abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 792 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu

    13. 9. 2011 | Michal Polák | Návody | 4370×

    V dnešním první dílu našeho seriálu na volné pokračování aplikací pro správu, úpravy a prohlížení fotografií se budeme věnovat Shotwellu. Jedná se o jednoduchý prohlížeč určený primárně pro grafické prostředí GNOME, o jehož kvalitě do jisté míry vypovídá i to, že je použit v základní instalaci Ubuntu.

    Obsah

    Proč je v Ubuntu a co to znamená

    link

    Dlouhou dobu byl součástí distribuce Ubuntu prohlížeč F-Spot. Od vydání 10.10 je však na jeho místě nově Shotwell, který na první pohled nepřináší žádné převratné funkce navíc. Důvodů, proč byla původní aplikace nahrazena, je hned několik. Podle mnohých nedokázal F-Spot držet krok s vývojem a především byl založen na Mono. Ten patří pod Novell a je kritizován za spojení s Microsoftem (vizte jeho spolupráci právě s Novellem) a to, že je napsán v jazyce C#.

    Navíc řada uživatelů chválí Shotwell za jeho lepší integraci z grafickým prostředím GNOME (respektive Unity), zásluhou čehož nepůsobí jako něco úplně mimo, ale jako plnohodnotná součást operačního systému.

    První spuštění, uživatelské prostředí

    link

    Uživatelské prostředí aplikace je velmi jednoduché a přehledné. V horní části naleznete klasické menu, rozdělení fotografií dle data a tagů (v podstatě se jedná o nálepky, vizte dále) je dostupné po levé straně. Nejste tak nuceni používat složky, ačkoliv funkčnosti aplikace nijak nezabraňují.

    Náhledy fotografií se zobrazují po pravé straně, přičemž je za nimi jednoduché a snadno nastavitelné pozadí. Tak trochu připomínají jednoduchou webovou galerii, kde jsou také náhledy z názvem a případným popiskem fotografií. V každé fotogalerii se pohybujete jednoduše posuvníkem nebo s využitím kurzorových kláves.

    V dolní části je pak několik základních úkonů, mezi které patří rotace, úprava (spustíte jednoduchou editaci vybraných fotografií), Slideshow a Publikování. Pomocí posuvníku v pravé dolní části zase zmenšujete nebo naopak zvětšujete náhledy zobrazených fotografií.

    Shotwell

    Export a Import toho umí hodně

    link

    Funkce týkající se exportu a importu fotografií jsou zcela dostatečné a u tak jednoduché aplikace, jako je Shotwell, zaslouží pochvalu. Nejjednodušší možností je jejich import ze složky (přes Soubor stejně jako dále). Vedle toho lze naimportovat fotografie také z aplikace F-Spot (alespoň v instalaci v Ubuntu), čímž je přechod zautomatizován a značně zjednodušen pro případné zájemce.

    Za zmínku určitě stojí Exportování fotografie, respektive fotografií po jejich označení. Pomocí tohoto nástroje je lze jednoduše a rychle konvertovat do jiných nabízených formátů (jmenovitě se jedná o JPEG, PNG, TIFF a zanechání současného formátu) společně s možností omezit velikost (rozlišení v bodech). K případné dávkové změně tak není třeba žádného přídavného modulu například u GIMPu, který má sice mnohem širší možnosti, ale na druhou stranu mnoha uživatelům bude stačit právě to, co nabízí Shotwell.

    Shotwell

    Možnosti publikování

    link

    Zajímavé jsou také možnosti publikování, ke kterým je Shotwell vybaven průvodcem. V něm si nejprve vybíráte, kam chcete fotografie nahrát, k dispozici jsou prozatím jen čtyři služby, ale na druhou stranu jsou zcela dostačující a korespondují s tím, co se dnes používá. Jmenovitě se jedná o Facebook, Flickr, Picasa Web Albums a Piwigo.

    Vedle poměrně známých služeb bych rád zmínil Piwigo. Na rozdíl od předešlých webových galerií jde čistě o webovou open source galerii, kterou lze nainstalovat na vlastní webové stánky a pak na ní z prohlížeče jednoduše a rychle nahrávat fotogalerie. Jedná se tak o ideální řešení galerie na osobním nebo firemním webu, který je zcela nezávislý na službách velkých společností a zejména jej lze jednoduše doplňovat na pár kliknutí z vlastního počítače.

