abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam

    20. 10. 2005 | Vítězslav Válka | Různé | 9610×

    Poslední dobou pozoruji, že "OS" přestává být operačním systémem a začíná být zkratkou pro Open Source. Přesvědčila mě o tom konference o Blenderu, který je - jak jinak - Open Source také, přestože jeho cesta byla poněkud trnitá.

    Již čtvrtý rok se v Nizozemí, tedy zemi, kde se Blender zrodil, konalo setkání vývojářů a uživatelů této aplikace. Použití Blenderu je zakotveno v jakémsi mnohostranném nástroji nejen pro tvorbu virtuální reality, ale i dalších vazeb na realitu samotnou. Pokud se však vrátíme k samotné konferenci, ta by se dala vnímat ze dvou hlavních pohledů.

    De Waag, Amsterdam

    Pohled uživatele

    Díky několika přednáškám současně probíhajícím v prostoru historické budovy De Waag (kde kdysi kreslil i Rembrandt) přímo v centru kanály propleteného Amsterdamu, jste mohli i jako nezasvěcení snadno pochopit, že Blender neúprosně rychle roste a přestává být oním podivným a nespolehlivým "Open Source". Ale každým dnem mnohem více profesionálním nástrojem nejen pro rendering statických vizualizací, ale i propojovacím článkem několika zdánlivě nesouvisejících disciplín. Během příštích let tak podle mého názoru začne směle ohrožovat upevněné pozice dnes zavedených aplikací jako je Maya nebo 3D Studio.

    Ton Rosendaal

    Pohled vývojáře

    Samotný Ton Rosendaal, duchovní otec celé aplikace, vedl hned několik přednášek. Jedna z nich, která mě zaujala nejvíce, byla o budoucnosti Blender Foundation a Blenderu jako učivu na školách. Přestože se řešila spousta konkrétních dotazů, proč a jak například certifikovat učitele, nebo jak sdružovat profesionální autory prostřednictvím úzce profilovaných webových stránek, klíčová byla následující otázka: "Co by měla Blender Foundation v budoucnu představovat? Komu by měla sloužit a jaká by měla být její náplň?" Odpověď však určitě není jednoduchá. Pozitivní však rozhodně byl můj subjektivní dojem, že Blender jako takový je na vzestupu. Nadace získala nejen spoustu peněz díky prodeji v Online shopu, ale například i díky několika grantům EU.

    Podle výše uvedeného soudím, že je dobrá doba pro jakýkoliv perspektivní Open Source, protože díky současné podpoře těchto projektů ze strany státu, EU nebo jiné instituce může být zajištěn provoz takovéto zastřešující organizace, což je samozřejmě klíčové pro řízení nejen tohoto projektu, ale kterékoliv jiné organizace.

    Jak asi víte, tak v současné době je jediným fulltime zaměstnancem Blender Foundation právě Ton Rosendaal, dále pak několik externistů jako je např. Angela, která má na starosti oblast managementu nadace. Když k tomu nakonec doplníme, že je tu Blender již více než deset let, a jeho otevřený vývoj jde s každou verzí raketově kupředu, je to jednoznačně záruka toho, že nyní mluvíme o přicházející revoluci na poli 3D modelingu, minimálně v oblasti ovlivnění cenotvorby a marketshare v oblasti takových aplikací.

    Jiří Hnídek

    Zajímavostí bylo například i to, že na konferenci měl přednášku perspektivní český programátor pan Jiří Hnídek, který se aktivně podílí na vývoji tzv. Verse Blenderu. Ten má za cíl integrovat do aplikace protokol pro síťovou spolupráci více uživatelů na jednom projektu a jeho demo předvedl p. Hnídek přímo na konferenci.

    Blender
Conference 2005 Blender
Conference 2005 Blender
Conference 2005 Blender
Conference 2005 Blender
Conference 2005

    Nejen počítačové obrazovky

    Za nejzajímavější ze tří dnů bych označil sobotu, kdy byla poprvé představena upoutávka na připravovaný první Open Source celovečerní film (na kterém už několik měsíců pracuje v Amsterdamu tým těch nejlepších "blenderistů") s názvem Elephants Dream (tedy Sen slona) a vyprávějícím o životě ve stroji. A současně se konala společná večeře v nedaleké čínské restauraci, kde jste se v pohodě mohli u jednoho stolu bavit s učitelem žijícím v Holandsku, ale pocházejícím z Anglie, Němcem, Španělem nebo Italem. V neděli byla konference příjemně uzavřena vyhlášením tzv. Susanne Award, tedy nejlepší práce (tentokráte animace) v Blenderu v posledním roce.

    Amsterdam,
Holandsko Amsterdam,
Holandsko Amsterdam,
Holandsko Amsterdam,
Holandsko Amsterdam,
Holandsko

    Pokud bych tedy měl celou konferenci shrnout, byl jsem velmi spokojen s jejím obsahem i celkovou organizací. Rozsah i zaměření přednášek bylo opravdu různorodé, a tak jste si mohli udělat o možnostech Blenderu docela slušný obrázek i v případě, že byste na konferenci přišli jako úplný nováček.

    Apple Powerbook
17 Sendviče
    Blender

    Během dne jste navíc měli kdykoliv možnost doplnit tekutiny nebo potraviny. Byl připraven přístup k několika 17" Powerbookům, jednomu 24" PC s Ubuntu Linuxem a jednomu s Windows. Vše vybavené připojením k internetu a speciální testovací verzí Blenderu určenou právě pro konferenci. Přestože jsem tedy neuvažoval, že se na tuto akci budu vracet, tak díky úžasné atmosféře a relativně blízkému Holandsku, resp. Amsterdamu, který sám osobě je nezapomenutelný, o tom dnes uvažuji.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.10.2005 23:00 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Karle ty ale valis! ;o)
    20.10.2005 00:50 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Je to tady, nejdůležitější vlastnost počítače se měří v palcích :-)

    Nevydávejte dva články za den, nejsem na to zvyklý, tenhle jsem úplně přehlédl.
    Copak toho není dost?
    20.10.2005 08:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Nevydávejte dva články za den
    To bylo nedopatřením... ;-)
    20.10.2005 12:37 Ladislav Thon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Je to tady, nejdůležitější vlastnost počítače se měří v palcích :-)
    U mužů by to tak nešlo, vycházela by příliš malá čísla ;))
    David Ježek avatar 20.10.2005 13:22 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    proc ne? ja osobne merim od hlavy az k pate 75,6" coz je vice nez trikrat tolik, co ono LCD :-)
    20.10.2005 19:11 USAMA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Zdravím!

    Co takhle udělat výukový seriál o Blenderu! Strašně rád bych se ho naučil! :-)
    zager avatar 20.10.2005 19:49 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam

    K tomu muzu doporucit jedine:

    http://blender3d.cz/
    http://www.3dscena.cz/3dshowks.php?xuid=207
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz
    21.10.2005 01:15 USAMA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Tento web znám! však rád bych uvítal lekce zcela od začátku a od nějakého zkušeného uživatele....
    20.10.2005 19:16 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž :-O
    A co že bylo na Amstrdamu tam nezapomenutelného? :-]
    zager avatar 20.10.2005 19:50 zager | skóre: 23 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž :-O
    Hlavně ta atmosféra ve dne i večer, holky ve výlohách a vůně trávy v ulicích, samozřejmě :)
    Webdesign a grafika, to je můj život na vitavalka.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.