, ale tak lepsie ako nic
    the best way of Memtest is emerge qt kde-meta
    11.5.2006 15:23 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    BTW, Lingea Lexicon existuje i pro Linux. Když vložím instalační CD do PC s Linuxem, objeví se tam jiné složky (nevím, proč) a v nich by měla výt instalace pro Linux. Bohužel mě to ale na FC5, SuSE 10.0, (K)Ubuntu 5.10 ani Manrdivě 2006 nejede... :-(
    11.5.2006 15:36 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Ten istalátor je příšerně odfláknutý, Musel jsem to ručně zkopírovat na disk a spustit. Také locals je nutné nastavit na kódování Latin2, s UTF které je ve Fedoře odedávna jako default, si takhle postarší aplikace neporadí.
    11.5.2006 15:44 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Moc děkuju!!! :-) Stačilo to zkopírovat na disk a pak to bez jakýchkoliv úprav nainstalovat (FC5). Žádné kódování jsem předělávat nemusel. Je to lepší a rychlejší než přez wine.
    11.5.2006 15:34 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Lingea má nativního klienta pro Linux (gtk1) Postarší ale stále funkční aplikace. Dodávala ho přímo na CD s Win, Mac verzí a slovníky.
    Valoun avatar 11.5.2006 17:05 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    A kdo nerad gtk1 ci nema zakoupenou licenci, vezte, ze je i neco online :-)
    12.5.2006 12:54 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    StarDict je super, slovniky pro nej generuje z GNU FDL slovniku M. Čihař (viz jeho blog).
    11.5.2006 15:41 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Název projektu Wine obsahuje rekurzi Wine Is Not Emulator. A tato věta je pravdivá.

    Snad jediný argument hovoří proti Wine a dalším emulátorům.

    A pak v tom ma mit clovek jasno, zatimco Wine neni emulator, ma Wine a dalsi Emulatory i sve proti :-)
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    11.5.2006 18:07 dejfson | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Na wine me nejvic stve, ze se mi na tom nepodarilo nikdy nic poradne rozbehat :) Ale ne, vazne. Programy o ktere bych stal tam proste nejedou (Protel, Autocad, route66 apod) d.
    12.5.2006 00:42 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    používej místo Autocadu Varicad. Je to sice komerční zato parádně funkční. :-)
    15.5.2006 08:45 MarekD | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Necita korektne vykresy z Autocadu (vo varicade o tom vedia, ale nemaju zaujem to riesit, lebo sa snazia dostat na trh s 3d produktom do priestoru, kde sa pohybuje catia, proinzinier, inventor a iny velky hraci. Trh s 2d produktami ich vobec nezaujima. neako podobne mi to prezentovala ista pani, ktora tam pracuje.). A to je dost velky problem. Pritom ide len o zobrazenie viacmierkovych okien. Myslim si, ze ak by to dopracovali, tak by bez problemu mohli nahradit acatLT a plny autocad.

    Dokonca ma vo varicade presviedcala ta pani, ze kreslime nespravne a mame presvedcit aj nasich zakaznikov, ktory nam posielaju projektovu dokumentaciu aby kreslili inak a nepouzivali viacmierkove okna. No a do toho casu az to poriesia kupujeme autocady.
    12.5.2006 12:31 MarekD | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Mne funguje AcadLT 97 a 98. ide to dost dobre. Zatial som nasiel problem len pri zapise textu na vykres, ale je tam nieco ine a funguje to.
    11.5.2006 20:52 Joskaa | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    S Wine jsem celkem spokojeny, jenom me stve ze nekdy v novejsi verzi prestanou chodit pracne rozchozene aplikace. Posledni pripad Ubuntu Dapper beta a wine 0.9.12. Dost veci co chodilo nejde! Aplikace vyuzivajici msjet4 atd. Ie taky prestal chodit a za zadnou cenu ho nejde premluvit. Znovu nainstalovat nejde. Ovsem staci instalnout verzi 0.9.11 a starsi a vse je ok a bez zmeny nastaveni! Akorat nevim jestli je chyba mezi klavesnici a zidli nebo ve wine...
    David Watzke avatar 11.5.2006 21:00 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Wine je extrémně citlivý na konfiguraci. Rozchodit Wine aby DVD Shrink ripoval rychle není těžký, ale proč se to vždy podělá a zase ripuje pomalu, to nikdo neví... :-D A aktualizacích ani nemluvím.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.5.2006 22:58 Sandik | skóre: 13 | blog: obcasny_obcasny_blog | Praha (když zrovna nejsem někde jinde ;o)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Tak zkus k9copy ;o)
    ...
    David Watzke avatar 12.5.2006 05:52 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    To už jsem zkoušel ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.5.2006 01:01 Sandik | skóre: 13 | blog: obcasny_obcasny_blog | Praha (když zrovna nejsem někde jinde ;o)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Nelíbilo? ;o)
    ...
    David Watzke avatar 13.5.2006 11:47 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Především neumí tak pěkně nastavovat kompresi jako DVD Shrink (no dobře, neumí kompresi nastavovat vůbec) a podobně. Už si to nepamatuju.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    14.5.2006 17:20 Vláďa_Š | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    existuje něco jako winesetuptk pro ubuntu 6.06?
    stativ avatar 14.5.2006 18:40 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    tak si ho zkompiluj, na strankach debianu jsou i zdrojaky ;-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    6.6.2006 15:30 lore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CrossOver Office
    zdárek,jsem linuxovej začátečník (resp. ještě ani to ne:) - spíš se poohlížím po linuxu a tak zjišťuju možnosti využití a do jaké míry je reálné přejít z windows (přeci jen jsem dost zvyklý na komfort - s programovou výbavou ve windows jsem schopen různých věcí:)

    no a tak bych se chtěl zeptat: když je ke stažení zdrojový kód CrossOver Office, je možno ho přeložit tak aby se dal použít (spouštět) ? Jestli jo, proč je pak placenej? A bylo by to legální? Ne že by 40 dolarů bylo až zas tolik, ale když už člověk uvažuje nad migrací i z důvodu úspory peněz, je to trochu mrzuté...krást to nehodlám, kvuli tomu na linux nemigruju :-D

    a běhá MS Word / Excel / PP Viewer pod "obyčejnym" WINE ???

    předem díky!!!!!
    6.6.2006 15:57 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CrossOver Office
    Pokud jste zvyklý na svůj komfort, tak si uvědomte, že windows programy pod linuxem neběží. Berte to jako pravidlo a z něj můžete až pak hledat výjimky.

    V tech 40 dolarech je možná i support, koukněte se na http://www.codeweavers.com

    Office 2003 údajně funguje. Bude to ale možná pracné na nastavení, takže pro běžné užívání by někomu mohl stačit OpenOffice. PPviewer jsem zkoušel, mně nešel zvuk.
    Only Sith deals in absolutes.
    6.6.2006 16:27 lore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CrossOver Office
    tak tak máte pravdu...

    no každopádně je CrossOver zajímavá věc...

    já měl na mysli pouze Viewery, kompletní MS office jsou pro většinu lidí vč. mě:) zbytečné, OOo plně dostačují, v mnohém jsou lepší.

    každopádně díky za odpověď.
    25.10.2006 15:16 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Zdravím vás všechny...po přečtení článku jsem se rozhodl wine wiskoušet..ale při spouštění každe aplikace to vyhodí následující chybu:

    root@martin-desktop:/home/martin/Desktop# wine /media/cdrom0/icq5_setup.exe Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.

    Používám Ubuntu z července 2006 Předem děkuji za vaše rady
    hankey avatar 19.3.2008 22:07 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    Možná někdo něco poradí, ale z mého pohledu je to nesmysl a ztráta času. icq protokol umí spousta programů pro Linux.
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    29.3.2008 13:17 Andy | skóre: 17 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wine aneb nalijme si čistého vína
    ja vim, ze pisu hodne pozde,ale mozna to treba jeste nekomu pomuze.

    hlasilo mi to tuto chybu, a asi po hodine hledani sem zjistil, ze nemam daneho uzivatele ve skupine users. Tot vse.

    System gentoo.
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.