    Shotwell Shotwell Shotwell Shotwell

    Vylepšení a editace

    link

    Mezi vylepšením a základní editací je pořádný rozdíl. Klikat na tlačítko Vylepšit rozhodně nedoporučuji, protože se do žádné editace nedostanete, ale aplikace sama pozmění parametry obrázku například tím, že jej zesvětlí. To ale vůbec neznamená, že by tím fotografie získala na kvalitě, spíše naopak. Tohle je krok, který nemůže pomoci snad nikomu, protože fotografie vyžadují často individuální přístup a trochu toho citu samotného uživatele a nikoliv nepropracované matematiky Shotwellu.

    Na samotnou editaci fotografie se dostanete až dvojitým poklikáním na některou z fotografií. Příliš možností nemáte, což je ostatně dáno tím, že Shotwell je především prohlížeč a správce fotografií a podobné základní funkce přidává z nezbytnosti. Fotografii tak můžete otočit, ořezat a zbavit se červených očí. Vrcholem je pak nastavení expozice, sytosti, odstínu, teploty a stínu. Prostě nezbytně nutný základ pro to, aby bylo možno aplikaci používat a nepřepínat se neustále do specializovaného grafického editoru.

    Shotwell

    Zobrazení a řazení

    link

    Podstatně širší možnosti máte ale co se týče zobrazení a řazení. Ve výchozím nastavení jsou vypnuty názvy, které jednoduše zapnete, pokud je to třeba, v Zobrazit nebo přes řadu klávesových zkratek, které zde nebudu zbytečně vypisovat.

    Zajímavou funkcí je filtr, který zobrazuje fotografie dle jejich hodnocení (počtu hvězdiček). Tímto způsobem si tak například z několika stovek fotografií můžete vybrat jen několik desítek a ty pak prezentovat svým známým, aniž by promítání trvalo několik hodin a zároveň nemusíte vytvářet žádnou novou složku (u těch, které chcete promítat, dáte více hvězdniček a u těch méně zajímavých méně nebo žádné).

    Řazení fotografií pak funguje dle názvu, data vyfocení nebo podle ohodnocení a je tu možnosti si jej nastavit buď sestupně, nebo vzestupně. Stejně řadíte i jednotlivé události, které samozřejmě musíte vytvořit v Události. Mimo řazení a přiřazování fotografií do jednotlivých skupin můžete také přiřazovat tzv. nálepky, které jsou v podstatě popiskem k dané fotografii.

    Shotwell

    Slideshow

    link

    Vekou pochvalu si zaslouží Slideshow (promítání fotografií), které opravdu nemá chybu. Spustíte jej klávesou F5 (tedy stejnou jako prezentaci v nástroji na jejich tvorbu). K dispozici je dole malý nástrojový panel se šipkami dopředu a dozadu a možností promítání pozastavit (pokud je nastaveno časově).

    K tomu se dostanete přes tlačítko nastavení, kde si vyberete ve Zpoždění, jak dlouho má být fotografie zobrazena a případně nějaký ten efekt. Jedinou nevýhodou je nepřeložení dvou popisků, což vypadá dosti neprofesionálně a zbytečně to snižuje jinak jednoduchou a povedenou Slideshow, která není ničím přeplácaná.

    Shotwell

    Verdikt: na prohlížení pro nenáročné uživatele

    link

    Shotwell je určitě zajímavou aplikací, která si zaslouží pozornost. Nečekejte však od něj žádné zázraky, slouží jako prohlížeč a základní správce fotografií, k čemuž je celý uzpůsoben. Je však naprosto zřejmé, že vzhledem k omezeným možnostem je určený pro běžné uživatele, zatímco náročnější budou hledat něco více. Sice je tu možnost jej kombinovat s editorem fotografií, ale přepínat se z jedné aplikace do druhé není to pravé ořechové.

    Přesto mohu Shotwell doporučit všem, kteří na svůj osobní počítač hledají jednoduchého správce fotografií, který nebudou muset vůbec řešit.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.9.2011 09:55 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Vzhledem k tomu, že současně s vyřazením F-Spotu byla do Ubuntu přidána hra gBrainy založená na Monu, nebude asi Mono důvodem, proč byl F-Spot vyřazen.
    13.9.2011 14:58 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    A Banshee.
    13.9.2011 16:01 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Rhythmbox byl za Banshee vyměněn tuším až o vydání později. Ale pravda na principu to nic nemění.
    14.9.2011 18:18 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Principem je ideologie, nikoli funkčnost. Naštěstí výběr z druhé strany barikády není méně funkční...
    alblaho avatar 13.9.2011 10:52 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Já Shotwell používám často a rád. Na organizaci a publikování fotek ho můžu doporučit, je rychlý a jednoduchý. Na editaci používám výhradně Gimp.
    Heron avatar 13.9.2011 12:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Umí to detekci obličejů? Toto je důvod, proč používám Picasu.
    13.9.2011 12:08 zenhas | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    neumí. ale možná to přidají do FBI edition :)
    Heron avatar 13.9.2011 12:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Jasně :-D

    Ono to dost pomůže při roztřídění mnoha fotek. Človek potom nemusí otagovat každou fotku zvlášť.
    13.9.2011 11:55 zenhas | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Pro správu fotek chybí podpora xmp s xmp sidecar soubory. ale to je problém i ostatních správců na linuxu.

    podpora tagování je taky velmi slabá.
    13.9.2011 14:18 Roman Kapusta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Zaujimave ze najdolezitejsia vlastnost shotwellu, ktora ho odlisuje od ostatnych podobnych programov tu vobec neodznela: shotwell sa sprava ku fotkam ako k negativom, teda zmeny sa neaplikuju na subory fotiek, ale sa len zaznamenaju ako seria filtrov, ktore sa maju na fotku pred zobrazenim/exportom aplikovat. Cize funguje to ako Picasa alebo Lightroom.
    13.9.2011 14:46 Miloslav Havrda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu - Picasa Web Albums
    Při publikaci na Picasa Web Albums nastává problém, protože se do gconf zapíše hodnota pro přihlášení. Přesněji do klíče /apps/shotwell/sharing/picasa/auth_token a ten po čase vyprchá.

    Proto po delší době nejde na album publikovat.

    Musím tedy vždy hodnotu smazat. Je to otravné, ale jiné řešení nemám.

    Shotwell mám ve verzi 0.5.2. Běží na Mandriva 2010.2 64-bit uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.38.8-desktop-69mib #1 SMP Sat Jun 4 15:47:14 CEST 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

    22.9.2011 17:41 Stepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu - Picasa Web Albums
    Na tenhle problem jsem nenarazil, ale doporucuju upgradovat na aktualni verzi 0.11.2. Ta toho umi mnohem vic a vas problem to mozna vyresi.
    Migi avatar 13.9.2011 16:14 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    a už si můžu procházet obrázky fotky i jinak než podle data nebo je to stále předpotopní aplikace? Jinak gThumb.
    13.9.2011 17:45 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Tak tak, nechci mit fotky na "jedne hromade" kdesi v "databazi". Na to se preci pred 50 lety vynalezly adresare! Dokud to Shotwell nebude umet, je to pro me nepouzitelne. Plus sidecary jsou taky dulezite.
    xkucf03 avatar 13.9.2011 18:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Shotwell a pohled na adresáře
    Přesně.

    Prý se na tom pracuje: #1594 folder tree in sidebar. Ale IMHO tohle je naprosto základní funkce, která tam měla být už dávno – a ne nějaké:
    „This would be a fantastic feature to have.“
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Tomáš Bžatek avatar 14.9.2011 10:36 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell a pohled na adresáře
    LOL!

    /me zkousel Shotwell vcera a po nekolika neuspesnych pokusich provest zakladni operace se pokojne vratil ke GThumbu.
    Koupim litajiciho tucnaka
    Migi avatar 14.9.2011 16:50 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell a pohled na adresáře
    ale je to v ubuntu, takže je to určo kvalita. Anebo by se možná měla zmenit ta fráze: je to v ubuntu, takže je to vrcholně stupidní.
    14.9.2011 20:14 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    chybi mi filtrovani podle typu souboru, kdyz fotim do rawu(nefu) + jpg, zobrazuji se me zbytecne 2 stejne fotky vedle sebe
    22.9.2011 17:39 Stepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Filtrovani tam je - stisknete F8 pro zobrazeni horniho panelu a potom si vyberete jestli zobrazovat rawy, jpegy, nebo oboje.
    24.9.2011 21:32 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    super, diky ;)
    15.9.2011 05:17 mustafa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    nepovedena, chuda, hnusna kopie iPhoto, proste zastaralej a zaostalej design asi jako stranky abclinuxu, kde ani v roce 2011 neni implementovana galerie obrazku....
    15.9.2011 05:20 mustafa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Shotwell - Co dokáže náhradník F-Spotu
    Chtel jsem napsat FUNKCNI

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.