Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
V Javě jsem dělal jednu semestrální práci a od té doby ji nesnáším. Je to nechutně neohrabany jazyk a spousta jednoduchých věcí se v něm dělá nechutně složitě.Nechci se vás nějak dotknout nebo vyvolat flame, ale mám pocit, že jste Javu buď nepochopil, a nebo jí používal k něčemu, k čemu vůbec není určená (ale to by muselo být nějaké funkionální programování nebo něco takového). Java je IMHO velmi produktivní jazyk, u mě vítězí i přehledností a srozumitelností – když se podívám na zdrojáky v C a v Javě, ten Javovský mi připadá prostě na pohled hezčí
no na programování to není. Člověk si tam nevychutná spousty roztomilých konstrukcí, ale pro začátek a na výuku si myslím, že není špatný. Na web je asi nejlepší PHPtak to byl vtip, ze? PHP je mozna rozsirene, a vyznam tohoto slova ma daleko od nejlepsi. Python je spickovy jazyk pro vyvoj webu a alespon ma poradnou implementaci OOP, ne jak PHP, do ktereho je to naroubovane, jak mrkev do sekvoje. Poradna implementace vlaken se taky hodi, kdyz clovek dela neco vetsiho. Pro vyvoj velkych veci uz se vyplati i tu Javu, resp. JSP naucit. Sam ale Javu nemam rad pro jeji neprehlednost a prilisnou dogmaticnost a tak me Python zcela pohltil.
public class test {
public static void main(String args[]) {
System.out.println("Test");
}
}
To mam ulozeno v souboru test.java
Program zkompiluju do bytecodu a vznikne mi soubor test.class
Potom jsem si precetl o jar, a v souboru manifest musi byt vudeno Main-Class: nazev_tridy
Muj manifest vypadal nasledovne..
Main-Class: test
Odradkoval jsem, jak bylo napsano v manualu.
Potom jsem chtel udelat jar pomoci:
jar cmf Manifest program.jar *.class
Vse probehlo v poradku, ale kdyz se pokusim program spustit (tedka ve win) tak mi JVM Launcher napise:
Could not find the main class. Program will exit.
Jedine co jsem z toho pochopil je, ze nemuze najit main() a ze problem bude nejspise v urceni Main-Class. Zkousel jsem tam napsat uz snad vsechno (i test.class), ale stale nic. Chybi mi tam neco?
Manifest-Version: 1.0 Main-Class: cz.zah.TestProgramkde Main-Class je plné jméno třídy bez přípony class. Tato třída musí mít metodu main , která se spustí.
Manifest-Version: 0.2.2 Created-By: 1.4.2 (Sun Microsystems Inc.) Main-Class: projekt
Java je interpretovany jazyk (akorat misto textu je spousten bytecode) a tudis na spousteni potrebujes JRE. Existuji i kompilery, ale to bych ti nedoporucoval.No, to je hodně nepřesné. Jednak téměř všechny interpretované jazyky používají bytecode (mezi výjimky patří shell a prastarý BASIC). Druhak moderní VM (JVM=Java, CLI=.NET) používají již mnoho let JIT (Just-In-Time compiler).
Tiskni
Sdílej: